Σάββατο, Ιανουαρίου 01, 2011

ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΕΛΛΗΝΕΣ!



Ένα είδος ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ στο ιστολογίου μας , με την…άδεια του «Θεού του Καφενείου…» με λίγες σκέψεις , ειδήσεις και απόψεις, θα εμφανίζεται πότε-πότε για να διαποικίλλει το χώρο μας.








ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΕΛΛΑΔΑ! ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΕΛΛΗΝΕΣ!
Από τον Φαίδωνα Θεοφίλου

Καλή χρονιά και καλή δεκαετία, που αρχίζει τώρα ως και το 2020. Με υγεία, καρτερικότητα και πνεύμα μαχητικής δημιουργίας.
Αλλά και περίσκεψης.
Παράγουμε πολύ ντιρλαντά και καλά κάνουμε. Αν παράξουμε και σκέψη «για να γυρίσει ο ήλιος», θα έχουμε μια θαυμαστή ισορροπία.
..
Αν κατανοήσουμε, ότι η νοοτροπία, είναι ένα βασικό συστατικό της πολιτισμικής νεοελληνικής ταυτότητας και ότι η νοοτροπία αυτή μας έφερε στο σημερινό κατάντημα, τότε θα κατανοήσουμε και την ανάγκη αλλαγής αυτής νοοτροπίας, που θα σημάνει και την συνακόλουθη βελτίωση της πολιτιστικής μας ταυτότητας.
.
Ας πάψουμε επιτέλους να συγχέουμε τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό, με τη νεοελληνική πολιτιστική ταυτότητα, στον οποίο, (αρχαίο πολιτισμό) επαναπαυόμαστε, σα να ήταν δικός μας, για να μην κάνουμε τίποτα!
.
Ο αρχαίος ελληνικός πολιτισμός είναι κληρονομιά μας, όπως και όλης της ανθρωπότητας, και σαν κληρονομιά είναι και βαρύ χρέος. Η αποδοχή αυτής της κληρονομιάς, συνεπάγεται και την ευθύνη αλλά και το καθήκον, να αξιοποιήσεις αυτή τη κληρονομιά. Να πάρεις το «χρέος» και να το πας πιο πέρα. Όχι να πασαλείβεσαι τον πολιτισμό των άλλων για να πάρεις αξία, και ζώντας σε μια προσωρινή, δανεική καλοπέραση, μέσα σ’ ένα πνεύμα γενικής ευκολίας, που απαξιώνει τα πάντα. Διαφορετικά, αποποιείσαι την κληρονομιά, και αρχίζεις από το μηδέν, με τη δυναμική ενός καινούριου λαού, χωρίς το βάρος της κληρονομιάς.
..
Να αλλάξουμε λοιπόν. Θα μου πείτε εύκολο είναι; Μα οι λαοί που είναι μόνο για τα εύκολα, απλά δεν έχουν καμία τύχη.
Καλό ξεκίνημα λοιπόν σε όλους μας. Με αίσθημα, με σκέψη, με μαχητικό δημιουργικό πνεύμα.


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΑ

"ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟΣ ΤΖΟΓΟΣ"...


Διαβάζω στο ένθετο περιοδικό της ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ «Επτά Ημέρες» με τίτλο «Λογοτεχνικός Τζόγος» το παρακάτω σχόλιο που υπογράφεται από τον ή την Σ.Π.

Μέλος της επιτροπής κρατικών βραβείων λογοτεχνίας, εκμυστηρευόταν σε φίλο του, ότι το «lobbing» υπέρ συγκεκριμένων προσώπων και στην ποίηση και στην πεζογραφία, τείνει να πάρει διαστάσεις ασφυκτικές! Σιγά την εκμυστήρευση θα πείτε. Πρόκειται για διαπίστωση που συνοδεύει διαχρονικά το θεσμό.

Η άποψή μου:
Αφού λοιπόν η επιτροπή κρατικών βραβείων είτε διαβάσει τα κρινόμενα βιβλία είτε όχι, θα υποκύψει έτσι κι αλλιώς στις ασφυκτικές πιέσεις, τι νόημα θα είχε να τα διαβάσει; Δεν είναι πιο ξεκάθαρη στάση, να… μην διαβάσει καθόλου τα βιβλία, να την βγάλει και ξεκούραστα και να υποκύψει κατ’ ευθείαν στις πιέσεις;…
Μένει λοιπόν σε μας, τους αναγνώστες, εραστές της λογοτεχνίας, δημιουργούς, αν θα αποδεχθούμε τα βραβεία, που δεν θα είναι αποτέλεσμα μιας επιλογής αλλά μιας επιβολής από το «lobbing» των συγγραφέων και εκδοτικών οίκων, ή αν θα τους γυρίσουμε τη πλάτη….



*
ΕΝΑ ΩΡΑΙΟ ΣΥΝΘΗΜΑ

Στο περιοδικό «Guernica» γράφει ο 91χρονος νονός της beat Λόρενς Φερλινγκέτι:

«Η Ποίηση, όπως και κάθε άλλη μορφή τέχνης, μπορεί να αλλάξει τον κόσμο, αλλάζοντας τις συνειδήσεις. Ήταν ένα σύνθημα της δεκαετίας του 60 που αποδείχτηκε ψευδαίσθηση.

Η άποψή μου:
Ψευδαίσθηση είναι και η αντίληψη των περισσότερων ανθρώπων ότι όταν είναι πλούσιοι και ισχυροί, τότε ο θάνατος αφορά τους άλλους και όχι τους ίδιους. Ή ότι θα είναι αιώνιοι.
Είναι μια ψευδαίσθηση που όμως εξακολουθεί να υπάρχει, σε βάρος της αλήθειας, της ευαισθησίας του καθαρού νου και της καθαρής συνείδησης.
Το (ρητορικό) ερώτημά μου λοιπόν, είναι : Ποιος φταίει που δεν άλλαξαν οι συνειδήσεις και ο κόσμος; Η ποίηση και η τέχνη ή ο ίδιος ο άνθρωπος;



Η ΚΡΙΣΗ ΓΕΝΝΗΣΕ ΤΟ ΕΜΕΙΣ

Διαβάζω, με ξεχωριστή ικανοποίηση στην Καθημερινή, στη σελίδα «Τέχνες και Γράμματα» το πολύ ενδιαφέρον σημείωμα του Π.Παν. με τον παραπάνω τίτλο:

Με μια δυναμική επιστροφή στις έννοιας της ομάδας, της συλλογικότητας, της ευρηματικότητας και της ενεργού συμμετοχής του κοινού, τελειώνει το 2010.
.
Μια σειρά από εναλλακτικούς χώρους και καλλιτεχνικές δραστηριότητες, έκαναν την ανάγκη, όχι απλώς φιλοτιμία, αλλά και αποτέλεσμα με χαμηλού κόστους παραστάσεις, εκθέσεις ταινίες , προβολές. Και με το κοινό να εντοπίζει, να συμμετέχει και να απολαμβάνει ακόμα και δωρεάν ή με προαιρετικό αντίτιμο. Τα ονόματα μερικών από αυτές τις ομάδες και τους χώρους δεν είναι τυχαία: «Κιντήρας» «Συνεργείο» «ΕΔΩ» «Exile Room».
.
Δείχνουν ότι κάτι κινείται, ότι υπάρχει ανησυχία, θέληση και αναζήτηση. Ότι αποστασιοποιούνται από το νωθρό κατεστημένο και ότι αντιλαμβάνονται την ανάγκη του κοινού να δει καλλιτεχνικά γεγονότα να συμβαίνουν με ένα διαφορετικό τρόπο. Οι πάντες πια αναγκάζονται να δουν τα πράγματα με λιγότερα μέσα και, παρά τους περιορισμένους προϋπολογισμούς, να παράγουν ιδέες και καλλιτεχνική δράση. Οι περασμένοι μήνες άνοιξαν το δρόμο σε μια νέα μορφή κολεκτίβας, σε στέγες τέχνης χωρίς βελούδινα καθίσματα, οι οποίες όμως στέγασαν εναλλακτικές προτάσεις δημιουργίας.
.
Με τον συνασπισμό χώρων διασκέδασης και τη μετατροπή τους σε πολιτιστικό κέντρο, με τη συστέγαση ομάδων, με τη δημιουργία «Low budget» ταινιών ακόμα και με μια απλή φωτογραφική μηχανή, με την προβολή ντοκυμαντέρ με δωρεάν ποτά κι ένα πιάτο τσίλι, με παραστάσεις σε διαμερίσματα, τα πράγματα αλλάζουν: σε σημείο να παρασύρουν και κάποιους πιο ευέλικτους από τους παραδοσιακά δυσκίνητους φορείς.
.
Μουσεία όπως το νομισματικό και το Κυκλαδικής Τέχνης, έδειξαν ότι μπορούν να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα και να απαντήσουν στη κρίση, όχι με θηριώδη εκτός κλίμακας γεγονότα αλλά με μικρού μεγέθους ελκυστικές εκθέσεις.
.
Το 2010, παρά την οικονομική δυσπραγία ή ίσως και εξ αιτίας της, άνοιξε ένα νέο δρόμο στον τρόπο παραγωγής τέχνης. Το κοινό τον ανακάλυψε, τον επιβράβευσε και περιμένει τα επόμενα βήματα.
.
Η Ελπίδα λοιπόν είναι εδώ! Οι άνθρωποι της τέχνης μπήκαν μπροστά και ανταποκρίνονται στους καιρούς, με δράση, ιδέες και πράξη, παραμερίζοντας τους μάταιους συναισθηματικούς βερμπαλισμούς. Ας ακολουθήσουν και οι πολιτικοί, οι επιχειρηματίες, η Εκκλησία, όλοι μας.





*Το πρώτο χειροτέχνημα είναι πάνω σε ξύλο και άμμο από το Blog "Χειροτεχνήματα"
*Το τρίτο, είναι χειροποίητο των γυναικών της Κύμης και θα το βρείτε στο http://www.gelly.gr/

16 σχόλια:

Un par de neuronas... είπε...

Το άνοιγμα είναι εκεί, σήμερα έχει ξεκινήσει, ο δρόμος και 365 ολοκαίνουριες μέρες μπροστά μας φοβούνται την ικανότητα μας να σκέφτουμε, να δημιουργήσουμε και να αλλάζουμε κάτι ή αν θα είναι μια χρονιά όπως αυτή που πέρασε, όπου τα σκουλήκια μαριονέτες στην πολιτική είναι στην σκηνή, και εμείς τα βλέπουμε με το στόμα ανοιχτό και περιμένουμε ακίνητοι στην καρέκλα ...

Εκατοντάδες φιλιά και ευτυχισμένο το νέο έτος, φίλε μου!

Ελένη Λιντζαροπούλου είπε...

Φαίδωνα, εύχομαι κι εγώ Καλή Χρονιά και Καλή Δεκαετία. Όλες οι ευχές που θα μπορούσα να γράψω δεν φτάνουν για να ανταποκριθούν σ’ αυτό που πραγματικά εύχομαι από καρδιάς για σας και το Καφενείο. Παρόλα αυτά θα καταθέσω εδώ κάποιες ευχές να συνοδεύουν την θαυμάσια ιδέα σας γι αυτό το εξαιρετικό ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ.
Υγεία λοιπόν για όλους μας, Δημιουργική Διάθεση, Πνεύμα Ακατάβλητο και Προοπτική και Αιτιολογική Θέαση της Τρέχουσας Πραγματικότητας και των Δυνατοτήτων του Μέλλοντος. Οι ευχές μου πρώτα πρώτα εμπνέονται από το διεισδυτικό και ουσιαστικό κείμενό σας και κατόπιν από τα αισθήματα που εργάστηκε ο χρόνος γνωριμίας μας και η ανταλλαγή ιδεών και απόψεων.
Το θαυμάσιο editorial και το απάνθισμα θεμάτων δίνουν προοπτική ακριβώς γι αυτό που θέτετε ως πρώτο ζητούμενο, την παραγωγή ιδεών.

Ανταποκρινόμενη στην θαυμάσια λοιπόν αυτή πρόκληση, επιτρέψτε μου να γράψω κάποιες σκέψεις για το κάθε θέμα.

"ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟΣ ΤΖΟΓΟΣ"...
Τα βραβεία, σήμερα ακόμη πιο πολύ, δεν αποσκοπούν στην προώθηση της λογοτεχνίας αλλά των λογοτεχνών… ε, αυτό από μόνο του απαξιώνει όχι μόνο τα εμπλεκόμενα πρόσωπα αλλά και το έργο τους που αποδεικνύεται όχι μόνο μικρό αλλά και ανάπηρο αφού χρειάζεται τέτοια δεκανίκια.
ΕΝΑ ΩΡΑΙΟ ΣΥΝΘΗΜΑ
Η ποίηση είναι ορφανή χωρίς τους δημιουργούς της να υπερασπίζονται την αλήθεια της. Δεν μπορεί να αλλάξει τον κόσμο. Οι ποιητές μπορούν. Αν γίνουν σπορείς ιδεών μέσα από την ζωή και το έργο τους. Αν η ποίησή τους ξεπερνά το προσωπικό και μεταβαίνει στο εθνικό και το παγκόσμιο. Αν η συνειδητότητά τους δεν αρκείται μόνο στην έμπνευση και το ταλέντο αλλά επεκτείνεται στην συναίσθηση του σκοπού της ύπαρξής τους και του ρόλου τους στο κοινωνικοπολιτικό γίγνεσθαι.
Η ΚΡΙΣΗ ΓΕΝΝΗΣΕ ΤΟ ΕΜΕΙΣ
Φυσικά και… Ναι! Η αφθονία και η ευμάρεια, η αδυναμία της κοινωνίας να διεκδικήσει γιατί έχει λουστράρει την εσωτερική ασχήμια της με λαμπερά και πολυτελή αγαθά, είναι οι παράγοντες που ευνοούν το ΕΓΩ στην πιο άγριά του μορφή. Όχι δηλαδή εκείνην της προσωπικότητας και της διαφορετικότητας του καθενός αλλά εκείνη της προσωπικής ικανοποίησης, της καλοπέρασης και του εγωισμού.

Η έξοδος από την κρίση δεν είναι θέμα μονάχα οικονομικό, είναι κυρίως πολιτικό. Άρα είναι ζήτημα νοοτροπίας, δηλαδή ιδεών, πρακτικών, αισθητικής και επιλογών.
Αναφερόμενη λοιπόν στην κατακλείδα σας, θα έλεγα πως και εδώ έρχεται να σταθεί ως φάρος προβληματισμού και οδηγός το ποίημα του Τρόφιμου: «Αν κάποτε οι εξουσίες σκύψουν τείνοντας το αυτί στα χείλη των ποιητών, το κέρδος δε θα 'ναι που θ' ακούσουν μα το σκύψιμο».
Τέλος, θα ήθελα να κάνω μια πρόταση για το πρώτο «τεύχος» μα και τα επόμενα αυτού του Περιοδικού. Αν σας ενδιαφέρει, θα έλεγα πως θα ήταν καλό, αφού πρώτα δημοσιεύεται εδώ, να δημιουργήσουμε και μια λίστα διαδικτυακών αποδεκτών που θα το λαμβάνουν με mail. Αν συμφωνείτε, εγώ μπορώ να το μετατρέψω σε PDF και να συμβάλλω στην αποστολή του.

Είπα πολλά αλλά… εσείς «φταίτε».

ΥΓ… η αισθητική του ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ με ξετρέλανε. Μπράβο.

ΦΑΙΔΩΝ ΘΕΟΦΙΛΟΥ είπε...

@Veronica
Έτσι είναι καλή μου φίλη το σκηνικό της ζωής μας όπως το περιγράφεις. Όμως όλοι πρέπει να δώσουμε τη μάχη με την ασχήμια και το κακό. Γιατί αυτός που δίνει τη μάχη, μπορεί και να τη χάσει, αλλά αυτός που δεν δίνει καμιά μάχη έχει χάσει στα σίγουρα...
Φιλιά καλή μου φίλη και το νέο έτος χαρούμενο και δημιουργικό.

ΦΑΙΔΩΝ ΘΕΟΦΙΛΟΥ είπε...

@Big Mama
Χαίρομαι πάρα πολύ, που το περιοδικό-ανάρτηση, έγινε η αφορμή να απλώσεις τόσες σημαντικές επισημάνσεις, με τόσο κέφι και ευφορία νου και ψυχής. Δεν σχολιάζω τις θέσεις σου, αφού οι περισσότερες συναντώνται με του περιοδικού και οι υπόλοιπες τις διευρύνουν. Χάρηκα που σου άρεσε το περιοδικό ως ιδέα καθώς και η πρώτη ερασιτεχνική εκτέλεσή του.

Η ιδέα σου για τη λίστα αποδεκτών εξαιρετική. Θα χαιρόμουν αν μπορούσες να αρχίσεις από τώρα.
Καλή καινούρια αρχή σε όλα Βig Mama.

Nefeli είπε...

Φαίδωνα, χρόνια σου πολλά. Αισθητική, ήθος, ύψος, προοπτική. Να ποια χαρακτηριστικά αρμόζουν σ’ εκείνους τους ανθρώπους της τέχνης που το έργο και η άποψή τους αποτελεί παρακαταθήκη για το μέλλον και κινητήριο δύναμη για το παρόν. Αυτό αποδεικνύεις με το νέο σου δημιούργημα, αυτό το Περιοδικό. Για άλλη μια φορά αποπειράσαι να στρέψεις το βλέμμα μας στην ουσία. Αυτό δεν μπορεί παρά να είναι η αιτία της ποίησης. Η απόσταξη δηλαδή της πραγματικότητας και η παραγωγή, μέσα από αυτή την διαδικασία, αλήθειας.

ΦΑΙΔΩΝ ΘΕΟΦΙΛΟΥ είπε...

@Nefeli

Καλή χρονιά Nefeli . Άμποτες να ξαναβρούν οι Έλληνες τα χρώματα και τα νοήματα της ζωής και να τα βάλλουν μέσα στη διαδρομή τους. Σ' ευχαριστώ από καρδιάς για τις επαινετικές επισημάνσεις σου. Απλά αυτά που γράφω εμπίπτουν στην πάγια αντίληψή μου, ότι οι πνευματικοί δημιουργοί δεν πρέπει να σιωπούν.

Ανώνυμος είπε...

Χρόνια πολλά και δημιουργικά σε όλους τους φίλου του Καφενείου,

Και… για να γυρίσει ο ήλιος φίλε μου δεν φτάνουν μόνο οι πνευματικοί άνθρωποι.
Είναι λίγοι.
Και απ’ αυτούς, πολλοί είναι αυτοί που μιλούν και πράττουν μόνο όταν τους συμφέρει. Και άλλοι μουγκοί.
Πνευματικοί είναι κι αυτοί που δίνουν τα λογοτεχνικά βραβεία.
Τι να τους κάνεις όμως;
Για να γυρίσει ο ήλιος θέλει χιλιάδες φίλε μου και όχι χαλβάδες.
Όχι τους δήθεν.
Θυμήσου τους ακαδημαϊκούς στη χούντα. Με πόσο ζήλο χειροκροτούσαν στη Βουλή τον... Γυψαδόρο.
Θέλει τους τσαγκάρηδες, τους ραφτάδες, τους σκαφτιάδες και τους σιδεράδες.
Θέλει τους εργάτες του μόχθου και τους αληθινούς εργάτες του πνεύματος.
Τους θέλει όλους αυτούς.
Και όχι λόγια χάριν επιδείξεως. Για το θεαθήναι.
Και θέλει και κάτι ακόμη.
Θέλει πίστη, όραμα και ελπίδα.
Θέλει δύναμη και πάθος.
Για να δούμε, μαθαίνουμε παθαίνοντας;
Το μέλλον θα δείξει.

σεραφείμ βάγιας

Υ. Γ. Ωραίο το νέο Καφενείο. Καλό δρόμο να έχει.

ΤΕΜΑΧΙΣΤΗΣ είπε...

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ και από μένα φίλε μου. Καλή δημιουργική και εμπνευσμένη!!!
Τώρα. Στην ανάρτηση αυτή θέτεις στο τραπέζι πολλά θέματα, οπότε διαλέγω (και κατασπαράζω) όποιο μου αρέσει.
Το θέμα της νοοτροπίας ... Όντως θα είναι ένα από τα καλά (εφόσον επιτευχθεί αυτή η αλλαγή)που θα επιφέρει αυτή η κοινωνική λαίλαπα των ημερών μας. Βέβαια εδώ θα πρέπει να ξεχωρίσουμε κάτι: άλλο η νοοτροπία της αρπαχτής, του ωχαδελφισμού και της κουτοπονηριάς και άλλο να γίνουμε γερμανάκια ή σκανδιναβάκια στη θέση των κρυόκωλων. Ας κρατήσουμε τα καλά που είναι πολλά της ράτσας μας και ας τα εκμεταλλευτούμε δημιουργικά.

Δεν θα καταπιαστώ με κάτι άλλο, το αφήνω σε άλλους φίλους, άσε που είναι και η ώρα της μεσημεριανής σιέστας...

Με πολλές ευχές για ότι επιθυμείς και ονειρεύεσαι.

ΦΑΙΔΩΝ ΘΕΟΦΙΛΟΥ είπε...

@Ανώνυμος/ Σεραφείμ Βάγιας.

Έτσι είναι φίλε Σεραφείμ. "Για να γυρίσει ο ήλιος" Θέλει χιλιάδες όχι χαλβάδες, όπως τόσο εύστοχα και θυμόσοφα επισήμανες. Αυτό λέω κι εγώ στην ανάρτησή μου: Ότι πρέπει να αλλάξουμε (εννοώντας όλοι) για να γυρίσει ο ήλιος.
Και φυσικά δεν φτάνουν οι πνευματικοί δημιουργοί που παραμένουν ακέραιοι. Απλά, επειδή επικρατεί η εντύπωση (και είναι πραγματικότητα δυστυχώς) ότι οι πνευματικοί άνθρωποι και δημιουργοί σιωπούν, (για να τα έχουν μέ όλους καλά) τονίζω
σ' αυτό το ιστολόγιο, πως εμείς, ό,τι λέμε εδώ, το λέμε με την αντίληψη ότι οι πνευματικοί δημιουργοί, ΔΕΝ πρέπει να σιωπούν. Και φυσικά έχω πλήρη συναίσθηση ότι η φωνή του ιστολογίου είναι ζήτημα αν ακούγεται σαν ψίθυρος, πριν τον πάρει ο άνεμος....Αλλά θα συνεχίσουμε να κάνουμε ό,τι περνάει από το...νου μας.

ΦΑΙΔΩΝ ΘΕΟΦΙΛΟΥ είπε...

@Σεραφείμ Βάγιας

Ξέχασα καλέ μου φίλε να σου ευχηθώ καλή χρονιά με υγεία και όσες ελπίδες μπορεί να φέρει.

ΦΑΙΔΩΝ ΘΕΟΦΙΛΟΥ είπε...

@ ΤΕΜΑΧΙΣΤΗΣ
Φίλε Θανάση, σ' ευχαριστώ για τις ευχές σου. Εύχομαι και σε σένα κάθε χαρά και επιτυχία στη ζωή σου.
Τωρα, πολύ μου άρεσε εκείνο το : "Θα διαλέξω θέμα να το κατασπαράξω". Θανάση μου εδώ δεν μπορούμε να γίνουμε σωστοί Έλληνες και θα γίνουμε Σκανδιναβοί και Γερμανοί; Η ιδιοσυγκρασία παραμένει διοσυγκρασία. Απλά να συνειδητοποιήσουμε ότι πρέπει να αλλάξουμε αποβάλλοντας τις κακές μας πλευρες που κρατούν τη χώρα μας καθηλώμένη και οπισθοδρομημένη και κάτι άλλο...θα πρόσθετα αλλά ας το...Πάντως να προσθέσω, ότι οι αρχαίοι Έλληνες ήταν ανοιχτοί σε κάθε επίδραση από τους άλλους λαούς και ήταν ανοιχτά μυαλά. Και έτσι απέκτησαν ισχυρή ταυτότητα και προίκισαν την ανθρωπότητα με τον πλούτο τους. Οι Βυζαντινοί, που κλείστηκαν στο κάστρο τους και περίμεναν βοήθεια άνωθεν ή έξωθεν, χάθηκαν.

Stergios Kaloudis είπε...

Κύριε Θεοφίλου, "Χρόνια Καλά" με ΥΓΕΙΑ πρωτίστως. Όπως πολύ σωστά τονίζετε, η Νοοτροπία μας είναι το πρόβλημά μας. Το μεγάλο μας πρόβλημα! Όπως πολύ σωστά επίσης
επισημαίνετε, πως επιτέλους κάποτε πρέπει να πάψουμε να δικαιολογούμε τις ανοησίες μας, επιδεικνύοντας στους άλλους, το Αρχαίο λαμπρό Παρελθόν μας. Η Ουσία είναι το τι καταφέρνουμε σήμερα με τον Ωχαδερφισμό και τον Ετσιθελισμό μας! Να είστε πάντα καλά!............

ΦΑΙΔΩΝ ΘΕΟΦΙΛΟΥ είπε...

@Stergios Kaloudis

Καλή χρονιά κ. Καλούδη. Η Υγεία ας γίνει το εφαλτήριο για μαχητικό δημιουργικό πνεύμα, που θα φέρει μικρές και μεγάλες χαρές.Η πρώτη φάση για να αλλάξουμε κ. Καλούδη είναι η αυτοκριτική και η συνειδητοποίηση , για το που μας οδήγησε η νοοτροπία που έχουμε. Αν το καταλάβουμε αυτό, τότε ανοίγει ο δρόμος για όλους μας.

fotis sxoliastis είπε...

Ειχα την ευκαιρια να διαβασω αποψε τις αναρτησεις σου,τις οποιες εχασα οσο απουσιαζα.
Ενδιαφερουσες αναρτησεις,ενος ενδιαφεροντος Ανθρωπου.

ΦΑΙΔΩΝ ΘΕΟΦΙΛΟΥ είπε...

@fotis sxoliastis

Φώτη μου σ' ευχαριστώ.

Gabriel Panagiosoulis είπε...

(Ας πάψουμε επιτέλους να συγχέουμε τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό, με τη νεοελληνική πολιτιστική ταυτότητα, στον οποίο, (αρχαίο πολιτισμό) επαναπαυόμαστε, σα να ήταν δικός μας, για να μην κάνουμε τίποτα)

Συμφωνώ απολύτως με τ' ανωτέρω..

Καλή χρονιά

Γαβριήλ

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ΜΗΘΥΜΝΑ

ΜΗΘΥΜΝΑ
Γενέθλιος τόπος