Τρίτη, Αυγούστου 30, 2011

ΟΙ ΝΕΟΠΛΟΥΤΟΙ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ


Από τον Φαίδωνα Θεοφίλου

Διαπιστώνω εδώ και καιρό, διαβάζοντας κάποια πράγματα στο διαδίκτυο και ιδιαίτερα στα ιστολόγια, ένα φαινόμενο που μπορεί να μην είναι καινούριο αλλά που νομίζω ότι δεν έχει επισημανθεί επαρκώς ίσως και καθόλου.

Γίνονται λοιπόν κάποιοι διάλογοι και σχολιασμοί σε κάποια θέματα, light φιλοσοφικά, εσωτερισμού με ημιθρησκευτικό χαρακτήρα, ανθρώπινης και ερωτικής συμπεριφοράς, για τα ουράνια σώματα γεμιστά με …φιλοσοφία, ανθρώπινης εξέλιξης κ.λ.π. Μέχρι εδώ καλά. Τι πιο ωραίο να συζητούν οι άνθρωποι και να αναζητούν να διεξέλθουν είτε σοβαρά είτε light θέματα.

Το φαινόμενο που ανέφερα πιο πάνω, συνίσταται στο εξής: Αρκετοί από τους σχολιαστές, συνδιαλέγονται με αυτούσια κομμάτια από βιβλία που προφανώς ξεφυλλίζουν ή έχουν σημειώσει, δείχνοντας πως οι ίδιοι δεν έχουν άποψη διαμορφωμένη για το θέμα που συζητούν και ότι το μόνο για το οποίο ενδιαφέρονται είναι να εντυπωσιάσουν το συνομιλητή τους, που είτε έχει προσωπική άποψη είτε κάνει και αυτός το ίδιο. Έτσι, γίνεται διασκεδαστικό να βλέπεις κάποιους να συζητούν μέσω των βιβλίων με ετοιματζίδικο υλικό που δεν έχουν καν επεξεργαστεί πνευματικά.

Άλλοι επικαλούνται διαρκώς κάποιους επιστήμονες, φιλοσόφους ή και αμπελοφιλοσόφους συνεχώς, το τι είπε ο ένας και τι είπε ο άλλος. Κανείς δεν αντιλέγει να επικαλεστεί κάποιος μια έγκυρη άποψη ενός σημαντικού πνευματικού ανθρώπου για να ενισχύσει την άποψή του. Φτάνει να έχει και ο ίδιος άποψη. Αλλά το να συνδιαλέγεσαι μόνο μέσω του τι είπε ο ένας και τι ο άλλος, καταντά φτηνή επιδειξιμανία, και ανικανότητα αφομοίωσης εκείνων που διαβάζεις. Έτσι οι κύριοι και οι κυρίες που συνδιαλέγονται με τον τρόπο αυτόν, είναι ένα είδος νεόπλουτων του πνεύματος που ξοδεύουν δανεικά για να επιδειχθούν. Που δεν έχουν αφομοιώσει και επεξεργαστεί τα όσα διαβάζουν, ώστε να διαμορφώσουν μέσα από τα διαβάσματα προσωπική γνώμη. Που δεν παίρνουν τις γνώσεις μέσα τους να τις αφήσουν να καρπίσουν ή να ζυμωθούν με τη δική τους σκέψη και ιδιοσυγκρασία. Είναι σαν τους οικονομικά νεόπλουτους, που αγοράζουν μια Mercedes και ξαφνικά αποκτούν αξία. Έτσι και οι νεόπλουτοι του πνεύματος: Σερβίρουν αυτούσια μια έτοιμη σκέψη κάποιου σημαντικού, ή συνδιαλέγονται με αυτούσιες δάνειες σκέψεις και αποκτούν αξία. Θα ήταν όμως εξαιρετικά θετικό, αν όσα διάβαζαν τα αποτύπωναν με το δικό τους τρόπο. (με δικά τους λόγια όπως θα έλεγε και η δασκάλα) Αυτό θα έδειχνε ότι κατέχουν πια, αφομοίωσαν, αυτό που διάβασαν. Προσωπικά, θα με ενδιέφερε περισσότερο η αυθεντική άποψη ενός ψαρά για κάποιο θέμα, παρά το να μου πει μια κυρία το τι είπε ο Βεντγκενστάιν, που μπορώ κι εγώ να το διαβάσω ή να το ξέρω ήδη πριν από την κυρία. Με δυο λόγια σέβομαι και χαίρομαι για τη γνώμη του καθενός, που είναι δική του γνώμη, έτσι όπως διαμορφώθηκε μέσα από τις γνώσεις που επεξεργάστηκε και τις εμπειρίες του. Συχνά αυτό το παιχνίδι της επιδειξιμανίας μέσω των βιβλίων, στοχεύει και σε κάποια ερωτική προσέγγιση. Υπέροχο το να προσεγγίζονται ερωτικά δυο άνθρωποι. Όμως, ό,τι στηρίζεται στο ψέμα, δεν μπορεί να έχει καμία συνέχεια. Αντίθετα η αληθινή πνευματικότητα και αναζήτηση, μπορεί να γίνει μια θαυμάσια γέφυρα για μια ενδιαφέρουσα ερωτική προσέγγιση,

Πρόσφατα, διάβασα το εξής απίστευτο:

Μιλούσαν ένας άντρας με μια γυναίκα σε ιστολόγιο. Η γυναίκα κάλεσε τον άντρα να απολογηθεί για την κακή συμπεριφορά του σε βάρος της. Να μιλήσει δηλαδή για την ταμπακιέρα. Ο άντρας, πράγματι είχε φερθεί απαράδεκτα και διάβασα με ενδιαφέρον παρακάτω για να δω πως αντέδρασε ο άντρας σε ένα θέμα εύκολο για ένα άνθρωπο με στοιχειώδη εντιμότητα. Διαβάστε τι της απάντησε:

«Έχω πολλά να πω, αλλά δε θέλω να πω τίποτε. Δε βγαίνει άκρη μαζί σου. Ψάξε λίγο να βρεις κάτι που λέγεται: Διαλληλία (κυκλικό επιχείρημα) όπου η ίδια η πληροφορία προτάσσεται ως συλλογιστική βάση και ταυτόχρονα και ως επιχείρημα, (αυτούσια αντιγραφή!!!) κάτι που μάλλον κάνεις μαζί μου συνέχεια και χανόμαστε "στη μετάφραση».

Κλασικό παράδειγμα νεόπλουτου του πνεύματος αλλά και ανέντιμου ανθρώπου. Έψαξε και ψάρεψε την….Διαλληλία!!!!!!! για να εντυπωσιάσει αφ’ ενός μπερδεύοντας και τα πράγματα αλλά κυρίως για να αποφύγει να πει μια απλή συγγνώμη!!!! Έτσι, μετά από τους τζάμπα μάγκες, τους ξερόλες κ.ά. έχουμε και τη φυλή των «νεόπλουτων του πνεύματος», όλους, με κοινά χαρακτηριστικά…

Εις υγείαν των φαινομένων….και των φυλών.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ΜΗΘΥΜΝΑ

ΜΗΘΥΜΝΑ
Γενέθλιος τόπος