Δευτέρα, Απριλίου 04, 2011

Η ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ Ο ΕΦΗΒΟΣ ΚΙ Ο ΑΝΤΡΑΣ

Β' Λυκείου στη Μυτιλήνη


Γράφει ο Φαίδων Θεοφίλου

Η συζήτηση ξεκίνησε από μια φωτογραφία που βρήκε ο ώριμος άντρας ανάμεσα στις σελίδες ενός βιβλίου που αναζητούσε, για να διαβάσει ξανά ένα ποίημα που του άρεσε πολύ. Η φωτογραφία έδειχνε έναν έφηβο στα μισά της δεκαετίας 60-70.

Άνοιξε λοιπόν ο άντρας τα παράθυρα της μνήμης του, βγήκε ο έφηβος ίδιος με τη φωτογραφία και στάθηκε απέναντί του κοιτώντας τον επίμονα.

-Έχεις κάτι να μου πεις; τον ρώτησε ο άντρας.

-Σαν τί να σου πω;

-Αν θέλεις να ξεδιπλώσεις κάποιες από τις θύμησές σου.

-Μα ξέρω ότι δεν σου αρέσει να αναπολείς το παρελθόν, ως παρελθόν και δεν καταδέχεσαι

νοσταλγίες , αφού θεωρείς το χρόνο της ζωής σου ενιαίο και όχι χωρισμένο σε χρονικά κουτάκια, παιδικής, εφηβικής, ανδρικής νεότητας και ωριμότητας.

Άλλωστε πολλά από αυτά που έζησες, είναι ακόμα μέσα σου σε ισχύ και σε καθορίζουν είτε ως έφηβο είτε ως άντρα. Άλλα τα απώθησες ως άχρηστα και ανενεργά στο καλάθι αχρήστων της μνήμης, όχι της δικής σου. Γενικά της μνήμης.

Άλλο τώρα, αν έπρεπε ή όχι, να κρατήσεις κάποια από αυτά που πέταξες και να πετάξεις κάποια από αυτά που κράτησες…

-Δεν μου μιλάς όμως σαν έφηβος….

-Έτσι νομίζεις. Εγώ, ως ο αγαπημένος σταθμός του ενιαίου χρόνου της ζωής σου εισέπραξα τις εμπειρίες σου, απόκτησα μεγαλύτερη θέαση στον ορίζοντα. Τώρα λοιπόν είμαι έφηβος και άντρας.

Από την άλλη σου χάρισα, τις ευαισθησίες της εφηβείας μου και παρεμβαίνω κάθε φορά που η σκέψη σου πάει να σκουριάσει , να της δώσω οξυγόνο και χρώμα.

Τώρα λοιπόν είσαι ώριμος άντρας και έφηβος…

Στο σημείο αυτό, ό άντρας, άνοιξε την πόρτα της ψυχής του και μπήκε ο έφηβος μέσα του…


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ΜΗΘΥΜΝΑ

ΜΗΘΥΜΝΑ
Γενέθλιος τόπος