Τετάρτη, Ιανουαρίου 30, 2008

Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΚΑΙ Ο ΝΕΟΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ



Ο Μακαριστός αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος βρίσκεται ήδη στις γειτονιές των αγγέλων. Το έργο της αμφιλεγόμενης αυτής προσωπικότητας , θα αποτιμήσει ο Ιστορικός του μέλλοντος.

Εμείς κρατάμε το δράμα του ανθρώπου και την γενναιότητά του, μπροστά στην παρατεταμένη αγωνία του θανάτου. Ο νέος αρχιεπίσκοπος που θα εκλεγεί, ελπίζουμε να έχει υπ’ όψη του ότι ο μόνος οδηγός του πρέπει να είναι η κεφαλή της εκκλησίας, δηλαδή ο Ιησούς Χριστός και όσα εκείνος έθεσε ως προϋποθέσεις για μια χριστιανική ζωή.
Δεν είναι δηλαδή ανάγκη να είναι ο νέος αρχιεπίσκοπος ο Star της καθημερινότητας, όπως δεν είναι απαραίτητο να γίνει και η εκκλησία προϊόν του life style. Ο νέος αρχιεπίσκοπος ασφαλώς και θα πρέπει να κάνει χρήση των Μ.Μ.Ε. για να περάσει τα όποια χριστιανικά και πανανθρώπινα μηνύματα αλλά όχι κατάχρηση, γιατί τότε, υπάρχει ο κίνδυνος να παρασυρθεί από τις μιντιακές σειρήνες σε ακατάσχετες φλυαρίες , με αποτέλεσμα η εικόνα του να μη διαμορφώνεται από τον ίδιο αλλά από τα Μ.Μ.Ε.
Τα κριτήρια για ένα θρησκευτικό ηγέτη, δεν έχουν καμιά σχέση με τα κριτήρια για ένα πολιτικό ηγέτη. Για τον πρώτο τα κριτήρια είναι πνευματικά, για τον δεύτερο κοσμικά. Η απληστία και το πάθος για την εξουσία, μπορεί π.χ. να θεωρηθεί φυσιολογικό για ένα πολιτικό ηγέτη. Ποτέ όμως για ένα θρησκευτικό. Το λέω αυτό γιατί συχνά οι πιστοί συγχέουν τα κριτήρια του πολιτικού ηγέτη με του θρησκευτικού. «Τα του Καίσαρος τω Καίσαρι λοιπόν, και τα του Θεού τω Θεώ».
Όταν οι Ιεράρχες δεν ξεχνούν αυτή τη ρήση του Χριστού, δεν υπάρχει ούτε μία πιθανότητα να παίξουν πολιτικά παιχνίδια και ίντριγκες, ούτε να αβαντάρουν οποιοδήποτε πολιτικό κόμμα για να εκλεγεί, ξεστρατίζοντας έτσι από την αποστολή τους. Φυσικά ούτε και οι πολιτικοί πρέπει να αναμειγνύονται στα της εκκλησίας, προωθώντας ένα διαρκές πάρε – δώσε για να ψαρέψουν ψήφους.
Ας λειτουργεί ο καθένας στο χώρο του όσο καλύτερα μπορεί. Ο νέος αρχιεπίσκοπος και οι «συν αυτώ» Ιεράρχες, σύμφωνα με τις επιταγές της χριστιανοσύνης, και οι πολιτικοί σύμφωνα με την κοινοβουλευτική δημοκρατία και το σύνταγμα της χώρας, ώσπου να πάρει οριστικά τέλος, αυτός ο αφύσικος (νομικά) εναγκαλισμός εκκλησίας και κράτους.
Φ.Θ.




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ΜΗΘΥΜΝΑ

ΜΗΘΥΜΝΑ
Γενέθλιος τόπος