Παρασκευή, Αυγούστου 29, 2008

ΠΕΝΘΙΜΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΩΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝΤην Ελλάδα των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 και της προετοιμασίας τους, την Ελλάδα της αισιοδοξίας και της επιτυχίας, την Ελλάδα που μετέτρεψε το όνειρο σε αυτονόητη πραγματικότητα, την Ελλάδα της υψηλής αισθητικής, της ασφάλειας και της θαυμαστής οργάνωσης των δικών μας Ολυμπιακών, τη διαδέχθηκε η σημερινή Ελλάδα της μιζέριας, της αναποτελεσματικότητας, της στασιμότητας, της έλλειψης οράματος, της κατήφειας. Μετά τον άθλο των Ολυμπιακών της Αθήνας 2004, έπρεπε να έχουν αλλάξει όλα. Πώς τα καταφέραμε και γλιστρήσαμε στην ανυποληψία και στο λήθαργο; Πως καταφέραμε να μετατρέψουμε το Μέγα επίτευγμα σε αξιομνημόνευτο πυροτέχνημα; Οι περίφημες Ολυμπιακές εγκαταστάσεις και οι περιοχές της Αθήνας που αναβαθμίστηκαν τότε, από χαβούζες, σε κοσμήματα αισθητικής και λειτουργικότητας, εγκαταλείφθηκαν στη μούχλα και στη φθορά.
Τον έρωτα για τον στόχο, την ικανότητα και την φαντασία, διαδέχθηκε η ανικανότητα, η πλαδαρότητα, η απάθεια η της μίζας και η επιστήμη της αρπαχτής.
Κλείνοντας τις πένθιμες σκέψεις μας, παραθέτουμε – θυμίζουμε μερικά από τα αμέτρητα σχόλια του διεθνούς τύπου, για να δούμε που σταμάτησε ο χρόνος για την Ελλάδα που θέλουμε να θυμόμαστε:


THE TIMES
Η Ελλάδα χάρισε στον κόσμο δυο υπέροχες εβδομάδες αθλητισμού. Ήταν μια υπέροχη Ολυμπιάδα, για την οποία τα εύσημα και τους επαίνους κερδίζουν επάξια οι Έλληνες.. Η Ελλάδα ξεπέρασε τις προσδοκίες και διέψευσε εκείνους που αμφισβητούσαν τις δυνατότητές της, κάνοντας μια υπεράνθρωπη τελική προσπάθεια και χαρίζοντας στον κόσμο δυο εβδομάδες αθλητισμού στον υπερθετικό βαθμό, σε υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις. Για όλα αυτά υπάρχει μια ελληνική λέξη: Ευχαριστούμε.
LE FIGARO
Οι Έλληνες μπορούν να αισθάνονται πλήρεις, καθώς διοργάνωσαν τέλειους Ολυμπιακούς Αγώνες στην Αθήνα.
Associated Press (AP)
Ευχαριστώ Αθήνα, για τα θαυμάσια Ολυμπιακά στάδια και τις εγκαταστάσεις, για τη διακριτική ασφάλεια και τη διάχυτη ανεμελιά, για το χαμόγελο και τις αναμνήσεις που παίρνουμε πίσω στην πατρίδα μας, δύο εβδομάδες μετά τους εκπληκτικά επιτυχείς Αγώνες.
La Repubblica
«Γεια σου Κόσμε, πες μας ευχαριστώ: Είμαστε ο Νότος που σηκώνει κεφάλι»
«Μεγαλώνουμε, Σαν αυτό εδώ το παιδί που ανεβαίνει μέχρι τη Φλόγα. Μας τρομάξατε με τους τρομοκρατικούς εφιάλτες σας. Αλλά εμείς δεν έχουμε εφιάλτες: ξενυχτάμε, πίνουμε, καπνίζουμε, κάνουμε έρωτα. Είναι αλήθεια: Γιουχαΐσαμε τους Αμερικανούς. Δεν τους αγαπάμε. Εμείς γεννηθήκαμε αρχαίοι κι εκείνοι είναι πάντα τόσο νέοι ενίοτε και αλαζονικοί. Γι αυτό χειροκροτήσαμε Αφγανούς, Ιρακινούς και Παλαιστίνιους. Κοιτάξτε τον Παρθενώνα στην γιγαντοοθόνη, αυτό είμαστε εμείς. Χαρήκαμε που σας γνωρίσαμε. Ακόμη πιο πολύ χαρήκαμε που μας γνωρίσατε εσείς.»
The Washington Post
Μια περήφανη χώρα δείχνει στον κόσμο «Τα μεγάλα οράματα που οι Έλληνες μπορούν να πετύχουν».Κάτω από ένα υπέρλαμπρο φεγγάρι, οι Έλληνες αποχαιρέτησαν αυτό που όλοι μας χαρακτηρίσαμε, μια υπέροχη, ονειρεμένη Ολυμπιάδα.
CNN
«Αγαπητή Αθήνα. Πήραμε το μάθημά μας. Μάθαμε να λέμε στα ελληνικά «ευχαριστώ» αλλά και «συγγνώμη» και οφείλουμε να απολογηθούμε στην Αθήνα του 2004 για την παγκόσμια παράνοια που πυροδότησε δυσπιστία σε βάρος της. Συγχαρητήρια για την «άρτια» διοργάνωση, τις εγκαταστάσεις, τη φιλοξενία και την ασφάλεια.
Σεμπάστιαν Κόε- Πρόεδρος της επιτροπής διεκδίκησης για το Λονδίνο
Τα στάδιά σας τα οποία φιλοξένησαν τους Ολυμπιακούς αγώνες της Αθήνας είναι έργα τέχνης, η οργάνωση των Αγώνων αλάνθαστη και άψογη, το ελληνικό κοινό ανταποκρίθηκε στα ιδεώδη και στις αρχές των κλασικών προγόνων του, μας δώσατε ένα πολύ καλό μάθημα, ένα διδακτικό μήνυμα για την προσπάθειά μας να εξασφαλίσουμε για το Λονδίνο την Ολυμπιάδα 2012.
L'ΕQUIPE
Έπειτα από 15 μέρες θριάμβου, η Αθήνα ξαναβρίσκει το ρυθμό της. Οι Ολυμπιακοί της Αθήνας αποτέλεσαν αποφασιστικό σταθμό στην ιστορία του αγώνα κατά του ντόπινγκ
LA CROIX
Πρέπει να αποδώσουμε φόρο τιμής στον ελληνικό λαό. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες έγιναν υπό τη σκέπη του ανθρωπισμού. Η διοργάνωση των αθλημάτων ήταν αψεγάδιαστη και η τελετή λήξης, ένας ύμνος στη ζωή.
Μάικλ Φελπς – αθλητής
Η Αθήνα είναι μια απίστευτη πόλη και το έργο των αρμοδίων για την ασφάλεια των αθλητών ήταν εξαιρετικό. Ήρθαμε να αγωνιστούμε και να εκπληρώσουμε ένα όνειρο.
Σε κάθε στιγμή αισθανόμασταν ασφαλείς. Πρόκειται για μια εμπειρία που δεν θα ξεχάσω ποτέ.
ΒΒC
Κάτω από τη μεγαλύτερη ειρηνική ομπρέλα ασφαλείας, η πρωτεύουσα της Ελλάδας έδωσε μάθημα αισθητικής και ιστορίας.
DAVE BARRY – Αρθρογράφος στη Miami Herald
Αγαπητή Ελλάδα.
Σου οφείλω μια συγγνώμη. Κάθε αρνητική σκέψη που είχα για σένα πριν έρθω εδώ – κάθε ανησυχία, κάθε φόβος αποδείχτηκαν αβάσιμα.
Όταν έφθασα στην Ελλάδα, πίστευα ότι δεν θα είσαστε έτοιμοι για τους Ολυμπιακούς. Αλλά ήσασταν. Πιο έτοιμοι απ’ ότι η χώρα μου το 1996 για τους Ολυμπιακούς αγώνες της Ατλάντα.
Όταν έφθασα στην Ελλάδα, ήμουν ανήσυχος για την τρομοκρατία. Αλλά οι Αγώνες και η χώρα σας, έδιναν πάντα αίσθημα ασφαλείας. Ασφάλεια και συνεχής αλλά ποτέ καταπιεστική. Μακάρι να ένιωθα εξ ίσου ασφαλής στην πατρίδα μου.
Στην Αθήνα όποτε έμοιαζα χαμένος – δηλαδή συχνά – κάποιος θα σταματούσε να με ρωτήσει στα αγγλικά αν χρειάζομαι βοήθεια. Συχνά με συνόδευαν, βγαίνοντας από το δρόμο τους, για να βεβαιωθούν πως είμαι στο σωστό δρόμο.
Όταν έφθασα στην Ελλάδα ανησυχούσα για την τετράχρονη κόρη μου την Σοφί. Αλλά εσείς ανοίξατε την αγκαλιά σας σε αυτήν, όπως κάνατε σε όλα τα παιδιά. Ήταν αδύνατον να μπούμε σε λεωφορείο, χωρίς κάποιος να προσφέρει μια θέση στη Σοφί. Ήταν αδύνατον να περπατήσουμε χωρίς κάποιος να έλθει να πει ένα «γεια» στη Σοφί .Στη χώρα μου είμαι αρθρογράφος. Στην Ελλάδα είμαι αυτός που συνοδεύει τη Σοφί.
Όταν έφθασα στην Ελλάδα ανησυχούσα για την κατανόηση της γλώσσας. Όμως αποδείχθηκε πως η μοναδική ελληνική λέξη που χρειαζόταν να γνωρίζω ήταν «ευχαριστώ». Την είπα 100 φορές την ημέρα.
Οπότε αγαπητή Ελλάδα ζητώ συγγνώμη. Αναλάβατε ένα τεράστιο έργο, και το κάνατε καλά. Η αποτελεσματικότητά σας συγκρίνεται με τη ζεστασιά σας. Φερθήκατε στην οικογένειά μου σα να ήταν δική σας οικογένεια.
Από την καρδιά μου efharistoRelated Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ΜΗΘΥΜΝΑ

ΜΗΘΥΜΝΑ
Γενέθλιος τόπος