Τετάρτη, Απριλίου 09, 2008

ΜΙΑ ΝΤΟΠΑ...ΩΚΕΑΝΟΣ

Mια ντόπα...ωκεανός
Φαίδωνα Θεοφίλου


Η είδηση για τις ντόπες στην εθνική άρσης βαρών διέσχισε σαν αστραπή την υφήλιο και σχολιάστηκε ανάλογα από τα διεθνή Μ.Μ.Ε. Ξαφνιάστηκαν βλέπετε οι Η.Π.Α., η Βρετανία, (κατ’ ευφημισμό –Μεγάλη-) η Ρωσία, ο Καναδάς, κ.ά. που στην Ελλάδα έγινε χρήση αναβολικών! Ναι! γιατί αυτές οι χώρες που ένιωσαν οδυνηρή έκπληξη κι έκαναν ειρωνικά και πικρόχολα σχόλια για τους Έλληνες αθλητές, ούτε που... έδειξαν ποτέ τα αναβολικά στους αθλητές τους! Μπορεί να έχουν βέβαια εργοστάσια παραγωγής αναβολικών αλλά αυτά τα παράγουν για τους... άλλους, όχι για τους δικούς τους αθλητές. Παρ’ όλα αυτά παρουσιάζεται συνεχώς το φαινόμενο, οι χώρες που παράγουν αναβολικά, να κερδίζουν τη μερίδα του λέοντος στα μετάλλια των όποιων αγώνων!

Η πρόσφατη (εγκληματική) χρήση της ντόπας στην Ελλάδα, έδωσε την ευκαιρία σε χώρες, όπως π.χ. οι ΗΠΑ, να στρέψουν την προσοχή της διεθνούς κοινής γνώμης στη μεσογειακή μας χώρα και να κάνουν τον τιμητή, αφού έτσι πλήττεται… η ιδέα του αθλητισμού και ας μας είχε τελειώσει ο αθλητισμός, (ο καθαρός αθλητισμός) από τα χρόνια της Ανατολικής Γερμανίας, της περιβόητης D.D.R. (Deutsche Demokratische Republic) και των λοιπών μεγάλων αθλητικών δυνάμεων! Τώρα πια θα πρέπει κατά τη γνώμη μου, στους Ολυμπιακούς και σε άλλους αγώνες, να ανεβαίνουν στο βάθρο και να παίρνουν τα μετάλλια όχι οι αθλητές αλλά οι χημικοί που θα έχουν φτιάξει την πιο δυνατή ντόπα! Το καλύτερο κοκτέιλ! Οι αθλητές θα είναι απλά το μέσον που θα αποδεικνύει την αποτελεσματικότητα της ντόπας! Αν υποθέσουμε ότι δεν υπήρχε η έννοια και η πράξη της υποκρισίας, οι απανταχού ανθρώπινες κοινωνίες θα έπρεπε εδώ και κάποιες δεκαετίες να ζητωκραυγάζουν: "Ο αθλητισμός πέθανε! Ζήτω ο χημικός αθλητισμός! "

Όμως οι άνθρωποι, (συμπεριλαμβανομένων ασφαλώς και των Ελλήνων) δίνουν στο ψέμα όψη ν’ αρέσει, λέει ο ποιητής Κώστας Καρυωτάκης. Το συγκεκριμένο ψέμα το κατασκευάζουν βέβαια οι ίδιες οι κυβερνήσεις, που αφού παίρνει επίσημο χαρακτήρα κι έχει σαν στόχο και κατάληξη ένα μετάλλιο που μας κολακεύει ως χώρα, εμφανίζεται ως γενικά αποδεκτή αλήθεια. Έτσι πατούμε πάνω στο ψέμα αλλά βλέπουμε… αλήθεια. Και για να επιστρέψουμε στην αρχική είδηση που ήθελε τους 11 από τους 14 Έλληνες αρσιβαρίστες να είναι ντοπαρισμένοι, έχει ήδη αρχίσει μια ατέλειωτη αλυσίδα δικαιολογιών, απώθηση ευθυνών από τον ένα στον άλλον, απόλυτων αρνήσεων, (ακόμα κι όταν διαφαίνεται η ευθύνη) ώστε στο τέλος να επικαλυφθούν οι ευθύνες εκείνων που τις έχουν και να ζήσουμε όλοι μέσα στο ψέμα και στην έκπτωση κι εκείνοι στην…καλοπέραση. Αλλά στην Ελλάδα μας δεν φταίει ποτέ κάποιος. Και τα 11 εκατομμύρια των Ελλήνων, έχουν… δίκιο σε όλα.

Για την μεγάλη παραβατικότητα, ουδείς τιμωρείται. Μόνο η μικρή παραβατικότητα τιμωρείται για να δικαιολογεί την ύπαρξή της η δικαιοσύνη. Έτσι δικαιώνεται η λαϊκή θυμοσοφία που θέλει τη νύφη να την πληρώνουν πάντα οι μικροί. Αλλά η ντόπα δεν χρησιμοποιείται μόνο στον αθλητισμό. Να μη ξεχνάμε το φανατισμό, που είναι η ντόπα του ανθρώπινου εγκεφάλου. Δηλαδή τον κομματικό φανατισμό, το θρησκευτικό, το ρατσισμό, τη ντόπα για το αδιάκοπο, μέχρι τελικής πτώσης, κυνήγι του χρήματος. Ο καθένας από αυτούς τους φανατισμούς προβάλλεται από τους φορείς τους, ως η μόνη αλήθεια. Ως ο καλύτερος τρόπος να βλέπεις και να ζεις τη ζωή. Έτσι επαναλαμβάνεται κι εδώ το ίδιο παιχνίδι, όπου το ψέμα ντύνεται την αλήθεια.

Ένας καλός φίλος που συζητάμε πότε-πότε τον πόνο μας, μου είπε πρόσφατα: «Επειδή δεν μπορώ μόνος μου να αλλάξω κάτι απ’ όσα γίνονται, δεν θέλω ν’ακούω ειδήσεις γιατί αισθάνομαι άσχημα. Χρειάζομαι όμως κι εγώ κάποια πράγματα για να επιβιώσω: Χρειάζομαι γαλήνη στη ψυχή μου, διέξοδο και τη βεβαιότητα ότι κάτι προσφέρω. Έτσι ακούω προσεκτικά το κελάηδισμα των πουλιών και χαρίζω την αγάπη και την φροντίδα μου στα ζώα και στα δέντρα».

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ΜΗΘΥΜΝΑ

ΜΗΘΥΜΝΑ
Γενέθλιος τόπος