Τετάρτη, Μαΐου 02, 2012

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΜΑΓΚΑΣ

Από τον Φαίδωνα Θεοφίλου 
 
Μάγκας είναι ο διαχειριστής του αέρα.
Βασικά του χαρακτηριστικά :  Η προσποίηση, η αυταρέσκεια, 
η σπουδαιοφάνεια και η εντυπωσιοθηρία. Παίζει κραυγαλέα το ρόλο που ο ίδιος επιφύλαξε για τον εαυτό του.
Γλωσσικά χαρακτηριστικά: Στραμπούληγμα των λέξεων , επιτηδευμένο  ξέσυρμα  της φωνής στη προφορά,  ώστε να ξεχωρίζει στη συμπεριφορά του από…τους κοινούς θνητούς.
Οχυρωμένος σε στενό περιβάλλον,  όπου μπορεί να λειτουργήσει με τις κατασκευασμένες από τον ίδιον ιδιαιτερότητες , αλλά και επειδή αισθάνεται ανασφαλής να συνυπάρξει σε ανοιχτό κοινωνικό ορίζοντα.  
Ο μάγκας του παλιού καιρού , ακόμα και με την όποια επιτήδευσή του,  ήταν αυθεντικός, και εμφανίστηκε ως  κοινωνικό φαινόμενο, μέσα από την ανυπόφερτη  φτώχεια της εποχής του, την καταπίεση και την αυταρχικότητα της εξουσίας. Δηλαδή, αναδύθηκε μέσα από την κοινωνία, ως ανάγκη αντίδρασης και ενός άλλου τρόπου ζωής.

Ο σημερινός μάγκας, όπου υπάρχει, είναι απλά μια μίμηση του παλιού , (που έκλεισε τον κύκλο του)  και ως μίμηση, είναι και ασήμαντη  και φτηνή . Ο ίδιος ως κακέκτυπο  αντίγραφο του παλιού, είναι γραφικός,  εξωτικός θα έλεγα με την  διακωμωδημένη έννοια της λέξης και φοβικός όταν σκουραίνουν τα πράγματα.  Υπάρχουν δε γι αυτόν μέσα από τη σύγχρονη πιάτσα , υπερβολικά   σκληροί  και σαρκαστικοί χαρακτηρισμοί, με τη μορφή   κοινωνικών «αποφθεγμάτων». Προσφέρεται  και ως υλικό διασκέδασης για το θέατρο τον κινηματογράφο και τις τηλεοπτικές σειρές, ως ο μαίτρ  του περισπούδαστου ΤΙΠΟΤΑ.

Η  γυναίκα που συνυπάρχει με οποιονδήποτε τρόπο με τον μάγκα, και τυχαίνει να έχει έντονο το στοιχείο της προσαρμοστικότητας,  μεταβάλλεται σε απομίμηση της μίμησης, χάνοντας ένα  μέγα μέρος της γυναικείας  της  οντότητας, ως και την αντίληψη  του θηλυκού για τη λειτουργία της  κοινωνίας.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ΜΗΘΥΜΝΑ

ΜΗΘΥΜΝΑ
Γενέθλιος τόπος