Τετάρτη, Ιανουαρίου 28, 2009

ΜΙΑ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΑΝ ΠΡΟΚΛΗΣΗ

Από τον Φαίδωνα Θεοφίλου

Πριν από λίγες μέρες , έλαβα μια πρόσκληση που για κάποιους
μπορεί να είναι φυσιολογική, για μένα όμως ήταν Πρόσκληση - ΠΡΟΚΛΗΣΗ.
Πρόκειται για την εκδήλωση που οργανώθηκε προς τιμήν του Μητροπολίτη Μυτιλήνης με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 20 χρόνων από την εκλογή του, στο ξενοδοχείο PRESIDENT. Στην εκδήλωση λοιπόν αυτή:
1 ομιλητής θα κάνει την εισήγηση
5 ομιλητές θα κάνουν προσφωνήσεις
Η χορωδία της Φανερωμένης Χολαργού θα ψάλλει θρησκευτικούς ύμνους (Δοξάστε με)
Άλλος 1 ομιλητής θα κάνει παρουσίαση της προσωπικότητας και του έργου του Μητροπολίτη ( Το έργο και η προσωπικότητα δεν αναδεικνύονται μέσα από βίο και την πολιτεία ενός Ιεράρχη; )
Αντιφώνηση του Μητροπολίτη στα όσα δοξαστικά θα του πουν οι ομιλητές, υποθέτω με περισσή ταπεινοφροσύνη…
Στη συνέχεια: Τραγούδια της Μυτιλήνης από τη χορωδία Φανερωμένης Χολαργού
Κι ακόμα: (Για να μη νομίζετε πως τελειώσαμε…) Χοροί της Μυτιλήνης, από την χορευτική ομάδα του συλλόγου Πολυχνιατών Αθήνας.
Την εκδήλωση μαμούθ, (κι όποιος αντέξει) θα συντονίσει ο δημοσιογράφος Στρατής Λιαρέλης. Για την εκδήλωση συστήθηκε βέβαια ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΙΜΗΤΙΚΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ .


Και τώρα οι απορίες:

Καλά οι πολιτικοί που έχουν ανάγκη να προβάλουν το όποιο έργο τους και τον εαυτό τους ώστε να θυμίσουν στους πολίτες πως πρέπει να τους ψηφίσουν.
Ένας Μητροπολίτης γιατί το έχει ανάγκη
;

Πως γίνεται ένας Μητροπολίτης να λειτουργεί με τους κανόνες προβολής και μάρκετινγκ , αντί με τις κατευθύνσεις Εκείνου που υπηρετεί;

Ίσως κάποιοι μου πουν ότι οι φίλοι του οργάνωσαν την εκδήλωση. Σωστά. Ο Μητροπολίτης δεν ήθελε μεγαλεία αλλά οι φίλοι του επέμεναν και τότε ο Μητροπολίτης υπέκυψε…Τι να κάνει ο άνθρωπος
;

Θα καταλάβαινα να ήθελε να γιορτάσει τα 20 χρόνια του διαθέτοντας το ποσό της δοξαστικής εκδήλωσης για το ίδρυμα ψυχασθενών «Η Θεομήτωρ» της Αγιάσου –Λέσβου. Εκείνο ντε, που όταν, επί προεδρίας του Μητροπολίτη μας, το επισκέφθηκε ο συνήγορος του πολίτη, το χαρακτήρισε «Αποθήκη ανθρώπων» Εκείνο λοιπόν το ίδρυμα με το οποίο τα βρετανικά Μ.Μ.Ε. ασχολούνταν επί εβδομάδες, διασύροντας δικαίως τη χώρα. Θα καταλάβαινα να έδινε το ποσό της δοξαστικής εκδήλωσης σε ένα κέντρο υποδοχής μεταναστών. Έτσι δεν θα γλύκαινε και θα αλάφραινε η ψυχή;
Ή αυτά είναι για τα κορόιδα τους πιστούς;

Αν ο Ιεράρχης αυτός και όσοι αποδέχονται την εκκοσμίκευση ως τρόπο ζωής πασπαλισμένο με life style, έτσι ώστε να μη ξεχωρίζουν στη κοινωνική τους συμπεριφορά, πολιτικοί, ιεράρχες και τεχνοκράτες, μήπως είναι ώρα να πληροφορηθούμε αν άλλαξε κάτι στην εκκλησία ή δεν μας πέφτει λόγος;
*
Δεν θέλω να επεκταθώ άλλο, αν και σας βεβαιώνω θα μπορούσα και πολύ μάλιστα. Θα κλείσω απευθύνοντας στο Μητροπολίτη λίγες λέξεις από το «Αθωνικό Απόδειπνο» του Μοναχού Μωυσέως Αγιορείτου:
*
«Προχωρώ, σκύβω, σιωπώ, ακούω, σταυροκοπιέμαι, ευχαριστώ, παρακαλώ, μετανοώ, δοξάζω. Απορώ, και συλλογιέμαι, διδάσκομαι και μαθαίνω»
*
Αυτοί συντηρούν το πνεύμα της Ορθοδοξίας και του μυστικισμού της. Γιατί εσείς δυστυχώς κύριε Μητροπολίτα είστε ταυτισμένοι με μια άσχημη πλευρά της ανθρώπινης κοινωνίας:
Την εξουσία.
Πόσο γρήγορα συνηθίσαμε όλοι μας
το ξεστράτισμα, για ίσιο δρόμο…..Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ΜΗΘΥΜΝΑ

ΜΗΘΥΜΝΑ
Γενέθλιος τόπος