Παρασκευή, Φεβρουαρίου 26, 2010

Η ΑΦΩΝΙΑ ΤΩΝ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΩΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΩΝ

Φαίδωνα Θεοφίλου


Πολλές φορές έχει τεθεί το θέμα της παρέμβασης των πνευματικών και καλλιτεχνικών δημιουργών, σε σοβαρά ζητήματα της πολιτικής και της κοινωνίας της χώρας. Και σωστά, αφού δεν είναι μόνο οι πολιτικοί, αρμόδιοι ούτε έχουν δεχθεί την «επιφοίτηση του Αγίου Πνεύματος» για να έχουν λόγο μόνον αυτοί για την πολιτική και την κοινωνία, για να μην πω ότι συχνά είναι και ακατάλληλοι να μιλούν για τα ζητήματα αυτά. Ούτε μόνον οι δημοσιογράφοι που υπηρετούν συγκεκριμένες πολιτικές παρατάξεις ή που στρογγυλεύουν ή διογκώνουν τα πράγματα που συμβαίνουν στην Ελλάδα ή που, συχνά, πληρώνονται περισσότερο για εκείνα «που δεν γράφουν» παρά για εκείνα που γράφουν.

.

Όλοι μπορούν και πρέπει να έχουν πολιτικό λόγο. Ασφαλώς και οι πνευματικοί και καλλιτεχνικοί δημιουργοί, που εμπνέονται από τη ζωή, την κοινωνία, τον άνθρωπο, τις αξίες του, τη φύση. Αυτοί μπορούν να παρέμβουν όπου και όταν χρειάζεται για να αρθρώσουν τον «άλλο» λόγο, πέρα από τον τυποποιημένο και γεμάτο κομματικές σκοπιμότητες που βαρεθήκαμε ν’ ακούμε και δεν εμπιστευόμαστε πια. Να αρθρώσουν τον άμεσο, ανθρώπινο και ευαίσθητο λόγο, που βρίσκει το συντομότερο δρόμο προς την καρδιά και το νου.

.
Εδώ πρέπει να εξηγήσω όμως κάτι για να ξεκαθαρίσει η πιθανή σύγχυση που δημιουργεί η αναγνωρισιμότητα και τα Μ.Μ.Ε. και που παγιώνουν μέσα μας ως αποδεκτά, πράγματα και πρακτικές ανθρώπων που είναι απαράδεκτες ή που τουλάχιστον δεν ανήκουν σ’ αυτό που εδώ θα περιγράψω ως παρέμβαση πνευματικών δημιουργών.

.
Δεν εννοώ λοιπόν τους πνευματικούς δημιουργούς που "αλληλοχρησιμοποιήθηκαν" με το κόμμα στο οποίο ανήκαν για να επωφεληθούν οι ίδιοι από το κόμμα και το κόμμα από αυτούς, ο καθένας για τους δικούς του λόγους.

.
Δεν εννοώ τους καλλιτεχνικούς δημιουργούς που ήταν ακατάλληλοι για το στρατό λόγω «ψυχωσικών συμπτωμάτων και ανωμαλιών» αλλά ήταν κατάλληλοι για υπουργικά πόστα, ώστε να προβάλλουν έτσι το έργο τους πιο αποτελεσματικά.

.
Δεν εννοώ τους καλλιτεχνικούς δημιουργούς που ενώ είχαν αναμφισβήτητους κοινωνικούς και πολιτικούς αγώνες, ενέδωσαν στην ματαιοδοξία τους και δέχτηκαν διακοσμητικά κυβερνητικά πόστα σε μια εξουσία που εκμεταλλεύθηκε την ματαιοδοξία τους.

.
Δεν εννοώ εκείνους που φλερτάρουν διαρκώς με κάθε μορφής εξουσία.


Δεν εννοώ εκείνους τους πνευματικούς δημιουργούς, που όταν ρωτήθηκαν γιατί δεν παίρνουν θέση στα προβλήματα της χώρας, απάντησαν ότι δεν συμμετέχουν γιατί πιστεύουν ότι πρέπει να επικεντρώσουν την ενέργειά τους στην τέχνη τους για να κτίσουν έτσι μια ισχυρή Ελλάδα μέσα από το έργο τους. Τότε τους πιστέψαμε και σεβαστήκαμε την άποψή τους έστω κι αν δεν συμφωνούσαμε. Γρήγορα όμως εξατμίστηκε ο σεβασμός μας όταν είδαμε την κομματική στήριξη που έδωσαν σε νεοϊδρυθέν κόμμα. Τη στήριξή τους που την πήρε ο αρχηγός του κόμματος και την έκανε σημαία για να εκλεγεί. Πού είναι το πρόβλημα; Μα νομίσαμε ότι η «Συνέπεια» ζωής σ’ αυτούς τους ανθρώπους ήταν αληθινή…

.
Δεν εννοώ τους πνευματικούς δημιουργούς που ζουν μέσα μέσα στην αυταρέσκειά τους και περιμένουν όλους μας να ασχοληθούμε μαζί τους…


Δεν εννοώ αυτούς που σιωπούν για να τα έχουν με όλους καλά και να «τσιμπήσουν» κάποια θεσούλα, κάποιο βραβείο, κάποια τιμητική συνταξούλα ή κάποιο ορισμό τους σε επιτροπή βραβείων.
Αυτές είναι πρακτικές εμποράκου και όχι πνευματικού ή καλλιτεχνικού δημιουργού απ’ τους οποίους αναμένει κανείς, άλλο αξιακό κώδικα.

.
Αραιά και που, ακούω σήμερα κάποιες «στρογγυλεμένες» δηλώσεις καλλιτεχνικών δημιουργών και κλείνω τ’ αυτιά, γιατί απουσιάζει η αλήθεια. Λυπάμαι, γιατί μεγαλώσαμε με τα έργα τους, τους αγαπήσαμε τους σεβαστήκαμε και μέχρι σήμερα έχουμε την ανάγκη να τους σεβαστούμε αλλά η πραγματικότητα δεν μας αφήνει…

.
Δεν είναι φυσικά στην πρόθεσή μου με όσα ανέφερα να υποβαθμίσω το έργο των σημαντικών μας δημιουργών, η αξία του οποίου έτσι κι αλλιώς είναι αδιαμφισβήτητη και με τη βούλα της διαχρονίας. Μίλησα μόνο για την ανθρώπινη διάσταση των πνευματικών και καλλιτεχνικών δημιουργών, που θα μπορούσε να έχει κάποια ποιοτική αντιστοιχία και συνέπεια με το έργο τους.

.
Ποιους πνευματικούς και καλλιτεχνικούς δημιουργούς εννοώ τελικά, που θα μπορούσαν να παρέμβουν στην πολιτική και κοινωνική ζωή της χώρας;

.
Αυτούς που καλλιεργούν την πολιτική σκέψη χωρίς να ανήκουν.

.
Αυτούς που είναι αφοσιωμένοι στο έργο τους προικίζοντας τη χώρα και τον κόσμο με την τέχνη τους αλλά που ταυτόχρονα πιστεύουν ότι είναι χρέος τους να παρεμβαίνουν στα κοινά.

.
Αυτούς που θεωρούν ότι το να είσαι Πολίτης με συνείδηση του ρόλου σου, είναι μέγιστη ιδιότητα.

.
Αυτούς που δεν διστάζουν να πουν δημόσια τη γνώμη τους, όσο κι αν αυτή ενοχλεί γιατί η έγνοια τους αφορά στη χώρα και δεν περιμένουν ΤΙΠΟΤΑ από την εξουσία για τον εαυτό τους, παρά μόνο από το έργο τους.

.
Δεν είναι εξασφαλισμένο βέβαια ότι οι παρεμβάσεις τους θα είναι και σωστές. Άλλωστε όλοι κρινόμαστε. Είναι όμως σημαντικό να γίνουν ώστε να δημιουργήσουν ένα κλίμα ευρύτερης συμμετοχής των ανθρώπων της Τέχνης και των Γραμμάτων στην πολιτική και κοινωνική ζωή. Για να πλουτίσει από ένα Νέο Λόγο ο τόπος μας και να βοηθηθεί από ανθρώπους αυτόφωτους που δεν θα επιδιώκουν κάποιο αντάλλαγμα γι αυτό. Για να μη «χορεύουν» όλο οι ίδιοι και οι ίδιοι στη ζωή μας… Γιατί σήμερα παρά ποτέ, έχει ανάγκη ο τόπος από έναν Έντιμο Λόγο. Γιατί ο τόπος σήμερα έχει ανάγκη παρά ποτέ, από "Σκοπό" και όχι από Σκοπιμότητα...
Αν δεν σας έπεισα, λυπάμαι.
Άλλωστε έχω μια αδυναμία που δύσκολα συγχωρείται σήμερα:
Δεν είμαι ευέλικτος στην πιάτσα ούτε «Τακτοποιητής» ευαίσθητων υποθέσεων…











43 σχόλια:

Ελιά Μαϊστρα είπε...

Ψάξε – ψάξε Φαίδωνα
(όπως λέμε πού’ ν το , πού’ ν το δαχτυλίδι)
Αυτούς που πολύ σωστά περιγράφεις παραπάνω
Έχουν λουφάξει..
Οι άλλοι που εννοείς … « τους …λούφαξαν»
Καλό Σ/Κ

Σπυρος Δαρσινός είπε...

Φαίδωνα
Τέτοιες αναρτήσεις πρώτα τις διαβάζεις,μετά τις μελετάς και ύστερα κοιτάζεις να δεις που βρίσκεσαι εσύ[ο καθ'ένας εννοώ.
Αν είσαι πνευματικός ανθρωπος ανήκεις σίγουρα σε μιά από τις κατηγορίες που ανέφερες , σ αυτούς δηλαδή που μιλούν απο σκοπιμότητα,σ'αυτούς που δεν υπάρχει "συνέπεια"ανάμεσα στο έργο και στην πράξη τους και σ 'αυτούς που έχουν "ΑΦΩΝΙΑ" από φοβία? από δειλία? ή απο παγειωμένη αντίληψη ότι ο λόγος τους δεν ακούγεται.
Αυτοί ,οι τελευταίοι ,κάνουνε ζημιά που δεν μιλούν,γιατί αυτούς φοβούνται οι ύποπτες συντεχνίες, γνωρίζουν οτι το αισθητήριο του λαού πιάνει, ξεχωρίζει την καθαρότητα απο την παραφωνία, πέντε κουβέντες να πουν θα κάνουνε αντίλαλο.

Δεν χρειάζεται να πούμε που βρίσκεσαι εσύ,η συνέπεια της παιδείας σου και του ακέραιου χαραχτήρα σου βγαίνει τρανταχτή από τα άρθρα σου,από τις πεντακάθαρες θέσεις σου και την μαχητική στάση σου στη υπεράσπιση αυτού που κρίνεις σωστό,ηθικό, δημιουργικό και συλλογικά ωφέλιμο .
Εύχομαι,τώρα που ο τόπος μας περνάει την μεγαλύτερη μεταπολεμική κρίση,να βγουν απο την σιωπή τους κι άλλοι που σκέπτονται ορθά σαν και σένα και να μιλήσουν.
Ο τόπος μας έχει ανάγκη ,όσο ποτέ άλλοτε,από τέτοιες φωνές .

ΦΑΙΔΩΝ ΘΕΟΦΙΛΟΥ είπε...

@Ελίτσα
Ελίτσα έχεις δίκιο. Εύστοχη η επιγραμματικότητα του σχολίου σου.
Καλό Σ/Κ

ΦΑΙΔΩΝ ΘΕΟΦΙΛΟΥ είπε...

@Σπύρος
Σπυρέτο μου μακάρι να σταματήσει η αφωνία και ν' ακούσουμε ένα νέο, έντιμο λόγο.
Γιατί όπως πολύ όμορφα επισημαίνεις:
""πέντε κουβέντες να πουν θα κάνουνε αντίλαλο.""

Vicky Papaprodromou είπε...

Καλημέρα, Φαίδωνα.

Η αλήθεια είναι πως με το άρθρο σου κάλυψες απόλυτα πολλές από τις σκέψεις μου τα τελευταία χρόνια για την αφωνία των δημιουργών.

Θα υπεραπλουστεύσω ίσως τα πράγματα ή θα στρογγυλέψω τις σκέψεις μου/μας επικίνδυνα, αλλά θα πω το εξής:

1. Ο κάθε σώφρων άνθρωπος (δημιουργός τε και μη) δεν μιλάει όταν δεν έχει τίποτα να πει.

2. Ο κάθε μη σώφρων άνθρωπος, δεν έχει τίποτα να πει όταν αποφεύγει να σκέφτεται γιατί θεωρώ τη διαδικασία αυτή άκρως κουραστική και εννοείται επικίνδυνη (για τη δημόσια και την ατομική του υγεία).

3. Πολλοί σύγχρονοί μας μιλάνε και λένε πολλά για να δείξουν ότι έχουν άποψη και να δημιουργήσουν εντυπώσεις προς ίδιον όφελος. Αρκετοί απ' αυτούς εποφθαλμιούν ή κατέχουν τα οφίκια που αναφέρεις.

4. Πολλοί έχουν λουφάξει, καταπώς λέει η ελίτσα, αλλά λένε στις παρέες τους (ημιδημοσίως δηλαδή) ότι δεν μιλάνε γιατί ασχολούνται με την τέχνη τους η οποία εκφράζει απολύτως όσα έχουν να πουν.

5. Είναι και μερικοί που μιλάνε, συνήθως έντιμα, αλλά μέσα στη σαβούρα που έχουν μαζέψει τόσο τα μαζικά μέσα ενημέρωσης όσο και οι ποικίλοι εκδοτικοί κύκλοι, η φωνή τους χάνεται ή λίγους προσεγγίζει.

Καταλήγω στο συμπέρασμα ότι στην εποχή μας λείπουν οι εξέχουσες προσωπικότητες που θα έχουν τόσο βροντερή φωνή και τόσο ισχυρό λόγο ώστε, θέλοντας και μη, θα τους ακούσουμε όλοι.

Όπως και να 'χει το πράγμα, μου αρέσουν όσα λες και ήδη δημοσίευσα ένα απόσπασμα του γραπτού σου στο Translatum. Δεν είμαι σίγουρη ότι θ' ανάψει το ενδιαφέρον για μεγάλη συζήτηση, αλλά επειδή ξέρω τη στάση ζωής πολλών από τους φίλους μου εκεί, είμαι σίγουρη ότι θα τους βοηθήσει να οργανώσουν καλύτερα τις δικές τους σκέψεις για το θέμα.

ΦΑΙΔΩΝ ΘΕΟΦΙΛΟΥ είπε...

@Βίκυ Παπαπροδρόμου
Καλησπέρα Βίκυ
Χαίρομαι που η ανάρτηση έγινε αιτία να ξεδιπλώσεις και τις δικές σου απόψεις. Έχω μόνο δύο σημεία να επεξηγήσω. Λες:

"Ο κάθε σώφρων άνθρωπος (δημιουργός τε και μη) δεν μιλάει όταν δεν έχει τίποτα να πει.""

Πολύ σωστά. Με την ΑΦΩΝΙΑ όμως των πνευματικών δημιουργών που γράφω, εννοώ την ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ όταν και όπου χρειάζεται, κι όχι να βγαίνουν στα παράθυρα των καναλιών και εκπομπών κάθε τόσο, διεκδικώντας το ρόλο του εθνικού Καραγκιόζη όπως συμβαίνει και με κάποιους διασκεδαστές της TV που εξαντλούν στο πες-πες, τις προσωπικές τους εμπάθειες και το ναρκισσισμό τους ή να μιλούν για να βρίσκονται διαρκώς στο προσκήνιο.
Εννοώ η ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ των πνευματικών δημιουργών να είναι αποτέλεσμα μιας ΑΝΑΓΚΗΣ να παρέμβουν.Τέλος μ' αυτό. Πάμε παρακάτω.
Λες ακόμα:

"Καταλήγω στο συμπέρασμα ότι στην εποχή μας λείπουν οι εξέχουσες προσωπικότητες που θα έχουν τόσο βροντερή φωνή και τόσο ισχυρό λόγο ώστε, θέλοντας και μη, θα τους ακούσουμε όλοι."

Εδώ θα μου επιτρέψεις να διαφωνήσω. Όσους "φωτογραφίζω" στο κείμενό μου ήταν και είναι οι περισσότεροι ισχυρές προσωπικότητες και με μεγάλο έργο. Και τι έγινε; Χρησιμοποίησαν το λόγο τους για τη ματαιοδοξία τους, για να θαυμαστούν και να αποθεωθούν, άπληστοι της αυτοπροβολής ή αποδείχθηκαν ασυνεπείς σ' αυτά που οι ίδιοι έλεγαν ή φλέρταραν και φλερτάρουν συνεχώς με την πολιτική εξουσία.
Έτσι λοιπόν οι ισχυρές προσωπικότητες αυτού του είδους, ενδιαφέρουν μόνο για το πνευματικό ή το καλλιτεχνικό τους έργο και όχι για την αξιοπιστία του λόγου τους ή της προσφοράς τους στην "Πόλη" ως συνειδητοί Πολίτες.
Εγώ εννοώ, εκείνους που πέραν του όποιου πνευματικού ή καλλιτεχνικού αναστήματος, έχουν και ηθικό ανάστημα και καλλιεργημένη πολιτική σκέψη. Και στο
τέλος -τέλος, από τις εμπειρίες της ζωής, έμαθα να μη με ενδιαφέρει ΠΟΙΟΣ ΤΟ ΕΙΠΕ αλλά
ΤΙ ΕΙΠΕ. Μ' αυτήν την έννοια μια προσωπικότητα μπορεί να μην έχει τα χαρακτηριστικά του βροντώδους και του πομπώδους που συνηθίσαμε ως στερεότυπο, αλλά να είναι ισχυρή προσωπικότητα για άλλα πιο εσωτερικά χαρακτηριστικά που δεν βλέπουμε αμέσως και εύκολα. Ασφαλώς και υπάρχουν μεγάλες προσωπικότητες στη χώρα μας, που επειδή σιωπούν, δεν σημαίνει ότι δεν είναι και ισχυρές και εξέχουσες προσωπικότητες με άλλα χαρακτηριστικά. Αυτούς θέλουμε να μιλήσουν.
Όσο για τις βροντώδεις προσωπικότητες, εγώ όταν τους παίρνω είδηση, αλλάζω δρόμο και συναντώ τη σιωπή. Έχει να μου πει περισσότερα...
Κλείνοντας θέλω να σε ευχαριστήσω για την φιλοξενία του κειμένου μου στο TRANSLATUM, καθώς και για τη συμμετοχή σου στη συζήτηση.

Vicky Papaprodromou είπε...

Η φιλοξενία του άρθρου σου ήταν υποχρέωσή μου με βάση τις αρχές μας στο Translatum και δεν χρειάζεται να μ' ευχαριστείς.

Και πάλι συμφωνούμε. Η ουσία του πολιτικού λόγου έχει αξία κι όχι το άτομο που τον άρθρωσε, αν η ουσία αυτή οφείλεις να παραδεχτείς ότι βοηθά και στην αξιολόγηση του ατόμου.

Κι όταν μιλώ για βροντερή φωνή, ξέρεις τι εννοώ; Ότι όποιος έχει κάτι πολύ σοβαρό να πει, θα παρέμβει είτε μας αρέσει είτε όχι και θα βρει τον τρόπο να το κάνει και ν' ακουστεί παντού.

Τέλος, πρόσφατα άκουσα έναν από τους σπουδαιότερους δημιουργούς μας που συχνά παρεμβαίνει στα δρώμενα της χώρας εδώ και δεκαετίες. Το έργο του είναι πολύ σπουδαίο και αδιαμφισβήτητο. Όμως, όσα λέει είναι υπερβολικά και υπερφίαλα τώρα πια, πράγμα που με οδηγεί ως κατά πολύ νεότερή του να ψάξω να βρω παλαιότερες παρεμβάσεις του για να διαπιστώσω αν πάντα έτσι μίλαγε και αν, τελικά, χρησιμοποίησε τις παρεμβάσεις του προς ίδιον όφελος. Η αξία του έργου του θα μείνει ακέραια μέσα μου, αλλά δεν σου κρύβω πως έχω ήδη αποφασίσει να κωφεύω στις πολιτικές του κρίσεις και προτροπές από δω και πέρα.

Αυτό είχα κατά νου όταν είπα πως οι σώφρονες άνθρωποι πρέπει να μιλούν μόνο όταν πραγματικά κάτι έχουν να πουν.

Σπυρος Δαρσινός είπε...

Οταν σ'ένα σοβαρό θέμα ,οπως είναι της παρούσας ανάρτησης, παρουσιάσεις και στηρίξεις αποδεικτικά μιά άποψη,με την δική σου αλήθεια,την κάνεις
ολοκάθαρα ορατή σ'αυτόν που συμφωνεί και σ 'αυτόν που δεν συμφωνεί μαζί σου .Αυτός που συμφωνεί ή δεν είχε ποτέ άποψη πάνω στο θέμα και ακολούθησε την δική σου ή είχε καταλήξει στην ίδια άποψη μέσα με ενα σκεπτικό σαν το δικο σου ,ή και από διαφορετικό όμως δρόμο.Μπορεί να σκεύτηκε ,να έκρινε και να ειπε "ναι,πρέπει να παρεμβαίνουν οι πνευματικοί άνθρωποι στα κοινά,ιδιαίτερα σε κρίσιμες καμπές του τόπου " χωρίς π.χ,να βγάζει ...λάθος ανθρώπους σαν τον Θεοδωρακη και Ελυτη, που με την τεράστια και παγκόσμια καλλιτεχνική τους προσφορά ,με το δικό τους μαρτυρικό αίμα σήκωσαν ψηλά γενιές,ψυχές και αξίες όταν σερνόντουσαν στην σκοτούρα των καταστάσεων.Αυτοί οι άνθρωποι ήταν πριν από εμένα τότε,είναι πριν από εμένα τώρα.Γνωρίζουν τωρα , ότι σ'ένα σύστημα ,που καλώς ή κακώς επιβλήθηκε,το μόνο που μπορούν να κάνουν είναι να βγάλουν το καλύτερο από το χειρότερο.Το τι πιστεύουν και τι εδωσαν γι'αυτό που πιστεύουν το γνωρίζουμε όλοι Μιλάω πάντα για τον Θεοδωράκι.Ο μικρούτσικος ?είναι όνομα και πράγμα.
Ναι Φαίδωνα και κ.Βίκη ,πρέπει να παρεμβαίνουν στα κοινά οι πνευματικοί ανθρωποι.Αυτη ειναι και δικη μου άποψη,Και είναι τοσοι που δεν παρεμβαινουν ,γι αυτο ας αφησουμε τον Θεοδωράκη στην ιστορία και στην κριτικη συνείδηση ,ίσως,του καθ'ενός μας .

Ελένη Λιντζαροπούλου είπε...

Το πνευματικό και ηθικό ανάστημα αναζητάτε Φαίδωνα και το αναζητά κι ο τόπος μας. Τους ανθρώπους που θα εμπνέονται και θα εμπνέουν. Που θα θεμελιώνουν και με τον λόγο και με την τέχνη τους τα οράματα και τις διεκδικήσεις του μέλλοντος. Η τέχνη μπορεί να είναι προσωπική δημιουργία αλλά δεν είναι προσωπική υπόθεση.
Δια της τέχνης δεν απαλλάσσονται οι άνθρωποι από την ευθύνη, το αντίθετο θα έλεγα.

Η ανάρτησή σας μου θύμισε το εξάστιχο του Τρόφιμου…

"Αν κάποτε οι εξουσίες σκύψουν
τείνοντας το αυτί
στα χείλη των Ποιητών,
το κέρδος
δε θα’ ναι που θ’ ακούσουν,
μα το σκύψιμο".

Διότι ξέρετε βαθειά μέσα μου πιστεύω ότι το έργο του δημιουργού, που συναισθάνεται το ρόλο του ως πολίτης και το βάρος της ευθύνης του ως πνευματικός άνθρωπος, διαποτίζεται και με αυτή την αίσθηση ευθύνης. Ξεφεύγει από το προσωπικό και εκφράζει την εποχή του. Όταν υπάρχει αυτή η συναίσθηση τότε ο πνευματικός άνθρωπος ή ο καλλιτέχνης είναι συνεπής και στα λόγια και στη ζωή και στο έργο του. Όχι απαραίτητα σωστός, αλλά συνεπής.
Δεν είμαι βέβαιη ότι συμβαίνει συχνά αυτό… λυπάμαι. Έχω την αίσθηση ότι, εκτός από τις περιπτώσεις που αναφέρατε, υπάρχει και η λοιπή πλειοψηφία των δημιουργών που κρύβεται ή σ’ ένα κουκούλι τέχνης ή σε έναν πύργο αναίτιας απόστασης από τον κόσμο… και αυτό εκφράζεται, σήμερα, και μέσα από την τέχνη τους. Δεν μηδενίζω, ούτε αμφισβητώ το έργο κανενός… το αποτύπωμα που θα αφήσει αυτό το έργο στο μέλλον φοβάμαι… μήπως και αυτό θα είναι ένα αποτύπωμα αφωνίας;

ΦΑΙΔΩΝ ΘΕΟΦΙΛΟΥ είπε...

@Σπύρος Δαρσινός
Σπύρο μου δεν διάβασες προσεκτικά το κείμενο μου φαίνεται.
Κάνω σαφή διαχωρισμό του έργου των μεγάλων πνευματικών και καλλιτεχνικών αναστημάτων λέγοντας μάλιστα ότι φέρουν και τη βούλα της διαχρονίας για το έτσι κι αλλιώς μεγάλο έργο τους. Εκείνο στο οποίο στοχεύει το κείμενο είναι οι συμπεριφορές αυτών των ανθρώπων. Για το μεν Θεοδωράκη ότι ακριβώς επειδή είχε κάνει αγώνες ενάντια στην εξουσία και υπέρ του λαού, μας μπέρδεψε στο κατόπι με τα διαρκή του φλερτ με την εξουσία της δεξιάς. Δεν τον βγάζει κανείς λάθος. Ο ίδιος μας έκανε να σκεφτόμαστε τι Θεό πιστεύει στο τέλος τέλος. Για τον Ελύτη: Μας έπεισε ότι δεν αναμιγνύεται στα κοινά, επειδή όπως είπε σε συνέντευξή του ήθελε να προικίσει την Ελάδα με μια στέρεη τέχνη που να αντέχει στα κύματα του χρόνου. Απόλυτα σεβαστό και το κατάφερε.
Αργότερα έγινε σημαία του κόμματος της ΠΟΛ.ΑΝ του Αντώνη Σαμαρά, αυτός που ήθελε να σταθεί πάνω από κόμματα...Εκείνος το είπε και το πιστέψαμε. Και μετά έπρεπε να πιστέψουμε το ακριβώς αντίθετο. Καταλήγω λέγοντας, πως ανεξάρτητα από το μέγεθος των σπουδαίων αυτών δημιουργών, ο πολιτικός τους λόγος (με την ευρεία έννοια) δεν μπορεί να είναι αξιόπιστος.
Όποιος δεν μπορεί λοιπόν να είναι συνεπής με τα λόγια του και με την ιστορία του, καλύτερα γι αυτόν να σιωπά.

ΦΑΙΔΩΝ ΘΕΟΦΙΛΟΥ είπε...

@Big Mama
Στοχευμένο στο κείμενο της ανάρτησης το σχόλιό σου και μάλιστα αναφέρεις και μια ακόμα κατηγορία δημιουργών, εκείνων που είναι τυλιγμένοι στο κουκούλι τους ή στη γιάλα. Πάντως να διευκρινίσω ότι δεν αναφέρομαι διόλου σε δημιουργούς-κατασκευαστές βιβλίων ή άλλων έργων, που έχουν εκ των προτέρων ερευνήσει την αγορά άν πιάνει φράγκα το έργο που θα κάνουν... Το ενδιαφέρον μας γι αυτούς είναι το ίδιο με τους μικροεπιχειρηματίες. Μας ενδιαφέρουν οι δημιουργοί που κουβαλούν ιδέες, ταλέντο, έμπνευση και αξίες.

Ελένη Λιντζαροπούλου είπε...

Καλά κάνετε και το διευκρινίζετε Φαίδωνα… για όσους δεν αντιλαμβάνονται αυτό που εννοείτε αλλά αυτό που νομίζουν ότι εννοείτε, καλά κάνετε.
Όσο γι αυτούς που αναφέρατε μόλις… εδώδιμα αποικιακά οι απόψεις τους… όπως και το έργο τους.

evi είπε...

δυστυχώς η αφωνία παρέχει ασφάλεια. οι φωτισμένοι άνθρωποι που μιλούν και δίνουν έμπνευση και στους υπόλοιπους όλο και λιγοστεύουν. αναρωτιέμαι μήπως αν απλά ησυχάζουν για να μην έρθουν σε συγκρουση και εκτεθούν ή αν από την άλλη δε θέλουν να γίνουν μέρος στο πανηγυράκι των ΜΜΕ.
βέβαια ένας εμπνευσμένος άνθρωπος θα βρει τον τρόπο να μιλήσει σε κάθε περίσταση, οπότε μαλλον τείνω να πιστεύω ότι έχουν εφησυχάσει στη γωνιά του καναπέ τους. και είναι απογοητευτικό αυτό.

επίσης οι σκέψεις σου με οδηγουν στο γνωστό ζήτημα της στρατευμένης ή μη στρατευμένης τέχνης που έχει νομίζω σχέση και συνειρμικά ανατρέχω στο ποίημα του αγαπημένου Χριστιανόπουλου :

Η ΑΓΚΙΔΑ

Το βράδυ που σκοτώσαν τον Λαμπράκη,
γυρνούσα από ένα ραντεβού.
"Τι έγινε;" ρώτησε κάποιος στο λεωφορείο.
Κανείς δεν ήξερε. Είδαμε χωροφύλακες
μα δε διακρίναμε τίποτε άλλο.
Πέρασαν τρία χρόνια. Ξανακύλησα
στην ίδια αδιαφορία για τα πολιτικά.
'Ομως το βράδυ εκείνο με ενοχλεί
σα μια ανεπαίσθητη αγκίδα που δε βγαίνει:
άλλοι να πέφτουν χτυπημένοι για ιδανικά,
άλλοι να οργιάζουν με τα τρίκυκλα,
κι εγώ ανέμελος να τρέχω σε τσαΐρια.


ευχαριστώ για τη φιλοξενία - φιλιά από τα βόρεια

ΦΑΙΔΩΝ ΘΕΟΦΙΛΟΥ είπε...

@evi
Φυσικό είναι να προκύπτουν οι απορίες και οι απόψεις σου που σίγουρα είναι βασισμένες στην εμπειρία σου και εκδηλώνονται τώρα με αφορμή την ανάρτηση. Πράγματι οι πνευματικοί δημιουργοί σιωπούν. Οι περισσότεροι γιατί δεν θέλουν να τα "χαλάσουν" με κανέναν για να έχουν τις "ευκαιρίες"τους λειτουργώντας έτσι σύμφωνα με τους κανόνες ενός παρωχημένου Μάρκετινγκ. Έτσι αποδεικνύονται κατώτεροι των περιστάσεων. Άλλοι επειδή είναι απαθείς ως μη όφειλαν και βολεμένοι στις πωλήσεις τους και άλλοι γιατί πιστεύουν ότι τίποτα δεν πρόκειται να αλλάξει.
Ασφαλώς και είναι λυπηρό το φαινόμενο. Πίστη μου βαθιά είναι ότι οι πνευματικοί και καλλιτεχνικοί δημιουργοί έχουν χρέος να εκθέτουν τις απόψεις τους όταν και όπου χρειάζεται, χωρίς να σκέπτονται αν θα δυσαρεστήσουν κάποιους, αφού θα έπρεπε να λειτουργούν και ως ένα είδος "συνείδησης της κοινωνίας".
Είναι χαρακτηριστικό και πολύ εύστοχο το ποίημα του Χριστιανόπουλου, που είχες την καλή ιδέα να μας θυμίσεις. Ένα ποίημα αυτοκριτικής του πνευματικού δημιουργού, όταν έπρεπε να πάρει θέση και σιώπησε...
Όσο για την στρατευμένη τέχνη πρέπει να σου πω ότι αυτός ο όρος είναι ένας μύθος. Με ποια έννοια; Ότι η τέχνη είναι στρατευμένη από τη φύση της στο μέτρο που εμπνέεται και δημιουργεί για τον άνθρωπο. Την αξιοποίηση όμως της φυσικής αυτής στράτευσης της τέχνης, πρέπει να την κατευθύνει ο ίδιος ο δημιουργός με τις απόλυτα ελεύθερες επιλογές του ως αυτόφωτος πνευματικός και καλλιτεχνικός πυρήνας και όχι το οποιοδήποτε κόμμα ή ιδεολογία ή άλλη σκοπιμότητα.
Πάντως τονίζω ότι οι πνευματικοί δημιουργοί πρέπει να λειτουργούν σε μόνιμη βάση ΚΑΙ ως υπεύθυνοι ΠΟΛΙΤΕΣ. Και αυτη είναι η άλλη διάσταση στο θέμα της ανάρτησης που παλιά έχει ξαναπροβληματίσει.
Να 'σαι καλά
Φιλιά

Ανώνυμος είπε...

Χαίρομαι που φέρνετε στο καφενείο σας θέματα που θεωρούνται ταμπού ή που για διάφορους λόγους δεν
τ' αγγίζουν. Να που έχει ένα ακόμα καλό το διαδίκτυο και τα ιστολόγια, να λένε δηλαδή όσα δεν διαβάζουμε στον τύπο.
Νομίζω ότι κι αν υπάρχει ηθικό ανάστημα δεν φτάνει. Όπως έχετε πει και αλλού αλλά και εδώ, χρειάζεται και πολιτική παιδεία. Οι πνευματικοί δημιουργοί ως πολίτες, μου δίνουν δυστυχώς μια εικόνα απογοήτευσης και θλίψης..

"Ο Παράξενος"

Un par de neuronas... είπε...

Ο πατρικός μεγάλος-παππούς μου, ο πατρικός παππούς μου και ο πατέρας μου ήταν μεγάλοι στοχαστοί και καλλιτέχνες της Αριστεράς. Πέθαναν να υπεράσπισουν ενός πολιτικού συστήματος δυνατά. Πληρώσανε πολύ ακριβά για την τόλμη τους.
Οι στοχαστές του σήμερα, θα πρέπει να δεσμευτούν με τα τόσα χονδρά σημερινά πολητικά προβλήματα και, έχετε δίκιο, δεν πρέπει να κάνουν τα έργα τους ή να χρισιμοποιούν την παρουσία τους για φήμη, χρήματα ή εξουσία. Και να ξεχνάμε τις υποκριτικές σχέσεις τους και τα συμφέροντα τους. Μια εξαιρετική παρατήρηση, ελπίζω να καταλάβαινα το κείμενο σου. Φιλιά και ευχαριστώ που μου επιτρέψατε να συμμετέχω και να πιώ ένα καφέ με σας, παρ'ολα που κάνω συχνά λάθη κατανόησης και έκφρασης.

ΦΑΙΔΩΝ ΘΕΟΦΙΛΟΥ είπε...

@Παράξενος
Σ' ευχαριστώ Παράξενε.
Πράγματι. Χωρίς πολιτική παιδεία, δεν μπορεί κανείς να είναι υπεύθυνος πολίτης.

ΦΑΙΔΩΝ ΘΕΟΦΙΛΟΥ είπε...

@Βερόνικα
Καλή μου φίλη, όλα τα κατάλαβες και πάρα πολύ σωστά. Και το σχόλιό σου πολύ χρήσιμο για το Καφενείο μας. Να θυμάσαι πάντα: Είναι μεγάλη χαρά και τιμή για όλους μας, που συμμετέχεις και γράφεις στα ελληνικά. Την αγάπη σου για την ελληνική γλώσσα, εμείς την ανταποδίδουμε διπλή, στον άνθρωπο, τη γυναίκα, την επιστήμονα Βερόνικα από την Ισπανία, που είναι και ένα κομμάτι από μας.
Φιλιά

Ελένη Λιντζαροπούλου είπε...

@
Βερόνικα κοριτσάκι μου...

Κόρη και εγγονή ανθρώπων που πέθαναν για να υπερασπιστούν όσα πίστεψαν... είσαι κι εσύ από τους λίγους πνευματικούς ανθρώπους που εκφράζουν με πάθος την άποψή τους. Αυτοί οι άνθρωποι λείπουν σήμερα.

Δεν θα συμπληρώσω ούτε μία λέξη σε όσα είπε ο Φαίδωνας για όσα νιώθουμε εδώ στο Καφενείο για σένα… Τα είπε όλα και εκφράζει όλων μας τα αισθήματα για σένα.

Τα πολλά πολλά φιλιά μου.

οινοχόος είπε...

Tι είπες Βερονικά ?
Αν σου επιτρεπουμε να συμμετεχεις ?
Η επιμονή σου και η πηγαιότητα της ανυπόκριτης έκφρασής σου μας λούζει ομορφιά και αγνότητα .
Εγω, σας οινοχόος που είμαι ,με το ένα μάτι θα κερνάω στα τραπέζια και το άλλο στην πόρτα να σε περιμένει.

habilis είπε...

Συμφωνώ !
Και ο πνευματικός κόσμος στη βόλεψη του απαξιεί να πει μια κουβέντα , να κάνει κάτι , για την κατρακύλα των πάντων.

Σπυρος είπε...

Βρε παιδιά ...εχθές δάκρισα,όχι μια αλλά δύο και τρεις και τέσσερες φορές ....Α ρε Μελίνα !!!!
Γιατί δάκρισα ?
Ξέρετε τι ειναι να είσαι στη μέση του αμερικάνικου νότου και να βλέπεις στην τηλεόραση εκατομμύρια ανθρώπους από ολο τον κοσμο να κοιτάζουν άφωνοι την Ελληνική σημαία ,στην τελετή λήξης των χειμερινων αγώνων , που σηκωνόταν σιγά σιγά ψηλά στα χιονισμένα βουνά του Καναδά ? Ενώ ,μια υπέροχη φωνή Ελληνίδας έλεγε τον Εθνικό μας Υμνο στα Ελληνικά !!!!
Μας εκτιμάει ο κόσμος ρε παιδιά
Μας εκτιμάει.
Κι ας τα κάνουμε θάλασσα εν καιρώ ειρήνης

katerina είπε...

καλημέρα σας!
καλή Άνοιξη!

Dennis Kontarinis είπε...

Ας μου επιτραπεί να κάμω μιά διαφορετική παρέμβαση. Πολύ σωστά επισημαίνετε όλοι σας ότι μιά παρέμβαση ανθρώπων του πνεύματος πάνω στα πολιτικά δρώμενα ίσως να είχε δώσει μιά άλλη κατέυθυνση στις πολιτικές αλλά και οικονομικές εξελήξεις στην Ελλάδα. Το ερώτημα όμωε το δικό μου είναι κατά πόσο ο πολιτικός χώρος της πατρίδας μας έχει την πνευματική ικανότητα να δεχτεί να μελετήσει και να αποφασίσει πάνω σ' αυτήν την πνευματική παρέμβαση Ρίχτε μιά ματιά ποίοι είναι αυτοί οι 300 λεβέντες.
Νάσται καλά
Ντένης

ΦΑΙΔΩΝ ΘΕΟΦΙΛΟΥ είπε...

@habilis
Έτσι είναι φίλε μου. Με εξαίρεση τον καθηγητή και συγγραφέα Χρήστο Γινναρά και κανα δυο άλλους, ο πνευματικός κόσμος μέσα στη βόλεψή του έχει μετατραπεί σε αφασικό κόσμο..

ΦΑΙΔΩΝ ΘΕΟΦΙΛΟΥ είπε...

@Σπύρος
Πραγματικά όμορφη στιγμή αυτή που περιγράφεις Σπυρέτο μου. Αλλά τα πράγματα δεν είναι ετσι όπως θα ήθελες να πιστεύεις. Εσύ, εσύ αγαπάς την Ελλάδα και τους Έλληνες, όχι οι ξένοι. Αυτοί αγαπούν τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό που τον έκαναν ΚΑΙ δικό τους και τον τιμούν. Εμείς αυτόν τον πολιτισμό μόνο τον πασαλειβόμαστε για να πάρουμε τζάμπα αξία, χωρίς να τον γνωρίζουμε ακόμα ως λαός...

ΦΑΙΔΩΝ ΘΕΟΦΙΛΟΥ είπε...

@Dennis Kontarinis
H σιωπή διευκολύνει την ανομία και τη στασιμότητα σιορ Κονταρίνη μου. Είναι λοιπόν προτιμότερο να υπάρξει μια συμμετοχή και θέση των πνευματικών δημιουργών όταν και όπου υπάρχει ανάγκη, ώστε να επιδράσουν στο μέτρο που είναι δυνατόν,στους πολίτες και στους πολιτικούς για να ασκηθεί έτσι μια έμμεση ή άμεση πίεση στους εκάστοτε κυβερνώντες. Τονίζω στην ανάρτηση, το χρέος των πνευματικών δημιουργών να ΔΡΟΥΝ και ως ΠΟΛΙΤΕΣ. Η συμμετοχή στα κοινά μόνο καλά μπορεί να φέρει.

Dennis Kontarinis είπε...

Συμφωνώ αγαπητέ μου Φαίδωνα ότι η συμμετοχή του πολίτη στα κοινά μόνο καλό μπορεί να φέρει.
Όταν όμως απέναντί σου έχεις κάποιον που να μπορεί να σε καταλάβει, να συζητήσει μαζύ σου,να μιλήσει πολιτισμένα. Όταν όμως απέναντί σου έχεις τους πολιτικούς που διαθέτει η χώρα μας σήμερα ματαιοπονούμε
Πρόσφατα ρωτήθηκα ποιά γνώμη έχω γιά τον πολιτικό χώρο της Ελλάδας Τους είπα. Μοιάζει με μιά λεκάνη αποχωρητηρίου γεμάτη ακαθαρσίες
- κάποια άλλη λέξη μεταχειρήστηκα - που δεν βρίσκεται κάποιος να τραβήξει το καζανάκι γιά να πάνε όλα στον υπόνομο
Αυτά
Ντένης

ΦΑΙΔΩΝ ΘΕΟΦΙΛΟΥ είπε...

@Dennis Kontarinis
Αν όπως λες σιορ Κονταρίνη ο πολιτικός χώρος της Ελλάδας:

"Μοιάζει με μιά λεκάνη αποχωρητηρίου γεμάτη ακαθαρσίες
- κάποια άλλη λέξη μεταχειρήστηκα - που δεν βρίσκεται κάποιος να τραβήξει το καζανάκι γιά να πάνε όλα στον υπόνομο".

Τότε πρέπει να σου πω, ότι επειδή οι πολιτικοί μας όπως και κάθε χώρας, αντανακλούν την κοινωνία από την οποία προέρχονται, τότε όλοι μας, όλη η ελληνική κοινωνία, είμαστε ακαθαρσίες που γεμίζει τη λεκάνη που λέγεται πολιτική ζωή.
Όσο κι αν σέβομαι τη γνώμη του συνομιλητή μου, δεν συμμερίζομαι τη γνώμη σου. Βεβαίως μέχρι τώρα, ανίκανοι, άπληστοι και τομάρια πολιτικοί, οδήγησαν την οικονομία και τον κρατικό μηχανισμό σε ναυάγιο, αλλά υπάρχουν και υγιείς πολιτικές δυνάμεις, θα έλεγα καλύτερα, αξιόλογα πολιτικά πρόσωπα, όπως υπάρχουν και σε κάθε χώρο. Αυτά τα πρόσωπα προσπαθούμε να ενεργοποιήσουμε και μαζί τους να ενεργοποιθούμε και όσοι πιστεύουμε πως μπορεί να ανατραπεί η αρνητική κατάσταση. Αν συμμεριστώ την άποψή σου, τότε θα πρέπει όλοι μας ως ακαθαρσίες, να αφεθούμε να μας παρασύρουν τα απόνερα στο βόθρο.

Σπυρος Δαρσινός είπε...

Tώρα τι κάνεις Φαίδωνα ?
Με μπουγελώνεις με παγωμένο νερό στο κεφάλι ?
Ασεμε να δακρίσω,να φωνάξω ρε φίλε.
Το έχει ανάγκη ο θυμός και το παράπονο μέσα μου
Εμείς δεν πιστεύουμε ότι το συναίσθημα και ο ενθουσιασμός που ξεπετάγονται από συμβολικές πραγματικότητες είναι σπίθες που ξεκλειδώνουν την "ΑΦΩΝΙΑ ?
Φίλε ΦΑΙΔΩΝΑ καμιά μικρή ή μεγάλη αλλαγή και επανάσταση δεν έχει λογιστική βαση όταν φουντώνει.
Την χτίζει μετά με το σώμα της ,όπως η θυσία το σταυρό, όπως η θράκα στο τζάκι.
Αλλωστε,η σημαία μας δεν έχει επάνω της τον ΕΡΜΗ ΤΟΥ ΠΡΑΞΙΤΕΛΗ έχει το αίμα του 21 και του 40 που χύθηκε όχι μόνο γιά την δική μας ελευθερία αλλά όλων των λαών της Ευρώπης .Το ξέρουν αυτό οι λαοί που έχουν μνήμη.Τι να κάνουμε?τώρα είμαστε στην κατιούσα .Ετσι ειναι ,ένα έθνος που έχει ύψος έχει και βάθος.Αυτό δεν το συγχωρούν οι γερμανοί που δεν θέλουν να έχουν μνήμη.
Δεν κατηγορώ τους γερμανούς
Αυτοί γίνονται δυνατοί γιά να κυριαρχούν .Εμείς πρέπει να οργανωθούμε σαν ατομα και σαν κοινωνία γιά να είμαστε ελεύθεροι.
Αν δεν μπορέσουμε τώρα με εναν υπεύθυνο ,διορατικό πραγματιστή και πεισματάρη ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ θα μείνουμε για πάντα στο βάθος.

Dennis Kontarinis είπε...

Θα μου επιτρέψεις γιά μιά ακόμη φορά να διαφωνησω μαζύ σου αγαπητέ Φαίδωνα. Δεν είναι απαραίτητο οι πολιτικοί μιάς χώρας να εκφραζουν τους πολίτες από τους οποίους προέρχονται Διότι όταν εγώ δεν αποδέχομαι κανέναν επόμενο και κανένας να μην με αντανακλά. Αλοίμονό μου αν την εποχή της δικτατορίας με αντανακλούσε ο Παπαδόπουλος και όλοι οι δολοφόνοι του
Γιά όνομα του Θεού
Νάσαι καλά
Ντένης

Vicky Papaprodromou είπε...

Υπάρχει, όμως, μια διαφορά. Ο Παπαδόπουλος και ο Ιωαννίδης δεν ήταν εκλεγμένοι κυβερνήτες μας.

ΦΑΙΔΩΝ ΘΕΟΦΙΛΟΥ είπε...

@Dennis Kontarinis
Δεν είναι έτσι τα πράγματα σιορ Κονταρίνη. Με πρόλαβε η κ. Παπαπροδρόμου η οποία έχει απόλυτο δίκιο. "Ο Παπαδόπουλος και οι δολοφόνοι του" κατέλαβαν με τη βία την εξουσία. Συνεπως δεν εκπροσωπούν κανέναν ούτε αντανακλούν κάποιον εκτός απ' τον εαυτό τους. Οι 300 της βουλής, προέρχονται από τον ελληνικό λαό,εκλέχτηκαν από αυτόν και συνεπώς τον αντανακλούν.
Νομίζω λοιπόν ότι η άποψή σου έχει μόνο την αξία μια άποψης που εκφράζεται εν θερμώ και για την εκτόνωση της αγανάκτησης.

Σπυρος είπε...

Φαίδωνα,είμαι βέβαιος πως το 70% τουλάχιστον των ψηφοφόρων της Ν.Δ.
δεν συμφωνεί με την σημερινή αποχώρηση των βουλευτών της Ν΄Δ από την βουλή την ωρα που ο πρωθυπουργος της χώρας εξέθεται
την χειρότερη μεταπολεμική κρίση της Ελλάδας.
Τους ψήφισε για να είναι εκεί,στη βουλή, να ακούσουν ,να μιλήσουν ,να διαφωνήσουν ,να προτείνουν, να προσφέρουν έργο με τον λόγο και τον αντίλογο .Να δείξουν ότι έχουν εποικοδομητική άποψη που μπορει να τους ξαναφέρει στην εξουσία .Αυτά τα ερπετά όμως φόρεσαν το φιδοπουκάμισο της πολιτικής δειλίας και σούρθηκαν
στις τρύπες τους για να επωάσουν το δηλητήριό τους. Αν όταν ξανάρθει η ωρα της κάλπης στείλουν πάλι στη βουλή τα ίδια σουπίδια, τότε είναι άξιοι της τύχης τους.

ΦΑΙΔΩΝ ΘΕΟΦΙΛΟΥ είπε...

@Σπύρος
Σπυρέτο μου είναι το άκρον άωτον του θράσους, να αντιδρά η Ν.Δ.στα μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση με τη σύμφωνη γνώμη της πλειοψηφίας του λαού,για να συμμαζέψει ό,τι συμμαζεύεται από το ναυάγιο που άφησε πίσω της η ίδια η Ν.Δ.
Υποκρισία, θράσος, αναίδεια...
Φωνάζει ο θύτης για να φοβηθεί το θύμα. Δυστυχώς Σπύρο μου ο νόμος για εσχάτη προδοσία, δεν συμπεριλαμβάνει και τα αίσχη της νεοδημοκρατικής κυβέρνησης, που έκαναν την Ελλάδα περίγελο του κόσμου...

Οινοχόος είπε...

Τη νύχτα που σηκώθηκα,κι'άνοιξα το
BLOG ,άκουσα ψυθιριστά φιλιά του φεγγαριού με της θάλασσας !!
Ούτε που το σκεύτηκα
Με δυό απαλές απλωσιές μπήκα ανάμεσά τους...
Κι'έγινα ανάσα ερωτική στα χείλη τους !
Ηδονικά έτρεμε το σώμα στο γιαλό..

Υ.Γ.Φαίδωνα,εσύ φταις γιά το άσχετον του σχολίου μου με την ανάρτηση .Εβαλες ένα φεγγάρι να φιλιέται με τη θάλασσα .....
Τι ήθελες να κάνω μέσα από την οσμή των κρασιών και το"θυμό" για την ΑΦΩΝΗ συγκίνηση των πνευματικών ανθρώπων ?

ΦΑΙΔΩΝ ΘΕΟΦΙΛΟΥ είπε...

@Σπύρος
Υπέροχο Σπυρέτο μου! Χρειάζονται αυτά. Είναι σαν μουσικό διάλειμμα (ιντερμέτζιο) ανάμεσα στην ανάρτηση και στα σχόλιο. Ανάσα ομορφιάς της δύναμης του ποιητικού Λόγου, που παράγει εικόνες και αισθήσεις...

Ανώνυμος είπε...

Φαιδωνα,
εμας μας επεισες για το αυτονοητο και μη στενα- χωριεσαι!
Το συμμετεχειν στη διαχειρηση μεγαλων εθνικων
προβληματων, ειναι υποθεση ολων μας, πολυ δε
περισσοτερο το περιμεναμε, σε κρισιμες ωρες απ΄
τους πνευματικους ταγους αυτου του τοπου.
Δυστυχως -θα συμφωνησω μαζυ σου- επικρατει
αφωνια των εκλεκτων και φευ αποχωρηση των
κυριωςυπευθυνων της κρισης απ΄τη πισω πορτα της Βουλης! Πιστοι στις επιταγες του Ελληνικου
Συνταγματος περι πατριωτισμου.
Δημητρης Κεφαλιδης - Γερμανια

Ανώνυμος είπε...

Πρωινή είδηση: 1.000.000 dvd πούλησε το βίντεο της Αλεξανδράτου...Σε ποιούς να μιλήσουν οι πνευματικοί άνθρωποι...Μήπως την αφωνία τους της επιβάλλει η γνώση του τι είναι ο λαός;

Σπυρος είπε...

Οταν τα κοκόρια δεν έχουν λαλιά
οι κότες γεμίζουν τον τόπο γκοτσιλιά.
Πως είπες πως είναι το όνομα αυτής της κότας ?

ΦΑΙΔΩΝ ΘΕΟΦΙΛΟΥ είπε...

@Δημήτρης Κεφαλίδης
Η αφωνία των πνευματικών δημιουργών Δημήτρη μου δεν έχει καμία απολύτως δικαιολογία, αφού αυτοί οι άνθρωποι ζούν στην ίδια χώρα....

ΦΑΙΔΩΝ ΘΕΟΦΙΛΟΥ είπε...

@Ανώνυμος
Ανώνυμε θα συμφωνήσω με την εύστοχη παρατήρηση του Σπύρου Δαρσινού για τα κοκόρια και τις κότες.
Ακριβώς για τη γνώση "περί του τι είναι ο λαός" και για το παράδειγμα που αναφέρετε, θα έπρεπε να γίνουν λαλίστατοι οι πνευματικοί δημιουργοί, στο μέτρο βέβαια που ενδιαφέρονται για τη χώρα και τους συμπολίτες τους. Θα έπρεπε να κάνουν το ελάχιστο χρέος τους: Να εκθέσουν την άποψή τους δημόσια, για να μάθει ο λαός ότι υπάρχουν κι άλλοι ορίζοντες εκτός...από τον ορίζοντα της Τζούλιας Αλεξανδράτου.
Και κάτι ακόμα: Εσείς γιατί γράφετε ως Ανώνυμος, όταν εγώ εκτίθεμαι δημόσια με τις απόψεις μου; Δεν γνωρίζετε ότι η ελευθερία της έκφρασης είναι κατακτημένο δικαίωμα;

ΦΑΙΔΩΝ ΘΕΟΦΙΛΟΥ είπε...

@Katerina

Kαλημέρα Κατερίνα
Καλή άνοιξη σε όλους μας και μακάρι και στα μυαλά των Ελλήνων...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ΜΗΘΥΜΝΑ

ΜΗΘΥΜΝΑ
Γενέθλιος τόπος