Σάββατο, Φεβρουαρίου 09, 2008

Βάλαμε το λύκο να φυλάει τα πρόβατα

ΒΑΛΑΜΕ ΤΟ ΛΥΚΟ ΝΑ ΦΥΛΑΕΙ ΤΑ ΠΡΟΒΑΤΑ

Ο λόγος για την κυβέρνηση της Ν.Δ. που 4 χρόνια τώρα, παράγει σκάνδαλα, καταχρήσεις, πατέντες που φέρνουν μίζες, καταστροφές του εθνικού φυσικού πλούτου, συναλλαγές, εκβιασμούς, απίστευτες γκάφες στην οικονομία, (καταχώρηση του υπουργού οικονομίας κ. Αλογοσκούφη στη λίστα τού «ΤΙΜΕ» με τους 100 μεγαλύτερους γκαφατζήδες στο κόσμο! Ο δικός μας πήρε την 37η θέση!)παρανομίες υπουργών, αυτοκτονίες, DVD, Ομερτά και άλλα που θυμίζουν μαφιόζικη κινηματογραφική ταινία. Έτσι λοιπόν άνθισαν διάφορα λουλούδια στο Νεοδημοκρατικό χώρο όπως: Η «Ρεγκουζιάδα», η «Τσιτουριάδα» η «Κουμπαριάδα» η «Ομολογιάδα», η «Αλογοσκουφιάδα», η τηλεφωνική «Υποκλοπιάδα», η «Πακιστανιάδα», η «Βαρθολομιάδα», η "Αναψυκτηριάδα του Μαγγίνα, η διάλυση της Πυροσβεστικής, η υπερχρέωση της ΔΕΗ που η κυβέρνηση παρέλαβε κερδοφόρα, η «Πυρπολιάδα» της Πελοποννήσου, η «Ζαχοπουλιάδα» και πάει λέγοντας.
Θα σταθούμε για λίγο στην «Πυρπολιάδα» : Όταν κάηκε λοιπόν η Πελοπόννησος, (ο Καραμανλής και οι υπουργοί του έπαιζαν το ρόλο των θεατών της πυροτραγωδίας ενώ οι πυρόπληκτοι ζητούσαν βοήθεια απ’ τα τηλεοπτικά κανάλια) η κυβέρνηση προκειμένου να καλύψει τις ενοχές και τις ευθύνες της για τη μεγάλη καταστροφή που συντελέστηκε, υποσχέθηκε στους πυρόπληκτους λαγούς με πετραχήλια. Ακόμη, ο μικρός σε όλα, πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, υποσχέθηκε ότι τα δάση που κάηκαν θα ξαναγίνουν δάση. Οι πυρόπληκτοι δεν σκέφτηκαν ότι οι κυβερνήτες τής χώρας αποδείχτηκαν ανίκανοι να τους βοηθήσουν όταν καίγονταν άνθρωποι, ζώα, περιουσίες και η ίδια η Φύση, ώστε να τους μαυρίσουν στις εκλογές, παρά πίστεψαν στις υποσχέσεις και τους ξαναψήφισαν. Αποτέλεσμα: Η κυβέρνηση μετά τα τριχίλιαρα που έδωσε στην αρχή, εγκατέλειψε τους πυρόπληκτους στη μοίρα τους.
Πριν από λίγες μέρες μεταδόθηκε η είδηση απ’ τα τηλεοπτικά κανάλια ότι: η Ε.Ε. εξέδωσε ένα ψήφισμα για όλες τις μεσογειακές χώρες που επλήγησαν από φωτιές, να δεσμευτούν ότι τα δάση που κάηκαν θα ξαναγίνουν δάση, διότι αυτό αφορά ΟΛΗ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΚΑΘΕ ΧΩΡΑ ΞΕΧΩΡΙΣΤΑ. Το ψήφισμα υπεγράφη από τις αντιπροσωπείες όλων των Μεσογειακών χωρών ( Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία, Πορτογαλία) και όλων των πολιτικώνπαρατάξεων... εκτός από μία…
Μαντέψτε ποια.. Την Ελλάδα της Ν.Δ. Ο Ρουσόπουλος ψέλλισε ως δικαιολογία ότι αυτό συνιστά παρέμβαση στο Σύνταγμα της Χώρας σύμφωνα με το Άρθρο 24, περί «δασικών εκτάσεων και δασών» !!... Εκτός, αυτού, στις ειδήσεις ακόμα και των κρατικών καναλιών αναφέρθηκε ότι 2.000 και πλέον στρέμματα στη Ζαχάρω «παραχωρήθηκαν για ήπια τουριστική ανάπτυξη» σε μεγάλα ξενοδοχειακά συγκροτήματα!!!!!!!

Καταλάβαμε τώρα ποιοι και γιατί έκαψαν την Πελοπόννησο; Και αν δεν την έκαψαν αυτοί που φανταζόμαστε, καταλάβαμε τουλάχιστον πόσο τους βόλεψε η τεράστια αυτή καταστροφή που προήλθε από την πρωτοφανή ανεπάρκεια , την έλλειψη συντονισμού και επιχειρησιακού σχεδιασμού μιας ανίκανης κυβέρνησης; Επειδή όμως υπάρχουν ακόμα Έλληνες που δεν επωφελούνται από την καταστροφή για να ξεπουλήσουν τον τόπο τους, συνέταξαν ένα κείμενο διαμαρτυρίας για τη σωτηρία των ελληνικών δασών που θα σταλεί στην Ελληνική Βουλή, στο Ευρωκοινοβούλιο και τον Ο.Η.Ε. και το υπογράφουν. Αν θέλετε και σεις να υπογράψετε και να συμμεtέχετε μ’ αυτόν τον τρόπο στo ξαναζωντάνεμα των καμένων δασών μας, κάντε κλικ εδώ: www.petitiononline.com/forestgr/
Κατά τα άλλα ας ετοιμαστούμε να ξαναψηφίσουμε τους ίδιους στις επόμενες εκλογές, αφού ο ΜΑΖΟΧΙΣΜΟΣ μάς έγινε συνήθεια!!!!!

66 σχόλια:

παράλληλος είπε...

Ο μαζοχισμός και η παραίτηση μας έγινε δεύτερη φύση.
Ειναι απίστευτη η ανοχή μας στα καθημερινά μικρά και μεγάλα έως τεράστια εγκλήματα...

ΦΑΙΔΩΝ ΘΕΟΦΙΛΟΥ είπε...

@ Παράλληλος
Φίλε μου περιέγραψες με ακρίβεια και συντομία πως και πόσο προχωρά η σήψη...

Ανώνυμος είπε...

Ολα αυτά,τα σάπια φαινόμενα Φαίδωνα,πλακώνουν το ένα το άλλο και κάνουν την γενική σήψη,που στο τέλος μη έχοντας ο λαός κάποιον άλλον να την καθαρίσει ξάναεκλέγει τους ίδιους που την δημιούργησαν.
Πιστεύοντας πως δεν μπορεί,κάποιος θα βρεθεί να την καθαρίσει
Και σιγά σιγά η οσμή της έγινε, δυστυχώς,συνήθεια στην όσφρηση του λαού.
Ο Διπολισμός στην Ελλάδα έφτασε στο βυθό του και δυστυχώς μαζί του παρέσυρε και τον λαό.Θά λεγα,πως είναι ¨ευκαιρία¨στα μικρά κόμματα να αναλάβουν την ευθύνη.Μπορούν;
Σπύρος Δαρσινός

ΦΑΙΔΩΝ ΘΕΟΦΙΛΟΥ είπε...

@Σπύρος
Η σήψη που παρήγαγε η κυβέρνηση αυτή που υποσχέθηκε διαφάνεια, επανίδρυση του κράτους, ως και το περίφημο εκείνο "σεμνά και ταπεινα", δεν είναι δυνατόν να περιγραφεί. Πως κατόρθωσαν και χώρεσαν μέσα σε 4 χρόνια όσα μπορούσαν να χωρέσουν κανονικά σε 25 χρόνια, δεν μπόρεσα ακόμα να το συνειδητοποιήσω. Φυσικά πάντα υπήρχαν σκάνδαλα αλλά αυτό που συμβαίνει με την κυβέρνηση αυτή ξεπερνά κάθε ένταση πολιτικής δυσωδίας και ανικανότητας. Ακόμα και ο Φούφουτος αν κυβερνούσε δεν θα ήταν χειρότερα.
Η κυβέρνηση αυτή πρέπει να τιμωρηθεί σκληρά αλλά από ποιον; Το χειρότερο όλων είναι ότι οι πολίτες εθίστηκαν στη μυρωδιά της σαπίλας και στην εικόνα τής ασχήμιας και αναπαράγουν το ίδιο κόμμα. Τα μικρά κόμματα δυστυχώς είναι μόνο διαχειριστές της διαμαρτυρίας και δεν μπορούν να γίνουν διαχειριστές της εξουσίας. Μένει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Είμαι της γνώμης ότι ακόμα κι αν μαζέψεις απ' το δρόμο τυχαία ανθρώπους για υπουργούς, δεν θα είναι χειρότερα... πόσο μάλλον η αξιωματική αντιπολίτευση.

Ανώνυμος είπε...

Otan o lykos fylaei ta provata to systima kanei oikonomies. Me ena
sbaro 2 tryghonia
pollous xairetismous
Lukas

Ανώνυμος είπε...

Είναι στο αίμα του έλληνα, όταν του δοθεί η ευκαρία, η κομπίνα, το ατομικό κέρδος, η ατομική φιλοδοξία, η τσαπατσουλιά,
αυτό που του λείπει είναι, πρώτα η πατρίδα, η Ελλάδα,όλα τα υπόλοιπα έρχοντε δεύτερα.
Τώρα ποιος το καταλαβαίνει αυτό;
ε! οι ολίγοι, οι οποίοι δεν έχουν την πλειοψηφία,
Η ίδια κατάσταση επικρατούσε τον καιρό της μετανάστευσης κι έκανε την Ελλάδα να αιμοραγεί, αδειά ζοντας την επαρχία προμηθεύοντας σκλαβοπάζαρα μεταναστών, π.χ. ακόμη και το βαπόρι με τις νύφες...
συν-άνθρωποι...

Γαβριήλ

κυκλάμινο είπε...

Φαίδωνα, κερνάω...!
Τώρα που πιάσαμε πάτο, δε μπορεί! Θα ανασηκωθούμε!
Καλό βράδυ και πάλι ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ κ. Θεοφίλου,

Όταν έρχονται εδώ στην Αμερική οι διάφοροι πολιτικοί της Χώρας μας,μας γεμίζουν με τα πιο απίθανα κολακευτικά κοσμητικά επίθετα. Πιο πολύ Έλληνες ή αυτό του κ. Γιώργου Παπανδρέου Διπλά Έλληνες.

Αν και φυσικά εμείς εδώ δεν δίνουμε και τόση βαρύτητα στις μεγαλοστομίες τους, είναι γεγονός ότι, μπορεί μεν να μην είμαστε αυτό που μας αποδίδουν οι πολιτικοί μας,πρέπει να παραδεχτούμε όμως πως είμαστε Διαφορετκοί.

Για τον εξής λόγο:

Φεύγοντας από το τόπο μας,αλλάξαμε.

Είδαμε καινούργιους τόπους,άλλες γλώσσες,άλλους ανθρώπους, άλλους νόμους,άλλες συνήθειες,άλλες κουλτούρες,άλλα κλίματα.

Μπήκαμε σε άλλα κοινωνικά καλούπια και προσαρμοστήκαμε σε νέες συνθήκες ζωής.

Μερικά από τα νέα στοιχεία μας άρεσαν και τα υιοθετήσαμε και άλλα δεν μας άρεσαν και τα απορρίψαμε.

Ένα από αυτά που υιοθετήσαμε είναι και αυτό, που τώρα τελευταία έγινε της μόδας στη χώρα μας,τα Προσωπικά δεδομένα. Στην Ελλαδίτσα μας όλοι τα επικαλούνται όταν πρόκειται για τα δικά τους προσωπικά δεδομένα,όταν πρόκειται όμως για άλλου,τότε τους αρέσει να κοιτάζουν από τη κλειδαρότρυπα.

Το προσωπικό δεδομένο,εδώ στην Αμερική,μας έχει γίνει βίωμα. Το ζούμε. Το εφαρμόζουμε. Και το διαφυλάμε. Σε ποιο Θεό πιστεύω και σε ποιο κόμμα ψηφίζω,είναι κάτι ιερό και απαραβίαστο, είναι καταδικό μου προσωπικό δεδομένο. Δεν θα το μοιραστώ με κανέναν. Κανείς δεν θα μου πει ότι αυτό που πιστεύω είναι λάθος,ούτε και θα επιτρέψω σε κανέναν άλλον να μου το πει.

Δεν ρώτησα ποτέ τη γυναίκα μου τι ψήφισε ούτε και αυτή με ρωτά.

Όταν έρχεσαι λοιπόν,χωρίς να με ρωτήσεις, και μου κατηγορείς ή μου εκθειάζεις μια πολιτική παράταξη ή μια θρησκεία,και δεν συμφωνώ μαζί σου,μου λες ότι είμαι βλάκας και ότι Εσύ είσαι ο έξυπνος,ότι Εσύ τα ξέρεις όλα και εγώ δεν ξέρω τίποτα,έστω και αν μπορεί να έχουμε τις ίδιες πολιτικές ή θρησκευτικές πεποιθήσεις.

Και αυτό πλησιάζει, να θεωρηθεί ανάγωγο.

Εσείς μάθατε το αριστεροδεξιό μπάχαλο από τα βιβλία που διαβάσατε ,από τα ποιήματα του Ρίτσου και τα τραγούδια του Θεοδωράκη, αλλά εγώ το έζησα και δεν μου αρέσει να μου εκθειάζουν ούτε να μου κατηγορούν ούτε το δεξιό μα ούτε και το αριστερό.

Με όλη μου την εκτίμηση

Κωνσταντίνος Λυκογιάννης.


Υ.Γ. Λατρεύω τα γραφτά σας. Αυτό δε που γράψατε για το Χριστόδουλο. Μνημειώδες.

ΦΑΙΔΩΝ ΘΕΟΦΙΛΟΥ είπε...

Αγαπητέ κ. Λυκογιάννη
Τα μπερδέψατε λίγο τα πράγματα. Ο πολίτης ο κάθε πολίτης, είναι ο μοναδικός λόγος ύπαρξης των πολιτικών
και της πολιτικής. Συνεπώς και εκείνος που αξιώνει ή απαξιώνει τους πολιτικούς και την πολιτική τους, ανάλογα ΄με τα έργα τους. Όταν λοιπόν ο πολίτης καταθέτει την άποψή του για την κυβέρνηση που ψήφισε ή δεν ψήφισε, αυτό δεν σημαίνει πως κάνει τον έξυπνο ούτε πως εσείς είστε ο βλάκας ούτε πως αυτός τα ξέρει όλα κι εσείς δεν ξέρετε τίποτα. Απλά ασκεί τα δημοκρατικά του καθήκοντα και το χρέος του να συμμετέχει στα κοινά. Αν έχετε κι εσείς άποψη θετική ή αρνητική για οποιαδήποτε κυβέρνηση να την καταθέσετε. Αν δεν έχετε, τότε καλό είναι να ακούτε τις απόψεις των άλλων, που δεν είναι υποχρεωμένοι να σας ρωτήσουν πριν εκφράσουν την δική τους κριτική για την κυβέρνηση.΄Εχετε και άλλη εναλλακτική λύση: Να μήν ακούτε καμιά άποψη και να πιστεύετε απλά μόνο σ' αυτό που ξέρετε εσείς. Σε ότι με αφορά, σχετικά με τα αριστεροδεξιά που λέτε, ως και για τα βιβλία του Ρίτσου και τα τραγούδια του Θεοδωράκη που μάθαμε και έτσι δεν σας γίναμε αρεστοί, (ευτυχώς) σε ότι με αφορά λοιπόν να σας πω ότι και βέβαια διάβασα Ρίτσο όπως άκουσα και ακούω Θεοδωράκη, (Δεν έχουμε Μακαρθισμό στην Ελλάδα) αλλά κυρίως άκουσα τη φωνή των προγόνων μου που πίστευαν ότι εκείνος ο πολίτης που δεν μετέχει στα κοινά είναι άτιμος. Και βέβαια σπουδαίο εργαλείο στη σκέψη μου είναι η επιστήμη που σπούδασα : Η κοινωνιολογία την οποία σπούδασα στην Γερμανία όπου, κι εγώ, γνώρισα άλλους ανθρώπους, άλλες κουλτούρες κι άλλες ιδέες και έτσι άνοιξε ο ορίζοντας της σκέψης μου, έτσι ώστε να θέλω με ευχαρίστηση να ακούω αντίθετες από τη δική μου απόψεις, για να δω πόσο αντέχει η δική μου άποψη αφ' ενός αλλά και αν άντέχει, να την εμπλουτίζω με τις απόψεις των άλλων. Νομίζω πως για σας είναι μάλλον λίγο αργά για να κάνετε το ίδιο. Αν λοιπόν δεν μπορείτε να ακούσετε τις απόψεις των άλλων με τις οποίες διαφωνείτε κι αν δεν μπορείτε με τη δική σας άποψη να στηρίξετε τη διαφωνία σας, τότε να αφαιρέσω την ηλεκτρονική σας διεύθυνση από το αρχείο μου για να μη λαμβάνετε την ενημέρωση για τα κείμενά μου που τίθενται ανοιχτά σε δημόσια συζήτηση. Έτσι δεν θα υποφέρετε τόσο πολύ.
Καλό ξημέρωμα.
Φιλικά Φαίδων Θεοφίλου

Ανώνυμος είπε...

"Γι'αυτό την πέτρα του δαχτυλιδιού
την στρέφω προς τα μέσα,την σφίγγω
μες την παλάμη μου,μήπως και ξένο ζηλόφθονο η αθώο μάτι δεν νιώθει την αξία του και βασκάνει αυτή την ανεξάντλητη ευτυχία μέσα στον χρόνο,έξω από τον χρόνο
Και το άλλο πρωί μη βρούμε στο ασανσέρ τα τρία ελάφια σκοτωμένα"

Ειναι του Γιάννη Ρίτσου

Σπύρος Δαρσινός

ΦΑΙΔΩΝ ΘΕΟΦΙΛΟΥ είπε...

@Σπύρος
Σπύρο μου αρκετοί καταφεύγουμε συχνά στο λιμάνι της Ποίησης, όταν οι άνθρωποι δεν ακούνε παρά μόνο τον εαυτό τους.

Ανώνυμος είπε...

... Μιλάμε πια και για μια ανοιχτή κρίση των ΜΜΕ εκ παραλλήλου με την "κρίση" του πολιτικού συστήματος. Αλήθεια, πώς μπορεί να συνεχίζεται, κανονικά, η εκπομπή του Θ. Αναστασιάδη; Τι είναι και τι κάνει γι' αυτό το θέμα το ΕΣΡ;

ΦΑΙΔΩΝ ΘΕΟΦΙΛΟΥ είπε...

@ Πετεινός
Καλώς όρισες στο "Καφενείο" αγαπητέ μου φίλε κι ευχαριστούμε για την κατάθεση τής άποψής σου. Νομίζω πως η και η κρίση των Μ.Μ.Ε.
είναι μέρος της πολιτικής κρίσης,αφού η πολιτική είναι αυτή που καθορίζει τους όρους λειτουργίας του συστήματος της χώρας.

mareld είπε...

Καλησπέρα κ Φαίδωνα!!
Πέρασα από την αυλή σας και είδα φως. Έτσι αποφάσισα να χτυπήσω. Το φως δεν ήταν οφθαλμαπάτη. Στον Άλιμο έμενα το 70-71 σε ένα υπόγειο. Την Ημέρα πήγαινα Γυμναστική Ακαδημία και την Νύχτα δούλευα σε άλλο υπόγειο φτιάχνοντας πλαστικά παιχνίδια. Δούλεψα τρεις μήνες και όταν πλησίαζαν τα Χριστούγεννα ζήτησα τα χρήματά μου. Ο κ ιδιοκτήτης με προσκάλεσε σε βραδινή έξοδο και φυσικά αρνήθηκα. Το άλλο
βράδυ μου είπε ότι δεν του άρεσαν οι ιδέες μου..γειτνίαζαν με το μισητό του χρώμα το κόκκινο. Έφυγα χωρίς χρήματα αλλά με φλόγα στη ψυχή μου. Έτσι νιώθω και τώρα που θα φύγω από το σπίτι σας και γι' αυτό Σας ευχαριστώ. Χάρηκα και για κάτι άλλο..σίγουρα κοιμόσαστε όμορφα γιατί έχετε κάνει το καθήκον σας..όπως έχει πει και ο λατρεμένος Γιάννης Ρίτσος. Όσο για το Μίκη εδώ στην Σουηδία που μας στείλανε οι ωραίοι Έλληνες πατριώτες ήταν ο μόνος που μας έκανε να μην σκύψουμε το κεφαλι.αυτά τα δένδρα δεν βολεύονται με λιγότερο ουρανό. Κάπου διάβαζα ότι οι επιστήμονες πρέπει να διαβάσουν για να μάθουν ενώ οι ποιητές ξέρουν.
Καλό σας βράδυ!!

ΦΑΙΔΩΝ ΘΕΟΦΙΛΟΥ είπε...

@Mareld
Καλή μου Mareld τι καλά που έκανες και μπήκες στο "καφενείο" βλέποντας φως.. Θα προσπαθούμε ώστε το "καφενείο" μας, να έχει πάντα φως, ώστε να διακρίνει ο ένας την ψυχή του άλλου και κυρίως να βλέπουν καθαρά το δρόμο οι νέοι άνθρωποι και να καταλαμβάνουν τη θέση τους στο¨"καφενείο".Λυπήθηκα πολύ που είχες τόσες άσχημες αναμνήσεις από τον Άλιμο, όσο και χάρηκα ιδιαίτερα που έφυγες με τη φλόγα στη ψυχή από το "καφενείο". Πόση μεγαλύτερη ικανοποίηση μπορεί να έχεις κάποιος σαν και μας; Σ' ευχαριστούμε και ελπίζουμε να μας επισκέπτεσαι συχνά,ώστε να μας αφήνεις και συ τη φλόγα της ψυχής σου. Την αγάπη όλων μας στους Έλληνες της Σουηδίας.

Ανώνυμος είπε...

Φαίδωνα για ακόμα μια φορά τάραξες τα ύδατα με το υπέροχο αυτό κείμενο σου , είναι πολύ καλό να βρίσκονται κάποιοι άνθρωποι όπως εσύ να ταράσσουν τα νερά μήπως πάρουν χαμπάρι οι Έλληνες αυτό το αίσχος που εκτυλίσσετε γύρω μας και κανείς δεν αντιδρά.
Η κυβέρνηση Καραμανλή είναι η χειρότερη κυβέρνηση που πέρασε στη χώρα από τη μεταπολίτευση και μετά. Όλοι μας τα τελευταία τέσσερα χρόνια βιώσαμε την επανίδρυση της διαφθοράς , της σαπίλας, της έκπτωσης των θεσμών.
Το πολιτικό σκηνικό της χώρας μας είναι από τη μία πλευρά μια επικίνδυνη και ανίκανη κυβέρνηση και από την άλλη πλευρά μια μικρή και ανήμπορη αντιπολίτευση η οποία δε μπορεί να σταθεί στο ανάστημα της και να αρθρώσει μια εναλλακτική λύση για τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η χώρα.
Ο Γιώργος Παπανδρέου περιορίζετε μόνο στο να κάνει μια χλιαρή αντιπολίτευση στη Νέα Δημοκρατία και να κάνει κάποιες διαπιστώσεις χωρίς να μπορεί να προτείνει κάτι καινούριο.
Κλείνοντας θα ήθελα από αυτό το blog να συγχαρώ από τα βάθη της καρδιάς μου το νέο πρόεδρο του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΡΟΟΔΟΥ Αλέξη Τσίπρα για την εκλογή του στο αξίωμα του προέδρου και εύχομαι να αποτελέσει την εναλλακτική σύγχρονη αριστερή πρόταση για μια μεγάλη αριστερά με επίκεντρο τον άνθρωπο και τα καυτά προβλήματα της κοινωνίας.
Επίσης θέλω να συγχαρώ και τους δύο υποψήφιους του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ για το ήθος και τον πολιτικό πολιτισμό που έδειξαν σε αντίθεση με τους κυρίους ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ-ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ οι οποίοι είχαν επιλέξει το δρόμο της λασπολογίας και της εκτόξευσης ύβρεων εκατέρωθεν.
Ας ελπίσουμε μέσα από τις στάχτες των πυρκαγιών του περασμένου καλοκαιριού να γεννηθεί μια νέα ελπίδα για τον τόπο μας για μια νέα μεγάλη αριστερή πρόταση που θα αποτελέσει τροχοπέδη στα επικίνδυνα σχέδια του κυρίου Καραμανλή και της παρέας του.

ΙΝΤΖΙΡΤΖΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

mareld είπε...

Καλή σας μέρα!!
Πέρασα να σας πω.. με τιμάτε με το κάλεσμα στο τραπέζι των λέξεων. Ευχαριστώ.
Ο καφές σας έχει μια μεταγεύση θα έλεγα...όπως το καλό κρασί που κάτι αφήνει στην ύπαρξη…κάτι απ’ το δικό του. Και τα γλυκά σας πρωτόγνωρα γευστικά. Σας αφήνω και μια ανοιχτή πρόσκληση για τα σπιτικά μας: τη νοστάλγια του χαδιού και το τζιβαέρι των χρωμάτων, ανοιχτά για όλον τον κόσμο.

Ας μου επιτραπεί.. να απευθύνω και έναν χαιρετισμό στον κ Ιντζιρτζή.
Να μας ζήσει ο κ Τσίπρας.

Μηθυμναίος είπε...

Σε μια εποχή που η πολιτική στη χώρα μας διεξάγεται μέσα από τα δελτία ειδήσεων. Σε μια χώρα που η κυβέρνηση βουτηγμένη ολόκληρη σε έναν βάλτο, που η αντιπολίτευση εμφανίζεται δίχως να προσφέρει μια πειστική και λυτρωτική λύση και να χάνει ποσοστά απ’ την πλέον ανίκανη κυβέρνηση, με μια κοινωνία να προσπαθεί να επιβιώσει μέσα σε συνθήκες ασφυξίας, οι όποιες διαμαρτυρίες γίνονται θα πέφτουν στο κενό. Δυστυχώς!!!
Δεν τις αμφισβητώ, τουναντίον, κι εγώ συμμετέχω με προτάσεις, αλλά χρειάζεται οργάνωση και μια ριζική αλλαγή νοοτροπίας της ελληνικής κοινωνίας. Αυτό, νομίζω ότι θα είναι μια λύση διότι η ρήση του Μάνου Χατζιδάκι: «Φοβάμαι όταν αρχίζουν να μη μας τρομάζουν τα τέρατα. Αυτό σημαίνει ότι αρχίζουμε να τους μοιάζουμε.»... γίνεται τόσο επίκαιρη. Κι απ’ ό,τι φαίνεται, ήδη τους έχουμε μοιάσει.
Στο δικό μου blog έχω μια ανάρτηση υποκινώντας να κλείσουμε για μια μέρα την τηλεόραση και σήμερα έφτασε ένα σχόλιο συμβουλεύοντάς μας: ότι δεν χρειάζεται να κλείσουμε την τηλεόραση αλλά ν’ ανοίξουμε τα μάτια μας...
Αν αυτό σημαίνει κάτι... Κι εγώ συμφωνώ πως σημαίνει πολλά!
Προ ημερών οι πνευματικοί άνθρωποι θέλησαν, επιτέλους, να εναντιωθούν στα όσα συμβαίνουν και πήγαν για να παραδώσουν μια διαμαρτυρία τους στη Βουλή, εκεί συνάντησαν, να τους περιμένουν... τα ΜΑΤ!!!
Ο Λύκος φύλαγε τα πρόβατα...

Ανώνυμος είπε...

@mareld
Αγαπητή μου κυρία mareld σας ευχαριστώ για το χαιρετισμό που μου απευθύνατε και αισθάνομαι την ανάγκη να σας τον ανταποδώσω και να σας καλωσορίσω σε αυτό το όμορφο καφενείο το οποίο έχω χαρακτηρίσει FORUM ελευθέρων και ενεργών πολιτών.
Ευχή όλων των προοδευτικών και δημοκρατικών πολιτών αυτής της χώρας πιστεύω ότι είναι η εκλογή του Αλέξη Τσίπρα να αποτελέσει την αρχή για μια νέα πορεία και ένα νέο όραμα για τη χώρα, ένα μεγάλο πλειοψηφικό σύγχρονο αριστερό ρεύμα.
Εμείς θα παρακολουθούμε την πορεία του και θα τον κρίνουμε ανάλογα , γιατί πολλοι σε αυτοί τη χώρα πρόδωσαν τις αξίες και τα ιδανικά τους μόνο και μόνο για να ανέλθουν ψηλά στα βάθρα της εξουσίας.
Ας ελπίσουμε ο Αλέξης Τσίπρας να αποτελέσει την εξαίρεση στον κανόνα.
ΙΝΤΖΙΡΤΖΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

ΦΑΙΔΩΝ ΘΕΟΦΙΛΟΥ είπε...

@ Παναγιώτης
Διηύρηνες το πεδίο της συζήτησης
δίνοντας κι άλλες προεκτάσεις.
Ωραία!

Ανώνυμος είπε...

Ηδη οι Πάγκαλοι "φοβούνται τους
Δαναούς"Παρομοίασαν την εκλεγμένη κίνηση ενός νέου ανθρώπου ως κλοπή στο "σούπερ μαρκετ" του ΠΑΣΟΚ,που θεωρει τους πολίτες προιόντα εκμετάλευσης και όχι ανθρώπους.
Μόνο που πρέπει να κοιτάξουν την ετικέτα που έχουν οι ίδιοι στο κουτελό τους .Έχουν ληξει εδώ και χρόνια.

Σπύρος Δαρσινός

mareld είπε...

κ Παναγιώτη!!
Είπα κι εγώ να δώσω λίγο αέρα στα πανιά σας μιας και μπήκατε με ούριο άνεμο και πολύ αισιοδοξία..λίγο σπάνιο σήμερα..που σημαίνει ότι στη βάση σας είσαστε από καλή γενιά. Ευχαριστώ για το καλωσόρισμα..το ένιωσα. ΄Ηταν από καρδιάς. Δεν πιστεύω σε θαύματα αλλά η ελπίδα ας φύγει τελευταία. Δεν ζω στην Ελλάδα αλλά και εδώ που ζω αυτή η χώρα από παράδεισος έχει γίνει σχεδόν κόλαση. Ο πρωινός καφές μου έγινε δηλυτήριο με το νεογέννητο. Συνήλθα όμως γιατί ξέρω πολύ καλά ότι και αυτή τη στιγμή που σας γράφω πεθαίνουν για λίγο ψωμί και βιάζονται παιδιά.
Νιώθω βολεμένη και γι αυτό αρκετά ασχημα.

Καλό σας απόγευμα!

Ανώνυμος είπε...

Φίλε Φαίδων,
Αληθινά μεγάλη η χαρά των θαμώνων του ''Καφενείου'' με την εκλογή νέου αρχηγού στο ΣΥΡΙΖΑ.
Την καταλαβαίνω. Την επικροτώ.
Αν και ο έτερος διεκδικητής, κύριος Φώτης Κουβέλης, καλός και άξιος ήταν. Τίμιος και σώφρων.
Ενα πάση όμως περιπτώσει, τόπο στα νιάτα.
Ο λαός του ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε κι αυτό είναι αρκετό.
Τα παρεπόμενα...''αρχή άνδρα δείκνυσι''.
Εγώ λίγο να σταθώ σε μια σοβαρή παράλειψη.
Να επισημάνω την εκλογή του νέου Αρχηγού της Εκκλησίας.
Αυτή τη φορά νομίζω πως οι ευχές όλων μας εισακούστηκαν.
Όντως το Άγιο Πνεύμα έδωσε τη Χάρη του στους Μητροπολίτες και παραμερίζοντας φιλοδοξίες, κακίες και μισαλλοδοξίες, επέλεξαν ως αρχηγό της χειμαζόμενης Εκκλησίας μας έναν... ΑΝΘΡΩΠΟ.
Τον χρειαζόμασταν. Για να οπάψουμε να δηλώνουμε το αυτονόητο. Ότι είμαστε χριστιανοί. Για να μη δούμε άλλες λαοσηνάξεις.
Και κάτι φίλε μου για τον Λύκο που τον έβαλαν να φυλάξει τα πρόβατα.
Ξεγιελόμαστε φίλε μου.
Ξεχάσαμε τι θα πει ΛΥΚΟΣ!!!
Θέλαμε μια αλλαγή. Δικαιολογημένα.
Τα κόμματα πρέπει να εναλλάσσονται στην εξουσία. Αλλιώς... Βρομάνε.
Όμως... Την πατήσαμε.
Αυτός ο Λύκος κι αν εγέρασε και άλλαξε το μαλλι του, μηδέ τη γνώμη άλλαξε μηδέ την κεφάλή του.

σεραφείμ βάγιας
συγγραφέας

ΦΑΙΔΩΝ ΘΕΟΦΙΛΟΥ είπε...

@ Mareld
Ασφαλώς και θα επισκεφθώ το Blog σου "Nostalgia" και βέβαια όποιος άλλος θέλει από τους θαμώνες τού καφενείου.Τους το συνιστώ ενθέρμως.

ΦΑΙΔΩΝ ΘΕΟΦΙΛΟΥ είπε...

@ Mareld
Ασφαλώς και θα επισκεφθώ το Blog σου "Nostalgia" και βέβαια όποιος άλλος θέλει από τους θαμώνες τού καφενείου.Τους το συνιστώ ενθέρμως.

mareld είπε...

Καλησπέρα κ Φαίδωνα!
Είσαστε ευπρόσδεκτοι!!!
και στο τζιβαέρι..
Μου αρέσει το ευ..πάντα μου άρεσε και τόσα χρόνια πολύ μου έλειψε..
ευτυχία, ευφορία,ευκαιρία,ευχαρίστηση,ευλογία..
Καλό σας βράδυ!

ΦΑΙΔΩΝ ΘΕΟΦΙΛΟΥ είπε...

@Μηθυμναίος
Δυστυχώς αυτό που περιγράφεις είναι το πολιτικό τοπίο κι όχι μόνοs. Ευτυχώς που κλείνεις το σχόλιο με χιούμορ κάνοντας λογοπαίγνιο με το λύκο που φυλάει τα πρόβατα... Πάντως για να μην υπάρχει σύγχιση και για να ξεκαθαρίσουμε από πλευράς μας τα πράγματα, εδώ Μηθυμναίε μου δεν κάνουμε διαμαρτυρίες για να πέσουν στο κενό, αλλά ασκούμε υπεύθυνη πολιτική κριτική ως πολίτες που κάνουν χρήση των δημοκρατικών τους δικαιωμάτων. Κάποιοι πρέπει να ξέρουν ότι κάπου (βλέπε Blogs π.χ.) υπάρχουν κάποιες εστίες πολιτών που καταλαβαίνουν πολλά περισσότερα απ' όσα νομίζουν οι πολιτικοί μας...

ΦΑΙΔΩΝ ΘΕΟΦΙΛΟΥ είπε...

@ Σεραφείμ
Μιλά η σοφία της εμπειρίας..
Για το νέο αρχιεπίσκοπο θα επανέλθω, ήταν στο πρόγραμμα αφού άλλάζουν όλα μετα το θάνατου του Μακαριστού Χριστόδουλου και η εκκλησία ξαναβρίσκει το δρόμο της. Άκουσες τη δήλωση του νέου αρχιεπισκόπου; "Η Εκκλησία δεν είναι εξουσία, είναι διακονία ανθρώπων..."

Ανώνυμος είπε...

Φαίδων καλημέρα,
Είδα χτες λίγο tv.
Δυο πολιτικοί, ο ένας νέος, μόλις τριάντα τριών ετών, και ο άλλος με τα υπερδιπλάσιά του, προσπάθησαν να μας αποδείξουν ότι οι αριστεροί ψηφοφόροι μοιάζουν με τους πλανήτες.
Πιο χοντρά ο ένας, (πού γέρασε και μυαλό δεν έβαλε), πιο κομψά ο άλλος.
Το συμπέρασμα όμως είναι το ίδιο.
Ότι και οι δυο ψωνίζουν απ' το ίδιο σούπερ μάρκετ.
Απ' το σούπερ μάρκετ της αριστεράς.
Προφανώς το ''προϊόν'' αριστερός είναι πιο φτηνό. Πιο ρευστό. Πιο ευάλωτο στις πολιτικές σειρήνες.
Το κάνεις με λίγα λόγια ότι θέλεις.
Το παίρνεις απ' το ράφι πιο εύκολα. Δεν έχει μόνιμο αγκυροβόλιο.
Έτσι είναι φίλε μου, ή κάνω λάθος;
Δεν κατάλαβα καλά;

σεραφείμ βάγιας
συγγραφέας.

Ανώνυμος είπε...

@mareld
Αγαπητή μου κυρία marled
Είμαι πολύ χαρούμενος που μιλάω με μια Ελληνίδα πατριώτισσα της διασποράς.
Είμαι υπερήφανος για τους Έλληνες της διασποράς γιατί αποτελούν ένα ζωντανό και υγειές κομμάτι της Ελλάδας. Είστε οι αληθινοί πρεσβευτές της χώρας μας στο εξωτερικό και αυτό δεν σας το λέει ένας πολιτικός αλλά ένας απλός και ενεργός θέλω να πιστεύω πολίτης αυτής της χώρας.
Εσείς οι Έλληνες της διασποράς φύγατε από τη μητέρα Ελλάδα σε μία πολύ δύσκολη περίοδο φτώχειας και ανέχειας για να αναζητήσετε την τύχη σας στη ξενιτιά, πολλοί από εσάς σφίξατε τη καρδιά σας και κλείσατε τα αυτιά σας στις σειρήνες της λησμονιάς, εγώ δεν ξέρω αν θα το είχα καταφέρει ποτέ.
Εργαστήκατε σκληρά ,τίποτα δε σας χαρίστηκε και πολλοί από εσάς κατάφεραν να διακριθούν στον επιχειρηματικό, πολιτικό τομέα στις χώρες που σας φιλοξένησαν.
Η φλόγα όμως της αγάπης για την πατρίδα ποτέ δεν έσβησε μέσα στην καρδιά σας παρά τις πίκρες που σας έδωσε αυτή η χώρα.
Δεν έχω επισκεφτεί ποτέ τη χώρα που ζείτε έχω όμως ακούσει ότι οι άξιοι άνθρωποι μπορούν να πάνε μπροστά σε αντίθεση με την Ελλάδα όπου μια ζωή επιπλέουν οι φελλοί.
Έχετε τουλάχιστον ένα αξιοπρεπές σύστημα υγείας που σας κάνει υπερήφανους ,εκεί δεν αναγκάζεστε να καταφεύγετε στα κανάλια για να ευαισθητοποιηθεί ο εκάστοτε φιλεύσπλαχνος υπουργός υγείας για να δώσει λύση ώστε να βρεθεί ένα κρεβάτι εντατικής θεραπείας.
Πρέπει να είστε υπερήφανη διότι στο νοσοκομείο που θα επισκεφτείτε εκεί , εύχομαι ποτέ να μη χρειαστεί , ο γιατρός που σας εξέτασε δε θα σας καλέσει στο τέλος στο γραφείο του για να σας ζητήσει το φακελάκι.
Σίγουρα δε ζείτε σε ένα παράδεισο , τα προβλήματα και οι δυσκολίες πάντα υπάρχουν εκείνο όμως που δε θα δείτε στη χώρα που σας φιλοξενεί πιστεύω ότι είναι η πτώση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας τόσο χαμηλά όπως συμβαίνει σε αυτή τη χώρα που λέγετε Ελλάδα όπου ευημερούν οι λίγοι και διαπλεκόμενοι σε βάρος των πολλών.
Είναι αδιανόητο εδώ και δύο μήνες τα τηλεοπτικά δελτία της χώρας να ασχολούνται με το σκάνδαλο του Ζαχόπουλου ενώ υπάρχουν τόσα σημαντικά θέματα που παραμένουν ανοιχτά και ζητούν λύσεις όπως το Κυπριακό το Σκοπιανό το Ασφαλιστικό και πολλά άλλα εκκρεμή θέματα.
Η Ελλάδα επιτέλους θα πρέπει να απογειωθεί μπροστά στον 21ο αιώνα και να κάνει άλματα και όχι ένα βήμα μπρός και δέκα πίσω.
Για να απογειωθεί αυτή η χώρα θα πρέπει επιτέλους να απαλλαγεί από τα βαρίδια που τη βαραίνουν και πιστέψτε με είναι πολλά.
Θα χαρώ πολύ να ακούσω τις σκέψεις σας και τις απόψεις σας.
ΙΝΤΖΙΡΤΖΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
E-MAIL:orizontas2000@yahoo.gr

mareld είπε...

Αγαπητέ Παναγιώτη!!
Και εγώ χάρηκα για άλλους λόγους.
Με έχετε συγκινήσει και χρειάσθηκα λίγο χρόνο. Ο λόγος σας έχει ροή και με τη ροή ασχολούμαι πολλά χρόνια, γιατί έτυχε να με αναθρέψει η Θάλασσα, στη συνέχεια η μυθολογία μας, ο Σολωμός, ο Κάλβος και τόσοι άλλοι, που τότε τους χρειαζόμουνα σαν τσιρίγματα για να κρατήσω την ύπαρξη μου όρθια και να μην λυγίσω στις τόσες ταπεινώσεις που υφίσταται ένα παιδί που γεννήθηκε ανάμεσα σε τρία ρήγματα αλλά το πιο βαθύ ήταν η ίδια μου η οικογένεια. Ο πατέρας μου ήταν χαρισματικός αλλά φτωχός {δεύτερη γενιά από Κρήτη}. Στο πόλεμο ήταν στο ΕΑΜ_ΕΛΑΣ και τότε ερωτεύτηκε μια ομορφιά τη μάνα μου {όλοι οι Επαναστάτες είναι ερωτικοί} που οι δικοί της ήταν πάμπλουτοι φασίστες. Όταν παντρεύτηκαν τους δώσαν 5οκάδες λάδι. Την προσβολή ο πατέρας μου δεν την άντεξε και ξέσπασε θύελλα η οποία κρατάει ακόμη. Η γιαγιά μου από τη μάνα μου είχε ακόμη και ιδιόκτητη εκκλησία. Με έβαζε να προσεύχομαι μπροστά σε τρία εικονίσματα, που εγώ πίστευα όπως τα έβλεπα, ότι είναι Πατήρ, Υιός και ΄Αγιον Πνεύμα. Η πραγματικότητα ήταν ο Χριστός στη μέση, ο Παύλος δεξιά και η Φρειδερίκη αριστερά του Χριστού. Την Φρειδερίκη την περνούσα για το ΄Αγιον Πνεύμα λόγω του στέμματος. Και η προσευχή!!! Πατέρα πολυεύσπλαχνε και όλοι οι επουράνιοι μαζί, μην αφήσετε κουμουνιστή ζωντανό…Δεν είμαι αετός αλλά πετούσα πολύ ψηλά. Εδώ ήρθα τον Οκτ. του 73 με ένα φτερό. Το άλλο μου το διάλυσαν οι Έλληνες πατριώτες. Ο Πάλμε μας αγκάλιασε και έκλαψα πολύ όταν τόσο άδικα τον έφαγαν.΄Ηταν μεγάλο χτύπημα για την δημοκρατία και τον άνθρωπο γενικά. Δυο φορές τον συνάντησα στο τρένο. Του έδωσα δυο φιλιά, ένα από μένα και ένα από την Ελλάδα. Δεν είμαι σοσιαλδημοκράτισσα αλλά έχω μάθει να σέβομαι. Ούτε μια μου αναπνοή δεν είναι έξω από την ιστορία μας. Ούτε μια στιγμή που να μην πονάω την Ελλάδα.
Καλή σας μέρα!

ΦΑΙΔΩΝ ΘΕΟΦΙΛΟΥ είπε...

@ Σπύρος - Σεραφείμ
Πράγματιαυτοί που απευθύνονται στον νεαρό πρόεδρο, ξέχασαν ότι έληξε η ημερομηνία τους και πως ότι αρνητικό λένε για τον νέο πρόεδρο, που δεν δοκιμάστηκε ακόμα, πέφτει στο κενό. Δυστυχώς, αντί να καταθέσουν προτάσεις για το μέλλον της χώρας που να αντέχουν στο χρόνο, διαλέγουν την ευκολότερη και τη χειρότερη λύση. Να διαγουμίσουν το Σούπερμάρκετ...

Ανώνυμος είπε...

@mareld
Αγαπητή μου marled
Ειλικρινά δάκρυα κύλησαν από τα μάτια μου διαβάζοντας το κείμενο απάντηση που μου απεύθυνες. Είναι βγαλμένο μέσα από την καρδιά σου και δείχνει το σπάνιο ήθος ενός ανθρώπου όπως εσύ.
Εγώ μέσα από το κείμενο σας θα διαγράψω τις μαύρες σελίδες της ιστορίας μας που τόσο μας πισωγύρισαν και άφησαν πληγές που πέρασαν πάρα πολλά χρόνια για να επουλωθούν.
Εκείνο λοιπόν που θα κρατήσω από το κείμενο σου είναι οι δύο αξίες , η μία είναι αυτή που λέγετε έρωτας και η άλλη επανάσταση.
Πριν λίγο καιρό είχα ρωτήσει τον Αγαπημένο μου Φίλο Φαίδωνα να μου εξηγήσει το πώς συνδέετε ο έρωτας με την επανάσταση και μου απάντησε ότι ο ίδιος ο έρωτας από μόνος του είναι μια επανάσταση, μια επανάσταση που δεν κοιτάζει τα κοινωνικά φρονήματα του καθενός μια υπέρτατη αξία που αποτελεί την πεμπτουσία της ίδιας της ζωής.
Αγαπητή μου κυρία marled ξέρω ότι το παρελθόν σας άφησε πληγές που ίσως να μην έχουν επουλωθεί ακόμα , το αύριο όμως δεν μπορεί να περιμένει το χτές.
Επιτρέψτε μου επίσης να σας συγχαρώ για το υπέροχο blog που έχετε δημιουργήσει , μόλις το επισκέφτηκα σήμερα μια παγερή και χειμωνιάτική μέρα που ο ήλιος έχει μέρες να προβάλει λες και μπήκε η άνοιξη στα ξαφνικά και όλα πλημμύρησαν με φώς.
Θα ήθελα να πω και δύο λόγια για τον αδικοχαμένο ΗΓΕΤΗ και περιστέρι της ΕΙΡΗΝΗΣ Ούλοφ Πάλμε.
Ο Πάλμε ήταν ο ΗΓΕΤΗΣ σύμβολο για την ανθρωπότητα και για την παγκόσμια ιστορία , ένας ηγέτης που εργάστηκε για την ειρήνη τη δημοκρατία και τη συναδέλφωση των λαών.
Ένας μεγάλος οραματιστής που δυστυχώς έφυγε τόσο άδικα.
Θερμές ευχές
ΙΝΤΖΙΡΤΖΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
E-MAIL:orizontas2000@yahoo.gr

ΦΑΙΔΩΝ ΘΕΟΦΙΛΟΥ είπε...

@Mareld
Tί συγκλονιστική ιστορία αυτή των γονιών σου αλλά και η δική σου;
Έχοντας το ταλέντο να χειρίζεσαι εξαιρετικά το λόγο αλλά και έχοντας βιώσει τα όσα λες μας καταθέτεις μια περίληψη - αποτύπωμα ζωής που θα είχε θέση σ' ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον βιβλίο. Τα όσα λες καλή μου Mareld, είναι πράγματι ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα της ζωής των νεοελλήνων.

ΦΑΙΔΩΝ ΘΕΟΦΙΛΟΥ είπε...

@ Παναγιώτης
Εσύ Παναγιώτη μου είπες στην Mareld μόνος σου, όσα ωραία θα θέλαμε να της πούμε όλοι μαζί... Γι αυτό περιορίστηκα σε λίγα.

mareld είπε...

Αγαπητέ Παναγιώτη!!
Και εγώ έκλαψα όταν σου έγραφα. Συνήθως δεν μιλάω αλλά αναγκάζομαι γιατί διαφορετικά δημιουργώ μυστήριο.
Σου έγραψα ελάχιστα και κατάλαβες πολλά. Εδώ σε αυτό το τραπέζι που βρισκόμαστε μας έφερε η πίστη στο ωραίο, στο καλό, στην αρμονία, στο πόνο, στο φως της γνώσης, στην ελπίδα ότι το αύριο μπορεί να γίνει καλύτερο και να μην υπάρχουν παιδιά που να περνάνε πρώτα από το στομάχι ενός γύπα πριν γίνουν χώμα. Εδώ δεν φτάσαμε τυχαία. Οι καλλιτέχνες είναι συχνά επαναστάτες με τον ένα ν η τον άλλο τρόπο. Ο καλός καλλιτέχνης όμως, έχει νομίζω, αίσθηση της πραγματικότητας και καταλαβαίνει "πως έχουν τα πράγματα" και γιτί έχουν έτσι. Βλέπει τα θαύματα τα οποία μας κρύβει η εγωιστική αγωνία μας. Ωστόσο αυτό που βλέπει δεν είναι κάτι το μεταφυσικό, το ιδιαίτερο, το ξεχωριστό. Είναι η ίδια μας η φύση. Η τέχνη είναι επικοινωνία. Είναι η συγχώνευση της απώτερης πραγματικότητας με την ίδια την υφή της ύπαρξής μας. Εκεί βγαίνει η αλήθεια μας. Αποκτάει οντότητα. Αυτό συμβαίνει και στην έρευνα και την ζωή μου την έδωσα στην τέχνη και στην έρευνα. Ο καλλιτέχνης δεν μπορεί να αποφύγει τις απαιτήσεις της αλήθειας, απλά αποφασίζει πως θα πει την αλήθεια για να γίνει κατανοητή. Στο τραπέζι σας είσαστε όλοι καλοί καλιτέχνες και είμαι πολύ τυχερη που μου δώσατε μια θέση. Θα μιλήσουμε και για τον Πάλμε και για την Σουηδία και για την Ελλάδα και φυσικά για τον Έρωτα και την Επανάσταση. Τα βλογκ είναι δύο, το τζιβαέρι και η νοσταλγία. Είναι για όλον τον κόσμο και σιγά σιγα θα φανεί ο σκοπός τους.
Καλό απόγευμα σε όλους σας!

Unknown είπε...

Λιακάδα μου Φεγγάρι μου αχχχ τι τραβάμε οι δύστηχοι πολίτες .
Λες ο Τσίπρας να κάνει τη διαφορά ;

Τη καλησπέρα και την αγάπη μου .

(σσσ Για τα σκάνδαλα δε κάνω λόγο, τους βαρέθηκα δε τους μπορώ όπως λέει κι ο Παπακωνσταντίνου σ ενα τραγούδι του )

Φιλιά

Ανώνυμος είπε...

Εμείς οι Έλληνες φίλε Φαίδων είμαστε λατρευτικός λαός.
Λατρεύουμε οτιδήποτε. Τα γονίδιά μας είναι τέτοια. Ερωτικά. Λατρευτικά.
Γι αυτό κάνουμε και τα περισσότερα λάθη.
Λατρεύουμε το παλιό, λατρεύουμε και το καινούριο. Το άγνωστο.
Ξέρεις φίλε μου, όποιος κάηκε στο κουρκούτι, φυσάει και το γιαούρτι.
Θυμήσουν στη Μεταπολίτευση. Μετά απ' την πτώση της γελοίας χούντας.
Πόσο λαχταρούσε η καρδιά μας για Αλλαγή!!!
Με τι χαρά, με τι παλμό, υποδεχτήκαμε το ΝΕΟ!!!
Τι τρελά πανηγύρια που κάναμε. Πόσους χωρούς στήσαμε στις πλατείες.
Πως βροντοχτυπούσε η καρδιά μας όταν ακούγαμε:"Αυτά τα χώματα είναι Ελληνικά! Αυτός ο πλούτος ανήκει στους Έλληνες! Σε μας. Στα παιδιά μας. Στα εγγόνια μας ...".
Λατρέψαμε. Σηκώσαμε σημαίες. Φωνάξαμε. Ανατρέψαμε.
Ζητήσαμε δικαιοσύνη. Ισότητα. Εργασία. Και...
Γελαστήκαμε. Προδοθήκαμε. Ντροπιαστήκαμε.
Φύσηξε ο Μπάτης και σβήστηκε το ΝΕΟ.
Ξανάρθε ο Λύκος.
Αυτό είπα φίλε μου. Να μη βιαστούμε σαν τότε.
Δεν αξίζει απ' την εξωτερική εμφάνιση ούτε να αγαπούμε, ούτε και να μισούμε κανένα.
Αλλά αξίζει να κρίνουμε απ' τα έργα του.
Θα περιμένω.

σεραφείμ βάγιας
συγγραφέας

ΦΑΙΔΩΝ ΘΕΟΦΙΛΟΥ είπε...

@Κλειώ @Σεραφείμ
Κλειώ μου κάθε καινούριο πρόσωπο φέρνει μαζί του και μια ελπίδα, που μπορεί ν' ανθίσει αλλά μπορεί και να καεί. Νομίζω ότι ένας εκ των μονίμων θαμώνων του Καφενείου, ο συγγραφέας Σεραφείμ Βάγιας,μετά από το δικό σου το σχόλιο,ξεδιπλώνει με μοναδική αμεσότητα και σοφία την ιδιοσυγκρασία των νεοελλήνων και προτείνει τον τρόπο, για να μην απογοητευόμαστε ξανά και ξανά...
Αξίζει να το διαβάσουμε όλοι.

Κούκος είπε...

Φαίδωνα εξαιρετική προσέγγιση του θέματος. Αυτό που κάνει μεγάλη εντύπωση είναι η στάση της κυβέρνησης στο ψήφισμα της Ε.Ε. για τα δάση. Και αναρωτιέμαι, μια τέτοια είδηση με τη συνομωσία τηλεόρασης και εφημερίδων, είναι δυνατόν να μην αναφέρεται καθόλου ή να περνάει στα ψιλά;
Τελικά είμαστε άξιοι όχι μόνον της κυβέρνησης που έχουμε αλλά και της δημοσιογραφίας αυτού του τόπου.

ΦΑΙΔΩΝ ΘΕΟΦΙΛΟΥ είπε...

@Κούκος
Ο ένας έλκει τον άλλον Κούκο μου κι όλοι μαζί
στη χάψα και στα μαφιόζικα κόλπα.
Έτσι φροντίζουν...για το καλό μας.

mareld είπε...

Μυτιλήνη

Πουθενά σε κανένα άλλο μέρος του κόσμου,

ο ήλιος και η Σελήνη δε συμβασιλεύουν τόσο αρμονικά,

δε μοιράζονται τόσο ακριβοδίκαια την ισχύ τους,

όσο επάνω σε αυτό το κομμάτι της γης που κάποτε,

ποιος ξέρει, σε τι καιρούς απίθανους,

ποιος θεός, για να κάνει το κέφι του,

έκοψε και φύσηξε μακριά ίδιο πλατανόφυλλο

καταμεσής του πελάγους."

Οδυσσέας Ελύτης

Καλή σας μέρα!!

Unknown είπε...

@Φαίδωνα @ Σεραφείμ

Πραγματικά εξαιρετική η εγγραφή του Σεραφείμ.
Ετσι είμαστε οι Έλληνες, αγαπάμε και μισούμε με πάθος δικάζουμε και καταδικάζουμε με το ίδιο πάθος. Προδωνόμαστε και προδίδουμε το ίδιο αναίσχηντα. Είμαστε λαος με πάθος αλλά και με λάθος . Εκεί που φτύνουμε γλύφουμε , το χέρι που μας ταίζει το δαγκώνουμε. Μήπως τελικά δε ξέρουμε να κάνουμε τίποτα άλλο από το να είμαστε ενωμένοι στις δυσκολίες και στις ήρεμες μέρες απλά να τρώμε τις σάρκες ο ένας του άλλου και στο τέλος να στρεφόμαστε στις δικές μας καννιβαλίζοντας. Απορώ με του Έλληνα τη ψυχή .
Τη καλημέρα μου και στους δυό σας

ΦΑΙΔΩΝ ΘΕΟΦΙΛΟΥ είπε...

@ Mareld
Ο Ελύτης θα σου ξέφευγε με τη Μυτιλήνη του; Σ' ευχαριστώ για τους στίχους που μου θύμησες. Ούτε κι εγώ θυμάμαι σε πόσες εκδηλώσεις σε θεατρικές σάλες απήγγειλα αυτούς τους στίχους,συμμετέχοντας στα ηχοράματα για τον Ελύτη του φίλου μου Δημήτρη Ταλιάνη

ΦΑΙΔΩΝ ΘΕΟΦΙΛΟΥ είπε...

@ Κλειώ Νικολάου
Αυτό είναι ακριβώς το πρόβλημά μας κλειώ μου. Το πάθος και το λάθος.
Το πάθος όμως για τα μικροπράγματα που σκοτώνει και ευτελίζει κι όχι το πάθος για τα σπουδαία πράγματα που ανεβάζει τον άνθρωπο... Υπάρχει βέβαια και μια ελάχιστη μειοψηφία Ελλήνων που έχουν πάθος με τα μεγάλα και τα ωραία και χάριν αυτών μπορεί να συνεχίζει ακόμα το δρόμο της η Ελλάδα...

Ανώνυμος είπε...

Διαβάζοντας όλα αυτά τα υπέροχα σχόλια νομίζεις ότι δεν έχεις τίποτα να προσθέσεις,μέχρι που ένας απ'όλους κάνει μιά αλλιώτικη ...καρέλα και η κουβέντα παίρνει άλλο ρυθμό.
Τι τα θες ,ωραίο πράγμα ο χορός των λέξεων !!
Σπύρος Δαρσινός

ΦΑΙΔΩΝ ΘΕΟΦΙΛΟΥ είπε...

@ Σπύρος
Εσύ Σπύρο λες ωραία πράγματα και ΄μη λέγοντας!

Ανώνυμος είπε...

Λέγω όμως,εκεί που μαθαίνω.
Σπύρος

mareld είπε...

Aγαπητέ Φαίδωνα!

Σου έστειλα τη Μυτιλήνη για να χαρείς και γιατί πάντα έχεις έναν καλό λόγο να πεις σε όλους μας. Δεν είναι μόνο ο καλός λόγος αλλά και ο τρόπος που τον λες και αυτό για μένα έχει μεγάλη σημασία. Είχε πέσει λίγο μελαγχολία από όλα αυτά που συμβαίνουν και ο νους μας αρνείται να τα χωρέσει. Η φωτιά δεν έκαψε μόνο τα πολύτιμα, πανέμορφα δάση μας, έκαψε και λίγο τις ψυχές μας και αντί να καλέσουν όλο τον ελληνικό λαό να αναδασώσει την περιοχή, την ξεπουλάνε. Αυτό μας πνίγει γιατί νιώθουμε την ισχύ χωρίς τη δικαιοσύνη και αυτό ουσιαστικά είναι τυραννία.
Kαι κάτι άλλο.. πιστεύω ότι.. «τρώμε τις σάρκες ο ένας του άλλου»..γιατί η αδελφοσύνη όπως και να την εννοούμε δεν έρχεται πριν από την ισότητα. Δυνατότητα για αδελφοσύνη υπάρχει ανάμεσα σε ελεύθερους και ίσους ανθρώπους.
Εμάς ποτέ δεν μας άφησαν να νιώσουμε ελεύθεροι και ίσοι.
Παρ΄ όλα αυτά, είμαστε ένας «αξιολάτρευτος λαός» και εκπληκτικά Ερωτικός!
Καλημέρα σε όλους σας!

ΦΑΙΔΩΝ ΘΕΟΦΙΛΟΥ είπε...

@ Mareld
Σ' ευχαριστώ πολύ για την ωραία σκέψη σου να μου στείλεις τους στίχους του Ελύτη για τη Μυτιλήνη.Ήταν για μένα κάτι το ξεχωριστό. Οι επισημάνσεις σου για τα έργα και τις ημέρες των κυβερνητών καθώς και για τις παρενέργειές τους, ιδιαίτερα εύστοχες. Θα ήθελα μόνο να σταθώ σε δύο από τα θέματα που αναφέρεις:
Πρώτα στην "αδελφοσύνη" που προϋποθέτει το να είμαστε ίσοι. Η γνώμη μου είναι: To πιο σημαντικό θα ήταν να μάθουμε πρώτα να σεβόμαστε ο ένας τα δικαιώματα του άλλου και μετά ας διαλέξει ο καθένας μας με ποιον θα έχει αδελφικές σχέσεις, γιατί το πρόβλημα με τους "Ελληναράδες" που καταπατούν τα δικαιώματα των συμπολιτών τους για να απλώσουν τα δικά τους σε βάρος των άλλων και να νιώσουν σπουδαίοι μέσα στα κόμπλεξ και τα απωθημένα τους, είναι τεράστιο. Τώρα για το "ίσοι" που λες, μάλλον θα εννοείς "ισότιμοι", ίσοι έναντι των νόμων, κι αυτό είναι απαραίτητο, γιατί ίσοι μεταξύ μας δεν είμαστε, το αντίθετο μάλιστα, είμαστε άνισοι διαφορετικοί,(ευτυχώς) κι έτσι είναι η ζωή όμορφη και δεν πλήττουμε έχοντας τέτοια ποικιλία διαφορετικών ανθρώπων. Ο ελληνικός λαός είναι ωραίος, άξιος και ερωτικός όπως λες αλλά κατά ένα πολύ μικρό ποσοστό. Αλλά ίσως αυτό είναι αρκετό, αφού οι λίγοι και οι σπουδαίοι σε μια χώρα κάνουν τη διαφορά...Όσο ήμουν κι εγώ στην Ευρώπη κάποτε, (Γερμανία) έδινα μάχες σε ατέλειωτες συζητήσεις για την Ελλάδα. Θεωρούσα τον κάθε Έλληνα ώς είδος σε ανεπάρκεια και για τούτο άμεσα προστατεύσιμο... Η εμπειρία όμως των χρόνων και της καθημερινότητας σε τοποθετεί τελικά μπροστά στην αλήθεια που βλέπεις κι όχι σ' αυτή που θα ήθελες να πιστέψεις...

ΦΑΙΔΩΝ ΘΕΟΦΙΛΟΥ είπε...

@ Mareld
Σ' ευχαριστώ πολύ για την ωραία σκέψη σου να μου στείλεις τους στίχους του Ελύτη για τη Μυτιλήνη.Ήταν για μένα κάτι το ξεχωριστό. Οι επισημάνσεις σου για τα έργα και τις ημέρες των κυβερνητών καθώς και για τις παρενέργειές τους, ιδιαίτερα εύστοχες. Θα ήθελα μόνο να σταθώ σε δύο από τα θέματα που αναφέρεις:
Πρώτα στην "αδελφοσύνη" που προϋποθέτει το να είμαστε ίσοι. Η γνώμη μου είναι: To πιο σημαντικό θα ήταν να μάθουμε πρώτα να σεβόμαστε ο ένας τα δικαιώματα του άλλου και μετά ας διαλέξει ο καθένας μας με ποιον θα έχει αδελφικές σχέσεις, γιατί το πρόβλημα με τους "Ελληναράδες" που καταπατούν τα δικαιώματα των συμπολιτών τους για να απλώσουν τα δικά τους σε βάρος των άλλων και να νιώσουν σπουδαίοι μέσα στα κόμπλεξ και τα απωθημένα τους, είναι τεράστιο. Τώρα για το "ίσοι" που λες, μάλλον θα εννοείς "ισότιμοι", ίσοι έναντι των νόμων, κι αυτό είναι απαραίτητο, γιατί ίσοι μεταξύ μας δεν είμαστε, το αντίθετο μάλιστα, είμαστε άνισοι διαφορετικοί,(ευτυχώς) κι έτσι είναι η ζωή όμορφη και δεν πλήττουμε έχοντας τέτοια ποικιλία διαφορετικών ανθρώπων. Ο ελληνικός λαός είναι ωραίος, άξιος και ερωτικός όπως λες αλλά κατά ένα πολύ μικρό ποσοστό. Αλλά ίσως αυτό είναι αρκετό, αφού οι λίγοι και οι σπουδαίοι σε μια χώρα κάνουν τη διαφορά...Όσο ήμουν κι εγώ στην Ευρώπη κάποτε, (Γερμανία) έδινα μάχες σε ατέλειωτες συζητήσεις για την Ελλάδα. Θεωρούσα τον κάθε Έλληνα ώς είδος σε ανεπάρκεια και για τούτο άμεσα προστατεύσιμο... Η εμπειρία όμως των χρόνων και της καθημερινότητας σε τοποθετεί τελικά μπροστά στην αλήθεια που βλέπεις κι όχι σ' αυτή που θα ήθελες να πιστέψεις...

mareld είπε...

Αγαπητέ Φαίδωνα!
Ναι!
Αυτό ακριβώς εννοούσα, ισάξιοι. Αντιμετώπιση όλων των ανθρώπων, εκ μέρους της πολιτείας με τον ίδιο τρόπο, ώστε να μην υπάρχουν διακρίσεις. Αντιλαμβάνομαι, ότι η Σουηδική γλώσσα μου έχει αφήσει τα ίχνη της. Η ποικιλομορφία είναι φυσική και απαραίτητη.
Καλό απόγευμα!

Ανώνυμος είπε...

Κλειώ και Φαίδωνα,"Το πάθος και το λάθος!" Moυ άρεσε εξαιρετικά η ακριβής περιγραφή της υφής του χαρακτήρα του λαού μας. Βάση της η αυθορμητοσύνη, που γεννάει καλά και κακά.
Απλώς, αναρρωτιέμαι, αν είχαμε εκλογή, θα θέλαμε να την αλλάξουμε;
Να έχετε μια τρυφερή ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου.
Βάνα Κ.

ΦΑΙΔΩΝ ΘΕΟΦΙΛΟΥ είπε...

@ Βάνα
Η απάντηση Βάνα μου είναι ΟΧΙ με μια προϋπόθεση: Ότι το πάθος και το λάθος θα ξοδεύονταν σε σημαντικά πράγματα κι όχι σε ευτελή όπως συνήθως γίνεται.Πράγμα που θα συντελούσε και στην ποιοτική αναβάθμιση του λαού μας...

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητή Marled,
Και κάτι να ξαλεγράρουμε.
Ιδού μερικοί απ' τους ''αξιολάτρευτους και ερωτικούς'' έλληνες.
Η σύντομη θητεία στη βουλή του σεξολόγου ιατρού Θ. Ασκητή προφανώς τους ωφέλησε.
Ο ''ερωτικός'' και... πανταχού''απών'' πρωθυπουργός μας. ΑΛήθεια που βρίσκεται; Στο τέλος, θα θυμηθώ τα νιάτα μου, που στην Ομόνοια χάζευα τους παπατζήδες να παίζουν το : ''Παπάς εδώ, παπάς εκεί, πού είναι ο παπάς;''
Φευ! Το μεγάλο ποσσοστό των ελλήνων τον θεωρεί ακόμη ως τον καταλληλότερο για πρωθυπουργό.
Έχει, το κοκαλάκι της νυχτερίδας, που λένε. Ή αλλέως πως, επάνω του δεν πιάνει καμιά... σκουριά.
Ο αρχηγός της αξιοωματικής αντιπολίτευσης.
Άλλος ένας ''αξιολάτρευτος και ερωτικός'' έλληνας.
Γερό χαρτί. Κινήται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας.
Και... οι τριακόσιοι ''βολευτές'' μας
Ένας ολόκληρος θίασος από ''αξιολάτρευτους και ερωτικούς πατριώτες''.
Που τρώει ένας τις σάρκες του άλλου.
Και παρ'όλα αυτά, συνεχίζουμε να είμαστε ''αξιολατρευτοι και ερωτικοί''.
Πώς γίνεταιο καλή μου Marled αυτό;
Να είμαστε ένας ''αξιολάτρευτος και ερωτικός'' λαός και ταυτόχρονα να είμαστε και όλα αυτά που καταθέτουεμ στο ωραίο μας μας ''Καφενείο'';
Δηλαδή τι; Αυτοί που μας κυβερνούν δεν προέρχονται απ' τον ίδιο λαό;
Δεν είμαστε ΕΜΕΙΣ;
Είναι ξενόφερτοι;
Ο κύριος καραμανλής δεν είναι ένας έλληνας ''ερωτικός''.
Ο κύριος Παπανδρέου δεν άλλος ένας έλληνας ''ερωτικός''.
Οι τριακόσιοι δεν είναι... ''αξιολάτρευτοι'';
Με βοηθάς να το καταλάβω.
Ή, αναρίθμητες πλάνες αιρωρούνται στις σκέψεις των ανθρώπων.

σεραφείμ βάγιας
συγγραφέας.

Ανώνυμος είπε...

Συγνώμη, που συνεχίζω στο προηγούμενο κομμάτι. Άραγε λοιπόν, τι χρειαζόμαστε; Μήπως εκπαίδευση για το ανέβασμα της ποιότητας της παιδείας και της σπουδαιότητας της κοινωνικής και πολιτικής συμπεριφοράς;
Κάθε φορά που έρχομαι στην Ελλάδα πάντα με απασχολεί αυτό το θέμα λόγω της καθημερινής αντιμετώπισης των διαφόρων καταστάσεων. Και λέω. Είμαστε έξυπνος, καλοδιάθετος λαός. Γιατί να μην μπορούμε να το εκμεταλλευτούμε αυτό, προς όφελός μας.
Βάνα Κ.

ΦΑΙΔΩΝ ΘΕΟΦΙΛΟΥ είπε...

@Βάνα
ΕΞΗΜΕΡΩΣΗ χρειαζόμαστε Βάνα μου και ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ, όχι μόνο μόρφωση, γιατί αν οι γνώσεις δεν επιδρούν στη διαμόρφωση της προσωπικότητάς μας τότε μοιάζουν με καρτέλλες που τις ταξινομούμε στο μυαλό μας, τις βγάζουμε για να τις χρησιμοποιήσουμε και μετά τις ξανατοποθετούμε στο ταξινομητήριο του μυαλού, παραμένοντας από άποψη ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ ξύλα απελέκητα.

ΦΑΙΔΩΝ ΘΕΟΦΙΛΟΥ είπε...

@ Bάνα
Και κάτι ακόμα: Είμαστε όπως λες έξυπνος και καλοδιάθετος λαός, γιατί να μην το αξιοποιούμε; Επειδη συχνά η παρόρμησή μας, η ανεξέλεγκτη παρόρμησή μας, εμποδίζει αυτή την αξιοποίηση. Και ένας ακόμα λόγος: Η μη αξιοποίηση των προσόντων μας οφείλεται επίσης συχνά και στη μή σωστή στόχευση. Στο ξόδεμα του πάθους και του λάθους αν θέλεις,στα μικρά και στα ευτελή...

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ μας Φαίδωνα,
Έχω δώσει μια ΥΠΟΣΧΕΣΗ στον εαυτό μου, να μη μιλάω για "πολιτικά" διότι κατά το παρελθόν έχω βρει τον μπελά μου και μάλιστα χωρίς ίχνος αληθείας. Πέρασα όλα τα "σχόλια" κάπως στα γρήγορα και διαπίστωσα το "πάθος" μα και τη κοινή λογική.Αυτά δεν είναι να λέγονται μόνο μεταξύ μας, πρέπει να γίνουν δημόσια σχόλια, να τα δουν και οι ιθήνοντες. Όσο για τη Mareld,έχω να της πω ότι δεν είναι ...προνόμιο της Κρητικής αριστοκρατίας (!?)η ...τιμωρία.
Ο δικός μου παππούς,μεγαλο-κτηματίας, πάνω από την Ακράτα,Αιγιαλείας, όταν με πήγε η μάνα μου σχεδόν 2 1/2 - 3 χρονών για να "με δει, ως πρώτο εγγόνι με το όνομα της πολυαγαπημένης του γυναίκας που πέθανε 23 χρονών..." (αποξενωμένοι για παρόμοιους λόγους... κι ο γιος του -ο πατέρας μου- ήταν άρρωστος ...) μας έδωσε λίγο ψωμί και τυρί, κι είπε στη μάνα μου "Μάθε το παιδί να τρώει σωστά! Το τυρί το λεν' τυρί, το τηράν' (βλέπουν)και τρών' ψωμί!!!την άλλη μέρα, της έδωσε μια "χούφτα σιτάρι" _κι ήταν τότε που και τα χωράφια δεν είχαν πλέον ούτε αγρια χόρτα να μαζέψουν για να φάνε...- την πήγε στο φορτηγό (δεν είχαν λεωφορεία τότε)και την έστειλε πίσω...
Όταν δε αργότερα πέθανε,μας άφησε κληρονομιά μία προβατίνα, οποία έτυχε να είναι "έγγυος", και τα παιδιά από τη δεύτερη γυναίκα του, την άφησαν να γεννήσει, πήραν το αρνί, κι έστειλαν το ζώο ισχνό, ξελιγωμένο, στον πατέρα μου... Οι δευτερογιοί του (έτσι για το λόγο της αληθείας) όταν άνοιξε η μετανά-στευση στην Αυστραλία, πήγαν με λεφτά -παρακαλώ- κι άνοιξαν αμέσως δουλειές κ.λ.π.
Τώρα, για τους εν Ελλάδι Έλληνες;
Μα... ίδιοι είναι και οι Ιταλοί, και όλοι οι περί τη Μεσόγειο περίοπτοι ... λαοί... Οι περισσότεροι,Πωλούν το "κρέας" τους ανάλογα με την "αγορά"
Ότι γίνεται και τώρα με τους δυστυχείς αλλοδαπούς/-ές.
Έχει γίνει της μόδας πλέον! Γνωρίζω μορφωμένα παιδιά κοντο-συγγενών που δουλεύουν μια και δυο δουλειές, ενώ στη Πλατεία Νέγρη, όπως και αλλού, ΔΕΝ "βρήσκουν" δουλειές ανάλογες...
Λες κι εδώ μετανάστες είχαν εκλογή εργασίας... Λέτε για την εκάστοτε Κυβέρνηση, μα εκείνο το ΣΑΕ? ΤΙ κανει? Α!Καλά, ευχαριστώ!!!!
Σταματώ όμως, κι ελπίζω ο παγκοσμιο-ποιημένος πλέον Βαλεντίνος να σας έφερε ...-"πάθος ,με... σεμνότητα, ειλικρίνεια και... ταπεινότητα..."
Υιώτα Σ., ΝΥ.
ΥΓ. Εγω,πάντως έβαλα υπογραφή για την αναδάσωση, εσείς βάλατε? Υιώτα

ΦΑΙΔΩΝ ΘΕΟΦΙΛΟΥ είπε...

@ Γιώτα Στρατή
Οι περισσότεροι Γιώτα μου υπέγραψαν για την αναδάσωση. Η οικογενειακή ιστορία του καθενός μας κι όσα δεν ήταν φανερά αλλά γίνονται, συμπυκνώνουν στην πραγματικότητα την Ιστορία της νεώτερης Ελλάδας.
Ασφαλώς και πρέπει να μιλάς πολιτικά, αφού η πολιτική είναι από τα πιο σημαντικά εργαλεία στη ζωή του ανθρώπου. Ότι κάνουμε είναι πολιτική, η δυνατότητα να επικοινωνούμε ελεύθερα είναι πολιτική ο πόλεμος και η έιρήνη είναι πολιτική.Η πείνα κι ευημερία είναι πολιτική.Για όλα πρέπει να πάρεις θέση. Προφανώς, συγχέεις τον κομματικό φανατισμό με την πολιτική.

Ανώνυμος είπε...

Φίλε Φαίδωνα, με όλη την αγάπη και το σεβασμό που έχω στου καθενός τη γνώμη, δεν "μπερδεύω" τίποτα (σχεδόν)... (διότι υπάρχουν και κάτι "τζίνια" που με τα επιχειρηματά τους σε τυλίγουν στο μικρό τους δαχτυλάκι... γι' αυτό άλλωστε μερικούς από αυτούς τους ψηφίζουμε)
Τα κόμματα, τα θέλω να είναι επικοδομητικά για το γενικό καλό κι ας διαφωνούν μεταξύ τους.
Εκείνο που δεν αντέχω από τους ανθρώπους, υψηλά ιστάμενους και μη, είναι ο άκρατος εγωϊσμός, οι επίχρυσοι θυρεοί, η ψευτιά, η αχαριστία και προ παντός η επιτηδευμένη διάβρωση του χαρακτήρα κάποιου που ψάχνει για την Αλήθεια. Δεν "μιλάω πολιτικά..." διότι γενικά υπάρχει ο μονόδρομος του "ξερόλα" και το θεωρώ χαμένο καιρό...
...και κάτι άλλο.
Δεν νομίζετε ότι ο νέος Αρχιεπίσκοπος μοιάζει λίγο του...Σωκράτη;
Καλή νύχτα, Υιώτα Σ. ΝΥ

mareld είπε...

Κ Βαγενά!
Άργησα να σας απαντήσω γιατί αυτές τις μέρες δεν ήρθα για καφέ.
Ο Έρωτας, ας μην ξεχνούμε, ήταν γιος της Πενίας, της στέρησης. Ποθούμε καθόσον είμαστε εντελώς διαφορετικοί απ’ τους άλλους και αγαπούμε για να εφεύρουμε μια πρώτη πηγή αγάπης που όλοι μας έχουμε ανάγκη. Ο ερωτευμένος σπάει τα κοινά όρια του Εγώ. Αντιλαμβάνεται και κατανοεί τον κόσμο με μια εντελώς καινούρια ευαισθησία.
Η μοίρα της ανθρωπότητας συνδεόταν πάντοτε με την διαφοροποίηση, με τη τρυφερή πορεία αποκόλλησης από τη φυσική μήτρα, φαινόμενο που τελειοποιείται μέσα στο χρόνο ως προς την ατομική υπόσταση του ανθρώπου. Αυτό είναι μια κατάκτηση που πληρώνεται με πολύ μοναξιά και μεγάλο αγώνα.
Η σύγκρουση είναι αποτέλεσμα της μοναδικότητάς μας, της απομάκρυνσής μας από κάποιες ρίζες.
Ο λαός μας μέσα από την μυθολογία του, την ιστορία του, την λογοτεχνία του, τους αγώνες του έχει σπάσει πολλές φορές το εγώ του και έχει σταθεί όπως ένας λαός οφείλει να στέκεται.
Αυτή είναι η άποψή μου.
Να σας βοηθήσω να καταλάβετε γιατί εγώ βιώνω τον Ελληνικό λαό Ερωτικό, νομίζω ότι είναι χωρίς νόημα.
Οι οποιεσδήποτε πλάνες μου είναι αποκλειστικά δικές μου και νομίζω ότι από αυτές τουλάχιστον δεν κινδυνεύετε.
Να είστε καλά.

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητή μου Marlend απ' τη μακρινή Σουηδία,
Γιατί τόσο κρύα καρδιά απέναντί μου;
Και μοιάζεις τόσο πολύ με την Ευδοκία μου!
Είναι η ηρωίδα του βιβλίου μου ''Ευανδρος και Ευδοκία''.
Όπως εσύ, έτσι και εκείνη, δέχτηκε στη γελοία χούντα μια πρόσκληση για... ''φαγητό''.
Κλώτσησε άγρια!
Να διορθώσω και το όνομά μου. Βάγια με λένε. Όχι Βαγενά.
Στο προκείμενο.
Η τελευταία μου φράση ''Ή αναρίθμητες πλάνες αιωρούνται στις σκέψεις των ανθρώπων'' είναι ένα ρητορικό σχήμα.
Ουδόλως είχε εσένα προσωπικά ως αποδέκτη.
Όλοι μας κάποτε, γελαστήκαμε από τους πολιτικούς. Ο ρητορικός λόγος είναι ακαταμάχητος.
Τώρα, όσον αφορά το τι θέλει ο καθένας, ποιοι είναι οι στόχοι του, πως το επιδιώκει, τι αγαπάει, και τι μισεί, είναι θέμα υποκειμενικό. Αλίμονο αν ήταν αλλιώς.
Συνεχίζω να βρίσκω πολύ ωραία αυτά που γράφεις. Έχουν πάθος. Κουβαλάνε άγριες μνήμες. Πόνο. Έρωτα.
Σου εύχομαι να είσαι πάντα σου μια ερωτική και αξιολάτρευτη ελληνίδα.
Καλό σου βράδυ.
σεραφείμ βάγιας
συγγραφέας.

ΦΑΙΔΩΝ ΘΕΟΦΙΛΟΥ είπε...

@ Γιώτα
Γιώτα μου ΠΟΛΙΤΙΚΗ είναι όλα. ΠΟΛΙΤΙΚΗ είναι η εφαρμοσμένη επιστήμη που αφορά στον τρόπο οργάνωσης της ζωής των ανθρώπων, την επικοινωνία τους, την ανταλλαγή εμπειριών, την εξέλιξή τους, τα δικαιώματά τους, κ.λ.π κ.λ.π. Τα πολιτικά κόμματα είναι οι μηχανισμοί που εφαρμόζουν σωστά ή λάθος, καλά ή κακά την πολιτική.
Συνεπώς όλα αυτά που αναφέρεις, δεν είναι "το δέον γενέσθαι της πολιτικής" αλλά απλά τα ολισθήματα των πολιτικών κομματικών μηχανισμών.
Τέλος, ότι κι αν πούμε είναι πολιτική. Για να μην κάνουν τα πολιτικά κόμματα ό,τι δεν θέλουμε, πρέπει εμείς οι πολίτες να συμμετέχουμε στα κοινά, ώστε να ασκούμε πίεση στα πολιτικά κόμματα , για να έφαρμόζουν τη σωστή πολιτική. Τέλος, ο Ιερώνυμος πράγματι μοιάζει με τον Σωκράτη αλλά όχι μόνο εξωτερικά αλλά και εσωτερικά, αφού απεχθάνεται τα μεγαλεία και τις τιμές...

mareld είπε...

Αγαπητέ Σεραφείμ!
Σου δίνω το χέρι!
Όπως βλέπεις αφαίρεσα το Κ το οποίο ήταν οδόφραγμα στο δρόμο για την καρδιά.
Για την πίκρα σου, σου αφιερώνω λόγια του αγαπημένου μου, Καμύ: "Τίποτε δεν δόθηκε χάρισμα στους ανθρώπους και το λίγο που μπορούν να κατακτήσουν κοστολογείται σ' αδικοχαμένες ψυχές.
Αλλά το μεγαλείο του ανθρώπου δεν βρίσκεται εκεί. Βρίσκεται στην απόφασή του να 'ναι πιο δυνατός απ' τη μοίρα του."
Για τους ήρωες και τις ηρωίδες σου εύχομαι να τους αγαπούν οι νέοι μας και με την βοήθειά τους να βγαίνουν πιο γρήγορα στο ξέφωτο.
Να έχεις ένα καλό βράδυ και μια καλή εβδομάδα!

ΦΑΙΔΩΝ ΘΕΟΦΙΛΟΥ είπε...

@ Σεραφείμ Mareld
Τί όμορφο δρόμο βρήκατε προς τη κατανόηση και την ανθρώπινη τρυφερότητα!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ΜΗΘΥΜΝΑ

ΜΗΘΥΜΝΑ
Γενέθλιος τόπος