Τρίτη, Νοεμβρίου 25, 2014

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ 2


C: ΦΑΙΔΩΝ ΘΕΟΦΙΛΟΥ

«Η σκέψη είναι σταθερό φως, σε οποιοδήποτε σκοτάδι.
Είναι άσκηση ελευθερίας ακόμα και σε ελεγχόμενο χώρο.
Φτάνει να είναι δική σου. Ακόμα και με ξένα υλικά χτισμένη, αρκεί να τα έχεις επιλέξει εσύ, γιατί αυτά θα νομίζεις πως είναι τα πιο κατάλληλα για να ζυμώσεις τη προσωπική σου σκέψη. 


Υπάρχουν όμως και οι σκέψεις που μας φυτεύουν οι «άλλοι» και ξαφνικά διαπιστώνουμε πως οι σκέψεις μας είναι ίδιες με αυτές της θρησκευτικής, της πολιτικής, της κομματικής και της επιχειρηματικής εξουσίας. Και τότε δεν θέλουμε και πολύ για να θεωρήσουμε εχθρούς της κοινωνίας όποιους σκέπτονται διαφορετικά.

Γι αυτό η σκέψη τού μεγάλου οραματιστή και επαναστάτη Ρήγα Φεραίου,

«Όποιος ελεύθερα συλλογάται, συλλογάται καλά», παραμένει ένα διαχρονικό ΦΩΣ και στο σημερινό κόσμο, όπου το πολιτικό σύστημα των μεγαλύτερων σε πληθυσμό χωρών, ΄μη εξαιρουμένων και των μικρών, επιλέγει τους πιο ηλίθιους για ηγέτες του, ώστε να εκφράσουν την άσκηση βίας και το φόβο, ως τον πιο πειστικό τρόπο για να φυτέψουν στα μυαλά των ανθρώπων τις σκέψεις που τους εξυπηρετούν. Να φυτέψουν τους «φανατισμούς πολυτελείας» (θρησκευτικός φανατισμός, εθνικισμός) δηλαδή το τίποτα από πλευράς ουσίας, αμπαλαρισμένο σε πολυτελή συσκευασία. 
Να καθηλώσουν τους λαούς σε μια "ευτυχισμένη" απάθεια αποδοχής των επιθυμιών τους.

Η ιστορία της ανθρωπότητας, με ακρίβεια επαναλαμβάνει, ότι οι χώρες που ζουν μέσα στο ψέμα, πριονίζουν τα πόδια τους. Κι αφού τα πριονίσουν, ξαναρχίζουν να ζουν μέσα στο ψέμα…

Η παραγωγή σκέψης των ανθρώπων είναι η πιο έγκυρη αντίσταση στη χειραγώγηση των εξουσιών. Όχι αντίσταση που βασίζεται στο φανατισμό που δηλητηριάζει τον ίδιο το φορέα του και τον τυφλώνει, ούτε σε "τζάμπα" επαναστατισμούς, αφού οι μορφές χειραγώγησης βασίζονται πια καθ' ολοκληρία στην ψυχολογία των μαζών, (δηλαδή τα όσα σου φυτεύουν στο μυαλό) αλλά αντίσταση που βασίζεται στην παραγωγή σκέψης και στο ακόνισμα της κρίσης του ανθρώπου, ώστε να μπορεί να αποκρούει τις προσπάθειες χειραγώγησής του.

Δυστυχώς όμως, όπως είπε ο μεγάλος διανοητής Μπέρναρ Σώ: "Το 2% των ανθρώπων σκέπτεται. Το 3% νομίζει πως κάτι σκέπτεται και το υπόλοιπο, προτιμά να πεθάνει παρά να σκέπτεται. Σ' αυτή ακριβώς την κατάσταση βασίζεται κυρίως και η ευκολία της χειραγώγησης των μαζών.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ΜΗΘΥΜΝΑ

ΜΗΘΥΜΝΑ
Γενέθλιος τόπος