Κυριακή, Ιουλίου 29, 2012

ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΑΥΤΌΦΩΤΟ

Φαίδωνα Θεοφίλου –Από το «Επίμονο Θεώρημα» 1988

Η εξουσία του ποιητή

βρίσκεται

πάνω στη μη εξουσία των ανθρώπων.

Γι αυτό,

φύλλο πλατύ θα γίνω

με φλέβες λεπτές δικτυωμένο.

Θ α δέχομαι τον ήλιο κατακόρυφα,

σαν  όπως άντρας

που άλλο δεν ξέρει από αλήθεια.

Θ’ αφήνω το χρώμα μου

να υπερίπταται των αχρώμων

διάχυτο χάδι.

Αποτυπώνοντας την αφή μου

στα χέρια της κίνησης,

θα κάνω  τη δύναμη ορατή.

Δύναμη,

που με την αδυναμία του ποιητή

θα είν’ εξισωμένη.




7 σχόλια:

Σπυρος Δαρσινός είπε...

΄""Δύναμη,που με τη αδυναμία του ποιητή θα ειναι εξισωμένη"".
Εδω προβληματίστηκα και θέλω την βοήθειά σου.Εκτός και λες αδυναμία την ευααισθησία του και τον΄πόθο του να παρέμβει σωστικά εκεί που δεν εχουν εξουσία οι άνθρωποι -όπως λες στους πρώτους στίχους σου.

Αλλά και πάλι,όλο το ποίημα έχει φανερή δυναμικότητα.Φανερή,και απαραίτητα παρεμβατική,αν θέλει να λέει ο ποιητής ότι έχει αποστολική εξουσία πάνω στην ελλειπή ''μη εξουσια των ανθρώπων"

Οι κινιτικές σου εικόνες είναι ζωντανές ,απαλές με παρακινιτικό κάλεσμα στην δυναμη που από αόρατη κα άπραγη πρέπει να γίνει ορατή.

Ειναι μιά δημιουργιά που χωρίς να χάνει την λυρική της ελκυστικότητα, εμπερικλείει μέσα της παρακινιτική δύναμη και ώθηση προς τα πάνω.
Μπορω να πω ότι το ποίημα όλο είναι δυό γκέμια στα χέρια του ποιητή που τα περνάει στα χέρια του ανθρώπου που έχει χάσει την εξουσία εκείνη που δικαιούται και του αξίζει.

ΦΑΙΔΩΝ ΘΕΟΦΙΛΟΥ είπε...

Καλέ μου φίλε, ο ορίζοντας ενός ποιήματος που πράγματι έχει κάτι να πει, δεν είναι από πουθενά κλειστός.Ο καθένας τρυγά ό,τι θέλει, όπως το θέλει και ταυτίζεται ή όχι με τον τρόπο που το θέλει, αφού η αναγνωστική λειτουργία είναι ανεξάρτητη από τον ποιητή που "ξέκοψε" με το ποίημά του.Όμως, αν εγώ ήμουν μόνο αναγνώστης του ποιήματος θα έλεγα σχεδόν τα ίδια με σένα. Άλλοι θα έλεγαν άλλα. Κανένα δεν θα ήταν λάθος, αφού έτσι το εισπράττει ο αναγνώστης. Κάποιοι βέβαια όπως εσύ, διεισδύουν και βαθύτερα. Όμως "ΟΙ ΛΕΞΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΤΡΑΠΈΖΙ για όλους. Είναι μεγάλη χαρά για μένα και τιμή, που διαβαίνεις πάνω στους στίχους και αποθέτεις την ακριβή σου άποψη. Σ' ευχαριστώ. φίλε μου

Artemis είπε...

κ. Φαίδων χαίρομαι όποτε έχω την ευκαιρία να διαβάζω τη ποίησή σας.Το ποίημα σας εδώ, μου άρεσε πολύ.Έχει μια ισόρροπη και αρμονική δοσολογία σκέψης-οράματος και αισθαντικότητας. Εγώ τον στίχο: -Δύναμη,που με τη αδυναμία του ποιητή θα ειναι εξισωμένη- τον αντιλαμβάνομαι ως εξής: Η Δύναμη που μόνο ο ποιητής μπορεί να την κάνει να φαίνεται, όταν αποτυπώσει την αφή του στην κίνηση (δύναμη και η κίνηση), θα ισούται με την αδυναμία του, ως παιδί δικό του. Η λέξη αδυναμία του ποιητή, εννοεί προφανώς την γνωστή αντιληψη-κλισέ της κοινωνίας, ότι ο ποιητής είναι ένα ανίσχυρο περιθωριωποιημένο ον, που δεν μπορεί να μεταβάλλει τίποτα. Όμως, αν μπει στις καρδιές των ανθρώπων... Μου άρεσαν και τα σχόλια του κ. Δαρσινού και το δικό σας. Τη καληνύχτα μου και τις ευχαριστίες μου για τα δώρα που έχετε πάντα για μας διαθέσιμα.

σπυρος δαρσινός είπε...

Φαίδωνα,εισαι ποιητής όχι μόνο στα ποιήματά σου αλλά και στις απαντήσεις σου στα σχόλια των θαμώνων.Πράγματι,τα λογια στο τραπεζι φέρνουν την ζύμωση στο πνευμα όπως οι μύκητες στο κρασί των βαρελιών μου και ο κάθε θαμώνας πινει και νιωθει το άρωμα με την δικη του γευση που πολλες φορές την εκλεπτύνει από την ωραιο άρωμα της ποιοτητας.Συνεχισε να μας κερνάς και εγω θα πλαταγιάζω τον καθε στιχο σου στον ουρανίσκο μου.Τι ΄να κάνω,ετυχε να ειμαι μπεκρής της καλής ποιησης κι του καλού κρασιου.

ΦΑΙΔΩΝ ΘΕΟΦΙΛΟΥ είπε...

@Αrtemis

Καλησπέρα Άρτεμη. Πολύ ωραία και η δική σου διάσταση που δίνεις, επιβεβαιώνοντας στην πράξη, αυτό που είπα στο προηγούμενό μου σχόλιο , ότι ο ορίζοντας ενός ποιήματος, δεν είναι από πουθενά κλειστός.
Πολύ χαίρομαι που σου αρέσει η ποίηση που συναντάς εδώ και σ' ευχαριστώ που μας επισκέπτεσαι.

ΦΑΙΔΩΝ ΘΕΟΦΙΛΟΥ είπε...

@Σπύρος Δαρσινός

Έτσι λοιπόν η φύση μας δείχνει αρχιοινοχόε μου πως όλα είναι ΖΥΜΩΣΗ! Όλα μετουσιώνονται με τη δημιουργικότητα και την επικοινωνία των ανθρώπων.

Unknown είπε...

Κύριε Φαίδων, δεν έχω λόγια αντάξια για τα υπέροχα γραφόμενά σας. Είναι πραγματικά "κεντήματα" γεμάτα από Ψυχή και από πανάκριβα "στολίσματα"!
Ευαισθησίες, Ομορφιά, Έρωτα και Ανθρωπιά! Ευχαριστώ για την υπέροχη προσφορά σας.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ΜΗΘΥΜΝΑ

ΜΗΘΥΜΝΑ
Γενέθλιος τόπος