Δευτέρα, Απριλίου 18, 2011

Πάσχα Πάθος Ποιητής


...Όταν ο Θάνατος υποκλίνεται στη ζωή

Τις πιο μεγάλες στιγμές του Θεού – Ανθρώπου εκφράζει η τέχνη της Ποίησης:


«Σήμερον κρεμάται επί ξύλου ο εν ύδασι την γην κρεμάσας.
Στέφανον εξ ακανθών περιτίθεται ο των αγγέλων Βασιλεύς.
Ψευδή πορφύραν περιβάλλεται ο περιβάλλων τον ουρανόν εν νεφέλαις…»

Και αλλού:
Ω γλυκύ μου έαρ, γλυκύτατόν μου τέκνον, πού έδυ σου το κάλλος;

Ω φως των οφθαλμών μου, γλυκύτατόν μου τέκνον, πώς τάφω νυν καλύπτη;

Και αλλού:
Χριστός ανέστη εκ νεκρών, θανάτω θάνατον πατήσας (που νίκησε τον θάνατο με θάνατο!!) και τοις εν τοις μνήμασι ζωήν χαρισάμενος.

Και τέλος:
αύθις εκ του τάφου/ ωραίος δικαιοσύνης/ ημίν έλαμψεν ήλιος.

Τη μεγάλη αυτή Ποίηση, που εμπνέεται από τον Έρωτα προς τον Μέγα Ποιητή,
πλαισιώνουν η μουσική και η μοναδική εικαστική τέχνη της αγιογραφίας.


Έτσι λοιπόν,
οι τέχνες αυτές, γίνονται τα εργαλεία του Θεού και του Ανθρώπου, σε μια
προσπάθεια να πλησιάσει ό ένας τον άλλον!

ΛΑΜΠΡΗ-νθείτε! έστω και προσωρινά Έλληνες!




12 σχόλια:

Ελένη Λιντζαροπούλου είπε...

Πώς αλλιώς θα μπορούσε να εκφραστεί το Πάσχα, το Πάθος μα και ο Ποιητής… Θεία και ανθρώπινα περάσματα, Θεία και ανθρώπινα πάθη, Θεία και ανθρώπινη ποίηση. Δακρύζω διαβάζοντας πάλι και πάλι.

Μέσα στην τέχνη και δια μέσου της τέχνης ανταμώνουν ο Θεός και ο Άνθρωπος. Κοινή αιτία ο Λόγος, η σάρκωση του Ποιητή και του ποιητή.

Ναι, Φαίδωνα ας ΛΑΜΠΡΗ-ντυνόμαστε οι Έλληνες τούτες τις μέρες, σε πείσμα των καιρών και των ευκαιριακών αναγνώσεων της πραγματικότητας.

Αναστάσιμος να είσαι πάντα.

Filiki Etaireia blog είπε...

Oταν ο ποιητης και ο λογοτεχνης, ξερει να ανακαλυπτει μεσα απο αυτην την πηγη την ευαισθησια της βαθειας και ουρανιας ποιησης,τοτε αυτα τα κειμενα παιρνουν αλλη μορφη.Ειναι κειμενα του Συμπαντος κοσμου,και οχι βαρετες παπαδιστικες ψαλμωδιες απο μαυροντυμενους ρασοφορους, που το μονο που ξερουν ειναι πως να προστατευουν τα οικονομικα τους συμφεροντα.
Φαιδωνα συγχαρητηρια,διοτι μας θυμησες οτι το <>, ειναι ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΚΑΙ ΟΥΡΑΝΙΟ.Αυτη η μουσικη,αυτοι οι στιχοι ΕΙΝΑΙ ΥΜΝΟΙ ΣΤΗΝ ΑΓΑΠΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΡΩΤΑ.Την δυναμη την επουρανια που εχει στοχο να ΔΙΑΙΩΝΙΖΕΙ ΤΗΝ ΖΩΗ,ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ εχθρο του τον Θανατο.
Οι αναρτησεις σου ειναι η οαση στην βαρετη καθημερινοτητα,και το καφενειο του Θεου,το ΣΤΕΚΙ ΟΛΩΝ ΗΜΩΝ ΠΟΥ ΑΚΟΜΑ ΣΤΟΧΑΖΟΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΣΚΕΦΤΟΜΑΣΤΕ.
Νασαι παντα καλα και με ζωντανια να μας θυμιζεις οτι Η ΤΕΧΝΗ ειναι ΕΡΩΤΙΚΗ.

ΦΑΙΔΩΝ ΘΕΟΦΙΛΟΥ είπε...

@Βig Mama
Σ' ευχαριστώ για τις όμορφες ευχές σου Mama. Και, ναι, η τέχνη είναι γιοφύρι για να συναντηθούν ο Θεός και ο άνθρωπος.
Συμφωνώ μαζί σου, ότι πρέπει να δραπετεύσουμε ψυχικά από το σκηνικό της κατάθλιψης που διακατέχει τη χώρα και να ""λαμπρυνθούμε"" εσωτερικά με κάθε τρόπο.

ΦΑΙΔΩΝ ΘΕΟΦΙΛΟΥ είπε...

@fotis sxoliastis

Φώτη μου σ' ευχαριστώ από καρδιάς. Κρατώ εδώ μερικές από τις επισημάνσεις σου οι οποίες είναι θυμίαμα στο βωμό της αλήθειας: ""ΕΙΝΑΙ ΥΜΝΟΙ ΣΤΗΝ ΑΓΑΠΗ ΚΑΙ ΤΟΝ
ΕΡΩΤΑ.Την δυναμη την επουρανια που εχει στοχο να ΔΙΑΙΩΝΙΖΕΙ ΤΗΝ ΖΩΗ,ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ εχθρο του τον Θανατο"- """Η ΤΕΧΝΗ ειναι ΕΡΩΤΙΚΗ"""

Θ.Θεοφανίδης είπε...

Ο μέγας λόγος της ποίησης και ο Λόγος του Ποιητή... πόσο κοντά... πόσο αληθεύοντες... πάντα υπέροχη η ανάρτησή σου φίλε μου καλέ... πάντα Λαμπρή και Πασχάλια. Να είσαι καλά. Με συγκίνησες.

ΦΑΙΔΩΝ ΘΕΟΦΙΛΟΥ είπε...

@Θ. Θεοφανίδης

Αγαπητέ μου φίλε σ' ευχαριστώ. Η διαχρονική μαγεία αυτής της ποίησης και του θεϊκού έρωτα, συγκινεί όπως κάθε αληθινό και μεγάλο,τους πάντες, είτε αυτοί είναι πιστοί είτε είναι άθεοι.

σπυρος Δαρσινός είπε...

Επικαιρη ανάρτηση,διανθησμένη με του Ανθρώπου την ποίηση για Του Χριστού το μεγαλείο.Και τι δεν μας Έμαθε με το παράδειγμά Του, και τι δεν μας διδάσκει με την απλη ,διαχρονική σοφία Του.
Η ποίηση και η αρμονία των ύμνων του Πάσχα ειναι το αποκορύφωμα της
ποίησης,όπου ο ανθρωπος ξεκολάει τα χέρια του από την ύλη του και τα απλώνει στα ουράνια.Εκει που οι νοτες της αρμονίας γυρεύουν τα δάχτυλά του να κατέβουν στον νου και στην ψυχή

Φαίδωνα,και σε όλους τους αγαπητούς θαμώνες του ΚΑΦΕΝΕΙΟΥ που με τα σχόλιά τους συνλειτουργούν σε αυτη την όμορφη μυσταγωγίκη επικοινωνία ,ευχομαι καλη Ανάσταση

Ελένη Λιντζαροπούλου είπε...

Φαίδωνα, κ. Σπύρο, φίλοι του Καφενείου… αυτή τη νύχτα του Θείου Πάθους μα και της ακατάβλητης Άνοιξης που η ψυχή υπερβαίνει τα αισθητά και αφουγκράζεται τα νοούμενα ορθάνοιχτη, εύχομαι υγεία, αγάπη, δημιουργία, φως ζωής και καθαρότητα πνεύματος. Καλή Ανάσταση. Μου είστε πολύτιμοι και ήθελα να σας το πω αυτό απόψε που σταυρώθηκε η Αλήθεια. Να είστε καλά.

ΦΑΙΔΩΝ ΘΕΟΦΙΛΟΥ είπε...

Φίλοι μου καλοί, εβδομάδα των παθών ΚΑΙ για τον υπολογιστή μου. Ελπίζω να καταφέρω σύντομα να διορθώσω τις αρρυθμίες του. Ως τότε εύχομαι Ανάσταση προσωπική και γενική.

οινοχόος είπε...

το κοπιούτερ σου Φαίδωνα ,φαίνεται ό,τι...πάσχει από τις` αμαρτίες που το φορτώνει το αφεντικό του.Γιά ελάτε μαζί στο ΚΑΦΕΝΕΙΟ που είναι και ο θεός.
Μιά εξομολόγηση δεν βλάπτει.

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ είπε...

ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΑ ΦΑΙΔΩΝ. ΧΑΘΗΚΑΜΕ ΕΔΩ ΚΑΙ ΠΟΛΛΑ ΧΡΟΝΙΑ. ΧΑΙΡΟΜΑΙ ΠΟΥ ΒΡΗΚΑ ΤΑ ΟΜΟΡΦΑ ΚΟΜΜΑΤΙΑ ΣΟΥ. ΝΑ ΣΑΙ ΠΑΝΤΑ ΚΑΛΑ. ΚΑΛΗ ΟΔΟΙΠΟΡΙΑ ΩΣ ΤΗΝ ΑΝΑΣΤΑΣΗ!!!

Ανώνυμος είπε...

ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΑ ΦΑΔΩΝΑ. ΠΕΡΑΣΑΝ ΠΟΛΛΑ ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΑΣ. ΝΑ ΣΑΙ ΠΑΝΤΑ ΚΑΛΑ. ΚΑΛΗ ΟΔΟΙΠΟΡΙΑ ΩΣ ΤΗΝ ΑΝΑΣΤΑΣΗ!!!

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΠΑΡΑΜΕΡΙΤΗΣ

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ΜΗΘΥΜΝΑ

ΜΗΘΥΜΝΑ
Γενέθλιος τόπος