Παρασκευή, Ιουλίου 09, 2010

Η ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ ΠΟΥ ΦΟΒΑΤΑΙ ΤΙΣ ΛΕΞΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΛΈΞΕΙΣ ΠΟΥ ΦΟΒΟΎΝΤΑΙ ΤΗΝ ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ

Τη περασμένη εβδομάδα πήγα να πάρω εφημερίδες στην οδό Θουκυδίδου, κεντρικός δρόμος του Αλίμου όπου και κατοικώ. Περνώντας έξω από το βιβλιοπωλείο «Παραθύρι», είδα μια αφίσα στην πόρτα. Μια αφίσα που ήταν η εικόνα από το εξώφυλλο του βιβλίου μου που πρόσφατα κυκλοφόρησε: «Η Νεκροφάνεια του πέους». Κοίταξα και στη βιτρίνα: Στο κέντρο της υπήρχαν δύο αντίτυπα του βιβλίου μου μαζί με δεκάδες άλλα. Χαμογέλασα ικανοποιημένος για τους ταχείς ρυθμούς διανομής της ομάδας του εκδοτικού οίκου.
.
Δυο μέρες αργότερα ξαναπερνώντας από το ίδιο βιβλιοπωλείο, αφού είναι ο δρόμος και περνώ πολύ συχνά από κει, διαπίστωσα ότι η αφίσα έλλειπε από την τζαμαρία.
Περίεργος για το γεγονός, μπήκα μέσα και ρώτησα γιατί κατέβηκε .
Ο ιδιοκτήτης μου είπε ζεματισμένος, ότι κάποιες κυρίες διαμαρτυρήθηκαν για την αφίσα ότι την βλέπουν τα παιδιά τους και ότι δεν είναι σωστό.
Μα είναι δυνατόν να δέχεσαι να λογοκρίνεται ένα βιβλίο και μάλιστα από τον τίτλο του; τον ρώτησα. Ε, δεν μπορούσαμε να δυσαρεστήσουμε τους πελάτες μας! μου απάντησε. Και τους ενόχλησε το πέος; ξαναρώτησα; Ή η νεκροφάνεια;
Ε, να, γιατί θα έπρεπε να εξηγήσει κανείς, μονολόγησε. Τι είναι το πέος; επέμεινα.
.
Ο ιδιοκτήτης του βιβλιοπωλείου τα είχε χαμένα. Τον λυπήθηκα. Φεύγοντας, του είπα μόνο: Σκέπτεσαι να πήγαιναν οι κυρίες αυτές, μαμάδες ή όχι στα περίπτερα που καταλαμβάνουν ολόκληρα πεζοδρόμια και να ζητούσαν από τους περιπτεριούχους να κατεβάσουν τα τσοντοπεριοδικά, και τις πορνοταινίες με όλες τις πιθανές και απίθανες εκδοχές του σεξ, τι θα άκουγαν από τους περιπτεριούχους; Σκέπτεσαι τι θα άκουγαν αν διαμαρτύρονταν για την πολυδιαφημισμένη τσόντα της γνωστής νεαρής και χαζοπανέμορφης πορνοστάρ, που προβαλλόταν σε ειδικούς ορθοστάτες (stands τους λένε στα Φιλιατρά!) μπροστά στα περίπτερα, μη και περάσει κάποιος και δεν την δει; Και τους ενόχλησε ο τίτλος ενός βιβλίου που δεν ξέρουν καν το περιεχόμενό του; Ο βιβλιοπώλης κατέβασε το κεφάλι και δεν μιλούσε. Τον χαιρέτησα κι έφυγα.
.
Τελικά βέβαια οι κυρίες αυτές, έκαναν καλό στο βιβλίο, αφού μαθεύτηκε το γεγονός, και λειτούργησε ο νόμος του μάρκετινγκ: (αγορολογίας) Τώρα σπεύδουν όλοι να αγοράσουν το βιβλίο.Απλά μοιράζομαι μαζί σας το γεγονός, για να τονίσω την υποκρισία που ανθεί ανάμεσά μας σε βαθμό μη αναστρέψιμης ηλιθιότητας.
Και πριν κλείσω να απευθύνω και λίγα λόγια στις ερίτιμες κυρίες:
.
Κυρίες μου
Θα ήθελα να σας υπενθυμίσω ότι αρχαίοι λαοί , μεταξύ των οποίων οι Έλληνες , είχαν τις περίφημες «Φαλλικές Γιορτές» που τις γιόρταζαν με έντονα πανηγυρικό χαρακτήρα περιφέροντας τεράστιους τεχνητούς φαλλούς. Στον 21ο αιώνα διαμαρτύρεσθε για μια αφίσα ενός λογοτεχνικού βιβλίου βαθιά τρυφερού, επειδή έχει τον τίτλο «Η νεκροφάνεια του πέους». Τα συμπεράσματα όλων μας.
Ακόμα: Όλοι γνωρίζουμε, ότι τα παιδιά των ελληνικών οικογενειών από το δημοτικό ήδη, έχουν ξεσκολίσει τα pornosites και έχουν δει το πέος σε όλες τις ακτιβιστικές του δραστηριότητες, αφού το σεξ είναι το πιο εμπορεύσιμο προϊόν.
Εσείς μάλλον δεν το ξέρετε….Γι αυτό και ενοχλήθηκαν τα χρηστά σας ήθη μόνο που είδατε γραμμένη σε τίτλο βιβλίου αυτή τη λέξη…Να παραμείνετε λοιπόν αήττητες, αφού και η βλακεία και η υποκρισία των οποίων είστε φορείς, είναι επίσης αήττητες...
.
Τέλος, παρ’ όλα αυτά, οφείλω να σας ευχαριστήσω, αφού χωρίς να το επιδιώκετε, κατορθώσατε να αυξήσετε τις πωλήσεις του βιβλίου μου στην πόλη που ζω.

Υγιαίνετε κυρίες μου.

17 σχόλια:

55fm είπε...

Ο καθωσπρεπισμός τους ενοχλήθηκε από τη λέξη που χρησιμοποίησες πολύ κομψά,θεωρώ ότι αν το έγραφες πρόστυχα, θα ικανοποιούσες τα ταπεινά τους αισθήματα!
Έλεος!!!
Καλημέρα!

Un par de neuronas... είπε...

Άγνοια, υποκρισία, κοινωνική εμφανίσει ...

Η μετριότητα, φυσικά, στο εικοστό πρώτο αιώνα μας κυβερνάει...
Συγνώμη, ελπίζω να με καταλαβένετε, αλλά: έχουμε αυτό που μας αξίζει, μιλάω γενικά, και δεν ηπάρχει θεραπεία.

Φιλιά και αγκαλιές από την Ισπανία.

Μ είπε...

Η υποκρισία και η βλακεία όντως είναι και θα είναι αήττητες!
Καλό απόγευμα Φαίδων!

lost even είπε...

Αγαπητέ μου Φαίδωνα… οι κυρίες ενοχλήθηκαν που πρέπει να εξηγήσουν την λέξη «πέος», ενώ όταν πρόκειται για τα άλλα… δημώδη ονόματα του οργάνου, δεν ενοχλούνται. Tα παιδάκια τα ξέρουν απ’ έξω κι ανακατωτά. Τα ακούν και από τις κυρίες (και τους κυρίους τους) και φυσικά ενημερώνονται από το περιεχόμενο των stands.
Οι λέξεις χλομιάζουν μπροστά στην υποκρισία και η τρυφερότητα στρέφει αηδιασμένη το πρόσωπό της.
Το βέβαιο πάντως είναι ότι η λογοτεχνία ωφελήθηκε από τις… σταυροφορίες των υποκριτών, όπως πάντα. Καλώς λοιπόν τους χαρίζετε την ειρωνεία σας, αυτό τους αρμόζει.

Να είστε καλά.

ΤΕΜΑΧΙΣΤΗΣ είπε...

Με διασκέδασε το περιστατικό.
Φίλε μου για όλα φταίει το "λόγιο" πέος, ενώ εάν ο τίτλος ήταν: "Η ψωλή έμοιαζε ψόφια" να δεις τί γελάκια θα έκαναν κάτω από την εμφανή (παρόλες τις προσπάθειες)τριχοφυία τους. Νά' σαι καλά!

YG.ακόμη δεν την έκανες για το νησί;

ΦΑΙΔΩΝ ΘΕΟΦΙΛΟΥ είπε...

50fm
Νομίζω ότι αυτή είναι πραγματικά μια εύστοχη κοινωνιολογική εξήγηση.
Να σαι καλά φίλη μου και καλή σου νύχτα.

ΦΑΙΔΩΝ ΘΕΟΦΙΛΟΥ είπε...

@Veronica

Η άγνοια Βερόνικα νομίζω ότι είναι η πηγή της υποκρισίας και του συμπλέγματος κατωτερότητας που θέλει να πλασσάρεται ως ανωτερότητα και αυθεντία!!! Πράγματι δεν υπάρχει θεραπεία. Θα πορευόμαστε μαζί με τις αρρώστιες μας..
Φιλιά από την Αθήνα

ΦΑΙΔΩΝ ΘΕΟΦΙΛΟΥ είπε...

@ Αμ τι νόμισες Μαργαρίτα; Ότι η δημιουργικότητα και η καλλιέργεια είναι αήττητες;
Καληνύχτα Μαργαρίτα

Υ.Γ. Οι τελευταίες δύο λέξεις μου είναι και τίτλος ενός σημαντικού θεατρικού έργου, που στην Ελλάδα έπαιξαν η Έλλη Φωτίου και ο Στέφανος Ληναίος.

ΦΑΙΔΩΝ ΘΕΟΦΙΛΟΥ είπε...

@lost even
Έτσι είναι lost even. Η υποκρισία που διαμαρτύρεται για τις λέξεις από τη μια, εξάπτει την περιέργεια από την άλλη, προς όφελος του βιβλίου. Τέτοιου είδους "κυρίες", "κοσμούν" ως αρνητικό υλικό την ελληνική και παγκόσμια λογοτεχνία.

ΦΑΙΔΩΝ ΘΕΟΦΙΛΟΥ είπε...

@ΤΕΜΑΧΙΣΤΗΣ
Χαίρομαι που το διασκέδασες.
Αριστοφανική η χειμαρρώδης φραστική σου ζωντάνια. Μάλλον εσύ θα έπρεπες να είσαι παρών για να κάνεις διάλογο με τις κυρίες αυτές.
Μαθαίνω φίλε μου. "Γηράσκω αεί διδασκόμενος". Μαθαίνω ξανά, ακόμα κι αυτά που ξέχασα ή ατόνησαν μέσα μου και πρέπει να ξαναθυμηθώ.
Για τη Λέσβο ακόμα δεν έφυγα. Μάλλον προς το τέλος Ιουλίου, όπου θα συνδυάσω καλή παρέα, φύση, διάβασμα και κάποιες εκδηλώσεις που προγραμματίστηκαν από τοπικούς φορείς. Τη Λέσβο τη χαίρομαι για τις γυναίκες της: Για την ελευθεριότητά τους, για το απύθμενο κέφι τους και για το ότι, ενώ έχουν από τα αρχαία χρόνια μέχρι σήμερα την οικογενειακή εξουσία στα χέρια τους, ποτέ δεν το δείχνουν.

Δημήτρης Κεφαλίδης είπε...

Την καλησπερα μου σόλους τους καφενοβιους!
Χαιρετιζω απο μακρια τη "Νεκροφανεια του πεους" και αδημονω να την "πιασω στα χερια μου"!
Γελασα με τη καρδια μου για το καθωπρεπισμο, την αγνοια ή και τη βλακεια...εριτιμων κυριων.

"Η -επι το ηπιωτερον- θριαμβο της σεμνοτυφιας.

Δημητρης Κεφαλιδης - Γερμανια

ΦΑΙΔΩΝ ΘΕΟΦΙΛΟΥ είπε...

@Δημήτρης Κεφαλίδης
Δημήτρη μου καλώς όρισες από τις διακοπές σου. Χαίρομαι που η είσοδός σου στο "Καφενείο" συνοδεύτηκε από γέλια που προκάλεσαν οι κυρίες στις οποίες αναφέρεται η ανάρτηση. Και εις άλλα με υγεία Δημήτρη μου...

Ανώνυμος είπε...

Οι ηλίθιοι και οι υποκριτές, αντί να μειώνονται, δυστυχώς αυξάνονται.. Εκείνα που μένουν είναι τα ωραία πράγματα, συμπεριλαμβανομένου και του βιβλίου σου, που απόλαυσα πριν από λίγες μέρες.

"Ο Παράξενος"

kostasst είπε...

Μήπως να προτείνει στις κυρίες το "Μπαμπά τι είναι το σεξ;"

ΦΑΙΔΩΝ ΘΕΟΦΙΛΟΥ είπε...

@Kostst
Κώστα μου μακάρι να υπήρχε εκείνη την ώρα το βιβλίο σου στο βιβλιοπωλείο. θα ήταν η καλύτερη απάντηση...

kostasst είπε...

Το αναδημοσίευσα...

ΦΑΙΔΩΝ ΘΕΟΦΙΛΟΥ είπε...

Κώστα μου και πάλι σ' ευχαριστώ.
Εξαιρετική και πληρεστατη ανάρτηση. Χαίρομαι που βρέθηκα στα χέρια ενός επαγγελματία δημοσιογράφου, με όλη τη σημασία της λέξης.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ΜΗΘΥΜΝΑ

ΜΗΘΥΜΝΑ
Γενέθλιος τόπος