Τρίτη, Ιουνίου 08, 2010

ΤΑ ΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΦΙΛΩΝ

ΤΑ ΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΦΊΛΩΝ

ΘΕΟΔΟΣΗΣ ΔΑΣΚΑΛΟΠΟΥΛΟΣ
Παραθέτω εδώ μερικούς στοχασμούς του ευπατρίδη και ιδεολόγου των αξιών του ανθρωπισμού, αλλά και αγαπητού φίλου, κριτικού και δοκιμιογράφου Θεοδόση Δασκαλόπουλου, από το βιβλίο της νεότητάς του «Σταγόνες αίματος – Στοχασμοί».
* *****************************************************
«
Ζητάμε μια σταθερή κατοικία γαλήνης, ένα μόνιμο τόπο χαράς, κυνηγοί μιας αιώνιας άνοιξης. Μα μένουμε στην πορεία του αγώνα μας. Η ζωή δεν έχει σταθερότητα. Οι αέναες μεταμορφώσεις της είναι η ανάγκη της, η θέλησή μας. Δεν ωφελεί να λυπάσαι για κείνο που φεύγει. Η νέα μορφή θα σε κατακτήσει, θα την κατακτήσεις.
Κι αν η ζωή φτιάχνεται ΚΑΙ με το συναίσθημα κι αν θάβεται μ’ αυτό, ξαναγεννιέται, ανανεώνεται με το θρίαμβο της δημιουργικής πάλης.

……………………………………………………………………………………………

Πολέμησε και συ τη μοίρα σου και νίκησέ την.

Κι αν νικιέσαι πολεμώντας, νικάει η πίστη σου.

……………………………………………………………………………………..

Δημοκρατία σημαίνει πάλη απ’ το φως, μέσα στο φως για το φως.

……………………………………………………………………………………………

Ελευθερία, ακάθεκτη μαχήτρια, στο μακρινό σου μέλλον, θα παραδώσεις τη σκυτάλη στην αγάπη που σε περιμένει.

………………………………………………………………………………………..

Η τέχνη δεν έχει πατρίδα. Οι καλλιτέχνες της γης είναι αδέρφια. Πατρίδα τους είναι η γη. Γιατί το ιδεώδες του καλλιτέχνη είναι η ευτυχία και η αδερφοσύνη των ανθρώπων. Ο καλλιτέχνης πορεύεται από το έθνος του προς την ανθρωπότητα.

…………………………………………………………………………………………………

Πάνω από την ανθρώπινη ζωή υπάρχει η πίστη σ’ ένα ιδεώδες.
Ο θάνατος του ανθρώπου για την πίστη του, είναι η ζωή του ιδεώδους.
* *****************************************************


Ο λόγος που φιλοξενώ εδώ στο «Καφενείο» που προτιμά ο Θεός, κάποιους από τους στοχασμούς του Θεοδόση Δασκαλόπουλου, είναι ότι η μέχρι τώρα ζωή του υπήρξε απόλυτα εναρμονισμένη με το λόγο και τη σκέψη του. Είναι λίγο;


12 σχόλια:

50fm είπε...

Για μένα είναι το παν,να συμβαδίζει η θεωρία με την πράξη!
Σε καλημερίζω και σε ευχαριστώ για την ωραία ανάρτηση!

Μαργαρίτα είπε...

Εξαιρετικοί οι στοχασμοί και συμφωνώ με 50fm, το θέμα είναι να εφαρμόζουμε αυτά που λέμε.
Ευχαριστώ πολύ Φαίδων! Να έχεις ένα όμορφο βράδυ!

ΦΑΙΔΩΝ ΘΕΟΦΙΛΟΥ είπε...

@ 50fm
Ότι πιο σπάνιο καλή μου φίλη σήμερα, η ταύτιση λόγων και έργων, γι αυτό και άξιο του άμετρου σεβασμού και θαυμασμού.

ΦΑΙΔΩΝ ΘΕΟΦΙΛΟΥ είπε...

@Μαργαρίτα
Μαργαρίτα μου κι εγώ πιστεύω ότι οι στοχασμοί αυτοί βρίσκονται στον πυρήνα της ανθρώπινης ζωής με το συναίσθημα και τη λογική σφιχτά δεμένους. Όσο για την εφαρμογή αυτών που ΄λέμε, μόνο τότε περιέχουν την αληθινή τους αξία, όπως το χαρτονόμισμα (θεωρία) που έχει αντίκρυσμα σε χρυσό. (πράξη)
Αλλιώς πρόκειται για πληθωρισμό χωρίς αντίκρυσμα.

VERÓNICA MARSÁ είπε...

Πολυ ωραία λόγια, ευχαριστώ.

Όταν διάβασα αυτό που λέει για την ελευθερία, ήρθανε στο μυαλό μου τα λόγια που ο πατέρας μου μου είπε μια μέρα: "Αν θέλεις να είσαι ελεύθερη, να μην το ξέρει κανείς. Σκέψου μόνο. Γιατί αυτή την ελευθερία μόνο θα την αναγνωρίσει την αγάπη που σε περιμένει".

Και έτσι ήταν.

Φιλάκια πολλά.

Big Mama είπε...

Τι θαυμαστά που αποτυπώνει η γλώσσα μας τους στοχασμούς του νου… σαν να παιχνιδίζει μαζί τους χωρίς όμως και να τους περιπαίζει.

Να είστε καλά Φαίδωνα να ανθολογείτε για μας αποστάγματα της σκέψης εκείνων των ελάχιστων που στη ζωή τους λόγοι και έργα ήσαν ένα. Το έχουμε ανάγκη, ειδικά τώρα, σε καιρούς σκόπιμης βουβαμάρας ή αναιδούς φλυαρίας… Το έχουμε ανάγκη.

ΥΓ. Μια βλάβη στον υπολογιστή μου και πολλή δουλειά στο γραφείο με κρατούν μακριά… όμως δεν φαντάζεστε την ανακούφιση που μου έδωσε η ανάρτησή σας καθώς και τα σχόλια των φίλων του Καφενείου. Ζέσταναν την καρδιά μου, σαν μικρές λάμψεις ελπίδας όμοιες με τα πολύτιμα φλογερά πετράδια των εικόνων που επιλέξατε να συνοδεύσουν το κείμενο… και τα δύο δεν χάνουν την αξία τους.

ΦΑΙΔΩΝ ΘΕΟΦΙΛΟΥ είπε...

@VERONICA
Χαίρομαι καλή μου φίλη, που μια σκέψη σαν αυτή που είπες, την έκανε και ο πατέρας σου, σου την είπε και βγήκε αληθινή. Έτσι συναντιόμαστε όλοι μέσα από τις σκέψεις αγαπημένων μας προσώπων.
Φιλάκια Βερόνικα

ΦΑΙΔΩΝ ΘΕΟΦΙΛΟΥ είπε...

@Big Mama
Είναι χαρά όλων μας Mama που παρά τις δυσκολίες που έχεις κατορθώνεις να είσαι παρούσα στο "Καφενείο" και να συμμετέχεις στην παρέα με τις ενδιαφέρουσες επισημάνσεις σου.

WIND OF CHANGE είπε...

Ένας λόγος μεστός, στιβαρός, στοχαστικός και τα νοήματα για τον αναγνώστη πολύ σημαντικά, το όφελος τεράστιο καθώς και η επισήμανση στο τέλος που κάνει ο Φαίδων Θεοφίλου,..Ζωή απόλυτα εναρμονισμένη με το λόγο και τη σκέψη.

Dennis Kontarinis είπε...

KΑλησπέρα αγαπητέ μου Φαίδωνα.
Υπέροχες οι σκέψεις και οι στοχασμοί του κ. Δασκαλόπουλου
Μεγάλες αλήθειες.
Νάσαι καλά και συγχαρητήρια για τις τόσο αξιόλογες αναρτήσεις σου.
Ντένης

ΦΑΙΔΩΝ ΘΕΟΦΙΛΟΥ είπε...

@WIND OF CHANGE
Φίλε μου χαίρομαι που βρήκες ενδιαφέροντα τα λόγια του φίλου Θ.Δασκαλόπουλου,αλλά και για το ότι συνεκτιμάς ως σημαντικό γεγονός "την εναρμόνιση των λόγων με τη ζωή" του ανθρώπου αυτού, γιατί πολλοί λένε πράγματι ωραία και μεστά λόγια, αλλά ελάχιστοι τα μετουσιώνουν σε πράξη ζωής.

ΦΑΙΔΩΝ ΘΕΟΦΙΛΟΥ είπε...

@Dennis Kontarinis
Καλησπέρα αγαπηπητέ μου σιορ Κονταρίνη. Σ' ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια. Το ιστολόγιο συνήθως το ομορφαίνουν οι σκέψεις των φίλων και των σημαντικών ανθρώπων. Πάντως χαίρομαι που σου άρεσε.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ΜΗΘΥΜΝΑ

ΜΗΘΥΜΝΑ
Γενέθλιος τόπος