Πέμπτη, Ιανουαρίου 21, 2010

HTAN ΜΙΑ ΧΩΡΑ ΠΟΥ ΤΗΝ ΕΛΕΓΑΝ ΕΛΛΑΔΑ...

Του Φαίδωνα Θεοφίλου

Ήταν μια φορά μια χώρα που την έλεγαν Ελλάδα. Η χώρα αυτή, πριν από 29 χρόνια έγινε δεκτή, στην τότε Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα, τη σημερινή Ευρωπαϊκή Ένωση, που την αποτελούσαν ισχυρές οικονομικά χώρες. Επί 29 συνεχή χρόνια λοιπόν η Ελλάδα δεχόταν (και δέχεται ακόμη) τεράστιες εισροές χρημάτων από τη φορολογία των Ευρωπαίων πολιτών, για να αξιοποιήσει και να επενδύσει αυτά τα χρήματα στη Γεωργία, Κτηνοτροφία, Τουρισμό, Βιομηχανία, Επιμόρφωση, Επιχειρηματικότητα γυναικών και νέων, ανάδειξη Μνημείων, στα έργα Υποδομών της χώρας, στους Δήμους κ.λ.π. ώστε να αναπτυχθούν αυτοί οι τομείς σε υψηλά επίπεδα και να γίνει η Ελλάδα το ίδιο ισχυρή οικονομικά όπως οι άλλες που την βοήθησαν και την βοηθούν, για να βοηθήσει και αυτή στη συνέχεια μαζί με τα ισχυρά μέλη -κράτη, τα νεοεισερχόμενα μέλη να αναπτυχθούν με το ίδιο σκεπτικό.

29 χρόνια μετά λοιπόν, η χώρα που μια φορά την έλεγαν Ελλάδα, παραμένει ο πιο αδύναμος οικονομικά κρίκος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και όποιος ρωτάει που πήγαν οι ποταμοί των χρηματικών επιδοτήσεων και δεν έγινε η Ελλάδα ισχυρή οικονομικά χώρα, είναι σα να ρωτάει το αυγουστιάτικο μελτέμι, γιατί κανείς δεν ξέρει κι αν ξέρει δεν απαντά. Μετά λοιπόν από 29 χρόνια, οι χώρες των οποίων οι πολίτες πλήρωσαν και πληρώνουν για να αναπτυχθεί η Ελλάδα και να ισχυροποιηθεί οικονομικά, απηύδησαν.
Και άρχισαν σε πολιτικό επίπεδο και όχι μόνο, να την ειρωνεύονται, να την κατηγορούν αλλά και να της λένε ανοιχτά, ότι τώρα που ναυάγησε οικονομικά, να τα βγάλει πέρα μόνη της, διότι δεν μπορούν οι εταίροι της στην Ε.Ε. να πληρώνουν για την Ελλάδα συνεχώς και χωρίς αποτέλεσμα.

Ξεσηκώθηκαν λοιπόν, στη χώρα που μια φορά την έλεγαν Ελλάδα, διάφοροι δημοσιογράφοι, κάποιοι πολιτικοί και κάποιοι τζάμπα Ελληνάρες, και αγανακτισμένοι ξεσπάθωσαν εναντίον των Γερμανών και άλλων Ευρωπαϊκών εταίρων, διότι θεώρησαν μεγάλη προσβολή τα όσα ειπώθηκαν εναντίον της χώρας τους!!! Τώρα, αν οι Έλληνες που διαχειρίστηκαν και διαχειρίζονται τα τρελά χρήματα της Ευρώπης, υποβάθμισαν οι ίδιοι τη χώρα τους ροκανίζοντας το ξένο και το δημόσιο χρήμα, οδηγώντας την Οικονομία σε ναυάγιο, είναι άλλο θέμα. Οι άλλοι που πληρώνουν δεν έχουν το δικαίωμα να αγανακτήσουν! Διότι ως γνωστόν «ο πλερώνων έχει το πρόβλημα»!! Δεν μπορούν οι παλιοκουτόφραγκοι να προσβάλλουν το φιλότιμο των Ελλήνων ακόμα κι αν το έχουν χάσει. Άλλωστε οι Έλληνες, κι αυτό είναι κανόνας που κανείς δεν μπορεί να κλονίσει, έχουν πάντα δίκιο. Σε ό,τι κάνουν. Και αυτό πρέπει να το έχουν… υπ’ όψη τους οι Ευρωπαίοι...
Παρ’ όλ’ αυτά, οι Εταίροι επανήλθαν λέγοντας ότι το πάρτυ τελείωσε. Ότι δεν μπορούν οι Ελληνικές κυβερνήσεις, να χρησιμοποιούν την οικονομία ως εργαλείο παροχών σε συντεχνίες και ημετέρους, ως εργαλείο επανεκλογής τους στην εξουσία και θολών κοινωνικών παροχών.

Αλλά ευτυχώς δεν μας είπαν, αν δεν σας αρέσει η Ε.Ε. μαζέψτε τα μπογαλάκια σας και άντε στο καλό, να γλιτώσετε εσείς από την Ε.Ε. και το Ευρώ και μεις από σας και να έχετε τη δραχμούλα σας, να τυπώνετε όσα πληθωριστικά χρήματα θέλετε και να μην προλαβαίνετε τις ημερήσιες υποτιμήσεις της δραχμής, μέσα στο διεθνές οικονομικό περιβάλλον. Αυτό δεν μας το είπαν, γιατί αν…τολμούσαν, δεν θα ήθελαν και πολύ οι… περήφανοι Έλληνες να σηκωθούν και να φύγουν!! Έτσι για να μάθουν οι Ευρωπαίοι τι θα σήμαινε Ευρώπη χωρίς Ελλάδα…



Μετά απ’ όλα αυτά, σκέφθηκα ότι για την Ελλάδα η παροιμία, «Το ψάρι βρωμάει από το κεφάλι» πρέπει να αλλάξει και να γίνει: «Το ψάρι βρωμάει απ’ το κεφάλι και απ’ την ουρά». Αλλά δεν το είπα, μήπως και με θεωρήσουν «Γερμανό»…
Σ’ αυτήν τη χώρα που την έλεγαν Ελλάδα, η προηγούμενη κυβέρνηση, η κυβέρνηση
Καραμανλή, ανέλαβε τη χώρα σε μια ανεκτή οικονομική κατάσταση, και εκτός από την απαξία και τη διάλυση που την οδήγησε, πρέπει να παραδεχθούμε ότι παρήγαγε και κάτι: Παρήγαγε σκάνδαλα και μάλιστα σε μεγαλύτερες ποσότητες απ’ όσες μπορούσε να καταναλώσει… Η κυβέρνηση Παπανδρέου που ανέλαβε αμέσως μετά, κυβερνά αναποφασιστικά, με το γνωστό φόβο του πολιτικού κόστους και το σύνδρομο του μουσειακού πια Κ.Κ.Ε. Μακάρι να διαψευστώ….

Στη χώρα που μια φορά την έλεγαν Ελλάδα, οι μεγαλοαγρότες που τους χάιδευαν εδώ και δεκαετίες οι κυβερνήσεις, που εισέπραξαν και εισπράττουν την μερίδα του λέοντος από τις Ευρωπαϊκές επιδοτήσεις και που οι Έλληνες εργαζόμενοι πλήρωναν εισφορά ΚΑΙ για τις συντάξεις τους και για τα ακριβά τους προϊόντα, αφού τα γεωργικά προϊόντα που έρχονται από τη… Χιλή και την… Αργεντινή είναι φθηνότερα, οι μεγαλοαγρότες λοιπόν, μπλόκαραν τις εθνικές οδούς και τα βόρεια σύνορα της Ελλάδας, εξευτελίζοντας διεθνώς τη χώρα, (μας κυβερνούν οι μεγαλοαγρότες και δεν το ξέραμε οι αφελείς;) και πλήττοντας βάναυσα τα συμφέροντα των άλλων παραγωγικών τάξεων που δεν μπορούν να μεταφέρουν τα δικά τους προϊόντα. Έτσι χάνονται εκατομμύρια Ευρώ κάθε μέρα. Αλλά δεν πειράζει αφού τα χάνουν οι άλλοι…
Εκβιάζουν την κυβέρνηση των άδειων χεριών, των άδειων ταμείων και της παράλυτης οικονομίας, για οικονομικά αιτήματα. Έτσι ενώ παίρνονται μέτρα λιτότητας και οι εργαζόμενοι μαζί με τους συνταξιούχους πρέπει να σφίξουν το ζωνάρι, οι μεγαλοαγρότες, πρέπει «να τα πάρουν»! Γιατί πιστεύουν ότι όλοι τους χρωστούν!!!

Τι ζητούν; Διαβάστε:
Φτηνότερο πετρέλαιο (με λιγότερο φόρο δηλαδή)
Πάγωμα των δανείων τους για 3 χρόνια και μετά, δεκαετή διακανονισμό.
Άμεση καταβολή των χρημάτων επιδότησης
Ρύθμιση υψηλότερων τιμών για τα προϊόντα τους
Ας λάβουμε ακόμα υπ’ όψη, ότι με ξηρασία, με χαλάζι, με ανεμοθύελλα, με πλημμύρα, αποζημιώνονται. Δεν ρισκάρουν τίποτα δηλαδή. Όλα πληρωμένα…Από ποιους; Όποιος το βρει χάνει και όποιος δεν το βρει πάλι χάνει. Έτσι λοιπόν έχει διαμορφωθεί μια περίεργη νοοτροπία στη χώρα:
Κάποιες συντεχνίες, όπως οι μεγαλοαγρότες, λένε στις κυβερνήσεις:
Καλά κάνετε και παίρνετε σκληρά μέτρα για την οικονομία. Μπράβο σας. Αλλά όχι για μας. Εμείς πρέπει να εξαιρεθούμε!!!!!! Άρα τι μένει; Τα γνωστά: Ξανά στο χαλινό οι γνωστοί γάιδαροι. Οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι, που για κακό δικό τους αλλά και της χώρας, εξακολουθούν να σιωπούν…

Και το καπάκι της όλης υπόθεσης; Οι μεσάζοντες έμποροι: Που λυμαίνονται τον κόπο των αγροτών, αφού οι ίδιοι οι αγρότες δεν θέλουν ή δεν μπορούν να οργανώσουν δικό τους δίκτυο διανομής και διάθεσης των προϊόντων τους, μια και ο εκβιασμός όλης της χώρας είναι ευκολότερος για να «τα πάρουν». Ταυτόχρονα, τα παράσιτα που λέγονται και μεσάζοντες, διογκώνουν με απληστία τα κέρδη τους σε βάρος των καταναλωτών. Μ’ αυτόν τον τρόπο, η ΛΟΓΙΚΗ παύει να είναι ευθεία και γίνεται τεθλασμένη. Και από λογική μετατρέπεται σε ΠΑΘΟΓΕΝΕΙΑ…

Η μόνη ελπίδα που μένει στη χώρα είναι το πότε οι γάιδαροι θα γκαρίξουν..

Μια φορά σε μια χώρα που την έλεγαν Ελλάδα, η ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑ ήταν μόνο για τους άλλους…





29 σχόλια:

yannidakis είπε...

επειδη μια φορα σε εναν καιρο, ζουσα κι εγω σ' αυτη τη χωρα που την ελεγαν Ελλαδα δε μπορω παρα να σε συγχαρω γι ατο εξαιρετο κειμενο που εφτιαξες, για ενα παραμυθι που περιγραφει την αληθεια με τον ποιο ρεαλιστικο τροπο.
Δε θυμαμαι αν τελειωνει με το 'ζησαμε εμεις καλα' & πολυ φοβαμαι πως δε θελω να ξερω, ομως σκεφτομαι πως ειναι στο χερι μου, στο χερι σου, στο χερι ολων να βαλουν για πρωτη φορα το κοινο καλο, μπροστα απο το ατομικο συμφερον :[

Un par de neuronas... είπε...

Όταν διαβάζω αυτό το σχόλιο σου, πιστεύω ότι ζούμε στην ίδια χώρα. Η Ισπανία επιβλήθηκε πρόστιμο για κατάχρηση που για χρόνια έκανε με τα κεφάλαια χρήματων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Franco πρώτα 40 χρόνια, άσχημα. Felipe González, κακός και αυτός. Μετά Αznar, το σκυλακι του Bush και τώρα ο άχριστος Θαπατέρο!! χειρότερα δεν γήνεται και όλοι έχουμε καταστρέψει τη χώρα μου, απλά. Δεν μπωρούμε να γυρίζουμε πίσω και τίποτα δεν μπορεί να επανορθώσει. Πολιτικά μεσάζοντες, εκμετάλλευση των μεταναστών, ισπανικά καθάρματα που θέλουν εύκολο χρήμα ...
Τίποτα δεν πάει καλά, φίλε μου πολύ κακές στιγμές ζούμε και περιμένουμε τα χειρότερα.

Πολλά φιλιά.

ΦΑΙΔΩΝ ΘΕΟΦΙΛΟΥ είπε...

@yannidakis
Καλώς όρισες φίλε μου στο χώρο μας. Χαίρομαι που βρήκες το κείμενο ουσιαστικό. Όλοι ξέρουν όσα λέγονται εδώ, αλλά κανείς, μήτε πολιτικός μήτε δημοσιογράφος τα λέει, μήπως και στραβώσουν οι ισορροπίες τους! Το γνωστό παιχνίδι πολιτικής της ΜΗ δυσαρέστησης. Όλοι λένε πως αγαπούν τη πατρίδα τους αλλά μόλις πρέπει και να το αποδείξουν, τη κάνουν με ελαφρά πηδηματάκια. Λόγια μόνο, αρπαχτές, και ροκανίσματα. Το κείμενο τελειώνει με την ελπίδα "Να γκαρίξουν κάποτε οι γάιδαροι". (μισθωτοί και συνταξιούχοι).

ΦΑΙΔΩΝ ΘΕΟΦΙΛΟΥ είπε...

@Βερόνικα
Είναι πράγματι λυπηρό ότι τα ίδια συμβαίνουν και στη Ισπανία και λυπάμαι πολύ γι αυτό. Το χειρότερο είναι ότι αυτά τα καθάρματα που αναφέρεις, το παίζουν και...πατριώτες!!! Πάντως το ότι συμβαίνουν και στην Ισπανία αυτά τα φοβερά και τρομερά, όχι μόνο δεν με παρηγορεί για την Ελλάδα, αλλά λυπάμαι διπλά..

Ελένη Λιντζαροπούλου είπε...

Αυτές τις μέρες, δίδασκα σε μία μαθήτριά μου ένα κείμενο για τον τύπο, την αξία της αδέσμευτης αρθρογραφίας και της ουσιαστικής ενημέρωσης με σκοπό την αφύπνιση και εγρήγορση των πολιτών. Η ανάρτησή σας Φαίδωνα το υπηρετεί όλα αυτά αλλά και τον τόπο μας... πράγμα που δεν συμβαίνει συνήθως είτε στην έντυπη είτε στην ηλεκτρονική αρθρογραφία.
Συστηματοποιείτε την πραγματικότητα. Θέτετε στο τραπέζι ουσιαστικούς προβληματισμούς και ο λόγος σας απηχεί τις σκέψεις των περισσοτέρων Ελλήνων οι οποίοι όμως δεν κατάφεραν ποτέ να τακτοποιήσουν σκέψεις και ιδέες και να αρθρώσουν άποψη σοβαρή έναντι και των συμπολιτών και της εξουσίας.
Η χώρα που την έλεγαν Ελλάδα, συμπεριφέρεται ως κακιά γελάδα… αν μου επιτρέπετε τέτοιου είδους χιούμορ.
Δυστυχώς όταν τελειώνει το πάρτυ καταλαβαίνουν οι συμμετέχοντες αν παρεκτράπηκαν… και τότε είναι πολύ σκληρά τα πράγματα.
Έτσι, αν δεν πρυτανεύει η λογική πριν… έρχονται τα ζόρια μετά.

Και έρχονται όπως είπε και η Βερόνικα.

Dennis Kontarinis είπε...

Φίλε μου
Πιό ζωντανή, πιό παραστατική αλλά και πιό αντικειμενική εικόνα των όσω έγιναν και όων ακόμη θα γίνουν δεν θα μπορούσε να δώσει κανείς.
Μιά φορά κι΄έναν καιρό είμαστε οι ξύπνιοι απέναντι στους κουτόφραγκους. Τώρα γίναμε τα ζητιανάκια. Καλά να πάθουμε.
Ντένης

Κώστας Ζωγραφόπουλος είπε...

Ένας φίλος μου είπε πριν από λίγες μέρες σε μια συζήτηση μας, ότι ο Ελληνισμός (ως σκέψη και γλώσσα) θα διαπρέψει αν πάψει να έχει έδρα και σκορπιστεί στην οικουμένη.
Σκέφτηκα , αν η σημερινή κατάντια της Ακαδημίας του Πλάτωνα μπορεί να πειράξει στο ελάχιστο την δύναμη που έχει στον παγκόσμιο νου και χαμογέλασα.
Έτσι θυμήθηκα και το υπέροχο τραγούδι του Σαββόπουλου κωλοέλληνες και γέλασα ακόμη λίγο πιο πολύ…
Βέβαια μάλλον κλαυσίγελος είναι αυτή η θέαση της πραγματικότητας μας, αλλά είναι και αυτό ζωή και οφείλουμε να το υποστούμε.
Καλή σου μέρα , μου άρεσε πολύ η προβληματική του λόγου σου .

yannidakis είπε...

"καταχώρηση τσι μέρας" για την Πέμπτη σύμφωνα με την ομώνυμη λίστα του yannidakis live, η καταχώρηση σου τούτη.
Καληνωρίσματα :[

Σπυρος Δαρσινός είπε...

Η ανάρτηση είναι μιά πεντακάθαρη φωτογραφία της Ελληνικής πραγματικότητας,εκτός από την προσέγγιση του αγροτικού θεματος ,που οι τιμές των προιόντων τους είναι πολύ πιό χαμηλότερες του κόστους παραγωγής . Θα σας πω ένα χαραχτηριστικό παράδειγμα ,ενας εργάτης μαζεύει 100 με 120 κιλά ελιές την ημέρα, από τις οποίες βγαίνουν 15 κιλά λάδι που το πουλάει ο παραγωγός 1.70 η και 2 ευρω το κιλό ,παίρνει δηλαδη 30 ευρώ ,ο εργάτης του μαζέματος παίρνει 35 ευρώ + το φαγητό του.Το μεροκάματα του παραγωγού δεν πληρώνεται.Ελα μου όμως που η ελιά εκτος απο το μάζεμα θέλει και καμάτι και λιπάρισμα και κλάδεμα και ρέντισμα για το δάκο και πολλά άλλα . Να το αγόραζε τουλάχιστον ο καταναλωτης 4 ευρώ ?καλά θα ηταν ,το αγοράζει όμως 7 και 8 ευρώ στο σουπερ μαρκετ πλάϊ στους ελαιώνες,ή αναγκάζεται να φαει φτηνό λαδι απο την Χιλή που ειναι φουσκί .Και ενα άλλο παράδειγμα
Από ενα κιλό σταφύλι,που το πουλάει ο παραγωγογός 30 λεπτά ,γεμίζει ενα μπουκάλι κρασί που πουλιέται στην αγορά 10 και 15 Ευρώ.Γι αυτό αναγκάζεται ο καταναλωτης να αγοραζει κρασι απο
κολώνες πάγου της Χιλής .Και έτσι χανουμε από δυό μεριές ,και απο υγεία και απο την εγχώρια οικονομία
Το ιδιο συμβαίνει με ολα τα προϊόντα του αγρότη.Το γεγονός ότι δεν μπορεί να προωθήσει μόνος του την παραγωγή του στην αγορά [αν και αυτο γίνεται σε περιωρισμένη κλίμακα στις στις λαϊκές ] δεν δινει το ελεύθερο στους μεσάζοντες και στους εμπόρους να τους γδέρνουν .Αγάπησα τη γη όσο κανένας άλλος,μεχρι 30 χρονών την ημέρα την χαϊδευα και τα βράδια κοιμόμουνα μαζί της ,μεχρι που μιά μερα μου ειπε,φύγε,τρώμε ο ενας τις σάρκες του άλλου,κι αυτο γίνεται ακόμη με αυτούς που επιμένουν να ειναι εραστές της.
Οι πριμοδοτήσεις και οι επιδοτήσεις ειναι οδοντογλυφίδες μπροστά στις ανάγκες τους,και φτασαμε στο σημείο,ο αγρότης που γεμίζει τα τραπέζια του κόσμου με τροφή να πεινάει ο ίδιος .Καθε καλοκαίρι παραθερίζω διπλα στις ατρύγητες βερυκοκιες ,λεμονιές και πορτοκαλιές της παραλιακής Κορινθίας ,και μένουν ατρύγητες γιατί δεν συμφέρει να τις τρυγίσουν.Η Νεμέα που βγάζει το καλυτερο κόκκινο κρασι του κόσμου οι αποθήκες του συναιτερισμού της είναι γεμάτες απο το περσινό κρασί.Και ξέρετε γιατί ? γιατί πουλήσαμε ντολμαδάκια στους Χιλιανούς και πρέπει ν'άγοράσουμε κολώνες κρασιού[που όυτε και ο Χριστός δεν μπορει να το κάνει κρασι αυτό.
Οταν η λεγόμενη ελεύθερη αγορά αφήνεται ασύδωτη το κέρδος γίνεται ο σκοπός και ο άνθρωπος το μέσον.
Τι ζητάνε οι Ελληνες αγρότες ? το αυτονόητο,να μπορούν να ζήσουν κι αυτοί σαν ανθρωποι.
Δεν συμφωνώ που κλεινουν τους δρόμους ,αλλά και εδω είναι πάλι θύματα των εξυπνακηδων ηγητόρων τους που σπρώχνονται στην πρώτη γραμμή ποιός θα πιάσει πρώτος το χερι του υπουργού και του πρωθυπουργού.

ΦΑΙΔΩΝ ΘΕΟΦΙΛΟΥ είπε...

@Big Mama
Αυτόν τον σκοπό υπηρετεί η αρθρογραφία Mama: Να επεξεργαστεί τις ειδήσεις και τα γεγονότα που είναι κατά κανόνα σκόρπια στο μυαλό των πολιτών από τον βομβαρδισμό των Μ.Μ.Ε., να τα συστηματοποιήσει και να βοηθήσει τον αναγνώστη να σχηματίσει άποψη και να πάρει θέση απέναντι στα γεγονότα είτε συμφωνώντας με τον αρθρογράφο είτε διαφωνώντας είτε διαμορφώνοντας μια τρίτη άποψη με αφορμή το άρθρο που διάβασε. Εσύ, ως εκπαιδευτικός και συνειδητή πολίτης, έχεις ένα σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση άποψης των παιδιών, που ελπίζω να σκέπτονται "αύριο" διαφορετικά από μας...

ΦΑΙΔΩΝ ΘΕΟΦΙΛΟΥ είπε...

@Dennis Kontarinis
Σιορ Κονταρίνη, το γελοίο της υπόθεσης είναι ότι πάντα ψάχνουμε για φταίχτες εκτός Ελλάδας για όσα κάνουμε εμείς σε βάρος της πατρίδας μας και του κοινωνικού συνόλου..

ΦΑΙΔΩΝ ΘΕΟΦΙΛΟΥ είπε...

@ΖΩΓΡΑΦΟΠΟΥΛΟΣ

Καλώς όρισες αγαπητέ φίλε κ. Ζωγραφόπουλε. Χαίρομαι που υπάρχουν ακόμη Έλληνες με κριτικό μυαλό που δεν χαρίζεται στους νεοέλληνες και τους πολιτικούς του.
Υφιστάμεθα βέβαια ως ζωή και ως πραγματικότητα τα όσα γίνονται στην Ελλάδα, αλλά δεν θα πάψουμε να είμαστε τα επίμονα "τσιμπούρια" ενάντια σε ότι αρνητικό συμβαίνει στη χώρα μας.
Καλό ξημέρωμα

ΦΑΙΔΩΝ ΘΕΟΦΙΛΟΥ είπε...

@yannidakis

Κρητικέ μου φίλε σ' ευχαριστώ για την φιλοξενία του κείμένου μου στο δικό σου ιστολόγιο και για την τιμή.
Προσπάθησα χθες να μπω και να γράψω σχόλιο στο ιστολόγιό σου αλλά δεν τα κατάφερα αφού χρειάζεται windows live κι εγώ δεν το γνωρίζω αφού δεν το έχω χρησιμοποιήσει μέχρι τώρα.
Καλή σου νύχτα

ΦΑΙΔΩΝ ΘΕΟΦΙΛΟΥ είπε...

@Σπύρος Δαρσινός
Σπυρέτο μου δεν ξέρεις καλά την ελληνική πραγματικότητα και σε δικαιολογώ. Έχεις την άμετρη αγάπη σου για την ελληνική Μάνα γη και την τόσο ρομαντική σου διάθεση απέναντι στα πράγματα. Επειδή κατάγομαι από τη Λέσβο που έχει 13.000.000 ελαιόδενδρα και τεράστια παραγωγή, να σου πώς ότι εκείνοι που σε πληροφόρησαν, ξέχασαν να σου πουν ότι στην τιμή που πουλάνε το λάδι, πρόστίθενται και τουλάχιστον 2 ακόμα ευρώ από την ευρωπαϊκή επιδότηση. Πάντως εγώ δεν μιλώ για τους μικροαγρότες που με το αγροτικό εισόδημα συμπληρώνουν το όποιο άλλο εισόδημα έχουν για να ζήσουν.
Μίλησα ξεκάθαρα για ΜΕΓΑΛΟΑΓΡΟΤΕΣ που παίζουν με εκατομμύρια και παίρνουν τη ΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΛΕΟΝΤΟΣ από τις επιδοτήσεις που λαμβάνει η χώρα από την Ε.Ε. Και υπενθυμίζω ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχουν μόνο οι Μεγαλοαγρότες που συνεχώς εισπράττουν και απαιτούν, αλλά και εκατοντάδες άλλες κοινωνικές τάξεις που πραγματικά στενάζουν. Η χώρα βρίσκεται σε δεινή οικονομική κατάσταση. Η πεντάρα του μισθωτού και του συνταξιούχου κάνει στη δεκάρα κούκου. Ποιοι είναι αυτοί που λένε θρασύτατα: "Αν δεν δούμε τα λεφτά στα βιβλιάριά μας δεν προσερχόαστε στο διάλογο"!!!! ποιοι είναι αυτοί που μπλοκάρουν τους δρόμους της χώρας, νεκρώνοντας την οικονομική ζωή; Είναι εχθροί μας που έρχονται από΄άλλη χώρα; Τις τεράστιες επιδοτήσεις που παίρνουν από την Ε.Ε. αντί να τις αξιοποιήσουν επενδύοντας, τις κάνουν Renegate, επαύλεις και προίκες για τα κορίτσια τους... Γιατί δηλαδή δεν πρέπει να βγούν αύριο όλοι οι εργαζόμενοι στο Σύνταγμα και στις άλλες πόλεις της Ελλάδας και να ζητάνε αυξήσεις (που πράγματι υποφέρουν)αφού το κάνουν οι Μεγαλοαγρότες με περισσή θρασύτητα, σα να κατέκτησαν τη χώρα;!!! Πού να βρεθούν τα χρήματα; Πρέπει δηλαδή οι μεγαλοαγρότες, που είναι πάνω από 100 κιλά ο καθένας, να ψήνουν αρνιά στις εθνικές οδούς να τρώνε, να πίνουν, να εκβιάζουν τη χώρα και να πλήττουν τα συμφέροντα των άλλων κοινωνικών τάξεων; Πρέπει δηλαδή να ξεσπάσει πόλεμος μεταξύ των μή προνομιούχων εργαζομένων και των προνομιούχων Μεγαλοαγροτών για να καταλάβουμε τι γίνεται εδώ; Έχουμε παραγνωριστεί στην Ελλάδα Σπυρέτο μου.
Όσο για τις λαϊκές που είπες, να σε πληροφορήσω ότι οι τιμές που πουλάνε οι αγρότες στις λαϊκές σε συνεννόηση με τους εμπόρους των λαϊκών, (γιατί είναι τσανάκια) είναι ακριβότερες από τις τιμές αγροτικών προϊόντων στα μεγάλα σουπερμάρκετ, όπου φτάνουν περνώντας από τόσα χέρια μεσαζόντων!!! Που σημαίνει: Ότι ακόμα κι αν η διάθεση και η διανομή των αγροτικών προϊόντων περάσει στα χέρια των αγροτών, θα είναι χειρότερα για τους καταναλωτές...Και για τους μικροαγρότες έχω ακόμα να πώ: Συνεχώς κλαίγονται και μιζεριάζονται, προβάλλοντας μόνο τα αρνητικά κι αυτά διογκωμένα. Μόνο αν δεις τις καταθέσεις τους να τους πιστέψεις. Και κάτι ακόμα: Φίλοι μου Γεωπόνοι μου λένε ότι όλη η δουλειά τους είναι 3 μήνες το χρόνο. Τους υπόλοιπους μήνες πρέφα, ταβέρνα και σπουδαιοφάνεια. Οι περισσότεροι γεωπόνοι λαδώνονται σε μόνιμη βάση από τους Μεγαλοαγρότες για να εισηγηθούν ευνοϊκά για τις επιδοτήσεις που κι αυτές διογκώνονται με λογής-λογής κομπίνες. Έγνοια μου η Μάνα γυναίκα που ξεροσταλιάζει στην ορθοστασία σε ένα κατάστημα ας πούμε, για 700 ευρώ το μήνα...
Έγνοια μου οι νέοι άνεργοι, το θολό μέλλον τους, καθώς και οι γενιές που έρχονται... και μια χώρα που θα ξέρει να λέει την αλήθεια στο λαό και ΟΧΙ όταν πρέπει και ΝΑΙ όταν μπορεί...

Σπυρος Δαρσινός είπε...

Φαίδωνα,το καλοκαίρι που θα πας στη Λέσβο κόψε μια βόλτα ένα βραδυ στις παραλιακές ταβέρνες,να δεις πόσους αγρότες θα δεις.
Κανά καφεδάκι και πρέφα σε απόμερο καφενείο ? Ναι ,θα βρεις αρκαιτούς [ή μηπως δεν πρεπει να βγαίνουν εξω καθόλου οι αγρότες ?

Δεν εχω "ρομαντική διάθεση απέναντι στα πράγματα" Φαίδωνα
Πίστεψέμε ,τον ροματισμό μου τον έχω καλοζυμώσει με τον πραγματισμό.
Κάθε χρόνο που πάω στην Ελλάδα Φαιδωνα όλο και ενας ακόμη αγροτης συνομίληκός μου εχει φύγει από την χρηση γεωργικών φαρμάκων.
Κι αυτοί που ακόμη ζούνε? ειναι καψαλισμένοι από τον ήλιο.
Τρεις μήνες το χρόνο Φαίδωνα δουλεύουνε οι συμπατριώτες σου αγρότες ,γιατί έχουν μονοκαλλιέργεια [ελιές] εχουν και μιά πόρτα με τουριστικά είδη στη γωνία, δυο δωματιάκια για νοίκιασμα ,ή είναι δημόσιοι και ιδιωτικοί υπάλληλοι .
Αυτούς ναι ,να τους βγάλουν από τις επιδοτήσεις .ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΛΙΓΟΙ.
Οι υπόλοιποι της Ελλαδας,που δεν εχουν τουρισμό ? εχουν πολλές καλλιέργειες και δουλεύουν
8 και 9 μηνες το χρόνο.Και τι δουλειά....
Πες μου όμως Φαιδωνα ,πόσους μήνες και πόσο δουλεύουν οι δημόσιοι υπάλλληλοι σε μια υπηρεσία που χρειάζεται 1000 υπαλλήλους και έχει 3000 ? Σύνηθες φαινόμενο.
Πόσος ειναι ο βασικός μισθός τους και πόσα συγκεντρώνουν με τα επιδόματα που τα πέτυχαν με το κλείσιμο των δρόμων στην Αθήνα ??
Ποσες κοπάνες κάνουν το χρόνο και πόσες αντιπολιτευτικές απεργίες χωρίς συγκεκριμένο η δίκαιο αίτημα ?
Αν ρωτήσεις 1000 νέους ,πόσοι θέλουν να γινουν αγρότες και πόσοι δημόσιοι υπάλληλοι ? Δεν θα προλάβεις να τελειώσεις την ερώτηση και θα σου πούνε όλοι με μια φωνή ,Δημόσιοι υπάλληλοι.
Γιατί άδειάσαν τα χωριά ?
Οταν τεκνοποιήσει μία δημόσιος υπάλληλος παίρνει ενα χρόνο άδεια απο τη δουλειά της- καθώς και ο σύζυγός της.Η αγρότισα μετά από μια εβδομάδα θα πάει στο χωράφι δίπλα στον άνδρα της .
[Ασε εκείνα τα χρόνια που γεννάγανε στις γράνες .

Φαίδωνα,ο αγροτης βγάζει δεν βγάζει το μεροκάματο του Αλβανού εργάτη του,κι αν βάζει εργάτη είναι γιατί τον πιέζουν οι εποχιακές καλλιέργειες.
Μιλάς για μεγαλοαγρότες που ειναι πάνω από 100 κιλά.Σου λέω,οτι οι περισσότεροι από αυτούς ειναι προέδροι συναιτερισμών και συνδικαλιστικών οργανώσεων,είναι δηλαδή αγρότες κατα περίσταση, γιατί την ιδια στιγμή εχουν αντιπροσωπειες αγροτικών μηχανηματων,φαρμακων,μασκών,ακόμη και υπαλληλοι δημόσιων και ιδιωτικών επιχειρήσεων ειναι.Ενας πραγματικός μεγαλοαγρότης εχει φτύσει αίμα για να γίνει μεγαλοαγρότης.
Φαιδωνα,ενα στρέμα αμπελι στην καλύτερη χρονιά κάνει 2000 κιλά σταφυλι που το πουλάει 30 λεπτά το κιλό και κανει 2 και τρεία χρονια να παρει τα λεφτά του ,παιρνει δηλαδη 600 ευρω με καθυστέρηση.Αν βαλεις κάτω τα έξοδα και τα μεροκάματα γι αυτο το στρέμα ζήτημα ειναι αν βγάζει το μεροκάματό του ο αμπελουργός,μαζι με τις επιδοτήσεις που θα κοπούν το 2013.
Φαιδωνα,μην εισαι απόλυτος με τους ανθρώπους της γης.Θελουν να τους εξαφανίσουν Φαίδωνα για να μας ταίζουν μεταλαγμένες τροφές από σωλήνες .Ξέρεις οτι δεν μπορείς να κρατήσεις σπόρο απο τα ζαρζαβατικά του κήπου σου για τον επόμενο χρόνο ?
Ασε με να ξέρω κάτι πάρα πάνω στον αγροτικο κλάδο,μπορεί να λείπω 40 χρόνια απο την Ελλάδα ,αλλά ακόμη εχω αμπέλι στο χωριό μου και πληρώνω απο την τσέπι μου για ενα βαρέλι κρασί τα καλοκαίρια.
Κομπίνες με τις επιδοτήσεις γίνονται.Και παντού γίνονται.Και πρέπει να κοπούν από παντού.

WIND OF CHANGE είπε...

Θυμάμαι τους παππούδες στο χωριό μου που έλεγαν μια σοφή παροιμία, ότι το ποτάμι δεν κατεβάζει πάντα ξύλα αλλά και πέτρες.
Φαίνεται λοιπόν ότι την εποχή εκείνη που το ποτάμι κατέβαζε τα ξύλα , και εννοώ την περίοδο εκείνη που οι πόροι της τότε Ε.Ο.Κ. έρεαν στην Ελλάδα , εμείς αντί να τους αξιοποιήσουμε όπως πρέπει δημιουργώντας μια ανταγωνιστική οικονομία και θέτοντας την Ελλάδα σε μία τροχιά ανάπτυξης με ορίζοντα πολλών δεκαετιών , οι Ελληνικές κυβερνήσεις κακοδιαχειρίστηκαν αυτά τα χρήματα με αποτέλεσμα να πληρώνουμε σήμερα τα λάθη και τις αστοχίες εκείνης της περιόδου.
Ο Φαίδωνας Θεοφίλου για ακόμα μια φορά τολμά να πει τα πράγματα με το όνομα τους γιατί ο συγγραφέας δεν είναι ούτε πολιτικός που φοβάται το πολιτικό κόστος , ούτε δημοσιογράφος που θέλει να τα έχει καλά με όλους , ακολουθώντας την πολιτική της μη δυσαρέστησης.
Οι αγρότες που σήμερα διαμαρτύρονται και κλείνουν τους δρόμους και τα τελωνεία της χώρας δημιουργώντας ένα τεράστιο πρόβλημα σε άλλες κοινωνικές ομάδες και το διασυρμό της χώρας μας στο εξωτερικό θα πρέπει να καταλάβουν ότι οι επιδοτήσεις που λάμβαναν όλα αυτά τα χρόνια στόχο είχαν να τον βοηθήσουν έτσι ώστε να εκσυγχρονίσει τις καλλιέργειες του και να μπορέσει να σταθεί στα πόδια του χωρίς να εξαρτάτε από τις επιδοτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Το 2013 οι επιδοτήσεις της Ευρωπαϊκής ένωσης προς τους αγρότες λαμβάνουν τέλος, το πάρτι τελείωσε διακήρυξαν οι ευρωπαίοι εταίροι προς τη χώρα μας.
Στην ευρωπαϊκή οικογένεια εισήλθαν νέα και φτωχά μέλη όπως η Ρουμανία και η Βουλγαρία που πρέπει και αυτές οι χώρες να λάβουν τη μερίδα των ενισχύσεων της Ε.Ε , μερίδα η όποια θα είναι πάρα πολύ μικρή σε σύγκριση με αυτά που έλαβε η χώρα μας.
Η κυβέρνηση τον Οκτώβριο του 2009 παρέλαβε από την Νέα Δημοκρατία τη χώρα σε μια τραγική κατάσταση, μια οικονομία στο χείλος του γκρεμού με αποτέλεσμα σήμερα να έχουμε επιδοθεί σε έναν αγώνα δρόμου για να κάνουμε όλες εκείνες τις μεταρρυθμίσεις που έπρεπε να είχαν γίνει πριν από πολλά χρόνια.
Στη φάση αυτή δε χρειάζονται παλινωδίες και η κυβέρνηση πρέπει να βρει το βηματισμό της και να προχωρήσει σε όλες τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται η χώρα ΕΔΩ και τώρα που είναι ακόμα στην αρχή της θητείας της.
Η Ελλάδα βρίσκετε στο στόχαστρο όλων εκείνων των διεθνών κερδοσκόπων διότι η χώρα μας αυτή τη στιγμή αποτελεί τον αδύναμο κρίκο της ζώνης του ευρώ, όλα τα διεθνή μέσα ασχολούνται με τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας μας και μάλιστα με δυσμενή σχόλια, αποτρέποντας έτσι κάθε μελλοντικό επενδυτή που θα θελήσει να επενδύσει τα χρήματα του στη χώρα μας.
Σε αυτή τη κρίσιμη φάση που βρίσκετε η χώρα μας , ο καθένας από μας πρέπει να δήξει υπευθυνότητα και πατριωτισμό και όπως είχε πει κάποτε ο Φαίδων Θεοφίλου πατριωτισμός δεν σημαίνει να εκτοξεύει κάποιος εθνικιστικές κορόνες, αλλά πατριωτισμός σημαίνει ότι γίνομαι ΕΓΩ ως άτομο καλύτερο για να γίνει και η χώρα καλύτερη.
Θλίψη μου προξένησε η δήλωση του Πρωθυπουργού , όταν είπε ότι με την κακή δημοσιονομικά κατάσταση της χώρας , κινδυνεύει η εθνική μας κυριαρχία, σε αυτό το σημείο θα ήθελα την τοποθέτηση του συγγραφέα για το πώς την αντιλαμβάνεται αυτή τη δήλωση του πρωθυπουργού μιας και δεν δόθηκαν περαιτέρω διευκρινήσεις.
Το ποτάμι σήμερα μπορεί να κατεβάζει πέτρες , μπορούμε όμως με αυτές τις πέτρες να χτίσουμε τα θεμέλια μια νέας οικονομίας, ισχυρής , ανταγωνιστικής και μια χώρα που θα πάψει να είναι ο φτωχός συγγενής της Ε.Ε. αρκεί να αλλάξουμε εμείς για να αλλάξει και η χώρα.

ΦΑΙΔΩΝ ΘΕΟΦΙΛΟΥ είπε...

@Σπύρος
Σπυρέτο μου άλλο είναι να έρχεσαι από την Αμερική μια φορά το χρόνο να κάνεις διακοπές στην Ελλάδα και να σου κλαίγονται όσοι συναντάς, και άλλο να μένεις ως μόνιμος κάτοικος στην Ελλάδα. Οι Μεγαλοαγρότες είναι πο΄λλοί στην Ελλάδα και δεν έγιναν Μεγαλοαγρότες επειδή έφτυσαν αίμα, αλλά με τα Μεσογειακά Ολοκληρωμένα προγράμματα που πέρασε ο Πάγκαλος επι κυβέρνησης Ανδρέα στην Ε.Ε. και με τους ποταμούς των Ευρωπαϊκών επιδοτήσεων. Οι νέοι αγρότες στην Ελλάδα τώρα είναι επίσης πάρα πολλοί όπως ίσως θα είχες την ευκαιρία να διαπιστώσεις στην τηλεόραση. Είναι αυτοί είτε που έφυγαν από τις πόλεις και έγιναν αγρότες είτε ήταν στο τόπο τους, ΟΛΟΙ όμως αξιοποιώντας τα επιχειρηματικά αγροτικά κίνητρα που τους έδωσαν η Ε.Ε. και η Ελλάδα. Η εικόνα που έχεις για τους αγρότες είναι της δεκαετίας του 60 και του 70. Από την δεκαετία του 80 και δώθε έρρευσε το χρήμα. Όσο για τους δημόσιους υπάλληλους είναι βέβαια προνομιούχοι από άλλη όμως σκοπιά.
Αλλά στην Ελλάδα δεν είναι όλοι δημ. υπάλληλοι. Είναι κυρίως ιδιωτικοί υπάλληλοι που σκοτώνονται στη δουλειά για μισθούς ντροπής. Αλλά ας τα αφήσουμε. Κράτα εσύ την άποψή σου κι εγώ τη δική μου. Δεν πρόκειται να συναντηθούμε στις απόψεις μας.
Ας μη ματαιοπονούμε πάνω στο θέμα.

ΦΑΙΔΩΝ ΘΕΟΦΙΛΟΥ είπε...

@WIND OF CHANGE

Ήταν πολύ χρήσιμες οι συμπληρωματικές πληροφορίες και οι απόψεις σου πάνω στο θέμα, που το κάνουν ακόμα πιο σφαιρικό. Σ' ευχαριστώ.
Για το θέμα της εθνικής κυριαρχίας που είπε ο πρωθυπουργός ότι κινδυνεύουμε να χάσουμε , είναι απλό να ερμηνευθεί: Όσο περισσότερο αδύναμη είναι η οικονομίας, τόσο περισσότερο θα εξαρτιόμαστε από τους άλλους και δεν θα μπορούμε να παίρνουμε εμείς αποφάσεις για τη χώρα, αλλά αυτοί που μας δανείζουν. Είναι απλά η θέση του οικονομικά αδύναμου, που οι άλλοι τον κάνουν ότι θέλουν.
Ο πρωθυπουργός επισήμανε το αυτονόητο. Τώρα θα δούμε πόσο πατριώτες είναι οι Έλληνες....

Σπυρος είπε...

Είρθε λοιπόν η ώρα να στήσουμε στον τοίχο τους άπατρης αγρότες για όλα τα δεινά της Ελλάδας .Και καλα θα τους κάνουμε,πήραν τα λεφτά των Μεσογειακών προγραμμάτων και έγιναν μεγαλοκτηματίες,σπούδασαν και προίκισαν τα παιδιά τους, πηραν μεγάλα τρακτέρια και χόντριναν,ενώ θα πρεπε να πήγαιναν σε ινστιτούτα αδυνατίσματος ν'αγόραζαν κότερα,τζαγκουαρ και να έκαναν οφ σιορ εταιρείες.
Οταν σας λεω ότι αφήνουν αμάζευτα στην παραλιακή Κορινθία τα βερύκοκα ,τα λεμόνια και τα πορτοκάλια γιατί δεν συμφέρει να τα μαζέψουν,δεν με ακούτε.
Εχετε δίκιο όμως ,εγω έρχομαι μονο τα καλοκαίρια στην Ελλαδα και δεν ξέρω τι μου γίνεται.
Και φυσικά δεν επανέρχομαι στο ίδιο θέμα.Με πληγώνει.

ΦΑΙΔΩΝ ΘΕΟΦΙΛΟΥ είπε...

@Σπύρος
Σε όσους αγρότες Σπυρέτο μου πετάνε τα προϊόντα τους γιατί μένουν απούλητα, τους έχει ενημερώσει η Ε.Ε. μέσω της κυβέρνησης της Ελλάδας, ότι αυτά τα προϊόντα που παράγουν, δεν έχουν ούτε τιμή, ούτε ζητούνται στην αγορά. Επειδή λοιπόν η Ε.Ε. ξέρει τι περνάει στην αγορά, τους προτείνει εκσυγχρονισμό των καλλιεργιών τους και τους λέει τι προϊόντα αξίζει τον κόπο να καλλιεργούν για να πιάνουν καλή τιμή, αφού τα θέλει η Ευρωπαϊκή αγορά. Αν δεν θέλουν και επιμένουν σ' αυτά που δεν πουλιούνται γιατί δεν θέλουν να εκσυγχρονιστούν , τότε θα τα πετάνε. Είναι πολλά που δεν ξέρεις Σπυρέτο. Έχεις χάσει πολλά επεισόδια...

Αστοριανή είπε...

Φίλοι μου!!!...Να γράψω ή να μη γράψω?
Θα, κι ας το πάρει το ποτάμι...
Θυμάμαι... κοπελλίτσα,
οι Ρώσοι πεινούσαν ενώ τα σιτάρια τους έμεναν στις αποθήκες και ξεφύτρωναν από την υγρασία διότι η Κυβέρνηση τους έπρεπε να τ' αγοράσει από άλλη χώρα διότι βάσει μακροπρόθεσμου συμβολαίου τους προμήθευε άλλα προιόντα...
θυμάμαι
ότι και οι Έλληνες μικροαγρότες πεινούσαν κι όταν ζητούσαν δάνειο -έστω μικρό... ΔΕΝ τους έδιναν διότι ΔΕΝ είχαν αρκετά χτήματα να τα έχουν ως εγγύηση...
Συμπτωματικά, προχθές τα συζητούσαμε με την εν Αιγίω αδελφή μου και μου θύμησε τον Κ. Ρηγόπουλο, γείτονα, που του έδωσαν -λόγω του ότι είχε καταφέρει να κάνει κληματαριές στα χτήματα όπου: με τα σταφύλια-του είδους κέρινα... τα έβραζε η
:βροχή-ζέστη=καύσωνας, κι έπεφταν από τα τσαμπιά τους=άχρηστα... ούτε για μούστο...
(τότε!!!) μα
και τώρα, καμιά δεκαριά χρόνια πρίν... η κ. Β.Π., πέρασε ψήφισμα να περάσει (κάποτε) δρόμος αλλά όχι από την δική της την αυλή(γωνιακή) ούτε κι από την απέναντι, του Κ.Ρ. που γύρισε από ΚΚΕ κι έγινε ...πολυ-ψηφοφόρος τους...
και κόβει στη μέση δύο άλλων στη συνέχεια ΄οπου, όταν γίνει ΔΕΝ θα μπορούν να έχουν ούτε μια γιάρδα(λιγότερο από το μέτρο) πεζοδρόμιο για να ανοίξουν την πόρτα τους και να μπουν στο σπίτι τους...
ΔΙΟΤΙ Αυτή είναι η εκάστοτη Κυβέρνηση...

¨οταν για κάτι διαμαρτυρήθηκα, τότε, μου είπαν "έχεις χάσει το...τραίνο"
κι εγώ, (έξυπνη!!!έ!) θυμάμαι τους απάντησα ότι "η μητέρα μου εργάζεται για την ΣΠΑΠ... κι έχω μειωμένο εισιτήριο για την Αθήνα...) κι έφυγα, σπούδασα εργαζομένη νυχθημερόν, έκανα εγχείρηση σκωληκοΕΙδίτιδας -από τον γιατρό της τότε ΣΠΑΠ- παρακάλεσα κλαίγοντας να γράψει ότι έπαθα φλεγμονή για να πάρω σύνολο 18 μέρες για να διαβάσω για το πτυχίο... ΔΙΌΤΙ ΔΕΝ ΜΟΥ ΈΔΙΝΑΝ ΆΔΕΙΑ!!!(ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΤΙΠΟΤΕ Η ΣΚΩΛΗΚΟΕΙΔΙΤΙΣ ΜΟΥ )
πήρα το πτυχίο, δίδαξα δυο χρόνια, ... μετά συνάντησα τον Δημήτρη, στης αδελφής του, στην Αθήνα... και βρέθηκα εις τας αμέρικας... -όπου πολλοί έλληνες τώρα ΔΕΝ μας θεωρούν κι Έλληνες όταν ερχόμαστε στην Πατρίδα!!!

Είπα πιο πάνω "θα γράψω..." αν σας σύγχισα, "Συγγνώμη"
Οι Κυβερνήσεις, δεν διορθώνονται...
ΜΑ ΟΙ ΜΕΓΑΛΟΑΓΡΟΤΕς -αυτοί που βλέπουμε σήμερα,
ΔΕΝ έχουν δικαίωμα να κλείνουν ψηλά στα σκέλια τους την οικονομία των υπολοίπων...
οι φτωχοί δεν μπορούν να περιμένουν πλέον από τους ξενητεμένους να τους στείλουν βοήθημα...
διότι κι αυτοί δεν έχουν άλλα να προσφέρουν...
καιρός είναι κι οι ξενητεμένοι ν' αρχίσουν να ...κλαίνε!!!!

Φαίδωνα μου, σας εκτιμώ, σας αγαπώ, ΟΛΟΥΣ,
και ΜΗ σταματας να τα γράφεις ξεκάθαρα! είναι προς τιμή σου.
Υιώτα Στρατή,
Ν.Υ.

Σπύρος είπε...

Μπορεί να ειναι και έτσι,μπορεί να έχω χάσει επεισόδια.
Καλό θα είναι όμως να μην τα παρακολουθούμε μόνο.

ΦΑΙΔΩΝ ΘΕΟΦΙΛΟΥ είπε...

@Αστοριανή
Γιώτα μου όλα όσα λες και σύ και ο Σπύρος για τον αγροτικό κόσμο είναι αλήθεια αλλά μια αλήθεια που ανήκει στο παρελθόν. Η κατάσταση για τον αγροτικό κόσμο έχει σήμερα αλλάξει. Όλοι, τους χαϊδεύουν, όλοι τους ενισχύουν, έχουν γίνει κομματικοί παράγοντες, βουλευτές, εκβιαστές των άλλων κοινωνικών τάξεων και του κράτους, δηλαδή όλων μας, η συμπεριφορά τους δείχνει ανθρώπους που δεν τους νοιάζει αν βουλιάξει η χώρα, φτάνει να τα πάρουν οι ίδιοι..
Νομίζουν πως όλοι τους χρωστάνε!!!!
Οι εργαζόμενοι πληρώνουν ΑΚΟΜΑ στη φορολογική τους εκκαθάριση του έτους Ο.Γ.Α. !!!! δηλαδή το ταμείο τους.
Εγώ σας θεωρώ Έλληνες είτε είστε στην Αμερική είτε είστε εδώ και σας τιμώ γιατί δώσατε τον αγώνα της ζωής και πετύχατε σπουδαία πράγματα. Αυτό είναι κάτι που μέσα μου ΔΕΝ ΑΛΛΑΖΕΙ. Αυτό όμως είναι άλλο και άλλο είναι η ΓΝΩΣΗ σας για το τι συμβαίνει στην Ελλάδα, που σε σχέση με τη δική μας που ζούμε μόνιμα εδώ, δεν είναι επαρκής. Και είναι φυσικό, αφού η εμπειρία αποκτάται επί τόπου.
Σ' ευχαριστώ για την προτροπή σου. Ασφαλώς και θα συνεχίσω να γράφω, υπηρετώντας όχι την δική μου αλήθεια αλλά την αλήθεια που υπάρχει από μόνη της χωρίς να μας ρωτάει....

ΦΑΙΔΩΝ ΘΕΟΦΙΛΟΥ είπε...

Σπύρος
Σπυρέτο μου, το "Καφενείο" δεν τα παρακολουθεί μόνο. Διατυπώνει λόγο ορθό και κριτικό. Ήδη εκτός από τους σχολιαστές που σχολίασαν εδώ και τους εκατοντάδες που πέρασαν και διάβασαν το κείμενο, 2 άλλα Μπλογκς ανάρτησαν το άρθρο του Καφενείου, που σημαίνει ότι οι αναγνώστες του θα τριπλασιαστούν.
Δεν είναι λίγο Σπυρέτο μου, την ώρα που όλοι στρογγυλεύουν και εξωραΐζουν ή αποσιωπούν τα πράγματα, για να τα έχουν καλά με τους αγρότες ή για να μην μπλέξουν κατά τη γνώμη τους, το Καφενείο λέει αυτά που κανείς δεν θέλει να πει. Έτσι όποιος έρχεται εδώ, έχει την ευκαιρία να πληροφορηθεί και για την πλευρά εκείνη του θέματος, που κρύβεται ή αποσιωπάται.
Ακόμα θα ήθελα να σε πληροφορήσω, αν δεν το ξέρεις ήδη, πως οι Έλληνες εξαγωγείς επίπλου που θίγονται άμεσα με τις καταλήψεις των δρόμων και δεν μπορούν να εξάγουν τα έπιπλά τους και πληρώνουν και από πάνω ποινικές ρήτρες γιατί δεν παρέδωσαν το εμπόρευμά τους στο χρόνο που συμφωνήθηκε, οι εξαγωγείς λοιπόν επίπλου, αποφάσισαν να μπλοκάρουν με 250 τεράστια μεταφορικά αυτοκίνητα (Trucks) την έκθεση agrotica (είναι των αγροτών , όπου κλείνονται μεγάλες συμφωνίες) και να εμποδίσουν τη λειτουργία της. Αν ξεσηκωθούν κι άλλες θιγόμενες τάξεις, μπορούμε να μιλούμε για την αρχή ενός εμφύλιου οικονομικού πολέμου, την ώρα που η οικονομία της Ελλάδας έχει ήδη ναναγήσει και το μόνο που χρειαζόμαστε τώρα, είναι η ανέλκυση τού ναυαγίου ΕΛΛΑΣ.

Σπυρος είπε...

Κι όμως,οι αγρότες έχουνε δίκιο,το
διεκδικούνε όμως σε λάθος χρόνο και με λάθος τρόπο.

ΦΑΙΔΩΝ ΘΕΟΦΙΛΟΥ είπε...

@ Σπύρος
Σπυρέτο μου συμφωνούμε για τα δίκαια αιτήματα που υποβάλλονται σε λάθος χρόνο και με λάθος τρόπο. Φαίνεται πως ο διάλογος τελικά βοηθάει...Και για να είμαστε απολύτως δίκαιοι αφού στην Ελλάδα δεν υπάρχουν μόνο οι αγρότες αλλά και οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι κ.ά κ.ά που δεν έχουν όμως τρακτέρ για να κλείσουν τους δρόμους, αλλά και ακόμα αν είχαν δεν ξέρω αν ο πατριωτισμός τους θα ...έφτανε μέχρι του σημείου να κλείσουν τους δρόμους. Έχουν όμως και αυτοί ανάγκες και αιτήματα που όχι μόνο δεν τους ακούει κανείς, αλλά τους ζητάνε να σφίξουν κι άλλο το ζωνάρι για χάρη της πατρίδας. Μια προσπάθεια, από την οποία λείπουν οι αγρότες. Τουλάχιστον ας πλήρωναν φόρο γι αυτά που πουλάνε όπως πληρώνει ο κάθε Έλληνας, να ελάφρωναν για λίγο και οι ώμοι... των υποζυγίων...

Σπυρος Δαρσινός είπε...

Φαίδωνα,τα προβλήματα των αγροτών δεν είναι τωρινά,χρονολογούνται.
Και δεν ειναι ο μόνος κλάδος στην Ελλάδα που δεν πληρώνει φορο .Ασε που πληρώνει Φ.Π.Α.ο αγρότης[οπως όλοι βέβαια] σε λιπάσματα γεωργικά φάρμακα σε αγροτικά μηχανηματα που αγοράζει και επισκευάζει ,ασχετα αν ο μηχανικός ,ο υδραυλικός και ο κάθε μικροεπαγγελματίας που συναλλάσεται δεν τον αποδίδει στο κράτος,που τις πιό πολλές φορές αυτοί οι "ελεύθεροι επαγγελματές" κάνουν σε μιά μέρα με ενα κατσαβίδι στην τσέπη τους όσα ο αγρότης σε ενα μήνα .
Σου έχω ξαναπεί,είμαι αντίθετος με το κλείσιμο των δρόμων με τρακτερ. Με το ίδιο μέτρο όμως πρέπει να κρίνουμε μισθωτούς και εργαζομένους,γενικά,που εξαγριωμένοι κλεινουν κάθε τόσο τους δρόμους της Αθήνας με οδοφράγματα.Ποιός έχει πιό πολύ δίκιο ή άδικο?δεν θα το κρίνουμε από τον τρόπο που διεκδικεί αλλά από τις πραγματικές αιτίες που τον αναγκάζουν να διεκδικεί.
Ο αγρότης της Ελλάδας Φαίδωνα,πριν του το πουν οι Βρυξέλλες,εχει στραφεί τα τελευταία χρόνια σε βιολογικές καλλιέργειες περισσοτερο από τους άλλους αγροτες των Μεσογειακών κρατών.
Και ξέρεις τι σημαίνει αυτό ?
υγεία στο αίμα μας,βοήθεια στην εγχωρια οικονομία και περιβαντολλογική πρόνοια.
Τους εμπόρους και τους μεσάζοντες πρεπει να πιάσει το κράτος από το ζβέρκο.
Το έχω ξαναπεί και θα το πω άλλη μιά φορά,θα κάνουν οτιδήποτε οι.... Φρυξέλλες σου ωστε μετά από 10 χρόνια να μας ταϊζουν σε καρούτες με μεταλλαγμένη κοπριά.


Οποιος από σας θέλει,το καλοκαίρι που θα έρθω στην Ελλάδα,να έρθει να πιούμε 5 ποτήρια κοκκινέλι Νεμέας από το δικό μου βιολογικό αμπέλι,κι ας πάρει μετά την πίεσή του,το ζάχαρό του και την χολιστερίνη του,κι άμα δεν ειναι 30% κάτω ?εγώ θα βγάλω το αμπέλι.

ΦΑΙΔΩΝ ΘΕΟΦΙΛΟΥ είπε...

@Σπύρος
Και βέβαια Σπυρέτο μου οι αγρότες δεν είναι οι μόνοι που δεν πληρώνουν φόρο. Η διαφορά είναι ότι οι αγρότες είναι οι μόνοι που δεν πληρώνουν φόρο με νόμο. Οι άλλοι που δεν πληρώνουν απλά κλέβουν το κράτος. Λέω λοιπόν εγώ, ότι αφού σύμμφωνα με το Σ΄ύνταγμα της Ελλάδας, όλοι οι Έλληνες είναι ΙΣΟΙ έναντι του νόμου, να πληρώνουν όλοι, ώστε έτσι το βάρος της φορολογίας να γίνει για όλους μας ελαφρύτερο και η χώρα ισχυρότερη. Οι μόνοι που πληρώνουν μέχρι δεκάρας, είναι οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι αφού δεν μπορούν να ξεφύγουν και οι μισθοί και οι συντάξεις είναι απολύτως ελεγχόμενες. Να μην υπάρχουν δηλαδή καλά παιδιά και κακά.
Τα οδοφράγματα στην Αθήνα δεν τα βάζουν βέβαια οι εργαζόμενοι που απεργούν αλλά οι κουκουλοφόροι για προσωπική τους εκτόνωση. Κλείνει βέβαια ο δρόμος στην Αθήνα, για όσο χρόνο κάνουν να περάσουν οι εργαζόμενοι απεργοί που διαδηλώνουν. Δεν κόβουν όμως την Ελάδα στα τέσσερα, νεκρώνοντας κάθε οικονομική δραστηριότητα, τις εξαγωγές και την ελεύθερη κυκλοφορία που δικαιούνται με νόμο οι πολίτες. Για την Ευρώπη , έχεις άδικο. Αν δεν υπήρχε η Ε.Ε. δεν θα υπήρχε και Γεωργία στην Ελλάδα. Τα προγράμματα των βιολογικών καλλιεργειών και οι ενισχύσεις τους μας ήρθαν από την Ε.Ε. και με δική της προτροπή. Η Ε.Ε. ακόμη, δεν επιτρέπει την εισαγωγή μεταλλαγμένων προϊόντων από την Αμερική και τον Καναδά. Δεν ξέρω μέχρι πότε θα το κάνει, αλλά μέχρι τώρα δεν το επιτρέπει. Η πράσινη ανάπτυξη είναι δεκτή με ενθουσιασμό στην Ε.Ε. και κάποιες χώρες , όπως η Δανία την έχει κάνει πραγματικότητα.
Όσο για το κρασί σου, που παράγεται στα χώματα της πατρίδας σου με βιολογική καλλιέργεια, δεν έχω καμιά αμφιβολία ότι είναι Αγία Κοινωνία...

Δημήτρης Κεφαλίδης είπε...

ΟΙ ΕΛΠΙΔΕΣ
Του ΣΤΑΥΡΟΥ Π. ΨΥΧΑΡΗ | Αθήνα - Κυριακή 24 Ιανουαρίου 2010
Δεν είναι γνωστόν πόσες φορές υπέκυψε σε εκβιασμούς ο ιδρυτής της Νέας Δημοκρατίας Κ. Καραμανλής. Μία όμως περίπτωση είναι χαρακτηριστική. Ηταν κατά τη δεκαετία του ΄70, όταν είχε ξεσπάσει η μεγάλη πετρελαϊκή κρίση και η χώρα κινδύνευε να μείνει από καύσιμα. Για να διασφαλίσει μειωμένη κατανάλωση η τότε κυβέρνηση Καραμανλή απηγόρευσε την κυκλοφορία των ΙΧ αυτοκινήτων τα Σαββατοκύριακα εναλλάξ: τη μία εβδομάδα κυκλοφορούσαν τα ζυγά και την άλλη τα οχήματα με μονό αριθμό.

Το μέτρο εφαρμόστηκε υποδειγματικά- με μια μοναδική και χαρακτηριστική περίπτωση. Ενώ κανείς δεν μπορούσε να πάρει άδεια εξαιρέσεως (ούτε και οι... υπουργοί μπορούσαν να κυκλοφορήσουν, ακόμη και για υπηρεσιακούς λόγους!), μια τάξη... εργαζομένων εξαιρέθηκε. Φαντάζει απίστευτο αλλά (... μονά-ζυγά, δικά τους) εξαιρέθηκαν του μέτρου οι... πιλότοι της Ολυμπιακής. Είπαν ότι δεν μπορούν να αναζητούν ταξί για το αεροδρόμιο διότι παθαίνουν στρες και προειδοποίησαν πως όταν δεν κυκλοφορούν δεν θα πετάνε!!

Με αυτά τα δεδομένα και ο «σκληρός Καραμανλής» υπέκυψε στον εκβιασμό, με αποτέλεσμα πολλοί υπουργοί να οικτίρουν εαυτούς και αλλήλους.

Από τότε έχουν περάσει δεκαετίες. Και ο εκβιασμός έγινε στοιχείο της καθημερινής ζωής μας. Οι περιπτώσεις είναι πολλές και πασίγνωστες. Αλλά γιατί όχι; Μας ενοχλεί η κατάληψη των εθνικών δρόμων από αγρότες που απαιτούν με το έτσι θέλω... 15.000 ευρώ ο καθένας και δεν μας ενοχλεί η πληρωμή εκατοντάδων χιλιάδων στους λιμενεργάτες του ΟΛΠ;

Εκείνοι δεν θα ήσαν λύκοι αν οι άλλοι δεν ήσαν αρνιά!.., έχει γράψει ο Σαίξπηρ.

Οι αγρότες ασφαλώς θα επιστρέψουν στα έργα τους αν πεισθούν ότι δεν γίνονται εξαιρέσεις και ότι η χώρα βρίσκεται μισό μόλις μήνα πριν από την έμμεση αναγγελία της πτωχεύσεως διά της τοποθετήσεως ξένων ελεγκτών στην Αθήνα. Ολοι στηρίζουν τις ελπίδες τους στον εψηφισμένο Πρωθυπουργό.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ΜΗΘΥΜΝΑ

ΜΗΘΥΜΝΑ
Γενέθλιος τόπος