Σάββατο, Δεκεμβρίου 19, 2009

ΑΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΟ ΠΝΕΥΜΑ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ



Αν το πνεύμα των Χριστουγέννων που βρίσκεται μέσα τη «Χριστουγεννιάτικη Ιστορία» του Charles Dickens, υπάρχει και στην πραγματικότητα, τότε έχει πολλούς να επισκεφτεί αυτές τις μέρες:
.
Τα παιδιά της στέρησης, της ανέχειας και της εγκατάλειψης. Τις κακοποιημένες γυναίκες θύματα της εκμετάλλευσης των κυκλωμάτων της πορνείας. Τους ανήμπορους. Τους αγύρτες των πόλεων. Τα πρεζόνια. Τους γέροντες.
Τους διχασμένους κυβερνήτες του κόσμου για το αν ο πλανήτης Γη πρέπει να σωθεί…
.
Και τέλος, τους υπόλοιπους ανθρώπους, για να απαλύνει έστω και λίγο το ΕΓΩ τους, που πάνω του σκοντάφτει η ανάγκη των άλλων…
.
Καλά Χριστούγεννα Θαμώνες, γνωστοί και άγνωστοι φίλοι του «Καφενείου».
Ο καθένας σας , ας διαλέξει το είδος της χαράς που του ταιριάζει για να γιορτάσει.

Φαίδων Θεοφίλου









33 σχόλια:

Un par de neuronas... είπε...

Καλά, αν και πρέπει να περιορίσω για να γράψω με τις λέξεις που ξέρω, σας λέω ότι το λίγο πνεύμα Χριστουγέννων που μου έμηνε έχει σχεδόν έφυγε, αλλά το ελάχιστο από εκείνο που ακόμα κτατάει η καρδιά μου, θα το μοιραστώ με εσείς. Είναι απαραίτητο να ακούμε τις ειδήσεις για να μην έχουμε την επιθυμία εορτασμού.
Φιλιά.

τι σημασία έχει το όνομά μου είπε...

"ο καθ'ένας ας διαλέξει το είδος της χαράς που του ταιριάζει,κι ας γιορτάσει" Φ.Θ.
Σε εμένα Φαίδωνα μεγάλη μου χαρά θα ήταν να γινόμουνα πειστική φωνή στα χείλη αυτού του αθώου κοριτσιού και να λέγα στους μεγάλους "μην με πληγώνετε,μην μου μολύνετε την αναπνοή ,μην μου βάζεται δηλητηριο στο αίμα με τις χημικες ουσίες της τροφης μου,βγάλτε την βία και την αισχροτητα από τις τηλεοράσεις, φτιάξτε μου πάρκα να παίζω,δώστε μου ευάρες και ευήλιες σχολικές αίθουσες,εφαρμώστε ενα εκπαιδευτικο σύστημα που μου ανοίγει το αύριο.
Αυτη θα ηταν η χαρά μου,να μπορούσα να πείσω τους μεγάλους ,μεσα απο την φωνούλα αυτού του αθώου κοριτσιού,να γίνουν πιό ανθρωποι ,γιά εκείνους και γιά μένα.

ΦΑΙΔΩΝ ΘΕΟΦΙΛΟΥ είπε...

@Τι σημασία έχει τ' όνομά μου

Για όλα όσα λες έχεις δίκιο, και η χαρά που θα επέλεγες δείχνει την ανθρώπινη ευαισθησία σου και την έγνοια σου για το σύνολο. Πράγμα που εκφράζει και την ποιότητα του ανθρώπου. Μόνο, που όπως γράφω στο βιβλίο μου "Ο Τρόφιμος" ο άνθρωπος έφτιαξε ένα σύστημα, εγκλωβίστηκε μέσα και δεν μπορεί να βγεί. Υπάρχουν αντίρροπες δυνάμεις: Αυτές που επωφελούνται από το να γίνονται οι νέοι ναρκομανείς, οι γυναίκες θύματα πορνείας, να υπάρχει θολούρα στην κοινωνία και να επωφελούνται οι αρουραίοι και οι άλλες δυνάμεις που θέλουν όσα εσύ αναφέρεις. Το κακό ως γνωστόν είναι πιο δυνατό. Γι αυτό, ο αγώνας είναι επίπονος και μακρύς. Όταν έρχονται αυτές οι μέρες των γιορτών, γεμίζουμε σάλτσες, εξωραϊσμούς, χρυσόσκονες, στολίδια και πλαστική χαρά. Μοιάζει ξαφνικά ο κόσμος σα να άλλαξε απότομα, σα να μην έχει πληγές, σα να μη φταίει κανείς για τίποτα. Όλα αυτά είναι βέβαια τεχνητά γιατί έτσι επιβάλλει η αγορά και η γοητεία της γκλαμουριάς. Γιατί αν είχαμε συναίσθηση του πνεύματος των Χριστουγέννων θα ήταν και η κοινωνική μας συμπεριφορά διαφορετική Γι αυτό οι γιορτές των Χριστουγέννων, μου προκαλούν μελαγχολία και θλίψη πνεύματος.

ΦΑΙΔΩΝ ΘΕΟΦΙΛΟΥ είπε...

@ΒΕΡΟΝΙΚΑ
Κατάλαβες καλά τι θέλω να πω, και βλέπω ότι σκεπτόμαστε με τον ίδιο τρόπο σ' αυτό το θέμα. Σ' ευχαριστώ Καλή μου φίλη, σ' ευχαριστούμε όλοι εδώ στο "Καφενείο του Θεού" που μοιράζεσαι μαζί μας το λίγο πνεύμα των Χριστουγέννων που έχεις. Και μεις κάνουμε το ίδιο με σένα και αισθανόμαστε πιο αληθινοί.
Θα σε παρακαλέσω, τις ευχές που έστειλες σε όλους μας, να τις γράψεις σαν σχόλιο και εδώ στο Καφενείο. Είναι πραγματικά ωραίες ευχές
Φιλιά

τι σημασία εχει τ'όνομά μου ? είπε...

Ε τοτε Φαίδωνα ,άμα είναι τα πράγματα έτσι όπως τα λες και θα συνεχιζουμε να πληγώνουμε τα παιδιά και συνεχεια να τα καλοπιάνουμε με πλαστικά δώρα δεν θελω ούτε και μπορώ να έχω χαρά με τον ερχομό των Χριστουγέννων.

ΦΑΙΔΩΝ ΘΕΟΦΙΛΟΥ είπε...

@Δεν έχει σημασία τ' όνομά μου

Τα πράγματα δεν είναι έτσι επειδή τα λέω εγώ. ΕΙΝΑΙ ΕΤΣΙ ΑΠΟ ΜΟΝΑ ΤΟΥΣ.

Ελιά Μαϊστρα είπε...

Χριστουγενα για μένα;
Ενα διάλλειμα..
μετά το κουραστικό 8ωρο..
Ενα τσιγάρο..
για να μπορείς να συνεχίσεις..
Μια στιγμή..
για να βάλεις την καρδιά και το μυαλό σε τάξη..και να δείς τα πράγματα πιο καθαρά..
Και μια αναδρομή..
στα χρόνια που γελούσαμε και κλαίγαμε στ'αλήθεια

Χρόνια σου πολλά Φαίδωνα με αγάπη

Ελένη Λιντζαροπούλου είπε...

Η απάντηση γεννιέται αυτόματα μέσα μου.
Η χαρά που μου ταιριάζει για να μπορώ να γιορτάσω, είναι η χαρά των άλλων.
Αν γεννηθεί η χαρά στις ψυχές των άλλων, ίσως να γεννηθεί και ο Χριστός μέσα μου.
Αν σαρκωθεί η αγάπη στον κόσμο μας, ίσως και να μπορώ να δω τον Χριστό…

Μακάρι να γεννηθεί στις ψυχές μας ο ζωντανός Θεός αυτά τα Χριστούγεννα. Φάτνη του ο πόνος της ψυχής μας, το δάκρυ μας... και όχι τα λαμπερά φώτα της κατανάλωσης και της θλίψης.

Την Αγάπη μου σε όλους.

Φαίδωνα να είστε καλά, να ενεργοποιείτε την σκέψη και να γεννάτε προβληματισμούς.

Ο Χριστός γεννήθηκε στον τόπο του Τρόφιμου. Γεννήθηκε για να σταυρωθεί. Δεν μπορούμε να τον βλέπουμε σαν ροδαλό βρέφος, αλλά σαν άστεγο παιδί, σαν εξευτελισμένη γυναίκα, σαν αδικημένο του κόσμου τούτου.

Σας ευχαριστώ.

Λυγερή Βασιλείου είπε...

Υγεία-συντροφικότητα με τους αγαπημένους σας και μια πολύ καλή φιλική σχέση με τον εαυτό σας…..
Το χαρμόσυνο κλίμα των ημερών να περάσει την πόρτα του σπιτιού σας .
Στο Νέο έτος ας προσπαθήσουμε να αναβαθμιστεί η ποιότητα της Ζωής όλου του κόσμου !

http://ligery.pblogs.gr
http://pygemos.blogspot.com.
http://lygeri.pblogs.gr

fotis1926 είπε...

Ωραία λόγια, χαίρω πολύ για την γνωριμία..

Καλή συνέχεια

ΦΑΙΔΩΝ ΘΕΟΦΙΛΟΥ είπε...

@Eλίτσα
Χρόνια πολλά Ελίτσα. Πράγματι πολλοί προτιμούν να ανακαλέσουν τη χαρά των παιδικών χρόνων στη μνήμη τους μαζί με τη χαμένη; αθωότητα.
Να 'χεις υγεία για να κάνεις τις όποιες επιλογές θέλεις.
Να προσέχεις τις καταχρήσεις!

ΦΑΙΔΩΝ ΘΕΟΦΙΛΟΥ είπε...

@Βig Mama
Τα είπες όλα Mama. Δεν έχω να προσθέσω κάτι. Μόνο τις ευχαριστίες μου για την τόσο θετική συμβολή σου στο "Καφενείο", έτσι ώστε να διαθέτει στα σεντούκια του πολύτιμες πραμάτιες, και τις πιο θερμές μου ευχές για υγεία και ανα-γέννηση.

ΦΑΙΔΩΝ ΘΕΟΦΙΛΟΥ είπε...

@Λυγερή
Δεν μπορώ βέβαια να σας ευχαριστήσω για ευχές γεμάτες αρνητικούς υπαινιγμούς, μπορώ όμως εγώ να σας ευχηθώ ειλικρινά, υγεία σωματική και πνευματική και γαλήνη στην καρδιά, ώστε να δυναμώνει η χαρά για τη ζωή και να απαλύνονται τα όποια προβλήματα.
Καλά Χριστούγεννα

ΦΑΙΔΩΝ ΘΕΟΦΙΛΟΥ είπε...

@fotis 1926
Καλώς όρισες Φώτη
Χαίρομαι κι εγώ που σε γνωρίζω έστω και στιγμιαία. Ευχαριστώ για την "καλή συνέχεια". Οι πόρτες του "Καφενείου" είναι ανοιχτές και μπορείς να θεωρείς το χώρο ΚΑΙ δικό σου.
Καλά Χριστούγεννα

Αστοριανή είπε...

... και...πάλι, ...κι από δω...

Ολόλευκες Ευχές με Υγεία και Αγάπη,

Σε ΟΛΟΥΣ ΣΑΣ,

από μια "κατεψηγμένη" πεντακάθαρη (!!!) δίχως...μικρόβια,

γελαστή Νέα Υόρκη!

Υποθέτω, καλό σημάδι για τον Νέο...Χρόνο!

Φαίδωνά μου,
πάντα με υγεία κι Αγάπη, τα άλλα έπονται
Υιώτα
"αστοριανή"
ΝΥ

Σπύρος είπε...

Το πιο όμορφο στο ΚΑΦΕΝΕΙΟ είναι ότι οι αναρτήσεις είναι επίκαιρες και τέλειες και πως τα σχόλια μπορουν να γίνουν αναρτήσεις.
Διάβασα πριν λίγο το σχόλιο της BIG MAMA και ηταν ότι πιο ανθρώπινο,οτι πιό ωραίο και Χριστιανικό έχω διαβάσει.
Πως να μην σας αγαπάμε BIG MAMA?

ΦΑΙΔΩΝ ΘΕΟΦΙΛΟΥ είπε...

@Αστοριανή
Σ΄ευχαριστώ Γιώτα μου για τις ευχές από το ολόλευκο σκηνικό της Νέας Υόρκης που μοιάζει με παραμύθι.. Στα ζεστά λοιπόν, με θέα από τη τζαμαρία, την άπλα του λευκού. Κάπου εκεί θα κάνουν βόλτα και ο Τσαρλς Ντίκενς αγκαζέ με τον Εμπενίζερ Σκρουτζ...
Την αγάπη μου μαζί με τις ευχές μου για υγεία και δημιουργία, ώστε έτσι να μπορείς να προσκαλείς τις χαρές στη ζωή σου.
Θερμές ευχές στο Δημήτρη.

ΦΑΙΔΩΝ ΘΕΟΦΙΛΟΥ είπε...

@Σπύρος
Σπυρέτο μου είναι ξεχωριστή χαρά που συνεχίζει να σου αρέσει το "Καφενείο". Όσο για τη Mama, πραγματικά "δεν παίζεται" με την πιο θετική έννοια βέβαια.

Un par de neuronas... είπε...

Μου ζήτησε ο φίλος μου Φεδόν να σας γράψω τις ευχές μου εδώ, στο Καφενείο. Βεβαία, θα το κάνω μία εκ καρδιά στις 3 γλώσσες μου:

SEAMOS COMO SEAMOS: PEQUEÑOS, POBRES O HUMILDES, NADA NOS IMPEDIRÁ PASAR UNOS FELICES DIAS Y UN MEJOR 2010 (ESPAÑOL)

Siguem com siguem, petits, pobres o humils, res ens impedirà passar uns feliços dies i un millor any 2010 (CATALÁN)

ΝΑ ΕΊΜΑΣΤΕ ΌΠΩΣ ΕΊΜΑΣΤΕ: ΜΙΚΡΟΊ, ΦΤΩΧΟΊ Η ΤΑΠΕΙΝΟΊ, ΤΙΠΟΤΑ ΘΑ ΜΑΣ ΑΠΟΤΡΈΨΕΙ ΝΑ ΠΕΡΆΣΟΥΜΕ ΕΥΤΥΧΕΙΣΜΈΝΕΣ ΗΜΈΡΕΣ ΚΑΙ ΈΝΑ ΚΑΛΎΤΕΡΟ ΈΤΟΣ 2010.

Καλές γιορτές και ευχαριστώ τιν φιλία σας.

Ελένη Λιντζαροπούλου είπε...

@
Φαίδωνα και κ. Σπύρο μας…
Κάποιες στιγμές στη ζωή μας έχουν μια λάμψη ξεχωριστή. Σαν να ανοίγει ένα παράθυρο στη φιλία, σαν οι ευχές και τα λόγια να κρύβουν μέσα τους όλη την αλήθεια και την αγάπη του κόσμου.
Χαίρομαι σαν παιδί και σας ευχαριστώ. Δεν σας κρύβω ότι επιστρέφοντας σπίτι μετά την κούραση και την ένταση της ημέρας, διάβαζα τα λόγια σας και μου ήρθαν στα μάτια δάκρυα. Ίσως τώρα που μεγαλώνω να έχω γίνει πιο ευάλωτη στη χαρά και την αγάπη των ανθρώπων…

Σας φιλώ αγαπημένοι μου φίλοι, με την πεποίθηση ότι οι εκλεκτοί κύριοι σαν κι εσάς σπάνιζαν και σπανίζουν. Να είστε καλά, να δημιουργείτε και να χαίρεστε ό,τι αγαπάτε στη ζωή.

ΦΑΙΔΩΝ ΘΕΟΦΙΛΟΥ είπε...

@Βερόνικα
Καλή μας φίλη, σ' ευχαριστώ που άφησες εδώ στο "Καφενείο" τις όμορφες και αισιόδοξες ευχές σου για τους μικρούς και ταπεινούς, σε τρεις αγαπημένες γλώσσες:
Την ισπανική, την καταλανική την ελληνική. Να είσαι βέβαιη πως οι ευχές σου θα πραγματοποιηθούν!

Dennis Kontarinis είπε...

Μακάρι αγαπητέ μου Φαίδων να υπάρχει αυτό το Πνεύμα και να καταφέρει να κάμει όλες αυτές τις επισκέψεις που αναφέρεις.
Χρόνια πολλά σε όλες και όλους.
Ντένης

pylaros είπε...

Χαρούμενα Χριστούγεννα υπήρχαν μόνο τότε που είμασταν ανήλικα παιδιά και πιστεύαμε, ότι έσπερναν στο άπλαστο μυαλό μας οι ενήλικες.

Μετά έγιναν ένας υλιστικός βραχνάς, αποτέλεσμα της εμπορικής εκμετάλευσης μιας σύγχρονης κερδοσκοπικής κοινωνίας.


Γαβριήλ

ΦΑΙΔΩΝ ΘΕΟΦΙΛΟΥ είπε...

@Dennis Kontarinis
Μακάρι, σιορ Κονταρίνη μου. Αν υπάρχει ακόμα ή αν υπήρχε καν.
Χρόνια πολλά

ΦΑΙΔΩΝ ΘΕΟΦΙΛΟΥ είπε...

@pylaros
Πράγματι. Υλιστικός βραχνάς. Λες να μην έμεινε πια περιθώριο για το πνεύμα των Χριστουγέννων;
Γι άλλη μια φορά ας διατηρήσουμε το χαμόγελό μας.
Χρόνια πολλά

Σπυρος Δαρσινός είπε...

Δεν ξέρω ,αλλά ομολογώ οτι ευχάριστα παρασύρομαι από το πνεύμα τούτων των ημερών.Μου αρέσει ακόμη που το έλουσαν με τα χρώμματα της φύσης.Φαίνεται πως με κάποιον τρόπο μπόρεσα και έμεινα....παιδί που του αρέσουν τα κόκκινα τα κίτρινα φωτάκια και τα πολύχρωμα διπλωμένα δώρα κάτω από το Χριστουγεννιάτικο δέντρο.
Ισως γιατί μου έλλειψαν όταν είμουνα παιδί.
Και είμαι και λίγο πονηρός ο φίλος ,προσπαθώ να κρύψω την ευχάριστη αυτή διάθεσή μου από τους δικούς μου και κάνω τάχαμ ότι είμαι αγαναχτισμένος με όλη αυτή τη βαβούρα των δώρων.Το κάνω αυτό γιατί όλο το χρόνο τους λέω ότι γίναμε καταναλωτικά όντα και εργαλεία των Εβραίων
Γι αυτό κάθε Χριστούγεννα που γίνεται καταναλωτικό "όργιο"παίρνω το σοβαρό μου υφος και λέω επιτακτικά στα παιδιά μου "εμένα να μην μου πάρετε τίποτα φέτος ,τ'ακούτε ?
Και εκείνα τα μπάσταρδα χομογελάνε ειρωνικά και μου λένε "ναι μπαμπά ναι ,το ξέρουμε"

Μιά χρονιά μάλιστα μου κάνανε καψώνι,άνοιξαν ολα τα άλλα δώρα και εκείνα που είχανε πάρει γιά μένα τα είχανε κρύψει και είμουνα,όπως μου είπανε μετά,σαν παραπονεμένος σκύλος.Η γυναίκα μου με κοίταζε και με λυπότανε,αλλά ειχε πάρει αυστηρή εντολή από τα παιδιά να μην μου πει τίποτα.

Ναι,αφήνομαι να παρασυρθω από το πνεύμα των ημερών.Και το διακαιολογώ ότι έχω όλο τον υπόλοιπο χρόνο να νιώθω τύψεις
που δεν κάνω πάρα πάνω γι αυτούς που πεινάνε ,γι αυτούς που δεν έχουνε ρούχο να ντυθούνε ,που δεν έχουνε μιά γωνιά να φυλαχτούνε από τον παγερό χειμώνα.

Αλήθεια ,πως μπόρεσαν 100 ασυνείδητοι άνθρωποι να με φορτώσουν τύψεις για τα δικά τους κρίματα ?Πως και δεν αντιστάθηκα πριν θεριέψουν και με λιώσουν στις πατούσες τους ?

Ελένη Λιντζαροπούλου είπε...

@
κ. Σπύρο μας, δεν ξέρω πότε μου αρέσετε πιο πολύ... όταν λέτε αλήθεια ή όταν λέτε ψέματα;

Όπως και να' χει όμως, όταν η σοφία συνοδεύεται από την παιδικότητα είναι ακαταμάχητη.

Χαίρομαι κάθε σας λέξη.

Καλό ξημέρωμα.

Σπυρος Δαρσινός είπε...

BIG MAMA
Ξέρω ότι μπορήτε να δήτε την αλήθεια πίσω από το ψέμα,γι αυτό
κάνω και ....καμιά καρέλα πάρα πάνω[Παιδί δεν είμαι ?
Στην περίπτωσή μας? είπα να βγάλω με.... χαριτωμένες κινήσεις [ή προσπάθησα να βγάλω]τα ρούχα της αλήθειας γιά να φανεί το ωραίο αλλά και πληγωμένο σώμα της.
Ξέρετε πόσοι αγάπησαν το σταφύλι από τις λαχταριστές ψεύτικες ρόγες σταφυλιού στον πίνακα του ΒΕΝ ΓΚΟΓΚ?
Προς θεού ,δεν κάνω συσχετίσεις γιατί θα πέσει φωτιά και θα με κάψει
Χτυπάτε όμως κέντρο στα πράγματα και στους ανθρώπους .

Να έχετε μιά χαρούμενη Χριστουγεννιάτικη εβδομάδα

ΦΑΙΔΩΝ ΘΕΟΦΙΛΟΥ είπε...

@Σπύρος
Τί όμορφη εικόνα εσωτερικού ανθρώπινου τοπίου έδωσες φίλε μου!
Με την παιδικότητα που παραμονεύει και εκδηλώνεται και τη συνείδηση της ωριμότητας που ελέγχει. Καί τα δύο κάνουν έναν ευαίσθητο, και σοφό
άνθρωπο. Αλλά και έναν ποιητή που εκτός από το έργο του, λειτουργεί και σαν ποιητής της καθημερινότητας που μας ενεργοποιεί να σκεφτόμαστε και να αισθανόμαστε.
Να 'σαι καλά και να εισπράξεις πλούσια τη χαρά με την παρουσια των φίλων σου, αύριο παραμονή των Χριστουγέννων.

Σπύρος είπε...

Οσο και να μη θέλουμε να το... παραδεχτούμε μπαίνουμε σε ένα ΜΛΟΓΚ γιατί σε καλοδέχετε και σε καταλαβαίνει ο ιδιοχτήτης .Εσύ όμως βρε φίλε Φαίδωνα ακτινογραφείς και τον ήχο των βημάτων μου.Μιά μέρα θα ντύσω τις λέξεις με ινδιάνικη σιωπή να δούμε θα τις ακούσεις ?

ΦΑΙΔΩΝ ΘΕΟΦΙΛΟΥ είπε...

@Σπύρος
Έτσι γίνεται Σπύρο μου όταν ο Λόγος σε βρίσκει κατάστηθα...
Πιες ένα ποτήρι, έστω μισό, στη υγειά μου και θα το καταλάβω..

Ελένη Λιντζαροπούλου είπε...

Αγαπημένοι μου φίλοι, Φαίδωνα και κ. Σπύρο μας... και οι σιωπές και οι ανάσες σας και ο λόγος και οι σκέψεις σας, πλουτίζουν το Καφενείο με γοητεία, λεβεντιά, ήθος και ουσία.

Να είστε καλά και οι δυο. Ας ξημερώνει κάθε μας μέρα σαν μέρα Γέννησης για όλους μας.

ΥΓ... Κρυφοκοιτάζω και κρυφακούω... να το ξέρετε.

Σπύρος είπε...

Θα το πιώ, το μισό στην υγειά σου και το άλλο μισό στην υγειά τής BIG MAMA που κρυφακούει από την καρδιά μας.Δεν νομίζω όμως να το καταλάβετε,γιατί το αγιοργίτικο το πίνεις σήμερα και ανασταίνει σε τρεις μέρες .Γιά να δούμε.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ΜΗΘΥΜΝΑ

ΜΗΘΥΜΝΑ
Γενέθλιος τόπος