Τρίτη, Σεπτεμβρίου 29, 2009

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΜΕΛΑΓΧΟΛΙΑ

Του Φαίδωνα Θεοφίλου


Τους σημαντικούς πολιτικούς άνδρες τους ανεβάζει ψηλά στα μάτια των πολιτών και της πολιτικής, σχετικά εύκολα, η ακτινοβολία του αναστήματός τους, που δανείζει και νόημα καθώς και ποιότητα στην πολιτική μας ζωή. Οι περισσότεροι σημερινοί πολιτικοί μας άνδρες τεντώνουν ακραία την σπουδαιοφάνειά τους για να την κάνουν σπουδαιότητα. Ο πήχης είναι τόσο χαμηλά που φθάσαμε να θεωρούμε σημαντικούς πολιτικούς άνδρες τον Καραμανλή και τον Παπανδρέου με μόνα πραγματικά «προσόντα», τα ονόματά τους… Αυτές οι εκλογές μου προκαλούν μελαγχολία όταν κοιτάζω και ακούω τα κόμματα, τους αρχηγούς και τα στελέχη τους:

Ν.Δ.: Ένας θίασος ανικάνων που υποσχέθηκε να επανιδρύσει το κράτος και ίδρυσε κάτι άλλο που έχει τα χαρακτηριστικά ενός οίκου ανοχής. Επί 6 χρόνια που κυβερνούσε, έκανε αντιπολίτευση στην αντιπολίτευση. Τώρα ξαναζητά την ψήφο των πολιτών κάνοντας ……αντιπολίτευση στην κυβέρνηση που… θα προκύψει από τις εκλογές!!!

Πασοκ.: Τιμωρημένο, δικαίως, σε τρεις εκλογικές αναμετρήσεις για τα όσα αρνητικά έκανε ή θετικά που παρέλειψε να κάνει. Αν το κόμμα της αντιπολίτευσης διαθέτει κάποια ικανά στελέχη, κανένα από αυτά δεν είχε την ευκαιρία να ηγηθεί του κόμματος, παρά μόνον ο Γιώργος Παπανδρέου που δεν μπορεί ακόμα να ξεχωρίσει το πηλίκον απ’ το… πηλήκιο!!!

Κ.Κ.Ε: Μετά και το πρόσφατο σταλινικό παραλήρημα της Αλέκας Παπαρήγα, πείστηκε και ο πλέον αφελής ότι οι άνθρωποι αυτοί είναι εξωτικοί όπως και οι Ταλιμπάν. Χώρια, που όταν ανοίγουν το στόμα τους για το κομματικό κήρυγμα, σε πιάνει βαρεμάρα και πλήξη, αφού ξέρεις ότι θα σου πουν όσα ήδη γνωρίζεις απ’ έξω αφού χρόνια τώρα, ακούς το ίδιο μονότονο μάθημα. (Αλλά το πολύ το κυρ ελέησον…) Ακόμη, το Κ.Κ.Ε. αρνείται οποιαδήποτε συζήτηση για κυβερνητική συνεργασία με οποιοδήποτε κόμμα, επιδεικνύοντας κομματική αυταρέσκεια και οραματιζόμενο το...δικό του Πάσχα με την ανάσταση των…σοβιέτ.

Σύριζα: Η παιδική χαρά της πολιτικής μας, όπου, λέει, υπάρχουν δεν ξέρω πόσες συνιστώσες ανθυποκοματιδίων του ενός ατόμου, στο κόμμα. Δεν μπορούν να συννενοηθούν μεταξύ τους ούτε και να βγάλουν αρχηγό, αφού όλοι οι εκπρόσωποι των συνιστωσών θέλουν να είναι αρχηγοί κι αφού δεν μπορούν όλοι, δεν βγάζουν κανένα. Ορίζουν μόνο έναν αρχηγεύοντα υπό την πίεση των εκλογών και για να μην διαλυθούν στα «εξ ών συνετέθησαν». Αυτοί που δεν μπορούν να διοικήσουν το σπίτι τους , θα έχουν λόγο για τη χώρα. Θέλω να αναφέρω εδώ ότι η πολιτική μας ζωή έχει ανάγκη από πολιτικούς σαν τον Φώτη Κουβέλη και τον Δημήτρη Παπαδημούλη, που το κόμμα τούς έβαλε στο περιθώριο…Πάντα οι μικροί και ασήμαντοι κάτεχαν την τέχνη του αποκεφαλισμού…

ΛΑ.Ο.Σ. : Προϊόν που γέννησε η πολιτική παρακμή. Κόμμα ευκαιρίας και …εκπτώσεων με νεοταξικές αντιλήψεις που ισοπεδώνει την αισθητική και προβάλλει την αυθάδεια της ανοησίας, ως πολιτική λογική. Κόμμα, «Αποθήκη» ξεπεσμένων πολιτικάντηδων και συλλογής ετερόκλητων στοιχείων με στόχο την άγρα ψήφων από κάθε κατεύθυνση. Πρόσφατα προσχώρησε στο κόμμα Κυπατζής, (πρώην διοικητής της Κ.Υ.Π.) ενώ ταυτόχρονα ο Καρατζαφέρης, έκανε επαφές και για την προσχώρηση του γνωστού μάνατζερ θεαμάτων, Ηλία Ψινάκη που δεν ευδοκίμησε μετά από αντιδράσεις στελεχών τού κόμματος. Τραχανοδικαστήριο …

Οικολόγοι-Πράσινοι: Ενώ έχουν εξαιρετικές θέσεις για το περιβάλλον και αξιόλογους νέους ανθρώπους- στελέχη, στηρίζουν τις σκοπιανές θέσεις στο Μακεδονικό και διατηρούν ισχυρούς δεσμούς με το «Ουράνιο τόξο» λέγοντας πως υπάρχει Μακεδονική (Makedonski) μειονότητα στην Ελλάδα. Αυτοί οι άνθρωποι ζητούν όμως την ψήφο των Ελλήνων και όχι των Σκοπιανών όπως θα έπρεπε….

Η πολιτική μελαγχολία απλώνεται παντού. Ευτυχώς υπάρχουν οι κουβέντες με τους λιγοστούς, ακριβούς, φίλους. Ευτυχώς υπάρχουν οι ποιητές που περιμένουν πάντα στα φαρδιά ράφια της βιβλιοθήκης. Η φύση με τις μυρωδιές της . Οι μουσικές του κόσμου έτοιμες να σε υποδεχθούν από τον απογευματινό περίπατο.
Έτσι η πολιτική μελαγχολία ξαλαφρώνει…

Μήπως δεν αγαπάμε αρκετά αυτή τη χώρα;
Πάντως την Κυριακή , ψηφίζω.


Οι πίνακες είναι του Τσόκλη

17 σχόλια:

kostasst είπε...

Καλημέρα Φαίδωνα. Θα συμφωνήσω στα περισσότερα από όσα καταγράφεις. Το ζήτημα είναι ότι τελικά θα ψηφίσουμε, έστω και με τη λογική "το μη χείρον βέλτιστον". Το ζήτημα βεβαίως είναι η καθημερινή δράση όλων μας. Δυστυχώς, όσο κι αν φαίνεται κυνικό "έχουμε τους πολιτικούς που μας αξίζουν"...
Έχω μια ένσταση ως προς τους Οικολόγους (με τους οποίους να σημειώσω έχω πολλές διαφωνίες, αλλά θεωρώ ότι θα είναι καλό να μπουν στη Βουλή). Οι απόψεις ενός στελέχους δεν χαρακτηρίζουν το σύνολο. Το "Μακεδονικό", θα το γνωρίζεις και από την πρώτη έκδοση της "Ζωής εν τάφω", όσο κι αν θέλουν οι ακραίες πλευρές εκατέρωθεν των συνόρων, είναι ένα θέμα πολύπλοκο και όχι "άσπρο- μαύρο". Ασφαλώς οι γελοιότητες των Σκοπίων προκαλούν, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν υπάρχουν και κάποιοι που απλώς χρησιμοποιούν το θέμα για τους δικούς τους σκοπούς.
Γενικώς η εξουσία όταν είδε παλιότερα τον ΣΥΡΙΖΑ και πιο πρόσφατα τους Οικολόγους να αποκτούν επιρροή, προσπάθησε με κάθε τρόπο να τους δυσφημήσει. Για μένα ό,τι χειρότερο θα είναι μια αυτοδυναμία του ΠΑΣΟΚ. Δεν θέλω ούτε να φαντάζομαι τι θα συμβεί στη χώρα (με τον Φόρεστ Γκαμπ για... ηγέτη!)

λυγερη είπε...

Μήπως είναι καιρός ν' αγαπήσουμε περισσότερο τον εαυτό μας ;;;
Μήπως είναι καιρός ν' αγαπηθούμε οι πολίτες μεταξύ μας;;;

Καλημέρα Από
ΤΟΝ ΠΗΓΑΙΜΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΘΑΚΗ
http://ligery.pblogs.gr

korinoskilo είπε...

καμια μελαγχολια θα ελεγα....

αλλα απολαυσα την μουσικη στο μπλοκ :)

την καλησπερα μου

ΦΑΙΔΩΝ ΘΕΟΦΙΛΟΥ είπε...

@kostast
Καλησπέρα Κώστα μου.Φυσικά θα ψηφίσουμε είναι καθήκον μας να ψηφίσουμε με οποιεσδήποτε συνθήκες. Ασφαλώς και έχουμε τους πολιτικούς που μας αξίζουν αλλά όχι σε όλους. Πάντα υπάρχει μια ποιοτική μειοψηφία, που κακώς για όλους μας, σιωπά για τους δικούς της λόγους.
Για τους Οικολόγους: Η αντίθεσή μου δεν έχει πρόθεση να υπεραπλουστεύσει ένα σύνθετο θέμα όπως το Μ ακεδονικό. Στηρίζεται όμως σε μια απλή καθημερινή λογική: Δεν μπορείς ως προεξάρχων και βασικός εκπρόσωπος του κόμματος να είσαι ο ΜΟΝΟΣ ενάντια στα ελληνικά συμφέροντα και επιπλέον να ζητάς και τη ψήφο του ελληνικού λαού!!!! Έχουμε όλοι οι Έλληνες λάθος; Και ο Τρεμόπουλος με τους Σκοπιανούς δίκιο; Ωραία. Ας βγουν λοιπόν με θάρρος να μας αναλύσουν το θέμα και να μας ανοίξουν τα
μάτια...αλλά αντί να μιλήσουν με θάρρος για το θέμα, αφού έχουν σωστές θέσεις μαζί με το "ουράνιο τόξο", απωσιωπούν ένοχα τις θέσεις τους για το Μακεδονικό. Τι θέλεις να σκεφθεί ο κάθε πολίτης;;;;
Οι Οικολόγοι και ο Σύριζα αντίθετα με αυτά που ισχυρίζεσαι, φρόντισαν οι ίδιοι να κάνουν ότι μπορούσαν για να αυτοδυσφημηστούν είτε με τις θέσεις που πήραν για ευαίσθητα θέματα είτε επιδεικνύοντας αλλαζονεία (βρε καλώς τα παιδιά!!! που επανασυσπείρωσε τους Πασόκους που είχαν πάει στο Σύριζα) είτε επιδεικνύοντας ανικανότητα συννενόησης μέσα στο ίδιο τους το κόμμα!!!! Αν υπάρξει λοιπόν αυτοδυναμία του Πασοκ, καταλαβαίνω ότι θα είναι το χειρότερο για σένα, αλλά όχι ασφαλώς για την πλειοψηφία των πολιτών σε περίπτωση που θα του έδινε αυτοδυναμία και μάλιστα εντός των πλαισίων της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας που ακόμα έχουμε.
Όσο για τον Φόρεστ Γκαμπ ηγέτη είναι πράγματι για γέλια όσο και ο χοντρός άνθρωπος από πλαστελίνη, που όσο κι αν προσπάθησαν να τον κατασκευάσουν ηγέτη, αυτός επέμενε στα Play station, παρά σε κείνα που υποσχέθηκε για να γίνει πρωθυπουργός...

ΦΑΙΔΩΝ ΘΕΟΦΙΛΟΥ είπε...

@ λυγερή

Συμφωνώ μαζί σας ότι είναι καιρός οι πολίτες να αγαπηθούμε μεταξύ μας, ώστε να προέλθουν φυσιολογικά όλα τα άλλα. Για να μπορέσουμε όμως να αγαπηθούμε οι πολίτες μεταξύ μας, χρειαζόμαστε δύο πράγματα: Την ΑΝΟΧΗ και την κουλτούρα του ΕΜΕΙΣ...

ΦΑΙΔΩΝ ΘΕΟΦΙΛΟΥ είπε...

@korinoskilo
Χαίρομαι που δεν διαπίστωσες καμία μελαγχολία. Μάλλον η μουσική που σου άρεσε, σε έστειλε σε αντίθετο δρόμο, από αυτόν της μελαγχολίας.

Big Mama είπε...

Κοιτάζω τα εικαστικά της ανάρτησής σας Φαίδωνα…

Τραυματισμένη χώρα
Ακρωτηριασμένη ιστορία
Ακέφαλα αγάλματα να ατενίζουν άβουλα το μέλλον
Σωροί από πέτρες…
Ιδέες που δεν κάρπισαν

Την αγαπώ αυτή την πατρίδα.
Την αγαπώ βαθειά και θλίβομαι που δεν μπορώ να διαφωνήσω μαζί σας.

Αν σ’ αυτή σας την ανάρτηση είχαμε ελπίδα αντίλογου ή διάψευσης ξέρω ότι θα ήταν, πρώτα πρώτα για σας, μεγάλη χαρά.

Αγνή είπε...

Φίλε Φαίδωνα, Καλησπέρα!

Όπως περιγράφεις, η πολιτική και οι πολιτικοί σε απόλυτο ξεπεσμό! Ξεπεσμός ήθους, ιδεών και οράματος. Και δυστυχώς την Κυριακή μας καλούνε να συμμετέχουμε στον ξεπεσμό...

...και έχουν μετατρέψει και το δικαίωμα να είσαι πολίτης, αγγαρεία!

Κι έχουν κάνει την ημέρα των εκλογών, απλά καλή αφορμή για εκδρομή..

Δεν έχω να συμπληρώσω κάτι... εκτός των ευχών μου να είσαι καλά και να μοιράζεσαι τόσο όμορφα κείμενα μαζί μας! Έτσι! Για να ξε΄χνάμε την ασχήμια!

ΦΑΙΔΩΝ ΘΕΟΦΙΛΟΥ είπε...

@Βig Mama
Επισημαίνεις κάτι Mama, (τις εικόνες) που δεν είναι λιγότερο σημαντικό από το κείμενο. Πράγματι ό,τι μόνο με το ένστικτο επέλεξα, συνειδητοποιώ τώρα με την επισήμανσή σου πόσο ανταποκρίνεται στην αρνητική αυτή περίοδο που ζούμε. Κι εγώ αγαπώ την πατρίδα μου.Και γι αυτό μιλώ τόσο σκληρά για ό,τι συμβαίνει σ' αυτήν. Γι αυτό δεν κάνω δημόσιες σχέσεις με την εξουσία, ώστε να επωφελούμαι και να σιωπώ. Επειδή την αγαπώ.
Θα ήμουν ευτυχής πράγματι Mama αν υπήρχε η δυνατότητα αντίλογου και διάψευσης...

ΦΑΙΔΩΝ ΘΕΟΦΙΛΟΥ είπε...

@Αγνή
Καλησπέρα βορεινή μου φίλη
Κάποιοι από τους συμπολίτες μας, όπως εσύ, έχουν συνειδητοποιήσει, την έκπτωσή τους, την έκπτωσή μας. Όσο γρηγορότερα το καταλάβουμε όλοι ή σχεδόν όλοι, τόσο πιθανότερο είναι να αλλάξουμε ρότα.
Και για μένα είναι ξεχωριστή χαρά να μοιράζομαι μαζί σας τις σκέψεις μου και τις σκέψεις σας.

Dennis Kontarinis είπε...

Αγαπητέ μου Φαίδωνα.
Πιό πετυχημένος θα ήταν ο τίτλος Πολιτική Απελπισία.
Η ανάλυση των κομμάτων πολύ πετυχημένη. Σκέτη αηδία όλοι τους. Μεγάλο το θράσος όλων να βγαίνουν και να ζητάνε ψήφο.
Αν ήμουν στην Ελλάδα ειλικρινά δεν ξέρω τι θα έκανα, τι θα ψήφιζα ή ποιόν από όλους θα έπνιγα.
Ο Θεός να βοηθήσει τη δόλια πατρίδα μας.
Νάσαι καλά
Ντένης

Αστοριανή είπε...

...Καλό Μήνα (!) "βρε παιδιά"!!!!!!!!!!!!!
Ίσως ο ...γεραμπής να βάλει το χ΄ερι του και να βγει το τσούρμο που θα ξανακυβερνήσει (! ώ! του θράσους το... μέγα κεφάλαιο)
Η πατρίδα μας ολόσωμα έπρεπε να διαλέγει, όχι να έχει μοιραστεί σε ...κομητείες και ...κοματάρχες του συμφέροντος.
Σε μας είναι η δύναμη!
Καλή επιτυχία και φρόνηση,
Υιώτα
αστοριανή
ΝΥ

Ανώνυμος είπε...

Φαίδωνα, γεια σου,
Η διαφορά της πολιτικής μελαγχολίας, από τη μελαγχολία σαν έκφραση τέχνης - η οποία τόσο αισθητά εξυπακούεται στο κείμενό σου, και στους δύο υπέροχους πίνακες του Τσόκλη - είναι ότι οι μεν πολιτικοί (σχεδόν όλοι) πίσω από την υποκριτική πολιτική μελαγχολία, κρίβουν το αίσχος τους, οι δε καλλιτέχνες με την μελαγχολική καλλιτεχνική τους έκραση, παρουσιάζουν υψηλά και ευγενή αισθήματα: σαν αυτά που παρατηρούμε και αισθανόμαστε στα γλυπτά και στις τραγωδίες των προγόνων μας.
Και μιας και βρισκόμαστε σε μελαγχολική διάθεση λόγο πολιτικής ατασθαλίας, η δική μου ψήφος (αν ψήφιζα) θα πήγαινε στο Γιωργάκη, για τον εξής λόγο. "Αρχή άνδρα δίκνυσιν."
Ο Κωστάκης είχε την αρχή και αποδείχτηκε επανειλημμένα μπαρούφας. Και έχει και την αναίδεια να θέλει να ξανακυβερνήσει.
Ο Γιωργάκης δεν έχει κυβερνήσει. Αλλά αν έχει κληρονομήσει λίγο από τα τέτοια του πατέρα του, κάτι θα καταφέρει. Αν όχι, τότε να ζητήσει από τη Μιμή κανά παντελόνι του Αντρίκου, να το φορέσει και ίσως πάλι κάτι καταφέρει. Αν πάλι όχι, τότε πρέπει να του αφαιρεθεί και το πηλίκον και το πηλήκιο.
Για τ'άλλα κόμματα δε θα αναφερθώ: για να μη μούρθουν (αν και μένω έξω) τίποτα σφυριά και δρεπάνια, ή τίποτα μελανοχιτώνια, ή τίποτα πράσσινες ντομάτες σκοπίων, ή τίποτα συριζόξυλα κατακέφαλα.
Καλές εκλογές, έστω και μελαγχολικές.
Νάσαι καλά,
Νίκος Λιψάνος, Manhattan

Big Mama είπε...

@
Νίκος Λιψάνος

Καλέ φίλε του Καφενείου, γεια σας… τι καλά που σας προστατεύει η απόσταση από τη χώρα… τουλάχιστον δεν θα χρειαστείτε αντικαταθλιπτικά σαν κι εμάς…

Καμία μελαγχολία δεν έχουν οι πολιτικοί αυτού του τόπου… ίσα-ίσα, έχουν τόση αισιοδοξία, που μας έχουν φέρει στα πρόθυρα νευρικής κρίσης.

Όσους σκεφτόμαστε… γιατί οι λοιποί συμπολίτες μας, είτε αισιοδοξούν ότι ο Καραμανλής θα… αναλάβει ακόμη μια φορά την ευθύνη, είτε ότι ο Παπανδρέου θα… αλλάξει άρδην σε 100 ημέρες το σκηνικό της φθοράς, είτε ότι η αριστερά θα εγείρει τα πλήθη σε… οκτωβριανή επανάσταση τσέπης.

Αχ... να είστε καλά... μου επιτρέπετε φαντάζομαι να πάρω κι εγώ ένα κομματάκι της ευχής σας προς τον οικοδεσπότη μας;

Καλές εκλογές να έχουμε...

Ανώνυμος είπε...

Dear Big Mama, Hi,
Από την πρώτη μου επίσκεψη εκτίμησα το βάθος της σκέψης και της νοημοσύνης που αιωρείται και ισορροπεί στον πνευματικό χώρο αυτού του Καφενείου.
Σήμερα μου δώσατε την ευκαιρία να εκτιμήσω και την λεπτή και ευγενή ειρωνική σας διάθεση.
Να είστε καλά,
Νίκος Λιψάνος, Manhattan

Big Mama είπε...

@
Νίκος Λιψάνος

Δυστυχώς ούτε απλά ευγενείς δεν μπορούμε να είμαστε με τους πολιτικούς και την πολιτική κατάσταση του τόπου μας… μόνο ειρωνικά ευγενείς, μελαγχολικοί και ενίοτε… θυμωμένοι.
Να είστε κι εσείς καλά.

Dennis Kontarinis είπε...

Φίλε Νίκο.
Κιέσύ από το Μανχάτταν κιέγώ από το Φλάσινγκ βρισκόμστε σε μιά απόσταση ασφάλειας όπως λέει και η Big Mama.Τα βλέπουμε αλλοιώς εμείς. Ακόμη κι΄εγώ που τα σχολιάζω λόγω της δουλιάς μου, αλλοιώς τα βλέπω.
Νίκο μου γιά την πατρίδα μας τα πράμματα είναι άσχημα. Μάλλον τα έκαμαν άσχημα όλοι αυτοί που ανεύθυνοι, ανίδεοι και άχρηστοι ανακατεύονται με την πολιτική.
Ποιός είναι ο Τσίπρας, ποιός είναι ο Καρατζαφέρης, ποιός είναι ο Χρυσόγελος ποιά είναι η Πασπαρήγα και ποίοι είναι όλοι αυτοί οι ανεύθυνοι και άχρηστοι που που τους ακολουθούν με σκοπό να αρπαξουν κανένα κόκαλο.
Δεν αξίζει την ψήφο μας κανείς. Να βρουν ένα τρόπο οι Έλληνες να τους το πους. ΔΕΝ ΣΑΣ ΘΕΛΟΥΜΕ.
Σε περιμένω ένα χρόνο τώρα να πιούμε έναν καφέ.
Ντένης

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ΜΗΘΥΜΝΑ

ΜΗΘΥΜΝΑ
Γενέθλιος τόπος