Δευτέρα, Ιουνίου 29, 2009

Δροσερή διάθεση και χαλαρότητα


Το καφενείο εκτός από τα πολιτικά, κοινωνικά και λογοτεχνικά θέματα που φέρνει για συζήτηση και τις θέσεις που παίρνει, ενδιαφέρεται ιδιαίτερα και για τον πολιτισμό της καθημερινότητας, στον οποίο συγκαταλέγεται και η γαστρονομία.
.
Έτσι θα σας δώσει σήμερα μια απλή όσο και ωραία συνταγή για μακαρόνια με σάλτσα αμυγδάλου. Αφού αποφασίσετε να ακολουθήσετε τη συνταγή και να φτιάξετε το πιάτο ημέρας σας, φτιάξτε πρώτα καλή ατμόσφαιρα στο χώρο σας: Τραβήξετε τη κουρτίνα ή το κουρτινάκι, για να μπει περισσότερο φως στη κουζίνα ώστε να ενισχύσει την καλή σας διάθεση. Μετά ανοίξτε το ραδιόφωνο στο σταθμό της αρεσκείας σας κι αφήστε να χύνονται από το ραδιόφωνο στην κουζίνα σας αυτά που διαλέξατε ν’ ακούσετε.
Πάρτε τηλέφωνο το φίλο/η σας (η συνταγή είναι για 4 άτομα αν θέλετε περισσότερους διπλασιάστε τις δόσεις) και καλέστε τους για παρέα και μαμ.
.
Όσοι πιστοί, λοιπόν, προσέλθετε:


MAKAΡΟΝΙΑ ΜΕ ΣΑΛΤΣΑ ΑΜΥΓΔΑΛΟΥ
Για 4 μερίδες
•1/2 φλιτζ. αμύγδαλα, χοντροκομμένα
•1/4 φλιτζ. Ελαιόλαδο
•1/4 φλιτζ. μαϊντανός
•2 σκελίδες σκόρδο, κομμένες
•1 κ.γ. αλάτι
•1 πακέτο μακαρόνια
•1/4 φλιτζ. φρέσκα φύλλα βασιλικού
•1 κ.σ. κομμένες λιαστές ντομάτες,


1. Σε ένα μέτριο τηγάνι καβουρδίζουμε τα αμύγδαλα σε χαμηλή φωτιά
ανακατεύοντας συνεχώς για 3 λεπτά. Τα μεταφέρουμε σε μια κουπίτσα
.
2. Αναμειγνύουμε 1/4 φλιτζ. αμύγδαλα με το ελαιόλαδο, τον μαϊντανό,
το σκόρδο και το αλάτι σε μια κουπίτσα ή πολυμηχάνημα και τα χτυπάμε
μέχρι να γίνουν τα αμύγδαλα ψιλά κομματάκια.

3. Βράζουμε τα μακαρόνια σε μπόλικο αλατισμένο νερό
για 7-10 λεπτά ώστε να κρατάνε στο δόντι και τα σουρώνουμε.

4. Αναμειγνύουμε τα μακαρόνια με το1/4 φλιτζ. Αμύγδαλα
που έχουμε αφήσει στην άκρη, το μείγμα ελαιολάδου - αμυγδάλου,
τα φύλλα βασιλικού και τις λιαστές ντομάτες.

Συνοδεύετε με λευκό δροσερό κρασί. Καλή όρεξη
και καλή παρέα, αφού ένα νόσιμο και εύκολο φαγητό
είναι η γέφυρα για παρεΐτσα.




20 σχόλια:

Ελένη Λιντζαροπούλου είπε...

Μια ανάρτηση που υπερασπίζεται και προάγει-γαστρονομικά, εικαστικά, μουσικά-τον πολιτισμό της καθημερινότητας.

Να προτείνω το κρασί, μιας και μας λείπει ο κ. Σπύρος;

"Άρωμα Λήμνου" ΟΠΑΠ... δροσερό δροσερό... γευστική μελωδία.

Λοιπόν... όσοι πιστοί, το Σάββατο μαγειρεύουμε την συνταγή σας Φαίδωνα, έτσι για να νιώσουμε μια καλή παρέα...


Την καλή καλημέρα μου

WIND OF CHANGE είπε...

Μια υπέροχη συνταγή από τον ποιητή σε όλους τους θαμώνες και όχι μόνο του καφενείου μας, παράλληλα ένα πάντρεμα όλων των φυσικών υλικών της μάνας Γής(Βασιλικός, σκόρδο, λιαστή ντομάτα, αμύγδαλα, ελαιόλαδο, μαϊντανός) και το κρασί να σφραγίζει ένα αποτέλεσμα θεϊκό, να τρώει η μάνα και του παιδιού να μη δίνει.
Με την αθάνατη φωνή της Μελίνας και τον ερωτισμό που εκπέμπει , ο ποιητής καταφέρνει να κάνει την ώρα της μαγειρικής , ώρα απογείωσης των αισθήσεων.
Επίσης ο ποιητής πολύ σωστά μας τονίζει ότι κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος απαιτείται και μια καλή ψυχολογία , έτσι ώστε να είναι καλό και το αποτέλεσμα.
Μαγειρική είναι ποίηση , έμπνευση , αυτοσχεδιασμός, δημιουργία, από ένα πνευματικό άνθρωπο που δε μένει μόνο στα λόγια και το αποδεικνύει καθημερινά.
Ένας πνευματικός άνθρωπος που δε δίστασε στην προηγούμενη ανάρτηση σχετικά με την κοινωνική προσφορά και την ατομική επανάσταση να θέσει τον εαυτό του στη διάθεση οποιασδήποτε μη κερδοσκοπικής εταιρίας .
Φαίδωνα σε ευχαριστώ για τα όσα όμορφα μας έδωσες όλο αυτό το χρόνο, σε ευχαριστώ που ενεργοποίησες τη σκέψη μου και με έκανες να σκεφτώ.
Εύχομαι τη νέα περίοδο ακόμα πιο δυναμικά , πιο δημιουργικά όλοι μαζί σε μια όμορφη προσπάθεια για ένα καφενείο του πνεύματος , της ποίησης και του πολιτισμού.

ΦΑΙΔΩΝ ΘΕΟΦΙΛΟΥ είπε...

@Big Mama
Εγώ πάντως Βig Mama , θα τη φτιάξω αυτή τη μακαρονάδα το Σάββατο, και ελπίζω να επωφεληθούν κι άλλοι. Οσο για το κρασί που προτείνεις, ήταν έκπληξη για μένα ότι γνωρίζεις ένα κρασί που ανήκει στο νομό Λέσβου και περιλαμβάνει και τη Λήμνο. Ένα κρασί που πραγματικά είναι όπως λες γευστική μελωδία. Διαισθητικά λοιπόν,
καλή παρέα το Σάββατο.

ΦΑΙΔΩΝ ΘΕΟΦΙΛΟΥ είπε...

@ Παναγιώτης Ιντζιρτζής

Πολύ το χάρηκα Πάνο μου που σου άρεσε η ατμόσφαιρα, η συνταγή , η μουσική. Το Σάββατο λοιπόν να είσαι και συ άλλος ένας που θα φτιάξει αυτό το φαγητό. Τώρα για το καφενείο: Πράγματι το ""Καφενείο"" είχε μια πολύ καλή πορεία μέχρι τώρα αλλά αυτό οφείλεται σε όλους σας που συμμετείχατε και συμμετέχετε. Μάθαμε όλοι, απ' όλους, σημαντικά και ενδιαφέροντα πράγματα, νιώσαμε περισσότερα, καταλάβαμε περισσότερα, μέσα από τη διαρκή αλληλεπίδραση, των απόψεων των σχολίων, των αντιθέσεων, της συμπλήρωσης όσων δεν ολοκληρώθηκαν.
Συνεχίζουμε ακάθεκτοι Πάνο μου, πάντα με την προϋπόθεση πως θα είμαστε όλοι μαζί και θα έρθουν κι άλλοι.

Ανώνυμος είπε...

Μου άρεσε "ο πολιτισμός της καθημερινότητας". Θα είμαι κι εγώ ένας από αυτούς που θα γευτούν τη συνταγή το Σάββατο . Δεν ξέρω από μαγειρική αλλά θα με φροντίσει η γυναίκα μου. Εις υγείαν του Καφενείου που δεν έχει το Θεό του!!!
Μπάμπης Πιτέλλης

Μαργαρίτα Πάσχου είπε...

Καλό μήνα Φαίδων!
Στο μπλογκ μου σε περιμένει ένα βραβείο!

Ελένη Λιντζαροπούλου είπε...

Αγαπητέ Φαίδωνα, αγαπώ το καλό κρασί, αν και πίνω ελάχιστα…
Έχω φίλους που κατάγονται από το νησί σας και φρόντισαν να μου γνωρίσουν τα αρώματα και τις γεύσεις του καθώς και το θαυμάσιο κρασί της γειτονικής Λήμνου που το απολαμβάνω σαν Θεία Μετάληψη…

Το Σάββατο λοιπόν σε νοερή συντροφιά το Καφενείο που… ναι, δεν έχει το Θεό του!!!

dyosmaraki είπε...

Φύλαξα τη συνταγή και θα τη δοκιμάσω. Ομολογώ πως δεν είχα ποτέ φανταστεί σάλτσα αμυγδάλου σε μακαρόνια...
Οσο για κρασί νομίζω πως θα δοκιμάσω τον "Λευκό Τιανταφυλλοπουλου" από την Κω.
Τελικά το να συχνάζει κανείς στο καφενείο μαθαίνει διαρκώς νέα πράγματα.
Καλό μήνα εύχομαι

ΦΑΙΔΩΝ ΘΕΟΦΙΛΟΥ είπε...

@Pink floyd
Καλό μήνα Μαργαρίτα. Για τη συνταγή είναι το βραβείο; Σ΄ευχαριστώ όπως και να 'χει για την ευχάριστη έκπληξη. Τώρα θα περάσω.

ΦΑΙΔΩΝ ΘΕΟΦΙΛΟΥ είπε...

@dyosmaraki
Να και κάτι χειροπιαστό που δίνει το "Καφενείο" dyosmaraki! Χαίρομαι που θα δοκιμάσεις τη συνταγή για πρώτη φορά. Όποιο κρασί κι αν πιείς, αφού ξέρεις πως είναι καλό, θα ταιριάζει. Άλλωστε όλοι όσοι θα φτιάξουμε τη μακαρονάδα με σάλτσα αμυγδάλου , θα κινηθούμε στα πλαίσια της δροσερής διάθεσης και της χαλαρότητας. Εις υγείαν, λοιπόν, και καλή όρεξη.

Ανώνυμος είπε...

Τι είναι αυτό το "καφενείο" βρε παιδί μου; Μας δίνει γεύσεις λογοτεχνικές, κοινωνικές ,πολιτικές, τώρα και γαστρονομικές. Πίνω στη μακροημέρευσή του!

"Ο Παράξενος"

Αθηνά είπε...

Εγώ διστάζω να γράψω γι' αυτήν την ανάρτηση. Πρέπει να ομολογήσω πως εδώ και καιρό δεν μαγειρεύω. Βολεύομαι με φρούτα τυρί και ξηρούς καρπούς και κάπου-κάπου και έτοιμα φαγητά. Αυτό το Σάββατο όμως επειδή θέλω να πάρω μέρος στο γεύμα με τους φίλους μου, εσάς όλους του καφενείου, θα το αποτολμήσω.Αυτό όμως σημαίνει πληρότητα να μιλάς και να ενδιαφέρεσαι για όλα. Το Σάββατο λοιπόν μαζί σας.Μακαρόνια με σάλτσα αμυγδάλων.

dyosmaraki είπε...

Εις Υγείαν λοιπόν και καλό βράδυ

ΦΑΙΔΩΝ ΘΕΟΦΙΛΟΥ είπε...

@Αθηνά
Χαίρομαι πολύ που το καφενείο και η συνταγή του γίνονται αιτία , να φάμε έστω και νοερά , μαζί το Σάββατο οι φίλοι και θαμώνες του "Καφενείου"! Μη ξεχάσεις
να μας πεις τις εντυπώσεις σου όταν το μαγειρέψεις. Ένα ποτηράκι λοιπόν το Σάββατο στην υγεία όλων μας και του καθενός ξεχωριστά.

Αστοριανή είπε...

...Η ΖΩΉ ΘΈΛΕΙ ΚΑΛΟΠΈΡΑΣΗ!!!
Κι από μένα ευχές και νοερά τσουγκρίσματα.
Εγώ, σήμερα, έφτιαξα ανθο-ντολμάδες, από τα κατακίτρινα της γελαστης κολοκυθιάς...
Έκοψα τα πρώτα φασολάκια που είχαν σκαρφαλώσει στη νεαρά κερασιά...( είχε μια τουφίτσα ανθάκια, μόνο, μα της τα χάλασε το χαλάζι!!!)
γι αύριο, με βραστές πατάτες και λεμονάτο κοτόπουλο...
Φαίδωνά μου,
πολύ δουλειά ο κήπος...(άνθη και λαχανικά...)
Πήγαμε και στην Ελλάδα μας...
Καλό μήμα,
Υιώτα,
Αστοριανή,
ΝΥ

ΦΑΙΔΩΝ ΘΕΟΦΙΛΟΥ είπε...

@Αστοριανή
Γιώτα μου καλωσόρισες πάλι στο καφενείο από την...Ελλάδα. Ελπίζω να πέρασες καλά. Χαίρομαι που μαγειρεύεις κολυκυθανθούς ή κολοκυθολούλουδα ή κολοκυθοκορφάδες. Η Λεσβιακή κουζίνα έχει εξαιρετικούς συνδυασμούς μαγειρέματος των ανθών της κολοκυθιάς. Θα τα πούμε μια άλλη φορά. Ο Κήπος ναι, θέλει πράγματι κόπο και φροντίδα. Εγώ εδώ στο κτήμα μου έχω κάνει περιβολάκι με μελιτζάνες, ντομάτες κολοκυθάκια,πιπεριές, αγγουράκια,πεπόνια και καρπούζια. Περισσότερο για να ισορροπεί η δραστηριότητα του σώματος με αυτήν του πνεύματος, παρά για το ότι είναι δυνατόν να καταναλώσουμε τόσα φρούτα και λαχανικά. Απλά θα φάνε και οι φίλοι και οι περαστικοί. Να 'σαι καλά. Εις υγείαν.

ΦΑΙΔΩΝ ΘΕΟΦΙΛΟΥ είπε...

@Αστοριανή
Γιώτα μου καλωσόρισες πάλι στο καφενείο από την...Ελλάδα. Ελπίζω να πέρασες καλά. Χαίρομαι που μαγειρεύεις κολυκυθανθούς ή κολοκυθολούλουδα ή κολοκυθοκορφάδες. Η Λεσβιακή κουζίνα έχει εξαιρετικούς συνδυασμούς μαγειρέματος των ανθών της κολοκυθιάς. Θα τα πούμε μια άλλη φορά. Ο Κήπος ναι, θέλει πράγματι κόπο και φροντίδα. Εγώ εδώ στο κτήμα μου έχω κάνει περιβολάκι με μελιτζάνες, ντομάτες κολοκυθάκια,πιπεριές, αγγουράκια,πεπόνια και καρπούζια. Περισσότερο για να ισορροπεί η δραστηριότητα του σώματος με αυτήν του πνεύματος, παρά για το ότι είναι δυνατόν να καταναλώσουμε τόσα φρούτα και λαχανικά. Απλά θα φάνε και οι φίλοι και οι περαστικοί. Να 'σαι καλά. Εις υγείαν.

Ελένη Λιντζαροπούλου είπε...

Με πόσο απλά πράγματα μπορεί να γίνει ξεχωριστό ένα Σάββατο…

Μια όμορφη ιδέα, μια απλή και γευστική συνταγή, ένα ποτήρι κρασί και η νοερή αίσθηση της παρέας του Καφενείου…


Μόλις τελείωσα το μαγείρεμα… πλημμύρισε ο τόπος αρώματα, το έντονο του σκόρδου, το πιπεράτο του βασιλικού, το δροσερό του μαϊντανού, το ιδιαίτερο της λιαστής τομάτας το πλούσιο του αμύγδαλου…

Μοσχοβολισμένο το Σάββατο μας Φαίδωνα… να είστε καλά… την Καλημέρα μου σε όλους και όσοι δεν μαγειρέψατε, κοπιάστε...

ΦΑΙΔΩΝ ΘΕΟΦΙΛΟΥ είπε...

Εκπληκτική επιτυχία η συνταγή.
Ούτε εγώ το περίμενο πως θα γίνει τόσο νόσιμο φαγητό. Ήπια στην υγεία όλων σας παρόντων -σχολιαστών και απόντων. Κάποιος με ρώτησε που τη βρήκα τη συνταγή. Η απάντησή μου ήταν: "Σε κάτι σεντούκια από την περίοδο της Βυζαντινής αυτοκρατορίας..."

Ελένη Λιντζαροπούλου είπε...

Η δόξα του Βυζαντίου ...στους ουρανίσκους μας.


Υπέροχη συνταγή όντως... τώρα με τον καφέ, σας ευλογώ μεσα σε θαυμαστή πληρότητα.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ΜΗΘΥΜΝΑ

ΜΗΘΥΜΝΑ
Γενέθλιος τόπος