Πέμπτη, Νοεμβρίου 27, 2008

ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΩΝ ΦΙΛΩΝ

Ο σκηνοθέτης Νίκος Περέλλης ΄(όρθιος) και ο συνθέτης Μπάμπης Καρούσος
Ο σκηνοθέτης Νίκος Περέλλης κι εγώ. Βγήκαμε ανά δύο αφού δεν είχαμε κάποιον τέταρτο να μας βγάλει και τους τρεις....


Πριν από μια βδομάδα τρεις φίλοι, ο θεατρικός σκηνοθέτης Νίκος Περέλλης, ο μουσικοσυνθέτης Μπάμπης Καρούσος κι εγώ, συναντηθήκαμε στο σπίτι του τελευταίου, στη οδό Ευμένους στο Παγκράτι για να μας παίξει στο πιάνο μερικά κομμάτια από την ποιητική μου σύνθεση «Η Λειτουργία της Μήθυμνας» που μελοποιεί αυτόν τον καιρό. Τα κομμάτια που μας έπαιξε και τραγούδησε ήταν καταπληκτικά! Σκεφθήκαμε με το Νίκο: Πήρε δυνατά μπρος ο Μπάμπης! Τον παρακαλέσαμε να μας ξαναπαίξει κάποια από αυτά, πίνοντας ο καθένας το ΜΕΤΑΞΑ του, που μέσα σ’ αυτή τη δημιουργική καλλιτεχνική ευφορία, νομίζαμε πως ήταν νέκταρ.
*
Στη συνέχεια μας εξήγησε τη μορφή που θα πάρει το έργο, κάτι σαν ροκ όπερα με κάποια εναλλακτικά στοιχεία συμφωνικής μουσικής. Μίλησε για μια δεκαπενταμελή ορχήστρα, ένα μικρό σύνολο εγχόρδων, μια 15λή χορωδία και 2 τραγουδιστές. Ο σκηνοθέτης Νίκος Περέλλης είπε τα δικά του σχέδια, πως δηλαδή θα σκηνοθετήσει το όλο έργο πως θα χρησιμοποιήσει τους ηθοποιούς στη ροή του που θα παίζουν σιωπηλά, άλλους που θα διαβάζουν ποιητικό κείμενο και τι παιχνίδι θα κάνει με τους φωτισμούς. Εγώ δεν είχα να πω κάτι, αφού το έχω ήδη πει από καιρό γράφοντας το έργο. Είπα όμως τη γνώμη μου για τα δικά τους σχέδια και συμφωνήσαμε να τα συζητάμε, όπως και κάθε τι καινούριο που θα προκύπτει, κάθε φορά που θα συναντιόμαστε. Τέλος σχεδιάσαμε την καλλιτεχνική παρουσίαση του έργου, (Συντελεστές, το είδος του έργου, βιογραφικά των δημιουργών, κριτικές, περίληψή τού έργου κ.λ.π.) αφήνοντας για αργότερα την τεχνικοοικονομική μελέτη του φακέλου, με τον οποίο θα ζητήσουμε χορηγίες για την πραγματοποίηση των συναυλιών – παραστάσεων.
*
Ναι σε τέτοιους ενάντιους καιρούς, αποφασίσαμε τέτοια πράγματα. Θα ρωτήσετε: Είστε με τα καλά σας; Μα αν ήμασταν θα προετοιμάζαμε φάκελο για χορηγίες μέσα σ' αυτή την οικονομική κρίση; Πρέπει όμως να τονίσω, ότι ζώντας αυτή τη καλλιτεχνική μαγεία, όντας μέσα σ' αυτό το κλίμα της ομαδικής συνδημιουργίας, νιώθεις πως όλα είναι δυνατά, ακόμα κι αν όλα είναι εναντίον σου. Έτσι καταγράφουμε σήμερα την αρχή μιας φιλόδοξης συνεργασίας για να μετρήσουμε αργότερα τα αποτελέσματα.

Τι είναι όμως η «Λειτουργία της Μήθυμνας»;

Ένα ταξίδι της Ψυχής και του Νου, στο χώρο και το χρόνο του Ελληνικού Γενέθλιου Τόπου. Ένα αέναο κυκλικό ταξίδι του Έρχομαι και του Φεύγω, όπου, κάτω από την κυριαρχία του ελληνικού Φωτός, συμμετέχουν σε μια λυρική Λειτουργία, οι Μνήμες, η Φύση, τα Πρόσωπα, οι Γιορτές, η Ηχώ της Ιστορίας, οι Άγιοι που νοιάζονται για τις σοδειές, η Θάλασσα, ο Έρωτας που παραμονεύει τα στραβοπατήματα της λογικής. Μια Λειτουργία στην οποία αναδεικνύεται η εσωτερικότητα της ενιαίας πατρίδας.
Εκδόσεις ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ Σόλωνος 133 106 77 Αθήνα
τηλ/να: 210 3806305, 210 3821813, fax 210 3838173 e-mail: alexcom@otenet.gr


17 σχόλια:

Μαργαρίτα είπε...

Ακούγεται υπέροχη ιδέα!!!
Εύχομαι από καρδιάς τα καλύτερα..
...και μόνο οι τελευταίες λέξεις της ανάρτησης υπόσχονται πραγματικά ένα υπέροχο ταξίδι :)

Καλή σου μέρα καλέ μου ποιητή ***

ΦΑΙΔΩΝ ΘΕΟΦΙΛΟΥ είπε...

@Kαλημέρα Μαργαρίτα
Ελπίζω να γίνουν όλα όπως τα λες.
Σ' ευχαριστώ για τις ευχές σου.

Στρατῆς Γιαννῖκος είπε...

Είχα καιρό, να μπω στο διαδίκτυο , λόγω φόρτου εργασίας.
Άρχισα από τον Φαίδωνα, τώρα που έχω καιρό!
Φαίδωνα , τι να σου πω χαίρομαι και αναμένω.
Αναμένω τη μέρα ή μάλλον την έναστρη νυχτιά να απολαύσω στο μολυβένιο κάστρο την "ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΜΗΘΥΜΝΑΣ"

Ανώνυμος είπε...

Φαίδωνα
Δύσκολο το εγχείρημα, αλλά η δημιουργική φαντασία και το ταλέντο,αποτελούν την καλύτερη εγγύηση για το αποτέλεσμα.
Εύχομαι σε ένα απο τα προσεχή καλοκαίρια, στο κάστρο της Μήθυμνας, να απολαύσουμε την επίσημη πρώτη της "Λειτουργίας της Μήθυμνας".
Μιχάλης Βασίλας

ΦΑΙΔΩΝ ΘΕΟΦΙΛΟΥ είπε...

@Στρατής
Καλώς το Στρατή της ταλαιπωρίας, των προβλημάτων, που τα υπερβαίνει όλα σαν υπομονετικός, αισιόδοξος και με αίσθηση χιούμορ Μυτιληνιός... Υπόμονή Στρατή μου για τη βραδιά εκείνη. Θα είμαστε παρέα.

ΦΑΙΔΩΝ ΘΕΟΦΙΛΟΥ είπε...

@Μιχάλης Βασίλας
Μιχάλη μου τίποτα δεν υπάρχει στον καλλιτεχνικό και λογοτεχνικό τομέα που να είναι εύκολο. Οι δύο φίλοι,Νίκος και Μπάμπης, πράγματι έχουν ταλέντο που περισσεύει και δημιουργική φαντασία. Και βέβαια είναι καλλιτέχνες δοκιμασμένοι στο αμόνι της Τέχνης και της καλλιτεχνικής δημιουργίας. Αρχίζουμε λοιπόν τώρα με τα ΣΧΕΔΙΑ ΤΩΝ ΦΙΛΩΝ για να καταλήξουμε στη ΒΡΑΔΙΑ ΤΩΝ ΦΙΛΩΝ στους οποίους θα είναι αφιερωμένη η πρώτη συναυλία. Να 'σαι καλά Μιχάλη

Ανώνυμος είπε...

Φαίδων ,θαυμάσια ιδέα !
Εύχομαι να υλοποιηθει και η επιτυχία της ειναι εγγυημένη
Μην φοβάστε την εποχή,μελετήστε και τολμήστε
Ισα ίσα,τέτοιες εποχές αποζητούν πιό πολύ το πνεύμα και την ψυχή.
Και η ποιησή σου σε πιάνει από το χέρι και σε πάει εκει οπου ψαλτάδες,ιερείς ,ήχοι και μελωδίες σε ξαναβαφτιζουν στους γάργαρους καταρράχτες της φύσης .
Και όταν θα έρχεται η ώρα της μετάδοσης εγώ θα είμαι εκει,λουσμένος δροσιά, να σας δίνω στο χέρι το κρασί απο τους αμπελώνες της αρχαίας Φλιούντας .
Αρχιοινοχόος δεν είμαι ?

σπύρος δαρσινός

Φαίδων,στ στρατο ήμουνα μαζι με εναν Πετρο Περέλλη απο την Μυτιλήνη.Εχει καμιά συγγενεια με τον φιλο σου ?Ηταν και κεινος ενα πολυ καλλιεργημένο παιδι.Ηταν τεχνιτης ασυρμάτων και αριστερος.

ΦΑΙΔΩΝ ΘΕΟΦΙΛΟΥ είπε...

@Σπύρος
Α, ρε Σπυρέτο, αφού θα έχουμε αγάπη και κρασί τί άλλο θέλουμε!!
Για τον Πέτρο Περέλλη δεν γνωρίζω αλλά σίγουρα θα έχει συγγένεια με τον σκηνοθέτη. Θα ρωτήσω τον ίδιο.Για να ξέρεις ο Νίκος Περέλλης ως σκηνοθέτης θεάτρου έγραψε ιστορία και στο Κεμπέκ του Καναδά ανεβάζοντας αρχαία ελληνική τραγωδία και άλλα μεγάλα έργα του διεθνούς ρεπερτορίου συνεργαζόμενος και με το εκεί πανεπιστήμιο.

ΦΑΙΔΩΝ ΘΕΟΦΙΛΟΥ είπε...

@Σπύρος
Σπυρέτο μου ό συνάδελφός σου στο στρατό Πέτρος Περέλλης, είναι πρώτος εξάδελφος του φίλου σκηνοθέτη Νίκου Περέλλη. Αυτό πληροφορήθηκα από τον ίδιο και βιάστηκα να απαντήσω το ερώτημά σου. Κοίταξε τώρα να μας βγεις και Μυτιληνιός!!!!

Ανώνυμος είπε...

Φαιδων
να πεις του Νικου να του πει χαιρετισματα απο τον λοχία των διαβιβασεων στην Μεθωνη.
Καναμε παρεα,πιστευω να με θυμαται.Εγω τον θυμαμαι πολυ καλα.
Μου ειχε κάνει εντυπωση η λεπτη και ευγενική του φυσιογωμια.Μια φορα μάλιστα με προφυλαξε να μην πάω στον Κολυνδρο,Κολυνδρος ητανε ενα στρατοπαιδο πιο πάνω που ειχανε μαζεψει ολους του αριστερούς στρατιωτες με οπλα χωρις κινητο οραιο.

σπυρος

Αστοριανή είπε...

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!!!!!

ΟΛΑ ΑΚΟΎΓΟΝΤΑΙ ΘΑΥΜΆΣΙΑ.
ΕΥΧΟΜΑΙ ΝΑ ΠΑΝΕ ΣΤΟ ΨΗΛΌΤΕΡΟ ΣΚΑΛΙ
Η ΜΑΛΛΟΝ, ΣΤΗΝ ΥΨΗΛΟΤΕΡΗ ΝΟΤΑ.
μΕ ΤΗΝ ΑΓΑΠΗ ΜΟΥ,
ΓΙΏΤΑ

Ανώνυμος είπε...

μπορώ να φανταστώ αυτή την μαγική παρέα να απολαμβάνει και να δημιουργεί. καλή επιτυχία εύχομαι.

ΦΑΙΔΩΝ ΘΕΟΦΙΛΟΥ είπε...

@Σπύρος
Σπυρέτο μου ευχαρίστως θα μεταβιβάσω όσα μου είπες και πιστεύω κι εγώ ότι θα σε θυμάται, αφού οι αναμνήσεις του στρατού αποτυπώνονται ανεξίτηλα στους περισσότερους.

ΦΑΙΔΩΝ ΘΕΟΦΙΛΟΥ είπε...

@Αστόριανη
Γιώτα μου ευχαριστώ πολύ για την ώθηση μέσω των ευχών σου

ΦΑΙΔΩΝ ΘΕΟΦΙΛΟΥ είπε...

@evlahos
Φίλε εικαστικέ πράγματι η ατμόσφαιρα της συνεργασίας είναι μια θαυμάσια αίσθηση. Για την επιτυχία που μας εύχεσαι ευχαριστώ.

. είπε...

Η ιδέα φαίνεται καταπληκτική. Εύχομαι όλα να πάνε καλά και τα σχέδιά σας να γίνουν πραγματικότητα.
Το εύχομαι μ'όλη μου τη καρδιά.
Και ξέρεις κάτι; Διαβάζοντας την ανάρτησή σου ένοιωσα να με κυριεύει ένας ενθουσιασμός. Σα να ζούσα αυτή την ένταση και τη ψυχική ευφορία που προκαλεί η δημιουργία.

Καλή επιτυχία να έχετε Φαίδωνα και κανένα εμπόδιο να μην είναι ικανό να σταματήσει το έργο σας!

ΦΑΙΔΩΝ ΘΕΟΦΙΛΟΥ είπε...

@Aνασαιμιά
Σ' ευχαριστώ για τις ευχές σου και τη δυναμική που κουβαλούν. Πολύ σημαντικό ήταν που μπήκες στο κλίμα της ομάδας και συμμετείχες συναισθηματικά. Να 'σαι καλά πολυτάλαντη Θεσσαλονικά.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ΜΗΘΥΜΝΑ

ΜΗΘΥΜΝΑ
Γενέθλιος τόπος