Τρίτη, Ιουλίου 08, 2008

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΩΝ ΝΑΝΩΝ

Του Φαίδωνα Θεοφίλου*

Κανείς υποθέτω δεν αιφνιδιάστηκε από τα σκάνδαλα του πολιτικού κόσμου στο παρελθόν αλλά και στο πρόσφατο παρόν. (κουμπάροι, μίζες ΜΕΒΓΑΛ, χέρι στα ταμεία των ασφαλισμένων με τη μέθοδο των ομολόγων, αλλά και Siemens, Τσουκάτος κ.λ.π.) Και δεν αιφνιδιάστηκε ο Έλληνας πολίτης, γιατί η μεγαλύτερη κρίση ηθικής και αξιοπιστίας του πολιτικού μας συστήματος, δεν είναι τόσο η εμπλοκή των πολιτικών στο σκάνδαλο της Siemens, το δάχτυλο στο μέλι και οι παράνομες χρηματοδοτήσεις των κομμάτων, που αντανακλούν λίγο – πολύ το επίπεδο της κοινωνίας, όσο η συγκάλυψη από πλευράς κυβέρνησης αυτού του σκανδάλου. Με την στρατηγική τού «κουκούλωστα» και βλέπουμε , που υπακούει στην κουτοπόνηρη λογική: Θα ξεχαστεί κι αυτό όπως και τόσα άλλα. Γιατί όχι λοιπόν; Αφού αυτή η κυβέρνηση που μετράει υπερβολικά δυσανάλογο αριθμό κρίσεων και σκανδάλων , σε σχέση με τα 5 χρόνια που κυβερνά και ακόμα στέκεται όρθια, μπορεί βάσιμα να ποντάρει στην ασθενή μνήμη των πολιτών.

Στην τρέχουσα λοιπόν επικαιρότητα της Siemens λέγονται πολλά και σκληρά για τη μεθόδευση της συγκάλυψης. Η αντίδραση έρχεται αμέσως από τη κυβερνητική πλευρά (Χατζηγάκης , Ρουσόπουλος) αλλά και από την πλευρά της δικαιοσύνης: (Αθανασίου πρόεδρος εισαγγελέων) «Η δικαιοσύνη κάνει το καθήκον της και δεν εμπλέκεται σε πολιτικές αντιπαραθέσεις και καλό θα είναι όποιος προβαίνει σε τέτοιου είδους κριτική, να προσκομίζει και τα στοιχεία! Αλήθεια; Δηλαδή να τρέχουν οι πολίτες και οι εφημερίδες να βρουν τα στοιχεία που αποκρύπτει η κυβέρνηση και δεν βρίσκει ο ανακριτής, για να έχουν δικαίωμα να μιλήσουν;

Και ο εγκέφαλος των Ελλήνων πολιτών, πειράζει που συνεχίζει να λειτουργεί και να διερωτάται τα αυτονόητα; Όπως π.χ. Τί κάνει δηλαδή νιάου-νιάου στα κεραμίδια; Μήπως η πάπια; Ο σκύλος; Ή μήπως η κατσίκα; Κι επειδή τελικά κάνει η γάτα νιάου-νιάου, διερωτάται ο πολίτης: Γιατί στη Γερμανία για το ίδιο σκάνδαλο ερευνά μια στρατιά εισαγγελέων, ειδικών συμβούλων και γραμματέων; Ενώ εδώ είναι μόνο ένας εισαγγελέας και η γραμματέας, που βγήκε και σε άδεια; Τι εμπόδιζε να δοθούν κι εδώ όλα τα μέσα στη δικαιοσύνη για να βρεθεί η αλήθεια, αν… υπήρχε η βούληση; Γιατί οι δικαστικοί μας που πήγαν στο Μόναχο δεν ζήτησαν όλα τα στοιχεία, με αποτέλεσμα να μας λένε οι Γερμανοί Ότι: «Εμείς έχουμε τα στοιχεία αλλά οι δικοί σας δεν μας τα ζήτησαν». Γιατί από τους 90 φακέλους που μας έδωσαν οι Γερμανοί που αφορούν στην Ελλάδα, μεταφράσθηκαν μόνο οι 30; Μήπως η κυβέρνηση διάλεξε ποιους φακέλους θα μεταφράσει κι άφησε τους άλλους που την «καίνε» γι αργότερα μήπως και τους…βολέψει αλλιώς; Γιατί η κυβέρνηση δεν στράφηκε δικαστικά κατά της Siemens ώστε να προστατέψει και να διεκδικήσει τα συμφέροντα των Ελλήνων πολιτών και του ελληνικού κράτους; Γιατί δεν αναζήτησαν μέσα στην Siemens Αθήνας, στοιχεία και πρόσωπα για την ανάκριση; Μήπως η Siemens είναι παρακυβέρνηση και δεν το ξέρουμε; Γιατί ο ανακριτής έκλεισε τόσο γρήγορα την υπόθεση; Βέβαια η ανάκριση θα συνεχιστεί σε άλλο επίπεδο αλλά μήπως όσοι ενέχονται στο σκάνδαλο κερδίζουν χρόνο για να τακτοποιήσουν με τη βοήθεια της κυβέρνησης κάποια πράγματα;; Μήπως ήταν μοναδική ευκαιρία να πήγαινε το μαχαίρι στο κόκαλο για να ξεκαθαρίσει ο τόπος από τα τρωκτικά και τους μιζαδόρους οποιασδήποτε πλευράς; Ούτε ένας από την κυβέρνησή σας κ. πρωθυπουργέ δεν είχε το θάρρος να διατυπώσει τα ερωτήματα αυτά που πλανώνται στα χείλη όλων των πολιτών, και να πάρει καθαρή θέση υπέρ του να φτάσει το μαχαίρι της δικαιοσύνης στο κόκαλο της παρανομίας. Ούτε ένας!!!

Εσείς και η κυβέρνησή σας κ. πρωθυπουργέ έχετε τελειώσει! Όχι γιατί χάσατε κάποιες εκλογές αλλά γιατί βυθιστήκατε στη θάλασσα που ο ίδιος δημιουργήσατε, τη θάλασσα της ανυποληψίας, της αδιαφάνειας, της συγκάλυψης των σκανδάλων, της αηδίας των πολιτών για το πολιτικό μας σύστημα και την απαξίωσή του.

Τρεις λέξεις κ. πρωθυπουργέ άκουγα συνεχώς από το στόμα σας κατά την διάρκεια της μέχρι τώρα πενταετούς σας θητείας, με αποτέλεσμα οι …δυστυχείς λέξεις να χάσουν το νόημά τους αφού η υπερβολική χρήση τους από σάς, ήταν πάντα χωρίς αντίκρισμα! Ποιες ήταν αυτές; «Η σοβαρότητα», «η υπευθυνότητα» και «η αποφασιστικότητα»…

Θα σας θυμόμαστε λοιπόν ως τον πρωθυπουργό της αναξιοπιστίας, της συγκάλυψης των σκανδάλων, της εντυπωσιοθηρίας, της θεατρικότητας και των κενών περιεχομένου λέξεων… Ως τον μικρό, σε όλα, πρωθυπουργό.




62 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Νιώθω απύθμενη οργή που η κυβέρνηση σφίγγει και καθυστερεί τις έρευνες για τις μίζες της Σήμενς, ώστε να μπορεί να ελέγξει,πριν διαρεύσουν στη δημοσιότητα ποιοι δικοί της τα πήραν, για να μπορέσει να τους καλύψει, βασιζόμενη στην αρχή ότι άν σκεπάσεις τον εγκληματία, παύει να είναι...εγκληματίας!!!!!!!!!!!
"Ο Παράξενος"

Ανώνυμος είπε...

ΟΙ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΦΑΙΔΩΝΑ ΘΕΟΦΙΛΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΟΡΘΕΣ, ΕΚΕΙΝΟ ΟΜΩΣ ΠΟΥ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΤΟΥ ΕΠΣΗΜΑΝΩ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΤΟ ΥΠΑΡΧΟΝ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΧΕΙ ΠΛΕΟΝ ΣΑΠΙΣΕΙ ΚΑΙ ΣΕ ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΑΠΙΟ ΟΣΑ ΑΡΩΜΑΤΙΚΑ ΒΟΤΑΝΑ ΚΑΙ ΑΝ ΒΑΛΕΙΣ Η ΣΑΠΙΛΑ ΑΝΑΔΙΕΙ ΜΙΑ ΑΠΑΙΣΙΑ ΔΙΣΩΔΙΑ.
ΙΣΩΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΑΠΙΛΑ ΞΕΠΡΩΒΑΛΟΥΝ ΚΑΠΟΙΟΙ ΑΛΛΟΙ ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΙ ΑΠΟΤΕΛΟΥΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΜΕ ΑΞΙΕΣ ΚΑΙ ΑΡΧΕΣ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΘΑ ΠΡΟΕΡΧΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΧΟΡΟΥΣ.
ΟΣΟ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΤΗΣ SIEMENS ΑΓΑΠΗΤΕ ΦΑΙΔΩΝΑ ΜΟΝΟ ΜΙΑ ΦΡΑΣΗ ΕΧΩ ΝΑ ΠΩ.
SIEMENS ΜΕΓΑΣ ΧΟΡΗΓΟΣ ΠΑΣΟΚ - Ν.Δ.


EOLOS

ΦΑΙΔΩΝ ΘΕΟΦΙΛΟΥ είπε...

@ ΕOLOS
Στις παρατηρήσεις σου απλά σημειώνω μιά φράση του ανηρτημένου κειμένου: "Μήπως αυτή θα ήταν μια μοναδική ευκαιρία (η περίπτωση Siemens)να φτάσει το μαχαίρι στο κόκαλο για να ξεκαθαρίσει ο τόπος από τα τρωκτικά και τους μιζαδόρους οποιασδήποτε πλευράς;;"
Αυτό νομίζω απαντά από πλευράς μου επαρκώς στις παρατηρήσεις σου.
Και βέβαια να σε καλωσορίσουμε στο καφενείο και να σ' έχουμε τακτικό θαμώνα, να καταθέτεις τα σχόλιά σου.

Ανώνυμος είπε...

Φαίδωνα,θα σταθώ σε αυτό που αναφέρεις γιά τον πρόεδρο των εισαγγελέων Αθανασίου.Που είπε,με άλλα λόγια.Ναι, είναι κλεύτες οι"νάνοι"Αν δεν μπορήτε όμως να το αποδείξετε κλείστε το στόμα σας.
Εκείνος τι κάνει;

Από δω και πέρα ηθικό θα είναι ότι δεν αποδεικνύεται ότι είναι ανήθικο και όχι το δίκιο που δεν μπορει να αποδείξει το άδικο.
Και δεν μπορε,διότι όταν βγαίνει το ανήθικο απο το πορνείο του σκουπίζει καλά τα αποτυπώματα του οργίου του
Κι αν μείναν μερικά; θα σκεπαστούν στην επόμενη ακολασία .
Κάπως έτσι ξεύτισε η ηθική.
Καπως έτσι σκεπάζεται η μνήμη.

Στον επίλογό σου,περιγράφεις ακριβώς,μα ακριβώς,αυτό το φουσκωμένο πολύχρωμο μπαλονι που λέγεται Καραμανλής.

σπύρος δαρσινός

ΦΑΙΔΩΝ ΘΕΟΦΙΛΟΥ είπε...

@Σπύρος
Σπύρο μου στην Ελλάδα, όταν σου λέει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ή ένας συνδικαλιστής των δικαστικών ότι αν θέλεις να μιλάς πρέπει να έχεις στοιχεία, το κάνουν για να υπάρξει σιωπή και να κουκουλωθεί το θέμα. Εμείς οι πολίτες τί στοιχεία να βρούμε, όταν οι ίδια η Σήμενς και οι Γερμανοί δικαστικοί λένε ότι μιζάρισαν τα ελληνικά κόμματα και τους αξιωματούχους των κομμάτων!!!! Η άποψή μας λοιπόν για τη σαπίλα είναι δεδομένη. Μένει να φανερωθούν τα στοιχεία που κρύβουν τα καραμανλάκια, γιατί αυτοί είναι κυβέρνηση κι αυτοι θα είναι υπεύθυνοι για όλα , αν δεν βγουν τα πάντα στο φως...

Ανώνυμος είπε...

Tα καταφέρνουν πάντως ο λαός να έιναι σίγουρος γιά τον αμαρτωλό βίο των δύο μεγάλων κομμάτων και να μην μπορεί να κάνει τίποτα.Και όταν έρχονται εκλογές τους δίνει μονοκομματικη κυβέρνηση.
Πότε θα ξυπνήσει το Θηριό;

σπύρος

Ανώνυμος είπε...

Φίλε καλημέρα.
Τι χαμπάρια; Λίγες μέρες στο Πόρτο Χέλι και να μαστε πάλι στο Κλινόν Άστυ.
Καλά που έχω και την Ειρήνη και την Αναστασία και πάμε για καμιά βουτιά.
Ο Ροδακιονούλης τι κάνει;
Κι εσύ Σπύρο, κοίτα κει στις λίμνες του Τεννεσί να πιάσεις καμιά καλοθρεμένη πέστροφα, ή δεν έχει.
Στο προκέιμενο τώρα.
Συχνά πυκνά ακούγεται πως το φάρμακο για την επάρατο το έχουν βρει. Και πως δεν το παρασκευάζουν για ευνόητους λόγους. Επίσης ακούμε για το φάρμακο της φαλάκρας. Ή το φάρμακο για την τάδε ή τη δείνα αρρώστια.
Τεράστια οικονομικά οφέλη δεν αφήνουν την παρασκευή τους.
Εγώ προσωπικά δεν το πιστεύω. Γιατί δεν το πιστεύω; Θα ήθελα σελίδες ολόκληρες για να το υποστηρίξω. Αρκούμε στο ό,τι δεν μπορώ να πιστέψω ένα τόσο τερατώδες πράγμα.
Όμως… Το φάρμακο για την εξυγίανση του Δημόσιου βίου, ΥΠΑΡΧΕΙ.
Το ξέρουν ΟΛΟΙ.
Απλά, οι κυβερνήσεις δεν θέλουν να το… ‘’Παρασκευάσουν’’.
Πρώτο και καλύτερο φάρμακο, θα έλεγα ΠΑΝΑΚΕΙΑ, ο περιβόητος νόμος «περί ευθύνης υπουργών’’.
Δεν θα το αναπτύξω. Όλοι καταλαβαίνουμε τι θα πει αυτό. Απλά, έκλεψες κύριε υπουργέ, ή, με την ανοχή σου άφησες άλλους να κλέψουν, στον Κορυδαλλό.
Δεύτερο και εξίσου δραστικό φάρμακο όπως και το πρώτο, κλοτσηδόν έξω απ’ το Δημόσιο όποιος δημόσιος υπάλληλος συλληφθεί να παραβαίνει τον όρκο του.
Όχι υπηρεσιακά συμβούλια και ανακρίσεις του κό.… Αυτά εξυπηρετούν μόνο συνδικαλιστικές και κομματικές σκοπιμότητες.
Έξω απ’ το Δημόσιο. Και όταν λέμε έξω απ’ το Δημόσιο, το εννοούμε με όλες τις προεκτάσεις. Χωρίς αποζημιώσεις και συντάξεις.
Δηλαδή τι, στο ιδιωτικό τομέα αν σε πιάσει το αφεντικό σου να κλέβεις σου δίνει και μπόνους από πάνω. Σου αγοράζει και ένα αυτοκινητάκι για το καλό που του έκανες;
Εγώ φίλε μου στις επόμενες εκλογές, για θα βρεθώ μέσα σε κείνο το πάνινο κλουβί για να τον ‘’ρίξω’’, θα πρέπει το κόμμα που θα ψηφίσω να έχει αναλάβει αυτές τις δυο δεσμεύσεις. Αν όχι… Τότε ήμαστε καμένοι από χέρι, που λένε.

Να έχεις μια καλή μέρα και όλοι οι φίλοι του Καφενείου.
Σε λίγο θα πάρω την Ειρήνη και την Αναστασία και θα πάω για καμιά βουτιά.
Οι τρομοκράτες μετεωρολόγοι λένε πως ο υδράργυρος θα σκαρφαλώσει στους 40.

σεραφείμ

ΦΑΙΔΩΝ ΘΕΟΦΙΛΟΥ είπε...

@Σπύρος
Ποιο θηρίο Σπύρο μου; Ο ελληνικός λαός είναι κι αυτός διαπλεκόμενος,
"κολλημένος" μαζοχιστής και καιροσκόπος. Κι αυτά τα γνωρίζουν οι πολιτικοί, όπως γνωρίζουν ότι η κάθε κυβέρνηση είναι αυτή που αξίζει στον συγκεκριμένο λαό.

ΦΑΙΔΩΝ ΘΕΟΦΙΛΟΥ είπε...

@Σεραφείμ
Εσύ χτυπάς στις διακοπές σαν τον παρτιζάνο! Πηγαίνεις 3 μέρες εκεί κι επιστρέφεις. Πηγαίνεις αλλού, και πάλι στην Αθήνα. Ίσως είναι και καλύτερα έτσι. Ο Ροδακινούλης μεγαλώνει κι ανακαλύπτει τον εαυτό του. Τώρα στο προκείμενο: Ασφαλώς και δεν υπάρχει φάρμακο για τη λύση της πολιτικής κατάπτωσης. Όσα συμβαίνουν θα συμβαίνουν συνεχώς, όπως και στην κοινωνία. Συμφωνώ με τα μέτρα που προτείνεις αλλά το κύριο και το μεγαλύτερο μέτρο είναι αυτό που θα έπρεπε να παίρνει η ελληνική δικαιοσύνη αν ήταν ανεξάρτητη: Όλα στο φως και στην ενημέρωση του πολίτη και παραδειγματική τιμωρία όσων παρανομούν σε βάρος του κράτους δηλ. του λαού.

Ανώνυμος είπε...

Μωρέ φίλε καλά τα λες. Διαπλεκόμενο και το ‘’θηρίο’’. Διαπλεκόμενοι όλοι.
Όμως το ‘’θηρίο’’ δεν έχει αράξει στη μαλακιά καρέκλα του Δημοσίου.
Μοχθεί και ιδροκοπάει νυχθημερόν για τον επιούσιο.
Ενώ αυτοί, οι άλλοι, βρέξει χιονίσει, έχουν εξασφαλισμένο το μεροκάματο.
Και στο κάτω-κάτω της γραφής το ‘’θηρίο’’ δεν έχει ορκιστεί μπροστά σε τετραυάγγελα και φιέστες ότι θα προστατεύει το Δημόσιο συμφέρον, ότι θα … ότι θα…. κ.τ.λ.
Όσο για τους δικαστές, που παίρνουν και το βαρύτερο όρκο, και μαζί την τριπλή αποζημίωση σε σχέση με το μισθό του Προέδρου της Δημοκρατίας, νομίζω πως έχουν καταντήσει ‘’άχθος αρούρης’’.
Σε παλιότερη ανάρτησή σου, έχω γράψει για τους δικαστές.
Σου θυμίζω. Σε χώρα της Ανατολής, τα αγάλματα των δικαστών είναι χωρίς χέρια.
Του δε αρχιδικαστή και χωρίς μάτια.
Έχουμε τέτοιους;

σεραφείμ

ΦΑΙΔΩΝ ΘΕΟΦΙΛΟΥ είπε...

@ Σεραφείμ
Επειδή δεν μου άρεσε ποτέ η αγιοποίηση του λαού που επαγγέλονταν διάφοροι περιφερόμενοι λαϊκιστές, αλλά πιστεύω πως όλοι εχουμε ευθύνη είτε μοχθούμε είτε όχι στο μέτρο βέβαια που μας αναλογεί, θα ήθελα να χρησιμοποιήσω τα επιχειρήματά σου ή μάλλον να τα προεκτείνω και να επαναλάβω ότι και ο ελληνικός λαός σε τεράστιο μάλιστα ποσοστό είναι διαπλεκόμενος. Απόδειξη; Ενώ λοιπόν ο λαός "μοχθεί νυχθημερόν για το μεροκάματο" όπως λες, κοίταξε ποιους εκλέγει για κυβερνήτες του. Κι αφού τους εκλέγει και τον εξαθλιώνουν οικονομικά κι εξευτελίζουν κι απαξιώνουν τη πολιτική με σκάνδαλα, συγκαλύψεις και
τοποθέτηση όλων των μεγάλων σκανδάλων στο αρχείο, ο λαός που δεν κάθεται σε κάποια μαλακή πολυθρόνα του δημοσίου, τους ξαναεκλέγει!!!! Άσε λοιπόν εκείνα τα περί λαού που υποφέρει κτλ κτλ΄
Αν οι πολίτες υπάκουαν στη πιο στοιχειώδη λογική, θα είχαν γίνει φουσκωμένο κύμα, να τους παρασύρειως τις χωματερές...

Ανώνυμος είπε...

Όλοι ΜΕΓΑΛΑ ψέματα μας λένε φίλε μου.
Ή… Τη μισή αλήθεια.
Εμείς είμαστε οι πολιτικοί.
Ένας από εμάς ξεπετάγεται ξαφνικά και αποφασίζει να γίνει πολιτικός.
Ποιο είναι το πρώτο που μαθαίνει;
Πως να σκοτώνει την αλήθεια. Πώς να λέει ωραία ψέματα. Πώς να κάνει το άσπρο, μαύρο και τούμπαλιν.
Πώς φίλε μου να τους διακρίνεις με την πρώτη ματιά; Έστω με τη δεύτερη.
Μπορεί να κάνεις λάθος. Και η πιο μεγάλη αδικία είναι να εξομοιώνεται κανένας με τους κακούς.
Μακάρι στο πρώτο ψέμα να μεγάλωνε η μύτη τους όπως του Πινόκιο. Ή να ξεφύτρωνε στο κεφάλι τους ένα κόκκινο λοφίο.
Αλλά φίλε μου… Καμιά μέθοδος δεν υπάρχει που να μπορεί να εμφυσήσει τη σοφία και τη δικαιοσύνη σ’ εκείνους που δεν έχουν προδιάθεση γι αυτό.

σεραφείμ

Ανώνυμος είπε...

Όλοι ΜΕΓΑΛΑ ψέματα μας λένε φίλε μου.
Ή… Τη μισή αλήθεια.
Εμείς είμαστε οι πολιτικοί.
Ένας από εμάς ξεπετάγεται ξαφνικά και αποφασίζει να γίνει πολιτικός.
Ποιο είναι το πρώτο που μαθαίνει;
Πως να σκοτώνει την αλήθεια. Πώς να λέει ωραία ψέματα. Πώς να κάνει το άσπρο, μαύρο και τούμπαλιν.
Πώς φίλε μου να τους διακρίνεις με την πρώτη ματιά; Έστω με τη δεύτερη.
Μπορεί να κάνεις λάθος. Και η πιο μεγάλη αδικία είναι να εξομοιώνεται κανένας με τους κακούς.
Μακάρι στο πρώτο ψέμα να μεγάλωνε η μύτη τους όπως του Πινόκιο. Ή να ξεφύτρωνε στο κεφάλι τους ένα κόκκινο λοφίο.
Αλλά φίλε μου… Καμιά μέθοδος δεν υπάρχει που να μπορεί να εμφυσήσει τη σοφία και τη δικαιοσύνη σ’ εκείνους που δεν έχουν προδιάθεση γι αυτό.

σεραφείμ

Ανώνυμος είπε...

Σεραφείμ,βλέπω περισσότερη αποφασιστικότητα και ισιάδα στο λόγο σου.
Φαίνεται οι βουτιές στα διαφορε
τικά πελάγη σε κάνανε βαθύτερο σαν αυτά κι αλαφρότερο σαν θαλασσοπούλι.
Πέστροφες ναι, έχουν οι λίμνες μου,μόνο που δεν ψαρεύω Και κανά δυό φορές που μού χουν δώσει και χω δοκιμάσει με κάνουν και επιθυμώ τις 'αλανιάρες"των θάλασσών μας-Αν έμεινε καμία να αλανεύει.

Η διαπλοκή και η διαφθορά; Το πρώτο ειναι άπαραίτητο δοσολογικό στοιχείο όλων των κοινωνιών όλων των συστημάτων -ακόμη και της φύσης -που άμα υπερβεί όμως την δόση φέρνει το δεύτερο.
Στην Ελλάδα; όχι μόνο υπερέβει την δόση αλλα έγινε,σχεδόν,το μοναδικό στοιχείο,με αποτέλεσμα η διαφθορά να είναι και η μοναδική τροφή του λαού,και γιά να την εξοικονομήσει συντηρεί αυτή την ΑΡΧΗ που του δίνει διεξόδους στην διαπλοκή.
Ασχετα αν το κτήριο που ροκανίζει,σαν τους τερμίτες,όπου νάναι θα πέσει και θα τον πλακώσει.

Μέσα σε μιά τέτοια κατάσταση η ΑΡΧΗ λέει στον δικαστή να ψαλιδίσει λιγο την διαπλοκή αυτή που πάει να γκρεμίσει εντελώς το κτήριο μαζί και την αρχή.
Δύσκολη η δουλειά του δικαστή.Γιατι καθώς μπαίνει μέσα στην διαπλοκή βλέπει ότι η σκουριά ανάμεσα της έχει γίνει ενωτικό στοιχείο.Το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να την ξύσει λίγο,εδώ και κε,και την άλλη να την γυαλίσει με νομιμοφάνεια ή να την κουκουλώσει.Γιατί,αν προσπαθήσει να τραβήξει τον κεντρικό μοχλό της,αφ'ενός μεν θα του κόψουνε το χέρι και αφ'ετέρου θα ανατραπεί όλο το όχημα ,με όλους τους στριμωγμένους επιβάτες ,που γιά πολλούς ήτανε κι αυτή μιά λύση-που λέει και ο Καβάφης.


σπύρος δαρσινός

ΦΑΙΔΩΝ ΘΕΟΦΙΛΟΥ είπε...

@ Σεραφείμ
Δεν μπορεί ο πολίτης να διακρίνει ότι όποτε έχει ανάγκη την κυβέρνησή του (βλέπε πυρκαγιές θέρους 2007) αυτή είναι απούσα; Δεν μπορεί να διακρίνει ότι η κάθε κυβέρνηση του υπόσχεται λαγούς με πετραχήλια κι ενώ κάθε φορά τον ξεγελά, εκείνος συνεχίζει να πιστεύει όσα και όταν του υπόσχονται πάλι; Και αλλιώς για το λαό που κατά τη γνώμη σου χρειάζεται νταντανέματα: Σου θυμίζω δικό σου σχόλιο σε άλλη ανάρτηση γεμάτο απογοήτευση: Στη συγκέντρωση- διαμαρτυρία κατά της φτώχιας και της πείνας, είχες πει ότι ανέμενες να κατέβει η μισή Αθήνα κι ότι κατέβηκαν 2-3 χιλιάδες άνθρωποι, κι αυτοί με κομματική εντολή. Θα συνεννοηθούμε λοιπόν πάνω στο θέμα ότι ο καθένας έχει την ευθύνη του στο μέτρο που του αναλογεί;

ΦΑΙΔΩΝ ΘΕΟΦΙΛΟΥ είπε...

@ Σπύρος
Συμφωνώ απόλυτα με την τόσο έπιτυχή διατύπωση, πως όταν η διαπλοκή υπερβεί τα όριά της τότε φτάνουμε στη διαφθορά. Για τους δικαστές όμως θα μου επιτρέψεις να διαφωνήσω κάθετα. Δεν αποδέχομαι απολύτως καμία δικαιολογία που να επιτρέπει στο δικαστή να κάνει τα...στραβά μάτια. Σε μια κοινωνία όσο σαπίλα και να υπάρχει, όταν λειτουργεί σωστά η δικαιοσύνη, τότε η κοινωνία αυτή θεωρείται υγιής. Αν πέσει και το τελευταίο κάστρο, (η δικαιοσύνη) τότε λίγο απέχει αυτή η κοινωνία για να μετατραπεί σε ζούγκλα. Αν ο κάθε δικαστής, σταματά για λίγο την άπονομή της δικαιοσύνης, για να κάνει τους...λογαριασμούς του, δηλαδή τί επιπτώσεις θα έχει η κάθε του απόφαση για να την πάρει ή να μη την πάρει ή να την αλλάξει
σύμφωνα με τις...εντολές που παίρνει άνωθεν, τότε να ασχοληθεί με το εμπόριο. Εκεί μπορεί και να διαπρέψει με τέτοιους...λογαριασμούς.

Ανώνυμος είπε...

Έχεις δίκιο Φαίδωνα,έτσι θά πρεπε
να "λειτουργούν "οι δικαστές
Εγώ ,απλώς,είπα πως είναι και όχι όπως θα πρεπε να είναι.Και ανέφερα κάποιους λόγους που είναι όπως είναι.
Πιστεύω πάντως πως έχει συνείδηση η πλειονότητα των δικαστών,πλην όμως στριμώχνονται από πολλούς και πολλά-ακόμη και από ανεπάρκεια
προσωπικού.Εσύ είπες ότι στην υπόθεση Ζίμενς είναι μόνο ένας εισαγγελέας ενώ στην Γερμανία είναι στρατιά.
Τι μπορεί να γίνει τώρα; δεν ξέρω.
Κάναμε λάθος από την αρχή και αφήσαμε την ευθεία και πήραμε την παράλληλο γιά να μην πληρώσουμε τα διόδια της νομιμότητας,μόνο που η παράλληλος οδηγάει σε αδιέξοδα και σκοτεινά τούνελ ,και η διακαιοσύνη τυφλώθηκε δύο φορές.
Θέλεις Φαίδωνα να βγάλω μιά φωνή ;
Ενα παλληκάρι θέλουμε ρε παιδιά.
Ενα παλληκάρι που να ξέρει καλά και το βρώμικο και το καθαρό παιχνίδι της πολιτικής και να διαλλέξει την καθαρή γιατι η βρώμικη γλήγορα η αργα θα πνίξει και τον ίδιον .
Η πολιτική είναι η μοναδική και η ωραιότερη έκφραση της ζωής.Δεν είναι επιστήμη είναι παιδεία που σε δικαιώνει ανα πάσα στιγμή και στην δυσκολότερη ακόμη
Ενα παλληκάρι θέλουμε ,που να μην το νοιάζουν τα γκάλοπς,να μην τον ενδιαφέρει αν ξάνα εκλεγεί. Ο λαος έχει ανάγκη από ένα τέτοιο παλληκάρι.
Ας ήταν ο Τσίπρας ένα παλληκάρι....
Όμως κι αυτός ψαρεύει σε θολά νερά.

Είπα ότι είχα να πω.Και σ'ευχαριστώ Φαίδωνα που μού έδωσες την ευκαιρία να τα πω.

σπύρος δαρσινός

Ανώνυμος είπε...

Καλημέρα φίλε,
Ένα μικρό σχόλιο κάνουμε φίλε μου.
Πού να φτάσει για όλα.
Δεν ξέρω βέβαια τι εννοείς με το: ‘’Ο λαός δεν θέλει ντάντεμα’’.
Ούτε και ξέρω να πω γιατί ο συνταξιούχος των τετρακοσίων ευρώ και τα δυο εκατομμύρια συμπατριωτών μας που ζούνε κάτω απ’ το όριο της φτώχιας δεν ξεσηκώθηκαν και δεν κατέβηκαν να πνίξουν την Αθήνα;
Νομίζω ότι μια απάντηση έχει δώσει ο ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ.
Η φτώχια, λέει, αναγκάζει πολλούς ανθρώπους να κάνουν πολλά δουλικά και ταπεινά, για τα οποία θα ήταν δικαιότερο να τους λυπάται κανείς παρά να τους καταδικάζει.
Πόσο χρήσιμη μας είναι η σοφία τους ακόμη και σήμερα!
Στο βιβλίο μου, ‘’Η Μεγάλη Ξεφτίλα’’ είμαι πιο αναλυτικός.

Και βέβαια, κάτω από φυσιολογικές συνθήκες, δεν απαντιέται και το παρακάτω ερώτημα:
Γιατί ενώ η κυβέρνηση ήταν απούσα στις καταστροφικές πυρκαγιές, (πήγα και τα είδα τα χάλια μας) εντούτοις στα γκάλοπ, ως καταλληλότερος πρωθυπουργός εμφανίζεται ο ΠΑΝΤΑΧΟΥ ΑΠΩΝ. Αυτός, που ακόμη, ΕΚΤΌΣ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ, και δυο μεγάλα ερωτικά σκάνδαλα που ξέσπασαν, (ΙΚΑ και ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ), πρωταγωνιστές ήσαν άνθρωποι του περιβάλλοντός του. ΔΙΚΟΙ ΤΟΥ. ΕΜΠΙΣΤΟΙ.
Κι αυτό εμπίπτει στη σφαίρα του παράλογου.

Εγώ φίλε μου στάθηκα στο τι μπορεί αυτή τη στιγμή να σταματήσει την κατρακύλα που έχουμε πάρει ώστε η Ελλάδα μας να μοιάζει με απέραντη ΧΩΜΑΤΕΡΉ,
Και μένω σταθερός στα δυο ΦΑΡΜΑΚΑ που ανέφερα στο πρώτο μου σχόλιο.
Αλλαγή του νόμου ‘’περί ευθύνης υπουργών’’, και κλοτσηδόν αποπομπή απ’ το Δημόσιο των επίορκων υπαλλήλων.
Νομίζω πως αυτά τα δυο ΦΑΡΜΑΚΑ φτάνουν και παραφτάνουν για να αλλάξουν τα πράγματα.
Όλα τα άλλα είναι ασπιρίνες.
Ποιος θα το τολμήσει; Δεν ξέρω. Πάντως ένα είναι σίγουρο. Πως αυτός που θα το τολμήσει θα είναι το ΠΑΛΙΚΑΡΙ που ψάχνει ο Σπύρος και όλοι μας . Το γκεσέμι που μας λείπει.
Και για την ώρα, τέτοιο ΓΚΕΣΕΜΙ δεν βλέπω στο ζοφερό ορίζοντα.

σεραφείμ

ΦΑΙΔΩΝ ΘΕΟΦΙΛΟΥ είπε...

@Σεραφείμ
Για να στο πω πιο άμεσα κι ευθύβολα εκείνο που αποφεύγεις ν' απαντήσεις επικαλούμενος και φιλοσοφικές ρήσεις. Είναι ή όχι ο λαός υπεύθυνος για το εκλογικό του αποτέλεσμα. Γιατί αν δεν είναι υπεύθυνος γι αυτό που ψήφισε, τότε το εκλογικό αποτέλεσμα είναι άκυρο. Και ακόμη: από τον Δημοσθένη βέβαια μέχρι σήμερα κάποια πράγματα άλλαξαν. Όχι όλα αλλά κάποια...

Εργαστήρι Δημιουργικής Έκφρασης και Γραφής είπε...

Πρόσφατα δέχτηκα να απαντήσω σε ένα τηλεφωνικό πολιτικό γκάλοπ, μέσω τηλεφωνητή, με αυτόματες απαντήσεις.
Πιστεύω, ότι στα περισσότερα γκάλοπ, οι επιλογές των απαντήσεων είναι έτσι κατευθυνόμενες, ώστε να βγάζουν το επιθυμητό αποτέλεσμα κι όχι το αντικειμενικό.
(Γι αυτό και σε μια ερώτηση για το κατά πόσο τα γκάλοπ που δημοσιεύονται και κατά πόσο τα γκάλοπ που γίνονται μόνο για ιδιωτική χρήση είναι αξιόπιστα, καταψήφισα τα πρώτα και εμπιστεύτηκα τα δεύτερα.)

Γιατί όλος αυτός ο πρόλογος;
Επειδή, μια από τις ερωτήσεις της δημοσκόπησης αυτής (για να αναφερθώ στον ελληνικό όρο), ήταν: σε σχέση με τα διάφορα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα μας, σε τι θέση βάζουμε το σκάνδαλο της SIEMENS.
Θα μπορούσα να διαλέξω το σκοπιανό, το ελληνοτουρκικό, την ανεργία και δε θυμάμαι τι άλλα.

Επέλεξα πρώτο αυτό της SIEMENS, γιατί η διαφθορά είναι το βασικότερο πρόβλημά μας, κι από εκεί ξεκινάν όλα τα υπόλοιπα.
Ο κάθε μικροπολιτικός αντί να εξυπηρετεί το λαό, εξυπηρετεί πρώτα τον τραπεζικό του λογαριασμό.
Φωνάζουν οι συνταξιούχοι για συντάξεις, οι άνεργοι για επιδόματα, όταν τόσα δις που θα μπορούσαν να μετατραπούν σε παροχές έχουν παιχτεί στο χρηματιστήριο.
Ξεπουλάμε τον ΟΤΕ, τα λιμάνια κι ό,τι άλλο μας έχει μείνει προς μακροπρόθεσμη τέρψη των ξένων συμφερόντων και μικροπρόθεσμη της δικής μας τσέπης.
Τα βουλιάζουμε οικονομικά πρώτα και μετά τα βαπτίζουμε στην εξυγίανση του ξεπουλήματος.

Θα σταματήσω εδώ. Δε θέλω να πάρω φόρα και να πω περισσότερα...
κ. Θεοφίλου, ευχαριστώ για το βήμα.

ΦΑΙΔΩΝ ΘΕΟΦΙΛΟΥ είπε...

@Σπύρος
Δεν χρειάζεται κανένα παλληκάρι Σπύρο μου. Οι πολίτες πρέπει να δείξουν την οργή τους και την αποφασιστικότητά τους για να εξαναγκάσουν τους πολιτικούς να κάνουν τ' αυτονόητα. Ο καιρός που οι λαοί περίμεναν το θαύμα και τον θεόσταλτο ηγέτη παρήλθε ανεπιστρεπτί. Ο κάθε λαός πρέπει να πάρει τις τύχες του στα χέρια του.Να υπενθυμίσει στους πολιτικούς ότι είναι οι υπηρέτες του κι όχι οι ξεζουμιστές και οι δυνάστες του ούτε κι αυτοί που κάνουν επίδειξη κοινωνικής καταξίωσης σε βάρος του. Αλλά όσο θεωρούμε θεωρούμε το λαό ανεύθυνο και καημενούλη, αυτά θα παθαίνει και χειρότερα...

ΦΑΙΔΩΝ ΘΕΟΦΙΛΟΥ είπε...

@Κυκλοδίωκτον
Συμφωνώ απόλυτα ότι η διαφθορά είναι το βασικό πρόβλημα της κοινωνίας μας κι από κει ξεκινούν όλα τα κακά. Χαίρομαι που το επισημαίνεις τόσο έντονα, γιατί αυτός ήταν και ο λόγος που έγραψα και ανήρτησα το κείμενο "Η κυβέρνηση των νάνων". Στο σχόλιό σου όμως θίγεις και, πολύ εύστοχα, τη χειραγώγηση της κοινής γνώμης, που είναι ο προπομπός της διαφθοράς...

ΦΑΙΔΩΝ ΘΕΟΦΙΛΟΥ είπε...

@ Σεραφείμ
Εγώ δεν καταδικάζω κανέναν ούτε και λυπάμαι κανένα για τις επονείδιστες πράξεις του, όπως λες, ότι αναφέρει ο Δημοσθένης. Εγώ λέω μόνο κάτι πολύ απλό και αυτονόητο που αφορά στο λαό: Όποιος λαός υποφέρει από αυτούς που τον κυβερνούν, κάνει κάτι, μια προσπάθεια τέλος πάντων, για να απαλλαγεί από αυτούς. Αν δεν κάνει κάτι, αλλά αντίθετα επιβραβεύει με την επανεκλογή τους εκείνους που τον κάνουν να υποφέρει, τότε είναι ο ίδιος υπεύθυνος για όσα υποφέρει. Λυπάμαι που αναγκάζομαι να ύπενθυμίζω πως ένα και ένα κάνουν δύο, αλλά φίλε Σεραφείμ είμαι αναγκασμένος να το κάνω, αφού προκειμένου να αποφύγεις να παραδεχθείς μια απλή και πανθομολογούμενη αλήθεια, επινοείς του κόσμου τα τερτίπια τις αρχαίες ρήσεις και τις διαρκείς στροφές αντί για την ευθεία...

Ανώνυμος είπε...

Η Ελλάδα είναι η πρώτη στην Ευρώπη στην διαφθορά .Είναι ένα ασθενές σώμα,που οι αρτηρίες του έχουν βουλώσει και δεν τροφοδοτούνται σωστα τα κύτταρα του,τα οποία αναγκάζονται να διαστείλουν όσο μπορούν τα κοντινά τους παρανευρίδια γιά να βυζάξουν ότι μπορούν το ένα από το άλλο κι όλα μαζί από την ασθενούσα καρδιά.
Και έτσ,μέσα από αυτή την ,έξ'ανά γκης, μόνιμη διαδικασία,επιζούν χωρις να υγιαίνουν.
Οι προτάσεις του Σεραφείμ είναι ριζοσπαστικές.Παίρνεις το σωμα,το βάζεις στο τραπέζι,το εξετάζεις σε βάθος και πετάς όσες από τις φλέβες είναι βουλωμένες και στη θέση τους βάζεις ανοιχτές που πάντα έχει το σώμα μεσα του εφεδρικές γιά τέτοιες περιπτώσεις.
Αυτή η επέμβαση όμως θέλει"παλληκάρι'αρχηγό-χειρούργο-
που ξέρει καλά το σώμα και που το σώμα θα εμπιστευτεί την πάθησή του στο σταθερό του χέρι Αλλιώς,από μόνο του το σώμα,και λόγω της αδυναμίας του που επήλθε στην τεράστια δύναμή του απο την εξάρτησή του στο λίγο,δεν τολμά,από φόβο μήπως χάσει και το λίγο.
Το κράτος είναι Σώμα.
Και ελπίζω,με αυτά που λέω,να μην θεωρηθώ η τρίχα του.

σπύρος δαρσινός

Ανώνυμος είπε...

Φίλε μου ομολογώ ότι δεν κατάλαβα ΠΟΙΟ είναι αυτό που αποφεύγω να απαντήσω.
Ούτε ποια είναι αυτή η πανθομολογούμενη ΑΛΗΘΕΙΑ που την αποφεύγω με τερτίπια και διαρκείς στροφές.
Ήμουν σαφής, απόλυτος και κάθετος. Χωρίς ουτοπικές ονειροπολήσεις.
Απόφυγα τα αυτονόητα.
Ποιος δεν ξέρει ότι το ήθος των αρχόντων είναι όμοιο με το ήθος των αρχομένων.
Ποιος δεν ξέρει πως απ’ τη μακρινή εποχή του Δημοσθένη στον εγκέφαλο των ανθρώπων δεν έχει αλλάξει τίποτα.
Και πως το μόνο που άλλαξε, είναι η αλματώδης πρόοδος στην επιστήμη και την τεχνολογία που αργά, σταθερά, θα οδηγήσει την ανθρωπότητα στον αφανισμό της;
Τι κι αν μάθαμε να χειριζόμαστε μερικά τηλεχειριστήρια; Μας έκαναν καλύτερους. Ίδιοι είμαστε και απαράλλαχτοι. Σκοπούμε και βλέπουμε τα πράγματα κατά πως μας συμφέρει κάθε φορά.
Εκείνο που βλέπω εγώ για μαύρο και άραχλο, ο άλλος το βλέπει σαν τον κήπο της Εδέμ;
Εκείνο που εγώ θαυμάζω και επαινώ, ο άλλος το λοιδορεί και το ντροπιάζει.
Απ’ την εποχή λοιπό του Δημοσθένη οι άνθρωποι ψήφιζαν, ψηφίζουν και θα ψηφίζουν πάντοτε με γνώμονα το ατομικό τους συμφέρον.
Έτσι έστελναν στην εξορία και τη φυλακή τους ενάρετους και χρήσιμους και έτσι ανέβαζαν στο θρόνο ανάξιους και μωρούς.
Το ίδιο γίνεται και σήμερα αδιάφορα αν πατήσαμε σε μερικά αστέρια.
Προκειμένου λοιπόν φίλε μου, να περιμένω πότε, πότε λέω, όλα αυτά τα εκατομμύρια να κάνουν ΕΝΑ μυαλό, (δεν το εύχομαι. Μισώ την κλωνοποίηση) πρότεινα ένα ΦΑΡΜΑΚΟ.
Αυτό δεν ζητούσαμε όλοι; Εκτός κι αν.. Έκανα λάθος.
Πρότεινα λοιπόν ένα ΦΑΡΜΑΚΟ. Το ΦΑΡΜΑΚΟ που κατά τη γνώμη μου χρειάζεται αυτή τη στιγμή η πατρίδα μας. Ένα ΦΑΡΜΑΚΟ αποτελεσματικό και τελεσφόρο. Δεν συμφωνείς;
Ένα ΦΑΡΜΑΚΟ που θα βάλει τον κάθε κατεργάρη στον πάγκο του ή… Στη φυλακή.
Γιατί, όσο και να το κάνουμε φίλε μου, ο αγρότης, η αγρότισσα, ο εργάτης, ο βιομήχανος, ο έμπορας, ο γιατρός, ο επιστήμονας, ο κουρέας και ο φούρναρης θα ψηφίζουν πάντοτε με γνώμονα το ατομικό τους συμφέρον ακόμη κι αν… έχει αρπάξει φωτιά το δικό τους το σπίτι.
Και τέλος, να μην ξεχνάς φίλε μου, πως τα τελείως άκρα είναι σπάνια και λίγα, ενώ τα ενδιάμεσα είναι άφθονα και πολλά και ότι τα πιο πολλά στους ανθρώπους είναι τα αισχρά.

σεραφείμ

ΦΑΙΔΩΝ ΘΕΟΦΙΛΟΥ είπε...

@Σπύρος Σεραφείμ
Σπύρο την κατάσταση λίγο πολύ την έχουμε περιγράψει και την γνωρίζουμε. Το παλλικάρι δεν κατάλαβα τι θα το κάνουμε , γιατί είχαμε και παλιά ένα "παλλικάρι", Γιώργο Παπαδόπουλο τον λέγανε και ήρθε να "σώσει" την Ελλάδα που ήταν λέει άρρωστη κι έπρεπε να μπει στο γύψο και την πήγε πιο βαθιά, στην άβυσσο. Μακριά λοιπόν
από σωτήρες και παλλικάρια. Η λύση είναι ο πολίτης για να σφίξουν οι κώλοι. Αν, λέω αν, που είναι και το ευκολότερο, ο πολίτης στις δημοσκοπήσεις που γίνονται για να βλέπουν οι πολιτικοί πόσο λαμόγια μπορεί να είναι ακόμα με την ανοχή του πολίτη, αν λοιπόν ο πολίτης στις δημοσκοπήσεις, που είναι τόσο εύκολο και χωρίς κόστος, απέρριπτε ολοκληρωτικά αυτούς που τον εξευτελίζουν, τότε θα σειόταν συθέμελα ο πολιτικός κόσμος. Μήπως αυτή τη φορά έγινα επιτέλους κατανοητός; Για τις προτάσεις του Σεραφείμ, για το τί μπορεί να γίνει ενάντια στη διαφθορά, συμφώνησα απολύτως στο πρώτο μου κι όλας σχόλιο μετά τις προτάσεις του. Για μένα ήταν εύκολο να το καταλάβω και να το αποδεχθώ. Εγώ δυστυχώς δεν μπορώ να γίνω κατανοητός όταν λέω ότι ο καθένας έχει την ευθύνη που του αναλογεί, συνεπώς και ο πολίτης σύμφωνα με τις επιλογές του, αξίζει την κυβέρνηση που έχει. Όσο για το επιχείρημά σου Σεραφείμ, ότι ο λαός ψηφίζει σύμφωνα με τα συμφέροντά του, αυτό θα ήταν το φυσιολογικό, αλλά ούτε αυτό ισχύει στην Ελλάδα, αφού ο λαός ψηφίζει ΕΝΑΝΤΙΑ στα συμφέροντά του!!!! Όπως προέκυψε στις τελευταίες εκλογές και μείναμε άφωνοι!!! Έχω την αίσθηση πως τα σχόλιά μου στο διάλογο που κάνουμε, δεν τα διαβάζει κανείς ή αν τα διαβάζει κατά την διάρκεια της ανάγνωσης δεν καταλαβαίνει τι διαβάζει αφού σκέπτεται τι θα γράψει εκείνος. Αλλιώς δεν μπορώ να πιστέψω πως είμαι τόσο βλάκας ώστε να μη γίνομαι κατανοητός. Δεν είμαι βέβαια ούτε ευφυής αλλά το ένα κι ένα κάνουν δυο, νομίζω πως μπορώ να το διατυπώσω. Τέλος πάντων δεν έχει νόημα. Δεν μπορούμε να συνεννοηθούμε. Ας λέει ο καθένας αυτό που νομίζει ώστε να γίνεται ένα είδος παράλληλων διαλόγων, αφού κι εμείς επιβεβαιώνουμε τη ρήση: Όπου υπάρχουν περισσότεροι από έναν Έλληνα, δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία.

Ανώνυμος είπε...

Πρώτα - πρώτα να αναφερθώ στο ανηρτημένο κείμενο που είναι ένα θαυμάσιο πολιτικό κείμενο, γραμμένο από ένα μαχητικό πολίτη και λογοτέχνη που δεν μασάει τα λόγια του και τέτοιους έχουμε λίγους στην Ελλάδα. Ο κ. Θεοφίλου έχει σωστές, κατά τη γνώμη μου, θέσεις, που λαμβάνουν υπ' όψη τη σύγχρονη πραγματικότητα. Πιστεύω ακόμα πως το "καφενείο" δεν είναι ένας χώρος όπου θα έπρεπε να επαληθεύονται τα ελαττώματα των Ελλήνων, αλλά ένας χώρος διαλόγου, όπου θα κατατίθενται οι απόψεις των επισκεπτων κι αν είναι δυνατόν να βγαίνει κι ένα συμπέρασμα. Αν όχι, ας το βγάζει το συμπέρασμα ο κάθε επισκέπτης από τις γνώμες που διαβάζει. Τώρα σχόλιο επί σχολίων: Ο κ. Βάγιας προτείνει δυο σωστά μέτρα κατά της διαφθοράς, που του τα αναγνώρισαν οι ενδιαφερόμενοι στο διάλογο. Όσο για την αυτονόητη αλήθεια ότι: Ο καθένας έχει το μερίδιο της ευθύνης που του αναλογεί, συνεπώς και ο λαός τηδική του, είναι τόσο απλό και λογικό, που κι ένα παιδί το καταλαβαίνει. Γι αυτό θεωρώ μάταια τα επιχειρήματα που ξοδεύτηκαν γι αυτό...
Μπάμπης Πιτέλλης

Ανώνυμος είπε...

Φίλε καλημέρα.
Πώς τα έμπλεξες έτσι τα πράγματα;
Τι αναφορά είναι αυτή στην επάρατο χούντα;
Πώς σου πέρασε απ’ το μυαλό πως όταν ο Σπύρος μιλάει για ένα παλικάρι κι εγώ για ένα αληθινό γκεσέμι, ο συνειρμός που έγινε στο μυαλό σου ήταν η επάρατος.
Έτσι το είδες;
Αυτό εννοούσαμε;
Να ξαναβρεθεί ένας γελοίος επίορκος αξιωματικός μ’ ένα τσούρμο σαλταδόρων που με τη βία και τα όπλα θα μας ξαναβάλει στο γύψο;
Για τέτοιο παλικάρι και γκεσέμι μιλούσαμε;
Όχι φίλε μου!
Για εκλεγμένο παλικάρι και γκεσέμι απ’ το ΛΑΟ μιλούσαμε.
Όχι για ανδρείκελα.
Όχι για μαριονέτες.
Για ένα παλικάρι που θα πράξη το αυτονόητο.
Η Ελλάδα για τους Έλληνες και οι Έλληνες για την Ελλάδα.
Ουτοπία! Ναι!
Όσο ουτοπία είναι η ‘’Άνοιξη Παντού’’
Καμιά φορά δεν ξέρεις… Όλα γίνονται.
Τώρα για τα σχόλια που κάνουμε.
Δεν είναι απαραίτητο φίλε μου να έχουμε τις ίδιες απόψεις.
Και όταν δεν τις έχουμε, αυτό δεν σημαίνει ουδαμώς ότι δεν διαβάσαμε με τη δέουσα προσοχή το σχόλιό σου.
Εκτός αν το ‘’Καφενείο’’ δεν είναι ελεύθερο βήμα και θα πρέπει οι απόψεις μας να συγκλίνουν.
Καμιά φορά, απόψεις, διάφορες, μπορεί να είναι επικοδομητικές ακόμη και όταν είναι εκ διαμέτρου αντίθετες.
Σου εύχομαι μια καλή και παραγωγική μέρα

σεραφείμ.

Ανώνυμος είπε...

Εγώ πάντως Φαίδωνα το περιμένω αυτό το πολιτικό παλληκάρι,το οποίο θα έχει γεννηθεί από τον παλμό του λαού.
Όταν φτάνουν σε αδιέξοδα οι εποχές γενιέται πάντα ένα τέτοιο παλληκάρι
Γιά μιά στιγμή νόμισα ότι ο Τσίπρας έχει αυτά τα φόντα,πλήν όμως έκανε κάτι δηλώσεις που με
μούδιασαν.Θα δείξει.
Πιστεύω στην δύναμη του λαού,αλλά χρειάζεται και ο σπινθήρας γιά να ανάψει.
Ο ήλιος ξεπετάει τις "ανοίξεις παντού" μέσα από την δύναμη της γης
Ο εκφραστής του λαού είναι ο ήλιος των πόθων του.
Πες μου εσύ Φαίδωνα μιά επιτυχή
αιματηρή ή αναίμακτη λαική επανάσταση,ή αλλαγή, που δεν ξεκίνησε από χαρισματικούς αρχηγούς.

Αλίμονο στην δίχρονη επικοινωνία μας αν ταυτίζουμε την διαφορετική άποψη με δικτακτορική αντίληψη.
Νομίζω ότι κάποτε σου είχα γράψει
γιά κάποια σουρμαλίματά μου απο τους δικτάκτορες .

σπύρος δαρσινός

ΦΑΙΔΩΝ ΘΕΟΦΙΛΟΥ είπε...

@Σπύρος Σεραφείμ
Το παλλικάρι, το γκεσέμι, ή ο Μεσσίας, ή όπως αλλιώς θέλετε να τον ονομάσετε, είναι μια συνταγή του παρελθόντος, όταν οι λαοί ήταν απαίδευτοι, δεν είχαν κανένα ρόλο στην πολιτική εξουσία και μέσα στην άγνοιά τους περίμεναν τα πάντα να τους έρθουν άνωθεν. Σήμερα οι λαοί έχουν συμμετοχή στα κοινά, έχουν επαρκή εκπαίδευση και γνωρίζουν ότι πολλά εξαρτώνται από αυτούς. Η διαφορά μας είναι λοιπόν, ότι εγώ πιστεύω πως η αλλαγή στη πολιτική σκηνή και στη ποιότητά της θα προέλθει ΚΥΡΙΩΣ από τη συμπεριφορά και τη στάση του λαού, απ' τον οποίον θα σταλεί το μήνυμα ότι "δεν πάει άλλο". Από κει και πέρα αν θα βρεθεί κάποιος ικανός πολιτικός και νομίσει ο λαός ότι είναι αξιοποιήσιμος, ας τον αξιοποιήσει. Όσο για τις επαναστάσεις Σπύρο, αυτές θα γίνονται πλέον ηλεκτρονικά στο διαδίκτυο. Έχουμε ήδη κάποια δείγματα. Ο μεσσιανισμός ιστορικά έκλεισε. Δεν υπάρχει χώρος γι αυτόν στην εποχή μας. ΄Τώρα για το αν πρέπει να συμφωνούμε σε όλα, όπως λες Σεραφείμ. Όχι ασφαλώς, αφού ο καθένας έχει την προσωπική του θέαση και ασφαλώς συχνά οι εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις μπορεί να προσφέρουν σ' όσους διαβάζουν τις απόψεις του καφενείου, (Που είναι το πιο ελεύθερο βήμα)ίσως και περισσότερα από συγκλίνουσες απόψεις. Όταν όμως υπάρχει διαφωνία και στο αυτονόητο και στο ένα κιένα κάνουν δύο, τότε υπάρχει πρόβλημα όχι απόψεων που είναι εκ διαμέτρου αντίθετες, αλλά στοιχειώδους συνεννόησης,
φίλε μου.
Καλό μπάνιο

ΦΑΙΔΩΝ ΘΕΟΦΙΛΟΥ είπε...

@Σπύρος
Σπύρο μου ασφαλώς και γνωρίζω τα παθήματά σου επί χούντας. Το παράδειγμά μου δεν ήθελε να δείξει (Προς θεού) ότι οι πολιτικές σου επιλογές έχουν κάποια σχέση με τη χούντα.Ήθελα απλά να καταδείξω πως όταν ο λαός παραμένει απαθής και αναμένει λύση άνωθεν , τότε μπορεί να προκύψουν και "σωτήρες" (βιαστές της δημοκρατίας). Είναι δηλαδή επικίνδυνο να μη συμμετέχει ο λαός στην πολιτική, αφού έτσι ανοίγει ο δρόμος για τον κάθε "σωτήρα". Μπορεί να προκύψει κι ένας σωστός βέβαια αλλά αυτό είναι σπάνιο. Πέραν αυτού όμως δημοκρατία σημαίνει, διαρκής συμμετοχή του λαού. Και ανάλογα με την ένταση της συμμετοχής του εχουμε και το είδος της δημοκρατίας: Δημοκρατία αποδεκτή, Χαλαρή, light, μπανανία κ.λ.π.

Ανώνυμος είπε...

Ο μεσσίας φίλε μου δεν πέρασε καν απ’ τη σκέψη μου.
Η Δημοκρατίας μας δεν έχει ανάγκη από μεσσίες.
Ούτε και περιμένω τον από μηχανής θεό για να δώσει λύση στα προβλήματα που μας ταλανίζουν.
Είμαι περισσότερο πραγματιστής, παρά ονειροπόλος.
Λέω αν θα ξεπεταχτεί κάποια μέρα ένας Ελευθέριος Βενιζέλος, ένας Χαρίλαος Τρικούπης, ένας Αλέξανδρος Παπαναστασίου.
Κανένας απ’ αυτούς δεν ήταν ούτε καν χαρισματική προσωπικότητα που λένε. Ούτε και έπαιξαν το ρόλο του μεσσία.
Εντούτοις έπραξαν πολλά και σημαντικά.
Γιατί και οι τρεις τους ήταν πολιτικοί με ήθος και παλικαριά και οι πράξεις τους απέβλεπαν στο συμφέρον των πολιτών και όχι στο δικό τους.
Και μια επισήμανση φίλε μου,
Και οι τρεις τους κυβέρνησαν με κυβερνήσεις ασταθείς εν μέσω πολιτικών παθών και ταραχών.
Συμπέρασμα. Τα έθνη, μπορεί να είναι δυνατά με κυβερνήσεις ασταθείς και απ’ την άλλη, κυβερνήσεις σταθερές να προδικάζουν την παρακμή.
Μ’ αυτό τελειώνω φίλε μου. Πιστεύω πως αυτή η τόσο μεστή, ποιοτική και ενδιαφέρουσα αντιπαράθεση να μας έκανε κάτι τι σοφότερους.
Σ’ αφήνω ευτυχή στη γέμιση του φεγγαριού στην ωραία σου Μήθυμνα.

σεραφείμ

Ανώνυμος είπε...

Με δυό λόγια Φαίδωνα -γιά να τελειώνω και γω με αυτό το θέμα-
Και βέβαια η συμμετοχή του λαού είναι η κύρια δύναμη,μόνο που ο Σεραφείμ και εγώ δεν μιλάμε για
φανφαρώνες "σωτήρες" αλλά γιά ένα πολιτικό με γνώση και ήθος να δώσει κοίτη και συγκεκριμένη ροή σε αυτή την συμμετοχική δύναμη.
Το ένα δεν μπορεί να κάνει τίποτα χωρις το αλλο.
Αυτή είναι η μόνη διαφορά μας.

σπύρος δαρσινός

ΦΑΙΔΩΝ ΘΕΟΦΙΛΟΥ είπε...

@Σεραφείμ
Να που συμφωνούμε και σε κάτι χωρίς να είναι φυσικά και απαραίτητο. Προφανώς η συνεννόηση έγινε δυνατή αφού διάβασες το τελευταίο μου σχόλιο στο οποίο και εκτενώς αναφέρεσαι.

ΦΑΙΔΩΝ ΘΕΟΦΙΛΟΥ είπε...

@ Σπύρος
Αυτό που περιγράφεις Σπύρο μου δεν είναι η διαφορά μας, είναι η απόλυτη συμφωνία μας. Είπα ποτέ εγώ ότι ο λαός μόνος του χωρίς εκπροσώπους ότι μπορεί να κυβερνήσει; Ασφαλώς ο λαός χρειάζεται τον πολιτικό και ο πολιτικός το λαό. Έτσι λοιπόν φτάνουμε σ' αυτό που έλεγα αρχικά :
Ότι ο καθένας έχει την ευθύνη που του αναλογεί και ασφαλώς και το ρόλο του. Αν ο πολιτικός ξεστρατίζει πρέπει να φάει τη σφαλιάρα του από τον συμμετέχοντα στα κοινά λαό. Αν ο λαός γράφει τους νόμους στα παλιά του τα παπούτσια, τότε πρέπει να επέμβει ο πολιτικός. Συνεπώς είναι δύο δυνάμεις αλληλοεξαρτώμενες. Κι αν φυσικά, (όπως γράφω σε άλλο σχόλιό μου- δείγμα συμφωνίας κι αυτό) υπάρξει ένας ικανός πολιτικός, στο χέρι του λαού είναι να τον αξιοποιήσει. Αλλά κλείνω και πάλι επιμένοντας πως ο λαός δεν είναι ανεύθυνος για ότι συμβαίνει στη χώρα του. Και το επαναλαμβάνω γιατί αυτό ακριβώς αποφύγατε και οι δύο να σχολιάσετε. Δεν είπα να συμφωνήσετε μαζί μου προς θεού. Αλλά πέστε αν νομίζετε πως είναι σωστό, το αντίθετο: πως ο λαός μπορεί να κάνει ότι θέλει και να ζητάει ευθύνες μόνο από τους πολιτικούς.

Ανώνυμος είπε...

@Σεραφείμ Βάγιας
Αυτό που λέτε πως είναι δυνατόν τα έθνη να είναι δυνατά με ασταθείς κυβερνήσεις και έθνη με σταθερές κυβερνήσεις να προδικάζουν την παρακμή, είναι ασφαλώς πιθανόν αλλά όχι κανόνας. Ο ελληνικός λοιπόν λαός, δεν μπορεί να παίζει τζόγο, αναμένοντας τον μεγάλο ηγέτη που με οποιεσδήποτε συνθήκες θα κάνει τη χώρα του ισχυρή. Ο λαός πρέπει να δουλέψει με αυτούς που έχει, να είναι ενεργός λαός, και να απαιτεί από την κυβέρνησή του χρηστή διαχείριση, καλή παιδεία, καλυτέρευση του συστήματος υγείας, μείωση της ανεργίας,και ισχυρή οικονομία. Θέλω να πω ότι δεν μπορούμε να μιλάμε με πιθανότητες, όταν ο χρόνος τρέχει κι η χώρα έχει ανάγκες. Αν στο μεταξύ έλθει και ο ικανός ηγέτης, δεν μπορεί παρά να είναι καλοδεχούμενος.
Μπάμπης Πιτέλλης

Ανώνυμος είπε...

Μπάμπη,εσύ και ο Φαίδωνας πέρνετε ένα δεδομένο και το αμφισβητήτε
γιά να στηρίξετε μιά θεωρεία που είναι αποδεδειγμένη.
Και όχι μόνο το αμφισβητήτε του ζητάτε ευθήνες,επειδή ,λέτε,ότι δεν είναι δεδομένο Και το δεδομένο ειναι ότι ο λαός συμμετέχει,είναι οργανωμένος,ζητάει,απαιτεί,διαδηλω
νει,υποφέρει από την ακρίβεια,την περιβαντολλογικη καταστροφή,τις μίζες των καρχαριών και των κουμπάρων που τελικά κόβονται από το ψωμί του λαού ,κανεις όμως δεν τον ακούει Και δυστυχώς όταν φτάνει στην κάλπη ψηφίζει τους ίδιους .Γιατι δεν έχει επιλογη ρε παιδιά.Πως να το κάνουμε ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΕΠΙΛΟΓΗ.
Γι'αυτό είπα εγώ ότι εκείνο που μας λείπει δεν είναι η συμμετοχή του λαού αλλά ένας ηγέτης που να περνάει την δικαιοκρατία μέσα απο την αξιοκρατία και την δίκαιη συναλλαγη τη βάσης με το σύστημα.
Ενα ηγέτης δηλαδή με κρίση, ηθική, όραμα και αρχές.
Αυτή είναι η διαφορά μας .εσείς λέτε "αν είναι να έρθει ένα τέτοιος ηγέτης καλώστονε να έρθει"και εγώ λέω ότι χρειαζόμαστε εδώ και τώρα έναν τέτοιον ηγέτη .

σπύρος δ.

Ανώνυμος είπε...

Φίλε Μπάμπη,
Δεν το έθεσα ως κανόνα. Οπωσδήποτε κανένα απ’ τα δυο δεν είναι πανάκεια. Συμφωνώ.
Το ανέφερα για να καταδείξω πόσο κουτοπόνηρο είναι το επιχείρημα των κομμάτων εξουσίας περί αυτοδυνάμων κυβερνήσεων
Αναφέρθηκα στους τρεις αυτούς πολιτικούς επειδή και οι τρεις τους, σε μια εποχή δύσκολη, ύστερα από πολέμους και εσωτερικές ταραχές άφησαν έργο τεράστιο.
Ο Χ. Τρυκούπης με τα δημόσια έργα του και την αταλάντευτη θέση του στην αρχή της Δεδηλωμένης για να πάψει το παλάτι να διορίζει κυβερνήσεις που δεν είχαν την λαϊκή εντολή.
Ο Α. Παπαναστασίου με το βάθεμα και το πλάτεμα της Δημοκρατίας..
Και ο Ε. Βενιζέλος με το άπλωμα της Ελλάδας μας.
Απλά και μόνο, είτε ασταθής κυβέρνηση, είτε σταθερή, στο τιμόνι χρειάζεται άνδρας αποφασιστικός και τίμιος.
Που επιτέλους να έρθει φτωχός, και να φύγει φτωχότερος ως άλλος στρατηγός Πλαστήρας.

σεραφείμ

Ανώνυμος είπε...

@Σεραφείμ Βάγιας
Κι εγώ πιάνω τον εαυτό μου καμιά φορά να ρεμβάζει ρομαντικά μέσα στο χώρο της πρόσφατης ελληνικής ιστορίας και να ανακαλώ στη μνήμη μου σημαντικούς ανθρώπους της πολιτικής. Όταν παίρνει τέλος κάποια στιγμή ο ρεμβασμός, συνειδητοποιώ ότι η πραγματικότητα που ζω τώρα, δεν έχει καμία σχέση με τον κόσμο που ρέμβαζα προηγουμένως. Έχουν αλλάξει οι συσχετισμοί, οι αξίες, τα μέσα, η τεχνολογία, οι ανάγκες, όλα. Κι εγώ δυσκολεύομαι μερικές φορές ν' απαλλαγώ από τις ψευδαισθήσεις μου, ή από αυτά που ΘΕΛΩ ΝΑ ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ αλλά που δεν υπάρχουν. Καταλαβαίνω λοιπόν, ότι αν θέλω να είμαι χρήσιμος πολίτης, πρέπει να καταλάβω με ποιούς όρους παίζεται σήμερα το πολιτικό παιχνίδι, και να τους αξιοποιήσω στο μέγιστο βαθμό υπέρ μου και υπέρ των άλλων πολιτών.
Μπάμπης Πιτέλλης

Ανώνυμος είπε...

@ Σπύρος Δαρσινός
Άφού τον θέλετε τώρα τον ηγέτη εντάξει. Μόλις τον βρείτε πέστε το και σ' εμένα να χαρώ.
Μπάμπης Πιτέλλης

Νίκος Λαγκαδινός είπε...

Φαίδων, διάβασα το εξαιρετικά καίριο κείμενό σου και μ' έπιασε μελαγχολία! Και τώρα τι κάνουμε; Είμαστε δυστυχείς διότι έχουμε εναποθέσει το μέλλον των παιδιών μας και της πατρίδας σε άθλιους πολιτικούς... Σήμερα η πλειοψηφία εξουσιάζεται από μια μειοψηφία. Και περισσότερο από κάθε άλλη φορά νιώθω ότι οι λέξεις που εκτοξεύονται εδώ κι εκεί είναι άδειες από περιεχόμενο. Στην αγορά της πολιτικής και της κοινωνίας μας κυκλοφορούν δημαγωγοί, σατράπες, δημεγέρτες, νευρωτικά ανθρωπάκια που φόρεσαν το μανδύα του πολιτικού και κραυγάζουν. Δεν μ' ενδιαφέρουν οι κραυγές. Αναζητώ ανθρώπους που ψιθυρίζουν ή δεν μιλούν, καθόλου!

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ Μπάμπη,
Δεν ξέρω πώς και γατί την αναφορά μου στο παρελθόν για να συγκρίνουμε πολιτικές και πολιτικούς την αποκάλεσες ‘’ρεμβασμό’’.
Ναι, έχουν αλλάξει τα πράγματα. Οι συσχετισμοί, οι αξίες, τα μέσα, η τεχνολογία, οι ανάγκες, όλα.
Όμως δεν είναι αυτό το ζητούμενο αγαπητέ Μπάμπη.
Το ζητούμενο δεν είναι, αν με τα σημερινά μέσα και την τεχνολογία για τη διάνοιξη του Μετρό χρειάζεται μόνον ο μετροπόντικας και καμιά διακοσαριά εργάτες σε σχέση με τη διάνοιξη της Διώρυγας της Κορίνθου που χρειάστηκαν μερικές χιλιάδες εργάτες και βέβαια με την τεχνολογία της εποχής εκείνης.
Το ζητούμενο είναι ΠΟΙΟΣ χρησιμοποιεί αυτά τα μέσα. ΠΟΙΟΣ και πώς καθορίζει τους συσχετισμούς. ΠΟΙΟΣ ιεραρχεί τις ανάγκες. Και τέλος ΠΟΙΟΣ διαμορφώνει τις αξίες.
Και, φίλε μου, αυτός είναι ο ανθρώπινος παράγων. Κι αυτός δεν άλλαξε όσοι αιώνες κι αν πέρασαν.
Ένας καλός ηγέτης, (όχι μεσσίας) όλα τα πιο πάνω, θα χρησιμοποιήσει για το καλό της χώρας.
Ένας κακός, για να οδηγήσει τη χώρα στο σημερινό… ΜΠΑΧΑΛΟ.

σεραφείμ

Ανώνυμος είπε...

@Σεραφείμ Βάγιας
Ρεμβασμό χαρακτήρισα τη παρετατεταμένη εστίαση της προσοχής και τη νοσταλγία του ανθρώπου για κάτι που δεν υπάρχει πια και στη περίπτωσή μας αυτό που δεν υπάρχει πια, είναι οι ικανοί πολιτικοί άνδρες. Δεν είναι δα και καμιά προσβολή για ν' απορήσεις τόσο. ¨Οσο για τα άλλα μην επιμένεις να σκέπτεσαι πολιτικά, χρησιμοποιώντας υλικά και συνειρμούς του παρελθόντος. Ακόμα και οι ιεραρχίες έχουν αλλάξει, οι προτεραιότητες, ο τρόπος του πολιτεύεσθαι, οι πολιτικές αξίες , όλα. Αν όμως επιμένεις, δεν μπορώ να κάνω τίποτα γι αυτό.
Μπάμπης Πιτέλλης

Ανώνυμος είπε...

Απ'ότι κατάλαβα αγαπητέ 'Μπάμπη Πιτέλλη" ο λόγος της επιδείνωσης
του πολίτη σήμερα οφείλεται στο γεγονός ότι δε μπορεί να καταλάβει "πως παίζετε σήμερα το πολιτικό παιχνίδι" .
Ποιό παιχνίδι;
Αυτό,που με χίλιους τρόπους κάνει φτωχότερο τον πολίτη και δυσανάλογα πλουσιότερο τον τραπεζίτη; τις κομπανίες των λαδιών;τα καρτέλ των ντόπιων καρχαριών και των πολυεθνικών ;

Ποια σύχρονη πολιτική να κατανοήσει; αυτή των μιζών που τετραπλασιάζουν το κόστους των δημοσίων έργων που καλήται μετα ο ..αδαής πολίτης να πληρώσει ;
Ποιά πολιτική ; αυτη που ξεπουλάει σε ξένες εταιρείες κερδοφόρες δημόσιες υπηρεσίες αντί πινακίου φακής ; επειδή αυτή η πολιτική που εσείς ζητάτε να μάθει ο πολιτης δεν ξέρει να τις διαχειριστεί και τις πουλάει γιά να καλύψει'τρύπες"που δημιούργησε αυτή πολιτική που θέλετε εσείς να μάθει ο πολίτης ;

Ποιά πολιτική να μάθει, αυτή που του αυξάνει τις ώρες εργασίας -και μάλιστα με διακεκομμένο ωράριο -και που του αυξάνει τον μισθο κάτω απο τα όρια του πληθωρισμου ;
Αυτή που αναγκάζει τον συνταξιούχο να "ζήσει" με 400 Ευρώ το μηνά ;

Αυτή που σκεπάζει κάτω απο το χαλί αποδεδειγμένα σκάνδαλα αποκαλύπτον
τας μόνο εκείνα που εκθέτουν τον πολιτικό αντίπαλο ;κι όσα απο αυτά δεν υποπέσουν στο παζάρι του συμψηφισμού ;

Ποια σύγχρονη πολιτική να μάθει.
Αυτή που σχεδιάζουν τα 8 πλουσιότερα κράτη του κόσμου πως να γίνουν εκείνοι πλουσιότεροι κρατοντας αιχμάλωτο τον πολίτη του κόσμου στα όρια της επιβίωσης ;

Αυτή που δεκαπλασιάζει την τιμη του ψωμιού απο το χωράφι του παραγωγού μέχρι το στόμα του φτωχού ;
Αυτή που γεμίζει τις μαρίνες με κότερα και τα σκουπίδια με ανθρώπους καθημερινούς που ψάχνουν να βρουν κάτι να φάνε ;
Αυτή την πολιτική να μάθει κ."Πιτέλλη;"



Όσο για τον τελευταίο ειρωνικό σας υπαινιγμό ,τον αντιπαρέρχομαι.
Νομίζω οτι το έλλειμμα της σόβαροτητάς του δεν ταιριάζει ούτε και σε σας .

σπύρος δαρσινός

Ανώνυμος είπε...

Φίλε Μπάμπη,
Δεν κατάλαβα σε τι επιμένω.
Νομίζω ότι υπάρχει μια αντίφαση στο λόφο σου.
Όλα άλλαξαν, ναι. Αυτό είναι αλήθεια.
Και εναπόκειται σε σένα πως θα χρησιμοποιήσεις παλιά και νέα υλικά.
Πάντως να ξέρεις πως, ο πεσιμιστική αντίληψη, πως όλα άλλαξαν, πως δεν υπάρχουν τίμιοι πολιτικοί, πως δεν υπάρχουν ηθικές αξίες, πως δεν υπάρχους αρχές, πως δεν υπάρχει καθήκον, πως τέλος δεν υπάρχει ελπίδα, δεν είναι και ο καλύτερος σύμβουλος.
Καλό σου βράδυ,
σεραφείμ

Ανώνυμος είπε...

@Σπύρος Δαρσινός
Αυτά που αναφέρετε ως σύγχρονη πολιτική, είναι τα αρνητικά της συμπτώματα, που πρέπει ο πολιτης να τα γνωρίζει για να αντιδράσει δυναμικά ώστε να τα εμποδίσει ή να προκαλέσει την τιμωρία τους. Την σύγχρονη πολιτική την εντοπίζω στο ότι ο πολίτης πρέπει να είναι ενεργός και δυναμικός στις αντιδράσεις του κι όχι να τα περιμένει όλα να έλθουν μόνα τους γιατί τότε θα πάθει πολύ χειρότερα από αυτά που αναφέρετε στο σχόλιό σας. Αν δεν κλάψει το μωρό, λέει μια λαϊκή παροιμία δεν θα του δώσει η μάνα του να φάει. Προκειμένου για τον πολίτη ισχύει βέβαια η οργισμένη φωνή, η αντίθετη ψήφος, το κατέβασμα στο δρόμο. Η ειρωνία δεν είχε σκοπό να θίξει αλλά να υπενθυμίσει μ' ένα αιχμηρό τρόπο, ότι δεν μπορούμε να έχουμε έναν ικανό ηγέτη τώρα, επειδή τώρα τον χρειαζόμαστε...Η διαθεσιμότητα σε πολιτικούς λέει ανίκανα ανθρωπάκια. Αυτά πρέπει να στριμώξουμε, αφού πρώτα καταλάβουμε τι ζημιά είναι για τον τόπο.
Μπάμπης Πιτέλλης

Ανώνυμος είπε...

@Σεραφείμ Βάγιας
Α! εδώ κ. Βάγια αυθαιρετείτε και μου βάζετε στο στόμα λόγια που ουδέποτε είπα. Ποιος σας είπε ότι είναι πεσιμιστική η αντίληψη ότι άλλαξαν όλα; Υπάρχουν και υπέροχα πράγματα σ' αυτά που άλλαξαν: Τα δικαιώματα του ανθρώπου π.χ. η ισοτιμία των δύο φίλων, η δυνατότητα παρέμβασης τολυ λαού στη πολιτική με δυναμικές αντιδράσεις, χωρίς να κινδυνεύει, κ.λ.π. κ.λ.π. Πότε σας είπα εγώ πως δεν υπάρχουν τίμιοι, καθήκον,ηθικές αρχές, ελπίδα; Δημιουργήθηκαν (με το άλλαξαν όλα) νέες ηθικές αρχές: Το έργο των γιατρών του κόσμου, το έργο μη κυβερνητικών οργανώσεων που προσφέρουν ανακούφιση στο πόνο, στην εκμετάλευση γυναικών
(trafficking) στη πείνα κ.λ.π. Σκεφθείτε την τύχη όλων αυτών των ανθρώπων στο παρελθόν. Εγώ όταν λέω άλλαξαν όλα εννοώ προς το καλύτερο κι αυτό μπορεί να το διαπιστώσει κανείς ρίχνοντας μια ματιά στην πρόσφατη ιστορία και να συγκρίνει (πόσο εύκολα πήγαινε ο άνθρωπος σα το σκυλί στ' αμπέλι),με την τωρινή κατάσταση, που δεν είναι αυτή που πρέπει, αλλά είναι καλύτερη από την παλιά. Δεν μπορείτε λοιπόν να με κατηγορείτε για πράγματα που δεν είπα, ή επειδή εσείς νομίζετε ότι καλό είναι το παλιό και κακό είναι το νέο. Η θέση μου είναι πως οι πολίτες πρέπει να πολεμήσουν το κακό που έχουν μπροστά τους, (γι αυτό νομίζω ανάρτησε και το κείμενό του ο κ. Θεοφίλου) και με την αντίδρασή τους αλλά και την ψήφο τους ν' αναδείξουν αυτόν που νομίζουν καλύτερο, και δεν είναι βέβαια απαραίτητο να σπρώξουν ένα κόμμα στην εξουσία. (Αυτό για τον κ. Δαρσινό που λέει ότι δεν υπάρχει εναλλακτική λύση). Τέλος, η ΕΛΠΙΔΑ κ. Βάγια ανθίζει με τον αγώνα και παίρνει σάρκα και οστά με τον αγώνα των πολιτών και των πολιτικών που έχουν διάθεση να προσφέρουν.

Ανώνυμος είπε...

@Σεραφείμ Βάγιας
Εννοείται βέβαια ότι το πιο πάνω σχόλιο είναι δικό μου και ξέχασα να βάλλω το όνομά μου
Μπάμπης Πιτέλλης

ΦΑΙΔΩΝ ΘΕΟΦΙΛΟΥ είπε...

@Νίκος Λαγκαδινός
Νίκο μου κι εμένα μ' εχει πιάσει μελαγχολία αλλά και οργή. Εκείνο που μπορεί να αναμένει κανείς, είναι να καταλάβει ο κόσμος αυτό που παίζεται και συμβαίνει. Αν το καταλάβει, θα πρέπει να αντιδράσει και ανάλογα. Αυτό είναι το ΄λογικό, γιατί κρατάω και κάποιες επιφυλάξεις για το πόσο μαζοχιστής μπορεί να είναι ο Έλληνας ψηφοφόρος!

ΦΑΙΔΩΝ ΘΕΟΦΙΛΟΥ είπε...

@Σπύρος
Σπυρέτο μου είδες τι σου έλεγα προ ημερών για τη συμμετοχή μου στο διάλογο; Κανονικά εγώ ότι είχα να πω το είπα στο κείμενό μου. Από κει και πέρα οι άλλοι πρέπει να εκφράσουν την άποψή τους. Εκτός κι αν κάποιος μου απευθυνθεί προσωπικά για οποιοδήποτε λόγο, τότε ναι. Τέλος πάντων , ισχύει βέβαια και για μένα το "τράβα με κι ας κλαίω"

Ανώνυμος είπε...

...Θα ήθελα να γράψω την άποψή μου, φίλοι της σελίδας, αν και κάποτε,κάπου αλλού είχα αναφερθεί ότι ΔΕΝ μου αρέσει να μιλώ για πολιτικούς και τα συστήματά τους...
Δυστυχώς, εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων, όλοι τους είναι μέρος από αυτό το τέρας που οι αρχαίοι το ονόμαζαν "Λερναία Ύδρα" ...
Ένα "κεφάλι" κόβεται, εννέα ξεφυτρώνουν κ.ο.κ. (θυμίζει λίγο...Έϊντς!!! όλοι καθαροί, μέχρι του αντιθέτου)
Στην υφήλιο, υπάρχει τόση ανισότητα, που όλοι τους θα βρουν κάποιον να τους υποστηρήξει, να τους προωθήσει και μετά να τους εκβιάζει. Επί πλέον, όλοι τους είναι ηθοποιοί, εκπαιδευμένοι για να γίνονται πιστευτοί.
Αν τους έκοβαν τις προεκλογικές επιχορηγήσεις και τους έλεγαν ότι μόνο από τα δικά τους χρήματα θα "αγωνιζόντουσαν" για την "ιερή θητεία τους" (αφού, καλέ, ορκίζονται στο ευαγγέλιο κ.λ.π.)τότε θα βλέπαμε ποιοί αντέχουν και ποιοί δεν αντέχουν... (δες τε κι εδώ τις αλλαξοκ...ιές του Μ Ομπάμα και της Χ. Μπιλκλίντον και τις συμφωνίες τους... κ.λ.π. Δεν εννοώ κόμματα κ.λ.π., εννοώ "συμφωνίες" υποψηφίων...)
Γιατί αποφεύγουν οι μορφωμένοι-πλούσιοι να μπουν στην Πολιτική?αφού από θέσεως υσχύος μπορούν να αποδείξουν ότι Πραγματικά ενδιαφέρονται για το "καλό" του κόσμου? Γιατί βάζουν ΑΥΤΟΥΣ κάθε φορά μπροστάρηδες κι έτσι έμαθαν τους Έλληνες να λένε "η σειρά σας κι η σειρά μας..." ή "φάγατε εσείς, τώρα θα φάμε κι εμείς"?
Το παγκόσμιο σύστημα βρομάει. ή Γίναμε πολλοί! κι ...όσους πάρει ο ...χάρος! Και βέβαια η εποχή μας είναι πολύ καλύτερη με τις επιτεύξεις της... και βέβαια ο πολύς κόσμος ΔΕΝ έχει την δύναμη ν' αντιδράσει... θυμηθείτε! ο βιαστής έχει μια αντίστροφη ψυχολογική επιρροή πάνω στον βιασθέντα... Ο βιασμένος/η, προσπαθεί να δώσει ελαφρυντικά στο βιαστή, διότι ΔΕΝ αντέχει το έγκλημα που έγινε εις βάρος του...
Αυτοί,όλοι, για μένα, είναι οι Βιαστές... γι' αυτό και τους ανεχόμαστε.
και, λυπηρό, αλλά δεν είμαστε μόνοι μας. Το κακό είναι παγκόσμιο. Να λέμε, μόνο," και μη χειρότερα."
Βλέπω μισή τη σελήνη που πάει να γεμίσει. Νοιώθω καλλίτερα, παρά όταν "αδειάζει..."
Καλη νύχτα, Υιώτα Στρατή, Ν.Υ.

Ανώνυμος είπε...

Τώρα τι να πω αγαπητέ Μπάμπη,
Αν με το σχόλιό σου, Ιούλιος 12, 10.00 μμ, με το να λες:
Δεν υπάρχουν τίμιοι πολιτικοί άνδρες.
Οι ιεραρχίες άλλαξαν.
Οι προτεραιότητες άλλαξαν.
Ο τρόπος του πολιτεύεσαι άλλαξε.
Οι πολιτικές αξίες άλλαξαν.
Όλα άλλαξαν.
Αν λέω μ’ αυτό το μεμψίμοιρο και πεσιμιστικό σχόλιο, εννοούσες πως όλα αυτά άλλαξαν προς το καλύτερο, όπως υποστηρίζεις στο τελευταίο σου σχόλιο –αντιγράφω - (ΟΤΑΝ ΛΕΩ ΑΛΛΑΞΑΝ ΟΛΑ ΕΝΝΟΩ ΠΡΟΣ ΤΟ ΚΑΛΎΤΕΡΟ) τότε αλήθεια φίλε Μπάμπη νομίζω πως δεν μας χωρίζει τίποτα.
Νέο και παλιό μπορούν να ενωθούν και να κάνουν θαύματα.

σεραφείμ

Ανώνυμος είπε...

@ Σεραφείμ Βάγιας
Είναι απίστευτο αυτό που συμβαίνει: Λέτε ότι διαβάσατε το σχόλιό μου της 12 Ιουλίου 10.00 και πως γράφω ότι δεν υπάρχουν "τίμιοι πολιτικοί άνδρες"!! Για ξαναδιαβάστε το σας παρακαλώ να δείτε αν εγώ λέω κάτι τέτοιο. Εκείνο που γράφω είναι ότι δεν υπάρχουν πλέον ικανοί πολιτικοί άνδρες. Και είμαι ακριβώς μέσα στην πραγματικότητα αφού η πολιτική σκηνή δεν διαθέτειο ικανούς πολιτικούς. Όσο για το ότι όλα άλλαξαν δεν είναι φυσικό; Τα πάντα ρει λέει ο Έλληνας φιλόσοφος κι όχι απαραίτητα προς το χειρότερο και ασφαλώς κατά ένα μεγάλο μέρος αντικειμενικά προς το καλύτερο και λέω αντικειμενικά γιατί υπάρχουν και κάποιοι που έχουν επιλεκτική μνήμη
που ξεχνά τα πάθη των ανθρώπων της παλιάς εποχής, διαλέγει μόνο τα καλά, αφήνει τη μνήμη να τα ωραιοποιήσει περισσότερο και μένει με την αίσθηση, ότι παλιά ήταν καλύτερα. Πάντως κ. Βάγια δύο πράγματα συμβαίνουν: Ή δεν διαβάζετε προσεκτικά τα σχόλια που σας αφορούν ή τα διαστρέφετε για να κερδίσετε τις εντυπώσεις. Δεν είναι κακό αγαπητέ φίλε όταν ξεμένουμε από επιχειρήματα, να δεχόμαστε τα επιχειρήματα του άλλου. Είναι κι αυτό ένας δείκτης πολιτισμού που παλιά δεν υπήρχε.
Μπάμπης Πιτέλλης

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ Μπάμπη,
Δεν κρύπτεται όφις υπό το χόρτο.
Ήταν ένα Lapsus calami. Ορθώς το επισημαίνεται. Το ορθόν είναι: Δεν υπάρχουν ικανοί πολιτικοί και όχι το, δεν υπάρχουν τίμιοι πολιτικοί.
Κατά τα άλλα, αν και δριμύς στο λόγο σας, σας διαβάζω προσεκτικά, και χαίρομαι που έχουμε τη δυνατότητα μέσω του ωραίου μας ‘’καφενείου’’ να ανταλλάσσουμε εποικοδομητικές απόψεις έστω κι αν διαφωνούμε.
Άλλωστε, εν τη δυσαρμονία η αρμονία.
Η, κάπου στο μέσον κείται η αρετή.

σεραφείμ

Ανώνυμος είπε...

Μπερδεύτηκαν οι έννοιες της προόδου με της εξέλιξης αγαπητέ "Μπάμπη"
και γέμισαν τα ντουλάπια του κόσμου με ψυχοφάρμακα και οι γειτονιές με ψυχιατρικές κλινικές
Και σεις,από πάνω,ζητάτε απο το λαό να έχει μέρα νύχτα τα μάτια του δεκατέσσερα να μην είναι απαταιώνες οι άνθρωποι που ψηφίζει γιά να τον προστατεύσουν
Του ζητάτε δηλαδή να πολεμάει μία για το ψωμί του και μία να μην το αρπάξουν οι φύλακές του.
Πανάκριβη μιά τέροια "καλυτέρευση της ζωής" όταν την πληρώνεις με άγχος.
Επιμένω, θέλουμε έναν ηγέτη με δυνατή κρίση,ηθική και επίγνωση της παγκόσμιας σκηνής.

σπύρος δαρσινός

Η απολαβή της σκέψης είναι το άθροισμα.

Ανώνυμος είπε...

@Σεραφείμ Βάγιας
Συμφωνώ ότι παρά την όποια ένταση αλλά και την ασυνεννοησία κάπου-κάπου, ειπώθηκαν ενδιαφέροντα πράγματα στο καφενείο.
Μπάμπης Πιτέλλης

Ανώνυμος είπε...

@Σπύρος Δαρσινός
Δεν μπερδέψαμε τίποτα κ. Δαρσινέ.
Η πρόοδος δεν γίνεται χωρίς την εξέλιξη. Και η εξέλιξη συχνά κουβαλάει μαζί της την πρόοδο. Όμως η πρόοδος φέρνει πάντα μαζί της και αρνητικά. Αυτό είναι το τίμημα της κάθε΄προόδου -εξέλιξης. Καμιά αλλαγή δεν φέρνει μόνο την τελειότητα. Ούτε μία αλλαγή δεν έρχεται, και χωρίς αρνητικές επιπτώσεις. Φτάνει το αποτέλεσμα να βγαίνει συν. Τη συμμετοχή του λαού κ. Δαρσινέ την εννοώ με την ένταξή του στους πολιτικούς φορείς, απ' όπου θα δίνει συντεταγμένα τον αγώνα του για τον εαυτό του την οικογένειά του και την πατρίδα του. Ζητώ δηλαδή επαναπολιτικοποίηση των πάντων!!!
Τώρα εσείς επιμένετε να θέλετε μεγάλο ηγέτη ώστε να μην ενοχλούμε το λαό; Πάντως εδώ στην Ελλάδα δεν ευδοκιμεί προσωρινά αυτό το είδος. Στην Αμερική ίσως κάτι γίνει με τον Ομπάμα, που δεν ξέρουμε αν είναι μεγάλος ηγέτης, μένει να αποδειχθεί, αλλά σίγουρα φαίνεται ότι είναι ένας αξιόλογος πολιτικός. Κλείνοντας να σας υπενθυμίσω ότι στην Αμερική είναι παράδοση σχεδόν να είσαι α-πολιτικός, αφού η η πλειοψηφία του 38% βγάσει πρόεδρο και το υπόλοιπο 62%, αλλού σφυρίζει. Έτσι είναι εύκολα χειραγωγήσιμη η πλειοψηφία του 38%. Στην Ελλάδα είναι αλλιώς. Οι άνθρωποι, όσο κι αν έχουν βαρεθεί ή σιχαθεί την πολιτική, έχουν ενδιαφέρον γι αυτήν και γνωρίζουν πόσο σημαντική μπορεί να είναι για το μέλλον τους όσο και για το μέλλον της χώρας. Φυσικά οι Έλληνες συμμετέχουν πολύ περισσότερο στην πολιτική απ' ότι οι Αμερικανοί σε ποσοστιαίες μονάδες.
Μπάμπης Πιτέλλης

Ανώνυμος είπε...

Μπάμπη-αν μου επιτρέπεις τον ενικό-
Θα ήθελα να πω μεταφορικά την σχέση που υπάρχει,κατά την γνώμη μου, ανάμεσα στην πρόοδο και την εξέλιξη.Η μεν πρώτη περνάει μέσα από την δεύτερη κρατώντας στο τέλος το σταρένιο καρβέλι με το πίτουρο .Και η δεύτερη τρώει στα φεσφουτάδικα αποκτώντας την γευστική εμπειρία μιάς πραγματικότητας όχι απαραιτήτως υγιεινή
Το θέμα είναι να αποχτήσεις την εμπειρία και να βγείς πριν σε νικήσει ο εθισμός.
Και εδώ Μπάμπη έχουμε μιά πραγματικότητα που βρωμάει Και γιά την απολυμάνουμε πρέπει να εντοπίσουμε τις μολυσματικές εστίες
Και ρωτάω ,ποιός φταίει γιά την διαφθορά;
Ο λαός ή οι κυβερνήσεις;
Η άλλη αλήθεια είναι ότι εγώ ποτέ δεν είπα ότι ο λαός είναι αμέτοχος των ευθυνών που του αναλογούν.
Αλλά,αν θέλουμε να ξεκινήσουμε από κάπου πρέπει να είναι η κεφαλή

σπύρος δαρσινός

Ανώνυμος είπε...

@Σπύρος Δαρσινός
Κατά κανόνα έτσι είναι με την πρόοδο και την εξέλιξη. Αλλά τίποτα δεν είναι μόνο έτσι δογματικά ή μόνο αλλιώς. Π.χ. Ότι για κάποιους είναι πρόοδος, δημιουργεί θέσεις εργασίας κ.λ.π. γι άλλους είναι καταστροφή του περιβάλλοντος κ.λ.π. Κατά κανόνα όμως είναι έτσι όπως εύστοχα το περιέγραψες. Θέτεις και το θέμα: "Ποιος φταίει για τη διαφθορά, ο λαός ή οι κυβερνήσεις;" Ασφαλώς και φταίνε κατά πρώτον και κυρίως οι κυβερνήσεις. Και τότε έχει το δικαίωμα ο λαός(και την υποχρέωση) να τους στείλει στον γερο-διάολο. Αν αντί να τους στείλει στα σπίτια τους, τους επιβραβεύσει κι από πάνω επανεκλέγοντάς τους, τότε είναι συνυπεύθυνος. Μεταξύ μας οι Έλληνες αρέσκονται στη θολούρα για να δημιουργούν εκείνο το αντισύστημα μέσα στο σύστημα για να παρακάμπτουν το νόμο που έλεγε ο κ. Θεοφίλου. Δεν τους αρέσει ο νόμος να είναι ή άσπρος ή μαύρος, Θέλουν να έχει παραθυράκια και φροντίζουν γι αυτό οι πολιτικοί. Πολύ θα στενοχωρεθούν οι Έλληνες που χτίζουν παράνομα πάνω στη δημόσια περιουσία, αν οι υπάλληλοι της πολεοδομίας σταματήσουν να τα παίρνουν. Πρόκειται για μια σιωπηρή και άτυπη συμφωνία κράτους και πολιτών για να μπορούν να παραβαίνουν το νόμο. Εκεί όπως καταλαβαίνεις ο καθένας έχει τις ευθύνες του γιατί επωφελείται ο ίδιος παραβιάζοντας το νόμο σε βάρος των άλλων. Ασφαλώς και οι πρώτοικαι κύριοι υπεύθυνοι είναι οι πολιτικοί, τα κεφάλια, που αφήνουν παραθυράκια για εξαιρέσεις κι έτσι διευκολύνονται να περνούν οι παρανομίες. Δεν μπορώ όμως να δεχθώ τις ευθύνες ενός πολίτη, που κι αυτός παίζει το παιχνίδι της παρανομίας και κορδακκίζεται μάλιστα μετα και για ξύπνιος,να φορτώνονται και αυτές οι ευθύνες (του πολίτη) στους πολιτικούς. Γιατί αν γίνει αυτό ο πολίτης θα γίνεται όλο και πιο ασύδοτος αφού δεν θα έχει ευθύνες και ενώ παρανομεί ή επωφελείται παράνομα, φορτώνει και τις δικές του ευθύνες στους πολιτικούς. Είπαμε οι πολιτικοί έχουν τις πιο μεγάλες ευθύνες και τα φταιξίματα. Μόνο όμως τα δικά τους. Όχι και των άλλων.
Μπάμπης Πιτέλλης

Ανώνυμος είπε...

Μπάμπης Πιτέλλης
Λες στο τέλος
'Είπαμε οι πολιτικοί έχουν τις πιό μεγάλες ευθύνες και τα φταιξίματα.Μόνο όμως τα δικά τους.Οχι και των άλλων"
Ναι, μην ξεχνάμε ομως πως ένα μέρος από τα φταιξίματα των άλλων απορρέει από τα φταιξίματά τους ή την σκοπιμότητα [;]να μην καθαρίζουν την θολούρα.
Επίσης ,ήθελα να πω πως πρόεδρος την αμερικής δεν βγαίνει με το 38%
Είναι ένα αλλο σύστημα,με τα συν και τα πλην του,σε κάποιο αλλο μου σχόλιο θα μιλήσουυμε γι αυτό.

Αύριο φεύγω γιά 10 ημέρες στην Φλόριντα.Ελάτε ,θα έχω έτοιμα τα σύνεργα του ψαρέματος γιά σας όλους του καφενείου .Και ο κόλπος του Μεξικού ειναι γεμάτος ψάρια.
Βλέπεις,εδώ υπάρχουν ψαρευτικοί νόμοι που τηρούνται.Πέρυσι που ψάρευα με ενα ναυλωμένο καικάκι μέτραγε ο καικάς τις 5κυλες συναγρίδες που τράβαγα επάνω γιατί τους έλειπε μισός πόντος και μένα με χτύπαγε ταμπλάς.

σπύρος δαρσινός

Ανώνυμος είπε...

Στο προηγούμενο σχόλιό μου ,περί ψαρέματος,ήθελα να πω οτι τις μέτραγε ο καικάς και άμα τους έλειπε ένας πόντος τις πέταγε πάλι στη θάλασσα.
Αυτά παθαίνεις αμα βιάζεσαι να πας στη θάλασσα.
σπύρος

Ανώνυμος είπε...

...Όχι ότι χάλασε η σούπα, φίλοι... μα διαπιστώνοντας ότι έχετε περιοριστεί σε ... ανδρικές αψιμαχίες, διαπιστώνω ότι η γυναικεία άποψη απουσιάζει κι αν υπήρξαν κάποιες ασθενικές φωνές, αγνοήθηκαν παντελώς...
Μήπως είναι κι αυτός ένας από τους λόγους όπου η ...ζυγαριά γέρνει από τους επιμένοντες στα δικά τους δίχως ν' ακούνε παραέξω?
Κάποιος, κάπου πιο πάνω (;)σε δικαιολογημένο σχόλιο του Σ.Δαρσινού, μας είπε "πολίτες του κόσμου...!!!"
μήπως ευγενικά, εννοούσε εκείνους που δεν "ανήκουν" στην καθ' αυτή ελληνική νοοτροπία, άρα ό,τι και να λέγεται... χαμένος χρόνος; Λέω να το σκέφτομαι δυό φορές, μα έλα που ανήκω στον αστερισμό του...Τοξότη...
Το φεγγάρι, σαν σφουγγάρι, μεγαλώνει λίγο-λίγο...
Εκείνο, δεν νοιάζεται για "υστεροφημίες", δεν νοιάζεται για ΤΙΠΟΤΑ! Καλή νύχτα,
Υιώτα Στρατή, Νέα Υόρκη.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ΜΗΘΥΜΝΑ

ΜΗΘΥΜΝΑ
Γενέθλιος τόπος