Δευτέρα, Νοεμβρίου 12, 2012

ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΤΩΝ ΑΡΙΣΤΩΝ Από τον Φαίδωνα Θεοφίλου


Αφιερωμένο σε μια φοιτήτρια της Βιολογίας που έχει σπάσει όλα τα κοντέρ , σε σημείο που οι καθηγητές, Έλληνες και ξένοι, να ερίζουν, ποιος θα την αναλάβει και για ποια μεταπτυχιακή, ώστε να έχουν την τιμή, όταν εξελιχθεί να εισπράξουν λίγη από την βέβαιη υψηλή επιστημονική της ανάδειξη και ακτινοβολία..».

Οι άριστοι σε όλους τους τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας, είναι αυτοί
που δείχνουν με τον πιο έγκυρο τρόπο, το πώς μπορεί να αλλάξει  η ζωή και το μέλλον του ανθρώπου και κατ’ επέκταση,  το παρόν και το μέλλον μιας ολόκληρης χώρας που διαθέτει άριστους συνεπώς και δημιουργικούς.
Οι άριστοι  είναι το μεγαλύτερο κεφάλαιο για κάθε χώρα. Είναι αυτοί που μπορούν να τραβήξουν τη χώρα μπροστά , αξιοποιώντας κάθε ευκαιρία και δυνατότητα, με τη γνώση, τη σκέψη , το σχέδιο , την ιδέα την ευφυΐα, τη διάθεση για δημιουργία.
Είναι αυτοί , που  πρέπει να τους δίνονται κίνητρα, θέσεις στρατηγικού χαρακτήρα στον τομέα τους και εξουσία για να παίρνουν αποφάσεις, ώστε να ανοίγουν δρόμους για όλους μας. 

Στην Ελλάδα η ζωή των αρίστων,  περιβάλλεται από ένα είδος ασφυξίας.  Υπάρχει μια διεστραμμένη αντίληψη περί δημοκρατίας και ισότητας, που θέλει όποιου το κεφάλι και το ανάστημα εξέχει , να το συμπιέζουμε προς τα κάτω, «προς χάριν» των μετρίων και όσων δεν μπορούν ή δεν θέλουν να είναι άριστοι. 

Φυσικά κανείς, ούτε πνευματικός ταγός, ούτε πολιτικός ούτε άλλος  βγαίνει να πει το αυτονόητο, που όλοι φαίνεται πως ξέχασαν: «Ότι οι άνθρωποι είναι ίσοι απέναντι  στους νόμους, αλλά δεν είναι ίδιοι, αφού ο καθένας κουβαλάει διαφορετικές ή περισσότερες ποιότητες. Αντίθετα: Οι άριστοι συχνά φτάνουν στον έσχατο βαθμό μετριοφροσύνης , για να μην ερεθίσουν τα ανακλαστικά φθόνου των  τοπικών ή  ευρύτερων  κοινωνιών.  Γι αυτό και δεν  συνηθίζεται  ευρύτερα στην Ελλάδα, ο έπαινος και ο θαυμασμός για τον άριστο, αφού: «Αν εγώ δεν είμαι σπουδαίος, τι σημασία έχει αν είναι κάποιος άλλος;;»

Στο χώρο εργασίας, αν οι άριστοι βρουν δουλειά, διότι στην Ελλάδα δεν προσλαμβάνονται οι ικανότεροι αλλά «οι δικοί μας»,  δεν μπορούν να απλώσουν όλες τις δυνατότητές τους, γιατί αυτό θα σήμαινε την εμφάνιση της  γύμνιας των υπολοίπων και θα χάλαγε τη τάξη της πιάτσας.». (λέγεται και αραχτή)  Έτσι  οι άριστοι στην Ελλάδα, αν βρουν δουλειά, θα πρέπει  για να επιβιώσουν,  να ανταποκρίνονται στους ρυθμούς μιζέριας και μετριότητας, σε βάρος βέβαια του εαυτού τους και της οικονομίας της χώρας και της ευρυθμίας της. Και αν σκεφθούμε ότι οι άριστοι δεν είναι εύκολα  χειραγωγήσιμοι  στις συντεχνίες, στα κόμματα και στις διάφορες μικρές και  μεγάλες εξουσίες, τότε, ή παρακάμπτονται ή υπονομεύονται και απαξιώνονται

Δεν είναι όμως μόνο οι ήδη άριστοι. Είναι και οι χιλιάδες άλλοι που θα ήθελαν και θα μπορούσαν να γίνουν και να ανθίσουν…
Τελικά κάποιες άλλες χώρες επωφελούνται από τους ικανούς και άριστους Έλληνες που τους δίνουν τα μέσα και τη γαλήνη για να εξελιχθούν και να προσφέρουν στη συνέχεια τα αποτελέσματα της εξέλιξής τους, στις χώρες που τους στήριξαν….

Εμείς, που μένουμε εδώ, ακουγόμαστε συχνά να λέμε με περηφάνια: « Οι Έλληνες διαπρέπουν στο εξωτερικό»!!! Κανείς όμως δε συνειδητοποιεί, ότι αυτό που λέμε είναι μόνο μια τραγική διαπίστωση…


2 σχόλια:

ΤΕΜΑΧΙΣΤΗΣ είπε...

και η αιμορραγία των μυαλών συνεχίζεται φίλε μου. Στο τέλος θα μείνουμε μόνο εμείς οι φελλοί σε αυτή την έρμη χώρα. Πάντα έτσι ήταν (όπως και η ιστορία μας αναφέρει) και μάλλον έτσι θα συνεχιστεί, εκτός αν: .....(*)

* Εδώ μπορεί να προσθέσει ο καθένας τη λύση που προτιμά και πιστεύει.

Είδες; Ακόμη και για τα αυτονόητα οι ελληνικοί εγκέφαλοι επεξεργάζονται πάντα πολλές λύσεις. Άλλος το λέει αυτό πληθωρικότητα, άλλος τύφλωση του προφανούς και γω το λέω γκαβωμάρα.

Σε χαιρετώ φίλε, σιγοτραγουδώντας: "το χειμώνα ετούτο/ άμα τον πηδήξουμε..."

ΦΑΙΔΩΝ ΘΕΟΦΙΛΟΥ είπε...

Δεν υπάρχει πιο εχθρική χώρα για τους άριστους πολίτες της από τη δική μας φίλε μου. Φαντάσου πως όταν ο Νανόπουλος, παγκόσμιας φήμης καθηγητής ρομποτικής και νανοτεχνολογίας, μας έκανε την τιμή να έλθει στην Ελλάδα να πάρει την ανάλογη έδρα, ενώ τον διεκδικούσαν τα καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου, οι Έλληνες καθηγητές (του υψηλού ήθους...) απεφάνθησαν ότι δεν διαθέτει τα προσόντα για να καταλάβει την έδρα!!!!!!!!!!!!!!
Φίλε μου μας τα πήραν ΟΛΑ. Μας έμεινε η ψυχή και το πνεύμα. Κουράγιο. Μας φτάνουν αυτά για να βγάλουμε τουλάχιστον το χειμώνα και βλέπουμε...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ΜΗΘΥΜΝΑ

ΜΗΘΥΜΝΑ
Γενέθλιος τόπος