Τετάρτη, Μαΐου 02, 2012

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΜΑΓΚΑΣ

Από τον Φαίδωνα Θεοφίλου 
 
Μάγκας είναι ο διαχειριστής του αέρα.
Βασικά του χαρακτηριστικά :  Η προσποίηση, η αυταρέσκεια, 
η σπουδαιοφάνεια και η εντυπωσιοθηρία. Παίζει κραυγαλέα το ρόλο που ο ίδιος επιφύλαξε για τον εαυτό του.
Γλωσσικά χαρακτηριστικά: Στραμπούληγμα των λέξεων , επιτηδευμένο  ξέσυρμα  της φωνής στη προφορά,  ώστε να ξεχωρίζει στη συμπεριφορά του από…τους κοινούς θνητούς.
Οχυρωμένος σε στενό περιβάλλον,  όπου μπορεί να λειτουργήσει με τις κατασκευασμένες από τον ίδιον ιδιαιτερότητες , αλλά και επειδή αισθάνεται ανασφαλής να συνυπάρξει σε ανοιχτό κοινωνικό ορίζοντα.  
Ο μάγκας του παλιού καιρού , ακόμα και με την όποια επιτήδευσή του,  ήταν αυθεντικός, και εμφανίστηκε ως  κοινωνικό φαινόμενο, μέσα από την ανυπόφερτη  φτώχεια της εποχής του, την καταπίεση και την αυταρχικότητα της εξουσίας. Δηλαδή, αναδύθηκε μέσα από την κοινωνία, ως ανάγκη αντίδρασης και ενός άλλου τρόπου ζωής.

Ο σημερινός μάγκας, όπου υπάρχει, είναι απλά μια μίμηση του παλιού , (που έκλεισε τον κύκλο του)  και ως μίμηση, είναι και ασήμαντη  και φτηνή . Ο ίδιος ως κακέκτυπο  αντίγραφο του παλιού, είναι γραφικός,  εξωτικός θα έλεγα με την  διακωμωδημένη έννοια της λέξης και φοβικός όταν σκουραίνουν τα πράγματα.  Υπάρχουν δε γι αυτόν μέσα από τη σύγχρονη πιάτσα , υπερβολικά   σκληροί  και σαρκαστικοί χαρακτηρισμοί, με τη μορφή   κοινωνικών «αποφθεγμάτων». Προσφέρεται  και ως υλικό διασκέδασης για το θέατρο τον κινηματογράφο και τις τηλεοπτικές σειρές, ως ο μαίτρ  του περισπούδαστου ΤΙΠΟΤΑ.

Η  γυναίκα που συνυπάρχει με οποιονδήποτε τρόπο με τον μάγκα, και τυχαίνει να έχει έντονο το στοιχείο της προσαρμοστικότητας,  μεταβάλλεται σε απομίμηση της μίμησης, χάνοντας ένα  μέγα μέρος της γυναικείας  της  οντότητας, ως και την αντίληψη  του θηλυκού για τη λειτουργία της  κοινωνίας.






4 σχόλια:

Σπυρος Δ. είπε...

Φαίδωνα,μια μικρή πινελιά αν του τραβήξω θα είναι παραπανήσια.Τον σκιαγράφησες τέλεια και τον παλιό και τον καινούριο.

Σπυρος Δαρσινός είπε...

Οταν έρχομαι στην Ελλάδα συλλαμβάνω τον εαυτό μου να γίνουμαι και εγώ λίγο μάγγας.Ιδιαίτερα όταν κλείνω συμφωνίες με μικροεπαγγελματίες. Φοβάμαι πως θα με κοροϊδεψουν και θα με ρίξουν αν διαπιστώσουν ότι είμαι ήπιος και ευγενής.Κατά κάποιο τρόπο,δηλαδή, η μαγγιά έχει ταυτιστεί στην Ελλάδα με την οξυδέρκεια Και ότι είσαι μέσα στα πράγματα που λειτουργούν παράπλευρα,ημιπαράνομα και θαρρεττά χωρίς νομιμότητα.
<> Το εχω ακούσει και αυτό.

ΦΑΙΔΩΝ ΘΕΟΦΙΛΟΥ είπε...

@Σπύρος Δαρσινός

Σπυρέτο μου σ' ευχαριστώ.
Όμως ο "μάγκας" του σήμερα δεν έχει καμιά σχέση με την οξυδέρκεια και την εξυπνάδα. Είναι λάθος η αντίληψη αυτή, που δεν έχει σχέση με την πραγματικότητα και το είδος της ζωής και του στιλ του μάγκα. Δημιουργήθηκε προφανώς αυθαίρετα από τη νεολαία και πέρασε στους μεγάλους, βασισμένη ίσως, στο ότι ο μάγκας επιβίωνε χωρίς να κάνει τίποτα, αφού στην Ελλάδα εκτιμάται αυτό δυστυχώς ως εξυπνάδα. Ο μάγκας είναι μόνο φιγούρα και ωραιοπάθεια. Δηλαδή όπως αναφέρω στην ανάρτησή μου, "Ο μαιτρ του περισπούδαστου ΤΙΠΟΤΑ. Η Φούσκα που βαραίνει...Γι αυτό και στο στρατό, ή σε οποιονδήποτε χώρο γίνεται σοβαρή και παραγωγική δουλειά, ακούγεται συχνά: " Οι μαγκιές δεν περνάνε εδώ". Αυτό που εννοείς εσύ, τον επιχειρηματία, τον επιτηδευματία και γενικά όποιον κάνει συνεργασίες και ρίχνει τους άλλους για να κερδίσει, αυτός, λέγεται καπάτσος. Αυτός προσπαθεί να είναι αξιόπιστος, κυριλέ, να εμπνέει εμπιστοσύνη για να ξεγελάσει. Ο καπάτσος μπορεί να φέρνει σε πέρας ΚΑΙ με θετικό τρόπο, δουλειές αλλά και με αρνητικό τρόπο εξαπατώντας.

Artemis είπε...

Τέλεια προσωπογραφία της φιγούρας του μάγκα. Με ακρίβεια περιγραφής, χιούμορ, σαρκασμό, αναλυτική ικανότητα και μηνύματα για τον ανανώστη. Το χάρηκα κ. Φαίδωνα

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ΜΗΘΥΜΝΑ

ΜΗΘΥΜΝΑ
Γενέθλιος τόπος