Πέμπτη, Δεκεμβρίου 22, 2011

ΣΥΝΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΙΠΟΤΑ ΚΑΙ ΦΩΝΕΣ


Καταδικάστηκε σε θάνατο
.
όταν
,
οι γιατροί που ασχολήθηκαν μαζί του
.
διαπίστωσαν
.
πως τα καρδιογραφήματά του
.
δεν ήταν παρά στίχοι,
.
που δεν μπόρεσαν να διαβάσουν.


Από το ΕΠΙΜΟΝΟ ΘΕΩΡΗΜΑ.
* Ο πίνακας είναι του ΠΕΤΡΟΥ ΖΟΥΜΠΟΥΛΑΚΗ

10 σχόλια:

amFenster είπε...

Χρόνια μετά
εκτίει ακόμα την ποινή του θανάτου του
συνεχίζοντας να γράφει στίχους.

Αυτό μου "είπε το κεφάλι μου".

Un par de neuronas... είπε...

Ναι, γράφει στίχους που κανείς δεν θέλει να ακούσει, διότι φοβούνται την μεταδοτική και θανατηφόρα ασθένεια...

Πολύ σπουδαίο αυτό που είπες. Τόσο όμορφες λέξεις για κάτι τόσο σοβαρό.

Φιλιά πολλά και καλές γιορτές.

ΦΑΙΔΩΝ ΘΕΟΦΙΛΟΥ είπε...

@amFenster

Έτσι είναι Ηλιάννα. Σωστά σου είπε το κεφάλι σου. Αυτό ισχύει για τον κάθε ποιητή και τον απελπισμένο έρωτα με την τέχνη του.

ΦΑΙΔΩΝ ΘΕΟΦΙΛΟΥ είπε...

@ Verónica Marsá

Το πιο σημαντικό Βερόνικα από το διάβασμα ενός ποιήματος είναι αυτό που καταλαβαίνει ο αναγνώστης, αφού η σχέση του ποιητή με το ποίημα έχει τελειώσει. Πολύ ενδιαφέρουσα η διάσταση που έδωσες στο νόημα του ποιήματος και σ' ευχαριστώ πολύ.
Πολλά φιλιά από την Αθήνα και χαρούμενες γιορτές.

Αγνή είπε...

Παρά την καταδίκη του, τα καρδιογραφήματά του συνέχιζαν να καταγράφονται ως ίχνη των χτύπων μιας ζωντανής καρδιάς..

Αργότερα, η επιστήμη αποφάνθηκε ότι έφταιγε το έλλειμμα της κατάρτισης των γιατρών..

Αλλά, για να αποδειχθεί αυτό έπρεπε να περάσουν πολλά χρόνια, καρδιοχτυπώντας..

ΦΑΙΔΩΝ ΘΕΟΦΙΛΟΥ είπε...

@ Αγνή

Το σχόλιό σου έρχεται ως αντι-λόγος στο ίδιο το ποίημα!! Στην πληρότητα του σχολίου σου δεν έχω να προσθέσω τι, παρά μόνο να χαμογελάσω με ικανοποίηση γι αυτή τη λειτουργία.

Σπύρος Δαρσινός είπε...

Που δεν μπόρεσαν ""να διαβάσουν""
Που δεν μπορούν να καταλάβουν τον άνθρωπο αυτοί που βιάζονται να τον σκοτώσουν βιολογικά και πνευματικά. Αν οι φλέβες του κάθε ειδικού ,Φαίδωνα, δεν είναι συνδεδεμένες με τις χορδές της αρμονίας πως να διαγνώσει το καρδιογράφημά της ?

ΦΑΙΔΩΝ ΘΕΟΦΙΛΟΥ είπε...

@ Σπύρος Δαρσινός.
Έτσι Σπυρέτο μου. Όταν δεν μπορούν πια να διαβάσουν τον ποιητή, τότε αυτός είναι σα να καταδικάζεται σε θάνατο δια σιωπής και όπως λέει η φίλη μας amFenster,

"Χρόνια μετά
εκτίει ακόμα την ποινή του θανάτου του
συνεχίζοντας να γράφει στίχους."

Όσοι ποιητές ή καλλιτέχνες ακούστηκαν κάποτε και κίνησαν συνειδήσεις, αυτό έγινε γιατί ήταν η κατάλληλη κοινωνική ώρα, ο κατάλληλος χρονισμός (timing), ο κόσμος είχε αυτιά για ν' ακούσει και μάτια για να δεί και δίψα.. για να ξεδιψάσει. Έτσι οι ποιητές και οι καλλιτέχνες βρήκαν πρόσφορο έδαφος να ξυπνήσουν συνειδήσεις. Σήμερα ακούγεται ένας αχός, ένας διαρκής θόρυβος γιατί όλοι μιλάνε και κανείς δεν ακούει κανέναν. Όλοι τα ξέρουν ΟΛΑ αλλά δεν μπορούν όχι μόνο τον ποιητή να διαβάσουν και να καταλάβουν, μα ούτε το διπλανό τους. Έτσι, ακόμα και ο Γκαίτε ή ο Νταλί αν ζούσαν σήμερα, θα ήταν καταδικασμένοι στη σιωπή...
Κι αν οι ποιητές συνεχίζουν να γράφουν και οι καλλιτέχνες συνεχίζουν να δημιουργούν, είναι επειδή οι απελπισμένοι έρωτες, είναι και οι πιο δυνατοί...

WIND OF CHANGE είπε...

Κάποτε είπες Φαίδωνα το εξής ωραίο
<<Αν κάποτε οι εξουσίες
σκύψουν
τείνοντας το αυτί
στα χείλη των ποιητών,
το κέρδος
δε θα 'ναι που θ' ακούσουν
μα το σκύψιμο»
Με βάση αυτό που είπες Φαίδωνα εγώ θα πω το εξής ότι ο ποιητής είναι καταδικασμένος σε θάνατο εάν ο απλός και υποψιασμένος πολίτης δεν σκύψει για να ακούσει αυτά που έχει να πει , ειδικά σήμερα που ζούμε μια εποχή που θα τη χαρακτήριζα Βαβέλ όπου μπορεί να μιλάμε την ίδια γλώσσα αλλα δεν καταλαβαίνουμε ο ένας τον άλλον, δεν θέλουμε να ακούσουμε τον άλλο, περιχαρακωμένοι γύρω από το εγώ έχουμε βαλτώσει μη προβάλλοντας καμία αντίσταση για κάτι ελπιδοφόρο.
Η ώρα της δικαίωσης όμως για τον ποιητή έρχεται πάντα γιατί το πλήρωμα το χρόνου θα τον δικαιώσει, γιατί ο ποιητής όπως και ο Άγιος έχουν μια κοινή πορεία με διαφορετικά βέβαια μετερίζια αλλά και οι δύο βλέπουν πράγματα που δεν μπορούν να δουν οι άλλοι.

ΦΑΙΔΩΝ ΘΕΟΦΙΛΟΥ είπε...

@WIND OF CHANGE
Χαίρομαι πολύ Παναγιώτη, που το μυαλό και η καρδιά σου αξιοποιούν όλα τα υλικά της ζωής και του πνεύματος, για να ζυμώσουν τη δική σου άποψη-ανάλυση, που τη βρίσκω πολύ καλή, εκτός από αισιόδοξη.
Σ' ευχαριστώ. Θα επαναλάβω για μιά ακόμα φορά, πως η ποίηση, άνεξάρτητα από το θα συμβαίνει, θα είναι ένα διαθέσιμο φως, για όποιον και όποτε το χρειαστεί.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ΜΗΘΥΜΝΑ

ΜΗΘΥΜΝΑ
Γενέθλιος τόπος