Κυριακή, Ιανουαρίου 30, 2011

ΤΑ 5 ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΒΙΒΛΙΑ ΤΟΥ 2010


Ο πολιτιστικός κόμβος Acid art, μετά από ψηφοφορία

αναγνωστών-επισκεπτών,

ανέδειξε τα καλύτερα βιβλία του 2010 στην ελληνική

αλλά και ξένη Λογοτεχνία.

Με την είδηση αυτή, θέλω να μοιραστώ τη χαρά μου , μαζί με όλους τους θαμώνες του «Καφενείου που προτιμά ο Θεός», τις φίλες και τους φίλους, να ευχαριστήσω γνωστούς αλλά και άγνωστους σε μένα αναγνώστες που προτίμησαν να ψηφίσουν το βιβλίο μου, στα πέντε καλύτερα της χρονιάς που μόλις πέρασε:

«Η Νεκροφάνεια του Πέους» εκδόσεις Αλεξάνδρεια.

Ιδού λοιπόν τα αποτελέσματα:

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ 2010

  • Φαίδων Θεοφίλου, Η Νεκροφάνεια του πέους, εκδόσεις Αλεξάνδρεια
  • Χρήστος Οικονόμου, Κάτι θα γίνει, θα δεις, Εκδόσεις Πόλις.
  • Λένα Διβάνη, Ένα Πεινασμένο Στόμα, Εκδόσεις Καστανιώτη
  • Γιάννης Μακριδάκης, Λαγού Μαλλί, Εκδόσεις Εστία
  • Θεόδωρος Γρηγοριάδης, Ο παλαιστής και ο δερβίσης, Εκδόσεις Πατάκη

Η κατάταξη των βιβλίων είναι τυχαία.


ΞΕΝΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ 2010:

.Χρήστος Τσιόλκας, Το χαστούκι, Εκδόσεις Ωκεανίδα

.Τζόναθαν Κόου, Ο ιδιωτικός βίος του Μάξουελ Σιμ, Εκδόσεις Πόλις

.Ζοζέ Σαραμάγκου, Κάιν, Εκδόσεις Κατσανιώτη

.Ορχάν Παμούκ, Τα Άλλα Χρώματα, Εκδόσεις Ωκεανίδα

.Austen Jane & Seth Grahame-Smith, Περηφάνια και Προκατάληψη και Ζόμπι, Εκδόσεις Πλατύπους



Εύχομαι στους φίλους της Λογοτεχνίας,
μια ευχάριστη και γόνιμη ανάγνωση

34 σχόλια:

Ελένη Λιντζαροπούλου είπε...

Καλέ μου φίλε Φαίδωνα. Μοιράζομαι την χαρά σου όχι μόνο ως φίλη αλλά και ως αναγνώστρια. Η Νεκροφάνεια του πέους υπήρξε και δική μου επιλογή στην ψηφοφορία και χαίρομαι που μαζί μ’ εμένα επέλεξαν το βιβλίο σου άνθρωποι που αγαπούν την λογοτεχνία και αναγνώρισαν στην Νεκροφάνεια του πέους το πραγματικό νόημά της. Πάντα τέτοια και καλύτερα εύχομαι και φυσικά αναμένω τα καινούρια πονήματα της ψυχής και του νου σου.

Να είσαι πάντα καλά.

Αγνή Καραδήμου είπε...

"Φίλε Φαίδωνα, αν και δε διάβασα ακόμη το βιβλίο σου αυτό, είμαι σίγουρη ότι θα μου αρέσει! Συγχαρητήρια!! Νομίζω το ναπροτείνουν οι αναγνώστες/τριες το βιβλίο ως ένα από τα καλύτερα είναι πάρα πολύ σημαντικό!! Πολύ σημαντικότερο από αναφορές σε "κριτικές" βιβλίων..."

Konstantinos Floridis είπε...

copy - paste σε σχόλιό μου στην ανάρτηση της Νεφέλης επί του θέματος...

Ευχαριστώ Νεφέλη γι αυτήν την ανάρτηση. Τώρα θα γνωρίσω καλύτερα τον Φαίδωνα... Ίσως να είναι ο σύγχρονος Εμπειρίκος που έψαχνα.
Τιμή μου και χαρά μου που αποτελώ κι εγώ ένα κρικάκι στον κύκλο των χαμένων μπαζιστών, στην παρέα σας εδώ στο google buzz!

ΤΕΜΑΧΙΣΤΗΣ είπε...

Μπράβο φίλε μου. Άξιος!!!
Τί καλύτερο από μια τέτοια δικαίωση, αν και θεωρώ ότι αυτές οι "πρωτιές" αφορούν και τέρπουν μόνο τον ανθρώπινο εγωισμό. Καμία επιβεβαίωση και κανένα βραβείο δεν αναπληρώνει την αίσθηση της δημιουργίας, σε οποιαδήποτε μορφή τέχνης. Σου εύχομαι πολλές παρόμοιες "εγωιστικές" επιβεβαιώσεις, αλλά και άπειρες στιγμές δημιουργίας.

ΦΑΙΔΩΝ ΘΕΟΦΙΛΟΥ είπε...

@ Αγνή

Αγνή μου σ' ευχαριστώ. Ασφαλώς και η προτίμηση των αναγνωστών είναι σημαντικότερη από από αναφορές σε κριτικές. Ακόμα περισσότερο όταν οι αναγνώστες είναι και υποψιασμένοι.

STELLA ZAMPOUROU FOLLENTER είπε...

Καλέ μου φίλε Φαίδωνα
΅Σου γράφω λίγα λογάκια τώρα από τον υπολογιστή του γιου μου γιατί εγώ έχω συνέχεια προβλήματα με το δικό μου. Με απέραντη χαρά άκουσα από το Σπύρο μας για την αναγνώριση που σου έγινε στο βιβλίο σου. Έχεις ένα ολόφικό σου τρόπο στα γραφτά σου και ο πεζός σου λόγος βουτά κυριολεκτικά τον αναγνώστη σου σε ξέχωρο,παράξενο, υπέροχο, ταξίδι. Εύγε σου.

Ολόθερμα συγχαρητήρια αγαπημένε μου φίλε και ο Θεός να σ' έχει γερό να μας χαρίζεις τα πανέμορφα δημιουργήματά σου που έχουν τέτοιο ιδιαίτερο απολαυστικό ύφος και έκφραση που ζωγραφίζει μέσα μας εικόνες.

.Με απέραντη αγάπη κι εκτίμηση πάντα.

STELLA ZAMPOUROU FOLLENTER 1.30.2011

ΦΑΙΔΩΝ ΘΕΟΦΙΛΟΥ είπε...

@Big Mama
Σ'ευχαριστώ Mama. Η αγωνία όμως του δημιουργού είναι μεγαλύτερη από τις στιγμιαίες χαρές όπως και του αθλητή, έτσι ώστε το επόμενο έργο, αν δεν είναι καλύτερο, τουλάχιστον να μην είναι κατώτερο του προηγουμένου.

ΦΑΙΔΩΝ ΘΕΟΦΙΛΟΥ είπε...

@ Κonstantinos Floridis

Σ' ευχαριστώ Κωνσταντίνε για τα καλά σου λόγια. Απλά ο καθένας είναι ο εαυτός του, που αφήνει το μικρό ή το μεγάλο αποτύπωμά του, πρίν να φύγει από τον ΌΧΙ και ΜΑΤΑΙΟ ετούτο κόσμο. Μου άρεσε πολύ ο κύκλος των χαμένων Μπαζιστών που είπες. Όλοι είμαστε ισότιμοι κρίκοι σ΄αυτόν τον κύκλο Κωνσταντίνε.

Iakovos Garivaldis είπε...

Τι να πω κι εγώ αφού τα είπαν κι άλλοι φίλοι σου. Συγχαρητήρια πάντως, αλλά πρέπει να είμαι και ειλικρινής λέγοντας ότι δεν διάβασα το βιβλίο σου αυτό. Πάντως η ποιότητα ξεκινάει από τα πιστεύω στον εσωτερικό κόσμο του συγγραφέα.
Συγχαρητήρια και τώρα που μας έμαθες στα ψηλά θέλουμε κι άλλα.

ΦΑΙΔΩΝ ΘΕΟΦΙΛΟΥ είπε...

@Iakovos Garivaldis

Φίλε μου ακούραστε δημιουργέ Ιάκωβε σ' ευχαριστώ. Οι χαρές κρατούν λίγο. Η αγωνία για τη συνέχεια είναι διαρκής. Να 'σαι καλά.

Ανώνυμος είπε...

Μαζί κι εγώ. Φίλος και αναγνώστης της ιδόμορφης λογοτεχνικής γεύσης του βιβλίου σας. Συγχαρητήρια κ. Θεοφίλου.

"Ο Παράξενος"

Ελένη Λιντζαροπούλου είπε...

Στέλλα μου καλή και αγαπημένη. Να ήξερες πόση χαρά μου έδωσες και μόνο που είδα το όνομά σου.

Είσαι σε όλες τις καλές στιγμές του Καφενείου παρούσα. Με την ψυχή, την καρδιά και τα λόγια σου.

Έχεις την απεριόριστη εκτίμηση και την αγάπη μου. Να είσαι καλά και πάντα κοντά μας έστω και νοερά.

Σε φιλώ.

Οινοχόος είπε...

Τι να σου τώρα εγω Φαίδωνα που τα ειπαν ολα οι Θαμώνες του ΚΑΦΕΝΕΙΟΥ ?
Ας είναι,κάτι θα βρω,και να δεις που αυτο το κάτι[που ειπα] νομιζω οτι είναι κι αυτό που σε ξεχωρίζει σαν άνθρωπο του πνεύματος .Και μην νομίζεις οτι το κάτι στην πνευματικοτητα ειναι λιγο .Στην πνευματικότητα η διαφορά απο το μέτριο στο άριστον είναι ελάχιστη,που μέσα σε αυτό το ελάχιστο γίνονται άπειρες διακλαδώσεις.Που δεν παύουν κι αυτες να εχουν την ανασφάλεια του μέτριου,καθώς οι πνευματικές συλλήψεις είναι θεμα δευτερολέπτων, όσα περίπου και η σύλληψη του εμβρύου στη μήτρα .
Γι αυτό και το άθλημα της πνευματικότητας[δεν λεω λογοτεχνια,γιατι μου θυμίζει ταξηθετριες κα μηχανικούς ανταλλακτιτων] είναι ο ιδανικότερος ερωτας .Η ηδονη,σε αυτή, ξεχύνεται ολοκληρη την ελαχιστη στιγμή που κόβεις το νήμα του μέτριου προς την πληρότητα.

Συγχαρτήρια φίλε μου για την αναγνώριση του κοινού.Εγω ,σαν οινοχόος που ειμαι θα βγω με ενα βουτσί κρασι στην πόρτα του
ΚΑΦΕΝΕΙΟΥ και καθε ποτηρι που θα κερνώ θα πίνω άλλο ένα.

ΦΑΙΔΩΝ ΘΕΟΦΙΛΟΥ είπε...

@ ΤΕΜΑΧΙΣΤΗΣ

Φίλε μου Θανάση σ΄ευχαριστώ πολύ.
Πράγματι. Έχεις δίκιο. Τίποτα δεν μπορεί να αναπληρώσει την αίσθηση και την πληρότητα της δημιουργίας.
Απλά, ο κάθε δημιουργός χαίρεται όταν μπορεί να επικοινωνεί το έργο του με τους ανθρώπους. Λίγο μετά, αρχίζει η αγωνία του αθλητή για την επόμενη επίδοση και το τρακ του ηθοποιού για την απόδοση. Αλλά χωρίς αυτά τα στοιχεία, δεν μπορείς να δημιουργήσεις...

ΦΑΙΔΩΝ ΘΕΟΦΙΛΟΥ είπε...

@STELLA ZAMPOUROU FOLLENDER

Στέλλα καλή μου φίλη, ακόμα και μετ' εμποδίων, είσαι παρούσα στις καλές στιγμές του καφενείου!
Σ' ευχαριστώ για τα λογάκια σου που βγαίνουν από το περιβόλι της καρδιάς.
Μόλις με κέρασε ένα ο Σπύρος. Στην υγειά σου λοιπόν!

ΦΑΙΔΩΝ ΘΕΟΦΙΛΟΥ είπε...

@ Ο Παράξενος

Πολλές ευχαριστίες που μας κρατάτε έτσι αθόρυβα συντροφιά είτε από μακριά είτε από κοντά και χαίρομαι που σας άρεσε το βιβλίο.

ΦΑΙΔΩΝ ΘΕΟΦΙΛΟΥ είπε...

@Οινοχόος

Αρχιοινοχόε του καφενείου μας, εκτός από κρασί, μας κερνάς και το άρωμα της σκέψης σου. Το άθλημα της πνευματικής δημιουργίας πράγματιείναι βάδισμα πάνω σε τεντωμενο σκοινί. Το λέω επιβεβαιώνοντας τις εύθραυστες και λεπτές ισορροπίες που είπες ότι έχει το το αθλημα. Όσο για το κρασί σου που σε κάθε κέρασμα θα πίνεις και συ ένα, φρόντισε το δικό σου να είναι νερωμένο για να αντέξεις..

οινοχόος είπε...

Φαίδωνα,όλα κι όλα δεν κάνω νωθείες στο κρασί.Αλλωστε ο Θεός ειναι δίπλα μου ,μιά μου κάνει και με ξεμεθάει.Τοσα ποτήρια τον κερνάω να μην μου κάνει και καμιά χάρη ?

ΦΑΙΔΩΝ ΘΕΟΦΙΛΟΥ είπε...

@Οινοχόος
Σπυρέτο μου έτσι όπως το λες, έχεις δίκιο. Εσύ όχι μόνο έχεις νταλαβέρια με το...Θεό του Καφενείου, αλλά και όλες τις δυνατότητες για τέτοια...μαγικά μέχρι και το: Να κάνετε το νερό...κρασί!!!!

Filiki Etaireia blog είπε...

Φαιδωνα η χαρα ειναι κοινη για ολους μας,διοτι εισαι κατι απο ολους εμας και μας εκφραζεις σαν ενας υπερβατικος ανθρωπος που αντιπροσωπευεις την τεχνη.

ΟΙΝΟΧΟΟΣ είπε...

Eννοια σου Φαίδωνα,κι άμα αδειάσουν τα βαρέλια του Καφενείου,αυτό θα κάνουμε με το θεό :θα τα γεμίσουμε με νερό και θα το σερβίρουμε γιά κρασί ,αλλά δεν νομίζω να δουλέψει,γιατί όλοι οι θαμώνες του ΚΑΦΕΝΕΙΟΥ έχουν άριστη γεύση,απόδειξη ό,τι αφήνουν μεστά και νόστιμα "λόγια στο τραπέζι"

ΦΑΙΔΩΝ ΘΕΟΦΙΛΟΥ είπε...

@Oινοχόος

Γιατί το έχεις για δύσκολο Σπυρέτο μου, να επαναλάβει ο Θεός τα μαγικά του γάμου της Κανά, στο Καφενείο που έρχεται και νταραβερίζεται μαζί σου;;

ΟΙΝΟΧΟΟΣ είπε...

Δεν λέω,έχω καλές σχέσεις μαζί Του.
Και κάτι αμαρτήματα που έχω κάνει δεν φταίω εγώ,οι αντιπρόσωποί του φταίνε που θέλουν να με καλέσουν και σε απολογία,επειδή ,λέει,στα νιάτα μου έδινα στον υπερθετικό :ψυχή συναίσθημα και πάθος στις γυναικες που ερωτευόμουν για να τις`καταφέρω Σε αυτό βρίσκουν δόλο αυτοί

Αν είναι δυνατόν δηλαδή να είναι αμαρτωλός ο ανθός που εκτός από το μέλι και την ομορφιά του βγάζει στα πέταλά του και την ευωδιά του γιά να προσελκύσει τη μέλισσα και να γευτεί κι αυτός τη γλύκα των χειλιών της

Και εδώ που τα λέμε νιώθω πως αν είναι να ζητήσω συγχώρεση από κάπου είναι από εκείνες τις μέλισσες που με γυρόφερναν με τεντωμένα χείλη και εγώ τις αποκαρδίωνα με την δειλή συμπεριφορά μου.
[Κάπως έτσι γίνονται οι"νεκροφάνειες"]
Αυτά ξέρει όλα ο θεός γι αυτό και τα πίνει μαζί μου.

Ανώνυμος είπε...

Συντεκνοι,

Κεινο που πιστευαμε και το ψηφισαμε,
εγινε ΦΑΒΟΡΙ στη σφυγομετρηση για τα
καλυτερα λογοτεχνικα βιβλια του 2010.

Σε τουτο το γιορτασι της ΝΕΚΡΟΦΑΝΕΙΑΣ
ΤΟΥ ΠΕΟΥΣ, συμμετεχουμε κι΄εμεις οι θα-
μωνες του Καφενειου, τσουγκριζοντας
στην υγεια του Συγγραφεα μας και τον
φωναζουμε να συνεχισει!

Δημητρης Κεφαλιδης - Γερμανια

ΦΑΙΔΩΝ ΘΕΟΦΙΛΟΥ είπε...

@Δημήτρης Κεφαλίδης

Σ' ευχαριστώ για τη συμμετοχή της χαράς. ο Οινοχόος μας σε κερνά ένα ποτήρι κρασί Νεμέας, και πίνω κι εγώ, υπέρ υγείας και υπέρ των μικρών και μεγάλων απολαύσεων..
Εβίβα

ΦΑΙΔΩΝ ΘΕΟΦΙΛΟΥ είπε...

@ΟΙΝΟΧΟΟΣ
Σπύρο μου ο Θεός θυμώνει όταν οι άντρες αποκαρδιώνουν τις γυναίκες.
Αλλά με σένα τα πάει καλά γιατί....εγκαρδίωσες περισσότερες γυναίκες απ' όσες αποκαρδίωσες...

WIND OF CHANGE είπε...

Αγαπητέ μου Φαίδωνα
Θα ήθελα κι εγώ με τη σειρά μου να σε συγχαρώ και μοιραστώ τη χαρά σου για το πολύ θετικό αποτέλεσμα, ένα αποτέλεσμα το οποίο δείχνει ότι μέσα στη γενική ισοπέδωση των πάντων υπάρχει μια μερίδα ανθρώπων που ξέρουν να επιλέγουν την ποιότητα, τον μεστό , στιβαρό και ξεκάθαρο λόγο , στοιχεία που κυριαρχούν σε όλα τα έργα σου.

οινοχόος είπε...

Φαίδωνα Σε δυό ωρες φευγουμε με τη
σύζυγο για δεκα μερες στη Φλόριντα
Σου το λεω για να μην νομισεις οτι τα τέζαρα και βάλεις άλλον στη θεση του οινοχόου.Του θεού το ειπα.

Υ.Γ.Οταν γυρισω θα διαβασω "τα λόγια στο τραπέζι"

ANKYR είπε...

Φαίδωνα τα συγχαρητήριά μου ! Η χαρά και η ικανοποίηση για την αναγνώριση του έργου και της αξίας σου , είναι και δική μας !!

ΦΑΙΔΩΝ ΘΕΟΦΙΛΟΥ είπε...

@ WIND OF CHANGE
Φίλε μου σ' ευχαριστώ πολύ.
Νομίζω κάθε ενδιαφέρον βιβλίο, θα βρει, ότι και να γίνει, το δρόμο του κάποια στιγμή.

ΦΑΙΔΩΝ ΘΕΟΦΙΛΟΥ είπε...

@ Οινοχόος

Να περάσετε όμορφα σαν νιόπαντρο ζευγάρι Σπύρο μου, συλλέγοντας όλες τις μικρές απολαύσεις να τις γευτείτε, αφού οι μεγάλες απολαύσεις είναι και επικίνδυνες από κάποια ηλικία και πάνω...
Αφού το είπες του Θεού ότι θα πας διακοπές στη Καλιφόρνια, εγώ περισσεύω. Πάντως οι λέξεις θα σε περιμένουν στο τραπέζι...

ΦΑΙΔΩΝ ΘΕΟΦΙΛΟΥ είπε...

@ ΑΝΚΥR

Αντώνη μου χαίρομαι για την επίσκεψή σου στο Καφενείο! Σ' ευχαριστώ πολύ για τη συμμετοχή σου στη χαρά του ιστολογίου καθώς και για τα ευγενικά σου λόγια.
Να 'σαι καλά, ν αποτυπώνεις τα στραβά και τ' ανάποδα των Ελλήνων, να μας χαρίζεις το γέλιο και να μας κάνεις σοφότερους...

Un par de neuronas... είπε...

Συγχαρητήρια, αγαπητέ φίλε! Είμαι περήφανη που έχω έναν φίλο σαν εσένα και πιο περήφανη που έχω διαβάσει τα βιβλία σου.

Φιλιά και αγκαλιές.

ΦΑΙΔΩΝ ΘΕΟΦΙΛΟΥ είπε...

@Veronica Marsa

Σ' ευχαριστώ πολύ, ακριβή και πολύτιμη φίλη της Ελλάδας και δική μου.
Φιλιά από την Αθήνα

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ΜΗΘΥΜΝΑ

ΜΗΘΥΜΝΑ
Γενέθλιος τόπος