Σάββατο, Δεκεμβρίου 18, 2010

ΔΡΑΠΕΤΕΣ ΣΤΟΧΑΣΜΟΙ




Από τον Φαίδωνα Θεοφίλου

Όλα τα δεινά ξεκινούν από την μαζοποίηση του ανθρώπου, έτσι ώστε να χειραγωγείται ευκολότερα από τις εξουσίες, που φτιάχνουν τις δικές τους τεχνητές αλήθειες, για να τις περάσουν στις μάζες, ως μοναδικές και υποχρεωτικές!

.
Η άποψή μου είναι, μετά από τις μέχρι τώρα εμπειρίες της ζωής μου, από όσα αποκόμισα από την Μαμά-Ιστορία, και την κατάσταση που βρισκόμαστε σήμερα, ότι ο άνθρωπος -άτομο για να βρει διέξοδο από τη μέγγενη των κάθε μορφής εξουσιών, πρέπει να καλλιεργείται και να μορφώνεται, να αποκτά αισθητική και γνωστική ποιότητα, ώστε να επιλέγει ο ίδιος την αλήθεια και να προσφέρει την ατομική του ποιότητα που θα έχει κατακτήσει, στην υπηρεσία του συνόλου.
.
Έτσι θα μπορεί ο ίδιος να διαμορφώνει την εξ-ουσία, που σημαίνει εκτός ουσίας, και να την μεταβάλλει σε εν-ουσία...
.
Για να γυρίσει όμως ο ήλιος, όπως λέει ο ποιητής, θέλει δουλειά πολλή... Και με την ευκαιρία να τονίσω, για να πάψουν να επικρατούν αφελείς αντιλήψεις για την ποίηση, ότι η ποίηση προηγείται της φιλοσοφίας, και της δίνει την έμπνευση και την ενέργεια, για να βρει το δρόμο που η ποίηση της άνοιξε.

.
Και επειδή, ίσως κάποιοι μπορεί να αμφισβητήσουν αυτά που λέει ο Θεοφίλου, να συμπληρώσω ότι τα περί ποίησης που ανέφερα, τα έχει πει ο Πλάτων. Απλά συντάσσομαι απόλυτα με αυτά.
.
Έτσι λοιπόν, όσοι δεν διαβάζουν ποίηση αλλά έχουν άποψη γι αυτήν, το πρόβλημα είναι δικό τους....



Ο πρώτος πίνακας είναι του Αναστάση Στρατουδάκη.
Ο δεύτερος του Δημ. Καραπιπέρη

9 σχόλια:

Un par de neuronas... είπε...

Αχ, τότε καλύτερα να μην μιλήσω, αν δεν καταλαβαίνω ... Όχι, μόνο αστειεύομαι λίγο!
Υπάρχει χώρος για όσους δεν κατανοούμε την ποίηση αλλά έχουνε μία ερωτική σχέση μαζί της, όχι πάντα, ίσως γι 'αυτό μερικές φορές θεωρώ ότι το ποίημα είναι άδειο και μερικές φορές υπερβολικά γεμάτο νόημα, σχεδόν με κυριεύει και με ανοίγει δυνατά συναισθήματα.

Τα λέω απλά, είναι μία άποψη...

Μια αγκαλιά και ένα φιλί, φίλε μου.

Nefeli είπε...

Α, οι δραπέτες στοχασμοί σου Φαίδωνα. Οι τόσο αληθείς. Νομίζω ότι σαν δραπετεύουν οι στοχασμοί των ποιητών ... τότε μόνο ελπίζουμε σε αλλαγή της πραγματικότητας που μας περιβάλλει. Ο ποιητής είναι ο μόνος που μπορεί να δει το άφθαρτο και αιώνιο "Εγώ" στον άνθρωπο και να το ανασύρει από την ταφή και την σύνθλιψη της μαζοποίησης.

WIND OF CHANGE είπε...

Αγαπητέ μου Φαίδωνα και φίλοι του καφενείου μας.
Το αντίδοτο σε αυτή την μαζοποίηση του ανθρώπου δεν είναι άλλο παρά η ποίηση, η ποίηση είναι εκείνη που εξυψώνει τον άνθρωπο και τον ανεβάζει σε άλλες κλίμακες σκέψης και τρόπου ζωής.
Κανένα σύστημα , καμιά εξουσία δεν μπορεί να χειραγωγήσει έναν άνθρωπο που ασχολείται, διαβάζει ποίηση και ζεί ποιητικά.
Πολύ σωστά αναφέρεις Φαίδωνα ότι η ποίηση προηγείται της φιλοσοφίας, εγώ θα το επεκτείνω ακόμα περισσότερο και θα πώ ότι η ποίηση προηγείται όλων.
Θα ήθελα να κλείσω με αυτό που έχεις πεί Φαίδωνα , αν κάποτε οι εξουσίες σκύψουν τείνοντας το αυτί τους στα χείλι των ποιητών, το κέρδος δε θα είναι που θα ακούσουν αλλά το σκύψιμο.

ΦΑΙΔΩΝ ΘΕΟΦΙΛΟΥ είπε...

@Veronica
Καλή μου Βερόνικα, λάθος κατάλαβες αυτά που έγραψα. Εγώ λέω ότι όσοι δεν διαβάζουν ποίηση (και δεν ξέρουν κάτι γι αυτήν) αλλά έχουν άποψη για την ποίηση, τότε αυτοί έχουν το πρόβλημα. Αλλά εκείνοι που γνωρίζουν και διαβάζουν ποίηση, ασφαλώς και μπορούν να πουν την άποψή τους, όποια και να είναι:
όπως π.χ. Αυτό που λες εσύ, ή δεν μου αρέσει η ποίηση, αλλά αφού πρώτα έχουν διαβάσει. Όποιος πει ότι δεν την καταλαβαίνω, αυτή είναι μια τίμια εξήγηση.Αλλά αφού δεν την καταλαβαίνει, δεν εκφράζει άποψη. Απλά δηλώνει την αδυναμία του να προσεγγίσει αυτή τη τέχνη.
Το πρόβλημα είναι με αυτούς, που δεν γνωρίζουν , αλλά έχουν άποψη γι αυτό που δεν γνωρίζουν.....
Φιλιά

ΦΑΙΔΩΝ ΘΕΟΦΙΛΟΥ είπε...

#Nefeli
Ναι στο "Εγώ" . Αλλά στο εγώ που λειτουργεί ως άρωμα , όπως στο λουλούδι που η μυρωδιά του μεταφέρεται ΄στον αέρα.. Όχι στο ΄"Εγώ" της ακαμψίας και του εγκιβωτισμού..

ΦΑΙΔΩΝ ΘΕΟΦΙΛΟΥ είπε...

@WIND OF CHANGE

Χαίρομαι φίλε μου για τις σκέψεις σου και τις απόψεις που έχεις για την ποίηση και την επίδρασή της σ' εκείνους που την εγκολπώνονται.
Πέραν των άλλων σ' ευχαριστώ για την τιμή να αναφέρεις εδώ στίχους μου που θυμάσαι.
Καλό είναι να θυμόμαστε ότι η ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ που μας δωρίζει η τέχνη, είναι ένα θαυμάσιο εργαλείο για να επιδράσει στη ζωή μας, στην πολιτική, στην κάθε είδους εξουσία...

Nefeli είπε...

Nefeli
Το άφθαρτο και αιώνιο "Εγώ" Φαίδωνά μου, θα μπορούσε να είναι "Εγώ" της ακαμψίας και του εγκιβωτισμού; Ποτέ λέω.
Τι γλυκά και ουσιαστικά που το περιγράφεις... ως άρωμα... το άρωμα της ανθρώπινης υπόστασης.

ΦΑΙΔΩΝ ΘΕΟΦΙΛΟΥ είπε...

@Nefeli
Όχι Νεφέλη ποτέ δεν θα μπορούσε το "Εγώ" που αναφέρεις να είναι "Εγώ " ακαμψίας. Απλά συμπλήρωσα και κάτι άλλο,,,

Nefeli είπε...

Ναι, κάτι θαυμάσια "άλλο". Να είσαι καλά Φαίδωνα. Καλό σου βράδυ.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ΜΗΘΥΜΝΑ

ΜΗΘΥΜΝΑ
Γενέθλιος τόπος