Δευτέρα, Οκτωβρίου 11, 2010

ΘΕΛΟΥΜΕ ΑΝΟΙΞΗ ΠΑΝΤΟΥ


ΘΕΛΟΥΜΕ ΑΝΟΙΞΗ ΠΑΝΤΟΥ

Ένα Σύνθημα χωρίς ημερομηνία λήξεως

Από τον Φαίδωνα Θεοφίλου

Αυτό το σύνθημα πήρε σχήμα και μορφή και γεννήθηκε
στο ιστολόγιό μου «Ο Θεός στο καφενείο» κι όσο μπορεί να ταξιδεύει μέσα στη ζωή μας τόσο θα ζευγαρώνει με την ελπίδα.
.
Θέλουμε λοιπόν Άνοιξη παντού: Μέσα μας και γύρω μας. Θέλουμε Άνοιξη στην ατομική και κοινωνική επαναστατικότητα, που στοχεύει στο «ΕΜΕΙΣ», στη μάθηση και στη γνώση, στην πολιτική, στις τέχνες και στα γράμματα, στο περιβάλλον, στα ανθρώπινα δικαιώματα, στο σήμερα και στο αύριο των παιδιών, στην ελληνική γλώσσα.
.
Θέλουμε την Ουτοπία ν’ αγκαλιαστεί με την πραγματικότητα! Θέλουμε Άνοιξη παντού. Τίποτα λιγότερο από τα πάντα!
.
Θέλουμε ν’ ανοίξουμε το στενό ορίζοντα της σύγχρονης ζωής και της γενικής κρίσης που μας μαστίζει, ζητώντας το Μέγιστο! Προβάλλουμε τη νέα ΑΠΑΙΤΗΣΗ στον εαυτό μας, στην πολιτική, στη ζωή μας και την μεταδίδουμε στο διαδίκτυο, στους άχρωμους πολιτικούς, στους φίλους μας, στους νέους ανθρώπους και στους ώριμους που δεν έπαψαν να είναι νέοι, ώστε να βρεθούμε κάποτε όλοι, με μια πυξίδα στα χέρια!
.
Μέσα από τη μιζέρια και τις γκρίζες ώρες των ανθρώπινων κοινωνιών, ας ακουστεί με σταθερή φωνή η νέα ΑΠΑΙΤΗΣΗ: Θέλουμε Άνοιξη Παντού.
.
Έτοιμοι να εργαστούμε και να πληρώσουμε το τίμημα γι αυτήν! Θέλουμε μια επανάσταση έξυπνη που θα τη φθονήσει κι ο Θεός!
.
Ας ωριμάσει μέσα μας, όπως ο μούστος που γίνεται κρασί. Έτσι να ωριμάσει κι η ιδέα, ώσπου να μορφοποιηθεί σε πράξη.
.
Μέχρι τότε, ας παραμένει πεισματάρης ο στόχος μας στον πιο κοντινό ορίζοντα της ζωής μας.
Αλλιώς, ας αφεθούμε στα δεσμά της ανάγκης, στη ΣΙΩΠΗ και στο ΤΥΧΑΙΟ…


Οι πίνακες της ανάρτησης είναι της ζωγράφου Νίκης Ελευθεριάδη

32 σχόλια:

Ελένη Λιντζαροπούλου είπε...

Θέλουμε Άνοιξη παντού… μια απαίτηση που γνώρισα εδώ στο Καφενείο… μια διαχρονική ρεαλιστική ελπίδα … ο έρωτας της πραγματικότητας με την ουτοπία.

Ναι! Θέλουμε και παλεύουμε για τούτη την Άνοιξη. Έτοιμοι για τις επιλογές και το κόστος. Όρθιοι…

Θέλουμε… Γιατί το θέλω σημαίνει επιλέγω και όχι επιτρέπω…
Γιατί το θέλω σημαίνει αποφασίζω και όχι αφήνομαι.

Φαίδωνα χαίρομαι… χαίρομαι πολύ που ορθώνεστε και μιλάτε και η φωνή σας γίνεται κραυγή από τον Μικρό Ελληνικό ως τον Κύκλο της Κοντινής Ξαδέλφης η φωνή σας είναι επίκληση στην ανθρωπότητα να δει την Άνοιξη που ελλοχεύει στο μέλλον και να παλέψει γι αυτήν.

Το ναι σ’ αυτήν την Άνοιξη είναι μέθοδος, θέσεις, δουλειά, συλλογικότητα, ανθρωπιά, αυταπάρνηση, ελπίδα και όραμα. Είναι όλα αυτά που ανεμίζουν όρθιες οι ψυχές όσων ονειρεύονται με κόστος και εσείς τους δίνεται υπόσταση μέσα από τον Λόγο σας.

Δηλώνω παρούσα στην απαίτηση που δεν γερνά. Θέλουμε Άνοιξη παντού!

Ανώνυμος είπε...

Στο πλατύσκαλο ήδη του χειμώνα δεν θα μπορούσε να υπάρξει πιο αισιόδοξη απαίτηση. Θέλουμε άνοιξη παντού. Κι αν δεν μας την προσφέρουν αυτοί που έχουν τη δύναμη να το κάνουν, μπορούμε να την φέρουμε και μόνοι μας.

ΦΑΙΔΩΝ ΘΕΟΦΙΛΟΥ είπε...

Big Mama
Έδωσες μερικά πολύ σημαντικά "πιασίματα" στον ορίζοντα "Θελουμε άνοιξη παντού". Μακάρι να είχαμε όλοι την συνειδητοποίηση της πραγματικότητας και την ευαισθησία σου Mama. Την ετοιμότητα και την κοινωνική εγρήγορση που έχεις. Το πείσμα και το ΄κοίταγμά σου μπροστά. Έτσι όπως σκέπτεσαι και ενεργείς, σκέπτονταν και ενεργούσαν οι έφηβοι της δεκαετίας του 60, που ήθελαν να αλλάξουν τον κόσμο. Και τον άλλαξαν μερικώς ή αν θέλεις άφησαν ισχυρά τα αποτυπώματα της αισθητικής και του δημιουργικού τους ενθουσιασμού στην εποχή τους, που πέρασε ως γεύση και στις επόμενες γενιές.
Σήμερα δεν μας μένει τίποτ' άλλο , παρά να θέλουμε "Άνοιξη παντού" και άνθρωποι σαν και σένα είναι απαραίτητοι στην Άνοιξη που θέλουμε. Ας φροντίσουμε να περάσει αυτό το μήνυμα -σύνθημα , χωρίς ημερομηνία λήξης, σε όσους περισσότερους συμπολίτες μας είναι μπορετό.

ΦΑΙΔΩΝ ΘΕΟΦΙΛΟΥ είπε...

@Bd
Ακριβώς, αυτό που λες εννοεί και το κείμενο. Το ιστολόγιο αυτό, θέλει να παράγει κάτι που στη χώρα μας κατατάσσεται "στα ουσιώδη εν ανεπαρκεία": Σκέψη και κρίση. Οι κινητήριοι μοχλοί δηλαδή για την "Ανοιξη που θέλουμε".
Περιμένω λοιπόν, όσοι συμφωνούν με το περιεχόμενο του κειμένου, να το αναδημοσιεύσουν, για να δημιουργηθούν πυρήνες συζήτησης ή το λιγότερο να αντιληφθούν κάποιοι σιωπηλοί ή απαθείς, ότι υπάρχει κι άλλος ορίζοντας, αρκεί να συνειδητοποιήσουμε πως τον θέλουμε. Συμπληρωματικά θα σου έλεγα ότι ήδη υπάρχουν κάποια δείγματα μιας τέτοιας Άνοιξης: Είναι οι απανταχού εθελοντές,σε κάθε τομέα, που προσφέρουν την εργασία και την αγάπη τους στο κοινωνικό σύνολο. Πρόσφατα οι Atenistas. Αλλά αυτή η 'Ανοιξη πρέπει να πάρει χαρακτήρα γενικής επανάστασης, ώστε οι πολίτες να αλλάξουν τη χώρα. Ας βρεθο΄'υμε λοιπόν όλοι με μια πυξίδα στο χέρι.

Αγνή είπε...

http://www.youtube.com/watch?v=VaGikGVNGJo

Με μικρές παραλλαγές στο νόημα των στίχων, βέβαια... και σε συνέχεια της ανταλλαγής μουσικών ιδεών που ξεκίνησε σε άλλο διαδικτυακό χώρο.

Ανώνυμος είπε...

Απολαμβάνω με την ψυχή μου αυτό το θερμοκήπιο ιδεών και δίχως να γράφω σχόλια. Να ξέρετε ότι είμαι μόνιμος επισκέπτης του ιστολογίου αυτού, που αποδείχνει πόσο δημιουργικά μπορεί να λειτουργεί ένα ιστολόγιο και πόσο ωραία μηνύματα μπορεί να στέλνει στους ανθρώπους.Κι εγώ θέλω άνοιξη παντού και μέσες άκρες προς αυτή την κατεύθυνση σκέπτομαι.
Πολύ ουσιαστική η συμμετοχή της Μπιγκ Μαμα, της οποίας η μακρά απουσία έγινε πολύ αισθητή.

"Ο Παράξενος"

ΦΑΙΔΩΝ ΘΕΟΦΙΛΟΥ είπε...

@Αγνή
Θαυμάσιο ερωτικό τραγούδι, μπολιασμένο και με μια γεύση Ηπειρώτικης δημοτικής μουσικής.
Υπάρχει βέβαια και μια νύξη ότι δεν μπορεί ν' αντέξει τις συνθήκες της ζωής του (το χειμώνα κ.λ.π.) αλλά αυτό μπορεί να εκληφθεί και ως συνέχεια της ερωτικής ατμόσφαιρας που δημιουργεί ο στίχος και η μουσική. Ότι δηλαδή δεν μπορεί να αντέξει την ελλειψη της αγαπημένης του, με την οποία συνδέει όλη τη ζωή του. Με λίγα λόγια: Από άποψης ΄νοήματος το τραγούδι, δεν έχει απολύτως ΚΑΜΙΑ σχέση με το νόημα της ανάρτησης "ΘΕΛΟΥΜΕ ΑΝΟΙΞΗ ΠΑΝΤΟΥ"
Και για να μη συνεχίζεις να φτιάχνεις "κουτάκια", να σε πληροφορήσω ότι η ανάρτησή μου αυτή, είναι η συμπύκνωση του νοήματος του βιβλίου μου "Ο ΜΙΚΡΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ" που εκδόθηκε το 1982 από την "Μικρή Εγνατία" στη Θεσσαλονίκη από τον συγχωρεμένο Γιώργο Κάτο και αργότερα από τα "Ελληνικά Γράμματα"

Ελένη Λιντζαροπούλου είπε...

@
Παράξενε χαίρομαι για το σχόλιο σας στο σύνολό του αλλά διπλά χαίρομαι για το κομμάτι που με αφορά...
Και η δική σας παρουσία εδώ είναι απόλυτα ουσιαστική. Είστε ο πιο ουσιαστικός "ανώνυμος" που έχω συναντήσει στο διαδίκτυο.
Να είστε καλά και να μας έρχεστε με σχόλια ή χωρίς.

ΦΑΙΔΩΝ ΘΕΟΦΙΛΟΥ είπε...

@Ανώνυμος-Παράξενος
Προσωπικά, πολύ αγαπητέ μου "Παράξενε", πάντα έχω την αίσθηση ότι βρισκόμαστε κάτω από το ζεστό βλέμμα σου. Και οποιαδήποτε παρέμβασή σου είναι και ευπρόσδεκτη και ευκταία.
Για την Big Mama έχεις απόλυτο δίκιο, αφού τα σχόλιά της κάνουν πάντα πιο διάφανο το νόημα της ανάρτησης.

Ελένη Λιντζαροπούλου είπε...

@
Φαίδωνα... σας ευχαριστώ.
Ξέρω ότι εννοείτε κάθε λέξη, αλλά... κοκκινίζει το πληκτρολόγιό μου.

Καλό απόγευμα σε όλους.


ΥΓ... Η επόμενη ανάρτησή σας ας είναι από τον Μικρό Ελληνικό που τόσο μελετήσαμε εδώ... αν μου επιτρέπετε την απαίτηση.

WIND OF CHANGE είπε...

Θα ξεκινήσω το σχόλιο μου με μια παρατήρηση σε αυτό που αναφέρει μεταξύ άλλων ο Bd, λέει λοιπόν . Θέλουμε άνοιξη παντού. Κι αν δεν μας την προσφέρουν αυτοί που έχουν τη δύναμη να το κάνουν, μπορούμε να την φέρουμε και μόνοι μας.
Αγαπητέ μου φίλε και φίλοι του καφενείου μας, η άνοιξη δεν πρόκειται να έρθει ποτέ από εκείνους που έχουν τη δύναμη, την πραγματική δύναμη την έχει στα χέρια του ο πολίτης , ο οποίος δεν την γνωρίζει.
Οι δυνατοί δεν θέλουν τον πολίτη στο προσκήνιο, δεν θέλουν το πολίτη συμμέτοχο στη λήψη αποφάσεων παρά μόνο άκριτα να εγκρίνει ότι του πλασάρουν.
Ο πολίτης σήμερα βρίσκεται εγκλωβισμένος στα νέα Γκουαντάναμο των ΜΜΕ, όπου του έχουν αδρανήσει τη σκέψη και η άνοιξη φαντάζει τόσο μακριά.
Σε μια εποχή οικονομικής κρίσης, όπου ο νεοφιλελευθερισμός δείχνει το πιο σκληρό του πρόσωπο στέλνοντας στο περιθώριο τους πολίτες και ειδικότερα τη νέα γενιά ,η άνοιξη φαντάζει τόσο μακριά.
Σε μια εποχή που διαρρηγνύεται ο κοινωνικός ιστός και χιλιάδες πολίτες οδηγούνται στην εξαθλίωση, πως θα μπορέσουν αυτοί οι παροπλισμένοι άνθρωποι να αγωνιστούν για να έρθει η άνοιξη.
Ζούμε σε μια χώρα όπου το κράτος δεν μπορεί να εγγυηθεί τίποτα στον πολίτη με βασικότερο εκείνο το αγαθό της υγείας.
Μια δικαιοσύνη μέσα στη διαφθορά, αφήνοντας τους πολιτικούς να λεηλατούν το μόχθο του Ελληνικού λαού σε μίζες και off-shore εταιρίες.
Μια παιδεία που στόχο έχει όχι να δώσει εφόδια στη νεολαία αλλά μόνο και μόνο να να τους προετοιμάσει να πετύχουν το στόχο εισαγωγής σε ένα πανεπιστήμιο , προσφέροντας στείρες γνώσεις, χωρίς καμία καινοτομία, φαντασία και δημιουργικότητα.
Με βάση τα παραπάνω πιστεύω ότι η άνοιξη φαντάζει για την Ελλάδα και τους πολίτες της ένα ουτοπικό όνειρο εκτός και αν ο καθένας από μας κάνει την προσωπική του επανάσταση, ξεβολευτεί από τις συνήθειες του και στη θέση του ΕΓΩ να βάλει για λίγο το ΕΜΕΙΣ.

Αγνή είπε...

Φίλε Φαίδωνα, διαβάζοντας την ανάρτηση σου, οι μικρές παραλλαγές που έγιναν αυτόματα στο νόημα του τραγουδιού, μέσα στο μυαλό μου, είναι: Αν υποθέσουμε ότι ο άνθρωπος που τραγουδά είναι ο μέσος Έλληνας που καταπνίγηκαν τα θέλω, τα πιστεύω και οι αξίες του. Η ερωμένη είναι η Άνοιξη, η πνευματική ανασυγκρότηση που επιθυμούμε όλοι/ες. Η αυλή που καίει το χιόνι είναι αυτή η έρμη Ελλαδίτσα, που λεηλατείται από το χιονιά βέβηλων πολιτικών. Οπότε, ο/η μέσος/η Έλληνας κραυγάζει: "Δεν μπορώ, την αυλή μου καίει το χιόνι, άλλο πια!ΔΕΝ ΜΠΟΡΩΩΩ!!".
Όλα αυτά τα περίεργα, δεν τα σκέφτηκα. Απλά, διαβάζοντας την ανάρτηση, μου βγήκε να σιγοτραγουδώ, μετά, το ΔΕΝ ΜΠΟΡΩΩ, τραγούδι που το ρεφραίν του τραγουδώ, όταν κάτι με πιέζει ή με αγανακτεί (για να μη βρίσω).
Τώρα που σου περιέγραψα τι σημαίνει για μένα το ρεφραίν, θεωρείς ότι έπιασα λίγο το συναίσθημα που ήθελες να μεταφέρεις?

ΦΑΙΔΩΝ ΘΕΟΦΙΛΟΥ είπε...

@Αγνή
Αγνή μου, φυσικά έχει ο καθένας το δικαίωμα να ερμηνεύσει ακόμα και αυθαίρετα όπως κάνεις εσύ ένα τραγούδι με καθαρά ερωτικό νόημα, σε νόημα διαφορετικό.
Μ αυτο τον τρόπο, ασφαλώς και έπιασες μια νύξη από το συναίσθημα που μεταφέρω. Αλλά αναρωτιέμαι: Αφού έχεις όλο το νόημα και το συναίσθημα της ανάρτησης πιάτο μπροστά σου, για να το σχολιάσεις κατά βούληση, γιατί να προσφύγεις σ'ένα τραγούδι που το ερμηνεύεις όπως θέλεις για να προσεγγίσεις την ανάρτηση;;

Αγνή είπε...

Ήταν μια συναισθηματική αντίδραση: λόγω δουλειάς, μία συναισθηματική ασπίδα μου είναι τα τραγούδια: πχ. το Δεν μπορώ, όπως σου είπα, το σιγοτραγουδώ όταν πιέζομαι από κάποιον ή κάτι. Παρόμοια, αξιοποιώ το "για δε μ' αφήνετε ήσυχο, άστε με ήσυχο όλοι", όταν υπερφορτώνω συναισθηματικά.
Διαβάζοντας την ανάρτηση και επηρεασμένη από αρνητικά συναισθήματα μιας "στημένης" επαγγελματικής συνέντευξης που προηγήθηκε, μου βγήκε μια τεράστια αγανάκτηση. Και αυθόρμητα, βγήκε το ρεφραίν!
Ήταν μια συναισθηματική αντίδραση μου, ξεχνώντας ότι αυτή η αντίδραση μου δεν είναι γνωστή σε διαδικτυακούς/ές φίλους/ες, λόγω της οικειότητας που αναπτύσσει το συγκεκριμένο μέσο επικοινωνίας!
Ελπίζω να μη σε στεναχώρησα με το σχόλιο μου που, αρχικά, φάνηκε άσχετο!

ΦΑΙΔΩΝ ΘΕΟΦΙΛΟΥ είπε...

@Big Mama

Είμαι σύμφωνος με την πρότασή σου Mama. Και μάλιστα αφήνω σε σένα την επιλογή για το ποιο κομμάτι από το βιβλίο μου προτείνεις να μπει.

ΦΑΙΔΩΝ ΘΕΟΦΙΛΟΥ είπε...

@WIND OF CHANGE
Καλέ μου φίλε, όλες οι διαπιστώσεις που κάνεις είναι σωστές και τις γνωρίζουμε όλοι, αφού άλλος λίγο άλλος πολύ, όλοι έχουμε υποστεί αυτή την παρακμή ΚΑΙ με το μερίδιο της δικής μας ευθύνης που μας αναλογεί βέβαια. Κατανοώ την απογοήτευσή σου όπως και των εκατομμυρίων συμπολιτών μας. Έχουμε φτάσει στον πάτο. Τι πρέπει να κάνουμε ; Να παραμείνουμε εκεί, περιμένοντας κάποιον να μας βγάλει;
Να είσαι βέβαιος ότι δεν θα έλθει. Ο μόνος δρόμος είναι η νέα ΑΠΑΙΤΗΣΗ: Από τον εαυτό μας, πρώτα και από τους πολιτικούς μετά. Η ΑΠΑΙΤΗΣΗ ΠΩΣ ΘΕΛΟΥΜΕ ΠΑΝΤΟΥ ΑΝΟΙΞΗ.
Φυσικά αυτή η ΑΝΟΙΞΗ δεν θα έρθει την ερχόμενη εβδομάδα και ασφαλώς δεν θα έρθει μόνη της. Πρέπει να την φέρουμε εμείς οι πολίτες με κινητήριους μοχλούς, τη σκέψη, τη κρίση τη θέληση. Γράφω ότι η διαδικασία θα είναι αργή όπως του μούστου που γίνεται κρασί και ότι θα πρέπει να εργαστούμε γι αυτήν και να πληρώσουμε το τίμημα για να την αποκτήσουμε, όπως πληρώνουμε για κάθε τι ωραίο. Κάποτε πρέπει να βάλουμε ένα όραμα μπροστά μας. Να κάνουμε μια αρχή. Κι αν οι πολιτικοί απέτυχαν, αυτός δεν είναι λόγος για να παραμένουμε απαθείς. Οι πολίτες είναι η μεγάλη δύναμη αν θέλουν, που μπορούν να κινήσουν τα πάντα. Ανέφερα και μερικά δείγματα "Ανοιξης"σε κάποιο σχόλιό μου, για τους Έλληνες εκείνους, που εθελοντικά προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε όλους τους τομείς υπέρ του κοινωνικού συνόλου. Ανέφερα και τους Atenistas που δουλεύουν δωρεάν για να ομορφήνουν την πόλη τους και να αποκαταστήσουν ζημιές.
Χρειάζεται όμως πρώτα να σκεφθούμε. Κι όχι μόνο να σκεφθούμε, μα να σκεπτόμαστε διαρκώς, αφού γι αυτό έχουμε το μυαλό. Πρώτα με τη σκέψη ξεκίνησαν όλα στις ανθρώπινες κοινωνίες. Δεν είμαι τεχνοκράτης. Είμαι ποιητής που σημαίνει ότιεγώ δεν έχω καμιά σχέση με σκοπιμότητες και μίζες. Πιστεύω ότι το αδύνατο μπορεί να γίνει δυνατό. Άλλωστε είναι γνωστό,΄πως ό,τι χθές θεωρούνταν ουτοπία, σήμερα είναι παρωχημένη πραγματικότητα. Έτσι πορεύεται ο κόσμος. Κάθε φορά κάνει και ένα βήμα που θεωρούνταν αδύνατο. Όπως αυτό στη Σελήνη. Πάντως εδώ, μιλώ για πράγματα εφικτά, που χρειάζονται σκέψη, κρίση, και θέληση. Να αποκτήσουμε επιτέλους ένα όραμα: Να ανεβάσουμε ψηλά τη χώρα μας και τους εαυτούς μας. Πράγμα που κάποιες χώρες, έκαναν ήδη, εδώ και πολλές δεκαετίες...

ΦΑΙΔΩΝ ΘΕΟΦΙΛΟΥ είπε...

@Αγνή
Γιατί καλή μου να με στενοχώρησες;;
Μα καθόλου. Απλά κουβέντα κάναμε, αφού δεν είχα καταλάβει ότι βρισκόσουν σε άλλη φάση.

Ροβίνα είπε...

Τι όμορφοι πίνακες.Μιλάνε τόσο δυνατά μες στην καρδιά μου.Μπράβο στη ζωγράφο. Ομορφιά που δεν λέγεται με λόγια. Με συγκινούν και με ενθουσιάζουν. Μου αρέσει και η ορμή του κειμένου αλλά ακολουθώ τη μυστική γλώσσα των πινάκων.

Ανώνυμος είπε...

@ Ροβίνα

Και μένα μου αρέσουν οι...κολομπίνες.

"Ο Παράξενος"

ΦΑΙΔΩΝ ΘΕΟΦΙΛΟΥ είπε...

@ Ροβίνα

Ο καθένας Ροβίνα, βλέπει εκείνο που μπορεί.

Un par de neuronas... είπε...

Εντάξει, φήλε μου, θα κάνουμε μια κοσμική άνοιξη που δεν θα πεθένει ποτέ, η οποία θα φτάνει σε όλες τις γωνιές του κόσμου, σε όλα τα παιδιά κυρίως...

Φιλιά και αγκαλιές από μια κρύα και βροχερή Ισπανία, μπρρρ.

Ροβίνα είπε...

Αν εσύ "παράξενε" που δηλώνεις τόσο ένθερμος υποστηρικτής του ιστολογίου που σημαίνει σίγουρα ότι ενστερνίζεσαι και το σύνθημα του Θεοφίλου, Άνοιξη παντού, αν λοιπόν εσύ που σηκώνεις αυτή τη σημαία, μου απαντάς μ' αυτόν τον τρόπο... τι να πω...Μάλλον ειρωνεία παλιού τύπου τα περί ..κολομπίνων.. και σίγουρα σ' εμένα τουλάχιστον δεν έχει η απάντηση σου κανένα άρωμα άνοιξης.
Όσο για σας κ. Φαίδωνα, το σχόλιο ότι "βλέπει κανείς εκείνο που μπορεί" είναι φασιστικής νοοοτροπίας. δεν σημαίνει πως όποιος δεν σας φωνάζει μπράβο χωρίς καμία επιφύλαξη , γιατί εγώ είπα πως μ' αρέσει η ορμή του κειμένου σας. όποιος λοιπόν δεν σας φωνάζει μπράβο δεν είναι αναγκαστικά και κοντόφθαλμος.
Και δεν είναι πραγματικά πρόβλημα μεγάλο να μην μπορεί αυτό το καλοπροαίρετο και ανανεωτικό σύνθημα σας ,να μην μπορεί να λειτουργήσει ως τέτοιο ούτε ανάμεσα στους σχολιαστές της ανάρτησης ;
Μήπως χρειάζονται καινούργιοι τρόποι υποστήριξης των συνθημάτων μας;

ΦΑΙΔΩΝ ΘΕΟΦΙΛΟΥ είπε...

@Ροβίνα
" Ο καθένας Ροβίνα, βλέπει εκείνο που μπορεί."
Το επαναλαμβάνω ως φράση που δεν επιδέχεται καμία λογική αντίρρηση, που έχει ακρίβεια και σαφήνεια νοήματος.
Τα υπόλοιπα που λες, ύβρεις χαρακτηρισμούς, σενάρια που πλάθεις, είναι ακριβώς αυτά, που σε χαρακτηρίζουν πολύ συγκεκριμένα.

Μόνο δύο πράγματα θα προσθέσω: Ασφαλώς και δεν μπορούν όλοι άνθρωποι να συμφωνούν σε κάτι. Έτσι παρατηρούμε ότι κάποιοι εκφράζουν την απογοήτευσή τους λέγοντας πως δεν πιστεύουν ότι είναι δυνατή η Άνοιξη παντού . 'Αλλοι παραμένουν απαθείς. Είναι απολύτως φυσικό, όσο και ο αντίλογος που παίρνουν.
Έτσι λειτουργεί το ιστολόγιο.

Τέλος, να σε πληροφορήσω, ότι την"Επιβεβαίωση" δεν την έχουν ανάγκη εκείνοι που που έχουν έγνοια τους να ανθίσει η χώρα και να ευημερήσει η κοινωνία. Που αισθάνονται σαν ένα κομμάτι από το σώμα της κοινωνίας. Για "επιβεβαίωση" ΚΑΙΓΟΝΤΑΙ εκείνοι που νομίζουν ότι ο κόσμος περιστρέφεται γύρω από τον εαυτό τους....
Καληνύχτα Ροβίνα

Μαύρη Ορχιδέα είπε...

Ασ’ το έτσι, Ροβίνα, ο Θεοφίλου είναι ένας και μοναδικός, δεν βλέπεις ότι του έχουν απομείνει αυτοί που του φωνάζουν μόνο μπράβο; Ευτυχώς εσύ τον κατάλαβες γρήγορα… Εμένα μου πήρε χρόνο…

Ελένη Λιντζαροπούλου είπε...

Αγαπητή Μαύρη Ορχιδέα. Μπορείτε να έχετε όποιου είδους προσωπικά με τον Φαίδωνα Θεοφίλου, είτε ως οικοδεσπότη του Καφενείου είτε με όποια άλλη του ιδιότητα.
Η εμπάθειά σας όμως δεν μπορεί να παίρνει σβάρνα και να προσβάλει τους σχολιαστές αυτού εδώ του χώρου.
Όποιος συμφωνεί με τον Φαίδωνα Θεοφίλου δεν μπορεί να κατατάσσεται και να τσουβαλιάζεται με αρνητικούς υπαινιγμούς σε μια γραφική ομάδα ανθρώπων που του λέει μπράβο και τον χειροκροτά.
Το δικαίωμα στην διαφωνία είναι το ίδιο ιερό με το δικαίωμα στη συμφωνία. Είναι ο πρώτος και βασικός όρος της αμοιβαιότητας και της επικοινωνίας.
Και επιτέλους οι άνθρωποι θα πρέπει να έχουμε καθαρό ότι οι διατυπούμενες απόψεις είναι το πεδίο τιμής καθενός μας και όχι οι χαρακτηρισμοί.

Ελένη Λιντζαροπούλου

ΦΑΙΔΩΝ ΘΕΟΦΙΛΟΥ είπε...

@Veronica
Καλή μου φίλη, εμείς έχουμε ήδη δημιουργήσει ένα είδος επικοινωνιακής Άνοιξης, θα έρθουν και τα υπόλοιπα.

ΦΑΙΔΩΝ ΘΕΟΦΙΛΟΥ είπε...

@ΠΡΟΣ ΟΛΟΥΣ

Το ιστολόγιο αυτό, απευθύνεται σε όσους σκέπτονται, σε όσους έχουν άποψη, σε κείνους που μπορούν κάτι να προσθέσουν και να βελτιώσουν τα θέματα που επεξεργάζεται το ιστολόγιο. Και σε όσους νοιάζονται για τα όσα συμβαίνουν στη χώρα μας, καθώς και για το μέλλον της- το μέλλον μας. Κάθε εστίαση λοιπόν στο πρόσωπό μου είναι λάθος και αποπροσανατολίζει. Το ζήτημα είναι τα θέματα που αναρτώνται και αν κάποιος έχει να πει κάτι γι αυτά. Ο στόχος ήταν και είναι πάντα, μια κυψέλη σκέψης και όσμωσης απόψεων.
Τώρα βέβαια. όπως συμβαίνει και στη ζωή, έρχονται και κάποιες κυρίες, που νοιάζονται μόνο να καταστήσουν αισθητή την καταπιεσμένη παρουσία τους στο ιστολόγιο, αλλά για λόγους ξένους προς τα θέματα του ιστολογίου. Ο πιο κατάλληλος χώρος γι αυτές, θα ήταν ο καναπές και τα "μεσημεριανάδικα" της τηλεόρασης. Αλλά θέλουν να πλασσαριστούν και σε άλλους χώρους.
Καλά θα κάνουν λοιπόν αυτές οι κυρίες, να παραμείνόυν εκεί που ανήκουν, να βρίζουν με άνεση και να χαρακτηρίζουν, έτσι για να μη προδίδουν και τον εαυτό τους.....
΅Στις κατινιές πάντως και στις αλλαγές ψευδωνύμων, για να πουν πράγματα που θα ντρεπόταν να πουν με το όνομα που όλοι ξέρουμε, το ιστολόγιο αυτό δεν ανταποκρίνεται.
Άντε στο καλό.

ΦΑΙΔΩΝ ΘΕΟΦΙΛΟΥ είπε...

@Βig Mama
Σοβαρά προσβληθήκατε κ. Λιντζαροπούλου από την..."Μαύρη Ορχιδέα";;; Κρίμα, γιατί νόμιζα ότι ΚΑΙ η υποκρισία έχει όρια...

Ανώνυμος είπε...

Θα πω κάτι ακόμη, τελευταίο, γιατί απεχθάνομαι τα μπούρου-μπούρου που στροβιλίζονται μέσα στην κακοήθεια.
Ο Θεοφίλου έχει τόσα σημαντικά βιβλία πίσω του, που εκφράζουν το ήθος του όχι μόνο ως συγγραφέα αλλά και ως ανθρώπου. Έχει λοιπόν ανάγκη ο άνθρωπος να του λένε μπράβο και να τον χειροκροτούνε για το...ιστολόγιό του;;;;;;
Είπαμε η κιτρινίλα είναι ένα υπαρκτό κοινωνικό φαινόμενο. Μή γίνουμε όμως και...Κινέζοι

"Ο Παράξενος"

ΦΑΙΔΩΝ ΘΕΟΦΙΛΟΥ είπε...

@Βig Mama

Αγαπητή Mama , αισθάνομαι την ανάγκη να σου ζητήσω συγγνώμη, όχι μόνο για το θυμωμένο σχόλιο, αλλά και μόνο που φαντάστηκα, ότι μπορούσες να παίξεις διπλό ρόλο κάτω από το ψευδώνυμο "Μαύρη Ορχιδέα". Το ιστολόγιο σου οφείλει πολλά για τις εξαιρετικά ενδιαφέρουσες απόψεις που κατέθεσες εδώ, εμπλουτίζοντας το χώρο αυτόν και τους στόχους του,αλλά και για την καθαρότητα και την ευθύτητα με την οποία συμμετέχεις. Λυπάμαι ειλικρινά που πέρασε κάτι τέτοιο από το μυαλό μου. Τώρα γνωρίζω ότι είναι μια κυρία που αλλάζει ονόματα, μαστόρισα της ίντριγκας, που μπαίνει στα ιστολόγια να κάνει αισθητή την παρουσία της, δημιουργώντας προβλήματα. Δεν αξίζει τον κόπο να ασχοληθούμε πλέον με αυτήν. Αστεία υπόθεση. Απλά, στο παρελθόν, μέσα στην καλοπιστία μου, προσπάθησα συχνότατα, όταν είχε πάρει διαζύγιο με τη λογική στα σχόλιά της, να της εξηγήσω με υπομονή, γράφοντας σεντόνια, σε σημείο που προκάλεσα την απορία των άλλων σχολιαστών, από που αντλώ αυτή την υπομονή. Τώρα βέβαια,η υπομονή τελείωσε και η πόρτα του "Καφενείου" είναι κλειστή γι αυτήν.

Ελένη Λιντζαροπούλου είπε...

Αγαπητέ Φαίδωνα, δεν λέω, με στενοχώρησε βαθειά η υπόθεσή που κάνατε για μένα.
Η αλήθεια είναι ότι γίνονται πολλά στο διαδίκτυο και έχουν δει θλιβερά και απίστευτα πράγματα τα μάτια μας.

Δεν χρειάζεται να ζητάτε συγγνώμη αν και η εκ φύσεως ευγένειά σας αποκατέστησε τα πράγματα.

Εμείς δεν χαλάμε τις καρδιές μας Φαίδωνα. Υπάρχουμε εδώ και συνομιλούμε επί απόψεων. Όποιος χωράει χωράει… όποιος δεν το αντέχει κάνει τις επιλογές του.

Ας ηρεμήσουμε με «Μικρό Ελληνικό» αλλά όλα κι όλα… δεν θα διαλέξω εγώ… η «περιέργεια» να δω τι επιλέγει ο ποιητής είναι μεγάλη.
Αναμένω λοιπόν μαζί με όλους.

Να είστε πάντα καλά και να προσέχετε τον εαυτό σας.

Φιλιά πολλά και τα σέβη μου.

ΦΑΙΔΩΝ ΘΕΟΦΙΛΟΥ είπε...

@Μαύρη Ορχιδέα ή Λ.Β.

Βλέπεις αγαπητή μου ότι φροντίζω να ΔΙΑΤΗΡΩ την ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΟΤΗΤΑ μου, να μην αποκαλύψω το όνομά σου που είναι ήδη γνωστό, παρά το ότι βρίσκομαι απέναντι στις ύπουλες και κακοήθεις μεθόδους που χρησιμοποιούν άλλα ψευδώνυμα για να "κατινίσουν". Εδώ όμως "αυτά" δεν έχουν καμία θέση, όπως δεν έχουν θέση οι ύπουλες αιχμές, οι χυδαίοι χαρακτηρισμοί, οι προκλήσεις και οι ύβρεις. Αυτά ανήκουν σε μία ειδική "φυλή" θυληκών και αρσενικών. Εδώ είναι άλλος κόσμος.
Ελπίζω το πανηγύρι της κακοήθειας να σταματήσει εδώ. Αν δεν σταματήσει, τότε θα μου επιτρέψετε να σας κάνω μια έκπληξη που δεν θα ξεχάσετε....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ΜΗΘΥΜΝΑ

ΜΗΘΥΜΝΑ
Γενέθλιος τόπος