Τρίτη, Απριλίου 06, 2010

Η ΓΟΗΤΕΊΑ ΤΟΥ ΑΝΩΦΕΛΟΥΣ

Ανάμεσα στα κείμενα που παρουσιάζουν ξεχωριστό ενδιαφέρον, φιλοξενώ εδώ, όπως συχνά το συνηθίζω, το παρακάτω κείμενο που νομίζω ενδιαφέρει όσους απλά σκέπτονται.



Του Γιώργη Γιατρομανωλάκη
ομότιμου καθηγητή Κλασικής Φιλολογίας και συγγραφέα



Η ΓΟΗΤΕΙΑ ΤΟΥ ΑΝΩΦΕΛΟΥΣ
Οι απεριόριστες δυνατότητες της τηλεόρασης για ενημέρωση, ψυχαγωγία και εκπαίδευση, ο λαϊκός και απροσποίητος (όπως θα όφειλε να είναι) χαρακτήρας της και το αναλογικά χαμηλό κόστος λειτουργίας (σε σχέση με τις εκπαιδευτικές δαπάνες λ.χ.) είναι στοιχεία που κανονικά θα μπορούσαν να κάνουν την ΕΡΤ μια επιβλητική, τολμηρή και ευφάνταστη ακαδημία λόγου και θεάματος, ψυχαγωγίας και κριτικής, ενημέρωσης και στοχασμού, πολιτικής και φιλοσοφίας. Το ίδιο και η Παιδεία μας θα μπορούσε να είναι αγαθή και δημιουργική δύναμη στην υπηρεσία του έθνους, όπως άλλωστε και κάθε οργανισμός κοινής ωφέλειας.
Αντ’ αυτού η ΕΡΤ (και κατ’ αναλογία και κάθε δημόσιος οργανισμός) εκφράζει και μάλιστα έντονα το γνωστό νεοελληνικό σύνδρομο: ακριβοί στο ανωφελές και στο ανούσιο, φτηνοί στο ωφέλιμο και στο ουσιώδες। Το γεγονός λ.χ. ότι χρόνια τώρα η φιέστα του Γιουροβίζιον συνιστά το υπέρτατο όραμα της ΕΡΤ όχι μόνο δείχνει έλλειψη φαντασίας, προσβάλλει όλους εμάς τους θεατές, επειδή απλούστατα οι εκάστοτε υπεύθυνοι πιστεύουν ότι αυτού του είδους τα θεάματα είναι που μας ταιριάζουν.

.
Η ουσία της Δημοκρατίας είναι Παιδεία, η αρετή της μάθησης. Αν λοιπόν η ΕΡΤ,
ή το σχολείο γενικότερα, αντί να παιδαγωγεί, επιμένει στο στρεβλό και στο ανόητο, τότε ουσιαστικά καταλύεται η δημοκρατία, επειδή η δημοκρατία ευνοεί τον κριτικό και ατίθασο λόγο, την εικονοκλαστική ιδεολογία και την αειφόρο ανάπτυξη της κριτικής σκέψης।
.
Προφανώς υπάρχουν στην αντίπερα όχθη τα εκμαυλιστικά ποσοστά τηλεθέασης της ιδιωτικής τηλεόρασης। Αλλά γι αυτά υπάρχει η δημόσια τηλεόραση, όπως άλλωστε και η δημόσια Παιδεία: για ν;α δείχνουν πως το φτηνό όσο και να λάμπει παραμένει έωλο και ανωφελές।
.
Τις ημέρες αυτές, όλοι πιανόμαστε από τα μαλλιά μας στην προσπάθεια να μη βουλιάξουμε μέσα στα τοξικά απόβλητα της εθνικής μας οικονομίας। Ωστόσο όπως όλοι τελικά ομολογούν, αυτός ο επαπειλούμενος πνιγμός οφείλεται στην έλλειψη αξιοκρατίας και αξιοπιστίας, οφείλεται δηλαδή σε ένα σύστημα αντιπαιδαγωγικό και αντιπνευματικό। Το διαρκές έλλειμμα της Παιδείας και του πολιτισμού μας γενικότερα δεν φαίνεται να μας απασχολεί। Και όμως από κει ξεκινούν όλα। Από τα τοξικά απόβλητα μιας ανούσιας και ανωφελούς Παιδείας, μέρος της οποίας είναι και η ΕΡΤ.


Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ


5 σχόλια:

Un par de neuronas... είπε...

Μπήκαμε, εδώ στην Ισπανία, πριν από έναν χρόνο στο στάδιο της ψηφιακής τηλεόρασης. Έχουμε 40 και δεν ξέρω πόσα κανάλια. Κάθε κανάλι είναι πιο κακό από το πρώτο, παράδειγμα: είχαμε το Antena 3 και τώρα έχουμε τρία κανάλια Antena 3, με εκατομμύρια διαφημίσεις και στο προγραμματισμό τους τα ίδια σκουπίδια με σκοπό να σκοτόνει τον εγκέφαλο μας. Κάθε κανάλι έχει τριπλασιαστεί την ικανότητά της να μας κάνει ηλίθιοι. Διαφήμισιες, την επανεξέταση των καλλιτεχνών και των διαζυγίων ή τα ρούχα τους, πλαστές ειδήσεις, τα ψέματα της κυβέρνησης, αναλφάβητοι άνθρωποι της νεολέας που μαθαίνουν να τραγουδούν και να γίνουν αστέρια σε ένα ανόιτο σχολείο, άχρηστοι που ζουν σε ένα σπίτι να βλέπουμε την προσβλητική μεταξύ τους, πως τρώνε, κοιμούνται και πηγαίνουν τουαλέτα ... έχουμε αυτό που μας αξίζει. Όλοι διαθέτουμε τηλεόραση και όλοι τα βλέπουμε. Θα μπορούσαμε να ανοίγουμε μια εκστρατεία για να απενεργοποιήσετε την τηλεόραση!
Άχρηστοι κυβερνήτες !
Φιλιά σε όλους.

Ελένη Λιντζαροπούλου είπε...

Τι να πω Φαίδωνα…
Βαθύ και ουσιαστικό το κείμενο του Γ. Γιατρομανωλάκη και εύστοχη η επιλογή σας, ειδικά στην παρούσα συγκυρία.
Με ενεργοποίησε και είπα να ρίξω μια ματιά στο Δ.Σ της ΕΡΤ…

Είναι απογοητευτικά μικρή η παρουσία ανθρώπων του πνεύματος και της τέχνης…
Μια τεχνοκρατική πλειοψηφία, την οποία φυσικά δεν υποτιμώ – ο καθένας μπορεί στον τομέα του να είναι καλός ή και άριστος – αλλά σ’ έναν οργανισμό που θα έπρεπε να έχει την δυνατότητα και το στόχο να προβάλλει ό,τι σημαντικά μεγάλο παράγεται σήμερα στη χώρα μας στον τομέα του πολιτισμού, να υπάρχουν τόσοι δικηγόροι και οικονομολόγοι;;;
Όχι βέβαια πώς και αυτοί δεν θα μπορούσαν, εν δυνάμει, να προάγουν την κρατική τηλεόραση σε φορέα εκπαίδευσης…
Χρειάζεται και η πολιτική βούληση και η πνευματική υπεροπλία και καθοδήγηση.

Η εικόνα είναι το πιο ισχυρό μέσο παιδαγωγίας. Η αξιοποίηση της στην εκπαίδευση είναι σήμερα από τα πρώτα ζητούμενα του δασκάλου σε όλες τις βαθμίδες. Αντί λοιπόν η κρατική τηλεόραση να αντιγράφει την ιδιωτική, θα μπορούσε να γίνει εργαλείο εκπαίδευσης αλλά και οικονομικό μέσο «κατάκτησης» ξένων αγορών.

Είναι για μένα αδιανόητο ότι ένα σύνολο εκπαιδευτικών εκπομπών που αναφέρονται, για παράδειγμα, στην ελληνική ιστορία δεν παράγονται από την ΕΡΤ αλλά γίνονται «εισαγωγή»…

Αναρωτιέμαι το γιατί… και αναρωτιέμαι ακόμη περισσότερο επειδή σ’ αυτόν εδώ τον τόπο το πνεύμα δεν έπαψε να παράγει και οι ταλαντούχοι άνθρωποι αφθονούν, έστω κι αν η κρατική τηλεόραση μας κρατά μακριά από την πνευματική παραγωγή και από τις αξιοσημείωτες δουλειές των δημιουργών, λες και θα μας… πειράξει.

Σπυρος Δαρσινός είπε...

"Η ΓΟΗΤΕΙΑ ΤΟΥ ΑΝΩΦΕΛΟΥΣ"
θα μπορούσε να ήταν...ανεχτική ή και διασκεδαστική κατά κάποιο τροπο
αν την εκλαμβάναμε σαν ένα σουβλάκι ,που το τρώμε,που και που,για τη γεύση του ορανίσκου και οχι γιά την υγεία του αίματος.Στην ΕΡΤ όμως το λίπος στάζει στην οθόνη και η υγειϊνή τροφή σερβίρεται δειγματικά στην αρχή των σαπουνιών.Με λίγα λόγια η "γοητεία του ανωφελούς " είναι το κύριο πιάτο της κρατικής μας τηλεόρασης Από τα ιδωτικά κανάλια ?δεν είχαμε και μεγάλες προσδοκίες,τ'άφεντικά τους γνωριζουν καλά την επικερδή συνταγή της φτηνής τροφής καθως και την δυναμη της 'γοητείας' της όταν γίνει έξης στον τηλεθεατή.
Αν αυτό το βάλουμε μαζι με την ελλειμματική παιδεία που σερβίρεται και στους πιό υπεύθυνους κρατικούς φορείς[σχολεία,πανεπιστημιά,αρμόδια υπουργεία και κρατικοί μηχανισμοί αξιολόγησης και αξιοκρατίας]τότε δεν είναι ν'απορούμε πως φτάσαμε εδώ που φτάσαμε.
κ.Γιατρομανωλάκη αποτυπώσατε με ζουμερό και ουσιάτο λόγο μιά λυπηρή πραγματικότητα που δεν την αξίζουμε.Η BIG MAMA λέει με πικρό παράπονο στο σχόλιό της "Αναρωτιέμαι ακόμη περισσότερο επειδή σ'αυτόν τον τόπο το πνεύμα δεν έπαψε να παράγει και οι ταλαντουχοι άνθρωποι αφθονούν"
Πράγματι BIG MAMA είναι μιά οξύμωρη κατάσταση που δεν μπορώ να την εξηγήσω.Δεν καταλαβαν ,οι ανόητοι που μας κυβερνησαν όλα αυτά τα χρόνια ,οτι ο πολιτισμός[που ειναι παράγωγο της παιδείας] ειναι το ωραιότερο,το ευγενέστερο και το αποδοτικότερο προϊον ενός έθνους.
Τελειώνοντας θα κάνω μια μοιραια ευχή ¨να φτάσουμε πιο κάτω από τον πάτο" Ισως στο βυθό να πετάξουμε από πάνω μας τις βαριές και τις ανάλαφρες "γοητειες"που μας εφτασαν στον πάτο.Ισως τοτε η επιβίωση να ζητήσει τις αναπνοές της παιδείας για να βγει στην επιφάνεια.

Ελένη Λιντζαροπούλου είπε...

@
κ. Σπύρο μας, καταρχήν, Χρόνια σας Πολλά.

Λυπάμαι που πρέπει να το πω αλλά… Είμαστε στον πάτο. Φυσικά έχει και πιο κάτω… πιο κάτω είναι η απώλεια της εθνικής μας κυριαρχίας και της ελευθερίας μας ως λαού.

Όπως και να έχει όμως, πέρα από τις προσωπικές ευθύνες του καθενός μας για την ανοχή ή και την λατρεία που έχουμε επιδείξει στο ανωφελές…
Πέρα από την ευθύνη της πολιτείας-μη εξαιρουμένων και των σοσιαλιστικών κυβερνήσεων του παρελθόντος…
Υπάρχει μια δραματική ένοχη σιωπή από την συντριπτική πλειοψηφία του πνευματικού κόσμου αυτής της χώρας.

Ετούτος ο λαός, όσες φορές ανέβηκε από τον πάτο, το έκανε με την πνευματική καθοδήγηση φωτισμένων προσωπικοτήτων που μπήκαν μπροστά, εξέθρεψαν οράματα και θυσίασαν ό,τι είχαν και δεν είχαν για το κοινό καλό.

Δεν είναι λοιπόν ότι οι κρατούντες δεν έχουν καταλάβει την αξία του πολιτισμού και της παιδείας, όχι. Είναι ότι, τις περισσότερες φορές, ότι δεν αγαπούν αυτή τη χώρα… κι ακόμη ότι οι ίδιοι είναι γεννήματα απαιδευσίας και έλλειψης καλλιέργειας. Τεχνοκράτες, ναι. Καλοί στο τομέα τους, μπορεί. Αλλά… αμόρφωτοι επί της ουσίας, που χαϊδεύουν ανά πάσα στιγμή το λαό με «άρτο και θεάματα». Είναι δηλαδή λαϊκιστές, άρα η πιο επικίνδυνη κάστα…
Ο κύκλος είναι φαύλος… απ’ το κοπάδι οφείλουν να ξεχωρίσουν τα λαμπρά πνεύματα και να δείξουν τον δρόμο αλλιώς… θα μας καταπιεί το πηγάδι της λήθης.

Συγγνώμη για το απόλυτο των απόψεων... μα νομίζω ότι δεν περιέχουν υπερβολή.

Dennis Kontarinis είπε...

Αγαπητέ Φαίδων και κ. Γιατρομανωλάκη
Εδώ στην ΝΥ πληρώνω 90 δολ τον μήνα γιά την ελληνική τηλεόραση MEGA, ALTER SAT και αν δείτε τι βλέπουμε θα φρίξετε οϋτε ένα μορφωτικό πρόγραμμα. Παρουσιαστε΄ς αγράμματοι, αμόρφωτοι και τελείως άσχετοι με την τηλεόραση και την αποστολή της. Και αν τολμήσουμε να διαμερτυρηθούμε μας βρίζουν.
Μετά από αυτά τι θέλετε;
Είμαστε γιά κλάματα
Νάστε καλά
Ντένης

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ΜΗΘΥΜΝΑ

ΜΗΘΥΜΝΑ
Γενέθλιος τόπος