Τετάρτη, Ιανουαρίου 27, 2010

ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ... ΕΛΛΗΝΕΣ




Φαίδωνα Θεοφίλου



Υπάρχουν σοβαροί λόγοι που δεν πρέπει να γίνουν Έλληνες, οι μετανάστες
που βρίσκονται στην Ελλάδα. Ο ι πιο σοβαροί απ’ αυτούς είναι:

α.
Επειδή θα δηλώνουν εισοδήματα ενός δεκαπενθημέρου στην Εφορία, ως ετήσιο
εισόδημα και θα θέλουν να περνιούνται και για πατριώτες.

β. Επειδή θα χτίζουν αυθαίρετα σε δασικές εκτάσεις και θα ζητούν μετά τη νομιμοποίησή τους.

γ. Επειδή θα θέλουν, οι νόμοι να τηρούνται για τους άλλους.

δ. Επειδή θα λαδώνουν για να κάνουν «τη δουλειά τους»
και θα λαδώνονται για να κάνουν «τη δουλειά των άλλων..

ε. Επειδή θ’ αποκτήσουν την νοοτροπία: «ΕΓΩ να τα παίρνω και οι άλλοι ας πάνε να πνιγούν.

στ. Επειδή θα ξεσηκώνονται να μη σηκώσει το Αφρικανάκι, που ήρθε πρώτο στο σχολείο του, την ελληνική σημαία αφού δεν είναι Έλληνας…

Κι ενώ σκεπτόμουν τους λόγους για τους οποίους δεν πρέπει να γίνουν…Έλληνες οι μετανάστες που βρίσκονται στην Ελλάδα, ήρθαν έτσι ακάλεστα στο μυαλό μου τα λόγια του αρχαίου φιλόσοφου
,


«*Ο άνθρωπος είναι το μέτρο για όλα τα πράγματα".
(Πρωταγόρας ο Αβδηρίτης , 480 - 410 π.χ.) .

Σκέφθηκα ότι αυτά τα λόγια εκφράζουν μια από τις βαθύτερες ουσίες τού
αρχαίου ελληνικού πνεύματος και του παγκόσμιου πολιτισμού, παρ’ όλο που ειπώθηκαν πριν από σχεδόν 2500 χρόνια.

Και αμέσως μετά, επειδή στο μυαλό μου συχνά ανθίζουν ατίθασες σκέψεις, κατέληξα:


«Για σκέψου να ήταν ο Νεοέλληνας το μέτρο για όλα τα πράγματα…»

Ε, σκεφθείτε και σεις κάτι…..







30 σχόλια:

Ελιά Μαϊστρα είπε...

Εξυπνο Φαιδωνα Το χάρηκα.
Και αναρωτιέμαι..
Η συνείδηση διαμορφώνει το είναι
ή το είναι τη συνείδηση;
Καλή σου μέρα

Γκιωνης είπε...

. Είναι να σε πιάνει απελπισία με την κατάστασή μας γενικότερα, όταν μόνο με αυτον τον τρόπο που διάλεξες εδώ, σήμερα μπορείς να μιλήσεις πιά.
. Μόνον με ένα υπόγειο χιούμορ, με σαρκασμό που κρύβει αγανάκτηση, γιατί είναι αδύνατον πλέον για τα αυτονόητα να μιλάς με επιχειρήματα.

Stelios Frang είπε...

Αυτό το ξέχασες: Επειδή θα θέλουν να κτίσουν στο οικόπεδό τους με οικοδομικές παραβάσεις, αλλά στο οικόπεδο του γείτονα να γίνει πλατεία με εκκλησία επάνω... τι χριστιανοί είμαστε μπρε;

Un par de neuronas... είπε...

Να δω αν μπορώ να εξηγήσω, δεν είναι μια δύσκολη ερώτηση, αλλά από τη γλώσσα... θα μου άρεσε να γράφω καλύτερα.

Τώρα που μιλάμε για φιλοσοφίας, ένα πράγμα είναι αυτό που "είναι" και άλλο από αυτό "θα έπρεπε να είναι": το "είναι" και το "πρέπει" και πρέπει να αγωνιστούμε για το "έπρεπε", και υπάρχουν πράγματα όπως οι χιλιάδες μεταναστών σε μια χώρα όπου δεν χωράνε πιά. Ένα πράγμα είναι το "είναι" και άλλη "η λογική".

Το είπα σοστά;

ΦΑΙΔΩΝ ΘΕΟΦΙΛΟΥ είπε...

@Ελίτσα
Ελίτσα μου, έχω την αίσθηση ότι το ένα τροφοδοτεί το άλλο. Αν η κοινωνική Συνείδηση είναι ισχυρή, τότε διαμορφώνει το ""Είναι"". Αν το Είναι" είναι ισχυρό, τότε αυτό διαμορφώνει τις συνειδήσεις. Π΄΄αντως οι κοινωνίες ποτέ δεν είναι ΜΟΝΟ εκείνο ή ΄ΜΟΝΟ το άλλο. Ό,τι όμως και να γίνει, πάντα θα υπάρχουν συνειδήσεις έστω και στο περιθώριο της κοινωνίας, που θα συντηρούν την ελπίδα για ένα "Κοινωνικό Είναι" με ανθρώπινες αξίες.

ΦΑΙΔΩΝ ΘΕΟΦΙΛΟΥ είπε...

@Γκιώνης
Αγαπητέ μου φίλε, έπιασες ακριβώς το σφυγμό της ανάρτησης και της κατάστασης που ζούμε. Σ' ευχαριστώ για τη συμμετοχή σου.

ΦΑΙΔΩΝ ΘΕΟΦΙΛΟΥ είπε...

@S.frang
Αν συνδυάσουμε και τη διαπλοκή της Εκκλησίας, ο κατάλογος των πράξεων τού γιαλαντζή πατριωτισμού, δεν θα έχει τέλος. Λες, οι μετανάστες που θα πάρουν ιθαγένεια, να κάνουν και "Βατοπέδι Νο 2";

ΦΑΙΔΩΝ ΘΕΟΦΙΛΟΥ είπε...

@VERONIKA MARSA

Ας μιλήσουμε πρώτα για το περιεχόμενο της ανάρτησης:
Η ανάρτησή μου είναι γεμάτη σαρκασμό και ειρωνία. Όποιος ξέρει τους Έλληνες από κοντά και τη ζωή στην Ελλάδα, το καταλαβαίνει αμέσως.
Τα λόγια του Πρωταγόρα τα έβαλα για τους Έλληνες εθνικιστές αλλά και για τους Έλληνες που δεν είναι εθνικιστές αλλά πιστεύουν ότι οι Έλληνες είναι οι πιο σπουδαίοι στον κόσμο (αλλά δεν κάνουν τίποτα για τη χώρα τους) και ότι είναι περιούσιος λαός...
Με τα λόγια του Πρωταγόρα λοιπόν, ήθελα να υπενθυμίσω ότι το ΜΕΤΡΟ για όλα τα πράγματα είναι ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ και όχι ο Έλληνας, όπως ίσως πιστεύουν οι Έλληνες που κατήντησαν τη χώρα μας να είναι τελευταία στην Ευρώπη. Για τους μετανάστες ασφαλώς και πιστεύω ότι πρέπει να πάρουν την ελληνική ιθαγένεια με τις προϋποθέσεις που προβλέπει ο νόμος.
Για τα φιλοσοφικά έχεις δίκιο. Έτσι είναι τα πράγματα.

WIND OF CHANGE είπε...

Κύριε Θεοφίλου
Διάβασα με πολύ προσοχή τη νέα σας ανάρτηση και ειλικρινά θα συμφωνήσω απόλυτα με αυτό που λέει ο Γκιώνης , ότι είναι αδύνατον για τα αυτονόητα ,να μιλάς με επιχειρήματα.
Κοντά στις δικές σας σκέψεις επιτρέψτε μου να θέσω κι εγώ κάποιες επισημάνσεις και προβληματισμούς γύρω από το μεταναστευτικό ζήτημα στη χώρα μας.
Κύριε Θεοφίλου και αγαπητοί Θαμώνες του καφενείου μας, η Ελλάδα είναι μια χώρα η οποία γνωρίζει πάρα πολύ καλά το τι σημαίνει μετανάστευση, το βιώσαμε ως χώρα τις δεκαετίες του 50΄και 60’ όπου χιλιάδες Έλληνες αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την χώρα τους , διότι οι συνθήκες που επικρατούσαν τότε στην Ελλάδα δεν μπορούσαν να κρατήσουν το παραγωγικό δυναμικό στις εστίες του, αποτέλεσμα αυτής της αιμορραγίας ήταν η χώρα να χάσει ότι πολύτιμο είχε, όλες εκείνες τις παραγωγικές ηλικίες που θα μπορούσαν να συμβάλουν στην ανάπτυξη της χώρας σε συνδυασμό πάντα με μια πολιτική ανάπτυξης και σταθερότητας που δεν υπήρχε τότε στη χώρα.
Σήμερα η Ελλάδα από χώρα εξαγωγής ανθρώπινου δυναμικού , έχει γίνει χώρα υποδοχής μεταναστών από χώρες της Ανατολικής Ευρώπης , Ασίας, Αφρικής κ.α.
Το μεταναστευτικό στη χώρα μας πήρε μεγάλες διαστάσεις μετά την πτώση του ανατολικού μπλοκ, με αποτέλεσμα χιλιάδες οικονομικοί μετανάστες να εισρεύσουν στη χώρα μας για την αναζήτηση μιας καλύτερης ποιότητας ζωής.
Δυστυχώς όμως η Ελλάδα δεν είχε και δεν έχει ακόμα μια πολιτική μετανάστευσης , με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή να μην υπάρχει μια σαφή εικόνα για τον ακριβή αριθμό μεταναστών(κυρίως λαθρομεταναστών) στη χώρα μας.
Η ιδιομορφία των συνόρων της χώρας και η ελλιπής φύλαξη αυτών έχει καταστήσει την Ελλάδα ένα ξέφραγο αμπέλι , που ο καθένας μπαινοβγαίνει χωρίς κανέναν έλεγχο.
Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι να εισρέουν στη χώρα μας διάφορα κακοποιά στοιχεία, η αύξηση εγκληματικότητα, το εμπόριο ναρκωτικών , πορνεία(trafficking).
Η Ελλάδα ανήμπορη να αντιμετωπίσει την όλη αυτή κατάσταση από την αρχή, υφίσταται σήμερα τις συνέπειες, βλέπουμε στους δρόμους ανθρώπους ρακένδυτους, άλλους στα φανάρια, άλλους στη επαιτεία, άλλους να επιδίδονται σε παράνομες πράξεις.
Σαφώς και δε φταίνε αυτοί οι άνθρωποι, αλλά την κύρια ευθύνη την φέρει το Ελληνικό κράτος, που μέχρι σήμερα δεν προχώρησε στην ίδρυση ενός υπουργείου μετανάστευσης που θα βάλει μια τάξη στο ποιος μπαίνει και ποιος βγαίνει από τη χώρα.
Αυτοί οι άνθρωποι άφησαν τις χώρες τους με το όνειρο μια καλύτερης ζωής στην Ελλάδα και αισθάνομαι θλίψη να βλέπω αυτούς τους ανθρώπους περιθωριοποιημένους, εξαθλιωμένους να τριγυρνούν στους δρόμους εδώ κι εκεί.
Σήμερα ο αριθμός των μεταναστών που έχουν εισέλθει στη χώρα είναι δυσανάλογος του πληθυσμού της και των δυνατοτήτων της, διότι ούτε το σύστημα υγείας της χώρας, ούτε το σωφρονιστικό σύστημα έχουν τη δυνατότητα να ανταποκριθούν σε ένα τόσο μεγάλο αριθμό μεταναστών.
Σαφώς και πρέπει να δοθεί η Ελληνική υπηκοότητα σε μια μερίδα μεταναστών και ειδικά στα παιδιά εκείνα που έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα, έχουν σπουδάσει στην Ελλάδα και για μένα είναι πολίτες αυτής της χώρας , που όλοι μαζί θα δουλέψουμε να πάμε αυτή τη χώρα μπροστά.
Γενικά το μεταναστευτικό στην Ελλάδα , είναι ένα μείζον πρόβλημα και χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή και λήψη σοβαρών πολιτικών αποφάσεων ώστε να σταματήσει η χώρα να αποτελεί ένα ξέφραγο αμπέλι.
Κύριε Θεοφίλου, η ανάρτηση σας μου έδωσε το έναυσμα να σκεφτώ να προβληματιστώ και να δώ το κεφάλαιο που λέγετε μεταναστευτικό πιο σφαιρικά

Ελένη Λιντζαροπούλου είπε...

Στην πρώτη ανάγνωση της ανάρτησής σας Φαίδωνα απόλαυσα το σαρκασμό… δεν «παίζεστε» και σ’ αυτόν τον τρόπο θέασης αλλά και προβολής της πραγματικότητας.

Στην δεύτερη με έπιασε θλίψη απέραντη…

Αναρωτιόμουν ποιο απόσταγμα της ελληνικής σκέψης θα μείνει στους αιώνες…

Ξαφνικά όμως, μιας και είναι στη φύση μου η αισιοδοξία, σκέφτηκα ότι θα μείνουν στους αιώνες οι σκέψεις των λίγων που από νεοέλληνες έγιναν άνθρωποι, παγκόσμιοι άνθρωποι, εξίσου αδελφοί του Πρωταγόρα και του Μαγιακόφσκι και τόσων άλλων… αιώνια νέοι και επίκαιροι.
Θα μείνουν οι στίχοι, οι μουσικές, ο λόγος… αυτός που δεν ανήκει πια στους νεοέλληνες γιατί δεν τον αγαπούν και δεν μετέχουν στην γνώση του.

Ναι λοιπόν, να μην γίνουν Έλληνες… όσοι είμαστε φτάνουμε και περισσεύουμε για να καταστήσουμε τη χώρα από φτωχό συγγενή της Ευρώπης, άθλιο επαίτη, χαραμοφάη και αχάριστο.

Να γίνουν ή να παραμείνουν άνθρωποι…

Μου άρεσε πολύ ο τρόπος που ερμηνεύσατε διευκρινιστικά, για την φίλη μας την Βερόνικα αλλά και για όλους μας, την ρήση του Φιλοσόφου…
«το ΜΕΤΡΟ για όλα τα πράγματα είναι ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ και όχι ο Έλληνας»

Μένω με αυτή τη σκέψη και την ελπίδα ότι οι συν- Έλληνες θα διαβάσουν και θα σκεφτούν…

Καλό βράδυ σε όλους.

Ελένη Λιντζαροπούλου είπε...

"Δευτερόγραφο"

Τι απίστευτοι είναι αυτοί οι μπόμπιρες στις φωτογραφίες που επιλέξατε...

Με γεμίζει γλύκα το βλέμμα τους.

Ρίκη Ματαλλιωτάκη είπε...

Δε ξερω αν μιλας σοβαρα ή αν κανεις πλακα
γνωμη δικη μου ειναι πάντες οτι οσοι τελικα θα γίνουν Ελληνες
θα πρέπει να επιλεχθουν
Κι οχι ετσι αντε ολοι στο σωρο

ΦΑΙΔΩΝ ΘΕΟΦΙΛΟΥ είπε...

@Big Mama
Σ' ευχαριστώ πολύ για τη γνώμη σου Mama. Τα όσα στη συνέχεια εκφράζεις, εκφράζουν και μένα. Απλά έπιασες το σφυγμό και το πνεύμα της ανάρτησης σε όλη του την έκταση.

ΦΑΙΔΩΝ ΘΕΟΦΙΛΟΥ είπε...

@Ρίκη Ματαλλιωτάκη

Είναι δυνατόν να μην κατάλαβες τι εννοεί η ανάρτηση;; Είναι δυνατόν; Να που είναι και είσαι γεμάτη αμφιβολίες. Μηπως θα ήθελες να το ξαναδιαβάσεις;

ΦΑΙΔΩΝ ΘΕΟΦΙΛΟΥ είπε...

@WIND OF CHANGE
Χαίρομαι που η ανάρτηση σού έδωσε το έναυσμα να σκεφθείς και να προβληματιστείς πάνω στο πελώριο αυτό θέμα, για το οποίο κάνεις μια σχεδόν πλήρη ανασκόπηση, ώστε να φρεσκάρουμε στο μυαλό μας όσα γνωρίζουμε αλλά ατονούν στη μνήμη μας και να μάθουμε όσα δεν είχαμε υπ' όψη μας. Σε όλη την έκταση του σχολίου σου, η αλήθεια των γεγονότων που συνοψίζουν το θέμα αυτό μέσα στις κοινωνίες, είναι παρούσα. Ευτυχώς, αρχίζει να δημιουργείται μια μεταναστευτική πολιτική που ελπίζω να λύσει έστω και μερικώς το θέμα. Θα είναι ακόμη ενδιαφέρον να μάθουμε και την άποψη των Ελλήνων της Αμερικής, της Αυστραλίας και γενικά του απόδημου ελληνισμού. Αποψη που θα είναι βαρύνουσα.
Σ' ευχαριστώ φίλε μου για την τόσο χρήσιμη συμμετοχή σου, στη συζήτηση.

Ανώνυμος είπε...

Ποιητη μου σε συγχαιρω!

Τουτο το κειμεμο με τις τοσες λεπτες παρατηρησεις
της ανθρωπογνωσιας του, δειχνουν ποιος ειναι
γνησιος απογονος του ελληνικου ανθρωπισμου.

Ο Φωτης Κοντογλου ελεγε "οποιος δεν βλεπει και
δεν ακουγει και δεν αισθανεται πνευματικα, ειναι
πεθαμενος".

Δημητρης Κεφαλιδης - Γερμανια

korinoskilo είπε...

ωραιοτατος ο σαρκαμσος!!!!

αν ξεραν οι αρχαιοι .. θα χαν αυτοκτονησει :Ρ


την καλησπερα μου

ΦΑΙΔΩΝ ΘΕΟΦΙΛΟΥ είπε...

@Ανώνυμος- Δημήτρης Κεφαλίδης

Δημήτρη χάρηκα που σου άρεσε και σ' ευχαριστώ για τα τιμητικά σου λόγια. Πολλές φορές σκέφτομαι, ότι το κεφάλι των Ελληναράδων είναι αδιαπέραστο από τα ΄μεγάλα και πανανθρώπινα νοήματα. Μόνο στην καυχησιολογία και στο λαμπερό κενό είναι πρώτοι...

ΦΑΙΔΩΝ ΘΕΟΦΙΛΟΥ είπε...

@korinoskilo
Καλησπέρα ΚΟΡΙΝΟ. Πράγματι, ο σαρκασμός μερικές φορές είναι πιο δραστικός κι από τα ίδια τα επιχειρήματα. Όσο για τους αρχαίους να είσαι βέβαιη, ότι εκεί που είναι γνωρίζουν καλά ότι την μεγάλη πνευματική κληρονομιά που άφησαν, άλλοι λαοί την έχουν ψηλά και την αξιοποίησαν κι εμείς που ζούμε στην ίδια χώρα, έχουμε την κληρονομιά αυτή κατά κανόνα μόνο για επίδειξη...

Σπυρος Δαρσινός είπε...

Εδω στην αμερική,και από τα καράβια να πηδήσεις, αν καταφέρεις να πάρεις την "πράσινη κάρτα- με μιά παντριά ή με κάποιον άλλον νόμιμο τρόπο-πέντε χρόνια μετά από
αυτό συμπληρώνεις τα χαρτιά σου και με μιά τυπική διαδικασία γίνεσαι αμερικανός πολίτης.
Η αμερική βέβαια είναι ένα μεγάλο και παντοδύναμο κράτος που σε απορροφάει,σε κερδίζει με το να σε χρηματοτοδεί να χτίσεις δικές σου εκκλησίες,Ελληνικά σχολεία
με το να σέβεται και εκτιμάει την φυλετική σου ταυτότητα,
ιδιαιτερότητα και πολιτισμό .
Και φυσικά ούτε έχει μετανάστες από συνοριακά κράτη που την φοβερίζουν.

Δεν γνωρίζω σε ποιούς απο τους μετανάστες θα δώσει η κυβέρνηση Ελληνική ιθαγένεια .Οπωσδηποτε όμως την δικαιούνται αυτοί που είναι γεννημένοι στην Ελλάδα από νόμιμους μετανάστες γονείς και που πράγματι θέλουν να γίνουν Ελληνες πολίτες,όχι μόνο γιά τα δικαιώματα αλλά και για τις υποχρεώσεις.Ειμαι βέβαιος πως αυτοί οι μετανάστες θα γίνουν πιό συνετοί και πιό νόμιμοι απο τους λεγόμενους Ελληνες που τους απορίπτουν σαν λιγδιές .

Φαίδωνα ,η απάντησή σου στην "Ελίτσα" για την συνείδηση
είχε "όλα τα λεφτά"
Λεω ακόμη ότι μπορεί ενα "στρώμα"απο την συνείδηση να είναι επίκτητη μέσα απο την μνήμη του είδους ,που ανάλογα με την δυναμική της [εξαρτόμενη απο την χωρική της διάπλαση]μπορει να διαπλάσει ή να επιρεασθεί μερικώς από τρεχοντες παράγοντες.

Unknown είπε...

Βλέπεις; Δεν μπορώ να εκφράζωμαι. Κατάλαβα από την αρχή ότι ούτε έλληνες ουτε κάποιος άλλος είναι το μέτρο του τίποτα. Κατάλαβα επίσης την ειρωνεία, επειδή έχω μία φίλη ελληνίδα εθνικιστική μέχρι το μεδούλι πιστή οπαδός του Δημοσθένης Λιακόπουλος!
Απλά ήθελα να πω ότι το μέτρο των ηγεμόνων και των πολιτικών (που δεν είναι οι ίδιοι) δεν είναι λογικό ούτε για μάς ο΄θτε για τις χόρες μας.

Φιλάκια.

Un par de neuronas... είπε...

Cabanes = Verónica Marsá

ΦΑΙΔΩΝ ΘΕΟΦΙΛΟΥ είπε...

@Σπύρος
Σπυρέτο μου, οι προϋποθέσεις που αναφέρεις για να πάρουν ιθαγενεια οι όποιοι μετανάστες, είναι αυτοί που προβλέπει ο νόμος που πρόκειται να κατατεθεί στη βουλή.
Γι αυτό είπα ότι είναι βαρύνουσα η γνώμη των απόδημων Ελλήνων.
Όσο για το ότι Η απάντησή μου στην Ελίτσα ήταν όλα τα λεφτά, νομίζω και οι....λόγοι που αναφέρω στο γιατί δεν πρέπει να γίνουν... Έλληνες οι μετανάστες, ήταν όλα τα λεφτά, για όποιον πιάνει το νόημα.

ΦΑΙΔΩΝ ΘΕΟΦΙΛΟΥ είπε...

@Cabanes
Ναι καλή μου φίλη το κατάλαβα ότι ήσουν εσύ και άλλαξες όνομα. Πολύ ωραίο ψευδώνυμο.
Δυσκολίες έχουν όλοι οι άνθρωποι στη γλώσσα, δεν πειράζει.
Πάντως εγώ έγραψα τα λόγια του Πρωταγόρα που λέει:
"Το Μέτρο όλων των πραγμάτων είναι ο άνθρωπος". Ούτε ο Έλληνας ούτε ο Γάλλος ούτε ο Ισπανός. Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ .
Για τη φίλη σου λυπάμαι που θαυμάζει το Λιακόπουλο, δηλαδή την πιο αντιαισθητική εκδοχή του Καραγκιόζη. Ας πρόσεχε...

Σπυρος είπε...

Εγώ τώρα πονώ από τα όρνια[κερδοσκοπους] που πέσαν επάνω μου και τραβάν τις εναπομείνουσες σάρκες μου με τα γαμψά νύχια τους και τα κοφτερα ράμφη τους.
Και ο Σαμαράς από πάμω μου ταυτίζεται με την πολιτική του Καραμανλή που άνοιξε τις πύλες των ορνέων.
Αλίμονο ,δεν υπάρχει ελπίδα για τον τόπο μας ......

Ρίκη Ματαλλιωτάκη είπε...

Καταλαβα πολυ καλα
και σου ειπα με δυο κουβέντες οτι ακριβως σου ειπε και ο WIND OF CHANGE
Αλλα το να κρατάς και λίγο μια μικρη επιφύλαξη απέναντι σε ενα ανθρωπο που δεν γνωρίζεις, εγω το θεωρω καλο και όχι ανασφάλεια

ΦΑΙΔΩΝ ΘΕΟΦΙΛΟΥ είπε...

@Ρίκη Ματαλιωτάκη
Αυτό που με ρώτησες μετά την ανάγνωση της ανάρτησης ήταν:

"Δε ξερω αν μιλας σοβαρα ή αν κανεις πλακα""

Αυτό σημαίνει ότι κατάλαβες πολύ καλά;

Όσο για την επιφύλαξη που μου λες, δεν βλέπω κανέναν λόγο να είμαι επιφυλακτικός.
Σε θεωρώ από την πρώτη στιγμή φίλη μου και θαμώνα του "Καφενείου" όπως και τους άλλους.
Και είναι πολύ φυσικό, αφού κανένας δεν γνωρίζει κανέναν, εκείνο που θα μετρά να είναι τα γραπτά μας και τα σχόλιά μας.

Αστοριανή είπε...

Φαίδωνά μου,
γεια-χαρά...
Σκέφτηκα αν θάπρεπε να πω την άποψή μου, σ' ένα θέμα που το ζούμε κι εδώ καθημερινά.
Προσωπικά,ήρθα μέσα σε δύο μήνες, Απρίλιο 1970, αφου παντρεύτηκα τον Δημήτρη, στον Άγιο Παντελεήμονα, Αθήνας... με γνώσεις επικυρωμένες ιδίως στην Αγγλική γλώσσα...έδωσα εξετάσεις και μπήκα στο Λογιστήριο της Μόμπιλ Όιλ, ΝΥ, άρα δεν έχω τις επώδυνες εμπειρίες...
Πρέπει να πω όμως, ότι κι εκεί, λόγω του ότι ήμουν εργασιομανής και μου έδωσαν την θέση να κλείνω ταμείο, δανειστικά ημερήσια τιμολόγια κ.λ.π., για να φύγει το αυτοκίνητο να τα πάει στην Γουάσινγκτον 4.30 ώρες απόσταση "χάιγουέι"... υπήρξαν μερικοί παλιοί υπάλληλοι -οι οποίοι πληρωνόντουσαν με το μισθολόγιο της χρονιάς που άρχισαν -ενώ εγώ, με το σύγχρονο...
και μάλιστα σε υπεύθυνη θέση!!!
μου έκαναν επιθέσεις ότι "... τους παίρνουμε τις δουλειές... ότι είμαστε αδίστακτοι κ.λ.π.... και να πάμε πίσω στον τόπο μας..."
φυσικά, απαντούσα ευγενικά μα σταθερά... μα η ψυχολογική αναστάτωση ήταν πολλή, διότι έκαναν ένα σιωπηλό "σλοου-ντάουν"
δηλαδή αργούσαν... για να μη κλείσω στην ώρα (αφου υπερωρίες δεν επιτρέπονταν...οπότε αναγκαζόμουν να τελειώνω και την δική τους υπευθυνότητα στο γραφείο τους)
και μου έλεγαν "...η ταχύτητά σου, δικό σου πρόβλημα!" οπότε, κάποτε,έπρεπε να τους αναφέρω και καταλαβαίνεις τα υπολοιπα...
Έμεινα κάπου 8 χρόνια, μα μετά με τις βαριές φορολογίες, έφυγαν τα Γραφεία κ.λ.π. για άλλο νομό...

Οι επιχειρηματίες, ιδίως οι των Ρέστωραντ... ακόμη τους εκμεταλλεύονται παρ' όλες τις προειδοποιήσεις για κυρώσεις της πολιτείας κ.λ.π.
όμως, η πείνα, η ανάγκη για μεροκάματο είναι τρομερή, περισσότερο από άλλες εποχές...
πού θα πάει? ουδείς γνωρίζει...
Ο κοσμάκης, ρισκάρει τα πάντα, κι όπου τον πάει.
Σας χαιρετώ ΟΛΟΥΣ σας,
με αγάπη,
Υιώτα Στρατή,
"αστοριανή"
ΝΥ

ΦΑΙΔΩΝ ΘΕΟΦΙΛΟΥ είπε...

@Αστοριανή
Καλώς τη Γιώτα
Σ' ευχαριστώ για την κατάθεση της εμπειρίας και της άποψής σου.
Αφού εσύι είχες όλες τις προϋποθέσεις για να ενσματωθείς στην Αμερικανική κοινωνία και συνάντησες τόσες δυσκολίες, σκέψου αυτούς που δεν έχουν καμιά προϋπόθεση.. Πάντως είναι ν' απορεί κανείς ότι οι Έλληνες που με τον ""Εαυτουλισμό" τους οδήγησαν τη χώρα τους στο χείλος του γκρεμού, φοβούνται τους μετανάστες που γεννήθηκαν εδώ μήπως πάρουν την ελληνική ιθαγένεια και βλαφτεί η χώρα τους!!!

Dennis Kontarinis είπε...

Αγαπητέ Φαίδωνα.
Όπως ξέρεις είμαι κι΄εγώ ένας μετανάστης μιά ζωή. Βέβαια δεν ήρθα εδώ όπως έρχονται οι δικοί σας στην Ελλάδα. Εδώ εφαρμόζονται οι μεταναστευτικοί νόμοι. Πήρα την ιθαγένεια την ώρα που προβλέπει ο νόμος, τα παιδιά μου που γεννήθηκαν εδώ αυτοματα ονομάζονται Αμερικανοί. Νομίζω ότι κάπως έτσι θα πρέπει να λειτουργήσει και ο νόμος στην Ελλάδα.
Πάντως το θέμα σου, σύμφωνα με τις συνθήκες που επικρατρούν στην Ελλάδα γιά τους μετανάστες, είναι λεπτό και δύσκολο.
Νάσαι καλά
Ντένης

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ΜΗΘΥΜΝΑ

ΜΗΘΥΜΝΑ
Γενέθλιος τόπος