Τρίτη, Δεκεμβρίου 15, 2009

Ε Κ Τ Α Κ Τ Η Ε Ι Δ Η Σ Η

Πλήρης  στοίχιση

Πληροφορίες από έγκυρη πηγή


λένε πως οι «αμφισβητίες»


δεν θα κάψουν την πόλη


τα φετινά Χριστούγεννα.


Θέλουν κι αυτοί να κάνουν ρεβεγιόν…


Κρίμα.


Κι ήταν μια ευκαιρία να ζήσουμε


Χριστούγεννα μοναδικά…

Φαίδων Θεοφίλου

52 σχόλια:

Ελένη Λιντζαροπούλου είπε...

Πολύ ενδιαφέρουσα η ανατροπή του Καβάφη που παρουσιάζετε εδώ Φαίδωνα.

"Και τώρα τι θα γένουμε χωρίς βαρβάρους.
Οι άνθρωποι αυτοί ήσαν μιά κάποια λύσις."

Και τώρα τι θα γένουν οι "αμφισβητίες" που κανείς πια δεν τους ακούει και κανέναν δεν κατάφεραν να πείσουν;

Θα δει ο ποιητής το πραγματικό τους πρόσωπο.

Έτσι συμβαίνει πάντα με τους "αμφισβητίες", τη "Σύγκλητο", τους "πραίτορες" και το "συλλογισμένο πλήθος"...

Ο ποιητής αποκαλύπτει το πραγματικό τους πρόσωπο.

Αθηνά είπε...

Και σύμφωνα λοιπόν με το πνεύμα του ενθουσιασμού σου και των επιθυμιών σου, σου αφιερώνω το τραγούδι της εποχής μας.
Θάμαι καλό παιδί
άριστος μαθητής
αρκεί το παριζάκι μου να είναι υφαντής.....

ΦΑΙΔΩΝ ΘΕΟΦΙΛΟΥ είπε...

@Big Mama
Το μόνο που είχα στο μυαλό μου, ήταν να ακουμπήσω το δάχτυλο στο συφγμό της επικαιρότητας. Ενδιαφέρουσα και η μικρή αλλά ουσιώδης νοηματική παραπομπή σου.
Σ' ευχαριστώ

ΦΑΙΔΩΝ ΘΕΟΦΙΛΟΥ είπε...

@Αθηνά
Καλώς την επανακύψασα και παλιμπαιδίζουσα.
Δεν έχω ενθουσιασμό για κάτι και οι επιθυμίες μου εστιάζονται στο να γνωρίσω ανθρώπους που νοιάζονται αληθινά για το μέλλον αυτής της χώρας και των πολιτών της. Γιατί από εξυπναδίτσες έχουμε γεμίσει χωματερές. Είδος επουσιώδες (οι εξυπναδίτσες) σε υπερεπάρκεια...Η κοινή λογική λείπει και σένα ιδιατέρως. Το τραγουδάκι αυτό, μπορείς να το αφιερώσεις, στα παιδιά των πολιτικών που αμφισβητούν τους γονείς τους και ξεσπούν στους πολίτες. Να το αφιερώσεις στα παιδιά των αστικών οικογενειών που τσαλαβουτούν στη μαρμελάδα στο βούτυρο και στην πλήξη και βρίσκουν διέξοδο στην ατιμώρητη βία. Θα περίμενα στη θέση τους να βρίσκονται οι άνεργοι, τα φτωχόπαιδα, οι νέοι αγρότες, οι νέοι εργάτες, οι φοιτητές παιδιά φτωχών οικογενειών. Αυτούς θα περίμενα να εξεγείρονται και να τα κάνουν λίμπα. Και θα είχαν πραγματικό λόγο να το κάνουν. Όπως βλέπεις, εξακολουθώ να επιμένω στο διάλογο και να παίρνω στα σοβαρά, ακόμα και σένα. Δεν σου ζητώ να το εκτιμήσεις, προς Θεού, απλά αυτή είναι η "ούγια" μου.
Χαρετίσματα στον Υφαντή και σε όλους τους κουφούς σαν και σένα.

Αθηνά είπε...

Αγαπητέ Φαίδωνα λυπάμαι που οι αντοχές σου είναι τόσο μικρές.Και ειλικρινά ευχαριστώ για το ό,τι δεν έχω την κοινή λογική.Και στις σειρήνες της ησυχίας ευτυχώς που είμαι κουφή.

ΦΑΙΔΩΝ ΘΕΟΦΙΛΟΥ είπε...

@Αθηνά
Να λυπάσαι για τα ειρωνικά τραγούδια που μου αφιερώνεις. Αυτός είναι ο τρόπος επικοινωνίας ανθρώπων με κοινή λογική;; Να λυπάσαι που δεν ακούς τίποτα απ΄΄οτι καταθέτει ο άλλος, και το μόνο που σε νοιάζει είναι να πεις τις φτηνοεξυπναδίτσες σου.
Όσο για τις αντοχές μου,δεν πρέπει να έχεις παράπονο: Σου έκανα την τιμή , απέναντι στην ευθεία ειρωνία σου να σου παραθέσω τις απόψεις μου όντας βέβαιος ότι δεν ακούς, δεν διαβάζεις, τίποτα δεν μπαίνει μέσα σου. Ή μήπως πρέπει να σιωπώ για να αποθρασύνεσαι;

Αθηνά είπε...

Όχι να μην σιωπάς ,ούτε το θράσος είναι γνώρισμά μου αλλά μια τέτοια είδηση κι έτσι διατυπωμένη νομίζω πως της ταιριάζει και λίγος σαρκασμός και αναλαφρότητα...Κι εγώ όλα τα διαβάζω και τα ακούω αλλά απλά τυχαίνει να είμαι στην απέναντι όχθη και στις σαπισμένες πόλεις καλό κάνουν οι καθαρτήριες φωτιές .Και μην το περιορίζεις αυτό που λέω , το λέω με την έννοια ότι η ανταρσία γενικώς είναι πηγή ανανέωσης και λογικής.
Αυτά και καλές γιορτές ο καθένας με τον τρόπο του.

Σπυρος Δαρσινός είπε...

Ας είναι,και εν μέσω τέτοιων αντιθεσεών είμαι και πάλι εδώ.
Εκείνο που μου έκανε πάντως εντύπωση,σε αυτη την επιστροφή μου,είναι ότι γιά πρωτη φορά όταν μπήκα στο "ΚΑΦΕΝΕΙΟ" είδα κάποια από "τα λόγια στο τραπέζι " να είναι τόσο εξαγριωμένα που δάγκωναν ότι ήταν γύρω τους.
Δεν πειράζει,σκεύτηκα,άποψη έχουν κι αυτά και την εκφράζουν με τα δόντια τους.Οσο ομως τα εβλεπα να συνεχίζουν να ισοπεδώνουν χωρίς να προτείνουν ,ξανασκεύτηκα ότι ίσως έχει δοθεί πολλή περισσότερη έμφαση και αξία στο να ακουστεί η άποψη του άλλου,έστω και εντελώς αντίθετη των άλλων, που αυτή το πήρε επάνω της και ξετσιπώθηκε τόσο πολύ που παίρνει μολότωφ στα χέρια της και καίει "φίρμες" μαγαζιά[και μερικά.... μικρομάγαζα,δεν βαριέσαι]όχι γιά να χτίσει κάτι άλλο εκεί που έκαψε αλλά για να δει την στάχτη που πιστεύει ότι είναι όμοια με την σκόνη του μιαλού της.
Αυτή η στάχτη όμως κ.Αποψη από αυτά που καταστρέφεις έχει μέσα της ιδρώτα και αίμα ,του μιαλού σου δημιουργήθηκε από ένα μπέρδεμα της σκέψης και του παραλογισμού και από κάποιες ήττες σας που ποτε δεν ανακάμψατε και τώρα προσπαθεις να βγαλεις το κεφάλι σου πάνω από αυτά που θέλεις να ισοπεδώσεις
Σας φαντάζομαι Αθηνά να γδερνετε το πρόσωπό σας όταν δεν έχετε τίποτα γύρω σας γιά να γρατζουνήσετε .

Αθηνά είπε...

Αγαπητέ Σπύρο μην το παίρνετε τόσο τραγικά το θέμα.Δεν γδέρνω το πρόσωπό μου την επιφάνεια των πραγμάτων προσπαθώ να γδάρω. Αν και ο Φαίδωνας μου χρωστάει την ανάρτηση ενός ακόμα σχολίου.

ΦΑΙΔΩΝ ΘΕΟΦΙΛΟΥ είπε...

@Aθηνά
Δεν είναι είδηση έτσι διατυπωμένη όπως λες Αθηνά. Είναι ποίημα με τίτλο ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΙΔΗΣΗ. Αλλά μέσα στη βιασύνη σου να προκαλέσεις και λοιδορίσεις που να το καταλάβεις.
Δεν ήταν΄μόνο σαρκασμός και αναλαφρότητα Αθηνά. Ήταν ευθεία πρόκληση και προσβολή, (τόχεις ξανακάνει) όταν το το πιο φυσικό και στοιχειώδες είναι η ανταλλαγή απόψεων με βάση τον πολιτισμό της καθημερινότητας. Είσαι λες από την άλλη όχθη. Εγώ δεν είμαι από καμιά όχθη. Είμαι με το μέρος εκείνων που αδικούνται και έχουν όνειρα. Και αυτοί δεν ξεσηκώθηκαν ακόμα. Όταν ξεσηκωθούν θα είμαι μαζί τους.
Όσο για τις φωτιές που λες ότι κάνουν καλό, πράγματι κάνουν καλό, όταν είναι καβάλα στο δίκιο. Για τις φωτιές που βάζουν κάποιοι, που τα μπουφάν τους κοστίζουν όσα χρειάζομαι προσωπικά για να διατραφώ ένα μήνα, να τους χαίρεσαι. Ο Αρχαίος σοφός είπε βέβαια: "Πατήρ πάντων πόλεμος" που μετά τη λήξη του υπάρχει αναγέννηση. Αρα ο πόλεμος, η συ΄γκρουση γεννά. Ναι, αλλά κάθε σύγκρουση - πόλεμος, έχει ένα λόγο που γίνεται. Εδώ οι συγκρούσεις και η βία έγινε life style για να περνάν καλά και να νομίζουν ότι κάτι κάνουν οι καλοπερασάκηδες. Το τί σκέφτονται οι άλλοι πολίτες της χώρας είναι αδιάφορο. Αυτοί, οι πολλοί είναι τα τομάρια, και οι κανακάρηδες των αστικών οικογενειών οι Σωτήρες της θολούρας. Και μόνο ότι λοιδορείς τον άλλον για την άποψή του είναι ενδεικτικό ότι έχω να κάνω με τοίχο.


ι να είμαι στην απέναντι όχθη και στις σαπισμένες πόλεις καλό κάνουν οι καθαρτήριες φωτιές .Και μην το περιορίζεις αυτό που λέω , το λέω με την έννοια ότι η ανταρσία γενικώς είναι πηγή ανανέωσης και λογικής.
Αυτά και καλές γιορτές ο καθένας με τον τρόπο του.

Δεκέμβριος 15, 2009 8:01 μμ

Αθηνά είπε...

Και αφού θέλετε να το δούμε από την πολλή σοβαρή πλευρά του το θέμα θα παραθέσω ένα απόσπασμα από "στάχτες' μυαλών και από "δόντια" γιατί οι εξεγέρσεις όσο ενοχλητικές και αν είναι για τους πολλούς όσο και ατελείς ή ακόμα και λαθεμένες σε μικρές πρακτικές πλευρές τους, έχουν τέτοιους πυρήνες σαν τον παρακάτω.

" Κι αυτός που πρέπει να γίνει δημιουργός μέσα στο καλό και στο κακό, πρέπει πρωτ' απ' όλα να γίνει ένας χαλαστής και να γκρεμίσει αξίες κι ας τσακιστούν όλα, ας γκρεμίσει το κάθετι που είναι να γκρεμιστεί στις αλήθειες μας--γκρεμίστε! Υπάρχουν ακόμα πολλά σπιτικά για χτίσιμο" Φ. Νίτσε
Και όχι δεν παρερμηνεύω , ούτε καλύπτω με λόγια μεγάλων μικρές και ασήμαντες καταστάσεις, όχι.είπα πως για όλες τις ανταρσίες ακόμα κι αυτές που καμιά φορά χάνουν λίγο το δρόμο τους τέτοιες προτροπές είναι ο πυρήνας τους Κι αν δεν ευωδόνονται είναι γιατί συναντούν τα πυροσβεστικά ποτάμια όχι των εξουσιαστών αλλά των υποτακτικών που στην πραγματικότητα δεν επιθυμούν καμιά αλλαγή, τους τρομάζει η οποιαδήποτε αλλαγή , θέλουν τη βολή τους και επικαλούνται τα κεκτημένα με αγώνες και είναι μια αλήθεια αυτή αλλά μια άλλη αλήθεια είναι πως τα κεκτημένα δεν είναι αρκετά πως κεκτημένα πρέπει να είναι όλα τα καλά του κόσμου,όλα όσα κάνουν τη ζωή άξια να τη ζεί κανείς και όχι να αρκείται σ' αυτά που του παραχωρούν και ποιοί είναι αυτοί που έχουν δικαίωμα να παραχωρούν..

ΦΑΙΔΩΝ ΘΕΟΦΙΛΟΥ είπε...

@Σπύρος
Σπυρέτο μου πολύ χαίρομαι που ήρθες.Αλλά και λυπάμαι που είδες το "Καφενείο" άνω κάτω. Όπως βλέπεις κατηγορούμαι ότι έχω μικρές αντοχές στις προκλήσεις, αλλά οι άλλοι έχουν μηδενικές αντοχές στις απόψεις του άλλου.
Ακόμα δεν κατακτήσαμε σ' αυτή τη χώρα τη κοινή λογική και τη δυνατότητα να κάνουμε διάλογο. Φοβούμαι ότι δεν θα μπορέσουμε ποτέ, λόγω DNA. Aυτο φυσικά δεν συμβαίνει με όλους τους Έλληνες, αλλά η πλειοψηφία έτσι λειτουργεί. Οι κουκουλοφόροι ή αντιεξουσιαστές ας πούμε, όταν μιλάει μια παράταξη στο πανεπιστήμιο, μπαίνουν μέσα με καδρόνια, τους κατεβάζουν κάτω τους δέρνουν και τους πετάνε έξω για να μην έχουν αντίλογο!!! Σκέψου να πέσει η Ελλάδα στα χέρια τους. Και μετά τολμούν κάποιοι σχολιαστές να υπαινιχθούν ότι ο λόγος ο δικός μου είναι ο λόγος της εξουσίας. Ναι, τόσο αβασάνιστα, αυθαίρετα και τραμπούκικα. Αλλά ας τα. Δεν έχει νόημα. Θα τα πούμε.

ΦΑΙΔΩΝ ΘΕΟΦΙΛΟΥ είπε...

@Aθηνά
Το Νίτσε που επικαλείσαι καθώς και αυτά που λέει, τα χρησιμοποίησε ως μπούσουλα ο Χίτλερ για τη ναζιστική προπαγάνδα του. Για να επιβάλλει την Αρεία φυλή του και να εγκαταστήσει τις "αξίες" τού ναζισμού γκρεμίζοντας τις αξίες της δημοκρατικής ανθρωπότητας για τις οποίες χύθηκε ποτάμι αίμα για να κατακτηθούν. (Βλέπε π.χ. Γαλλική επανάσταση, επανάσταση του 1917 στη Ρωσία κ.λ.π.)
για τα πόλοιπα που λες για τα εσωτερικά μας, σου απάντησα ήδη στο προηγούμενο σχόλιο, αν το έλαβες υπ όψη σου, αφού ακούς μόνο τον εαυτό σου. Αλλιώς, αν το είχες διαβάσει δεν θα χρειαζόταν να μου πείς άυτά που λές μετά το Νίτσε.

Ελένη Λιντζαροπούλου είπε...

Θα γίνω δυσάρεστη αγαπητοί μου φίλοι. Είχα μια επιθυμία να επιτεθώ στην ειρωνεία που εξαπολύθηκε το μεσημέρι στα σχόλια αλλά δεν το έκανα.
Ένιωθα ότι ήταν τόσο ανάρμοστα απλωμένη εδώ μπροστά στα μάτια μας…
Επιστρέφοντας όμως αργά από την δουλειά και βλέποντας τα υπόλοιπα σχόλια ενοχλήθηκα. Και θα σας πω γιατί…
Διάβαζα πριν λίγες ημέρες στην εφημερίδα, ότι στις παρυφές της πορείας στη μνήμη του νεαρού Αλέξανδρου, οι νέοι τραγουδούσαν το «άσμα» που αφιερώθηκε στον οικοδεσπότη του Καφενείου. Αυτό φαίνεται δεν προκάλεσε κανέναν σκεπτικισμό.
Φαίνεται οι χειροκροτητές του νεανικού άχρωμου πλήθους που βουλιάζει μέσα στον μιμητισμό λατρεύουν την έλλειψη φαντασίας και την στείρα άρνηση. Λατρεύουν την έλλειψη θέσεων και προοπτικής. Και, παρ’ ότι οι ίδιοι μεγάλωσαν, αντιγράφουν αυτή την στειρότητα.
Αφιερώνουν γελοία τραγουδάκια του συρμού, με αφορμή ένα ποίημα, όπως κάποια παιδιά χοροπηδούν τραγουδώντας γελοία τραγουδάκια του συρμού, με αφορμή έναν θάνατο.
Το κάνουν αυτό και απολαμβάνουν της σοβαρής μας αντιμετώπισης.

Με συγχωρείται, αλλά είμαι βαθειά απογοητευμένη… βαθειά.

Δεν συνεχίζω…

Καληνύχτα σε όλους.

Σπύρος είπε...

"BIG MAMA"
Εχουμε δρόμο.Εχουμε δρόμο.Δεν βλέπετε ?κάπιοι ξεχώρισαν στα άκρα,γιατί κοπήκαν οι φλέβες τους από τις ανοχές μας.Όπου νάναι οι λύκοι δεν θάχουν τροφή και θα σκύψουν στον άνθρωπο.Οπου νάναι οι νεοι θα μπουχτίσουν το άχυρο του Φοίβου και θα ζητήσουν καθαρή τροφή .Ο άνθρωπος είναι η καλύτερη και η διαχρονικότερη επένδυση-μέσα από την αξιοποίησή του.Είναι,γι αυτούς που την πιστεύουν και γι αυτούς που δεν την πιστεύουν.
Σας εκτιμώ

Αθηνά είπε...

@big mama
Τίποτα απ' όλα αυτά που μου καταλογίζεις δεν είναι έτσι, ούτε μιμούμαι, ούτε στερούμαι θέσεων, και σοβαρότητας αλίμονο αν αφεθώ στα μέτρα τα δικά σου να με κρίνεις τόσο εύκολα.Απλό είναι το θέμα μετά από τόσα προηγούμενα σχόλια και αναρτήσεις σχετικών με το θέμα και κυρίως μετά από τη διατύπωση τόσων θέσεων , εξέλαβα την ανάρτηση ως είδηση μέσα στο πνεύμα όσων προηγούμενων ανέφερα.Χωρίς αυτό τελικά να με κάνει τώρα να λέω πως αλλάζω κάτι. αλλά και ο έπαινος και το "όλα τι καλά που τα λες φίλε μου" καλό τους κάνει κάπου-κάπου να αλλάζει.Και η " βαθιά απογοήτευση" δεν ταιριάζει για μένα άλλωστε δεν με ξέρεις και τόσο καλά ,δεν ξέρεις τη στάση μου προς τη ζωή ή τους τυχόν αγώνες μου , για να εκφράζεις τόσο σίγουρα την απογοήτευσή σου για μένα.Και μην αναφέρεσαι τόσο εύκολα στο θέμα του θανάτου για να πείσεις ή να συγκινήσεις γιατί εγώ ποτέ δεν το έκανα και δεν θα το κάνω για βαθιούς προσωπικούς λόγους, άστο το θέμα αυτό ανήκει αλλού και σχολιάζοντας εμένα αγριεύω αν κάνεις τέτοιους συσχετισμούς, πατάς με το παπούτσι σου την καρδιά μου.
Κλείνοτας εγώ δε θα πω ούτε ότι είμαι απογοητευμένη, ούτε λυπημένη το μόνο που βρίσκω να πω είναι πως κινούμαι σε πλαίσια ανθρώπινα , βαθιά ανθρώπινα συμπόρευσης και εναντίωσης

Σπύρος Δαρσινός είπε...

πριν απο τρεις ημέρες είχα πάει σε έναν γιατρό και άρχισε να μου μιλάει με λέξεις ιατρικές και φαρμακευτικές για να μου εξηγήσει την περίπτωσή μου ,και καθώς είναι δύσκολο να μεταφράσεις έναν ιατρικό όρο στα πιο απλά αγγλικά είχε προβλημα να μου δώσει να καταλάβω ,εκείνος είχε πρόβλημα γιατί εγω καταλάβαινα πέρα για πέρα τι μου έλεγε ,σε κάποια στιγμή τον σταμάτησα και του είπα ευγενικά,μην ανυσηχήτε κατάλαβα πολύ καλά αυτά που μου είπατε για τον απλούστατο λόγο οτι όλη αυτή την ώρα μου μιλούσατε Ελληνικά.Οχι μου λεει,αγγλικά σου μιλούσα ,δεν ξερω Ελληνικά,εβαλα κάτω τις λεξεις που ειχα συγκρατήσει και του απέδειξα ότι είναι Ελληνικες ,πράγμα βέβαια που εκείνος το γνώριζε αλλά καμιά φορά φοράς ενα ...νοικιασμένο κουστούμι για πολύ καιρό και στο τέλος νομίζεις οτι είναι δικό σου.Αν σας πάρουμε πίσω ,του είπα,τις δικές μας λέξεις που χρησιμποποιήτε θα συνενογιόσαστε με τα χέρια.Γέλασε
Αυτά ,για την προηγούμενη ανάρτηση που πέρασε στα βιαστικά.

Ελένη Λιντζαροπούλου είπε...

@
Αθηνά

Για άλλη μια φορά διαβάζεις ό,τι προεξέχει από το κείμενο.
Ο καθένας μας κρίνεται για τον δημόσιο λόγο του, εσύ δεν μπορεί να αξιώνεις ασυλία.
Αγαπητή μου, δεν πατώ εγώ με το παπούτσι μου στην καρδιά σου, εσύ νομίζεις ότι είσαι η μόνη που διαθέτει αυτό το όργανο.
Όσο για το: «αλλά και ο έπαινος και το "όλα τι καλά που τα λες φίλε μου" καλό τους κάνει κάπου-κάπου να αλλάζει»…
Εγώ δεν μπορώ να παίξω τέτοια παιχνίδια «διαπαιδαγώγησης», είτε κάνει καλό είτε κακό, αν συμφωνώ, συμφωνώ… αν διαφωνώ, διαφωνώ.

Αγνή είπε...

ΑΧ!! Πώς γίνεται σε μία χώρα που οι περισσότεροι/ες από εμάς να ζούμε στα όρια της φτώχιας, το 20% από εμάς να είμαστε άνεργοι/ες (γιατί τα 12% είναι τα επίσημα στοιχεία...), το 100% να έχουμε ελλιπή ιατρική ασφάλιση και παιδεία... και να μιλάμε για απέναντι όχθες και για καθαρτήριες φωτιές (που καίνε μαζί με δύο μεγάλα, πολλά μικρά και με απίστευτους κόπους αποκτημένα).

Δεν ξέρω πώς ο Έλληνας έχει μείνει τόσο πίσω στην κοινωνική συνείδηση και μόρφωση, που να νομίζει ότι ένα κοινωνικό κίνημα μπορεί να φέρει αλλαγές όταν στερείται σεβασμού, αγάπης και συνεργασίας με τους/τις υπόλοιπους/ες..

Θα μου επιτρέψετε λοιπόν να μείνω στην "έκτακτη είδηση", ως ποίημα και ως.. μια πικρή περιγραφή των .. μονότονων και στερημένων Χριστουγέννων πολλών ανθρώπων,που θα προτιμούσαν να δούνε ένα καμμένο χριστουγεννιάτικο έλατο παρά το κενό της ζωής τους (από όποια όχθη). Αν η ζωή μας έχει αδειάσει τόσο... δεν ξέρω...τότε ζούμε σε πραγματικά άρρωστους καιρούς.
Μου άρεσε πολύ αν και ..με τρόμαξε λίγο το κείμενό σου!!!Πολύ...χμ..μελαγχολικό (ναι! Αυτή είναι η λέξη!).Καλησπέρα!!

Αθηνά είπε...

Καλώς .. Αυτή είμαι , έτσι διαβάζω και ασφαλώς κρίνομαι και κρίνω.
Νάστε καλά.

evi είπε...

αγαπητέ φαίδωνα
δε θα σχολιάσω τα παραπάνω - ο καθένας λέει ό,τι άποψη έχει στο καφενείο σου και καλοσύνη σου που επιτρέπεις τις απόψεις να λέγονται ( αν και κάνοντας χιούμορ- θα μπορούσα να πω "american bar' το καναμε) .
Το ποίημα μου άρεσε ιδιαίτερα καθώς αποτυπώνει τους δήθεν αμφισβητίες που ρημάζουν ...τον κόσμο να παρακολουθεί το σόου live ή από τηλεοπτικούς δέκτες και τα λαμπάκια στα ΄δεντρα και τα μπαλκόνια να αστράφτουν ... merry christmassss ho-ho-ho

φιλιά

ΦΑΙΔΩΝ ΘΕΟΦΙΛΟΥ είπε...

@Aγνή
Έτσι είναι. Υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ του: "Χτυπάω και φεύγω γιατί έτσι τη βρίσκω ή γιατί έχω απωθημένα" ή γιατί είμαι εραστής της βίας ή επειδή έχω αυτοανακηρυχθεί κάτοχος μιας εξ' αποκαλύψεως αλήθειας!!!) και ενός κινήματος που ξεκινά (δυστυχώς δεν ξεκίνησε ακόμα) να διεκδικήσει το δίκιο του, να αγγίξει τα όνειρά του για το προαιώνιο αίτημα, μιας δίκαιης κοινωνίας,και που περιλαμβάνει ένα μέρος του λαού που με δυσκολία κάνει χρήση όσων, άλλοι απολαμβάνουν μια ζωή. Χαίρομαι για τον νηφάλιο και εύστοχο λόγο σου, (που δεν είναι ο κυρίαρχος λόγος ή ο λόγος της εξουσίας) και περισσότερο χαίρομαι που σε τρόμαξε το ποίημα, παρά που σου άρεσε.

ΦΑΙΔΩΝ ΘΕΟΦΙΛΟΥ είπε...

@evi
Μόνο American bar? Της οδού Πανεπιστημίου το κάναμε...
Ο χώρος μου evi είναι διαθέσιμος για να εκφραστούν οι οποιεσδήποτε απόψεις, ό,τι κι αν εκφράζουν, υπό την προϋπόθεση ότι θα εκφράζονται απόψεις και όχι σκέτες προκλήσεις και τζάμπα μαγκιές. Και με την συναίσθηση ότι όλοι κρινόμαστε, επομένως και αυτοί που διατυπώνουν τις απόψεις τους θα πρέπει να έχουν συνείδηση ότι δεν αποκαλύπτουν τη μοναδική αλήθεια στον κόσμο και ότι θα κριθούν , όπως κρίνομαι κι εγώ. Η ευπρέπεια του λόγου και ο πολιτισμός της καθημερινότητας, είναι ο λόγος των λίγων και σπάνιων, ενώ κυρίαρχος λόγος είναι του "Κάτσε κάτω ρε!" της εξουσίας αυτών που προκαλούν αναίτια. Όσο για την ατμόσφαιρα την αποτύπωσες αδρά και εύστοχα: Αλήθεια,τί καταναλωτική αηδία είναι αυτό: """merry christmassss ho-ho-ho"""

ΦΑΙΔΩΝ ΘΕΟΦΙΛΟΥ είπε...

@Αθηνά
"Κρίνεσαι και κρίνεις". Φαίνεται πως τελικά κάτι κατάλαβες. Αν αφαιρέσεις και το "προκαλείς", τότε μπορείς να λειτουργήσεις σε επίπεδο συννενόησης.

Un par de neuronas... είπε...

Αγαπητέ φίλε, λές πολύ με λίγα λόγια.
Θα βάλω και εγώ λίγο χιούμορ στα σχόλια... Ελπίζω ότι το χριστουγεννιακό τοπίο σας δεν αποτελείται από μια καμμένη πόλη και ότι το παλούκι του Συντάγματος θα κρατάει όρθιος μέχρι τον Ιανουάριο τουλάχιστον.
ένα φιλί.

Αθηνά είπε...

Πάντα πιστεύω στην πρόκληση..και να που και εσύ τη χρησιμοποιείς..Γιατί τι άλλο είναι αυτό το " Φαίνεται πως τελικά κάτι κατάλαβες" Σ' ευχαριστώ που με κατατάσσεις έστω και με επιφύλαξη ανάμεσα στους νοήμονες αυτό "το κάτι " πόσο νάναι άραγε; Αλλά να σου πω δεν είναι και η μεγαλύτερη επιθυμία μου να με κατατάσσουν στους νοήμονες γιατί πολλές φορές εκτιμώ πολύ αυτούς που φορούν το κόκκινο ρούχο της "τρέλας" και δεν χρειάζεται να περπατούν στην Πανεπιστημίου , ούτε συχνάζουν σε αμέρικαν μπαρ, πως σας ήρθε αυτό τώρα αν είναι δυνατόν, περισσότερο τριγυρνούν σε ακρογιαλιές , σε μονοπάτια βουνών και καμιά φορά όταν μπαίνουν στα σκοτεινούς δρόμους της πόλης το μόνο που αφήνουν πίσω τους είναι ένας αέρας περίεργος που αναστατώνει τη νεκρή άσφαλτο και από μικρές ρωγμές ζητά η χλόη της γης να ξετρυπώσει , διαλύσει την άσφαλτο και να γίνουν οι δρόμοι πράσινοι.
Αυτοί οι άνθρωποι μου αρέσουν. Και όχι Φαίδωνα δεν πιστεύω πως κομίζω τίποτα καινούργιο , ούτε επαίρομαι για φιλοσοφικές τοποθετήσεις..αλλά δε νομίζω πως αυτό είναι προϋπόθεση για να μιλά κανείς.Γιατί παρ' όλο το κλίμα εγώ πιστεύω πως διαλέγομαι .

ΦΑΙΔΩΝ ΘΕΟΦΙΛΟΥ είπε...

@Αθηνά
Η πρόκληση στην οποία αναφέρεσαι, ήταν αποτέλεσμα μιας συγκρουσης. Δεν ήρθα εγώ ξαφνικά σε σένα να σου πετάξω κάτι κατά πρόσωπο.
Και για την επικοινωνία ασφαλώς και δεν είναι προϋπόθεση οι φιλοσοφικές τοποθετήσεις. Εσύ επικαλέστηκες τον Νίτσε. Εγώ πιστεύω ότι αρκεί η προσωπική εμπειρία του καθενός και η κοινή λογική. Όσο για τις επιλογές σου είναι σεβαστές, όπως πρέπει να είναι όλων. Αλλά εδώ μιλάμε για επικοινωνία, όπου ο παρορμητισμός, καβαλάει το νου σου με τα αποτελέσματα που είδαμε...

ΦΑΙΔΩΝ ΘΕΟΦΙΛΟΥ είπε...

@VERONIKA
Σ' ευχαριστώ Βερόνικα για την άποψή σου. Μκάρι η φωτιά να υπήρχε στο μυαλό μας Βερόνικα. Φοβάμαι όμως ότι σε λίγο η φωτιά και η βία, θα γίνουν τα εθνικά μας αθλήματα. Και ξέρεις γιατί; Επειδή δεν έχουν περιεχόμενο και στόχο.
Σε ένα φασιστικό κράτος, θα είχαν ΚΑΙ περιεχόμενο και στόχο και θα έπρεπε κάθε μέρα να ξεπηδούν παντού. Όμως ο πολιτισμός στον οποίο φτάσαμε μέχρι τώρα, δίνει άλλες δυνατότητες και μάλιστα πιο αποτελεσματικές από τη βία που γεννά βία.

ΦΑΙΔΩΝ ΘΕΟΦΙΛΟΥ είπε...

@ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ
Πέρα από τα όποια παρατράγουδα παρουσιάζονται κατά καιρούς όπως είναι φυσικό, θα ήθελα να τονίσω, ότι κατά κανόνα στο "Καφενείο του Θεού" κυριαρχεί ο Λόγος που ξεδιπλώνεται ψάχνοντας, ο Λόγος που ενεργοποιεί το μυαλό, ο Λόγος που μπορεί να προσφέρει το κάτι παραπάνω και κυρίως ο Λόγος του ήθους. Όχι του καθωσπρεπισμού, αλλά του ακριβού διαχρονικά και πολύτιμου ήθους. Γι αυτό και θέλω να ευχαριστήσω θερμά τους θαμώνες του "Καφενείου" και να τους δείξω, ότι συναισθάνομαι και εκτιμώ πόσο σημαντική είναι η συμμετοχή τους σ' αυτό το χώρο. Ελπίζω πως θα συνεχίσουν να συμμετέχουν πλουτίζοντας το χώρο αυτόν με τις απόψεις τους και κάνοντας την επικοινωνία μας πιο ενδιαφέρουσα. Εις υγείαν λοιπόν με την άδεια του αρχιοινοχόου μας Σπύρου Δαρσινού.

Ελένη Λιντζαροπούλου είπε...

Α, τι όμορφο σχόλιο...

Φαίδωνα με κάνατε και δίψασα...
πάω να βάλω ένα ποτηράκι παγωμένο κρασί... λίγο μου έμεινε από ένα μπουκάλι που μου χάρισαν πρόσφατα... και το φυλάω για τις ωραίες και ζεστές στιγμές.

Στην υγεία όλων.

Καλό ξημέρωμα.

Σπυρος είπε...

Kανονικά εγώ τώρα έχω δύο επιλογές ,η πρώτη είναι να κάτσω κάτω στο τραπέζι του "ΚΑΦΕΝΕΙΟΥ" Κι αφού πιώ ένα βουτσί κρασί μετά να πάρω έναν κασμά και να σκάψω όλη την άσφαλτο ,να γκρεμίσω και να κάψω ολη την πόλη της Αθηνας[βάλτε τον τόνο όπου θέλετε] για να βγει και να ξεφυτρώσει η χλόη από τη γη.Και η άλλη επιλογή μου είναι να πάρω ένα μπουγέλο παγωμένο νερό και να το ρίξω στο κεφάλι της πρώτης επιλογής μου ,μήπως και ξεμεθύσει.
Ειληκρινά,έχασα το κέφι μου με το καφενείο Φαίδωνα.Εγω,δεν βλέπω να πάμε πουθενά.

Αγνή είπε...

Στην υγειά μας λοιπόν ( αν και είναι πρωί κι εχω πολλή μελέτη μπροστά μου)..

Όσο για παρατράγουδα...δε βλέπω κανένα παρατράγουδο. Ωραίο πράγμα να έρχονται και οι νεότεροι, με το θυμό τους, τα πάθη και -ίσως- την απειρία τους, να μας ..ανάβουν λίγο τα αίματα. Αλλιώς, μπορεί και να βαριόμασταν..

Και χαίρομαι-πραγματικά-που και η Αθηνά, που φαίνεται πιο νεαρή σε ηλικία, ξαναερχόταν στο καφενείο να συνεχίσει το διάλογο, και που κι εσύ, Φαίδωνα, παρά την ορμητικότητα της Αθηνάς, συνέχισες!!


Μόνο έτσι πάμε μπροστά!!!!

Κι επιμένω ότι η "Έκτακτη Είδηση" ως κείμενο, δεν πήρε την προσοχή που της άξιζε! Πολύ δυνατή περιγραφή του κενού, σε λίγες λέξεις..

ΦΑΙΔΩΝ ΘΕΟΦΙΛΟΥ είπε...

@Aγνή
Στην υγειά μας λοιπόν και σε ευχαριστώ για την ποιητική σου γνώμη. Θα σταθώ όμως σε δύο πράγματα: Ασφαλώς και έίναι καλόδεχτοι οι πάντες να πούν την όποια απόψή τους θέλουν, αλλωστε το τόνισα εμφαντικά στο τελευταίο μου σχόλιο. Την όποια άποψη. Η πόρτα του "Καφενείου είναι ανοιχτή για όλους. Αλλά με συνθήκες διαλόγου όχι προσβολής και πρόκλησης. Αυτή θα πρέπει να την αφήσουν απ' έξω για να μπουν να κάνουν διάλογο ή απλά να καταθέσουν την γνώμη τους. Έτσι όλοι θα είναι ευπρόσδεκτοι για να κάνουμε ένα γόνιμο διάλογό όσο δύσκολος κι αν είναι. Ως πότε θα υποτιμούμε νέους ανθρώπους 30-40 ετών κανακεύοντάς τα ως "παιδιά" και αποδεχόμενοι την κάθε σαχλαμάρα και πρόκληση ως γνώμη; Πότε θα μάθουν αυτοί οι άνθρωποι ότι δεν είναι μόνοι τους στον κόσμο, αλλά υπάρχουν και άλλοι άνθρωποι και κρίνουν. Προσωπικά έχω έντονη την επιθυμία να σεβαστώ τους νέους μας και να είμαι περήφανους γι αυτούς.Αλλά πρέπει να έχουν και αυτοί το στοιχειώδες αίσθημα ευθύνης. Το ότι συνέχισα με υπομονή και επιμονή να κάνω
διάλογο με την Αθηνά (ας σου πει η ίδια την ηλικία της) είναι ενδεικτικό της πίστης μου στον διάλογο, κι ότι ο λόγος μου είναι λόγος επιχειρημάτων και όχι λόγος εξουσίας ούτε κυρίαρχος λόγος. Παραπέρα δεν πάει Αγνή, γιατί μετά είναι σα να δέχεσαι να γίνεις άσφαλτος. Πρέπει να καταλάβουμε ότι οι νέοι άνθρωποι δεν έχουν το ακαταλόγιστο. Μόνο οι έγκλειστοι στα ιδρύματα το έχουν. Έτσι λοιπόν πρέπει να μιλάμε σαν ίσος προς ίσο, σεβόμενοι όλοι το συνομιλητή μας και τη διαδικασία του διαλόγου αν πραγματικά θέλουμε να διεξέλθουμε ένα θέμα. Οι συγκρούσεις, και η ένταση που βασίζονται στην αντιπαράθεση επιχειρημάτων (όχι των κουφών) όχι μόνο είναι καλοδεχούμενες αλλά και επιθυμητές. Αν θέλουμε όμως, (όπως γράφω στο βιβλίο μου "Ο Θεός στο καφενείο", να καρφώνει ο καθένας το ΕΓΩ του πάνω στο ΕΓΩ του άλλου, τότε έχουμε μια εξήγηση γιατί είμαστε τόσο πίσω από τους Ευρωπαίους εταίρους μας, παρά τα 28 χρόνια στην Ευρώπη, και γιατί περνάμε τη τζάμπα μαγκιά για προτέρημα..Με δυο λόγια γιατί δεν ΕΝΗΛΙΚΙΩΘΗΚΑΜΕ..
Όσο για το ότι θα βαριόμασταν διαφωνώ, αφού οι άνθρωποι-πολίτες που έχουν συνείδηση του ρόλου τους, δεν χρειάζονται ευθείες προσωπικές προκλήσεις για να μην βαριούνται. Όσων λοιπόν ο Νους κυβερνιέται από την παρορμητικότητα, υπάρχουν και τα ιστολόγια που ανταλάσσουν τις καλημέρες και τις καλησπέρες.. ΄
Σου εύχομαι καλή δύναμη στο διάβασμά σου και γνωστική απόλαυση.

ΦΑΙΔΩΝ ΘΕΟΦΙΛΟΥ είπε...

@ Σπύρος
Σπυρέτο μου πέρα από ό,τι σε χαλάει, "Το καφενείο έχει ανάγκη τη παρουσία σου, την παρέα σου, το λόγο σου, για να έχει το κέφι και την ποικιλία στην ανάδειξη των θεμάτων του. Στην υψικάμινο της κοινωνίας που έχεις ψηθεί και ψήνεσαι, έτσι εύκολα απογοητεύεσαι; Βάλε λοιπόν ένα μπουκάλι ΝΕΜΕΑ στο τραπέζι (χωρίς να σε δει ο γιατρός) και πάμε...

ΦΑΙΔΩΝ ΘΕΟΦΙΛΟΥ είπε...

@Αγνή
Και κάτι ακόμα Αγνή μου που εσύ σαν ψυχολόγος θα το ξέρεις καλύτερα από μένα: Το χειρότερο κακό που μπορούμε να κάνουμε στους νέους, είναι η ΑΠΕΡΙΟΡΙΣΤΗ ΑΝΟΧΗ.
Γιατί όπως είχα γράψει σε άλλη μου ανάρτηση, (για τους πολιτικούς όμως αλλά ταιριάζει παντού) η ανοχή εκτρέφει τυρράνους..

Αθηνά είπε...

Αγαπητοί φίλοι,
Λυπάμαι που δεν μπορώ να πιω μαζί σας κρασί, δε σας το έχω πει αλλά δεν μου αρέσει το κρασί, όμως μείνετε ήσυχοι ..φεύγω πηγαίνω στη Ντάρβαζα μου αρέσει ο καφές και σκέφτομαι να ψήσω έναν βαρύ γλυκό , στο χείλος του κρατήρα της άσβεστης φωτιάς.΄Οχι δεν είναι ηφαίστειο , έργο των ανθρώπων είναι που καίει ακατάπαυστα από το 1950...Μην ευχηθείτε κύριε Σπύρο να πέσω μέσα ,γιατί πρέπει να πραγματοποιηθεί και η δική σας επιθυμία για το μπουγέλο που είπατε.Εις το επανιδείν λοιπόν ή μάλλον ...τα ξαναλέμε.
Όσο για την ηλικία Αγνή, όχι δεν είμαι νεότερη από σας είμαι 50 και.. αλλά έχει σημασία;

Αθηνά είπε...

..Και κάτι ακόμα..Πιστεύω πως η αμφισβήτηση ανοίγει καινούργιους δρόμους σε όλους,γεννά καινούργια ποιήματα, καινούργια έργα. Η βεβαιότητα μερικές φορές δημιουργεί αδιέξοδα και στασιμότητα.
Σας χαιρετώ
Επ ακούω μερικούς από σας ή μήπως όλους να λένε :αμήν και πότε

ΦΑΙΔΩΝ ΘΕΟΦΙΛΟΥ είπε...

@Αθηνά
Δεν λες τίποτα καινούριο: Ασφαλώς και η αμφισβήτηση είναι η αιτία για τα όσα κέρδισε μέχρι τώρα η ανθρωπότητα αλλά και η ευθύνη, και η δημιουργία, και η γνώση, και το να ακούμε πριν αμφισβητήσουμε. Ήδη σου έγραψα για τον αρχαίο σοφό: "Πατήρ πάντων πόλεμος" που γεννά το καινούριο. Αλλά πόλεμο με αιτία και στόχο, αφού το πιο εύκολο απ' όλα είναι να καταστρέφουμε γιατί έτσι μας αρέσει και φτου απ' την αρχή να ξαναχτίσουμε, κάτι σαν τον μαρτύριο του Ταντάλου. Και οι μόνοι που δεν θα ξαναχτίσουν βέβαια είναι αυτοί που κατέστρεψαν.. Οι αρχαίοι Έλληνες διαρκώς αμφισβητούσαν για να φθάνουν κάθε φορά σε μια καινούρια σκέψη. Έχει αυτό καμιά σχέση με το μπάχαλο που υποστηρίζεις;;
Τέλος πάντων. Να περάσεις καλά, όπως νομίζεις ότι σου ταιριάζει καλύτερα το γιορταστικό δωδεκαήμερο και καλή επάνοδο.

ΦΑΙΔΩΝ ΘΕΟΦΙΛΟΥ είπε...

Αθηνά -Συμπλήρωμα
Και ποιος έχει βεβαιότητες; Δεν έχεις διαβάσει ανάρτησή μου, όπου γράφω πόσο επικίνδυνοι είναι εκείνοι που είναι βέβαιοι για όλα;;
Κι αν το διάβασες, το αγνοείς εσκεμμένα;
Δεν έχεις διαβάσει ανάρτησή μου όπου γράφω για την ανάγκη διαρκούς ροής των πραγμάτων και ανανέωσης;;
Και υπαινίσσεσαι ότι εγώ είμαι ο εκπρόσωπος της βεβαιότητας;; Έτσι αυθαίρετα και αβασάνιστα; Έτσι φτιάχνεις μια αλήθεια ΄για μένα που δεν έχει σχέση με την πραγματικότητα, την πιστεύεις κιόλας και μου την προβάλλεις για επιχείρημα;;; Ο διάλογος των κουφών συνεχίζεται...
Καλώς να ορίσεις με τα αυτιά και τα μάτια ανοιχτά.

Σπυρος είπε...

Αθηνά δεν σας εύχομαι να πέσετε ούτε στο δικό σας ηφαίστειο ούτε στων όποιων ανθρώπων.
Ο καφές και η ποίηση ψήνονται ανάμεσα στο λόγο και στην ρέμβη.
Απο τον ήρεμο βρασμό της σιωπής βγαίνει επάνω η ουσία.
Εγώ πίνω κρασάκι.Ετσι έμαθα από μικρός.Πάντως ,δεν υπάρχει διαφορά ανάμεσα στο κρασί και στον καφέ οταν μάθεις να ακούς το βρασμό .
Τα άλλα σας τα είπε ο ΦΑΙΔΩΝΑΣ και η BIG MAMA με εξαντλητική υπομονή.
Να έχετε ήρεμο ταξίδι

Αθηνά είπε...

Α, από παρεξήγηση σε παρεξήγηση πάει το θέμα.Αν είναι δυνατόν...Δεν θυμάμαι όλες τις αναρτήσεις σου αλλά και δεν έχω στόχο με τα λεγόμενά μου να σε αμφισβητήσω, μιλάω και γενικότερα.
Ας είναι.

Αγνή είπε...

Καταλαβαίνω, Φαίδωνα...

έχεις δίκιο! Η ανοχή δεν έχει πάντα θετικά αποτελέσματα. Ειδικά, όταν η ανοχή προέρχεται από ξεπέρασμα των προσωπικών ορίων. Τότε η ανοχή γίνεται θυμός και δημιουργεί αισθήματα...κοροϊδίας!
Και με τίποτα, δεν προσφέρει καλό να γίνεται κάποιος/α άσφαλτος για να δείξει ανοχή, όπως λες, σε κάποιον που δεν είναι παιδί, ή με ειδικά προβλήματα! Βέβαια, πολλές φορές -ακόμη και με τροφίμους ασύλων- μου έχει τύχει να πω Στοπ! Εδώ είναι το όριο! και όχι απλά να καταλάβουν, αλλά να μου δείξουν χαμογελώντας ότι το ξέρανε μια χαρά. Απλά με τσεκάρανε, για κάποιο δικό τους λόγο!

"Η ανοχή εκτρέφει τυρράνους"...αυτή η σκέψη σου μου άρεσε πάρα πολύ!Άρα η τυρρανία είναι διττό παιχνίδι. Μου αρέσει που αφαιρείς τη δύναμη από τον/την τύρρανο. Φοβερή ιδέα, πραγματικά μου άρεσε πάρα πολύ.

ΥΣ. :Καλά! Δηλαδή αν η Αθηνά είναι 50...τότε η μικρή της παρέας είμαι εγώ???!!! Να ακόμη μια φοβερή ιδέα!!!Τώρα απέκτησα ακόμη ένα κίνητρο να επισκέπτομαι το καφενείο!

Αθηνά μου, για μένα η ηλικία παίζει ρόλο! Σε γυάλα να είναι κάποιος κλεισμένος, με το πέρασμα του χρόνου, κάνει σκέψεις και βιώνει πολλά πράγματα. Σαφώς, τα βιώματα μπορεί να ωριμάσουν κάποιον/α πιο γρήγορα, όπως και να εμποδίσουν την ωρίμανσή του. Υπάρχουν όμως φάσεις ζωής που συνδέονται στενά με την ηλικία. Όσα και αν πιστεύω ότι έχω ζήσει, έχω δει κλπ. πάντα ακούω με μεγάλη προσοχή κάποιον/α που έχει ζήσει και σκεφτεί παραπάνω. Από εκεί και πέρα, κρίνω αν μου "κάνουν" αυτά που παίρνω. Αλλά δεν μπορώ να υποτιμήσω αυτό που είναι ο/η άλλος.
Σε ακούω και σένα προσεχτικά και σέβομαι την άποψη ζωής που έχεις! Αλλά μου "κάνουν" καλύτερο νόημα αυτά που ακούω από το Φαίδωνα. Που στο κάτω-κάτω, δεν έχει και υποχρέωση να τα μοιράζεται μαζί μου! Είμαι σίγουρη, έχει καλύτερα πράγματα να κάνει!
Απλά απορώ: αν δεν σου "κάνουν" αυτά που εκφράζει, τότε για ποιο λόγο συνεχίζεις το διάλογο μαζί του? Μου κάνει εντύπωση η επιμονή σου στο διάλογο, εφόσον αισθάνεσαι ότι δεν έχει κάτι να σου δώσει χρήσιμο. Πχ. εγώ σε blogs που δεν μου "κάνουν" αυτά που διαβάζω, δεν ξανακάνω κλικ, ούτε μπαίνω σε διάλογο. Είναι λίγο περίεργο..

ΦΑΙΔΩΝ ΘΕΟΦΙΛΟΥ είπε...

@Αγνή
Αγνη μου είναι τελικά πολύ σπουδαίο που κάποιοι θαμώνες του ¨Καφενείου" βρήκαμε έναν κοινό τόπο, να συναντηθούμε και να συννενοηθούμε, μετά από μια κοπιώδη συζήτηση. Αλλά όπως πάντα πίστευα και ακόμα πιστεύω, πως τίποτα δεν πάει χαμένο. Κάτι θα αντέξει, κάτι θα σωθεί κάτι θα ανθίσει. Αν δεις την επόμενη ανάρτησή μου ίσως καταλάβεις περισσότερα για τη θέση μου στη ζωή. Να συμπληρώσω ότι νιώθω δέος για την επαφή σου με τους τροφίμους των ιδρυμάτων, που εντάσσεται μέσα στην ειδικότητά σου μέσα στη δουλειά σου. Πάντα είχα μια ξεχωριστή συμπάθεια γι αυτούς τους ανθρώπους, και για τους αλαφροίσκιωτους γενικά δίνοντάς τους μια ξεχωριστή διάσταση σχεδόν μεταφυσική. Κλείνοντας θα ήθελα να διασκεδάσουμε το γεγονός, ότι στα σχόλιά σου έδειχνες μια επιείκια στους νεώτερους, ενώ η νεώτερη απ' όλους, ήσουν εσύ..
Καλό ξημέρωμα

Αθηνά είπε...

Κι εγώ αποχαιρετώντας σας θα σας πω πως ποτέ δεν αναζητώ την επιείκια κανενός, ίσως μόνο του εαυτού μου,δεν με πλήγωσαν οι επιθέσεις σας γιατί δεν με άγγιξαν, δεν τις θεωρώ καν επιθέσεις,και χαίρομαι που περνώντας τα χρόνια δεν συσωρεύεται πάνω μου η σκόνη της αποδοχής , του συμβιβασμού ακόμα και με την αναπόφευκτη πορεία προς το θάνατο. Και δεν εννο'ω μ' αυτό πως εσείς αποδέχεστε ή συμβιβάζεστε δεν σας γνωρίζω τόσο για να έχω τέτοια άποψη , όχι απλά μιλάω για μένα Είμαι εδώ και το μόνο που επιθυμώ είναι να επιστρέψω στο χώμα το ελάχιστο της σάρκας μου, ίσο με τη σάρκα ενός μωρού για να μην πω εμβρύου.Θέλω να παραδώσω άδεια τα διαμερίσματα του μυαλού μου γι' αυτό επικοινωνώ και για τους θυμούς μου και για τις αρνήσεις μου και για το σαρκασμό μου και για τον κόσμο όπως τον βλέπω εγώ και αντέχω τις επιθέσεις αλλά συμπορεύομαι κιόλας όπως το γνωρίζετε κι από παλιότερα.Δεν κρίνω κανέναν συνολικά πως θα μπορούσα άλλωστε να το κάνω αφού το μόνο που γνωρίζω από όλους σας είναι κάποιες σκέψεις στο χαρτί.
Και στην προκειμένη περίπτωση είπα το απλό.: Δεν μου άρεσε κύριε Φαίδωνα το κείμενό σου είτε πρόκειται για είδηση είτε για ποίημα ,Και μόνο που δεν το είπα ευθέως αλλά με παιγνιώδη τρόπο απευθυνόμενη σ' έναν συνάνθρωπο και όχι σε πατριάρχη αν και δε θα είχα πρόβλημα να το κάνω κι αυτό.Έτσι το είπα λοιπόν όπως μπορεί και κάποιος άλλος να πει κάτι για ένα κείμενο δικό μου.Δεν υπάρχουν κρυφοί λόγοι δεν υπάρχουν απωθημένα.. ϊσως ο δρόμος ο δικός σας να είναι καλύτερος, να έχει περισσόερες χαρές που εγώ δεν τις έχω, πιστεύω πως δεν τις θέλω..γι' αυτό περπατώ ανάποδα το χρόνο, είπα στόχος το έμβρυο.
Γιατί επέμεινα;
Ίσως γιατί σας συμπαθώ και ίσως γιατί πιστεύω πως η επικοινωνία των ανθρώπων δεν είναι εύκολη υπόθεση τουλάχιστον εγώ ίσως ευθύνομαι αλλά την κάνω πολύπλοκη και πολλές φορές αδιέξοδη χωρίς να το επιθυμώ.
Σας χαιρετώ λοιπόν οριστικά και ευχαριστώ για τις αιτίες που μου δώσατε να σκεφτώ διάφορα πράγματα που ίσως χωρίς αυτές δε θα το είχα κάνει.
Δεν είναι απαράιτητο να το δημοσιεύσεις το σχόλιο αν δεν το θέλεις Φαίδωνα. ¨Ήθελα όμως να μην αποχωρήσω χωρίς να τα πω αυτά γιατί το έχω πει κι άλλες φορές η σιωπή με τρομάζει , η σιωπή για μένα είναι ο θάνατος κι έτσι κι αλλιώς έχει τεράστιο μερίδιο στην ύπαρξή μας.

ΦΑΙΔΩΝ ΘΕΟΦΙΛΟΥ είπε...

@Αθηνά
Το θέμα που κυρίως απασχόλησε, ήταν η ευθεία προσβολή σε μένα και οι λοιδορία μου με ένα ασματίδιο διαφημιστικό, που τραγούδαγαν τα ΠΑΙΔΙΑ λοιδορώντας την ΕΞΟΥΣΙΑ και η έλλειψη δυνατότητας επικοινωνίας. Για τα όσα λες για το εαυτό σου είναι σεβαστά, όπως είναι και του καθενός, είτε τα λέει είτε όχι. Τά κείμενά μου εκτίθενται δημόσια στην κρίση των πάντων, που μπορεί να αρέσουν μπορεί και όχι. Μπορεί να μεταδώσουν κάτι μπορεί και τίποτα. Αυτό είναι το υγιές. Αυτό που δεν είναι υγιές, είναι να επιτίθεσαι σε έναν άνθρωπο με τρόπο αήθη και να τον προσβάλλεις με το στιλ που εσύ νομίζεις ανάλαφρο!!!
ΌΠως θα διαπίστωσες και συ προσπάθησα πάρα πολύ με υπομονή που ξεπέρασε τα όριά μου. Δεν μπορώ να κάνω τίποτα περισσότερο για να σε κάνω να καταλάβεις τι έγινε, αφού η αντίληψή σου είναι πως ό,τι κι αν κάνεις δεν πειράζει μωρέ, και ότι είσαι η μοναδική στον κόσμο που διαθέτεις το μονοπώλιο της ευαισθησίας , επειδή το φωνάζεις.
Ο χώρος μου είναι παρ' όλα αυτά μόνιμα ανοιχτός, για να διατυπώνεις αν θέλεις τις αντιρρήσεις και τις απόψεις σου όποτε και όπως θέλεις αλλά θα πρέπει να ξέρεις ότι καμία προσβολή δεν θα γίνει πια ανεκτή για κανέναν.

Dennis Kontarinis είπε...

Αγαπητέ μου Φαίδωνα.
Είπα κι΄εγώ να περάσω από το καφενείο γιά ένα καφεδάκι αλλά παρά λίγο να εισπράξω καμμιά αδέσποτη.
Θα μου επιτρέψεις να σου πω, με την δημοσιογραφική πείρα των 50 χρόνων που κουβαλάω στην πλάτη μου ότι πολλών ανθρώπων γνώρισα τον τρόπο της σκέψης.Κι΄όταν αυτοί με "χτυπούσαν" εγώ τους έλεγα. Κάποια μέρα θα δείτε από μόνοι σας το άδικό σας και το λάθος σας . Κι΄όταν τα έβλεπαν απλά τους έλεγα. Θα σας ξαναδώ. Και ο νοών νοείτω.
Νάσαι καλά φίλε μου και καλές γιορτές σε όλους σας.
Και ιδιαίτερα σε σένα καλή μου Αθηνά.
Φιλικώτατα
Ντένης

Ανώνυμος είπε...

άμοιρη κι ατρόμητη Αθηνά,
πες τους πως μόνο τα νεκρά ψάρια πάνε με τη φορά του ρεύματος.

ΦΑΙΔΩΝ ΘΕΟΦΙΛΟΥ είπε...

@Ανώνυμος
Καλώς τον ανώνυμο. Εσύ είσαι δηλαδή ζωντανό ψάρι ενάντια στο ρεύμα; Ναι. ΌΠως ο σολωμός...

Dimitris Kephalidis είπε...

Φιλε μου,

αξιοθαυμαστη η επιεικια και η υπομονη σου!

Στο τελος δεν μαθαμε τι ζητα αυτη η κοπελα απ΄τους πολλους να της
"παραχωρησουν" ή τι εχει καταθεσει εκεινη εκτος απο βερμπαλισμους
στον αγωνα του λαου μας, για μια ζωη "αξια του ζειν":

Θα μου επιτρεψεις νά αναφερθω στον Ισοκρατη, κειμενο 2.500 χρονων
κι΄ομως φρεσκο, σαν νάταν χτεσινο:

"Η Δημοκρατια αυτοκαταστρεφεται, διοτι εμαθε τους πολιτες της να
θεωρουν την αυθαδεια ως δικαιωμα, την παρανομια ως ελευθερια,
την αναιδεια του λογου ως ισοτητα και την αναρχια ως ευδαιμονια"

Σ΄ολους τους θαμωνες Καλες Γιορτες!

Δημητρης Κεφαλιδης - Γερμανια

ΦΑΙΔΩΝ ΘΕΟΦΙΛΟΥ είπε...

@Dimitris Kephalidis

Μας τα είπαν ΟΛΑ Δημήτρη οι αρχαίοι Έλληνες αλλά δεν αξιοποιήσαμε έστω, κάτι.
Αξιοποίησαν όμως οι Ευρωπαίοι πολλά από αυτά που είπαν οι αρχαίοι. Τα σχόλια δικά σας.
Χρόνια πολλά Δημήτρη

Ανώνυμος είπε...

Πληροφορίες από έγκυρη πηγή
λένε πως οι «αμφισβητίες»
δεν θα κάψουν την πόλη
τα φετινά Χριστούγεννα.
Θέλουν κι αυτοί να κάνουν ρεβεγιόν…
Κρίμα.
Κι ήταν μια ευκαιρία να ζήσουμε
Χριστούγεννα μοναδικά…

Το βρίσκω εξαιρετικό και ιδιαιτερα καυστικο!!

και παίρνω Φαιδωνα το θάρρος να συνεχισω:

''Για να μην χάσουν όμως
εντελώς την ταυτότητα τους
ούτε για μια, έστω
μια τέτοια νύχτα
κάψαν τις λέξεις απ’τα βιβλία
η πολυφωνία είπαν
είναι άτοπος πράξις
κι εγώ που τώρα έχασα το λόγο
έστω και για να συμφωνήσω
στέκομαι αδρανής στο δρόμο και μονάχος
μελλοθάνατος σ'ένα κόσμο που τσουγκρώντας τρέχει
στέκω ακίνητος και ξεστομίζω την τελευταία μου λέξη

ΡΗΣΗ

Ενα λεπτό μονάχα μένει...

ΠΡΟΛΑΒΑΙΝΕΙΣ .

/Από το Άγραφο Βιβλίο, σ'ευχαριστω,

ΦΑΙΔΩΝ ΘΕΟΦΙΛΟΥ είπε...

@Ανώνυμος
Σ' ευχαριστώ πολύ για την προσφορά της διεύρυνσης της θέασης του ποιήματός μου, με το δικό σου ποίημα από το "Αγραφο βιβλίο" που οδηγεί σ' ενα δραματικό κρεσέντο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ΜΗΘΥΜΝΑ

ΜΗΘΥΜΝΑ
Γενέθλιος τόπος