Τρίτη, Δεκεμβρίου 08, 2009

Η ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ ΤΗΣ ΒΙΑΣ


Του Φαίδωνα Θεοφίλου

Δεν είχαμε και δεν έχουμε πολιτική παιδεία. Τι σημαίνει αυτό;
Μα την απλή και τόσο επαναλαμβανόμενη αλήθεια ότι τα δικαιώματα του καθενός απλώνονται ως εκεί που αρχίζουν τα δικαιώματα του άλλου. Ε, καλά αυτό το ξέρουμε θα μου πείτε. Κάτι καινούριο;
Μα αυτό που είπα παραμένει διαρκώς καινούριο γιατί το αφήσαμε να ξεμακρύνει από τη ζωή μας τόσο πολύ, που να παραμένει διαρκώς ζητούμενο…
Δεν έχουμε πολιτική παιδεία. Είτε αυτή η έλλειψη εκφράζεται στο δρόμο με τη χυδαία συμπεριφορά των Ελληναράδων οδηγών που περιφέρουν το ΕΓΩ τους πάνω στην έπαρση της μαγκιάς τους, είτε με την πολιτική απάθεια είτε με τη γυμναστική της βίας που ασκούν οι λεγόμενοι «αντιεξουσιαστές» καταστρέφοντας, καίγοντας και μετατρέποντας τις πόλεις μας σε πεδία μαχών. Τρεις χιλιάδες το πολύ άνθρωποι φέρνουν τη χώρα άνω κάτω. Γιατί έτσι θέλουν.
.
Κάποιοι από αυτούς είναι εργαζόμενοι που δουλεύουν για κάποια αφεντικά, συνεπώς ανήκουν στο σύστημα που θέλουν να καταστρέψουν. Άλλοι σπουδάζουν με τα λεφτά του πατέρα και μπουκώνονται στο χαρτζιλίκι και στο οικογενειακό κανάκεμα. Παρ’ όλα αυτά θέλουν να κάνουν και τη γυμναστική τους. Της βίας. Σε βάρος των άλλων. Σε βάρος του 96% των Ελλήνων πολιτών (Εξαιρώ τον ΣΥΡΙΖΑ που τους χαϊδεύει).
.
Και η Δημοκρατία μας ; Τι κάνει; Δεν θα πρέπει να προστατέψει τους πολίτες δηλαδή τον εαυτό της για να συνεχίσει να υπάρχει; Το αντίδοτο λοιπόν, είναι η απόλυτη εφαρμογή των νόμων προς όλες τις κατευθύνσεις, γιατί οι νόμοι και η εφαρμογή τους συνιστούν τη Δημοκρατία. Και η τήρηση των νόμων επαφίεται στον πατριωτισμό των Ελλήνων, σύμφωνα με το σύνταγμα της χώρας.
.
Η απάθεια και η παραίτηση των πολιτών, βάζει τις προϋποθέσεις για το θάνατο της Δημοκρατίας, οπότε όλοι μας είμαστε εκτεθειμένοι στις διαθέσεις των αγριότερων. Όπως στη ζούγκλα.
.
Ο μεγάλος συγγραφέας Τόμας Μαν και κατ’ εξοχήν αρμόδιος, ως Γερμανός, είπε ότι: «Ο ναζισμός αρχίζει τη στιγμή που κάνουμε ηθικό συμψηφισμό». Δηλαδή όταν κάποιος πετάει μια μολότωφ σ’ ένα κατάστημα και το καίει, κι εμείς λέμε : «Ε, καλά μωρέ οι πολιτικοί κάνουν χειρότερα..»
.
Τι θέλουν τελικά αυτοί οι ταραξίες που αυτοαποκαλούνται «αντιεξουσιαστές» και «αναρχικοί»; Ξέρουν άραγε κι οι ίδιοι; Έχουν να μας προτείνουν ένα νέο πρότυπο ζωής; Θα πρότεινα να τους δοθεί βήμα στα Μ.Μ.Ε. να μας πουν τι θέλουν, τι πιστεύουν, αφού η Δημοκρατία κατοχυρώνει την ελεύθερη διακίνηση ιδεών (αν υπάρχουν) και την διαδήλωση διαμαρτυρίας. Να μιλήσουν λοιπόν ανοιχτά και αν έχουν κάτι αξιόλογο να πουν, τότε να προβληματιστούμε. Αλλιώς ας γελοιοποιηθούν στο πανελλήνιο, αν οι απόψεις τους αφορούν στις πολιτικές ψυχεδέλειας που είναι μπερδεμένες με ανεξέλεγκτα συναισθήματα, να τελειώνουμε.
.
Φαίνεται πως η γενιά της δεκαετίας του 60 με το περίφημο: «Κάντε έρωτα όχι πόλεμο» δεν επέδρασε καθόλου επάνω τους, διαφορετικά δεν θα είχαν ανάγκη τόσης καταστροφικής εκτόνωσης… Η βία όμως δεν μπορεί να γίνει ανεκτή από κανέναν και προς οποιονδήποτε. Η βία διαγράφει τα όσα κατέκτησαν οι ανθρώπινες κοινωνίες μέχρι τώρα και μας γυρίζει πίσω.
.
Ας αφήσουν επιτέλους οι διάφοροι κονδυλοφόροι τις ωραιοποιήσεις και τα στρογγυλέματα των θολών ιδεολογημάτων της βίας. Δεν υπάρχει προοδευτικότερος άνθρωπος από εκείνον που είναι «υπεύθυνος πολίτης και δημοκράτης σε κίνηση». Που σημαίνει, δεν ΣΙΩΠΩ, ΔΙΕΚΔΙΚΩ, ΑΜΦΙΣΒΗΤΩ, ΕΛΕΓΧΩ, ΑΠΑΙΤΩ καλύτερο και δίκαιο κράτος, καλύτερη ζωή για όλους. Και όταν ο υπουργός «Προστασίας του Πολίτη» λέει: «Είμαστε εδώ για να προστατέψουμε τα δικαιώματα και τις ελευθερίες του Πολίτη και ότι στη ανομία και στη βία δεν υπάρχει καμία ανοχή» και φαίνεται πως τα εννοεί, συμπεραίνουμε ότι η Δημοκρατία μας ίσως αρχίζει επιτέλους να ξυπνά.

Δεν θέλουμε πια να ξαναδούμε, να κατεβάζουν οι ταραξίες την ελληνική σημαία από το πανεπιστήμιο και να υψώνουν τη δική τους, εκπέμποντας μηνύματα χάους…



52 σχόλια:

Σπυρος είπε...

Ετσι είναι ,υπεύθυνος ο πολίτης υπεύθυνο και το κράτος.Αλλιως δεν γίνεται.Η δημοκρατία έχει δύο πόδια τον "υπεύθυνο δημοκράτη πολίτη σε κίνηση" και το οργανωμένο κράτος που μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλεια του πολίτη.
Πολύ ανεχτήκαμε,πολύ υπομονέψαμε αυτά τα αποβράσματα.

Un par de neuronas... είπε...

Θα είναι πολύ δύσκολο να εκφράζω στα ελληνικά αυτά που θέλω να πω για να συγκρίνω Ελλάδα και Ισπανία και να δίχνω την απογοήτευση μοθ... έχει δύκειο ο Σπύρος, στην Ισπανία πέθανε, να μην πω ποτέ δεν ήχαμε, η δημοκρατία, εμείς δεν μιλάμε, δεν κάνουμε απεργίες, δεν λέμε γιατί είναι επικίνδυνο, διώξανε τοω άνδρα μου από το πανεπιστήμιο γιατί τόλμισε να μιλάει στο διδακτορικό του για τιν οικονομία της προ/εκκλισίας στο τέταρτο αιώνα μετά Χρ.... η απαθεία μας τρωει, έχουνε εκατομμυρια άνεργους και βγήκανε στοθς δρόμους οι μετανάστες.
Μακάρι μπορούσα να εκφράζω... Αλλά΄, εντάξει, ούτε το δικό σας ούτε το δικό μας...

Φιλάκια.
Α! άρχησα το βιβλίο σου (σιγά, σιγά) με γαντζωσε από τιν πρώτη στιγμή. Πρως το παρόν μόνο εψαχξα δύο λέξεις!!!

Ανώνυμος είπε...

Η ανάρτηση αυτή είναι ένα κείμενο πολιτικής παιδείας. Εύγε.

"Ο Παράξενος"

ΦΑΙΔΩΝ ΘΕΟΦΙΛΟΥ είπε...

@Σπύρος
Έτσι είναι Σπυρέτο μου. Η ανοχή εκτρέφει γενικώς αποβράσματα. Αλλά εκείνο που μου κάνει εντύπωση και μου προκαλεί αλλεργία, είναι οι Έλληνες πολίτες, που ενώ διαφωνούν με ό,τι καταστροφικό συμβαίνει, σιωπούν και προσχωρούν στη σιωπή και στην πολιτική (όχι κομματική) παραίτηση. Έτσι θα συνεχιστούν όλα όσα βλέπουμε να συμβαίνουν...

ΦΑΙΔΩΝ ΘΕΟΦΙΛΟΥ είπε...

@VERONIKA
Κατάλαβα πολύ καλά όλα όσα λες στο σχόλιό σου καλή μου φίλη.
Δυστυχώς και οι δύο χώρες μας (Ελλάδα - Ισπανία) είναι σε λάθος πολιτικό δρόμο. Η μία διακατέχεται από μανία αυτοκαταστροφής και από το φασισμό των μειοψηφιών και η άλλη λειτουργεί με έναν συντηρητισμό, που ανήκει σε άλλους αιώνες...

ΦΑΙΔΩΝ ΘΕΟΦΙΛΟΥ είπε...

@ "Ο Παράξενος"

Ευχαριστώ Παράξενε. Θα ήταν όμως ευχής έργο να γινόταν μια συζήτηση εδώ και μια κατάθεση απόψεων για να συνειδητοποιήσουμε, όσοι γίνεται περισσότεροι, το θέμα αυτό.

Ελένη Λιντζαροπούλου είπε...

Με κούρασαν οι στρογγυλευτές και οι ψευτορήτορες. Με κούρασε η θολούρα, η ανικανότητα και η ανευθυνότητα.

«Ο ναζισμός αρχίζει τη στιγμή που κάνουμε ηθικό συμψηφισμό».
Συγκλονιστική θέση. Μεγάλη αλήθεια.

Πόσοι την αναλογίζονται;
Πόσοι την κατανοούν;

Πόσοι τελικά είναι δημοκράτες σε κίνηση;

Αποδώσατε με έναν νέο δικό σας όρο το προφίλ του σημερινού υπεύθυνου πολίτη.

Φαίδωνα, δεν θα μπορούσα να συμφωνήσω περισσότερο με κείμενο για το θέμα.

Μακάρι να ανοίξουν τα μάτια όλων όσων μιλούν διαρκώς μόνο και μόνο για να παράγουν θόρυβο και όχι πολιτική σκέψη.

Dennis Kontarinis είπε...

Αγαπητέ Φαίδων.
Πολύ σωστά τα λές και κάπως έτσι τα είδα και τα έγραψα κι΄εγώ στο Καφενείο Ελλάς με την ανάρτησή μου "αγαπητέ μου κουκουλοφόρε"
Οι άνθρωποι αυτοί, ξενοκίνητοι, δεν έχουν τίποτα να τοποθετήσουν σε κάποιο διάλογο. Οι όροι αντεξουσιαστής και αναρχικόε όχι μόνο δεν λένε τίποτα αλλά δεν τους προσδίδουν και καμμιά απολύτως υπόσταση. Πάντως πιστεύω πως τώρα με τούτη την κυβέρνηση ήρθε η ώρα της μεγάλης αναμέτρησης.
Νάσαι καλά
Ντένης

Αγνή είπε...

Πριν από 3 λεπτά έγραφα ένα σχόλιο σε ένα blog μιας νέα κοπέλας και μιλούσαμε για τους τρόπους διαδηλώσεων λίγο παλιότερα. Που δεν πηγαίναμε-όπως μου είπε και η κοπέλα- φασκιωμένοι/ες και οπλισμένοι/ες σαν να πηγαίνουμε στον πόλεμο! Τότε που φορούσαμε τα φθηνά σανδάλια από το Μοναστηράκι και το Βαρδάρη, γιατί δε σκεφτόμασταν ότι θα τρέξουμε ή θα φάμε ξύλο. Τότε που τα malox δεν τα λιώναμε στο νερό για τα δακρυγόνα!

Από την άλλη, καταλαβαίνω απόλυτα την αγανάκτηση πολλών νέων και καταλαβαίνω ότι ο θυμός στο πλήθος .. πολλαπλασιάζεται!

Απλά... η δημοκρατία δεν είναι μόνο αυθόρμητο ξέσπασμα συναισθημάτων. Είναι και συγκροτημένη έκφραση λογικής, επιχειρηματολογία και ειρηνικής αλλά δυναμικής διαμαρτυρίας.
Αλλά, φίλε Φαίδωνα,ξέρεις τι παρατηρώ? Οι μόνες φορές που είδα αντιεξουσιαστές να μιλάνε στην τηλεόραση, το έχουν κάνει σε εκπομπές και δημοσιογράφους που τουλάχιστον εμένα..δεν μου εμπνέουν καθόλου εμπιστοσύνη! Και αναρωτιέμαι πώς ένας γνήσιος ιδεολόγος νιώθει άνετα να συνομιλεί με φορείς απόλυτης σήψης της δημοσιογραφίας...

Και ξέρεις τι άλλο παρατηρώ? Ότι παρασύρομαι από τις ωραίες αναρτήσεις σου και μιλώ πιο πολύ από όσο πρέπει!!Καληνύχτα, φίλε Φαίδωνα!

ΦΑΙΔΩΝ ΘΕΟΦΙΛΟΥ είπε...

@Big Mama
Όπως είπες κι εσύ σε ένα σχόλιό σου Mama, "κανείς δεν ζυγιάζει κι από τα δυό τάσια της ζυγαριάς για να δει προς τα που γέρνει το βάρος, γιατί τότε πρέπει να αναλάβει την ευθύνη του!!"
Έτσι ο καθένας στρογγυλεύει τα πράγματα καταπώς τον συμφέρει και ταριαζουν στο μεγεθός του.
Να 'σαι καλά

ΦΑΙΔΩΝ ΘΕΟΦΙΛΟΥ είπε...

@ Dennis Kontarinis
Σιορ Κονταρίνη το μόνο που ξεχάσαμε σ΄ αυτή τη χώρα είναι το ΟΛΟΝ!! Δηλαδή την ουσία.
Όλα κινούνται στο πεδίο της επιφάνειας, της εκτόνωσης και του εντυπωσιασμού...

Σπύρος Δαρσινός είπε...

Φαίδωνα,θα κάνω τον δικηγόρο του διαβόλου και θα απαντήσω σαν κουκουλοφόρος στο έρωτημά σου ,που ρωτάς δηλαδή αν "έχω" κάποιο πολιτικό κίνητρο που "με" ωθεί να "κάνω" αυτά που "κάνω.
Απαντάω λοιπόν,σαν δικηγόρος του διαβόλου και φυσικά με την γλώσσα του κουκουλοφόρου .Πρόσεχε,μην με παραξηγήσεις,θα είμαι σκληρός, δικηγόρος του διαβόλου δεν είμαι?
Και φυσικά περιμένω την απάντησή σας

κ Θεοφίλου αφού με προκαλήτε θα σας απαντήσω για το αν έχω ή όχι κίνητρά.Σας λεω λοιπόν προκαταβολικά ότι έχω γι'αυτό και σπάζω τα κεραμίδια του συστήματό σου,γιατί μπάζουν από παντού πάγο που εσύ μάταια προσπαθείς να τον λιώσεις με λόγια και ποιήματα.

Γκρεμίζω τις πόρτες και τα παράθυρά σου γιατί ακούν και βλέπουν μόνο τοίχους και καθόλου κήπους και ορίζοντες.
Καίω το καταχρεωμένο βιό σου γιατί απ'αυτό σιτίζεται η φωλιά των φιδιών που ολο παχαίνουν και θεριεύουν.
Καίω τις τράπεζες γιατί τα δόντια τους ρουφάνε ,σαν αβδέλες ,το αίμα σου[Κι από πάνω επιβραβεύονται
από το κράτος με δισεκατομμυρια Ευρώ.
Δεν σέβομαι τους νόμους που ποτέ δεν τηρούν αυτοί που τους θεσμοθετούν.
Δεν μπαίνω πίσω από αρχηγούς εξαρτημένων[κομματικά] συνδικαλισ
μων που εχει αποδειχτεί ότι δεν γνωρίζουν που να υποχωρήσουν και πως να διεκδικήσουν το δικό μου αύριο .
Δεν είμαι οπαδός μιάς ειρήνης
κ Θεοφίλου που οδηγάει σε κλουβιά εξαρτήσεων.
Η δύναμη της άπληστου κεφαλαίου δεν μου αφήνει άλλη δύναμη κ. Θεοφιλου από αυτή της καταστροφής μιάς "προόδου" πλαστικών και δηλητηρίων που καταστρέφουν τον πλανήτη.
Είμαι εξαγριωμένος με την δημοκρατία σου που σουρμαλάει χρόνια τώρα την παιδεία από αλλαγή δε αλλαγή και απο παράθυρο σε παράθυρο ταμείου ανεργείας.
Δεν βγάζω εγώ στους δρόμους τα 14χρονα παιδιά ούτε τα παρασύρω σε ακρότρητες .Τα βγάζει έξω η ανυπαρξία της οικογένειας του συστήματός σου και το ντοπάρισμά τους απο το άγχος των γονιών τους που δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα με τα φροντίστηριά τους .Τα βγάζει έξω το ξεχείλισμα της ενέργειάς τους που δεν έχει γήπεδα,πάρκα και προαύλια σχολείων για να αναλωθεί.
Τα βγαζει έξω ο θυμός από το καθημερινό άκουσμα των τηλεοράσεων για την διαφθορά αυτών που τα κυβερνούν και που ορίζουν μέλλον τους
Δεν πυροβόλησα εγώ τον Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο κ.Θεοφίλου
Δεν έχει δύναμη ο διαρκώς κινούμενος πολίτης σου κ.Θεοφίλου.Τον μπόλιαζαν από πάντα και τον μπολιάζουν κάθε μέρα με αντισώματα που του δίνουνν την ψευδαίσθηση της υγείας και υποθάλπτουν την δύναμη της αντοχής.

Γι αυτό φοράω κουκούλα κ.Θεοφίλου ,γιατί ήδη έχεις καταδικάσει το πρόσωπό μου πριν καταλάβεις το λόγο του θυμού μου.

Υ.Γ.Ξερω,ότι όποια απάντηση και να δώσετε θα ειναι λογική,εδώ όμως πρέπει να δούμε πως μπορούμε να...πάμε από τη "μεριά" του κουκουλοφόρου μήπως τον φέρουμε λίγο πιό δω

ΦΑΙΔΩΝ ΘΕΟΦΙΛΟΥ είπε...

@Αγνή
Στα χρόνια της δικιάς σου γενιάς Αγνή μου αλλά και πιο πίσω, όλα είχαν περισσότερο νόημα, γεύση, και κυρίως συγκέντρωναν την προσοχή των ανθρώπων για το λόγο της διαδήλωσης. Τώρα οι άνθρωποι κλείνουν έντρομοι τα μαγαζιά τους και φεύγουν. Η ελεύθερη διακίνηση των ιδεών στα πανεπιστήμια καταργείται από το τσογλανικό δίκαιο κάποιων εκπροσώπων της πολιτικής μαγκιάς και βίας, όταν, ενώ μιλούν σε συνελεύσεις κάποιοι φοιτητές για να αναπτύξουν τις θέσεις τους, μπαίνουν αυτοί που προανέφερα , τους πλακώνουν στο ξύλο και τους πετάνε έξω από την αίθουσα επειδή δεν τους αρέσουν όσα ακούγονται... Είπε κανείς τίποτα για άσυλο;;; Ή δέρνουν τον πρύτανη με τις φράσεις: "Τώρα θα πεθάνεις κωλόγερε"
Πολύ σωστά λες:
"Από την άλλη, καταλαβαίνω απόλυτα την αγανάκτηση πολλών νέων και καταλαβαίνω ότι ο θυμός στο πλήθος .. πολλαπλασιάζεται!"

Μόνο που, την αγανάκτηση αυτή δικαιούνται να την εκφράσουν οι άνεργοι, οι πτυχιούχοι που κάνουν διανομή πίτσας με τα μηχανάκια, οι συνταξιούχοι, οι αμειβόμενοι με μισθούς πείνας, οι πολίτες που αισθάνονταιότι δεν είναι πουθενά ασφαλείς, οι νέοι που δεν βλέπουν προοπτική στο μέλλον τους ΚΑΙ ΟΧΙ ασφαλώς οι μπουκωμένοι στο χαρτζιλίκι και στο κανάκεμα της μαμάς. Όχι βέβαια οι νέοι επαγγελματίες σαν τα παιδιά του αντιπροέδρου της βουλής κ. Νιώτη, που αφού δέχτηκαν όσα πολλά και καλά τους έδωσε ο πατέρας τους για να σπουδάσουν και να αποκατασταθούν, μετά το γυρίζουν στην αντιεξουσιαστικότητα, ΕΠΕΙΔΗ αμφισβητούν τον ""επιτυχημένο"" πατέρα τους...΄
Για το βήμα στα Μ.Μ.Ε. σε ειδική εκπομπή που πολύ θα ήθελα να τους δοθεί,θα ήταν ευκαιρία να δούμε , αν μπορούν να μας πουν τι πιστεύουν και τι προτείνουν.....
Για να δοθεί έτσι η ευκαιρία να πέσουν ανάσκελα και να ξεκαρδίζονται όλα τα παρδαλά κατσίκια της χώρας...
Σ΄ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια. Δεν υπάρχει περισσότερο ή λιγότερο στα σχόλιά σου, Να γράφεις όσο και όσα θέλεις, Είναι χαρά μου.
Καλό ξημέρωμα

Σπύρος Δαρσινός είπε...

Φαίδωνα,θα κάνω τον δικηγόρο του διαβόλου και θα απαντήσω σαν κουκουλοφόρος στο έρωτημά σου ,που ρωτάς δηλαδή αν "έχω" κάποιο πολιτικό κίνητρο που "με" ωθεί να "κάνω" αυτά που "κάνω.

Απαντάω λοιπόν,σαν δικηγόρος του διαβόλου και φυσικά με την γλώσσα του κουκουλοφόρου .Πρόσεχε,μην με παραξηγήσεις,θα είμαι σκληρός, δικηγόρος του διαβόλου δεν είμαι?
Και φυσικά περιμένω την απάντησή σας

κ Θεοφίλου αφού με προκαλήτε θα σας απαντήσω για το αν έχω ή όχι κίνητρά.Σας λεω λοιπόν προκαταβολικά ότι έχω γι'αυτό και σπάζω τα κεραμίδια του συστήματό σου,γιατί μπάζουν από παντού πάγο που εσύ μάταια προσπαθείς να τον λιώσεις με λόγια και ποιήματα.

Γκρεμίζω τις πόρτες και τα παράθυρά σου γιατί ακούν και βλέπουν μόνο τοίχους και καθόλου κήπους και ορίζοντες.
Καίω το καταχρεωμένο βιό σου γιατί απ'αυτό σιτίζεται η φωλιά των φιδιών που ολο παχαίνουν και θεριεύουν.
Καίω τις τράπεζες γιατί τα δόντια τους ρουφάνε ,σαν αβδέλες ,το αίμα σου[Κι από πάνω επιβραβεύονται
από το κράτος με δισεκατομμυρια Ευρώ.
Δεν σέβομαι τους νόμους που ποτέ δεν τηρούν αυτοί που τους θεσμοθετούν.
Δεν μπαίνω πίσω από αρχηγούς εξαρτημένων[κομματικά] συνδικαλισ
μων που εχει αποδειχτεί ότι δεν γνωρίζουν που να υποχωρήσουν και πως να διεκδικήσουν το δικό μου αύριο .
Δεν είμαι οπαδός μιάς ειρήνης
κ Θεοφίλου που οδηγάει σε κλουβιά εξαρτήσεων.
Η δύναμη της άπληστου κεφαλαίου δεν μου αφήνει άλλη δύναμη κ. Θεοφιλου από αυτή της καταστροφής μιάς "προόδου" πλαστικών και δηλητηρίων που καταστρέφουν τον πλανήτη.
Είμαι εξαγριωμένος με την δημοκρατία σου που σουρμαλάει χρόνια τώρα την παιδεία από αλλαγή δε αλλαγή και απο παράθυρο σε παράθυρο ταμείου ανεργείας.
Δεν βγάζω εγώ στους δρόμους τα 14χρονα παιδιά ούτε τα παρασύρω σε ακρότρητες .Τα βγάζει έξω η ανυπαρξία της οικογένειας του συστήματός σου και το ντοπάρισμά τους απο το άγχος των γονιών τους που δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα με τα φροντίστηριά τους .Τα βγάζει έξω το ξεχείλισμα της ενέργειάς τους που δεν έχει γήπεδα,πάρκα και προαύλια σχολείων για να αναλωθεί.
Τα βγαζει έξω ο θυμός από το καθημερινό άκουσμα των τηλεοράσεων για την διαφθορά αυτών που τα κυβερνούν και που ορίζουν μέλλον τους
Δεν πυροβόλησα εγώ τον Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο κ.Θεοφίλου
Δεν έχει δύναμη ο διαρκώς κινούμενος πολίτης σου κ.Θεοφίλου.Τον μπόλιαζαν από πάντα και τον μπολιάζουν κάθε μέρα με αντισώματα που του δίνουνν την ψευδαίσθηση της υγείας και υποθάλπτουν την δύναμη της αντοχής.

Γι αυτό φοράω κουκούλα κ.Θεοφίλου ,γιατί ήδη έχεις καταδικάσει το πρόσωπό μου πριν καταλάβεις το λόγο του θυμού μου.

Υ.Γ.Ξερω,ότι όποια απάντηση και να δώσετε θα ειναι λογική,εδώ όμως πρέπει να δούμε πως μπορούμε να...πάμε από τη "μεριά" του κουκουλοφόρου μήπως τον φέρουμε λίγο πιό δω

Ελένη Λιντζαροπούλου είπε...

@
κ. Σπύρο μας, μακάρι κάτω από τις κουκούλες να κρύβονταν τέτοιες σκέψεις… δεν κρύβονται όμως, απλά γιατί η ουσιαστική αντίδραση προς μια κοινωνία σαθρή και αλωμένη, η απεγνωσμένη αντίδραση που κρύβει πάθος για το καλό δεν κουκουλώνεται. Στέκει μόνη, ορθή, εμπρός, αντιμέτωπη με όλους. Είναι συνειδητή και όχι τυφλή. Δεν τα απορρίπτει όλα. Κρατάει από το παρελθόν το καλό, και εμποτίζει την κοινωνία με το καλύτερο που είναι η δυναμική και καθαρή ματιά της.

Δεν κάνατε τον δικηγόρο του διαβόλου κ. Σπύρο μας… δεν τα καταφέρατε… παραμείνατε ένας διαβολεμένα έξυπνος και ευαίσθητος ποιητής. Ένας άνθρωπος που δικαιούται να χτυπάει αλύπητα το σύστημα διότι δούλεψε σκληρά, πρόσφερε, γεύτηκε τις αντιξοότητες, ονειρεύτηκε και στάθηκε όρθιος πάνω απ’ αυτά.

Καλό σας ξημέρωμα.

ΦΑΙΔΩΝ ΘΕΟΦΙΛΟΥ είπε...

@Σπύρος
Σπύρο μου πολύ ωραία η ιδέα σου για το σχόλιο του κουκουλοφόρου. Σου/του απαντώ λοιπόν αφού απευθύνεσαι/ται σε μένα.

Αγαπητέ Κουκουλοφόρε
Αν πράγματι είχες αυτά τα κίνητρα που αναφέρεις, θα ήμουν μαζί σου και θα προσπαθούσα βέβαια να σε πείσω να αλλάξουμε τον τρόπο δράσης και να τον συστηματοποιήσουμε αλλά και να έχουμε έτοιμη την πρότασή μας τι θα βάλουμε στη θέση εκείνου που θέλουμε να καταστρέψουμε. Γιατί η καταστροφή είναι το πιο εύκολο πράγμα, που σε βοηθάει να κολλάς και μια ετικέτα πάνω σου και να αυτοαποκαλείσαι με διάφορους τίτλους: Όπως αναρχικός, αντιεξουσιαστής, αναρχοαυτόνομος, και να σε κάνουν όλα αυτά να νιώθεις κάτι, κυρίως όταν δεν είσαι.
Πέρα από όλα αυτά όμως, δεν έχεις πείσει κανέναν για τα όσα κάνεις και ούτε ασφαλώς για τα κίνητρα που λες ότι έχεις. Δεν έχεις κανέναν πολίτη πείσει ούτε τον έχεις πάρει με το μέρος σου. Είσαστε οι ίδιοι και οι ίδιοι. Το μόνο που καταφέρνετε με τις καταστροφές και την τυφλή βία, είναι να γίνεστε νεροκουβαλητές στο μύλο της ακροδεξιάς που βρίσκει αιτία για να δυναμώνει...
Αν είχες αυτά τα κίνητρα που λες, θα είχες και άλλο μέγεθος, άλλο ανάστημα. Μπορεί να διαφωνούσα μαζί σου αλλά θα σε σεβόμουν. Δυστυχώς, όπως έχεις μέχρι τώρα αποδείξει είσαι μόνο τζάμπα μάγκας. Η αμφισβήτηση των "επιτυχημένων" γονιών σου δεν είναι λόγος να κάνεις όσα κάνεις. Η ανία που σε σπρώχνει να βιαιοπραγείς δεν είναι ούτε αυτή επαρκής λόγος. Η καλοπέραση σου με τα χρήματα του καπιταλιστή μπαμπά σου σε κάνει μάγκα εκ του ασφαλούς. Τα κείμενά σας που έχουν διαρρεύσει κατά καιρούς και οι ανάπηρες απόψεις σας, δείχνουν αλληλοσυγκρουόμενες θέσεις και σκέψεις και κυρίως τρικυμία εν κρανίω... που σημαίνει κυρίως ανεξέλεγκτη συναισθηματική κατάσταση.
Έμένα με κατηγορείς ως ανίσχυρο με τον ""Δημοκράτη μου σε κίνηση"" μεσα στο σύστημα που ζούμε. Δεν ξέρω μπορεί να είναι κι έτσι. Πάντως πρέπει να σου πω ότι αφομοιώνω δημιουργικά όλες τις ενδιαφέρουσες σκέψεις των συνανθρώπων μου για να να γίνω καλύτερος "δημοκράτης σε κίνηση" και αντίστοιχα προσπαθώ να επιδράσω θετικά στους άλλους και με τη δική μου σκέψη, λειτουργώντας απλά και αυτονόητα μέσα σ'ένα άτυπο σχολείο ζωής και πολιτικής, μήπως σιγά σιγά γίνουμε περισσότεροι και δράσουμε σταδιακά σαν ένζυμα που μεταβάλλουν τον μούστο σε κρασί. Ζήσε Μάη μου θα πείς. Ε, αυτός είναι ο δρόμος μου, σταθερός, συγκεκριμένος, ίσως και ουτοπικός αλλά που ενισχύει τη σκέψη κι όχι να την καταστρέφει με τσιτάτα, ατάκες και συνθήματα που καταδικάζουν την ανθρώπινη σκέψη στο περιθώριο. Όταν ο λόγος είναι δυνατός και πειστικός και περάσει στο μυαλό ενός ανθρώπου, σίγουρα κάτι συντελείται. Δεν ξέρω τι συντελείται μετά από την στάχτη που προκάλεσε μία μολότωφ...
Όταν λοιπόν αποφασίσεις αγαπητέ κουκουλοφόρε και νιώσεις την ανάγκη να μιλήσεις, τότε θα σε περιμένω να βγάλεις την κουκούλα και να καθίσεις απέναντί μου. Όπως κι εγώ. Με καθαρό πρόσωπο. Σου υπόσχομαι ότι θα είμαι μαζί σου ειλικρινής. Πολύ περισσότερο από τους φίλους σου που τα σπάτε.
Και θα είναι μεγάλη επιτυχία και για τους δυο μας, αν συζητώντας ,βρούμε ένα δρόμο να πορευτούμε ΜΑΖΙ χωρίς καμία απολύτως άσκηση βίας.
Θα είμαι πάντα εδώ.

κουκουλοφόρος είπε...

Aγαπητέ Θεοφίλου,εμένα να μην μιλάτε έτσι,γιατί δεν είμαι μόνος μου ΕΓΩ
ΕΜΕΝΑ που με βλέπετε,την κουκούλα που φοράω την έχω μοιραστεί πολλές φορές με ανθρώπους του νόμου,κι αν θέλετε να μάθετε δεν με θρέφει ο πατέρας μου αλλα άλλες σοβαρές υπηρεσίες που αναγνωρίζουν τις πολύτιμες γι αυτούς υπηρεσίες μου.Αναγωρίζουν το θάρρος μου,το έργο μου και μου αρέσει που με χρειάζονται και λένε ότι θα με χρειάζονται και αύριο και μεθαύριο .Τι νομιζετε ?είμαι χρήσιμος ΕΓΩ .Ναι είμαι χρήσιμος και δυνατός.Και μην νομίζετε ότι δεν σας ξέρω κ Θεοφίλου,σας ξέρω και πολύ καλά μάλιστα .Εχω μπει πολλές φορες στο "ΚΑΦΕΝΕΙΟ"σας για να το σπάσω,αλλα ,δεν ξέρω γιατί κάθε φορά φεύγω χωρίς να το κάνω.
Ρώτησα μιά μέρα τον αρχηγό μου και μου είπε ξερά να σας μισώ,αλλά δεν μπορώ να μισώ .Εμένα με μάθανε να καίω και να σπάζω ,δεν με μάθανε να μισώ ,γιατί,λέει, όποιος μαθαίνει να μισεί μπορει και να αγαπάει και εγω δεν θελω να αγαπώ .Μπορεί να είναι κι αυτό το κάτι άλλο που έχετε εσείς,να, μιά αλλιώτικη φερσιά ,που δεν την καταλαβαίνω,που με κολώνει και δεν έχω και τη δύναμη να την πειράξω.Κάποια μέρα όμως θα μπω στο "ΚΑΦΕΝΕΙΟ" και θα τα κάνω όλα γυαλιά καρφιά .Για να μάθετε να μην μου μιλάτε ΕΜΕΝΑ έτσι.
Οσo για σας BIG MAMA να συγχωράτε που δεν σας καταλαβαίνω και θα σας έφτιαχνα και σας.Και να βράσω το Σπύρο σας.

Αστοριανή είπε...

( της... μακριάς Παρασκευής!!! το τροπάριο)

...τούτο τον καιρο, πολλοί και πολλά με (μας)απασχολούν κι ο καιρός δεν φτάνει...
παρ' όλ' αυτά, φίλοι μου
Φαίδωνα και Σπύρο...(Χρόνια σου πολλά για μεθαύριο)
ως και λοιποί σχολιαστές, σας χάρηκα και γι' αυτό προτίμησα να πω κάτι:

Φαίδωνα,
πόσες φορές έχω εξοργιστεί κυριολεκτικά με τα μέσα που χρησιμοπούν οι ...όποιοι, νεολαίοι και όχι για να βρούν το δίκιο τους!
Κατανοώ τον Σπύρο, μα... για πήγαινε κάμποσα χρόνια πίσω, Φίλε μου, και θυμήσου αν "κόταγες" να αντιμιλήσεις στον πατέρα ή να μή σεβαστείς τον ηλικιωμένο...κ.α.
Πατούσες τη γη -συχνά ξυπόλητος- και ενώ μπορεί να "ντρεπόσουν" εκείνον που σ' έβλεπε, επικοινωνούσες με το χώμα, τη λάσπη, την σκόνη... αγαπούσες τη γη και την Γη!
Σ' έπνιγε το ποτάμι? μάζευες τα στρώματα στο τραπέζι της κουζίνας, ως που να καταλαγιάσει η ορμή του λασπωμένου νερού... κι έτρεχες στου γείτονα ή και πάρα κάτω να ενδιαφερθείς αν ζουν, αν έχουν ανάγκη για οινόπνευμα, καθαρό πόσιμο νερό, ψωμί... κ.λ.π.

Αυτή η γενιά ,έφτιαξε την προκοπή της, ιδίως στην πρωτεύουσα για να είναι τα παιδιά τους πιο κοντά στα πανεπιστήμια, να μορφωθούν...
που οι σημερινοί νέοι καίνε, σπάνε, κι ότι άλλο...
κι εμείς, από "ενοχή" !!!! παίρνουμε το μέρος τους, παίρνουμε κι ασφάλειες, "-θα τα πληρώσουν οι...ασφ'αλειες, " μάθαμε να λέμε,
μια από φόβο, μια από " η... αρκούδα κι ο γύφτος, στου πλαϊνού; θα 'ελθει και στο δικό σου..."

χιονίζει; - να τα καθαρίσει ο...δήμος... ή ο άλλος...

πετάμε σκουπίδια; μα... αφου το ίδιο κάνει κι ο άλλος, κοίτα τον...

σε....προσπερνάει στριμωχτά με το αυτοκίνητο... σου ρίχνει και μια μούντζα...

(πού βρήκα όρεξη;... ΝΥΣΤΑΖΑ. Δώδεκα η ώρα... αύριο θα πάμε στο χορό των Αθηναίων, δεν αιστανόμουν και τόσο καλά με τα πρόσφατα βαρύτερα παυσίπονα... μα πρέπει να πάμε...)

Φίλοι μου, ναι, είχαμε τρομερές ερωτήσεις... πού πάμε; γιατί μερικοί-μερικοί είναι περισσότερο προνομοιούχοι από μας; γιατί ΟΛΟΙ ψάχνουν μια θέση στο δημόσιο και να ΜΗ μας εξυπηρετούν... Γιατί να μας έχουν "φάκελλο" γιατί... ΓΙΑΤΙ...
γιατί πουλούν τη γη για ένα διαμέρισμα στην πρωτεύουσα... κ.λ.π.
γιατί το ενοίκιο να είναι ακριβότερο από τις δόσεις...
άρα? ΕΜΕΙΣ φταίμε.
Κάναμε μια γενιά ευκαιριάκηδες, ασεβείς, δήθεν ονειροπόλους ν' αλλάξουν την κοινωνία...

Η κοινωνία, τρέχει αλματωδώς, και ούτε εμείς ούτε τα παιδιά μας την προφταίνουν...
Ζουν τι πιο πολλές ώρες έξω από το σπίτι, μ΄ένα κινητό στο ένα χέρι κι ένα φραπεδάΚΙ στο άλλο...
συζούν ...και το θεωρούν 'οτι "μαιθαίνει" ο ένα τον άλλο,... ξανοίγονται σε πειρασμούς που ΔΕΝ τους είχαν σκεφτεί οι γονείς, χρόνια πριν...
δημιουργούν παραπανήσια έξοδα και ποιος θα τα πληρώσει...

Λείπω 39 χρόνια, σε μια χώρα που όσο κι αν ήμουν προετοιμασμένη (λόγω σπουδών -για την Ελλάδα, βρε... το!-) και εδώ, διορίστηκα αμέσως,
γυρίζω με λαχτάρα στην Ελλάδα, και ΔΕΝ μοιάζει δική μου...
οι δικοί μου, δεν είναι δικοί μου!!! τα παιδιά μου, δεν είναι συγγενείς τους...
για τους φίλους? τα χρήματά μου,... δεν φτάνουν για να κάνω "ζωή" απλόχερη, απερίσκεπτη, που να τους εντυπωσιάζει, ώστε να πάψουν την εθνική κλάψα!

...ό,τι μου ανήκει,νεότης, σπουδές, ενοίκια, φόροι, η Πατρίδα μου είναι επιτέλους! δεν είναι δικό μου!
και λυπάμαι. Πολύ. Κρυφά και φανερά.
Μα ΔΕΝ σπάζω, δεν προωθώ τα μολότωφ κ.λ.π. για να πάρω το μέρος των "παιδιών"
και ...οι φωτιές;
τα παιδιά φταίνε;
ποιοι τις βάζουν; ποιοί τους καλύπτουν; και τα παράνομα;
τα ναρκωτικά; η διακίνηση,
η διάλυση της οικογένειας, η ασύστολη επίδειξη των ... ικανοτήτων στις κραββατοκάμαρες ή στις ... νεκροφόρες!!!!
τα βλακώδη έργα στις καθημερινές παρουσιάσεις...
τα παιδιά φταίνε;

Ξεσκίστε τις κουκούλες! να δείτε ποιοί κρύβονται από κάτω , και "πίσω" απ' αυτές!!!!!!!!!!!!!!!
Δεν υπάρχει "δικηγόρος του διαβόλου"
Όλοι "διάβολοι" είναι- είμαστε, εν προκειμένω...

κι εγώ; ξάγρυπνη, κι ο Δημήτρης διαμαρτύρεται...
Γεια σας,
Γιώτα,
Σπανού, του Δ. Στρατή!
Αιγιο- τισσα, Αστοριανή, νησιώτισσα από το... μακρονήσι= (Λονγκ ΆΙλαντ)... ούτε κι εγώ ξέρω!
... αν βάλω καμιά... χάρτινη, θα καταλάβετε!
καληνύχτα! καλημέρα!
(συγγνώμη!)

Ελένη Λιντζαροπούλου είπε...

Αγαπημένο τραγούδι...

Για τον κ. Σπύρο μας που καταλαβαίνει...


http://www.youtube.com/watch?v=yQMwM7rROM4


Η Δίκοπη Ζωή...

Απ' το κακό και τ' άδικο διωγμένο
κι όπως ενήστευες τη δίκοπη ζωή,
σε βρήκα ξαφνικά σημαδεμένο
να σ' έχει ο κάτω κόσμος ξεγραμμένο
κι ο πάνω κόσμος να 'ναι οι τροχοί
που σ' έχουν στα στενά κυνηγημένο...

Και πήρες του καιρού τ' αλφαβητάρι
και της αγάπης λόγια φυλαχτό,
για να βρει πάλι ρίζα το χορτάρι
και πήρες την ελπίδα και τη χάρη,
ψηλά να πας να χτίσεις κιβωτό
με την ελπίδα μόνο και τη χάρη...

Μα πως να μην ξεχάσεις την αυλή σου
και την παλιά τη γνώμη καθενός,
όσους κρυφά περπάτησαν μαζί σου
να σημαδεύουν πάλι τη ζωή σου
και να σαι το πουλί κι ο κυνηγός
στις μαύρες λαγκαδιές του παραδείσου...

Κρυφά και φανερά σ' ακολουθούνε
οι συμμορίες κι οι βασανιστές
και ψάχνουν μέρα - νύχτα να σε βρούνε,
μα δεν υπάρχει δρόμος να διαβούνε
γιατί ποτέ δεν ήταν ποιητές,
το χώμα που πατούν να προσκυνούνε..


Την Καλημέρα μου σε όλους.

Αγνή είπε...

Αν επιτρέπετε, θα ήθελα να τρυπώσω στη συζήτησή σας Φαίδωνα και Κουκουλοφόρε!Λες φίλε Κουκουλοφόρε στο σχόλιό σου:
.."και λένε ότι θα με χρειάζονται και αύριο και μεθαύριο .Τι νομιζετε ?είμαι χρήσιμος ΕΓΩ .Ναι είμαι χρήσιμος και δυνατός"..Με τρομάζει όταν -σε συλλογικές προσπάθειες- κάποιοι/ες γράφουν το εγώ με κεφαλαία γράμματα. Δεν ξέρω αν η γνήσια συλλογικότητα εμπνέει να γράφεται το εγώ με κεφαλαία, ανεξάρτητα πόσο χρήσιμοι/ες ή δυνατοί/ές νιώθουμε.

Και με στεναχωρεί ακόμη ένα: ότι αυτή τη στιγμή που γράφω το σχόλιό μου..νιώθω φόβο. Διάβασα την αντίδρασή σου στη big mama, Κουκουλοφόρε :"Οσo για σας BIG MAMA να συγχωράτε που δεν σας καταλαβαίνω και θα σας έφτιαχνα και σας.Και να βράσω το Σπύρο σας". Ξέρω ότι προφανώς η απάντησή σου και σε μένα θα είναι σχετική, και πραγματικά δεν μου αρέσει να προκαλώ τέτοιες αντιδράσεις. Αλλά, φαντάζομαι ότι θα συμφωνείς, ότι ακόμη κι αν κάποιος/α φοβάται, οφείλει να λέει τη γνώμη του/της.

Ο φόβος όμως που νιώθω αυτή τη στιγμή για τη δική σου αντίδραση, μοιάζει με το φόβο μου να πω τη γνώμη μου και σε κάποιους/ες που έχουν εξουσία (θεσμοθετημένη με κρατικούς όρους). Τι να το κάνω, Κουκουλοφόρε, να παλεύεις για κάτι πιο δίκαιο (που συμφωνώ απόλυτα μαζί σου, καθώς και άνεργη είμαι και έχω συμμετάσχει σε προσπάθειες να γίνουν πιο δίκαια τα πράγματα, και γυναίκα είμαι που κι αυτό ακόμη με θέτει στις ομάδες που δέχονται διακρίσεις) αν και εσύ μου προκαλείς φόβο??Και πώς να βγω μαζί σου στο δρόμο (που θα βγω ούτως ή άλλως όταν το νιώσω) και να ενώσω τη δύναμή μου όταν.. σε φοβάμαι?



Καταχράστηκα, Φαίδωνα, για μια ακόμη φορά το χώρο σου αλλά ο διάλογος ήταν...προκλητικός!!

Ελένη Λιντζαροπούλου είπε...

Η φίλη μας η Veronika από την Ισπανία, μου έδωσε ένα βραβείο.

http://hel-leniko.blogspot.com/2009/12/un-libro-un-premio.html

Θέλησα να το μοιραστώ μαζί σας, αφου είναι ένα βραβείο φιλαναγνωσίας.

Ένα βραβείο που αρμόζει ουσιαστικά σ' αυτό που συμβαίνει εδώ στο Καφενείο και στην καλή μας παρέα.

Την ευχαριστώ και εδώ...
Και με την ευκαιρία, σας ευχαριστώ όλους... δίνετε νόημα σ' αυτό που λέμε "ιστολογείν" και στην επικοινωνία μας στο διαδίκτυο.

ΥΓ... Αγνή, δεν θα μπορούσε να εκφραστεί καλύτερα η πραγματικότητα και η αλήθεια από τον τρόπο που την εκφράζεις με το ερωτημά σου.

"Και πώς να βγω μαζί σου στο δρόμο (που θα βγω ούτως ή άλλως όταν το νιώσω) και να ενώσω τη δύναμή μου όταν.. σε φοβάμαι?"

Ναι... έτσι είναι. Αν υπάρχουν σκεπτόμενοι κουκουλοφόροι και δεν είναι όλοι υποχείρια σκοτεινών μηχανισμών, ίσως καταλάβουν την ζημιά που τελικά κάνουν.

ΦΑΙΔΩΝ ΘΕΟΦΙΛΟΥ είπε...

@Αστοριανή
Γιώτα μου αποτύπωσες το κοντινό παρελθόν μαζί με το παρόν σαν μια ενότητα με μια πολύ ενδιαφέρουσα οπτική:

"ΕΜΕΙΣ φταίμε.
Κάναμε μια γενιά ευκαιριάκηδες, ασεβείς, δήθεν ονειροπόλους ν' αλλάξουν την κοινωνία...

Η κοινωνία, τρέχει αλματωδώς, και ούτε εμείς ούτε τα παιδιά μας την προφταίνουν...""

Πικρή διαπίστωση. Αλλά αληθινή. Και τώρα διεκδικούν, χωρίς να ξέρουν τι, αφήνοντας να λειτουργεί μόνο μια καταστροφική μανία, μια εκτόνωση οργής, δημιουργώντας έτσι αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που ίσως επιδίωκαν.

Σ' ευχαριστώ για το εκτεταμένο και πολύτιμο σχόλιό σου για την τρέχουσα αλλά και την παρελθούσα πραγματικότητα και ελπίζω ο Δημήτρης να μη διαμαρτυρηθεί έντονα για την πολυπραγμοσύνη σου...

ΦΑΙΔΩΝ ΘΕΟΦΙΛΟΥ είπε...

@Κουκουλοφόρος

Αυτή που περιγράφεις είναι μια από τις πολλές πλευρές σου. Η πιο άσχημη, ή πιο επικίνδυνη, η πιο εφιαλτική. Γι αυτό, όσοι κουκουλοφόροι δεν έχετε αυτή τη πλευρά του παρηλαγμένου χαφιέ των υπηρεσιών, σας συμφέρει να βγάλετε την κουκούλα σας για να σας ξεχωρίζουμε. Αλλά έχετε και το πρόβλημα της δειλίας σας, μη σας πιάσουν να καταστρέφετε και βάλλουν το πατέρα να πληρώσει τις ζημιές... Όσο για το καφενείο κουκουλοφόρε μου, κι αν το σπάσεις, τις ιδέες του και τον πλούτο των σχολίων ούτε που θα μπορέσεις τις αγγίξεις. Και αυτές έχουν σημασία.

ΦΑΙΔΩΝ ΘΕΟΦΙΛΟΥ είπε...

@Αγνή
Μα Αγνή μου ποια κατάχρηση χώρου; Το πιο όμορφο απ' όλα είναι να γίνεται συζήτηση, να επικοινωνούμε και να ειπράττουμε αμφίδρομα τον πλούτο των απόψεων. Να μπαίνεις λοιπόν με...φόρα.
Στο σχόλιό σου επισημαίνεις ένα σημαντικότατο θέμα: Τον φόβο που προξενεί η επιθετικότητα του κουκουλοφόρου στους πολίτες. Που σε κάποιους επενεργεί αποτρεπτικά. Έτσι τρίβει τα χέρια της η ακροδεξιά... Εχω κατέβει άπειρες φορές στο δρόμο και θα κατεβώ πάλι όποτε χρειαστεί.. Πάντως σε διεκδικητικές διαδηλώσεις ή διαδηλώσεις απότισης τιμής σε μεγάλες επετείους ΄κοινωνικών αγώνων, οι κουκουλοφόροι, όπως ήδη ξέρουμε, κρύβονται ή παρεισφρύουν μέσα σ' αυτές για να δράσουν εκ του ασφαλούς. Αυτό για επιβεβαίωση της άποψης που εξέφρασες. Εμείς όμως θα κατέβουμε παρά το φόβο. Δεν θα τους περάσει...

ΦΑΙΔΩΝ ΘΕΟΦΙΛΟΥ είπε...

@Big Mama
Συγχαρητήρια Big Mama για το βραβείο φιλαναγνωσίας και αναγώρισης! Tο αξίζεις με το παραπάνω. Αυτού του είδους τα βραβεία, δημιουργούν και ωραίες φιλίες. Μερικές δε από αυτές, δένουν για τα καλά. Το "Καφενείο του Θεού" χαίρεται μαζί σου.

Ελένη Λιντζαροπούλου είπε...

@
Φαίδωνα, ένας αγαπημένος μου φίλος μου είπε πρόσφατα κάτι πολύ όμορφο και σοφό... "Και ο Βασιλιάς θέλει το δώρο του"...
Αυτό το δώρο φιλίας από τη Veronica που εγώ με τη σειρά μου το χάρισα σ' εσάς και το Καφενείο, μ' έκανε να νιώσω λίγο ως παιδί.

Αυτές τις μέρες των Χριστουγέννων, ομολογώ, γίνομαι λίγο παιδί. Χαίρομαι εύκολα με απλά πράγματα, έχω ανάγκη να χαρίζω δώρα, έχω ανάγκη να ζουζουνίζω με τις φίλες μου, δακρύζω εύκολα... γενικά είμαι λίγο στα ζαχαρένια σύννεφα μιας εφηβικής ευαισθησίας.

Χαίρομαι να μοιράζομαι μαζί σας την χαρά μου και χαίρομαι διπλά που υπάρχει το Καφενείο για να δώσω εγώ με τη σειρά μου το βραβείο της Veronica.

Να είστε καλά.

Ανώνυμος είπε...

Δε θα είμαι ειλικρινής αν δεν αναφέρω ότι ο Φαίδων, και στην ανάρτηση και στα σχόλια, δεν προσπάθησε να πλησιάσει την υπόθεση του κουκουλοφόρου κι από τις δύο μεριές.
Γενικά όμως, η ομήγυρις έχει γίνει ο δημόσιος κατήγορος ενός ανυπεράσπιστου κατηγορούμενου, που όχι με δικανική επιχειρηματολογία, αλλά με φιλολογική παγίωση καταδικάζει ολομελές τον ανυπεράσπιστο κατηγορούμενο.
Κι όταν ο ποιητής βλέπει το παράδοξο - αλλιώς, τι ποιητής θα'ταν - και αναζητά τα πνευματικά κίνητρα της δράσης στην πραγματικότητα της ανθρώπινης ύπαρξης, εξακοντίζεται κι αυτός με τον ίδιο πάγιο τρόπο.
Οπως φαίνεται, καθοριζόμαστε από τη γνώση και τα πάθη μας. Και είναι κρίμα: σαν κληρονόμοι αυτού του θαυμάσιου κόσμου που μας άφησαν οι πρόγονοί μας, εμείς να μη μπορούμε να βάλουμε το νερό στ'αυλάκι.
Νίκος Λιψάνος, Manhattan

ΦΑΙΔΩΝ ΘΕΟΦΙΛΟΥ είπε...

@Βig Mama
Σ' ευχαριστώ Mama για το βραβείο φιλανάγνωσης, που ανήκει στους θαμώνες του "Καφενείου" στην ανάγνωσή τους και στα σχόλιά τους.
Όσο για τα συναισθήματα Mama, άλλοι στρέφονται στην παιδικότητά τους και άλλοι δεν θέλουν ούτε να τη θυμούνται. Για όλα υπάρχει μια εξήγηση. Χαίρομαι πάντως που έχεις μια ωραία όαση διαφυγής: Την παιδικότητα και παρελκόμενά της προσαρμοσμένα σε μια άλλη ηλκία.
Να 'σαι καλά.

Ελένη Λιντζαροπούλου είπε...

Αγαπητέ Φαίδωνα, η παιδικότητα έχει ασφαλή καταφύγια ακόμη και όταν υπήρξε σκληρή.

Τα δικά μου καταφύγια έχουν ονόματα: Ελένη, Ελένη, Χρήστος και Τάσος. Οι γιαγιάδες και οι παππούδες μου.
Εκεί επιστρέφω και θα επιστρέφω πάντα. Είναι το ορμητήριό μου για το τώρα.

Πλατείασα... καλό απόγευμα.

ΦΑΙΔΩΝ ΘΕΟΦΙΛΟΥ είπε...

@Nίκος Λιψάνος
Νίκο μου επίτρεψέ μου να απαντήσω στα σχόλιά σου τα ακόλουθα:

Η ομήγυρη που αναφέρεις είναι ένα τμήμα της κοινής γνώμης, που μπορεί να καταδικάζει αλλά δεν έχει την εξουσία να στέλνει στη φυλακή κανέναν "ανυπεράσπιστο!! " ούτε καν προστατευμένο ένοχο!
Η κοινή γνώμη όπως θα ξέρεις δεν φιμώθηκε ποτέ και από κανέναν και η όποια καταδίκη της σε φαινόμενα ή πρόσωπα έχει μόνο ηθική αξία.
Η δε καταδίκη, στη περίπτωσή μας, ή όχι, στηρίζεται σε συγκεκριμένα γεγονότα, που έχουμε την ατυχία και την ψυχική οδύνη να τα βλέπουμε στην τηλεόραση. Βέβαια σε μια δημοκρατία, δεν μπορεί ο καθένας να κάνει ό,τι θέλει. Αν μπορεί, τότε δεν έχω καμιά αντίρρηση να μεταφερθούμε στο δίκαιο της φύσης, δηλαδή στη ζούγκλα. Μόνο που ο Θεός ο ίδιος θα αναρωτηθεί: "Τότε γιατί σας έδωσα ΝΟΥ και ΓΛΩΣΣΑ που τα άλλα όντα δεν έχουν; Συνεπώς, Νίκο μου, η επιχειρηματολογία δεν είναι φιλολογική αλλά στηρίζεται σε γεγονότα, που πλήττουν βάναυσα άλλους συμπολίτες μας που δεν χρησιμοποιούν βία.
Η δικανική επιχειρηματολογία ασκείται στο δικαστήριο, το οποίο συχνά λαβαίνει υπ' όψη ΚΑΙ το σφυγμό της κοινής γνώμης...
Ο """ανυπεράσπιστος" όπως αναφέρεις κατηγορούμενος,(κουκουλοφόρος) δεν είναι ανυπεράσπιστος διόλου: Τον προστατεύουν ο αφνιδιασμός της επιθετικότητάς του, η κουκούλα και κυρίως η ανοχή της Δημοκρατίας. Δεκάρα δε δίνει, αν δεν συλληφθεί, για την καταδίκη, της κοινής γνώμης ή της ομήγυρης όπως λες.
Ανυπεράσπιστοι είναι μόνο όσοι πέφτουν θύματα της καταστροφικής του μανίας: Οι καταστηματάρχες, οι υπάλληλοι που δουλεύουν στα καταστήματα και θα μείνουν άνεργοι, οι ιδιοκτήτες αυτοκινήτων, οι πόλεις που μετατρέπονται σε πεδία μαχών, εμείς όλοι και κυρίως η Δημοκρατία.
Ο συγκεκριμένος ποιητής, ανήκει και αυτός στη κοινή γνώμη και σε κάθε περίπτωση, δεν μπορεί να δεχθεί τη βία στον 21ο αιώνα απ' όπου κι αν αυτή προέρχεται.
Το δημοκρατικό πολίτευμα της Αθήνας΄που πάνω του καρποφόρησε ο μεγαλύτερος πολιτισμός του κόσμου, δεν είχε ποτέ τέτοια φαινόμενα. Τα προβλήματά τους, ακόμα και αυτό της...ανίας. έβρισκαν πάντα τρόπο να το λύσουν. Το μόνο που μας συνδέει με αυτούς τους ανθρώπους είναι η γλώσσα. Τίποτ' άλλο. Δεν είναι εύστοχο λοιπόν να μιλάμε για προγόνους...αλλά για τους προγόνους της ανθρωπότητας.
Εκτός από τα πάθη και τη γνώση μας, όπως λες, καθοριζόμαστε και από την καλλιέργειά μας, την αισθητική μας και τον πολιτισμό μας, αν έχουμε...
Αυτά τα φλύαρα Νίκο μου για το καλό της συζήτησης.

οινοχόοος είπε...

Kαλοί μου φίλοι
Θα λείψω γιά λίγες ημέρες από το "ΚΑΦΕΝΕΙΟ"
Οι κάνουλες των βαρελιών ανοίγουν από αριστερά.Οποιος πιάνει το πρωτο ποτήρι να αφηνει να τρεξει λίγο γιατί πιάνει κουνούπια η κάνουλα .Οχι ασωτείες όμως...
"BIG MAMA" Σε ευχαριστώ για το "δίκοπο μαχαιρι"ειναι ενα ποίημα που με εκφράζει σε πολλά.
Το τελευταίο εξάστιχο με κάρφωσε....

ΚΑΛΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ

Ελένη Λιντζαροπούλου είπε...

@
κ. Σπύρο μας... επιστρέφοντας θα τα βρείτε όλα στη θέση τους.

Γρήγορη επάνοδο με καλά καλά νέα και μια και θα λείψετε... να ευχηθώ σήμερα για την ονομαστική γιορτή σας.

Να είστε πολύχρονος, να σας χαίρονται και να σας χαιρόμαστε.

Τα σέβη και την αγάπη μου καλέ μας καλέ μας φίλε.

Ανώνυμος είπε...

Τα πράγματα δεν είναι άσπρα ή μαύρα, ούτε οι αγώνες σωστοί ή λάθος. Οι αγώνες είναι δίκαιοι.
Και αυτό που έγινε και πέρυσι και φέτος τον Δεκέμβρη (επετειακά δυστυχώς και μόνον) για μένα ήταν δίκαιο.
Δεν έπρεπε να μείνει κολυμπιθρόξυλο όρθιο.

Η δημοκρατία δολοφονεί. Η δημοκρατία είναι βίαιη μ' εμάς. Και μας ευνουχίζει και μας τυφλώνει.

Νεκροί σε εργατικά ατυχήματα, δολοφονημένοι μετανάστες σε Α.Τ., καταμερισμός της ζωής μας σε ζώνες, 8ωρο δουλειάς, 8ωρο κατανάλωσης 8ωρο ύπνου- έτσι για να ξεκουραστεί ο κατα τ' άλλα υπνωτισμένος εγκέφαλος.

Καμία επικοινωνία, φίλοι απο το ίντερνετ, τους βλέπουμε σκαστά μόλις τελειώσει η δουλειά για ένα βιαστικό εσπρέσσο, πληθαίνουν τα μπλογκς και τα φέισμπουκ, αραιώνουν οι σχέσεις, λιγοστεύει το σεξ αχνοφαίνονται τα χαμόγελα, καπνοί, τσιγάρα, καρκίνος, βιασύνη, κανείς πια δεν κοιτάζει να βρει τον ήλιο, να ψωνίσω κάτι όμορφο, να μοιάζω όμορφη εξωτερικά, γιατί μέσα μου δεν ξέρω πως είμαι, δεν προλαβαίνω, δεν θέλω, δεν με νοιάζει πια.
Εναλλακτικά μπαρ, οικολογία, αριστερά, συλλογές υπογραφών, ταφόπλακες των κινημάτων, καταπραϋντές των τύψεων, των ενοχών, κανένα γλέντι σε σπίτι που και που κι ύστερα πάλι δουλειά, διακοπές όταν μου πουν, δουλειά, δουλειά, πρέπει να κάνω οικογένεια, δουλειά, πρέπει, πρέπει να βρω άντρα, πρέπει πρέπει, αχ θα πάρω καινούριο αμάξι- τι κι αν δούλευα τόσα χρόνια, θα έχω καινούριο αμάξι και το παιδί μου θα σκοτωθεί στο 182ο χλμ Αθηνών- Λαμίας, αλλά με καινούριο αμάξι,

Κομμωτήριο, γυναστήριο, είμαι έγκυος στο δέυτερο παιδί, καμιά παράσταση στο θέατρο, άδεια τοκετού κι ύστερα από λίγες μέρες πάλι πίσω, δουλειά, πενθήμερο, ασφάλιση, ένσημα, μισθός, δεκαπενθήμερο δουλειά, μια μισθωτή σκλάβα κι εγώ, να πάρω καινούρια γραβάτα στο Νίκο, έχει γενέθλια αύριο, να πάρω και μάσκαρα για μένα, μήπως να κάνω λεύκανση στα δόντια;; θα φτιάξω μπιφτέκια για μεσημέρι, έχω αρχίσει και γερνάω σε δύο μήνες βγαίνω στην σύνταξη, ο μεγάλος μπήκε στο πανεπιστήμιο, έχω τα παιδιά μου την υγειά μου, τον καλό μου, την γάτα μου, δουλειά, η μικρή μου η κόρη πήρε υποτροφία, τελευταία μέρα στη δουλειά, 40 χρόνια δουλειά, όλη μου η ζωή δουλειά, ήμουν καλή, διαφημίστρια, 10-12 ώρες την ημέρα, τα παιδιά μου μεγάλωσαν, φύγαν από το σπίτι! Πότε;

Μάλλον θα δούλευα τότε! Και από αύριο, κλείνω και τα 65, γερνάω, θέε μου, γέρασα, δουλειά τέλος, επιτέλους 40 χρόνια το περίμενα, γέρασα και ξέχασα να ζήσω, δούλευα και ξέχασα να ζήσω
Ήρθε η ώρα να ζήσω
Θα ζήσω
Θα ζη
Θα…

«να σου δώσω μια να σπάσεις αχ βρε κόσμε γυάλινε και να φτιάξω μια καινούρια κοινωνία άλληνε…»


ΑΛΗΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΕΚΕΙΝΟΙ ΠΟΥ ΟΡΓΑΝΩΝΟΥΝ ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΜΑΣ


Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΔΟΛΟΦΟΝΕΙ

ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΓΗ, ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, ΤΟΝ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΡΧΙΑ

ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ

Μια αναρχική
Μ.

Μαρία είπε...

Ε, λίγη σοβαρότητα δεν βλάπτει!!!

WIND OF CHANGE είπε...

Ενεργέ πολίτη Φαίδωνα Θεοφίλου

Ένα εμπεριστατωμένο κείμενο πολιτικής παιδείας που μας κάνει όλους να προβληματιστούμε, σε όλα αυτά που παραθέτεις θα ήθελα να προσθέσω και την μεγάλη ευθύνη των πολιτικών της χώρας και ιδιαίτερα από τη μεταπολίτευση και μετά που άφησαν ανοχύρωτη τη δημοκρατία έτσι ώστε να γινόμαστε μάρτυρες γεγονότων βίας από κάποιους θρασύδειλους που πίσω από μια κουκούλα προσπαθούν δήθεν για την ανατροπή του υπάρχοντος συστήματος , χωρίς να προβάλουν κάτι το εναλλακτικό που θα μπορούσε να γίνει αντικείμενο συζήτησης και προβληματισμού.
Την ώρα που η Ελληνίδα υπουργός οικονομικών προσπαθούσε να πείσει επιχειρηματίες στο μεγαλύτερο οικονομικό κέντρο του κόσμου τη Νέα Υόρκη ότι η Ελλάδα αποτελεί ένα ασφαλή τόπο επενδύσεων και τους παρότρυνε να επενδύσουν στη χώρα μας , εκείνη την ώρα λοιπόν όλα τα ξένα τηλεοπτικά δίκτυα προέβαλαν με εκτενή ρεπορτάζ τα γεγονότα βίας στην Ελλάδα.
Ας αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες του σε αυτή τη χώρα και η τσιμπίδα της δικαιοσύνης να φτάσει σε όλους , ανεξάρτητα από την κοινωνική τους θέση.

ΦΑΙΔΩΝ ΘΕΟΦΙΛΟΥ είπε...

@Ανώνυμη Αναρχική Μ.

Διάβασα με συγκίνηση το σχόλιό σου και αισθάνομαι την ανάγκη να σου εκφράσω αισθήματα αγάπης, φιλίας και αλληλεγγύης. Ξέρεις γιατί; Γιατί διεκτραγωδώντας μέσα από τη ζωή σου μια μεγάλη αλήθεια, ότι γέρασες χωρίς να προλάβεις να ζήσεις, διεκτραγωδείς ταυτόχρονα τη ζωή των περισσότερων Ελλήνων, μηδέ εμού εξαιρουμένου. Η οργή σου είναι απόλυτα σεβαστή είτε εκφράζεται, όπως κάνεις εσύ, είτε΄καταπνίγεται. ΄Ομως θα ήθελα να σου πω ότι η τυφλή βία ως αποτέλεσμα οργής, μόνο να χειροτερέψει μπορεί τη ζωή μας, αφού μ' αυτό τον τρόπο η εξουσία γίνεται πιο συντηρητική, χώρια που η τυφλή βία δημιουργεί γόνιμο έδαφος για να επωασθεί το αυγό του φιδιού: Η ακροδεξιά και ο φασισμός. Ο αναρχισμός και η τυφλή βία, δεν μπορούν να βάλλουν κάτι νέο στη θέση εκείνου που κατέστρεψαν. Αν ο στόχος τους είναι μόνο η άρνηση και η καταστροφή,τότε είναι απέναντι στο 96% του ελληνικού λαού. Αν έχουν κάτι να πουν που μπορεί να βοηθήσει τη χώρα, ας το πουν. Δεν μας σκοτώνει η Δημοκρατία αγαπητή μου φίλη. Μας σκοτώνει ο φανατισμός και οι πάσης φύσεως -ισμοί. Μας σκοτώνει, ότι δεν μπορέσαμε ποτέ να αρθρώσουμε ένα συγκροτημένο πολιτικό λόγο και να δημιουργήσουμε μια συγκεκριμένη πολιτική παιδεία, για να καλυτερέψουμε τη ζωή μας. Οι απαιτήσεις μας ήταν μόνο για το ΤΩΡΑ και όχι ΚΑΙ για το μέλλον. Να αναφέρω για παράδειγμα τη Δημοκρατία της Σουηδίας που σε σύγκριση με τις άλλες Δημοκρατίες είναι επίγειος παράδεισος. Μια κοινωνία ευημερούσα και δίκαιη, που θεωρεί πλούτο για τους πολίτες τον ελεύθερο χρόνο και τον σέβεται, με πολίτες που έχουν αυτοπειθαρχία βασισμένη στην αποδοχή των δικαιωμάτων και των υποχρεώσεων όλων απέναντι στο κράτος, δηλαδή απέναντι στους εαυτούς τους.
Εμείς δεν θα γίνουμε ποτέ σαν, ή περίπου σαν τη Σουηδία, γιατί δεν μας βοηθάει η ανάπηρη ιδιοσυγκρασία μας. Ναι η ανάπηρη.
Όταν κάποτε ένας Έλληνας πολιτικός μίλησε για το σκανδιναβικό μοντέλο, προφανώς για να σφυγμομετρήσει τις αντιδράσεις της κοινής γνώμης, τον λοιδόρησαν, τον διακωμώδησαν, προσπάθησαν να γελοιοποιήσουν τις απόψεις του. Ε, αυτοί τα ήξεραν όλα...Αν όμως υποθέσουμε, λέω αν, ότι προσπαθούσαμε να γίνουμε Σουηδία, τί θα έκαναν τότε οι Αναρχικοί, και τα μικροκόμματα που λειτουργούν ως θρησκευτικά υποκατάστατα με στελέχη που θυμίζουν Ζηλωτές θρησκευτικού δόγματος; Τί ρόλο θα είχαν τότε αν η Ελλάδα προόδευε, αφού στην αναμπουμπούλα και στην παρακμή έχουν ρόλο για να επιβεβαιώνονται όλοι αυτοί; Νάτοι πάλι οι φανατισμοί και γενικώς οι
-ισμοί. Μας σκοτώνει η έλλειψη αγάπης για τη χώρα που θα αντανακλά επάνω μας, μας σκοτώνει η έλλειψη στοχευμένων ΑΓΩΝΩΝ που στοχεύουν σε συγκεκριμένο αποτέλεσμα. Με στόχους, όχι μόνο βραχυπρόθεσμα συμφέροντα συντεχνιών αλλά και στόχους που να αφορούν στο μέλλον της χώρας.
Σε φιλώ

ΦΑΙΔΩΝ ΘΕΟΦΙΛΟΥ είπε...

@Μαρία
Δεν ξέρω αν είμαι σοβαρός, πάντως έχω απόψεις και τις εκφράζω με παρρησία. Αν θέλεις να γίνεις πιο συγκεκριμένη να σε ακούσω. Διαφορετικά, καθορίζεις τον εαυτό σου με το στύλ: Πετάω μια κουβέντα και φεύγω. Συνεπώς, το λίγη σοβαρότητα δεν βλάπτει, μάλλον βαραίνει εσένα.

ΦΑΙΔΩΝ ΘΕΟΦΙΛΟΥ είπε...

@WIND OF CHANGE
Φίλε μου ποιος να καταθέσει κάτι το εναλλακτικό μετά την καταστροφή που προκαλεί; Ποιος νοιάζεται απ' αυτούς, αν θα υπάρξουν επενδύσεις στη χώρα για να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας και να κλείσει η ψαλίδα του αριθμού των ανέργων; Η ολική άρνηση και η ατιμώρητη βία είναι η ευκολία όσων δεν μπορούν να κάνουν σκληρούς και τίμιους ΑΓΩΝΕΣ. Ήρωες του σκότους εκ του ασφαλούς...

Ελένη Λιντζαροπούλου είπε...

@

Αγαπητή Μ.

Δεν θα ασχοληθώ με το καθαρά πολιτικό σκέλος του σχολίου σου. Σε μεγάλο βαθμό με κάλυψε ο Φαίδωνας. Θα ήθελα όμως να επισημάνω ότι:
Ο θυμός είναι μια ζωοποιός δύναμη, όταν όμως γίνεται οργή προς όλους και όλα, κατατρώει μόνο αυτόν που την νιώθει.
Το τίμημα της σχετικότητας της ελευθερίας, πολλές φορές, εκτός από τον εξαναγκασμό είναι και τα λάθη μας.
Δεν μπορεί να φταίνε οι άλλοι για όλα όσα εμείς κάνουμε. Σε κάποια ζητήματα αποδεχόμαστε κι εμείς να οργανώσουν οι «αλήτες» τη ζωή μας.

Δεν μπορεί να φταίνε οι καπιταλιστές επειδή εγώ, για παράδειγμα, θέλω να αποκτώ όσο δυνατόν περισσότερα αγαθά και μετά σκοτώνομαι στη δουλειά για να ξεχρεώσω τις κάρτες μου με αποτέλεσμα να χάνω τη ζωή, τους φίλους και τα παιδιά μου και να βρίσκομαι στο χείλος της απόγνωσης όταν το συνειδητοποιώ.

Κάπου έχω τις ευθύνες μου κι εγώ που αφέθηκα στις επιταγές τους… Δεν μπορεί.

Είμαστε σκεπτόμενα όντα. Κάτι θα ακούσαμε κάποτε στη ζωή μας, κάτι θα διαβάσαμε, κάτι θα μας προβλημάτισε και θα μας έκανε να σκεφτούμε το μάταιο αυτής της ζωής που περιγράφεις.

Αν δεν συνέβη αυτό, αν δεν προβληματιστήκαμε ποτέ ως αυτή την ηλικία που φτάσαμε, εγώ κοντεύω τα 50, αν δεν αλλάξαμε στάση ζωής, αν οι τόνοι μελανιού που χύθηκαν για να μας πουν αλήθειες δεν μας άγγιξαν διόλου τη σκέψη… τότε πώς είναι δυνατόν να είμαστε σήμερα αναρχικοί;

Εξέγερση για πάντα, ναι! Θα συμφωνήσω απόλυτα. Όμως αυτό το σύνθημα θα εκφράσει αυτούς που ζυμώνονται με την αντίθεση σε ό,τι πλαστό.

Δεν μπορεί το ίδιο πρόσωπο να χάνει τη ζωή του στο facebook, στα γυμναστήρια και τα κομμωτήρια και το ίδιο να πέφτει νεκρό στο δρόμο και στους αγώνες…

Δεν διαφωνώ στην ουσία αυτών που λες… αυτά είναι μια πραγματικότητα που αφορά όλους λίγο πολύ… η συνειδητοποίησή της όμως μπορεί και να αποτελεί αφορμή για αυτοκριτική. Μεγαλώσαμε, η κριτική δεν είναι μόνο δικό μας δικαίωμα, είναι και των παιδιών μας.

Τι θα απαντήσουμε στους νεώτερους αν μας ρωτήσουν: «και τι κάνατε εσείς για να τα αλλάξετε όλα αυτά μέχρι τώρα;» … Φαντάζομαι ότι δεν δικαιούμαστε να πούμε: «μανικιούρ», ούτε «Pilates».

Καλό σου βράδυ και να είσαι καλά.

Μαρία είπε...

Η σοβαρότητα αναφέρεται στη λεγόμενη αναρχική που΄δεν ξέρει τι της γίνεται όσον αφορά το θέμα του αναρχισμού. Τάχει μπερδέψει τόσο πολύ.Δεν χωράνε όλα μαζί. Κατά τα άλλα το κείμενό της είναι ευαίσθητο, έξυπνο αλλά καμία σχέση με τον αναρχισμό. Επίσης η έλλειψη σοβαρότητας αφορά και τον υποδυόμενο τον κουκουλοφόρο.Μα τι λέτε ρε παιδιά! Τι λέτε καλοί μου "νοικοκυραίοι"

ΦΑΙΔΩΝ ΘΕΟΦΙΛΟΥ είπε...

@Μαρία
Τον άυθαίρετο χαρακτηρισμό "νυκοκυραίοι" που μας απηύθυνες, ανήκει σε σένα και στην "εκ του ασφαλούς "προοδευτικότητα" που πασαλείβεσαι, καθώς και στους σημερινούς τεχνοκράτες και τσιράκια του συστήματος που χτες ήτανε κουκουλοφόροι και αμφισβητίες. Όσοι γράφουν εδώ, έχουν τη δική τους ιστορία ο καθένας και ήξεραν από πάντα που πατούσαν και τι πίστευαν.

Ανώνυμος είπε...

1. Μαρία, δεν υπάρχει μια εξουσία, αλλά σχέσεις εξουσίας- ποτέ δεν ονομάτισα αυτόν που φταίει που οργανώνεται έτσι η ζωή μας. είναι ολόκληρο σύπλεγμα.

2. είμαι αναρχική, αλλά δεν πιστεύω στον αναρχισμό (πες μου να σου στείλω τι να διαβάσεις να καταλάβεις τη διαφορά Μαρία), δεν υπερασπίζομαι καμία ιδεολογία πολύ απλά και σύντομα γιατί η ιδεολογία φανατίζει και διαχωρίζει.
Υπερασπίζομαι την αναρχία ως τρόπο ζωής μου.

3. δεν χρειάζεται "στόχος" να αγωνιστείς- αυτόν τον ψάχνουν οι μεταρρυθμιστές, και η ψηφοθηρική αριστερά. έχουμε όλους τους λόγους του κόσμου να βγαίνουμε στους δρόμους.

4. ο περσινός Δεκέμβρης απέδειξε πως οι εξεγέρσεις γίνονται, δεν είναι ουτοπία.

5. ω φίλοι μου, τυφλή βία δεν είναι ποτέ όταν χτυπά όλα τα "μικρομάγαζα" του κέντρου της Ελληνικής πρωτεύουσας... H&M, ZARA, BERSKA, badilla, goodys, γερμανός, πλαίσιο, helmie, εκτός και αν πούμε μικρομάγαζα τις τράπεζες!!!!!!!!
και επειδή ξέρω ότι θα μου πείτε ότι χτυπήθηκαν και άλλα πιο μικρά, θα σας απαντήσω ότι ήταν μεμονωμένα περιστατικά, οπότε μην γενικεύετε......

6.Φαίδωνα, Δημοκρατία της Σουηδίας;;; Μήπως θέλεις να φτάσουμε και τη Σουηδία στο ποσοστό αυτοκτονιών που έχει;;;;; έζησα έξι μήνες εκεί. Δύο λέξεις. Αποστειρωμένη στείρωση…


Υ.Γ. και όχι, δεν πλησιάζω τα 60, 24 είμαι… η συναισθηματική περιγραφή του προηγούμενου σχολίου μου εφορμάται από τη ζωή της μητέρας μου και των συνομιλήκων της.

Η ίδια ως άνω αναρχική
Μ.

ΦΑΙΔΩΝ ΘΕΟΦΙΛΟΥ είπε...

@Ανώνυμη Αναρχική Μ.

1. Έκανες πολύ άσχημα αγαπητή μου
που μίλησες για λογαριασμό της
μητέρας σου, υποκλέπτοντας την
άποψή της και τη δική μου
συγκίνηση γι αυτήν. Η άποψή τού
καθενός μας έχει τη μοναδικότητά
της και δεν μπορώ εγώ να παίρνω
τις εμπειρίες σου και να μιλώ
για λογαριασμό σου.Αυτόλέγεται
εξαπάτηση.
2.Ασφαλώς και δεν υπάρχει μία
εξουσία. Για καινούργιο μας το
λες; Σύμπλεγμα εξουσιών με
επικεφαλής την κεντρική εξουσία.
Σύμπλεγμα λοιπόν: Με τον γείτονά
μου που είναι εφοριακός, να τα
παίρνει από τους επιχειρηματίες
μικρούς και μεγάλους, για να μη
τους ελέγξει τα βιβλία.
Αποτέλεσμα: Λιγότερα έσοδα για
κράτος, περισσότεροι φόροι για τον εργαζόμενο που θα καλύψει το
έλειμμα. Περισσότερα μετρητά,
βίλες και γιωτ ο εφοριακός.
Τα ίδια και με τον παραδιπλανό
γείτονα υπάλληλο της πολεοδομίας
που τα παίρνει για να δώσει άδεια
για παράνομο κτίσμα.
Θέλω μ' αυτό να πω, ότι το κράτος είμαστε όλοι μας και ανάλογα
με το τί πάστα είμαστε εμείς είναι και το κράτος.
3. Είσαι αναρχική λες αλλά δεν πιστεύεις στον αναρχισμό.Θέλεις την
αναρχία ως τρόπο ζωής. Ως χύμα
κατάσταση δηλαδή, ως απροσδιόριστη
βαβούρα ως life style να πούμε
που είναι in και της μόδας. Ε,
εντάξει, έτσι είναι και οι άλλοι
που τα σπάνε και καίνε, για να
είναι στη μόδα με πολιτική επί-
φαση...
4. Δεν χρειάζεται στόχος για να
αγωνιστείς, λες!!!! Δηλαδή
αγώνας προς το τίποτα και για
το τίποτα; Αστεία πράγματα.
Μάλλον δεν σου τα είπαν καλά..
Δηλαδή σύμφωνα με όσα λες, οι
αγώνες που έκαναν για την ελευ-
θερία μας οι προηγούμενοι, ώστε να είμαστε ελεύθεροι να πλασσάρουμε σαχλαμάρες για σπουδαιότητες, δεν έπρεπε να γίνουν;;;;

5. Ασφαλώς και οι εξεγέρσεις γίνονται και δεν είναι ουτοπία. Αλλά εξέγερση ήταν αυτή των μαθητών και των φοιτητών κατά της αστυνομικής κτηνωδίας και στη μνήμη του μικρού Αλέξη. Όλα τα υπόλοιπα (καταστροφές - στάχτες κ.λ.π.) είναι καπηλεία της μνήμης του Αλέξη. (Την ίδια γνώμη έχει και ο πατέρας του μικρού αγοριού)
Όσο για την επανάσταση, για να καταλάβεις μερικά ακόμα πράγματα, Η επανάσταση δημιουργεί δίκαιο για όσα κάνει, ΜΟΝΟΝ αν συμμετέχει ο λαός. Γιατί και η χούντα των συνταγματαρχών ονόμασε επανάσταση το εγκληματικό πραξικόπημα. Έτσι, λοιπόν με ωραιοποιημένες λέξεις προσπαθούν να καλύψουν κάποιοι τα εγκλήματά τους. Και για να κλείσω αυτό το θέμα: Αυτά που κάνουν οι μπάχαλοι και οι κουκουλοφόροι είναι απλά: "Η ηδονή της βαβούρας".....

6.Η βία, είτε τυφλή είτε ανοιχτομάτα είναι απαράδεκτη, από οποιονδήποτε προς οιονδήποτε.
Ο Μαχάτμα Γκάντι, με την ΜΗ ΒΙΑ, πέτυχε για τον αχανή λαό του, όσα δεν πέτυχε ΚΑΜΙΑ βία στον κόσμο...
Γιατί ο Γκάντι, πέρα από το ηθικό του ανάστημα, ήταν και έξυπνος.

7.Ναι αγαπητή μου, Η Δημοκρατία της Σουηδίας. Το πολιτικό και κοινωνικό πρότυπο για όλες τις Δημοκρατίες. Οι αυτοκτονίες που αναφέρεις, πράγματι υπάρχουν και όπως αναφέρουν οι κοινωνιολόγοι και οι ψυχολόγοι, οφείλονται στις κλιματικές συνθήκες και όχι ασφαλώς στην έλλειψη της βαβούρας ελληνικού τύπου... Όσο για την "αποστειρωμένη στείρωση", η Σουηδική Δημοκρατία είναι τόσο προηγμένη που μπορεί να αναπροσαρμοστεί με ευκολία κάθε ώρα και στιγμή. Εσύ βέβαια δεν θα μπορούσες να αντέξεις στη Σουηδία αφού ΤΟ ΧΥΜΑ, ο ΑΝΑΡΧΟΣ τρόπος ζωής, και Η ΒΑΒΟΥΡΑ δεν είναι στη μόδα...
Κλείνω το σχόλιό μου με την αίσθηση ότι δεν θα καταλάβεις τίποτα απ' όσα σου είπα, γιατί είσαι οχυρωμένη πίσω από ένα εξωραϊσμένο "τίποτα".
Να 'σαι καλά.

Ανώνυμος είπε...

Έχεις παραφράσει ότι έχω γράψει.
Συγχαρητήρια για τις ρητορείες σου αψεγάδιαστε δημοκράτη.
Άξιος μπλόγκερ.


Μ.

ΦΑΙΔΩΝ ΘΕΟΦΙΛΟΥ είπε...

@Ανώνυμη Μ

Είχα δίκιο τελικά στην πρόβλεψή μου:
"ΣΤΟΥ ΚΟΥΦΟΥ ΤΗΝ ΠΟΡΤΑ....."

Ανώνυμος είπε...

Βαρέθηκα να σχολιάσω όλα αυτά που απάντησες γιατί ειλικρινά την άποψή σου την έχει η πλειοψηφία των ανθρώπων, είναι ότι πιο κοινό έχω ακούσει- και αυτό θα έπρεπε να σε προβληματίζει (το έχω δει σε συναδέλφους, συμφοιτητές, καθηγητές, γονείς αφεντικά, γείτονες, φίλους, καλιτέχνες, πολιτικούς).
Να σε βοηθήσω- "μαζική κουλτούρα" το λένε οι κοινωνιολόγοι.
Πρόβατα σε μαντρί οι τσοπάνηδες.

Όλοι λέμε τα ίδια. Έχουμε "κοινή γνώμη". Αυτό και μόνον εμένα ως άνθρωπο και ως επικοινωνιολόγο με προβληματίζει- αυτό είναι και το αντικείμενο του διδακτορικού μου.


Απλώς..... χμ......
Η δημοκρατικότητά σου επιβεβαίωνεται ακόμα και στην προέγκριση των σχολίων "του λαού".

(αν σε πληγώνει πολύ αυτό, κόψτο, δεν θα παρεξηγηθώ).

Μ.

ΦΑΙΔΩΝ ΘΕΟΦΙΛΟΥ είπε...

@Ανώνυμη Μ
Κακώς ασχολήθηκα μαζί σου και έχασα το χρόνο μου. Τέλος

Ελένη Λιντζαροπούλου είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
ΦΑΙΔΩΝ ΘΕΟΦΙΛΟΥ είπε...

@Βig Mama
Δεν έχω καμιά διαμάχη BIG MAMA με κανέναν απολύτως. Πολύ περισσότερο με ένα κορίτσι, που πέραν από τα προσωπικά του, μόλις αρχίζει να καταλαβαίνει τι γίνεται στον κόσμο κι αυτό με λάθος τρόπο.
Δεν μπαίνω σε διαμάχες λοιπόν. Συνδιαλέγομαι. Αυτο που συναπεκόμισα από τα όλα σχόλια είναι, πως δεν μπορεί κανείς να μιλήσει για όλα με όλους....

Αγνή είπε...

Αυτό που μάλλον εννοεί η Μαρία ως μαζική κουλτούρα,είναι ο λεγόμενος "κυρίαρχος λόγος".. ο λόγος που αντιπροσωπεύει τις νόρμες και τους κανόνες μιας κοινωνίας.
Ο κυρίαρχος "λόγος" είναι ο λόγος εξουσίας: δεν έχει σχέση από ποιον εκφράζεται. Σημαντικό στοιχείο στη μελέτη ενός λόγου είναι οι δομές που υποκρύπτει και τα μηνύματα. Οι λόγοι επιστημονικά, μπορούν αν αποδομηθούν και να μελετηθούν ώστε να εντοπιστεί το πραγματικό νόημα κάθε λόγου. Ας δούμε λίγο το λόγο της αναρχικής της παρέας:
"ω φίλοι μου, τυφλή βία δεν είναι ποτέ όταν χτυπά όλα τα "μικρομάγαζα" του κέντρου της Ελληνικής πρωτεύουσας... H&M, ZARA, BERSKA, badilla, goodys, γερμανός, πλαίσιο, helmie, εκτός και αν πούμε μικρομάγαζα τις τράπεζες!!!!!!!!
και επειδή ξέρω ότι θα μου πείτε ότι χτυπήθηκαν και άλλα πιο μικρά, θα σας απαντήσω ότι ήταν μεμονωμένα περιστατικά, οπότε μην γενικεύετε......".
Άρα, αυτό που εκφράζεται εδώ είναι ότι η βία- όταν έχει μέθοδο και στόχο- είναι επιτρεπτή γιατί επιβάλλει μια τάξη πραγμάτων. Τον ίδιο λόγο εξέφρασε και ο πλανητάρχης με το αξεπέραστο σλόγκαν των "παράπλευρων απωλειών"..Η ίδια έκφραση του κυρίαρχου λόγου φαίνεται και στο απόσπασμα: "Η δημοκρατία δολοφονεί. Η δημοκρατία είναι βίαιη μ' εμάς. Και μας ευνουχίζει και μας τυφλώνει". Μια ευνουχιστική δημοκρατία ήταν το νόημα του "λόγου" επαναστάσεων που η ιστορία -όπως λες κι εσύ Φαίδωνα-χαρακτήρισε ως δικτατορικές..

Αυτά τα κρυφά μηνύματα του αναρχικού "λόγου" είναι που με τρομάζουν: η αναρχία υποστηρίζει ένα δημιουργικό χάος, μια ελεύθερη ανασύνταξη των κοινωνιών με την κατάρρευση των τάξεων. Δε νομίζω ότι πρεσβεύει την κατασκευή απλώς νέων τάξεων εξουσίας. Ας προσέχουμε λιγάκι τι λέμε, γιατί μερικές φορές ακούγεται ως πάλη για τη θέση του χαλίφη..


Από την άλλη, χαίρομαι που νέα παιδιά σκέφτονται πιο πέρα τα πράγματα, αγωνιούν για την πορεια της κοινωνίας και ελπίζουν για κάτι καλύτερο. Αν με το πέρασμα του χρόνου, ο θυμός μεταλλαχθεί σε δημιουργική δύναμη, πραγματικά μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο. Φθάνει να σκέφτονται και να δομούν κριτικά το λόγο τους..

ΦΑΙΔΩΝ ΘΕΟΦΙΛΟΥ είπε...

@Αγνή
Αγνή μου η κάθε εποχή μετράει την αξία των ανθρώπων που τη ζούν, ΚΑΙ με το αν παράγει νέες ιδέες και προτάσεις ζωής και όχι με το αν ξεθάβει τις νεκρές.
Ο διαχρονικός φιλόσοφος είπε: "Τα πάντα ρει". Η Γαλλία συνεχώς παράγει ιδέες και κινήματα. Εμείς μαϊμουδίζουμε είτε αντιγράφοντας είτε νεκρανασταίνοντας ιδέες. Αν λοιπόν δεν μπορούμε να παράγουμε, ας μείνουμε στη Δημοκρατία μας προσπαθώνας να βελτιώσουμε τις αναπηρίες της ώστε να λειτουργεί για όλους μας σωστά και να αναπροσαρμόζεται στις ανάγκες της κοινωνίας. Μιλάω για το πολίτευμα που 'αντεξε στο χρόνο, όσο κανένα άλλο. Αυτό μήπως λέει κάτι;
Κλείνοντας, για το αστείο της υπόθεσης, να σου αντιγράψω κάτι από το ΒΗΜΑgazino που δημοσιεύτηκε την Κυριακή και έκανε μεγάλη εντύπωση στους παριστάμενους δημοσιογράφους, από την τελευταία διαδήλωση για τον μικρό Αλέξη, όπου πρωταγωνίστησαν πάλι , δυστυχώς, οι κουκουλοφορομπάχαλοι:

""Το κατάστημα Bershka στη Σταδίου, δεχόταν επίθεση, αλλά μια φωνή από τη διαδήλωση αντιτίθετο:
""Μή! Από κει ψωνίζω !""

Αγνή είπε...

Όπως και να το κάνουμε...είναι φτηνό!! Κι έχει φοβερά κασκόλ!!Πήρα ένα κίτρινο, το καταχάρηκα (κοινώς...από την πόλη έρχομαι..);)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ΜΗΘΥΜΝΑ

ΜΗΘΥΜΝΑ
Γενέθλιος τόπος