Τρίτη, Οκτωβρίου 13, 2009

ΑΦΟΡΙΣΜΟΙ ΓΙΑ ΤΟ ΓΑΜΟ


Ανάμεσα σε όσα σοβαρά και τρέχοντα μας απασχολούν,
«Οι αφορισμοί για το Γάμο» ας θεωρηθούν μια ευχάριστη παρένθεση όσων κατά καιρούς ειπώθηκαν για το γάμο από σημαντικούς συγγραφείς, φιλοσόφους, επιστήμονες, ανθρώπους της Τέχνης και των Γραμμάτων.
Οι εμπειρίες του γάμου που μετουσιώνονται άλλοτε σε χιούμορ και άλλοτε σε πικρά συμπεράσματα, από άνδρες κατά κανόνα, αλλά για τούτο όχι και λιγότερο ενδιαφέρουσες. (Έψαξα πολύ για τη γνώμη των γυναικών αλλά δυστυχώς δεν βρήκα κάτι, αφού οι γυναίκες μάλλον δεν μιλούν για το Γάμο αλλά μόνο τον επιθυμούν...) Σίγουρα θα προκαλέσουν το γέλιο στους περισσότερους από σας ή τουλάχιστον το μειδίαμα μετά της ανάλογης περισυλλογής στους λιγότερους. Μπορεί όμως και να είναι ακριβώς το αντίθετο. Ο καθείς κι η καθεμία με τις εμπειρίες τους…


Όταν κάποιος σου κλέβει τη γυναίκα, δεν υπάρχει καλύτερη εκδίκηση από το να τον αφήσεις να την κρατήσει
Sacha Guitry

Μετά το γάμο, άνδρας και γυναίκα γίνονται δύο πλευρές ενός νομίσματος, δεν μπορούν να συναντηθούν, αν και βρίσκονται πάντα μαζί.
Hemant Joshi



Παντρέψου οπωσδήποτε. Αν πάρεις καλή γυναίκα θα είσαι ευτυχισμένος, αλλιώς θα γίνεις φιλόσοφος
Σωκράτης

Οι γυναίκες μας εμπνέουν μεγάλα πράγματα και μας έμποδίζουν να τα αποκτήσουμε
Dumas

Το μεγάλο ερώτημα,...που δεν μπόρεσα να απαντήσω....είναι:
"Τι θέλει μια γυναίκα;"
Sigmund Freud

"Κάποιοι ρωτούν για το μυστικό του μακροχρόνιου γάμου μου. Διαθέτουμε χρόνο να πηγαίνουμε δυο φορές την εβδομάδα σ' ένα εστιατόριο. Λίγο φως των κεριών, δείπνο, χαμηλή μουσική και χορό. Εκείνη πηγαίνει τις Τρίτες, εγώ τις Παρασκευές."
Henny Youngman


Ήμουν άτυχος και με τις δυο γυναίκες μου. Η πρώτη μ' εγκατέλειψε και η δεύτερη δεν το έκανε.
Patrick Murray


Δυο μυστικά για να κρατήσεις τον γάμο σου:
1. Όταν έχεις άδικο, παραδέξου το,
2. Όταν έχεις δίκιο σώπαινε.
Nash


Ο αποτελεσματικότερος τρόπος να θυμάσαι τα γενέθλια της γυναίκας σου είναι να τα ξεχάσεις μια φορά.
Anonymous



Η γυναίκα μου κι εγώ ήμασταν ευτυχισμένοι για 20 χρόνια. Μετά συναντηθήκαμε.
Rodney Dangerfield

Η καλή γυναίκα συγχωρεί τον άντρα της όταν αυτή έχει άδικο.
Milton Berle



Κάποιος έβαλε αγγελία και ζητούσε γυναίκα. Την επόμενη μέρα έλαβε 100 γράμματα. Όλοι του έλεγαν το ίδιο πράγμα: "Μπορείς να πάρεις την δικιά μου."
Anonymous











33 σχόλια:

Λυγερή Βασιλείου είπε...

Το απήλαυσα πραγματικά .

Μεταξύ αστείου και σοβαρού οι άνθρωποι μερικές φορές λέμε τις πλέον αναμφισβήτητες Αλήθειας
( αν μπορεί κανείς να δώσει τον ορισμό της αλήθειας !)

Καλος σας βράδυ

http://ligery.pblogs.gr
http://pygemos.blogspot.com
http://lygeri.pblogs.gr

Ελένη Λιντζαροπούλου είπε...

Γελώ ακόμη… όχι μόνο για τα αποφθέγματα αλλά και για το πολύ ορθό της εισαγωγής σας Φαίδωνα: «οι γυναίκες μάλλον δεν μιλούν για το Γάμο, μόνο τον επιθυμούν.»

Η ανάρτησή σας, μου θύμισε μια πολύ σοφή κουβέντα ενός καθηγητή της Θεολογικής.

«Ο έρωτας», έλεγε, «μπορεί να νικήσει τον Θάνατο-Κραταιά ως Θάνατος Αγάπη-αλλά δεν μπορεί να νικήσει το γάμο»…

Ο Χρυσόστομος ονομάζει τον γάμο: Μυστήριο Μέγα και Αγάπης Μυστήριο υπογραμμίζοντας έτσι ότι ο γάμος ως μυστήριο συντελείται στα αισθήματα που ανταμώνουν δύο ανθρώπους και όχι στην τελετή και στον νομικοκοινωνικό δεσμό. Αν αυτό το κάναμε πράξη οι άνθρωποι… θα είχαμε «στερηθεί», ίσως, αυτά τα ωραιότατα πικρούλικα αποφθέγματα.

ΦΑΙΔΩΝ ΘΕΟΦΙΛΟΥ είπε...

@λυγερή
Κανένας δεν μπορεί να δώσει τον ορισμό της αλήθειας. Απλά ταυτιζόμαστε ή όχι με τις εμπειρίες των άλλων που είναι δοσμένες άλλοτε με λεπτό χιούμορ άλλοτε με πικρή ειρωνία.
Να είστε καλά, καλό βράδυ.

ΦΑΙΔΩΝ ΘΕΟΦΙΛΟΥ είπε...

@Βig Mama
E,να μην πώ και γώ τον δικό μου αφορισμό Mama; Πάντως ο πιο ωραίος και πλήρης αφορισμός, είναι αυτός του καθηγητή θεολογίας που αναφέρεις. Πως τα καταφέρνουν οι θεολόγοι και κατανοούν τα περισσότερα για τον έρωτα και το γάμο, απορίας άξιον!!

Ελένη Λιντζαροπούλου είπε...

@
Φαίδωνα... δεν τα καταφέρνουν. Δεν τα καταφέρνουμε δηλαδή. Σε περίσκεψη είμαστε όλοι...

Απλά η Θεολογική γνώση βοηθά στο να εκφραστούμε με συμπύκνωση...

Σπυρος είπε...

Μπράβο Φαίδωνα,είχες δεν είχες μας θύμισες οτι είμαστε θυματα και κουτορνίθια- εμείς οι άνδρες .Θα δω που βρίσκουμαι και θα βγάλω σ'ένα απ'όλα το...άχτι μου.

Γέλασα ,όλα έχουν σπιρτόζικο χιούμορ ,αλλά και...αρκαιτή δόση αλήθειας.Όπως του Σωκράτη και του DUMAS.
Ωραίο διάλειμμα.

Ανώνυμος είπε...

Φαίδωνα, γεια σου,
Σε όλη αυτή την κάπως έξυπνη και κάπως διασκεδαστική διακωμώδηση του Γάμου - ή μάλλον της γυναίκας - από άντρες, είναι καταφανής η αλληγορική τους φιλοσοφία, ότι αυτοί οι κύριοι, προτιμούν το Γάμο των κεραμιδιών. . . Τους ευχαριστεί το νιαούρισμα, τους δυσαρεστεί όμως το μετέπειτα του νιαουρίσματος.
Αντίθετα, οι γυναίκες όπως λες "δεν μιλούν για τον Γάμο αλλά μόνο τον επιθυμούν. . ."
Ο έρωτας της γυναίκας για το Γάμο είναι δημιουργικός πόθος, ο πόθος της οικογένειας: αυτό το δημιούργημα των δύο και ο ερωτικός σεβασμός του μιανού προς τον αλλον. Γιαυτό και αυτή η έμφυτη σιωπή της γυναίκας για το νόημα και την αλήθεια του Γάμου, μας θυμίζει από τους αρχαίους καιρούς ότι "τα εν οίκω μη εν δήμω" και αφήνει τους άντρες να φλυαρούν τη γαμική αμπελοσοφία τους.
Νάσαι καλά,
Νίκος Λιψάνος, Manhattan

ΦΑΙΔΩΝ ΘΕΟΦΙΛΟΥ είπε...

@ Σπύρος
Σπύρο μου εδώ και πολύ καιρό έχει πια γίνει απολύτως κατανοητό, ποιο είναι το πραγματικά ισχυρό φύλλο...

ΦΑΙΔΩΝ ΘΕΟΦΙΛΟΥ είπε...

@ Νίκος Λιψάνος
Το χιούμορ Νίκο μου δεν είναι κακό, ιδίως όταν αφορά μια πραγματικότητα. Τι εννοώ; Όσοι λενε την άποψή τους εδώ για το γάμο, προφανώς μιλάνε για σχέσεις που δεν πέτυχαν, που φθάρηκαν γρήγορα και ζούσαν συμβατικά. Όπου υπάρχει καλός γάμος και καλή σχέση δεν υπάρχει ασφαλώς κανένα πρόβλημα αν και εκεί δεν θα έβλαφτε η διακωμώδηση και το χιούμορ εκ του ασφαλούς..(Ότι δηλαδή μπορεί να γίνεται διακωμώδηση με τη σιγουριά της καλής σχέσης) Όσο γι αυτό που λες:

Ο έρωτας της γυναίκας για το Γάμο είναι δημιουργικός πόθος, ο πόθος της οικογένειας: αυτό το δημιούργημα των δύο και ο ερωτικός σεβασμός του μιανού προς τον αλλον. Γιαυτό και αυτή η έμφυτη σιωπή της γυναίκας για το νόημα και την αλήθεια του Γάμου,

Ποιος μπορεί να έχει αντίρρηση ότι τα πράγματα είναι έτσι από πλευράς προθέσεων της γυναίκας;; Απλά εννοούσα ότι για τις περιπτώσεις αποτυχημένων γάμων σαν αυτούς που αναφέρονται οι άντρες στην ανάρτηση, θα μπορούσαν να έχουν άποψη και οι γυναίκες, ώστε να δούμε πως σκέπτονται και τα δύο φύλλα. Και μη μου λες για ανδρικές φλυαρίες και για τα εν οίκω μη εν δήμω, γιατί λίγο θέλω να πιστέψω ότι η ΦΛΥΑΡΙΑ είναι απολύτως ξένη με τη φύση της γυναίκας.....
Και μην ξεχνάς : Τίποτα δεν γλιτώνει από τη φθορά...Το θέμα είναι πως διαχειρίζονται οι άνθρωποι τη φθορά τους και τη φθορά της σχέσης τους.

Ελένη Λιντζαροπούλου είπε...

Μα Φαίδωνα, αν μιλήσουν οι γυναίκες θα χάσουν το ποθούμενό τους... δηλαδή τον γάμο.

Ενώ οι άνδρες μιλούν και απλά δεν έχουν να χάσουν τίποτε...άλλο αφού ήδη έχουν χάσει την ελευθερία τους.

Κοινώς οι άνδρες, οι οποίοι έχετε ενίοτε και χιούμορ, μιλάτε με ειλικρίνεια εστω και δια της υπερβολής. Οι γυναίκες... εφαρμόζουμε εξωραϊσμό και σιωπή… μην χαθεί η εξασφάλιση.

Ώρες ώρες... τα χάνω όταν καταλαβαίνω ότι σχεδόν όλες το κάνουμε αυτό.

Αλλά δυστυχώς, είναι η αλήθεια.

Ανώνυμος είπε...

Φαίδωνα,
Προσπάθησα να απαντήσω στο δικό σου αφορισμό για τη σιωπή της γυναίκας και όχι για τη φλυαρία της. Και στο προκείμενο θέμα η φλυαρία (έστω και με φιλοσοφικό χιούμορ) γίνεται από τους άντρες και όχι από κάποια γυναίκα.
Τώρα συγνώμη, αν το δικό μου νιαουρίστικο χιούμορ των κεραμιδιών δεν έπιασε το γάτο του.
Νάσαι καλά,
Νίκος Λιψάνος, Manhattan

Σπύρος Δαρσινός είπε...

Να δεις που οι πιό πολλοί από αυτούς τους διάσημους έγραψαν τους "αφορισμούς για το γάμο " ακούγοντας τα παράθυρα των γειτονιών κάποιο μεταμεσονύχτιο που γύριζαν σπίτι τους ,χέρι χέρι με τις γυναίκες τους ,από μια όμορφη διασκέδαση [λίγο χλωμό το βλέπω.

Αστοριανή είπε...

...Φαίδωνά μου,
αν και γνώρισα το Δημήτρη για πολύ λίγο στην Αθήνα,Χριστούγεννα, στης αδελφής του, όταν μετά από 10-ετία ήρθαν για... διακοπές από την Ν.Υ. και είχα τον πατέρα μου με δεξιά παράλυση στον Ευαγγελισμό...
η τύχη "επέμενε" και παντρευτήκαμε την 8η Φεβρ. 1970(!!!)
Μη ρωτήσεις αν το... μετάνοιωσα, ή το τί περάσαμε, πάντα με τα δυο χέρια σφιχτά το ένα στο άλλο!

Ρώτησέ με, πως τα καταφέραμε:
Μόνο με τον σεβασμό, την αγάπη, την ΥΠΟΜΟΝΗ, (κι άλλα συστατικά απαραίτητα στην συμβίωση...)

Όλα λοιπόν, τα αποφθέγματα, αληθινά ή της στιγμιαίας έμπνευσης, είναι καλά, αληθινά ή και αληθοφανή, μα υπάρχουν -όπως πιο πάνω έγραψες...- και οι εξαιρέσεις.
... ίσως θα...έπρεπε στη συνέχεια να βάλεις την άλλη 'οψη του ίδιου νομίσματος...
Από μια κακο-φορμισμένη Νέα Υόρκη,
με αγάπη,
Υιώτα
αστοριανή

ΦΑΙΔΩΝ ΘΕΟΦΙΛΟΥ είπε...

@Νίκος Λιψάνος
Δεν διάβασες προσεκτικά το σχόλιό μου - απάντηση. Όλα όσα ΄παρατέθηκαν εδώ Νίκο μου είναι θυμοσοφία, είναι χιούμορ με ευθείες αναφορές στη ζωή και στο γάμο. Δεν χρειάζεται κανείς να θεωρήσει ότι όλα αυτά έχουν σα σκοπό να υποβαθμίσουν τη γυναίκα που κάποιος πρέπει με αυστηρότητα να υπερασπιστεί. Χαλαρά Νίκο μου. Η Γυναίκα είναι έτσι κι αλλιώς το άλφα και το ωμέγα της ζωής. (Βλέπε παλιά μου ανάρτηση: Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΖΩΗ ΚΑΙ ΕΜΠΝΕΥΣΗ) Ένα ευχάριστο διάλειμμα ήταν. (όπως γράφω και στην αρχή της ανάρτησης)
Αν όμως με θέλεις να ανταποκριθώ σοβαρά στο θέμα του δικού μου αφορισμού, σου λέω τα εξής:
Σου είπα ότι συμφωνώ να μη μιλά η γυναίκα για το γάμο, για τους λόγους που αναφέρεις (προσδοκίες, δημιουργία οικογένειας κ.λ.π.) Αλλά το νόημα του αφορισμού μου είναι: Ποιο λόγο έχουν οι γυναίκες να σιωπούν για γάμους αποτυχημένους και μάλιστα όχι συγκεκριμένους αλλά γενικά αναφερόμενες σε γάμους και σατιρίζοντας και τους άντρες, όπως το κάνουν εδώ οι άντρες γι αυτές; Ποιο λόγο λοιπόν έχουν, ώστε να μη μιλούν γι αυτά που ανέφερα;;;
Λυπάμαι που γίνομαι σοβαρός και βαρετός ίσως, για να σου απαντήσω στα αυτονόητα, ενώ θα έπρεπε να πειραζόμαστε και μεταξύ μας και με τις γυναίκες, ανεβάζοντας το κέφι της παρέας.

ΦΑΙΔΩΝ ΘΕΟΦΙΛΟΥ είπε...

@Σπύρος Δαρσινός
Σπυρέτο, οι εμπειρίες των κυρίων δεν είναι μόνο από τη γειτονιά και το κοινωνικό τους περιβάλλον, αλλά και από το εσωτερικό τους χώρο, την οικογένειά τους. Αρκετοί το ομολογούν άλλωστε. Μάλιστα λένε, πως όταν η Ξανθίππη (η γυναίκα του Σωκράτη) θύμωνε μαζί του, του πέταγε ό,τι έβρισκε μπροστά της και τότε είπε ο Σωκράτης την παρακάτω φράση που μετά έγινε και παροιμία: "Τί βρέχει ο ουρανός και δεν το πίνει η γή"....

ΦΑΙΔΩΝ ΘΕΟΦΙΛΟΥ είπε...

@Αστοριανή
Γιώτα μου ασφαλώς και μια σχέση χρειάζεται πολύ περισσότερα πράγματα από την αγάπη για να αντέξει όπως πολύ σωστά αναφέρεις. Άλλοι "περιποιούνται" τη σχέση τους για να κρατήσει στο χρόνο και άλλοι δεν αντέχουν στις δυσκολίες του γάμου και μετατρέπουν το γάμο τους σε δοκιμασία διαρκείας...
Ασφαλώς και θα ήθελα να βάλω και την αντίθετη άποψη. Το πως δηλαδή οι γυναίκες βλέπουν τον άντρα μέσα στις δυσκολίες και την αποτυχία του γάμου. Όσο όμως κι αν έψαξα δεν κατάφερα να βρω γυναίκες που να μιλούν γι αυτά, όπως το κάνουν οι άντρες στην ανάρτησή μου. Ευχαρίστως θα δεχόμουν σύντομες απόψεις κυριών με ψευδώνυμο, ή με το όνομά τους (όπως θέλουν) για το γάμο στο e mail μου, ώστε να φτιάξω μια ανάρτηση με τη φωνή και τη γνώμη της γυναίκας.

Αγνή είπε...

Πάρα πολύ ανάλαφρη ανάρτηση φίλε Φαίδωνα!

Επιτέλους, να ακούσω και κανέναν αφορισμό για το γάμο, που δεν τον θέλω καθόλου και όλο απολογούμαι για αυτό!Μα επιτέλους: δεν μπορεί πια μια γυναίκα να μη θέλει το γάμο και τα νυφικά?Τι πράγμα!

Η ανάρτησή σου βέβαια είναι από την ανδρική οπτική, αλλά ..με καλύπτει πλήρως!
Τις καληνύχτες μου φίλε Φαίδωνα!

Αγνή είπε...

Συμπλήρωση: στη σύζητηση που έχετε βέβαια, μάλλον αποτελώ την εξαίρεση: μιλώ για το γάμο, όταν το επιθυμεί ο καλός μου. Γιατί για να το επιθυμήσω εγώ...σωθήκαμε!

Η δημιουργία οικογένειας είναι άλλο, αλλά δεν νομίζω ότι χρειάζονται τόσο καταπιεστικές συμβάσεις για να γίνει: αγάπη να υπάρχει κι όλα τα άλλα..παλεύονται!
Ενώ όι διευρυμένες οικογένειες και τα σου είπα μου είπες, δεν παλεύονται με τίποτα!

ΦΑΙΔΩΝ ΘΕΟΦΙΛΟΥ είπε...

@ Αγνή
Καλή μου φίλη, οι απόψεις όλες είναι σεβαστές. Άλλωστε πολλοί άνθρωποι αξιοποιώντας την σύγχρονη εξέλιξη της κοινωνίας και τις προσωπικές τους εμπειρίες,επιλέγουν άλλους τρόπους ζωής που να ανταποκρίνονται στις δυνατότητες και στις προτιμήσεις τους και πάντως όχι οπωσδήποτε την πεπατημένη. Όλοι όμως είναι αγαπημένοι και η ζωή δική τους.
Καλό ξημέρωμα Αγνή μου

Σπύρος είπε...

Φαίδωνα,και έτσι μπορει να είναι.
Αλλα εγώ πιστεύω πως το διαχρονικό απόφθεγμα[ρητό,σόφισμα] ενός σοφού δεν ειναι από ερέθισμα ενός τόσο στενού επιρεασμού.Κατάλυμά του είναι το σπίτι του ,και η γυναίκα του είναι μιά γυναίκα που μένουνε μαζί, που μπορεί να την αγαπάει και που μπορεί να τον βρίζει γιατί αγαπάει όλες τις γυναίκες[Αυτό ισχύει και για τους μεγάλους ποιητές .

Υ.Γ.πάει το "μου" πίσω από το Σπύρο από την "BIG MAMA"

Dennis Kontarinis είπε...

Αγαπητέ μου Φαίδων
Μιά φορά ένας πολύ καλός χριστιανός ζήτησε από τον Θεό μιά χάρη.
-Τι θέλεις να κάμω γιά σένα; ρώτησε ο μεγαλοδύναμος.
-Να φτιάξεις μιά γέφυρα Αθήνα Πάρο να πηγαίνω με το αυτοκίνητό μου και να μην ταλαιπωρούμαι με τα πλοία.
-Δύσκολο αυτό τέκνο μου, του λέει ο Θεός. Αυτό είναι έργο γιά τους κοινούς θνητούς. Καταλαβαίνεις πόσες χιλιάδες κολόνες πρέπει να βάλουμεστη θάλασσα, πόσοι τόνοι τσιμέντο χρειάζεται. Πόσο σίδερο θέλουμε. Ζήτησέ μου κάτι άλλο που να είναι θεϊκό.
-Τότε να με κάνεις να μπορώ να καταλαβαίνω τη γυναίκα.
Μεσολαβεί μιά σιωπή διαρκείας οπότε ο καλός χριστιανός φωνάζει
-Θεέ, είσαι εδώ ή έφυγες;
-Εδώ είμαι, εδώ είμαι, ακούγεται η φωνή του Θεού. Δεν μου λες! Εκείνη τη γέφυρα που μου έλεγες πριν λίγο τη θέλεις με δυό λουρίδες ή με τέσσερες;
Αυτό και μόνο

Στέλα Ζαμπούρου Φόλλεντερ είπε...

Φαίδωνα ξέχωρε καλέ μου φίλε, η φθορά που αναφέρεις στο γράμμα σου έρχεται σε έναν γάμο που ξεκινά μεν με αγάπη αλλά καταντά να 'ναι κανόνες, περιορισμοί,σύνορα συμβιβασμοί. Ο γάμος είναι μια διαχρονική πολυφασική σχέση που καθημερινά καλλιεργήται ανάμεσα σε μια γυναίκα και έναν άνδρα που έχουν αγάπη στο πλείστον κοινά ενδιαφέροντα, αλληλοσεβασμό, αυτογνωσία, φιλία αυτοβουλία. Δίνω τη ζωή μου για το ταίρι π' αγαπώ
άλλά κρατώ χωρίς τύψεις την ατομικότητά μου ακέραια, τα παράθυρα της ψυχής μου να 'ναι ελεύθερα ν' ατενίζουν τους ολόδικούς μου ορίζοντες.
Ο γάμος καταπίνει προσωπικότητες και τολμηρά όνειρα και γεμίζει προσχεδιασμένα πάντα πρακτικά μονοπάτια, καταντά ζυγός νόμιμος και βαρετός. Η φθορά τότε είναι μοιραία και αναπόφευκτη
ακόμα και όταν το ζευγάρι παραμένει (μαζί) αλλά οι ψυχές τους έχουν ήδη χωρίσει.
Μου άρεσαν πολύ τα πικάντικα σχόλια που διάλεξες Φαίδωνά μου και οι απαντήσεις των αγαπητών θαμώνων του Καφενείου μας. Γέλασα ιδιαίτερα με τον Σωκράτη τον δύστυχο που του πέταγε η ευέξαπτη Ξανθίππη ό,τι εβρισκε μπροστά της για να λέμε τώρα στην παροιμία "Τίβρέχει ο ουρανός και δεν το πίνει η γή"!!!
Είσαι αληθινή απόλαυση γλυκέ μου φίλε και στην εκλογή στο χιούμορ σου και στα φιλοσοφικά σου και στα απίθανα δικά σου και στα πάντα...
Εύγε σου!
Μόνο σε κάτι να μου επιτρέψετε όλοι, προσωπικά να διαφωνήσω:
Όλες οι γυναίκες δεν επιθυμούν το γάμο. Όλες οι γυναίκες επιθυμούν την ΑΓΑΠΗ!

Σας στέλνω απέραντη τη δική μου μαζί με τη φιλία μου.
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ
STELLA ZAMPOUROU FOLLENTER 10.16.09 NEA ΥΟΡΚΗ

ΦΑΙΔΩΝ ΘΕΟΦΙΛΟΥ είπε...

@Dennis Kontarinis
Αν ο Θεός, σιορ Κονταρίνη μου τα βρίσκει δύσκολα με τη γυναίκα, τί να σου κάνει ο έρμος ο άντρας που ανήκει και στο ασθενές φύλλο....

ΦΑΙΔΩΝ ΘΕΟΦΙΛΟΥ είπε...

@ Στέλλα Ζαμπούρου Φόλλεντερ
Δεν είχα καμιά αμφιβολία Στέλλα μου ότι οι θέσεις σου για το γάμο θα είχαν σαν κύρια χαρακτηριστικά, το βαθύ αίσθημα, την προσωπική αυτονομία και την αυτοεκτίμηση.Απλά Χαίρομαι που με επιβεβαιώνεις. Έτσι όπως τα τοποθετείς και με την προϋπόθεση ότι οι ερχόμενοι ""εις γάμου κοινωνίαν"" έχουν και την καλλιέργεια και την προσωπικότητα για να ανταποκριθούν σε όσα αναφέρεις, τότε μιλούμε για γάμους τους οποίους θα θαύμαζαν και οι κύριοι που στην ανάρτησή μου τους σατιρίζουν και είναι βέβαια η ελάχιστη μειοψηφία. Μια μικρή διευκρίνηση σχετικά με τη φθορά, που είπα ότι κανείς δεν γλιτώνει από αυτήν: Δεν εννοώ ΜΟΝΟ τη φθορά των σχεσεων που στην οποία εύστοχα αναφέρεσαι αλλά στη γενική φθορά: Των σωμάτων, του έρωτα κ.λ.π. Εδώ βέβαια σημειώνω σε ένα μου σχόλιο ότι εξαρτάται με ποιο τρόπο θα διαχειρισθούν οι άνθρωποι αυτή τη φθορά, ωστε να κρατήσουν τη σχέση και την συντροφικότητα. Αν βέβαια υπάρχει η αγάπη τότε η σχέση παραμένει κραταιά αφού η αγάπη μπορεί να αντικαταστήσει τα πάντα.
Με συγκίνηση σημειώνω την τελευταία σου φράση:
"""Όλες οι γυναίκες δεν επιθυμούν το γάμο. Όλες οι γυναίκες επιθυμούν την ΑΓΑΠΗ!""
Να 'σαι καλά Επίτιμη του Καφενείου
και ακριβή φίλη.

Σπυρος Δαρσινός είπε...

Ανάμεσα στο σπίτι μου και στη δουλειά μου ειναι μιά βιομηχανική περιοχή .Εκει που πρωτομπαίνεις στην βιομηχανική περιοχή είναι ενα μικρό κίτρινο σπιτάκι,έχει μιά χαμηλή είσοδο με φαγωμένα πρεβάζια , δυο κακοματζαλιασενα παράθυρα δεξιά και αριστερά ,ένα μικρό μπαλκωνακι με φαγωμένες σανίδες ,και τρεία σκαλοπάτια της κακιά ωρας που κατεβαινουν στο λασπωμενο μονοπάτι που βγαίνει στον δρόμο της μεγάλης κυκλοφορίας .
Κάθε μέρα στις 10 το πρωι,που περνάω απο κει για να πάω στην δουλειά μου ,βλέπω πάντα την ιδια εικόνα
Εναν άνδρα [γνωστος αλκοολικος στην περιοχή ]με βρώμικη αθλητικη φανέλα να ανακλαδίζεται στο ανοιχτό παράθυρο με ενα κουτί μπυρα στο αριστερό του χέρι.
Ειναι φανερό οτι μόλις είχε κάνει έρωτα με την βρωμικη ανάσα του με την χλωμη γυναίκα που τώρα κατεβαίνει σκυφτή και ανέκφραστη τα τρεία φθαρμένα σκαλοπατια,πατάει στο χωμάτινο μονοπάτι και προχωραει συνέχεια σκυφτή.Εχει άβαφτο χλωμό πρόσωπο ,το ιδιο φόρεμα που κάποτε θα είχε ενα χρώμα,απεριποίητα μαλιά ,την ίδια πάντα φθαρμενη τσάντα στους ώμους της,και τα ίδια παλιά παπούτσια.
Αμφιβάλω αν αυτή η γυναίκα εχει χαμογελάσει ποτέ .
Βγαίνει στο δρόμο ,κάθεται δεξια και περπατάει στα χαλίκια ανάμεσα στην άσφαλτο και στο χαντάκι .
Φτάνει στο κέντρο της βιομηχανικης περιοχής και χωρίς να κοιτάξει να δει αν έρχονται αυτοκίνητα,μπαίνει στο δρόμο και περνάει,χωρις βιασύνη, απέναντι.
Σε λίγο χάνεται πίσω απο μια μεγάλη πόρτα εργοστασίου με καπνούς .
Αν μιλούσε αυτή η γυναίκα, πόσους αφορισμούς θα έκανε για τον άνδρα και τον γάμο ?

ΦΑΙΔΩΝ ΘΕΟΦΙΛΟΥ είπε...

@Σπύρος
Σπυρέτο μου η περιγραφή σου θυμίζει κινηματογραφικά πλάνα αμερικανικής ταινίας με τρόπο ιδιαίτερο ζωντανό. Ασφαλώς και αν μιλούσε η γυναίκα που αναφέρεις θα μπορούσε να κάνει αμέτρητους αφορισμούς για το γάμο. Αλλά δεν μιλάει.Όπως δεν μιλά και η συντριπτική πλειοψηφία των γυναικών. Αν μιλούσαν θα είχαμε καθαρότερη εικόνα για τον γάμο. Νομίζω όμως ότι πριν από το γάμο, προέχουν για τον κάθε άνθρωπο η αυτοεκτίμηση, για να μην κάνει πράγματα που θα τον κάνουν να ντρέπεται, η ανοχή, και ο σεβασμός στη διαφορετικότητα, έτσι ώστε τα θεμέλια του γάμου να είναι ισχυρότερα. Σημειώνω όμως και πάλι, ότι όλα, ασχέτως καλών και κακών γάμων, υπόκεινται στη φθορά: Σχέσεις, άνθρωποι, θεσμοί, δοξασίες, κ.λ.π. Το θέμα είναι όταν επέλθει η φθορά, με ποιο τρόπο θα την διαχειριστούν οι άνθρωποι, ποιούς τρόπους ανανέωσης θα βρούν, ώστε να ελαχιστοποιήσουν αυτή τη φθορά. Κλείνοντας Σπυρέτο μου, να υπενθυμίσω ότι οι αφορισμοί που κάνουν οι άνδρες στην ανάρτησή μου, διέπονται από μια παιχνιδιάρικη διάθεση, από ένα χιουμοριστικό πνεύμα, που καθόλου δεν παραπέμπει σε δραματικότητα ή τραγικότητα, ώστε να να υπάρξει ανάγκη αντιπαράθεσης των γυναικών ως θιγομένων. Μάλλον με διάθεση ανάλογη το αντιμετωπίζουν οι γυναίκες και με μειδιάματα, τουλάχιστον μέσα στο καφενείο. Θα με ενδιέφερε προσωπικά πάρα πολύ, η γνώμη των γυναικών, που θα έφερνε στο προσκήνιο τα λάθη και τις συμπεριφορές των ανδρών, καθώς και τα λάθη και τις δικές τους συμπεριφορές, κατά την διάρκεια επιδίωξης του γάμου και κατά την διάρκειά του. Αλλά οι γυναίκες δεν μιλούν, δυστυχώς...

Σπυρος είπε...

Φαίδωνα ,συμφωνώ απόλυτα με όσα γράφεις .Εγω απλά εκανα μια αναφορα από την άλλη πλευρά,κι από την άλλη όψη του φαιδρού.Μην ξεχνάμε άλλωστε πως δράμα και κωμωδία πάνε,πολλές φορές,μαζί.

ΦΑΙΔΩΝ ΘΕΟΦΙΛΟΥ είπε...

@Σπύρος
Ναι Σπυρέτο μου, έτσι είναι. Η κωμωδία και το δράμα, θα έλεγα πως το ένα περιέχει το άλλο...

Ελένη Λιντζαροπούλου είπε...

Μιλάμε μεταξύ μας οι γυναίκες Φαίδωνα… μιλάμε. Απλά η δημόσια ελευθερία λόγου είναι μόνο για τους άνδρες χαρισμένο δικαίωμα και όχι κεκτημένο.
Οι άνδρες, πολύ ωραία, έχουν βολευτεί στην πλειοψηφία τους στις δάφνες του θύματος… ο γάμος άλλωστε είναι το μόνο πεδίο που τους αρέσει να λεν ότι χάνουν.
Αφήνουμε λοιπόν κι εμείς τα «παιδιά» να παίζουν αυτό το παιχνίδι των εντυπώσεων και… γυρίζουμε από την άλλη να κρύψουμε το μειδίαμα.
Η φθορά όπως και η ανανέωση θέλουν δύο για να συντελεστούν. Στον γάμο, συνήθως, η γυναίκα υποχρεούται να παλεύει ενάντια στη φθορά και να φέρνει την ανανέωση προς τα μέσα, ενώ ο άνδρας δικαιούται και επιδιώκει την «ανανέωση» προς τα έξω.
Λυπάμαι που θα το πω… αλλά ο μεγαλύτερος αριθμός των ανδρών ξέρει τι μας ενοχλεί και τι μας λείπει. Έτσι και να μιλήσουμε, απλά… θα κάνουν ότι δεν άκουσαν ή αν το τραβήξουμε και λίγο θα μας πουν υστερικές.
Ονειρευόμαστε λοιπόν μόνες είναι πιο καλά… είναι λιγότερο ουτοπικό από το να μιλάμε σε μη ακούοντες πιστεύοντας ότι μας ακούν.
Ο γάμος είναι τραγικός γι αυτόν που τον συνειδητοποιεί ως δέσμευση… παλεύεται μόνο αν υφίσταται ως επιθυμία και από τους δυο. Θέλω να είμαι με κάποιον και είμαι… αυτό είναι ευλογία… τα υπόλοιπα είναι συμβάσεις που αφαιρούν από γυναίκες και άνδρες το χαμόγελο.

Ελένη Λιντζαροπούλου είπε...

@
κ. Σπύρο μου… έχει και γυναίκες άθλιες…
Απλά οι άνδρες, συνήθως, είχαν την οικονομική ανεξαρτησία και την κοινωνική δυνατότητα να τις μουντζώσουν και να φύγουν για αλλού ή και για πουθενά. Έτσι είναι… ο κόσμος. Ακόμη δεν είναι φιλόξενος και για τα δύο φύλα, ούτε σε δυνατότητες ούτε σε ευκαιρίες ούτε σε ανοχές.
Ας το κρατήσουμε λοιπόν σε ελαφρύ επίπεδο το θέμα… και ας αφήσουμε την περίσκεψη να λειτουργεί μυστικά. Μπορεί να είναι και πιο καλό.
Ξέρετε, γι αυτό υπάρχει ο έρωτας… για να στραβώνονται οι άνθρωποι και να κάνουν λάθη… αλλιώς θα κινδύνευε το είδος με εξαφάνιση.

Ανώνυμος είπε...

Όλοι μας σε κάποιο στάδιο της ζωής μας,άλλοι νωρίς άλλοι αργά, βρισκόμαστε μπροστά στο δίλλημα To do or not to do και στο τέλος αποφασίζουμε να μετανοιώσουμε για κάτι που κάναμε και όχι για κάτι που δεν κάναμε.
Το μυστικό της ευτυχίας ενός γάμου βρίσκεται μέσα σε δυο λέξεις yes dear.
Η γυναίκα μου δουλεύει.Εγώ όχι. Κάθε Παρασκευή συναντιώμαστε στο σουπερμάρκετ για τα βδομαδιατικα ψώνια. Μια Παρασκευή πήγα στο σουπερμάρκετ και δεν μπορούσα να τη βρω και κοίταζα αλαφιασμένος στους διαδρόμους.Με είδε ο διευθυντής και με ρώτησε για ποιον ψάχνω. Έχασα τη γυναίκα μου, του είπα. Μη στενοχωριέσαι, μου λέει,να σου δώσω τη δική μου.
Ν τ ί ν ο ς

ΦΑΙΔΩΝ ΘΕΟΦΙΛΟΥ είπε...

@Βig Mama
Επιτέλους μίλησε μια γυναίκα και όπως το έκανε φαίνεται σα να μίλησε εκ μέρους όλων των γυναικών!!!!!
Όλη η ουσία Mama βρίσκεται σ' αυτά σου τα λόγια:

"""Ο γάμος είναι τραγικός γι αυτόν που τον συνειδητοποιεί ως δέσμευση… παλεύεται μόνο αν υφίσταται ως επιθυμία και από τους δυο. Θέλω να είμαι με κάποιον και είμαι… αυτό είναι ευλογία… τα υπόλοιπα είναι συμβάσεις που αφαιρούν από γυναίκες και άνδρες το χαμόγελο."""

Συμφωνώ με όσα λες με ιδιαίτερη μάλιστα ικανοποίηση, αφού προσεγγίζουν με ακρίβεια την αλήθεια.
Μια μικρή μόνο ένσταση.
Δεν δέχομαι ότι στις κοινωνίες μας μόνο οι άντρες μπορούν να μιλούν για το γάμο. Μπόρούν ασφαλώς και οι γυναίκες με όση ελευθερία θέλουν. Δεν έχουμε στις κοινωνίες μας Ισλαμικές "δημοκρατίες¨", ούτε μπούργκα, αλλά γυναίκες που ήδη έχουν ξεπεράσει σε πολλούς τομείς τους άντρες. Συνεπώς αν δεν μιλούν, είναι επειδή δεν θέλουν. Γι αυτό και χάρηκα που μίλησες. Επειδή ήθελες κι όχι επειδή οι άντρες μπορούν να μιλούν και οι γυναίκες όχι.

ΦΑΙΔΩΝ ΘΕΟΦΙΛΟΥ είπε...

@Ντίνος Λυκογιάννης
Λέτε κ. Λυκογιάννη να διάβασε την ανάρτηση του Καφενείου ο διευθυντής του σουπερμάρκετ και σας είπε να σας δώσει τη γυναίκα του όταν του είπατε ότι δεν βρίσκετε τη δική σας;;;

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ΜΗΘΥΜΝΑ

ΜΗΘΥΜΝΑ
Γενέθλιος τόπος