Τετάρτη, Ιανουαρίου 28, 2009

ΜΙΑ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΑΝ ΠΡΟΚΛΗΣΗ

Από τον Φαίδωνα Θεοφίλου

Πριν από λίγες μέρες , έλαβα μια πρόσκληση που για κάποιους
μπορεί να είναι φυσιολογική, για μένα όμως ήταν Πρόσκληση - ΠΡΟΚΛΗΣΗ.
Πρόκειται για την εκδήλωση που οργανώθηκε προς τιμήν του Μητροπολίτη Μυτιλήνης με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 20 χρόνων από την εκλογή του, στο ξενοδοχείο PRESIDENT. Στην εκδήλωση λοιπόν αυτή:
1 ομιλητής θα κάνει την εισήγηση
5 ομιλητές θα κάνουν προσφωνήσεις
Η χορωδία της Φανερωμένης Χολαργού θα ψάλλει θρησκευτικούς ύμνους (Δοξάστε με)
Άλλος 1 ομιλητής θα κάνει παρουσίαση της προσωπικότητας και του έργου του Μητροπολίτη ( Το έργο και η προσωπικότητα δεν αναδεικνύονται μέσα από βίο και την πολιτεία ενός Ιεράρχη; )
Αντιφώνηση του Μητροπολίτη στα όσα δοξαστικά θα του πουν οι ομιλητές, υποθέτω με περισσή ταπεινοφροσύνη…
Στη συνέχεια: Τραγούδια της Μυτιλήνης από τη χορωδία Φανερωμένης Χολαργού
Κι ακόμα: (Για να μη νομίζετε πως τελειώσαμε…) Χοροί της Μυτιλήνης, από την χορευτική ομάδα του συλλόγου Πολυχνιατών Αθήνας.
Την εκδήλωση μαμούθ, (κι όποιος αντέξει) θα συντονίσει ο δημοσιογράφος Στρατής Λιαρέλης. Για την εκδήλωση συστήθηκε βέβαια ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΙΜΗΤΙΚΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ .


Και τώρα οι απορίες:

Καλά οι πολιτικοί που έχουν ανάγκη να προβάλουν το όποιο έργο τους και τον εαυτό τους ώστε να θυμίσουν στους πολίτες πως πρέπει να τους ψηφίσουν.
Ένας Μητροπολίτης γιατί το έχει ανάγκη
;

Πως γίνεται ένας Μητροπολίτης να λειτουργεί με τους κανόνες προβολής και μάρκετινγκ , αντί με τις κατευθύνσεις Εκείνου που υπηρετεί;

Ίσως κάποιοι μου πουν ότι οι φίλοι του οργάνωσαν την εκδήλωση. Σωστά. Ο Μητροπολίτης δεν ήθελε μεγαλεία αλλά οι φίλοι του επέμεναν και τότε ο Μητροπολίτης υπέκυψε…Τι να κάνει ο άνθρωπος
;

Θα καταλάβαινα να ήθελε να γιορτάσει τα 20 χρόνια του διαθέτοντας το ποσό της δοξαστικής εκδήλωσης για το ίδρυμα ψυχασθενών «Η Θεομήτωρ» της Αγιάσου –Λέσβου. Εκείνο ντε, που όταν, επί προεδρίας του Μητροπολίτη μας, το επισκέφθηκε ο συνήγορος του πολίτη, το χαρακτήρισε «Αποθήκη ανθρώπων» Εκείνο λοιπόν το ίδρυμα με το οποίο τα βρετανικά Μ.Μ.Ε. ασχολούνταν επί εβδομάδες, διασύροντας δικαίως τη χώρα. Θα καταλάβαινα να έδινε το ποσό της δοξαστικής εκδήλωσης σε ένα κέντρο υποδοχής μεταναστών. Έτσι δεν θα γλύκαινε και θα αλάφραινε η ψυχή;
Ή αυτά είναι για τα κορόιδα τους πιστούς;

Αν ο Ιεράρχης αυτός και όσοι αποδέχονται την εκκοσμίκευση ως τρόπο ζωής πασπαλισμένο με life style, έτσι ώστε να μη ξεχωρίζουν στη κοινωνική τους συμπεριφορά, πολιτικοί, ιεράρχες και τεχνοκράτες, μήπως είναι ώρα να πληροφορηθούμε αν άλλαξε κάτι στην εκκλησία ή δεν μας πέφτει λόγος;
*
Δεν θέλω να επεκταθώ άλλο, αν και σας βεβαιώνω θα μπορούσα και πολύ μάλιστα. Θα κλείσω απευθύνοντας στο Μητροπολίτη λίγες λέξεις από το «Αθωνικό Απόδειπνο» του Μοναχού Μωυσέως Αγιορείτου:
*
«Προχωρώ, σκύβω, σιωπώ, ακούω, σταυροκοπιέμαι, ευχαριστώ, παρακαλώ, μετανοώ, δοξάζω. Απορώ, και συλλογιέμαι, διδάσκομαι και μαθαίνω»
*
Αυτοί συντηρούν το πνεύμα της Ορθοδοξίας και του μυστικισμού της. Γιατί εσείς δυστυχώς κύριε Μητροπολίτα είστε ταυτισμένοι με μια άσχημη πλευρά της ανθρώπινης κοινωνίας:
Την εξουσία.
Πόσο γρήγορα συνηθίσαμε όλοι μας
το ξεστράτισμα, για ίσιο δρόμο…..



17 σχόλια:

Φθα είπε...

Τι να σου πει κανείς τώρα; Πως έχεις άδικο; Εκείνο που μου κάνει μεγάλη εντύπωση είναι η αδιαφορία για τις πιθανές αντιδράσεις που θα εκδηλωθούν. Πράγμα που επιφέρει κι άλλες σκέψεις. Μα καλά, δεν έχουν συμβούλους; Κανείς δεν τους εισηγείται τα όσα αρνητικά πιθανόν θα δημιουργηθούν στην κοινή γνώμη; Δεν υπάρχει η λέξη ταπεινοφροσύνη στο λεξιλόγιό τους; Και τελικά, πώς προσδοκούν να φέρουν στο δρόμο του Θεού τη νέα γενιά όταν οι ίδιοι της ορθώνουν εμπόδια και της προκαλούν αποστροφή;

Ανώνυμος είπε...

...Και είναι αυτό το κίτρινο χρώμα της φωτογραφίας τόσο λαμπερό,,,και είναι αυτή η πολυτέλεια της αίθουσας τόσο επώδυνη...Και ήμουν μια μέρα στην εκκλησία...Μου αρέσει το περιβάλλον, το θυμίαμα, οι εικόνες κι αυτό το γλυκο θλιμένο φως από τα βιτρώ...όχι δε θέλω να παραχωρήσω το χώρο που αγαπώ από παιδί σ' αυτούς που περπατούν και τον κατέχουν κυριαρχικά σαν να είναι σπίτι τους με την έννοια της ιδιοκτησίας, όχι τρυπώνω κι εγώ και προτμώ τους εσπερινούς...Ήμουν λοιπόπν στην εκκλησία, Κυριακή κι άκουσα μια προσφώνηση , ήταν εκεί ένας δεσπότης.Τον προσφώνησαν " θειοτάτη παναγιότητα"...Α, φοβόμουν μην το ξεχάσω, μην μπερδευτώ αργότερα και πιστέψω πως ήταν της φαντασίας μου.Έβγαλα μπλοκάκι και το σημείωσα. Τους κοίταξα όχι , όχι με απορία μάλλον λίγο με ειρωνεία..Ρε τους αθεόφοβους...Άκου θειοτάτη παναγιότης!!!!
Αθηνά

ΦΑΙΔΩΝ ΘΕΟΦΙΛΟΥ είπε...

@Φθα
Φίλε μου "εμπόδια και αποστροφή" όπως είπες. Πάντως η νεολαία, άσχετα το τι γενικώς παίζεται, για να μη γίνεται θύμα κανενός, πρέπει να μαθαίνει την αλήθεια και να τη λέει δυνατά. Η νεολαία, γεννάει ελπίδα για τον εαυτό της και για μας που δεν τα παρατάμε....

ΦΑΙΔΩΝ ΘΕΟΦΙΛΟΥ είπε...

@ Αθηνά
Ακόμα κι αυτό εκμεταλεύονται: Την ανάγκη της ψυχής να βρει καταφύγιο στη μυστικιστική ατμόσφαιρα της εκκλησίας. Έχεις μεγάλη παρατηρητικότητα και μπράβο σου.
Ώστε "Θειοτάτη Παναγιότητα" οι θεομπαίχτες! Από βυζαντινούς αυτοκρατορισμούς και πομπώδεις υποκριτικούς τίτλους, που χαϊδεύουν τη ματαιοδοξία εκείνων που αυτόβουλα υιοθέτησαν το: Νηστεία και προσευχή, καλά πάμε. Να δούμε πότε θα ...επιδράσει επάνω τους και ΕΚΕΙΝΟΣ που υποτίθεται ότι υπηρετούν και όχι εκπροσωπούν...
Μου άρεσε η φράση σου:

"και είναι η πολυτέλεια της αίθουσας τόσο επώδυνη.."

Πρόκειται για την αίθουσα που θα γίνουν τα "Δοξάστε με" του Μητροπολίτη...

Ελένη Λιντζαροπούλου είπε...

"Οι περισσότεροι προτιμούν φίλους να αναρριχώνται στον επισκοπικό θρόνο ή συγγενείς ή αυτούς που τους κολακεύουν ή που με τα χρήματά τους εξαγοράζουν την εύνοια. Και είναι τέτοια η κατάντια όσα και τα θηρία που κατοικούν στον σκόπελο της κενοδοξίας των διακαώς επιθυμούντων να ιερωθούν."
Ιωάννης ο Χρυσόστομος

Μας πνίξανε οι κενόδοξοι...

Φαίδωνα...μου σκαλίζεις το θυμό, αλλά πολύ καλά κάνεις.

Θα γράψω μια μέρα για έναν "άλλο" μητροπολίτη, έτσι ως "αντίδωρο" στο ωραίο σου "Πατερικό", στα ερωτήματα και στην, κατ'εμέ, ζεστή σου έννοια για ό,τι χάνεται. Αυτών, δεν αλαφραίνει η ψυχή μάτια μου, την έχουν χάσει.

Αθηνά...και που να δεις τα υπόλοιπα του Πρωτοκόλλου...χάος οι στερημένες ψυχές των ανέραστων...χάος και σκοτάδι.
Πού να βρει χώρο εκεί ο "Εσταυρωμένος Έρως" των Πατέρων...πού;

Ανώνυμος είπε...

Μα δεν καταλαβαίνουμε όλοι ότι το πομπώδες, το εντυπωσιακό, το εκθαμβωτικό, το πεφυσιωμένο, το επηρμένο, το αλαζονικό, το "θαυμάστε με αλλά μη με εγγίζετε" είναι τα μόνα μέσα που διατίθενται σ' αυτόν τον μάταιο κόσμο για να προβάλουμε την κατά τα άλλα ασήμαντη πνοή μας, που δεν είναι ικανή όχι να εμφυσήσει θείο πνεύμα στις ανθρώπινες ψυχές αλλά ούτε καν να σβήσει το αναιμικό φως ενός κεριού. Τι κρίμα να περιμένει κανείς από τέτοιους πομφόλυγες να εμπνεύσουν, να νουθετήσουν, να συνετίσουν, να κατευθύνουν τον παραπαίοντα άνθρωπο μέσα σε ένα κόσμο παθών, βιαιότητας, αδιαφορίας και αφόρητης ιδιοτέλειας!
Φίλοι μου, οι άνθρωποι αυτοί, αυτό έχουν αυτό μπορούν να δώσουν, την πολιτική προβολή εζήλωσαν, περί αυτής κόπτονται. Αν δεν προβληθούν σκανδαλωδώς, ουδέν έτερον τους απομένει. Τι τους ζητάμε, για τ' όνομα του Θεού του ζώντος; Τι τάχα περιμένουμε από αυτούς; Την ανάδυση του Επισκόπου Μυριήλ; Ας μη την περιμένουμε ποτέ! Βασίλεψε στις σελίδες ενός μεγαλειώδους μυθιστορήματος και χάθηκε για πάντα. Μπορεί μ' αυτόν τον τρόπο να χαρακτηριστούμε απαισιόδοξοι, αλλά τουλάχιστον δεν θα θεωρηθούμε αφελείς, δεν νομίζετε; Ό,τι θα μπορούσαν και θα όφειλαν, αν δεν ήταν αυτοί που είναι, να μας δώσουν, ας προσπαθήσουμε να το αντλήσουμε από όση δύναμη μας απέμεινε μέσα μας. Δεν είναι εύκολο, αλλά ίσως είναι ευκολότερο από το να τρέφουμε φρούδες ελπίδες.
Νίκος Πετρόχειλος

kostasst είπε...

Σε εποχές κρίσεις με εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες να ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας, μια τέτοια εκδήλωση είναι πρόκληση για όλους. Συγχαρητήρια για την ανάδειξη του θέματος. Αυτά τα υποτιθέμενα "μικρά" είναι που μας πνίγουν...

kostasst είπε...

...αλήθεια θυμάστε τους αστακούς του Χριστόδουλου και τα πολυτελή ξενοδοχεία στο Παρίσι; Δεν διδάχτηκε τίποτε ο Μητροπολίτης από αυτή την ιστορία;

barel είπε...

Το είπες πολύ σωστά Φαίδων είναι και αυτοί μια μορφή εξουσίας. Βέβαια έχω ακούσει και ελάχιστες περιπτώσεις Μητροπολιτών που μένουν σε κελιά. Όσο μακριά βρίσκοντε αυτοί οι άνθρωποι απο το λόγο της Αγάπης και της διακονίας που κυρήσουν τόσο επιβεβαιώνουν το ρόλο τους ως διαχρονικούς Γραμματείς και Φαρισαίους.

ΦΑΙΔΩΝ ΘΕΟΦΙΛΟΥ είπε...

@ Βig Mama
Mου αρέσει που "σκάλισα" ειδικά το δικό σου θυμό...

ΦΑΙΔΩΝ ΘΕΟΦΙΛΟΥ είπε...

@ Νίκος Πετρόχειλος
Νίκο μου καλωσόρισες και πάλι. Σου έβαλα πολλές απουσίες. Η ταπεινοφροσύνη και αυτάρκεια Νίκο μου είναι υλικά διδασκαλίας για τους άλλους.

ΦΑΙΔΩΝ ΘΕΟΦΙΛΟΥ είπε...

@ Kostasst
Αυτά τα υποτιθέμενα μικρά Κώστα μου είναι που αλλάζουν την εκκλησία και σε λίγο θα την βλέπουμε ως Ανώνυμη Εταιρεία. Ας κάνουν ότι θέλουν αλλά ας παραιτηθούν από την μισθοδοσία τους από τους φορολογούμενους πολίτες.

ΦΑΙΔΩΝ ΘΕΟΦΙΛΟΥ είπε...

@Barel
Σωτήρη μου ασφαλώς και υπάρχουν κάποιοι που μένουν σε κελιά. Αλλά τον τόνο τον δίνουν οι άλλοι.
Οι μητροπολίτες είναι μια απεχθής μορφή εξουσίας, Αρκεί να ρωτήσει κάποιος έναν παπά να του πει.

Ανώνυμος είπε...

Φαιδωνα,

Ακομα μια φορα εθεσες το δαχτυλο σου "επι του
τυπου των ηλων". Δυστυχως ομως, το φαινομενο
ουτε μοναδικο ειναι μα ουτε και καινουργιο.
Η γιαγια μου ελεγε "καλα εινι τσι τα φαρδουμανκα,
μα τ΄αχειν οι Δισπουταδις".

Δημητρης

Ανώνυμος είπε...

Αντίθεση

Φαίδων
Χτες βράδυ ο Μορφέας
με περιπλάνησε στη χώρα των θεών.
Κάποια στιγμή στον κόσμο
της αιολικής ψυχής
ακούσαμε τη Σαπφώ που τραγουδούσε.
Πιο πέρα τι παράδοξο
είδαμε κάποιους άσχετους
που αλληλοδοξαζόντουσαν.

Νίκος Λιψάνος

ΦΑΙΔΩΝ ΘΕΟΦΙΛΟΥ είπε...

@Δημήτρης Κεφαλίδης
Δημήτρη μου οι παλαιότερες γενιές είχαν μια εκπληκτική επιγραμματικότητα και αιχμηρότητα στον χαρακτηρισμό τέτοιων φαινομένων.

ΦΑΙΔΩΝ ΘΕΟΦΙΛΟΥ είπε...

@Νίκος Λιψάνος
Νίκο μου προβάλλεις δυο κόσμους τόσο διαφορετικούς...
και τόσο ζωντανά.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ΜΗΘΥΜΝΑ

ΜΗΘΥΜΝΑ
Γενέθλιος τόπος