Τρίτη, Νοεμβρίου 04, 2008

TO SPIRITUAL ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΘΡΙΑΜΒΟΣ!!


Φαίδωνα Θεοφίλου

Το Spiritual είναι ένα είδος Αφροαμερικάνικου τραγουδιού με ιδιαίτερα έντονο το θρησκευτικό στοιχείο. Είναι η μουσική που έφτιαχναν οι σκλάβοι που έφερναν οι λευκοί δουλέμποροι από την Αφρική στην Αμερική.

*
Spiritual είναι η μουσική που γινόταν λυτρωτική διέξοδος στην οδύνη και στην καταπίεση των μαύρων, η μουσική που έγινε έκφραση των παθών αλλά και της ελπίδας τους για το μέλλον. Είναι η μουσική όπου αποτυπώνεται έντονα η ταύτισή τους με το Χριστό, τα δικά του πάθη αλλά και την Ανάστασή του.
*
Η θρησκεία ήταν ένα από τα ελάχιστα πράγματα που επιτρεπόταν στους μαύρους της Αμερικής, προφανώς γιατί η θρησκεία μεταξύ των άλλων δίδασκε ότι : «Αν σε χτυπήσει κάποιος στο ένα μάγουλο, γύρνα του και το άλλο» και αυτό βόλευε τη λογική των δουλεμπόρων και των αγγλοσαξόνων αφεντικών .
*
Στην Αμερική λοιπόν όλα αυτά, όπου οι μαύροι στην αρχή ήταν με αλυσίδες, δεν τους αναγνωρίζονταν ανθρώπινα δικαιώματα, εργάζονταν υπό απάνθρωπες συνθήκες. Αν έκαναν τη παραμικρή (κατά τους λευκούς) παράβαση ή τους κατηγορούσε ένας λευκός για κάτι χωρίς καμιά απόδειξη, απλά τους λυντσάριζαν. (ο περίφημος νόμος του Lynch) Συχνά τους φόρτωναν εγκλήματα λευκών κι ούτε γάτα ούτε ζημιά.

*
Ήταν τέτοιο το κλίμα στην τότε Αμερική που οι γνωστές μας κάρτ – ποστάλ που κυκλοφορούσαν, αντί να απεικονίζουν τοπία της φύσης ή άλλα θέματα, απεικόνιζαν μαύρους λυντσαρισμένους από το πλήθος !!!
*
Με το πέρασμα των χρόνων, τα Spirituals χαρακτήρισαν όλη τη σύγχρονη μουσική. Ο ρυθμός τους επηρέασε τα μπλουζ, την τζαζ, τα γκόσπελ, ακόμη και την ποπ, διαμορφώνοντας έτσι τη μουσική ταυτότητα των Η.Π.Α και επηρεάζοντας την παγκόσμια.

*
Με το πέρασμα των χρόνων οι Αφροαμερικανοί με τους αγώνες τους απέκτησαν δικαιώματα, (παρά τα κατάλοιπα των προκαταλήψεων και του ρατσισμού που υπάρχουν μέχρι τώρα) και διέπρεψαν στο χώρο των Τεχνών και του αθλητισμού.
*
Σήμερα ο μαύρος απόγονος των σκλάβων της Αμερικής, έγινε πρόεδρός της. Το Spiritual από λυτρωτική διέξοδος των παθών των μαύρων της Αμερικής, έγινε θρίαμβος!!! Η Ιστορία έκανε μια μεγάλη στροφή για την Αμερική αλλά και για την ανθρωπότητα ολόκληρη. Όσοι άνθρωποι στον κόσμο θεωρούν τα ανθρώπινα δικαιώματα μέγιστη αξία αφού χωρίς αυτά δεν μπορεί να υπάρξει ειρήνη, ανάπτυξη και ευημερία, μπορούν τώρα να συνειδητοποιήσουν τις μεγάλες στιγμές που ζουν, έχοντας κατά νου ότι αυτή πρέπει να είναι μόνο μια καινούρια αρχή. .. Ακόμα ηχεί στ' αυτιά μου η τρεμάμενη φωνή του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ: "I have a dream..." Το όνειρό του λοιπόν προσεγγίστηκε. Μένει και να πραγματοποιηθεί..
Ας ελπίσουμε ότι ο Μπαράκ Ομπάμα θα επιτύχει όσα δεν πέτυχε κανένας λευκός πρόεδρος μέχρι τώρα.







43 σχόλια:

Χαρά είπε...

προσωπικά χάρηκα πολύ για τη νίκη του αυτή. αν και πολύ φοβάμαι πως οι προκαταλήψεις σε μια εποχή όπου ο νεοναζισμός ανθεί δεν θα τον αφήσουν να κυβερνήσει για πολύ. μακάρι να μείνει στην εξουσία και να λυτρώσει με τη διακυβέρνησή του όχι μόνο τους αδικημένους της αμερικής αλλά και τους σκλάβους της εκτός των συνόρων.

Φωτεινή S είπε...

Φαίδωνα,
χάρηκα για την εκλογή του, μόνο και μόνο, μπας και δούμε καμιά "άσπρη" μέρα από "μαύρο" Πρόεδρο στη γη.

roadartist είπε...

Δεν νομίζω να αλλάξει κάτι..αλλά τουλάχιστον χαίρομαι που εκλέκτηκε ένας έξυπνος άνθρωπος. Κάτι είναι και αυτό. Πολύ βλακεία κυριαρχεί. Ευτυχώς που δεν εκλέκτηκε ο Μακ Κέιν και η αντιπρόεδρος του..

. είπε...

Μήπως είναι καλύτερα να μην έχουμε αυταπάτες Φαίδωνα;

Καλησπέρα!

Ανώνυμος είπε...

Πιστέψτεμαι
Είμαι 40 χρόνια στην αμερική,εχω
ψηφίσει σε 10 προεδρικές αναμετρήσεις,Και κάθε φορά ήξερα ότι τούτο το σύστημα δεν το αλλάζουν οι εκάστοτε προέδροι
Και δεν υπήρχε λόγος να το αλλάξουν,γιατί όλα ευημερούσαν ,και μεσα απο αδικες αποφάσεις και πολέμους ,και ο αμερικανικος λαός εκλεινε τα μάτια,γιατι,όπως ειπα,ολα ευημερούσαν
Τωρα όμως που το ασύδοτο κεφάλαιο χρεωκόπησε το σύστημα ειναι ευτύχημα που βρέθηκε ενας ευφυής ανθρωπος που ειμαι βεβαιος πως ξέρει οτι η ευημερία του λαού του δεν παίζεται απο δω και περα με σημαδεμένα χαρτιά αλλά μεσα απο κινησεις και θεσεις που στηρίζουν το συμφερον του αμερικανικου λαου μεσα απο το συμφερον όλων των λαων.
Ειπαμε,μεγάλο χάρισμα η εξυπνάδα.
Και από οτι εδειξε ο Ομπαμα είναι προικισμένος με αυτή.

σπυρος δαρσινός

ΦΑΙΔΩΝ ΘΕΟΦΙΛΟΥ είπε...

Χαρά μου είναι πράγματι πιθανά αυτά που γράφεις αλλά είναι ήδη μεγάλο κέρδος για την ανθρωπότητα ότι ο απόγονος των πρώην σκλάβων, όπως γράφω στην ανάρτηση γίνεται πρόεδρος της ισχυρότερης χώρας του κόσμου.

ΦΑΙΔΩΝ ΘΕΟΦΙΛΟΥ είπε...

@Φωτεινή
Αυτό που λες Φωτεινούλα τόσο εύστοχα, ισχύει και κυριολεκτικά και μεταφορικά. Δηλαδή και ως όμορφο λογοπαίγνιο αλλά και ως ελπίδα για το μέλλον, αφού είδαμε την προκοπή μας με τους λευκούς προέδρους μέχρι τώρα

ΦΑΙΔΩΝ ΘΕΟΦΙΛΟΥ είπε...

@roadartist
Ούτε κι εγώ αναμένω πολλές αλλαγές αρτίστα μου. Σκέψου όμως ποιος ακροδεξιός, θρησκόληπτος και μαφιόζος ήταν πριν από αυτόν. Ε δεν πάει πιο κάτω. Μόνο πιο πάνω γίνεται...

ΦΑΙΔΩΝ ΘΕΟΦΙΛΟΥ είπε...

@Ανασαιμιά
Καλησπέρα Ανασαιμιά μου. Δεν έχω απολύτως καμιά αυταπάτη καλή μου, αφού δεν περιμένω τίποτα για τον εαυτό μου και τη χώρα μου από την εκλογή Ομπάμα. Βλέπω όμως αυτή την εκλογή με βαθιά συγκίνηση, αφού έρχεται επιτέλους η ώρα, οι πρώην σκλάβοι να κυβερνήσουν τον κόσμο. Συγκινήθηκα βαθιά όταν είδα τον μαύρο γέροντα με το μπαστούνι στην τηλεόραση να λέει: "Τα καταφέραμε! και μετά να καταρέει από συγκίνηση!
Έγραψα στο αναρτημένο κείμενο:
" Νομίζω πως ακόμα ηχεί στ' αυτιά
μου η τρεμάμενη φωνή του ηγέτη των μαύρων Μάρτιν Λούθερ Κινγκ: "I have a dream..." To όνειρο αυτό προσεγγίστηκε. Μένει και να πραγματοποιηθεί". Με δυο λόγια Ανασαιμιά μου το ενδιαφέρον μου στρέφεται κυρίως στα ανθρώπινα δικαιώματα. Στην ιστορική δικαίωση των μαύρων, που ελπίζω να διάβασες τι σκληρό τίμημα πλήρωσαν χωρίς να φταίνε. Τα ανθρώπινα δικαιώματα λοιπόν, που χωρίς αυτά δεν υπάρχει ούτε ΕΙΡΗΝΗ ούτε ΑΝΑΠΤΥΞΗ ούτε ΕΥΗΜΕΡΙΑ.
Δεν θα αλλάξουν όλα τώρα βεβαίως. Το λέω άλλωστε στην ανάρτησή μου, ότι πρέπει να θεωρήσουμε την εκλογή του ΟΜΠΑΜΑ, μόνο ως καινούργια ΑΡΧΗ. Πρόκειται όμως για κοσμογονική αλλαγή είτε το εκτιμάμε έτσι είτε όχι.

ΦΑΙΔΩΝ ΘΕΟΦΙΛΟΥ είπε...

@Σπύρος
Σπυρέτο μου όπως πάντα πιάνεις την ουσία απ' τα μαλλιά. Η διάσταση που δίνεις στο θέμα είναι αληθινή, απόλυτα ρεαλιστική. Να δεις όμως ότι η ιστορική δικαίωση των μαύρων, θα μειώσει τις τριβές και τις κοινωνικές όσο και εθνικές εντάσεις, με αποτέλεσμα να στερεωθεί περισσότερο η ειρήνη και να υπάρξουν οι προϋποθέσεις για μεγαλύτερη ανάπτυξη, για να τονίσω και το πρακτικόν του θέματος, αν και εμένα μου αρκεί η ικανοποίηση ότι σήμερα κυβερνά τις Η.Π.Α ο απόγονος εκείνων που κάποτε δεν θεωρούνταν άνθρωποι αλλά μόνο ανθρώπινα προϊόντα προς πώληση!!
Αυτή είναι η θέαση του
ποιητή - πολίτη.

pylaros είπε...

Γεια χαρά σας,
Φάιδων το SPIRITUAL σου το διάβασα, αλλά ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ κανονικά είναι "άχρωμος" δηλαδή δεν ανήκει στην παρτίδα αυτών που οι πρόγονοί τους ήταν σκλάβοι.
2) Πολλοί δοκιμάζουν να εκμεταλευθούν αυτό τους άκουσα με τ' αυτιά μου να διακυρήτουν: να βλέπετε από τους παλαιούς σκλάβους αναδείχθηκε ο πρόεδρός μας. Αυτός ο άνθρωπος γιος ενός μαύρου φοιτητή από την Κένυα (ο οποίος τον παράτησε μόλις γεννήθηκε) και μιας λευκής συμμαθήτριάς του από το Κάνσας,
γεννήθηκε στην Χαβάη...κλπ...
Είναι χαρισματικός τόσο ώστε να καταλαβαίνει ότι με τη βοήθεια των λευκών και των νέων αναδείχτηκε πρόεδρος.
Όλοι οι μαύροι της Αμερικής είναι 13% είναι λοιπόν αδύνατον να εκλεγεί πρόεδρος μόνο με την ψήφο μιας μεινότητας.
Τα κηρύγματα του Μάρτιν Λούθερ
Κινγκ είναι αληθινά, αλλά κανονικά τον Ομάμπα δεν θα πρέπει να τον αγκίζουν προσωπικά διότι απλούστατα δεν κατάγεται από το ίδιο γενεαλογικο δένδρο, αν και το γνωρίζει αυτό (τα των σκλαβων) όπως κι εμείς όλοι μας.
Όπως σε όλα τα κράτη άλλο τοσο και στις ΗΠΑ υπάρχει το βαθύ κράτος, το οποίο υπεασπίζεται τα συμφέροντα του κράτους, αδιάφορο ποιος πρόεδρος θα εκλεγεί. {H ανασαιμιά έχει δίκιο}Θα δούμε το τι θα κατορθώσει ν' αλλάξει στην πολιτική του;
Πράγματι είναι ένας χαρισματικός με προοδευτικές ιδέες αμερικανός, κατά την γνώμη μου πρέπει να κρατήσει την "αχρωμία" του για να επιτύχει...
Γαβριήλ

ΦΑΙΔΩΝ ΘΕΟΦΙΛΟΥ είπε...

@pylaros
Πάντως αγαπητέ μου Γαβριήλ ο Ομπάμα δεν είναι ούτε Αγγλοσάξονας.
Αν ο πατέρας του ήταν Κενυάτης, τότε ο ίδιος είναι Αφροαμερικανός.
Συνεπώς απόγονος των Αφροαμερικανών.
Ασφαλώς και δεν τον εξέλεξε το 13% των μαύρων. Τον εξέλεξαν κυρίως οι λευκοί κι αυτό είναι το συγκλονιστικό που συνιστά και τη μεγάλη στροφή της Ιστορίας. Επαναλαμβάνω και σε σένα όπως είπα και στην Ανασαιμιά: Εγώ στο κείμενό μου δεν καλλιεργώ προσδοκίες από την εκλογή του Ομπάμα, ώστε να μου καταλογιστούν αυταπάτες.Βέβαια γενικώς ότι δεν θα πρέπει να καλλιεργούνται αυταπάτες είναι σωστό. Παρ' όλα αυτά όπως θα είδατε στην TV, προσδοκίες έχουν όλοι οι λαοί του κόσμου που γιόρτασαν την εκλογή του Ομπάμα σαν δικό τους γεγονός. Εγώ απλά χαίρομαιπου αλλάζει το σκηνικό στην πολιτική σκηνή και βλέπω εκατομμύρια μαύρους να αισθάνονται δικαιωμένοι μετά από τα όσα τράβηξαν σε μια χώρα που βαρύνεται με φοβερά εγκλήματα και γενοκτονίες.
Με την αλλαγή του σκηνικού αυτού, προσεγγίζεται το: "I have a dream " του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ. Μένει και να πραγματοποιηθεί το 'ονειρο αυτό. (Προσέξτε! Δεν λέω ότι θα πραγματοποιηθεί, αλλά ότι μένει να πραγματοποιηθεί) Είμαι όσο πιο πολύ μπορώ ακριβής στο κείμενό μου, ώστε να μην αφήνω περιθώρια παρερμηνείας αλλά και προσεκτικός στην ακρίβεια των ιστορικών πληροφοριών.

ΦΑΙΔΩΝ ΘΕΟΦΙΛΟΥ είπε...

@Σεραφείμ Βάγιας
Φίλε Σεραφείμ, σε καλώ να επιστρέψεις στο καφενείο και να συμβάλλεις και συ με τη γνώμη σου στον εμπλουτισμό και τη διεύρυνση των θεμάτων του καφενείου όπου πίνει ο Θεός τον μέτριο βαρύ του.
Γρήγορα- γρήγορα γιατί η ζωή είναι μικρή...

Σταλαγματιά είπε...

Το έχω ακούσει από πολλούς πως λόγω του χρώματος του θα δικαιώσει όσους στερήθηκαν δικαιώματα και αξίες.
Δεν ξέρω ποια θα είναι η πορεία του είμαι όμως επιφυλακτική με όλους αυτούς που κατά καιρούς λέγονταν πρωθυπουργοί

pylaros είπε...

Φίλε Φαίδων, Θα ήθελα να σου απαντήσω ότι άλλο είναι να είσαι αφροαμερικανός, να έχεις γεννηθεί από ελεύθερους γονείς προπάππουδες κλπ. Κι άλλο να προέρχεσαι από Σκλάβους, ο οποιοι το φυλάνε μέσα τους και το εξωτερικεύουν σε κάθε ευκαιρία.
Κι όχι μόνο αυτό, αλλά καταλογίζουν όσους ασπρίζουν στο ίδιο σακκούλι, αγγλοσάξονες και μεσογειακούς λαούς, άραγε γιατί; μήπως δεν μπορούν να δουν τη διαφορά;

Μιλάμε για δυο διαφορετικά πράγματα.

και κάτι ακόμα (το βαθύ κράτος το οποίο κυβερνά από τα παρασκήνια, είναι δύσκολο ο πρόεδρος να το αλλάξει, πάντως θα προσπαθήσει...)

Γαβριήλ

ΦΑΙΔΩΝ ΘΕΟΦΙΛΟΥ είπε...

@pylaros
Έτσι όπως το τοποθετείς Γαβριήλ είναι σωστό. Πρέπει να λάβεις όμως υπ' όψη σου ότι οι πρώην σκλάβοι θεωρούν για δικό τους τον Αφροαμερικανό Ομπάμα, αφού είναι πιο κοντά τους απ'όσο είναι π,χ, ο Μπους. Και για το βαθύ κράτος έχεις δίκιο. Μπορεί να πετύχει ο Ομπάμα να το αλλάξει, μπορεί και όχι. Η νίκη του πάντως έχει συμβολικό χαρακτήρα αλλά μοναδικό στα πολιτικά χρονικά της Αμερικής, αφού συμβαίνει για πρώτη φορά.

Ανώνυμος είπε...

Το ότι τον ήθελε όλη η υφήλιος συτό δεν σημαινει οτι τωρα που βγήκε προεδρος περιμενουν να τους κάνει τα χατηρια ,περιμένουν   μόνο μια συνεργασία σε ενα αλλο επιπεδο όπου την συμφωνία δεν την κλείνουν  τα όπλα και ο εκβιασμός του δυνατού αλλά η λογικότητα της ισορροπίας του υπάρχεις για να υπάρχω ,αν αυτό γινει   συμεριφορα και στις εσωτερικές οικονομιες και συναλλαγες των λαων, τοτε μπορούμε να μιλάμε για αλλαγή,η οποια μπορει να γινει, γιατι η ίδια η αναγκη την επιβάλλει.Βεβαια,πάντα θα υπαρχει εκμεταλευση αλλα το μεγεθός της θα ειναι ανάλογο με την ικανότητα του συνδιαλεγομενου να υποστηριξει το συμφερον του και απο την χρησιμότητα του προιόντος
Εδω εχει ρολο η πολιτική που μπορει να σου δωσει λιγο παρα πάνω ή λιγο πάρακάτω από οτι σου αξίζει
Απεδείχθει πάντως οτι οι πολέμοι δημιουργουν πληγες σε πολλους και ωφελη σε ελάχιστους ,και η ανάγκη των πολλών εγινε πιό δυνατή απο την δυναμη των λίγων.
Αυτό εκανε ο Ομπάμα βγήκε μπροστα στην ανάγκη να της δώσει ελπίδα και όραμα.Θα  πετύχει, γιατι έτυχε να βρεθεί στη στροφή που στρίβουν από μονοι τους οι λαοί.Θα πετύχει γιατί ξέρει οτι μπορει να γραψει ιστορία .Τις μεγάλες ιστορίες δεν τις γραφουν οι τέλιοι εφαρμοστες των συστημάτων αλλά οι έξυπνοι,οι φιλόδοξοι και οι διορατικοί.
Θα πετύχει,γιατί φρακάρισε η φιλοσοφία του οικονομικου φιλελευθερισμου και τώρα αναζητεί μιά αλλη αντιληψη   με λιγοτερα κερδη  και σταθερότερη πορεία .
Θα πετυχει γιατί κατάλαβαν οι αμερικανοι πως δεν ειναι τοσο δυνατοι οσο νόμιζαν ,κατάλαβαν πως ανερχονται δυναμικά και σταθερα κι άλλοι λαοι  και ειναι υποχρεωμενοι να  αναζητησουν μαζι τους  σχεσεις αλλου επιπεδου .
Θα πετύχει και θα δωσει ποιότητα στην πολιτιστικη φυσιογνωμια του αμερικάνικου λαου .Σε λιγο δεν δεν θα λενε  ο μαυρος ο ασπρος αλλα ο Μπορακ, ο Τζειμς, ο Τζακ.
Θα πετύχει και θα αποτινάξει τον σύνδρομο του αδικημένου απο την ψυχή των μαύρων,θα τους δώσει ρόλο και ευθύνη να μπουν στο κύκλωμα της προσφορας και οχι  στην συνεχή επετεία των κοινωνικών παροχών και στις αρρενες των ντοπαρισμενων αθλημάτων.
Τους  ηγετες τους ευηλατεί ο λαός με την πνοη της ανάγης του,αρκει να εχει εχουν γεννηθει με το χάρισμα της ευφύηας.

Γαβριηλ,δεν εχει σημασια που γεννηθηκε ο Ομπάμα και απο ποιόν ,σημασια εχει οτι οι αμερικανοί τον λενε μαύρο.

Ειχα και γω ενα φιλο Σεραφειμ Βάγια
που ειχαμε τις ιδιες καρουλες στα χερια μας απο το ξυνιαρι και χάθηκε.Και εγω φρεσκαρω καθε τοσο το κρασί στο ποτηρι του που ειναι μονιμα στο τραπέζι του καφενείου .

σπυρος δαρσινός      

ΦΑΙΔΩΝ ΘΕΟΦΙΛΟΥ είπε...

@Σπύρος
Σπυρέτο μου συμφωνώ απόλυτα με την πολιτική σου ανάλυση, τις αναγκαιότητες που δημιουργήθηκαν και το πολιτικό όραμα της συνεργασίας των λαών, που τώρα είναι πιο πιθανό από πριν.
Όσο για τον Σεραφείμ, ετοίμασε εσύ το κρασί και θα φανεί...

Ανώνυμος είπε...

Καλοί μου φίλοι:
Απόψε ζήσαμε μια ιστορική αξέχαστη πολιτική νίκη! Είναι σα να ξαναπήρε άξια τα ηνία της πίσω η Μεγάλη Δημοκρατία και η Αμερική ανέβηκε μαγικά στη συνείδηση όλου του κόσμου. Μου έκανε εντύπωση πόσα τηλεφωνήματα πήρα από την Ελλάδα σε ώρες που θα 'πρεπε να κοιμούνται εκεί οι φίλοι....Μας παρακολουθούσαν με απέραντο ενδιαφέρον και πρώτοι εκείνοι άκουσαν την ομιλία του
McCain όταν δήλωσε ήττα και αναγνώρισε τον OBAMA 44o Πρόεδρο της Αμερικής! Ζήτω ο Barack Obama! Ζήτω η Δημοκρατία!

Αυτή ήταν μεγαλειώδης νύχτα εδώ, που έφερνε δάκρυα στα μάτια γιατί νίκησε η Ανθρωπιά. η Εξυπνάδα, η Ανωτερότητα και η ιδέα της αληθινής Δημοκρατίας! Ναι έκλαψα. Ο Θεός να προστατεύει τον καινούριο μας πρόεδρο και να του δίνει δύναμη γιατί είναι μεν έξυπνος και ανώτερος αλλά ο δρόμος μπροστά του έχει πολλά...κοτρώνια και προβλήματα και θα χρειαστεί την συμπαράσταση την υπομονή, την καλή καρδιά και τις ευχές όλων μας.

Με απέραντη φιλία, αγάπη και εκτίμηση σε όλους σας.
STELLA ZAMPOUROU FOLLENTER 11.5.08 N.U.

ΦΑΙΔΩΝ ΘΕΟΦΙΛΟΥ είπε...

@ΣΤΕΛΛΑ
Σε καταλαβαίνω Στέλλα μου. Κι εδώ υπήρξαν θερμές αντιδράσεις και συμπάθεια για το πρόσωπο του Ομπάμα όπως και σε κάθε χώρα του πλανήτη.Πιο κάτω παραθέτω μερικούς τίτλους από τον τύπο:

"Όποιος, έστω και λίγο είδε τις εικόνες από τους πανηγυρισμούς στις ΗΠΑ αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο για την εκλογή του Μπαράκ Ομπάμα, μπορεί ασφαλώς να καταλάβει το μέγεθος των προσδοκιών που έχουν επενδυθεί στο νέο Αμερικανό πρόεδρο.
Το αν θα μπορέσει να ανταποκριθεί, θα φανεί ασφαλώς από τις πράξεις του.Και με δεδομένες τις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσει, ο καθένας δικαιούται να έχει τις επιφυλάξεις του.
Η χθεσινή ομιλία του στο Σικάγο ωστόσο δημιουργεί δικαιολογημένα αισθήματα αισιοδοξίας, καθώς κινήθηκε σε ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση από την κοντόφθαλμη και αλαζονική πολιτική Μπους.
...Όμως το σημείο της ομιλίας του που συγκίνησε περισσότερο, ήταν για τους αγώνες των μαύρων να κατακτήσουν τις πολιτικές ελευθερίες που οι λευκοί τους αρνούνταν.
Προφανώς ο αγώνας αυτός συνεχίζεται-κι όχι μόνο στην Αμερική, αλλά σε ολόκληρο τον κόσμο- καθώς οι προκαταλήψεις και ο ρατσισμός παραμένουν.
Και μόνον η εκλογή ενός μαύρου προέδρου ωστόσο αποτελεί ένα τεράστιο βήμα προόδου. Κι αυτό μας αφορά όλους, όχι μόνο τους Αμερικανούς!
Τ Α Ν Ε Α

"Εθνική Κάθαρση"

"Είναι μια από τις στιγμές της Ιστορίας, στις οποίες αξίζει να κάνει κανείς μια παύση για να στοχαστεί".
ΤΗΕ ΝΕW YORK TIMES

"H δύναμη του έθνους μας δεν προέρχεται από την δύναμη των όπλων μας αλλά των ιδανικών μας"
ΜΠΑΡΑΚ ΟΜΠΑΜΑ
"Από την ομιλία του"

"Είναι ιστορική εκλογή και αναγνωρίζω τη μεγάλη σημασία που έχει για τους Αφροαμερικανούς(...) Πριν από ένα αιώνα η πρόσκληση του προέδρου Ρούσβελτ για δείπνο στον (Αφροαμερικανό ηγέτη) Μπούκερ Τ. Ουάσιγκτον, στο Λευκό Οίκο, θεωρήθηκε προσβολή από ορισμένους κύκλους. Η Αμερική σήμερα απέχει κατά πολύ από αυτήν τη σκληρή και τρομακτική μισαλλοδοξία. Δεν υπάρχει καλύτερη απόδειξη από την εκλογή ενός Αφροαμερικανού στην προεδρία των ΗΠΑ. (....) Ζητώ από όλους τους Αμερικανούς που με υποστήριξαν να έρθουν μαζί μου, όχι μόνο να τον συγχαρούμε (τον Μπαράκ Ομπάμα)αλλά να προσφέρουμε στον πρόεδρό μας την καλή μας θέληση και τις προσπάθειές μας...."

Μ Α Κ Κ Ε Ϊ Ν
Από την ομιλία του

"Ο Ομπάμα έκανε την ελπίδα να συμπίπτει με το μαύρο χρώμα. Χωρίς ποτέ,και αυτή ήταν η μαεστρία του, να φανεί σαν υποψήφιος μιας κοινότητας.
"America is back" είχε διακηρύξει
ο Ρήγκαν το 1980. "America is
black" λέμε σήμερα για τη
μεγαλύτερη δύναμη του πλανήτη"
L E M O N D E

Ανώνυμος είπε...

Στέλλα
Καλώσορισες στο καφενείο,καιρό είχαμε να σε δούμε και μας ήρθες ζεστή και ενθουσιασμένη για την εκλογή του Ομπάμα.Οχι γιατί εκλέχτηκε ενας πρόεδρος που προτιμούσαμε αλλα γιατί πίσω από αυτη την εκλογή έγινε μια ανατροπή .
Ο Ενθουσιασμός του ξένου κόσμου για την εκλογή του Ομπάμα δείχνει ποσο περιμεναν και ποσο ηθελαν να πλησιάσει η αμερική πιο κοντά στην αξία του ανθρώπου .
Στέλλα,ο καφές σου αχνίζει στο τραπέζι.Πήρα το γκαζάκι και τον έφτιαξα στο παράθυρο του ήλιου
Να πιείς το φως μαζί με την αγάπη μας.

σπύρος

pylaros είπε...

(Γαβριηλ,δεν εχει σημασια που γεννηθηκε ο Ομπάμα και απο ποιόν ,σημασια εχει οτι οι αμερικανοί τον λενε μαύρο.)
Σπύρο, αυτό που λες είναι αλήθεια στα παρασκήνια βλέπουμε να δακρύζουν και να χαίρωντε οι έγχρωμοι σα λένε Να! ένας από εμάς βγήκε πρόεδρος, Ναι μεν είναι έγχρωμος, αλλά ΔΕΝ είναι ένας από αυτούς, ΔΕΝ έχει το παρελθόν τους, δεν έχει το μίσος των πρώην σκλάβων, εάν δεν το χωνέψουν, εάν δεν διαφοροποιηθούν, θα είναι μια επικύνδινη κατάσταση...
Παρακολουθούσα στις εκλογές το Τενεζί κατάλευκο ρε παιδί μου.
Νάσται καλά
Γαβριήλ

Ανώνυμος είπε...

Ο άνθρωπος έχει στη φύση του την ελπίδα,όσες φορές κι αν γκρεμοτσακιστεί όσες φορές κι αν απογοητευτεί. Πολύ περισσότερο ελπίζει όταν συντρέχουν και οι λόγοι γι αυτό, όπως τώρα με την εκλογή Ομπάμα. Δεν χρειάζεται να μιζεριάζουμε. Μπορεί να έχουμε 20 απογοητεύσεις σε προσωπικές σχέσεις. Σημαίνει αυτό ότι θα παραιτηθούμε από κάθε προσπάθεια για μια καινούρια σχέση; Έχουμε λόγους λοιπόν να ελπίζουμε ότι θα ΄ζήσουμε καλύτερες μέρες, με ειρήνη, και πολιτικές ελευθερίες για όλο τον κόσμο. Το βλέπουμε. Ο κόσμος αλλάζει. Μου άρεσαν οι ξεκάθαρες και ανθρωπιστικού χαρακτήρα θέσεις του Σπύρου Δαρσινού αλλά και το κείμενο που αναρτήθηκε όπου με πολύ ευρηματικό τρόπο πλέχτηκε η μουσική (Spiritual) με τις πολιτικές ελευθερίες , την πολιτική κατάσταση όπως εξελίχθηκε στην Αμερική μέχρι τις εκλογές όπου "Το Spiritual έγινε θρίαμβος"!!!!

Μπάμπης Πιτέλλης

Ανώνυμος είπε...

Γαβριήλ ,εχεις δικιο γ'αυτα που λες σχετικά με την συναισθηματικη φόρτιση των "μαυρων"
Πιστευω όμως πως τα δάκρυά τους βγήκαν απο την δικαίωση
Εμενα μου αρεσε πολύ ο τροπος που έβγαλαν έξω τον συναισθηματισμό τους .Αυτο δείχνει συνειδητοποίηση που συχνα συνοδευεται και με την ευθυνη .
Ναι ,τοσα χρονια εδω κάτω και δεν μπορεσα να κάνω τιποτα με τους συμπατριωτες μου τους Τενεσιώτες.
Ο Νοτος ολος ειναι κόκκινος,εχει τις ριζες του στον εμφύλιο .

σπύρος

doraF είπε...

Δεν πέρασε απαρατήρητο το σκεφτικό βλέμμα και ύφος του Μπαράκ Ομπάμα με την εκλογική του νίκη.
Στην κουίντα από πίσω βρίσκονται οι άνθρωποι με τα γκρίζα κουστούμια!
Αλλά πέρα από τον σκεπτικισμό - δικαιολογημένο- για τον αν πρόκειται να δούμε μια διαφορετική αμερικάνικη πολιτική, ότι η εκλογή του σηματοδοτεί μια πιο σημαίνουσα νίκη του αντιρατσισμού στις ΗΠΑ, αυτό το θεωρούμε αναμφίβολο.
Και μόνο αυτό θάλεγα είναι σημαντικό.

ΦΑΙΔΩΝ ΘΕΟΦΙΛΟΥ είπε...

@doraf
Aκριβώς αυτό το συγκλονιστικό γεγονός επισημαίνει το κείμενο:
Ότι τελικά οι Αμερικανοί πολίτες, (και κυρίως οι λευκοί ως πλειοψηφία) αναγνώρισαν σε ένα μαύρο την ικανότητα να τους κυβερνήσει! Έπεσαν κάποια τείχη λοιπόν και προσεγγίστηκε το όνειρο του Λούθερ Κινγκ. Αν θα πραγματοποιηθεί ή όχι μένει να το δούμε, αφού το αμερικανικό κατεστημένο δεν θα παραδώσει εύκολα τα όπλα.

ΦΑΙΔΩΝ ΘΕΟΦΙΛΟΥ είπε...

@ ΣΤΕΛΛΑ
Αγαπητή μας ΕΠΙΤΙΜΗ. Δεν πρόλαβες να μπεις στο καφενείο και ο Σπύρος σε περίμενε με τον καφέ στο χέρι!

Ανώνυμος είπε...

Ας προσευχηθούμε να μη γονατίσει υπό το βάρος τόσων των ελπίδων και τόσων ονείρων που τον φορτώσαμε.
Ας ευχηθούμε ότι θα βάλει το χέρι του για την επικράτηση ενός κόσμου χωρίς πολέμους, παρά μόνο το πόλεμο αυτόν εναντίον της πείνας, της ασθένειας και της μόλυνσης της ατμόσφαιρας.
Αυτή είναι η ευχή μου
Κ. Λυκογιάννης

Ανώνυμος είπε...

Φαίδων
έμείς τι κάνουμε εκεί στην πατρίδα?
Ολα μαύρα τα ακούμε από δω .
Δεν υπάρχει κανένας μαύρος να μας κυβερνήσει μήπως γίνουν άσπρα ?
Ακούω να λενε στην Ελλ.Τηλεόραση οτι δεν έχει αγροικίσει ακόμη την οικονομική κρίση η Ελλάδα
Τι κρίση να αγροικίσει ο Έλληνας όταν από 5 μέτρα που είναι βαθειά πάει 6 ;
Πάντως,εδώ αρχίσαν να πιέζουν κιόλας τα συντηριτικά κυκλώματα τον Ομπάμα να κάνει "συντηριτικές" επιλογές για την σύσταση της κυβέρνησης.
Θα είναι ενας πρόεδρος που θα του παραξηγούνε ακόμη και το κουμπί του σακακιού του.Δεν ξαναγράφω.Τι μου φταίτε εσείς.

σπύρος

Ανώνυμος είπε...

Αγαπημένε,ξέχωρε και πάντα εκλεκτέ φίλε μου Φαίδωνα: Σε συγχαίρω ολόθερμα για τον ευαίσθητο και σωστό τρόπο με τον οποίο χειρίστηκες το θέμα (ΤΟ SPIRITUAL ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΘΡΙΑΜΒΟΣ) έχεις μπει απόλυτα στο ζουμί και στο πνεύμα και στην μεγάλη σημασία που έχει η νίκη του ΟΜΠΑΜΑ στην Αμερική σήμερα και γενικά στην κοινωνία μας και παντού στην ανθρωπότητα. Κάναμε ένα γιγάντινο βήμα προόδου στα ανθρώπινα δικαιώματα που ανεβάζει όλους μας πιο ψηλά. Δεν είναι αυταπάτη η αισιοδοξία,η ελπίδα και το όνειρο για ισότητα, δικαιοσύνη, ανθρωπιά, αξιοπρέπεια, ΑΛΗΘΙΝΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ! Βάλτε λοιπόν τον μυρωδάτο καφέ κι έρχομαι στον σπάνιο καφενέ μας που κερνά ο Σπύρος μας και μαζί με τον πνευματικό...καφετζή μας Φαίδωνα μας μεθάνε Ποίηση,Πνεύμα ,Ευαισθησία, Ομορφιά! Στους θαμώνες και φίλους του καφενείου μας, στέλνω την φιλία μου και την αγάπη μου.
STELLA ZAMPOUROU FOLLENTER 11.6.08 N.Υ.

ΦΑΙΔΩΝ ΘΕΟΦΙΛΟΥ είπε...

@Κ. Λυκογιάννης
Φίλε κ. Λυκογιάννη το σχόλιό σας, περιέχει αυτό που επιβάλλεται μετά τη νίκη του Ομπάμα: Τον αναστοχασμό. Συμμερίζομαι τις σκέψεις σας.

ΦΑΙΔΩΝ ΘΕΟΦΙΛΟΥ είπε...

@Σπύρος
Σπυρέτο μου εδώ κυβερνούν οι φελλοί! Και ξέρεις γιατί; Επειδή αυτοί πάντα επιπλέουν...
Τι θα πει δεν ξαναγράφεις; Είσαι ο εκ των βασικών πρωταγωνιστών του καφενείου και πρέπει να ανταποκρίνεσαι στο ρόλο σου!

ΦΑΙΔΩΝ ΘΕΟΦΙΛΟΥ είπε...

@Στέλλα
Χαίρομαι τον εφηβικό ενθουσιασμό σου και τον ανθρωπιστικό ιδεολογικό σου προσανατολισμό. Και τώρα συμπαράσταση και υπομονή.
Στο καφενείο όπως βλέπεις έρχονται και καταθέτουν την άποψή τους αρκετοί φίλοι που μαζί με την άποψή τους αφήνουν και το άρωμά τους! Άρωμα που κάνει την ατμόσφαιρα του καφενείου (χάρη σ' εκείνους) ξεχωριστή. Μετά λοιπόν τον αχνιστό καφέ, ετοιμάσου και για το κρασί της Νεμέας το μοναδικό, που φύλαξε για τους θαμώνες ο Λέων της Κορινθίας.
( Σπύρος Δαρσινός) Την προηγούμενη φορά που ήθελε να μας κεράσει ο Σπύρος μια εκλεκτή ποικιλία κόκκινου, διαπίστωσε με έκπληξη, ότι στα βαρελάκια που είχε αποθηκεύσει, δεν υπήρχε πια ούτε ένα ποτηράκι διαθέσιμο! Τί είχε συμβεί; Το είχε πιεί όλο Ο Θεός του καφενείου!!! Πώς παρασύρεται κι αυτός ο ευλογημένος με τα ανθρώπινα τερψιλαρύγγια!!!

Ανώνυμος είπε...

Φαίδων
είπα να μην ξάναγράψω σε τούτο αναρτημένο θέμα γιατί φλυάρισα πολύ.Και ξέρω ότι φλυαρώ ενοχλητικά όταν είμαι ενθουσιασμένος με μιά αναπάντεχη χαρά μου ,και θυμώνω το ιδιο πολύ με μιά λύπη μου.Κι αυτές τις μέρες είχα τη χαρά του Ομπάμα αλλά θύμωσα επίσης όταν μου είπες οτι ήπιε το κρασί μας ο Θεος ,και σηκώθηκα απόψε την νύχτα και πήγα στο καφενειο να δω μήπως τα τσούζει πάλι .Και πράγματι ,
τον βρήκα εκεί με μιά καράφα μισοπιομένη μπροστά Του και δυό ποτήρια στο τραπέζι.Με είδε που ήμουν θυμωμένος,και ήμουν όχι τοσο για το κρασί που πίνει αλλά για τα λάθη που κάνει κάτω από την επήρεια του κρασιού
¨Κάτσε"μου είπε ήρεμα
Γιατί πίνεις με δυό ποτήρια?τον ρώτησα μουτρωμένος
Το ένα είναι δικό σου,μου είπε ήρεμα και μούκανε νόημα να κάτσω .
Και που ήξερες ότι θα ερθω,του είπα όταν έκατσα
Τι Θεός είμαι,μου είπε χαμογελαστός
Ναι αλλά κάνεις λάθη,του είπα πιό ήρεμα τωρα ,καθώς μου γέμιζε Εκεινος το ποτήρι
Πές μου ένα ,μου ειπε,πάλι ήρεμα, και τσούγκρισε το ποτήρι μου με το δικό του .
Να,του είπα,με έχεις κάνει να μην εμπιστεύομαι ούτε τη μέρα που έχει φώς,ούτε τη νύχτα που έχει σκοτάδι
Γίνε πιό συγκεκριμένος μου είπε και τράβηξε μιά ρουφιξιά από το ποτήρι του [αυτή η ηρεμία Του με εκνεύριζε.
Να,του είπα,σήμερα το απόγευμα περπάταγα στην πολύκοσμη GINGER STREET και το φως φώτιζε το ίδιο και τους καλούς και τους κακούς
Και συ τι ήθελες ,μου είπε με ενα χαμόγελο που με εκνεύρισε ακόμη.
Ηθελα να μαυρίζει τους κακούς γιά να τους αποφεύγω,του είπα και ήπια μονορούφι το ποτήρι μου
Ακου να δεις ,μου είπε,η υποκρισία είναι εφεύρεση δική σας και το φως δεν μπαίνει εκει που δεν το γυρεύουν,κάθεται απ'έξω από την υποκρισία ή να φθαρεί μόνη της με την δική της πάλη ή να απλώσει το χέρι της στο φως.Και την νύχτα γιατί δεν την εμπιστεύεσαι? με ρώτησε αμέσως
Γιατί,του είπα με σκυμένο κεφάλι, κόβει την συνέχεια της προσπάθειας και παριστάνει ότι θέλει να εξιλεωθεί μέσα άπό το φως
Εσκυψε,γέμισε πάλι το ποτήρι μου και με ρώτησε "η πηγή πριν σκάσει και βγει που είναι ;
Μεγάλη ερώτηση,του είπα,μες τη γη ειναι
Δηλαδή μέσα στο σκοτάδι,η πηγή του φωτός είναι στο σκοτάδι ,εκει φιλτράρεται,μου είπε συμπερασματικά
Δεν πείθομαι,του είπα πεισματικά
Εσυ δεν εμπιστεύεσαι τιποτα? με ρωτησε
Ναι,του είπα με πεποίθηση,
εμπιστεύομαι το ημίφως,όχι αυτό που νικιέται από το σκοτάδι αλλα αυτό που που παλεύει να το βγάλει από πάνω του για να φέρει την ΑΥΓΗ
Και πιά η υπεροχή της αυγής από
το φως,μου είπε και για πρώτη φορά έβγαλε το δασκαλίστικο ύφος απο πάνω Του και έδειξε ενδιαφέρον σε αυτό που είπα.
Είναι που η Αυγη έχει τόση ορμή, με τις χιλιάδες μήτρες που έχει μέσα της,που δεν δίνει χώρο στην υποκρισία.Καμιά υποκρισία δεν χωράει στη γέννα την αλήθειας.
Με αυτή την αλήθεια θέλω να φωτιστεί η μέρα και η νύχτα ,του είπα με σηκωμένη τη φωνή και σηκώθηκα συγχρόνως να ξάναγεμίσω την καράφα με κρασί,άνοιξα όλες τις κάνουλες και καμιά δεν έβγαλε στάλα ,τα είχαμε πιεί ολα τα βαρέλια,γύρισα να Του το πω και είχε φύγει.Ακούμησα την κανάτα στο τραπεζι και είδα οτι ήτανε γεμάτη. Εκατσα κάτω και έπινα σιγά σιγά σκεπτόμενος τα οσα Μου είπε και του είπα.
Κάποια στιγμή σήκωσα τα μάτια μου
και είδα την ροδισμένη ΑΥΓΗ από το μισάνοιχτο παράθυρο του καφενείου.
Σηκώθηκα,άνοιξα διάπλατα το παράθυρο και φώναξα δυνατά"
ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΑΥΓΗ ΘΕΛΩ ΝΑ ΜΠΟΥΜΕ ΝΑ ΣΜΙΞΟΥΜΕ ΤΗΝ ΟΡΜΗ ΜΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΔΙΚΗ ΤΗΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΕΧΕΙ ΧΩΡΟ Η ΕΠΑΝΑΛΗΥΗ ΤΗΕ ΦΘΟΡΑΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ Η ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ .

σπύρος δαρσινός

ΦΑΙΔΩΝ ΘΕΟΦΙΛΟΥ είπε...

@Σπύρος
Στην αρχή γέλασα πολύ. Μετά αφέθηκα ν' ακολουθήσω τη σκέψη σου και τις απαντήσεις του Θεού. Στη συνέχεια σκεφτόμου παράλληλα μαζί σας και στο τέλος γοητεύτηκα! Μπράβο Σπυρέτο! Είδες τι ωραία πράγματα βγαίνουν με το
μπουρ - μπουρ; Και ήθελες να σταματήσεις να ΄γράφεις τρομάρα σου! Να το αντιγράψεις όλο αυτό να το κρατήσεις και αργότερα να το ξαναδουλέψεις. Είσαι απολαυστικός, πνευματώδης και ποιητικά φιλοσοφών με μια ωραία γεύση χιούμορ. Αντε Εβίβα το πρώτο! (Αν άφησε καμιά σταγόνα ο Θεός!) Κακιά πληγή μας έγινε. Ε;

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ μου Φαίδωνα,ποτέ δεν κρατάω αντίγραφα σ'αυτά που γράφω.
Σάματις είναι δικά μου? γύρω μου είναι,περνάνε γιά λίγο από μέσα μου και βγαίνουνε απο κει με φτερά ,κι αφ'ης στιγμής πετάξουνε είναι περιστέρια.Τα κοιτάζω καμιά φορά όταν περνάν από τον ουρανό μου ,κι'ούτε μ'αναγνωρίζουν.

σπύρος δ.

Ο Ομπάμα είναι κουρασμένος
Πάντα μετά απο τις εκλογες ο εκλεγμένος πρόεδρος παίρνει μιά άδεια,και ο Ομπάμα ξενυχτάει στην ευθύνη.
Πάλι βάλανε οι λευκοί το σκλάβο
να βγάλει το κάρο από το βάλτο που βουλιάξανε.Χθες τον πολιόρκησαν οι "λευκοί"και του ζητάγαν επίμονα λύσεις[σε δυό μήνες γίνεται πρόεδρος] .Και ο ένοχος Μπους βγάζει το σκυλάκι του στον κήπο να κατουρήσει.

και πάλι σπύρος

. είπε...

Χρόνια πολλά στο νησί σου Φαίδωνα!
(άλλαξε η ημερομηνία και δεν τη πρόλαβα αλλά δε πειράζει ε;)

Καλό σου βράδυ!

. είπε...

'Ασε που το ρολόι σου πάει και μια ώρα μπροστά, ενώ εγώ άργησα μόνο λίγα λεπτά :)

ΦΑΙΔΩΝ ΘΕΟΦΙΛΟΥ είπε...

@ Ανασαιμιά
Για τον Ταξιάρχη εννοείς στον Μανταμάδο της Λέσβου;; Δεν πειράζει που άργησες λίγα λεπτά Ανασαιμιά μου. Η Λέσβος γιορτάζει καθημερινά τις γήινες ηδονές και τις μεταφυσικές της ελπίδες...
Όσο για την λάθος ώρα που εντόπισες στον υπολογιστή μου, δεν είναι λάθος. Απλά είναι η δική μου προσωπική ώρα, αφού δεν ευθυγραμμίζομαι με την κανονική... Άντε να πάει ο κόσμος μπροστά με ανθρώπους σαν και μένα...
Νά 'σαι καλά.

ΦΑΙΔΩΝ ΘΕΟΦΙΛΟΥ είπε...

@Σπύρος
Σπυρέτο μου οι επισημάνσεις σου είναι όυσιώδεις. Ο Ομπάμα θα έχει πολύ δύσκολο έργο. Το ερώτημα είναι ως που θα φτάσουν οι αντοχές του κι αν οι παρηκμασμένοι είναι αποφασισμένοι να τον φθείρουν.

. είπε...

Καλημέρα Στράτο!

Δεν εννοώ τη γιορτή των Ταξιαρχών ακριβώς. Με τα θρησκευτικά και τις γιορτές για να πω την αλήθεια δεν έχω τις καλύτερες σχέσεις.
Εννοώ την επαίτειο απέλευθέρωσης της Λέσβου 8 του Νοέμβρη 1912 που από ότι ξέρω θεωρείται μεγάλη γιορτή για το νησί σου.

ΦΑΙΔΩΝ ΘΕΟΦΙΛΟΥ είπε...

@Ανασαιμιά
Καλή μου Ανασαιμιά τί έπαθες και στο ένα σου σχόλιο με αποκαλείς Φαίδωνα , που είναι και το σωστό και στο επόμενο σχόλιό σου με αποκαλείς Στράτο; Μήπως είναι πολλοί οι φίλοι σου που ήθελες να τους ευχηθείς και τα μπέρδεψες;
Συγχωρεμένη να 'σαι

. είπε...

Το τι έπαθα Φαίδωνά μου είναι φως φανάρι. Κάτι μεταξύ αλτσχάιμερ και σύνδρομο του Αϊνστάιν(αφηρημάδα).
'Η μήπως να έφταιγε η ώρα που έγραφα το σχόλιο;

Συγνώμη :(

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ΜΗΘΥΜΝΑ

ΜΗΘΥΜΝΑ
Γενέθλιος τόπος