Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 19, 2008

ΕΛΛΗΝΕΣ ΜΙΛΟΥΝ ΓΙΑ ΕΛΛΗΝΕΣ


Από τον Φαίδωνα Θεοφίλου

Ας μιλήσουμε λοιπόν για τους Έλληνες.
Ας μιλήσουμε για μας.
Γνωρίζουμε τον εαυτό μας; Τον εθνικό εαυτό μας;
Πρέπει να εντοπίσουμε χωρίς μιζέριες και απωθημένα,
τα αρνητικά των Ελλήνων;
Ή όχι; Θα μας βοηθήσει αυτό;
Πρέπει να δούμε τι μας είναι άχρηστο
και να το αφήσουμε πίσω;
Φταίνε οι ίδιοι οι Έλληνες
για την έλλειψη της κοινωνικής και της
εθνικής τους συνοχής;
Ή η συνοχή αυτή λειτουργεί καλύτερα
με χαλαρότητα και έντονο ατομικισμό;
Μας ενδιαφέρουν τα δικαιώματα των συμπολιτών μας;
Είμαστε πράγματι οι εξυπνότεροι άλλων λαών
ή μας αρέσει να παραχαϊδευόμαστε
και να αυτοεπαινούμεθα;
Είμαστε τελικά τζάμπα μάγκες;
παραγνωρισμένοι σπουδαίοι;
Ή κανονικοί άνθρωποι όπως όλοι οι άλλοι
που πρέπει να προσπαθήσουμε πολύ
για ό,τι θέλουμε να επιτύχουμε;
Ας επιχειρήσουμε να κάνουμε μια διάγνωση
στον εθνικό μας εαυτό
και στη συνέχεια μια αυτοκριτική.
Aς μιλήσουμε.
Ας μιλήσουμε για το θέμα.
Ας συζητήσουμε μεταξύ μας,
αφού καταθέσουμε
την μέχρι τώρα
κατασταλαγμένη εμπειρία μας,
τη γνώση
και την όποια μας άποψη.




64 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ο/Η Ανώνυμος είπε...
@Ενδιαφέρον το θέμα, προσφέρεται για όλους μια και ο καθένας κάτι θα έχει να πει. Εγώ δεν είμαι από τους ανθρώπους που θέλει ένα λαό υπόδειγμα. Μ' αρέσουν κι οι αμαρτίες κι οι αρρυθμίες και τα ελαττώματα και οι συγκρούσεις, όλα είναι μέσα στη ζωή. Εκείνο που δεν αντέχω στον Έλληνα είναι το γιγαντιαίο ΕΓΩ του , που δεν έχει και βάση (λόγους-αιτίες) για να το διατηρεί...Η έλλειψη σεβασμού της άποψης και των δικαιωμάτων των άλλων, αφού το ΕΓΩ του δεν τον αφήνει. Ακόμα και στην καθημερινότητα των Βlogs, όταν υπάρχει ένα ωραίο κλίμα, πάντα μπαίνει κάποιος να πετάξει ένα πυροτέχνημα, μια βρισιά, μια ειρωνία, σα να λέει: "Σας γαμώ..." μόνο και μόνο για να καταστήσει αισθητή την ασήμαντη παρουσία του, που έτσι πιστεύει ότι θα γίνει, μ' αυτόν τον πανεύκολο και χυδαίο τρόπο, σημαντική. Ενώ θα μπορούσε να συμμετέχει κατάθέτοντας την άποψή του (αν έχει- Εκεί είναι το πρόβλημα!!) την διαφορετική, την ακραία, την όποια θέλει τέλος πάντων, ώστε να δώσει τη χαρά στον εαυτό του και σε μας να νιώθουμε κάθε φορά την αξία της επικοινωνίας. Δυστυχώς είναι τζάμπα μάγκας ο Έλληνας και φιγουρατζής. Αυτό τον χαλάει και τον υποβαθμίζειστην χειρότερη έκφανση του βαλκανισμού. Όλα τ' άλλα τα βρίσκουμε...Προσωπική μου γνώμη είναι βέβαια που θέλει μόνο να συμμετέχει στο Blog.
"Ο Παράξενος"

Ανώνυμος είπε...

Φαίδων
Απλά ,φανερά και πληγωμένα τα
ερωτήματα.
Ας βγούμε έξω από το εγώ μας αν θέλουμε να τα κοιτάξουμε στα μάτια
Μόνο έτσι βλέπουμε καθαρά.
Οπως πολύ σωστά ανέλυσε το θέμα ο "Παράξενος" στο σχόλειό του

σπύρος

Στρατῆς Γιαννῖκος είπε...

Δεν έχω τίποτα με τον Τούρκο , όμως καλώς ή κακώς τα τελευταία τουλάχιστον 900 χρόνια η επαφή μας με τους γείτονες, μας έχει επηρεάσει. Ποιος είναι λοιπόν ο "Νεοέλληνας" ίσως μας το λέει η παρακάτω ιστορία:
«Όταν ο Θεός έφτιαξε τον κόσμο ένιωθε μια χαρά, όμως από την καλοπέραση βαρέθηκε τα μάλα κι είπε να φτιάξει και τον Έλληνα. Έλα ντε που ο Έλληνας βαρέθηκε κι αυτός και παραπονιόταν στον θεούλη για τη μοναξιά του. Φιλέσπλαχνος ο Ύψιστος για παρέα του Έλληνα του στέλνει έναν Τούρκο. Στην αρχή ήταν όλα μέλι –γάλα. Όμως ξαφνικά ο Έλληνας που έχασε τα πρωτοτόκια , τα πήρε στην γκράνα κι άρχισε να βαράει τον Τούρκο. Κάθε μέρα που περνούσε τον βάραγε όλο και πιο αλύπητα. Ο καλός θεούλης ,σκέφτκε πως δημιούργημα του ήταν κι ο Τούρκος , φοβήθηκε μην εξαφανιστεί (βλέπετε φοβάται κι ο Θεός) και τι έκανε; Φτιάχνει έναν δεύτερο Έλληνα. Μαλώναν τα θεριά , οι Έλληνες , έπαιρνε ανάσα ο Τούρκος.»
Έτσι είναι ως τα σήμερα. Η ανάσα του Τούρκου είναι η φαγωμάρα του Έλληνα.
Σκοπός βέβαια δεν είναι να αναπνέουμε με μαλώματα , μα να κοιτάμε Έλληνες και Τούρκοι γύρω μας την ομορφιά της φύσης , όσο υπάρχει ακόμη .
Ή μάλλον πρέπει να ξυπνήσει απ’ το ραχάτι του ο Θεός και να μας βάλει μυαλό.

ΦΑΙΔΩΝ ΘΕΟΦΙΛΟΥ είπε...

@Ο Παράξενος
Παράξενε δεν απέχουν οι απόψεις μας. Επισημαίνω πόσο καίρια στοχεύεις το πρόβλημα που θεωρείς ως το πιο αρνητικό. Θα επανέλθουμε.

ΦΑΙΔΩΝ ΘΕΟΦΙΛΟΥ είπε...

@Σπύρος
Σπυρέτο μου εννοείς ότι δεν μπορούμε να βγούμε έξω από το Εγώ μας, και συνεπώς δεν μπορούμε να κάνουμε διαπιστώσεις και να μιλήσουμε για τους Έλληνες;; Εσύ δηλαδή δεν θα καταθέσεις την άποψή σου;;

ΦΑΙΔΩΝ ΘΕΟΦΙΛΟΥ είπε...

@ Στρατής
Καλέ μου φίλε και συμπατριώτη να μου επιτρέψεις να διαφωνήσω με το σκεπτικό σου και την ιστορία που τόσο γλαφυρά μας αφηγήθηκες.
Προσωπικά δεν δέχομαι, (άλλοι μπορεί να το δέχονται) κάθε φορά που μιλάμε για τον Έλληνα να κάνουμε αναγωγή στον Τούρκο. Μπορεί να έζησαν οι Έλληνες κάτω από τη διόίκηση του Τούρκου κατακτητή, αλλά αυτό δεν μπορεί να αποτελεί μονίμως δικαιολογία για τα αρνητικά μας.Είμαστε ήδη 28 χρόνια στην Ε.Ε. και είχαμε μέχρι τώρα, (και πριν να μπούμε στην Ε.Ε.) χιλιάδες ευκαιρίες για να αποβαλκανοποιηθούμε. Νομίζω δεν υπάρχουν δικαιολογίες. Παρόμοια δικαιολογία χρησιμοποιεί και η κυβέρνηση για να καλύψει τη βροχή των σκανδάλων που η ίδια προκαλεί,καθώς και την ανικανότητά της να κυβερνήσει. Φταίει για όλα η προηγούμενη κυβέρνηση, παρά τα 5 χρόνια στην εξουσία. Κάποτε λοιπόν οι δικαιολογίες τελειώνουν και αναλαμβάνουμε την ευθύνη των όσων κάνουμε ή δεν κάνουμε. Για την ιστορία του...Θεού ομολογώ δεν την ξέρω, πότε δηλαδή ο Έλληνας βάραγε τον Τούρκο!! Ξέρω μόνο την ταπεινή ανθρώπινη ιστορία που μάλλον ανάποδα τα λέει....

Ανώνυμος είπε...

Tο νέο κείμενο του Φαίδωνα Θεοφίλου αποτελεί για μένα προσωπικά αλλά και για κάθε Έλληνα πιστεύω έναν καθρέπτη που όλοι μας θα πρέπει να τον κοιτάξουμε κατάματα και στη συνέχεια να επιχειρήσουμε να κάνουμε όπως πολύ εύστοχα τονίζει ο Συγγραφέας μια διάγνωση στον εθνικό μας εαυτό και στη συνέχεια μια αυτοκριτική.

Θα πρέπει όλοι μας να καταλάβουμε σε αυτή τη χώρα ότι καθήκον μας δεν είναι να εκλέγουμε μια κυβέρνηση κάθε τέσσερα χρόνια και μετά δεν τρέχει τίποτα, εκείνο που πρέπει να γίνει είναι να είμαστε όλα αυτά τα τέσσερα χρόνια ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ και ελεγκτές της οποιασδήποτε κυβέρνησης.
Η αδιαφορία μας και η απαξίωση είναι το πρόσφορο έδαφος κάποιων ΠΙΡΑΝΧΑΣ της πολιτικής για να θέτουν σε λειτουργία τα ύπουλα σχέδια τους σε βάρος του Λαού.
Άρα λοιπόν βλέποντας αυτόν τον καθρέπτη ας προσπαθήσουμε να αλλάξουμε τη νοοτροπία μας και μετά να γίνουμε ενεργοί πολίτες γιατί το παρόν και το μέλλον αυτού του τόπου είναι υπόθεση όλων μας.
Κάποτε ρώτησα το Φαίδωνα Θεοφίλου τι σημαίνει πατριωτισμός και εκείνος μου έδωσε μια απάντηση που με κάλυψε πλήρως ‘’Πατριωτισμός σημαίνει ότι γίνομαι καλύτερος σαν άτομο για να γίνει και η χώρα καλύτερη’’.
Ας γίνουμε λοιπόν ο καθένας μας ξεχωριστά καλύτεροι σαν άτομα και τότε η χώρα θα κάνει ένα μεγάλο άλμα μπροστά.


ΙΝΤΖΙΡΤΖΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ανώνυμος είπε...

Για 5 ημέρες τώρα με ψένει ενας πυρετός ,και πρεπει να πηγαίνω κάθε μερα σε μια δουλειά που ξεκίνησε ομαλά και εξελίσσεται σε πολύπονη και πολυδάπανη περιπέτεια.
Μπαίνω όμως γιά λίγο στο καφενείο, για εναν καφέ και την οσμή των βαρελιών μήπως λειτουργήσουν σαν αντιβίωση.
Τα ερωτήματά σου Φαίδωνα
φαίνονται εύκολοαπάντητα , είναι όμως πολύ δύσκολα και γι αυτό πάντα αναπάντητα και πάντα υπαρκτά με τις αιτίες τους που διαπλάθουν τον ατομικό χαραχτήρα και κατ'επέκταση τον κοινωνικό .
Αν τολμήσω να δώσω στο καθ'ένα μια απάντηση θα ειναι εντελώς ψυχαναλυτική αλλα και υποκειμενική Δεν ξέρω δηλαδή αν ειναι και η σωστή .
Εχω την ..υποψία όμως ότι δεν ξέρω αν θέλω να είμαστε εντελώς διαφορετικοί απο οτι είμαστε .Κάτι μου λέει ότι ο Ελληνας ειναι πιο κοντά στο δίκιο κι ας διαπράττει το άδικο,απ'ότι οι κοπαδοποιημένοι λαοί πολλων εθνών που νομίζουν ότι πράττουν το σωστό υπακούοντας στο συνταγοποιημένο.Ο Ελληνας ισως αναγκάστηκε-και αναγκάζεται- να μεταχειρίζεται ευέλικτα την ατομικότητά του σε ενα σύστημα που ποτέ δεν του ενέπνευσε εμπιστοσύνη.

Θα ξαναπώ την γνώμη μου στο θέμα οταν μου πέσει ο πυρετός

σπύρος δαρσινός

Στρατῆς Γιαννῖκος είπε...

Φαίδωνα
Δεν είμαι μοιρολάτρης .Όμως όπως και να το κάνουμε τους Τούρκους εμείς τους βάλαμε και τους βάζουμε στο παιχνίδι. Ο Κατακουζηνός τους κάλεσε για να στεριώσει το θρόνο του κι έπειτα όλοι οι Παλαιολόγοι , εκτός από τον Κωνσταντίνο (αυτός πράγματι ήταν μέγας).Ακόμη και στις σχέσεις μας με τη δύση (Ενωτικοί -Ανθενωτικοί) οι Τούρκοι τις ρύθμιζαν δυστυχώς (καλύτερα τούρκικο φακιόλι φώναζαν οι ανθενωτικοί)
Συμφωνώ απόλυτα με ταλεγόμενά σου:". Μπορεί να έζησαν οι Έλληνες κάτω από τη διόίκηση του Τούρκου κατακτητή, αλλά αυτό δεν μπορεί να αποτελεί μονίμως δικαιολογία για τα αρνητικά μας"
Αυτό ήταν και το νόημα , που ίσως δεν απέδωσα σωστά : Ο Έλληνας πρέπει να κοιτάξει στον καθρέφτη , τον Έλληνα κι αν τον κοιτάξει να μην γίνεται Τούρκος και βαράει γροθιές στον καθρέφτη.

ΦΑΙΔΩΝ ΘΕΟΦΙΛΟΥ είπε...

@Σπύρος
Σπύρο μου περαστικά και να προσέχεις, μή γίνεις χειρότερα. Σχετικά με το σχόλιό σου: Πολύ ενδιαφέρουσα η θετική επισήμανσή σου για τους Έλληνες, αλλά ότι θετικό ας το θεωρήσουμε φυσικό να είναι έτσι και να μην επαιρόμαστε γι αυτό. Το ερώτημα είναι εδώ: Πρέπει να επισημάνουμε τα αρνητικά των Ελλήνων;; Θα μας βοηθήσει αυτό;;΄Η καλά είμαστε; Είναι αυτονόητο ότι ο καθένας μας μιλώντας για τους Έλληνες δεν θα πρέπει μιλώντας να θεωρεί ως τυπικό δείγμα των Ελλήνων τον εαυτό του, αλλά την εμπειρία του για τους Έλληνες που συμπεριλαμβάνει και τον εαυτό του.

ΦΑΙΔΩΝ ΘΕΟΦΙΛΟΥ είπε...

@Στρατής
Στρατή μου συμφωνούμε απόλυτα τώρα.
Γι αυτό είναι ο διάλογος, για να ξεκαθαρίζουμε τα πράγματα. Δεν έχει όμως στους Έλληνες πάντα επιτυχία ο διάλογος. Σε μας είχε και θα έχει γιατί απλά έχουμε κοινό νου.

Ανώνυμος είπε...

Eίδατε λοιπόν ? Μόλις φτάνουμε να κοιτάξουμε σοβαρά και αναλυτικά τον εαυτό μας στον καθρεύτη,τον κοιτάζουμε και αποδίδουμε την ασχήμια μας στην Τουρκοκρατία και τους βυζαντινούς.
Αν ειναι δυνατόν,μετα απο 200 χρονια ελεθερίας και αστραπιαίας εξελιξης, να φταίνε οι αγράμματοι και απαίδευτοι Τούρκοι και οι δολοπλόκοι βυζαντινοί για τις τωρινές μας νοοτροπίες.Κοιλιόμαστε δηλαδή στη ξερή λάσπη του παρελθόντος που την κάνουμε υγρή με τον ιδρώτα της επίμονης μνήμης μας.Αυτό ειναι ένα από τα "αχρηστα" Φαίδωνα που "πρέπει να αφήσουμε πίσω μας"

Η "ελλειψη εθνικής συνοχής" εχει να κάνει με την ραδιούργα πολιτική των κυβερνήσεων,που προκειμένου να περάσουν κάτου από την σκόνη αντιλαικούς νόμους[ιδιοτικοποιήσεις κ.τ.λ.π.] αφήνουν τον εμπορα να εκεμεταλεύεται το αγρότη ωστε να δημιουργηθει ρήξη ,αφήνουν τα καρτέλ να κλεβουν τον πολίτη,οι βιομήχανοι τον εργάτη,τα οδοφράγμα τα να εκνευρίζουν τους οδηγούς,τις
δημόσιες υπηρεσίες να υπολειτουργούν,τα συνδικάτα να υπερβάλουν.Ολα αυτά Φαιδωνα αποκόπτουν την κοινωνικη συνοχή Και η δυναμη του πολίτη γίνεται βίδα στις ράγες ενος τραινου που περνάει από πάνω του.

Οχι Φαιδωνα ,δεν μας ενδιαφέρουν τα δικαιώματα των συμπολιτών μας για τον απλούστατο λογο οτι αποκτάμε τα δικά μας με το ρουσφέτι και το φακελάκι.

Ναι,ειμαστε εξυπνότεροι των αλλων λαών,και αυτο αποδεικνύεται απο την μεγαλουργία των Ελληνων της διασποράς.

Δεν ειμαστε"τζαμπα μάγκες"
Εχουμε μια θιγμένη αξιοπρεπεια που προσπαθουμε να την κρατήσουμε όρθια με τον ... τσαμπουκά μας.

Καμιά προσπάθεια Φαίδωνα δεν φερνει αποτέλεσμα αν δεν μπουνε καινουργιες βάσεις και καινουργιες αρχές ,το αντιθετο,οσο πιό πολύ προσπαθουμε να κρατηθουμε ορθοι τοσο και πιο πολύ θα βουλιάζουμε.

Τι πρεπει να γίνει ?
Ίσως πω την ταπεινή μου γνώμη σε κάποιο αλλο σχόλιο.Τώρα τα μάτια μου κουράστηκαν.Η ψυχή μου πονάει Αγαπώ την πατρίδα μου !

σπύρος δαρσινός

ΦΑΙΔΩΝ ΘΕΟΦΙΛΟΥ είπε...

@Σπύρος
Σπύρο μου σέβομαι τις απόψεις καθώς και τα βιώματα που κουβαλάς από την πατρίδα. Αυτό που αναρτήθηκε στο Βλογκ έγινε κι αυτό από αγάπη και ενδιαφέρον για τον τόπο. Αλλά με άλλες προϋποθέσεις. Όχι τυφλή αγάπη. Πατρίδα πρώτα πρώτα είμαστε εμείς οι άνθρωποι οι Έλληνες, οι φορείς της γλώσσας του πολιτισμού , των εθίμων, της παραγωγής, οι κάτοικοι του τόπου και τέλος οι φορείς της ελπίδας για το μέλλον των επόμενων γενεών και της συνέχειας. Γι αυτό όταν με ρώτησε ο Παναγιώτης Ιντζιρτζής τι σημαίνει πατριωτισμός απάντησα πως σημαίνει: ότι σαν άτομο γίνομαι καλύτερος για να γίνει και η πατρίδα μου καλύτερη. Αυτό λοιπόν το σκοπό έχει η ανάρτηση, να διαπιστώσουμε ποιοι είμαστε και αφού το καταλάβουμε, να δούμε τι δεν χρειαζόμαστε να το αφήσουμε πίσω μας..

Ανώνυμος είπε...

Mα Φαιδωνα,υποτήθεται οτι εμεις που μιλάμε γι αυτά τα πράγματα εχουμε γινει καλύτεροι ανθρωποι,ή τουλάχιστον προσπαθούμε να γίνουμε καλύτεροι.Το πρόβλημα δεν είναι σε εμας που νιώθουμε ,ακουμε,κρινουμε μιλάμε και αγαπάμε ,ειναι στα πράγματα που μας οδήγησαν εδώ που μας οδήγησαν.Το οτι αγαπάω την πατρίδα μου δεν πάει να πει οτι δεν βλέπω τις ατέλειές της .Κι αυτό ειναι πολύ βασικό και απαραίτητο[θάλεγα]να αγαπάς δηλαδή αυτο που θέλεις να κάνεις καλύτερο,αλλιώς,όταν το κρίνεις με την ψυχρότητα της λογικής και των μέτρων ελάχιστα μπορείς να επιρεάσεις.Οταν λοιπον λεω οτι αγαπάω την πατρίδα μου δεν εννοώ τους καλοκαιρινούς σωρους των βρώμικων σκουπιδων στις μύτες των παιδιών μας αλλα τους ανθρώπους της που υποφέρουν χωρις επιλογές για ανατροπές.
Αφησέμαι λοιπόν να πω την αποψή μου με αυτό μου το συναίσθημα.
Εγώ περιμενα να μου μιλήσεις για τις άλλες απόψεις που ανέλυσα βαση του κειμένου σου ,κι οχι για την αγάπη στην πατριδα μου.

σπύρος δαρσινός

ΦΑΙΔΩΝ ΘΕΟΦΙΛΟΥ είπε...

@Σπύρος
Σπύρο μου διατύπωσε όπως θέλεις τις απόψεις σου που έχουν μια μοναδικότητα συνδυάζοντας το συναίσθημα και τη λογική. Για τα υπόλοιπα θα σου απαντήσω τις επόμενες μερες γιατί σήμερα φεύγω από τη Μήθυμνα για την Αθήνα. Χρειάζομαι κάποιο χρόνο μέχρι να τακτοποιηθώ. Ως τότε να 'σαι καλά και αναλαμβάνεις εξ ολοκλήρου την ευθύνη διαχείρισης του καφενείου

ΣΟΦΙΑ ΣΤΡΕΖΟΥ είπε...

Καλημέρα Φαίδωνα ...Σ' έχω συναντήσει πολλές φορές σε διάφορα blogs.Διαβάζω μ' ενδιαφέρον τα σχόλιά σου. Δεν ξέρω αν με θυμάσαι εγώ πάντως χαίρομαι που συναντώ έναν παλιό γνώριμο σε καινούργια μονοπάτια ανάγνωσης.

Σταλαγματιά είπε...

Νομίζω πως τα ελαττώματα μας τα γνωρίζουμε καλά,
ξέρουμε ποιοι είμαστε τι μπορούμε να κάνουμε ακόμα κι αυτά που δεν μπορούμε.
Νομίζω πως ως λαός δεν έχουμε να ζηλέψουμε σχεδόν τίποτα από κανέναν άλλο.
Και δεν θα αναφερθώ για τους Έλληνες στο παρελθόν και τι έχουν προσφέρει στους υπόλοιπους λαούς γιατί το ξέρουμε όλοι.
Αυτό που δεν έχουμε όμως είναι συνεργασία , ή μάλλον ξεχνάμε πως μπορούμε να λειτουργήσουμε συλλογικά αλλά δυστυχώς δεν το κάνουμε.
Αυτό που με ενοχλεί είναι πως θυμόμαστε όποτε θέλουμε πως μπορούμε να προσφέρουμε την βοήθεια μας στους γύρω μας.
Και το σημαντικότερο με κούρασε η εθνική πια στάση του "ωχ αδερφέ".

ΦΑΙΔΩΝ ΘΕΟΦΙΛΟΥ είπε...

@Παναγιώτης Ιντζιρτζής
Αυό είναι Παναγιώτη. Μια διάγνωση στον εθνικό μας εαυτό και στη συνέχεια μια αυτοκριτική. Αλλά διαπιστώνω πως είμαι υπερβολικά αισιόδοξος να πιστεύω ότι κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει!!΄Ίσως να γίνει δυνατόν κάτι τέτοιο μετά από 50 χρόνια!!

Ανώνυμος είπε...

Φαίδωνά μου, συμφωνώ με την απάντησή σου στον Παναγιώτη Ινστ., μόνο που ...-κατά την γνώμη μου- ούτε σε εκατό χρόνια δεν θ' αλλάξει αυτή η ελληνική νοοτροπία (εκτός και... οι βάρβαροι που εγκαθίστανται, θα "επιτελέσουν" το ανέλπιστο.
Καλή νύχτα, ευελπιστώντας...
Υιώτα Στρατή, Ν.Υ.

ΦΑΙΔΩΝ ΘΕΟΦΙΛΟΥ είπε...

@Σπύρος
Σου γράφω από ιντερνετ καφέ να σου μιλήσω για τις απόψεις που διατύπωσες.
α)πΡΆΓΜΑΤΙ.το να βρίσκουμε πάντα κάποιους να τους φορτώνουμε τις ευθύνες μας για να έχουμε πάντα δίκιο εμείς,είναι κάτι που πρέπει να το αφήσουμε επιτέλους πίσω μας.
β)Η έλλειψη εθνικής συνοχής, πράγματι βαραίνει όπως λες τις κυβερνήσεις και τις πράξεις τους.Και προσθέτω: Που τις εκλέγουν Έλληνες πολίτες, χωρίς ποτέ να στείλουν ένα μήνυμα (στις κυβερνήσεις)ότι απαιτούν εθνική ενότητα...Οπότε καταλήγουμε στη συλλογική ευθύνη.
γ)Το ότι δεν μας ενδιαφέρουν τα δικαιώματα των άλλων, (ώστε να λογαριάζαμε μέχρι που μπορούν να φτάσουν τα δικά μας)είναι ένα από τα πιο αρνητικά σημεία του εθνικού μας χαρακτήρα, που κατά τη γνώμη μου δεν έχει καμία απολύτως δικαιολογία.(Μόνο αιτία)
δ)Είμαστε Σπύρο μου έξυπνος λαός που με τις κατάλληλες προϋποθέσεις προοδεύει και μεγαλουργεί, με πρωτοπόρο τον απόδημο ελληνισμό αλλά όχι εξυπνότεροι των άλλων λαών: Μπορεί κανείς να αρνηθεί 'οτι επίσης προοδεύουν και μεγαλουργούν π.χ. στις ΗΠΑ,οι Ιρλανδοί,οι Ιταλοί, οι Εβραίοι, οι σιωπηλοί Γερμανοί κ.λ.π. Σ' αυτό το σημείο νομίζω ότι πρέπει να σοβαρευτούμε ως λαός. Να προτιμούμε να εργαζόμαστε για την ολοκλήρωση ενός στόχου, παρά να αυτοκολακευόμαστε με λόγια μάταια και να κάνουμε όσους μας ακούν, να μειδιούν. Αν πράγματι είμαστε οι εξυπνότεροι, ας αφήσουμε τους άλλους να το πουν, 'ωστε να έχει και μεγαλύτερη αξία.
ε)Δεν είμαστε λες "τζάμπα μάγκες" Σπύρο μου. Ίσως μέσα από μια ευρύτερη συζήτηση, (αν γίνει-γιατί ενώ βλέπω ότι πάρα πολλοί επισκέπτονται το Βλογκ-λίγοι σχολιάζουν- ίσως το θέμα κάνει τζιζ!) μπορεί να προκύψει ε'ιτε 'οτι είναι έτσι όπως το λες είτε όχι.Τώρα γιατί είναι θιγμένη η αξιοπρέπειά μας δεν κατάλαβα. Νομίζω ότι μιλάς βασιζόμενος στο ήθος της αριστεράς της περιόδου εκείνης που έφυγες από την Ελλάδα για την Αμερική. Από τότε άλλαξαν πολλά Σπύρο μου. Κλείνοντας το σχόλιο, να υπενθυμίσω ότι δεν χρειάζεται να πούμε τι πρέπει να γίνει. Νομίζω πως αν καταφέρναμε όλοι όσοι είμαστε εδώ και κείνοι που θα προστεθούν, να επιχειρήσουμε ΜΙΑ ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΜΑΣ ΕΑΥΤΟΥ και ΜΙΑ ΑΥΤΟΚΡΙΤΙΚΗ, θα ήταν πολύ χρήσιμο...

ΦΑΙΔΩΝ ΘΕΟΦΙΛΟΥ είπε...

@Σοφία
Χαίρομαι πολύ που σε βλέπω στο καφενείο Σοφία μου. Ασφαλώς και σε θυμάμαι και ελπίζω να έχουμε μια πιο συχνή επικοινωνία.Όλοι είμαστε μαθητές του μεγάλου ΣΧΟΛΕΙΟΥ που λέγεται ανθρώπινη επικοινωνία...

ΦΑΙΔΩΝ ΘΕΟΦΙΛΟΥ είπε...

@Anastasia
Κρατώ από το σχόλιό σου καλή μου φίλη, σαν στοιχεία της διάγνωσης του εθνικού μας εαυτού:
α)Την έλλειψη πνεύματος συνεργασίας
καιβ)Τον ΄γνωστό ωχαδερφισμό, την αδιαφορία δηλαδή για ότι συμβαίνει γύρω μας και την έλλειψη αισθήματος συλλογικής ευθύνης.

Μαργαρίτα είπε...

Καλημέρα!!

Έλληνες μιλούν για Έλληνες λοιπόν..
Δε σας κρύβω πως μία εθνική υπερηφάνεια την έχω!! Θαυμάζω πολύ
την ιστορία μας και την παράδοσή μας, χωρίς αυτό να σημαίνει πως πιστεύω ότι είμαστε ανώτεροι των άλλων λαών, κάτι που παραπέμπει σε χιτλερική νοοτροπία! Σαν λαός όμως είμαστε χαρισματικός και ευλογιμένος.. και το έχουμε αποδείξει μόνο όταν προττάσουμε το συλλογικό συμφέρον και βάλουμε στην άκρη το ατομικό! Κάτι που δε γίνεται πάντα και χανόμαστε στην ανούσια μιζέρια μας..
Έχουμε όμως καλές ρίζες.. και μία αρετή που πάντα την αναδεικνύουμε
ΦΙΛΟΤΙΜΟ !!!

Υπέροχο για ακόμη μία φορά
το καφεδάκι σας***

Ανώνυμος είπε...

ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΘΑΛΑΣΣΕΣ

Πέρα από θάλασσες σύνορα
έθνη χρώμματα και αριθμούς
Μακριά από πλατείες πόλεις
τραίνα και σταθμούς
Πάνω από γλώσσες θρησκείες
πάθη και πολιτισμούς
Απλώνεσαι εσύ ΕΛΛΑΔΑ

Κι'είναι τόσα που σε μαρτυρούν
Τόσα που σε πονάνε.....
Κι'όμως ΕΣΥ και η ελπίδα
σας έχω μεσ'τις φλέβες μου
ΠΑΤΡΙΔΑ.

Οταν λέω ότι είμαστε εξυπνότεροι από άλλες φυλλές δεν το λέω εγώ το λένε οι αριθμοί
Εδω στην Αμερική έχουμε 3.000 καθηγητές Πανεπιστημίων και άλλους διακεκριμένους επιστήμονες σε τομεις της επιστήμης και της έρευνας.Ειμαστε δηλαδη πρώτοι, αναλογικά ,από τα άλλα έθνη .
Απο κει και πέρα ειναι και οι άλλοι Ελληνες που είναι εξυπνότεροι από την γενική παρουσία τους και την στάση τους στα πράγματα .Με απλα λόγια δεν προσπαθούν να φτάσουν τον εαυτό τους.
Δεν νομιζω λοιπόν οτι είναι...καλάμι,ούτε χιτλερισμός, να ξερεις τα συν και τα πλην της φυλλής σου.
Για την κατάσταση στην Ελλάδα ;
Εχω γίνει κουραστικος να επαναλαμβάνω ,οτι φταίνε οι κυβερνήσεις που κάνουν πολλές φορες τον Ελληνα πολίτη να φαίνεται άσχημος.
Μην τους δίνετε αυτοδυναμίες
Γιατι γεμίζουν τα κούφια στήθη τους με την δύναμή σας και σας κρατάνε χαμηλά για να υπάρχουν.
Κομματιάστε τους ,να γυρουν μεσα στο λαό με λογια και πράξεις ουσίας,κι από κει οι άξιοι να σας κερδίσουν.
Το να γίνεις εσυ καλύτερος και μετά να πέσεις στο ιδιο καζάνι με την μούργκα ειναι δωρον άδωρον.

"πως ειναι δυνατόν να μην θελουν την πώληση μιάς χρεωκοπημενης επιχείρησης ?" απορρεί εκστατικά ο υπουργός μεταφορών.
Ποιός την χρεωκόπησε ?

σπύρος δαρσινός

ΦΑΙΔΩΝ ΘΕΟΦΙΛΟΥ είπε...

@Σπύρος
Όχι μόνο δεν αμφισβητείται η αγάπη για τον τόπο Σπύρο μου αλλά σου τονίζω ότι όλοι αγαπάμε τον τόπο μας , ίσως όμως ο κάθε ένας με διαφορετικό τρόπο. Πιστεύω όμως ότι σε κάθε περίπτωση είναι θετικό να περάσουμε από τη φάση του: Ελλάδα σ' αγαπώ κι ότι θέλει ας γίνει, στη φάση του: Ελλάδα σ' αγαπώ γι αυτό πρέπει να γίνεις καλύτερη! Ο κάθε Έλληνας που γίνεται καλύτερος Σπύρο μου ώστε να αντανακλά αυτή η καλυτέρευση στη χώρα του, δεν είναι θύμα αλλ΄'α σταθερή αξία και καλός πρεσβευτής της χώρας του. Για το εξυπνότεροι όλων που αναφέρεις, δεν είναι μόνο ο τομέας της εκπαίδευσης που αναδεικνύει του έξυπνους και συνεπώς και τους Έλληνες που έχουν κλίση και ταλέντο σ'αυτήν αλλά και ο τομέας της επιχειρηματικότητας, των Τεχνών κ.λ.π. Για την Ελλάδα και όσους κατοικούν εδώ , έχεις δίκιο κι αυτός είναι ο λόγος που θέλουμε να γνωρίσουμε τις αρνητικές μας πλευρές μήπως και έχοντας συναίσθηση που χωλαίνουμε, αναπτύξουμε τις πιο θετικές μας πλευρές..

ΦΑΙΔΩΝ ΘΕΟΦΙΛΟΥ είπε...

@Μαργαρίτα
Αυτές τις καλές ρίζες ψάχνουμε Μαργαριτούλα , που τόσο εύστοχα επισημαίνεις. Τις ψάχνουμε προσπαθώντας να βρούμε πρώτα τα αρνητικά μας που μας τις κρύβουν. Να τα εντοπίσουμε, ώστε αν τα αποβάλλουμε, να φανουν οι καλές μας ρίζες-πλευρές και να λειτουργήσουν πια μόνιμα και όχι περιστασιακά.

Ανώνυμος είπε...

Για να δούμε αν είμαστε διαφορετικοί από τους άλλους -που σημαίνει εξυπνότεροι, ηθικότεροι, μεθοδικότεροι, ευγενέστεροι, συζητητικοί, περισσότερο φιλοπάτρηδες, πιο "μάγκες" από τους άλλους λαούς, με τους οποίους συγχρωτιζόμαστε στα συνέδρια, στα συμβούλια, στις συζητήσεις, στα συμπόσια, κλπ. κλπ.- θα πρέπει να ψάξουμε τον χαρακτήρα μας από αρχαιοτάτων χρόνων και να δούμε αν πράγματι μπορούμε να αλλάξουμε αφήνοντας πίσω το άσχημο και το ανώφελο και εναγκαλιζόμενοι το ωραίο και το επωφελές. Συμπαθάτε με, φίλοι μου του Blog και προσφιλέστατέ μου Φαίδωνα,αλλά εγώ νομίζω ότι η αλλαγή στο τρόπο και το ποιόν της όλης μας παρουσίας είναι πολύ δύσκολη, αν μη και αδύνατη, πολύ δε αμφιβάλλω αν είναι και ευκταία, μια και θα άλλαζε ό,τι από αρχαιοτάτων χρόνων διακρίνει τον Έλληνα. Γιατί θα πείτε;
1.- Δεν ήταν ανάγκη ο Φαλμεράυερ να αμφιβάλει ζωηρώς περί του αν "στις φλέβες των σημερινών Ελλήνων υπάρχει έστω και μια σταγόνα αίματος των αρχαίων". Θα μπορούσε να είναι βέβαιος ότι ούτε μία σταγόνα αυτού του αίματος δεν χάθηκε, αν έκανε τον κόπο να ξαναδιαβάσει τη διαμάχη Αγαμέμνονα και Αχιλλέα στο Α της Ιλιάδας. Ο ένας (ο Αχιλλέας) λέει : θα φύγω και θα δείτε τι αξίζω, και ο άλλος (ο Αγαμέμνονας), αφού τον κοιτάζει απαξιωτικά, τον λούζει με ανάλογα κοσμητικά επίθετα (μα και ο άλλος ο ευλογημένος τον είχε πει "οινοβαρές", "κυνώπα" και άλλα τινά) και του απαντάει "και δεν πας όπου στο διάολο θέλεις (δεν του το είπε ακριβώς έτσι...), σιγά μήπως σε έχω ανάγκη". [Πρβλ. εδώ το νεοελληνικό διάλογο "ρε, ξέρεις ποιος είμαι εγώ;" (μη προσπαθήσετε να το μεταφράσετε, δεν μεταφράζεται (το do you know who I am μόνο την απορία μπορεί να προκαλέσει στον αγγλόφωνο)]. Συμπέρασμα η ιδέα για τον εαυτό μας και τη "μεγαλειότητά" του δεν χρειάζεται να είμαστε Αχιλλείς, για να την πιστοποιήσουμε, τη σέρνουμε μέσα μας, και σήμερα και πάντα...
2.- Ο μικρός έως ελάχιστος σεβασμός που μας διακρίνει για τις σκέψεις και τις απόψεις του άλλου φαίνεται όχι μόνο στο διάλογο Μηλίων και Αθηναίων, που ο Θουκυδίδης λαμπρά μας τον παρουσιάζει, καθώς οι νικητές Αθηναίοι στην ουσία δεν ακούνε τι τους λένε οι Μήλιοι, αλλά έχουν ήδη προδιαγράψει την τύχη τους, αλλά και στους διαλόγους και τις συζητήσεις της καθημερινής ζωής, αρχής γενομένης από τα περίφημα debates των δημοσιογραφικών "παραθύρων", όπου, όσο πιο πολύ ουρλιάξεις επικαλύπτοντας τη φωνή του άλλου, τόσο καλύτερα "τους τα έχεις πει!" έστω και αν ουδείς καταλαβαίνει ουδέν μέσα στο απύθμενο μπάχαλο που δημιουργείται υπό τα όμματα του κατευθύνοντος τη συζήτηση (τρομάρα του!...) δημοσιογράφου. Σημασία έχει ο συζητητής σου μόνο ως αναλώσιμο αντικείμενο της στιγμής. Του άλλαξες τα φώτα; Μπράβο σου!
3.- Η "εθνική μας υπερηφάνια", που συχνά προβάλλεται ως στοιχείο της ανωτερότητας του Έλληνα έναντι των άλλων λαών, πιστεύω ότι εξυψώνει το έθνος μας μόνο επειδή προηγουμένως έχει αρκούντως εξυψώσει τον εαυτούλη μας. Είπε κάποτε ο μακαρίτης Ουαλός καθηγητής με τον οποίον έκανα το διδακτορικό μου στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου σε κάποιο συνάδελφό του δείχνοντάς με : "αυτός ο Έλληνας εργάστηκε επί τρία χρόνια με την ακρίβεια και την ορθότητα μιας καλά οργανωμένης μηχανής" Και ο άλλος, γυρίζοντας σ' εμένα με ρώτησε "όλοι οι Έλληνες τόσο εργατικοί είστε;". Κι εγώ αδίστακτα (ο αθεόφοβος) απάντησα : "Μα ασφαλώς!!!" Δι εμού είχε εξυψωθεί και ολόκληρο το έθνος μου! Οποίον πεδίον δόξης λαμπρόν!
Θα είχα πολλά ακόμη να γράψω, φίλοι μου του Blog, για να αποδείξω αυτό που έχω στο νου μου, που είναι ποιο; Ως λαός και ως άτομα έχουμε ορισμένα αξιόλογα προσόντα, που μπορούμε να τα ενεργοποιήσουμε σε στιγμές κινδύνου ή και απλής επίδειξης έναντι των άλλων, σπορ στο οποίο ασμένως επιδιδόμεθα.
Έχουμε όμως και πολύ έντονα ελαττώματα, που τα εκτρέφει (υπερμέτρως ενίοτε) ο εγωιστικός μας χαρακτήρας και ο ατομικισμός, η έλλειψη πνεύματος συνεργασίας και η υπερβολική τάση αυτοπροβολής. Τη μπάλα θα θέλαμε, ει δυνατόν, μόνοι μας να την βάλουμε στο γήπεδο της αντίπαλης ομάδας!
Αγαπώ μέχρι λατρείας τη χώρα μου και θα ήθελα τους πολίτες της καλύτερους (όχι εξυπνότερους, αρκετά έξυπνοι είναι...), όμως δεν μπορώ να παραβλέψω το γεγονός ότι πολλά των μειονεκτημάτων τους έχουν πολύ βαθιά τις ρίζες τους, πράγμα που με οδηγεί στο συμπέρασμα ότι είναι δυσίατα και θα εξακολουθήσουν να υπάρχουν στο πέρασμα του χρόνου (μαζί με όλα τα άλλα, τα θετικά).
Νίκος Πετρόχειλος

ΦΑΙΔΩΝ ΘΕΟΦΙΛΟΥ είπε...

@Νίκος Πετρόχειλος
Νίκο μου σ' ευχαριστούμε όλοι για την ωραία και τεκμηριωμένη ελληνική ιστορική αναδρομή! Μας έδωσες από μια άλλη οπτική τον Έλληνα με τα συμπαραμαρτούντα του!Σκεφτόμουν τα ελαττώματα που ανέφερες από την αρχαιότητα ως σήμερα και σκέφθηκα :Τί ωραία που θα ήταν να είχαμε κληρονομήσει και κανένα προτέρημα από τους προγόνους!!!! Τότε ποιος θα μιλούσε για ελαττώματα; Ας είχαμε όσα θέλαμε αν ταυτόχρονα συγκεντρώναμε και τα προτερήματά τους! Ολοκληρώνοντας την ανάγνωση του σχολίου σου Νίκο μου, που ήταν ολοζώντανο με καταπληκτικές αιχμές , που δεν επιδέχονται λογική αμφισβήτηση αλλά και χιούμορ, έμεινα με την εντύπωση , πως σύμφωνα με τα λεγόμενά σου, τίποτα δεν μπορεί να γίνει για τους Έλληνες από τους Έλληνες! Ίσως έχεις δίκιο. Όμως πιστεύω ότι αν γνωρίζουμε τα ελαττώματά μας όλοι οι Έλληνες και δεν τα πλασσάρουμε για μαγκιά, αποκτήσουμε δηλαδή ένα είδος αυτογνωσίας για την αρνητική πλευρά του εθνικού μας χαρακτήρα, αυτό και μόνο πιστεύω πως είναι δυνατόν να μας βοηθήσει στο μέλλον, αν όχι να αποβάλλουμε τα ελαττώματά μας, τουλάχιστον να ξεθυμάνει η έντασή τους ως ένα βαθμό. Αν αυτό γίνει θα σημαίνει καλυτέρευση.

Ανώνυμος είπε...

Κυριε Πετρόχειλε,το σχόλιό σας είναι τόσο αποδειχτικά απαισιόδοξο που αφοπλίζει και την ελάχιστη αισιοδοξία.
Δυστυχώς όμως έχετε στα πιό πολλά δίκιο.
Και ευτυχώς που υπάρχουν οι ποιητές να ονειρεύονται.

σπυρος δαρσινός

Ανώνυμος είπε...

Καλέ μου Φαίδωνα και φίλε κ. Δαρσινέ,
Δυστυχώς έτσι είναι, όπως άλλωστε το διαπιστώνετε κι εσείς. Πόσο θα ήθελα, πόσο θα θέλαμε όλοι, να μην ήταν έτσι!
Ίσως τα λόγια του Φαίδωνα στο τέλος του σχολίου του να είναι και τα πιο σωστά για την περίπτωση. Τα επαναλαμβάνω : "Όμως πιστεύω ότι αν γνωρίζουμε τα ελαττώματά μας όλοι οι Έλληνες και δεν τα πλασσάρουμε για μαγκιά, αποκτήσουμε δηλαδή ένα είδος αυτογνωσίας για την αρνητική πλευρά του εθνικού μας χαρακτήρα, αυτό και μόνο πιστεύω πως είναι δυνατόν να μας βοηθήσει στο μέλλον, αν όχι να αποβάλλουμε τα ελαττώματά μας, τουλάχιστον να ξεθυμάνει η έντασή τους ως ένα βαθμό. Αν αυτό γίνει θα σημαίνει καλυτέρευση."
Νίκος Πετρόχειλος

Ανώνυμος είπε...

Ναι κ.Πετρόχειλε
ας μείνουμε στον επίλογο του Φαίδωνα,ειναι μια ...στενή αρχή που μπορει να ανοίξει αν την βαδίσουμε.
Αν και εγώ πιστεύω πως αυτό που είμαστε είναι πλεονέκτημα που δεν μάθαμε ποτέ να το αξιοποιήσουμε στο συνοριακό μας χώρο .
Να μας έρχεστε συχνά στο καφενείο
Εχουμε αγιοργίτικο Νεμεας , βάζεις το ποτήρι στα χείλη σου και δεν θες να το κατεβάσεις.

σπύρος δαρσινός

barel είπε...

Φοβάμαι πως δε πρέπει να αναζητήσουμε τον Έλληνα στον καθρέφτη μας. Ο Έλληνας λιώνει στην πλατεία Ομονείας την ίδια στιγμή που διαπρέπει σε διεθνή project για την ανθρωπότητα. Είμαστε ένας λαός αντιφάσεων μπερδεμένος ανάμεσα στο μεγαλείο του παρελθόντος και τη μετριότητα του σήμερα. Ικανοί για το καλύτερο και για το χειρότερο.

ΦΑΙΔΩΝ ΘΕΟΦΙΛΟΥ είπε...

@Σπύρος
Σπύρο μου στενή μεν αλλά ΑΡΧΗ.Αυτή την στενή αλήθεια μας έδωσαν οι δυνατότητες της πραγματικότητας να εντοπίσουμε αυτήν εντοπίσαμε και είναι σημαντικό για το καφενείο ότι κατέληξε σε ένα ρεαλιστικό συμπέρασμα - προσέγγιση, γιατί συνήθως, όλοι μας,(Εννοώ οι Έλληνες) συζητούμε χαολογώντας, δίχως να καταλήγουμε κάπου. Το καφενείο λοιπόν, δίνει ξανά μια πυξίδα που βρέθηκε μέσα από τις χρήσιμες απόψεις που κατατέθηκαν εδώ.

ΦΑΙΔΩΝ ΘΕΟΦΙΛΟΥ είπε...

@Barel
Αγαπητέ μου φίλε είμαστε όλοι σύμφωνοιγι αυτό που λες:
Ότι:
" Ο Έλληνας λιώνει στην πλατεία Ομονείας την ίδια στιγμή που διαπρέπει σε διεθνή project για την ανθρωπότητα. Είμαστε ένας λαός αντιφάσεων μπερδεμένος ανάμεσα στο μεγαλείο του παρελθόντος και τη μετριότητα του σήμερα. Ικανοί για το καλύτερο και για το χειρότερο."

Αυτό το σωστό όμως, δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να κοιτάξουμε στον καθρέφτη για να διαγνώσουμε τον εθνικό μας εαυτό, ώστε να... ξεμπερδευτούμε. ΄Η πρέπει να είμαστε μονίμως μπερδεμένοι; Δεν θέλω να επαναλάβω κάτι από όσα είπαμε. Αλλά αν θέλετε ρίξτε μια ματιά από το πρώτο σχόλιο ως το τελευταίο, όπου θα δείτε κάποιες διαγνώσεις του εθνικού μας εαυτού, χωρίς να έχουν εξαντληθεί όλες. Πώς λοιπόν θα ήταν δυνατόν να φτάσουμε σ' αυτές, αν δεν είχαμε κοιτάξει πρώτα στον καθρέφτη;;;

ΦΑΙΔΩΝ ΘΕΟΦΙΛΟΥ είπε...

ΠΡΟΣ ΟΛΟΥΣ
Το ότι έχουμε καταλήξει - προσεγγίσει ένα αποτέλεσμα, δεν σημαίνει ότι αν κάποιος έχει κάτι πιο ενδιαφέρον και επιχειρηματολογικά ισχυρότερο, ότι δεν μπορεί να ανατρέψει την προσέγγισή μας.. Το καφενείο είναι ανοιχτό και δέχεται με χαρά όλους όσοι έχουν πράγματι κάτι να πουν, να ανατρέψουν, να προσκομίσουν το καινούριο, να καταθέσουν απλά την άποψή τους ή να πουν μόνο μια καλημέρα που χωρίς αυτήν δεν θα υπάρχει το καφενείο.
Είμαι ήδη στην Αθήνα και περιμένω να μου δώσουν γραμμή ιντερνέτ. (θα πάρει 12 μέρες) Μέχρι τότε θα παρακολουθώ από ιντερνέτ καφέ και θα συζητώ μαζί σας. Αλλά νέο θέμα θα μπορέσω κατά πρώτον να αναρτήσω μετά από 10 μέρες. Τι παράδοξο κι αυτό: Να έχουμε προσγειωθεί στο φεγγάρι το 1968 και 40 χρόνια μετά, (2008) να χρειαζόμαστε 12 μέρες να συνδέσουμε μια γραμμή ιντερνέτ.....

Ανώνυμος είπε...

ΕΠΑΝΑΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΙ
Επαναπροσδιορίζεται ο άνθρωπος,οι λαοί και οι κοινωνιές-και πρέπει να επαναπροσδιορίζονται .Τους επαναπροσδιορίζουν οι συνθήκες που οι ίδιοι,ή αλλοι, δημιούργησαν γύρω τους,τους επαναπροσδιορίζουν τα πιστεύω και οι πράξεις τους εκείνες τους που τους οδήγησαν σε αδιέξοδα.
Ο επαναπροσδιοριμός είναι μιά καλοζυγισμένη κίνηση θετικότερης προοπτικής που τον καλεί και τον υποχρεώνει η φωνή της επιβίωσης, της αξιοπρέπειας και της λογικής.
Ο επαναπροσδιορισμός είναι ΚΑΙ επίταγμα προσωπικής ευθύνης που σε καλει στην γραμμή του του γιά σενα και για ότι εξαρτάται από σενα .
Ακόμη και οι επαναπροσδιορισμοί εκεινοι ,που ειναι μονο ενα βηματακι δεξιά ή αριστερά,ανοίγουν το μικρο τους διόραμα που μέσα από αυτό ανοιγει η διάμετρος της ορατότητας .
Ο επαναπροσδιορισμός ειναι ευεληξία που αν δεν γυμνάζεται αφήνει γύρω σου τυφλά σημεια που "γυμνάζουν" την μονοκοκκαλιά την αντιληψης και της επιγνωτικής πορείας σου
Και ενας επαναπροσδιορισμός για να ειναι σταθερος πρέπει να λειτουργεί με την διαισθηση εκείνη που λακτίστηκε από στοιχεία αρνητικής πραγματικότητας οταν επαναφυεμενη,στην βολή του εύκολου,την οδήγησαν σε αδιέξοδα.
Αλίμονο στον ανθρωπο και στους λαούς που δεν επαναπροσδιορίζουν την θεση τους οταν αυτη βουλιάζει κατου απο τα ποδια τους.Τότε θα βρεθούνε οι "ΣΩΤΗΡΕΣ" να σε ανεβοκατεβάζουν στον βάλτο που εσυ ,ηθελημένα ή αθέλητα,δημιούργη
σες.

σπυρος δαρσινός

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ κ. Θεοφίλου,
Ωραίο το θέμα που διαλέξατε προς συζήτηση.
Υπαρχουν πολλές απαντήσεις στα ερωτήματα που αναρτήσατε και θα μου επιτρέψετε να προσθέσω και τη δική μου.Ναι, πρέπει να εντοπίσουμε τα αρνητικά του Έλληνα. Ναι, πρέπει να επιχειρήσουμε να κάνουμε μια διάγνωση του εθνικού μας εαυτού και μια αυτοκριτική.
Στην αγαπημένη μας πατρίδα διερχόμαστε μια ηθική κρίση. Βγάλαμε την ηθική από τη ψυχή μας και τη βάλαμε στα σκέλια μας. Έτσι οι αξίες που αποτελούν την πεμπτουσία του ήθους, η αλήθεια, η ειλικρίνεια, η τιμιότητα, η εργατικότητα, η πίστις, η νομιμοφροσύνη, το καθήκον, ο πατριωτισμός, έπαψαν να διέπουν τις πράξεις μας και, γενικά, τις εκδηλώσεις μας προς το συνάνθρωπο,την οικογένεια,τη πατρίδα. Κανείς δεν χαραχτηρίζει ανήθικο τον κλέφτη, τον ψεύτη, τον απατεώνα, τον τεμπέλη, τον προδότη. Αντίθετα μπορεί να θεωρηθεί και μάγκας αν είναι φοροφυγάς.Για μας ανήθικο είναι ότι έχει να κάνει με το σεξ. (ελευθέρων ηθών). Αποτέλεσμα, η αμβλυνση της συνείδησης και μια φρενήρης προσπάθεια για την ικανοποίηση του εγώ και του τώρα.
Ένας άλλος παράγοντας της κρίσης είναι ο εγωκεντρισμός της ηγεσίας μας, η οποία σημειωθέτω,προέρχεται από τους κόλπους μας, είτε είναι πολιτική, είτε δικαστική, είτε θρησκευτική, που με τις αυτοφοροαπαλλαγές, τις σκανδαλώδεις συμπεριφορές, τις υπέρογκες αμοιβές, τα προνόμια και τους υπέρ τρίτων φόρους, δείχνει την παντελή έλλειψη ήθους, εκεί που ο λαός προσβλέπει σαν παραδείγματα χρηστής διοίκησης και πνευματικής καθοδήγησης.
Έχουμε όμως ένα ελαφρυντικό. Δεν έχουμε δημοκρατική παράδοση. Οι πολιτικοί μας, για να είναι ευχάριστοι σε μας τους ψηφοφόρους τους, μας λένε ότι η δημοκρατία σημαίνει απόλυτη ελευθερία. Ή μάλλον ασύδοτη ελευθερία. Δεν μας δίδαξαν ότι στη δημοκρατία έχεις και υποχρεώσεις. Ότι ναι μεν έχεις το δικαίωμα να πετάξεις στο δρόμο το άδειο πακέτο των τσιγάρων σου,αλλά έχεις και την υποχρέωση να το μαζέψεις. Δεν μας είπαν ότι τα δικαιώματα του ενός σταματούν εκεί που αρχίζουν τα δικαιώματα του άλλου. Μας είπαν ότι έχουμε το δικαίωμα να κατέβουμε στο δρόμο για να διαμαρτυρηθούμε, αλλά δεν μας έιπαν ότι δεν έχουμε το δικαίωμα να εμποδίζουμε τον άλλον να πάει στη δουλειά του, ούτε να του σπάζουμε το μαγαζί ή το αυτοκίνητό του.
Έτσι δημιουργήσαμε ένα πολίτη που τα θέλει όλα χωρίς καμία θυσία από τη μεριά του και αν δεν του τα δώσουμε να θεωρεί ότι αδικείται.
Όσο για τον ορισμό του πατριωτισμού, εγώ θεωρώ καλόν πατριώτη, εν καιρώ ειρήνης, εκείνον που δεν παρανομεί, που πληρώνει τους φόρους που του αναλογούν και ........κάνει παιδιά.
Ευχαριστών
Ντίνος Λυκογιάννης

Ανώνυμος είπε...

Ειναι αληθεια πως για να κάνεις μια προταση πρεπει πρωτα να κάνεις την διάγνωση.
Και συ αυτο εκανες Ντινο .
Αναφερες πολλά από τα γνωστα κουσουρια μας. Αυτο ηταν το πρωτο σκελος του θεματος ,το δευτερο ειναι να δουμε το τι μπορουμε να κάνουμε ωστε να πετάξουμε απο πάνω μας μερικά απο αυτά.Ειναι δυσκολο,και φοβαμαι οτι θα γινεται ολο και δυσκολοτερο οσο πιο βαθεια μπαινουμε σε αυτη την κριση της ηθικής.Ας ξεκινησουμε ομως από κάπου ,και αυτο το κάπου ειναι ο εαυτός μας.Οχι τιποτα βροντερα πραγματα ,αλλα απλά και καθημερινα .Να ακουμε Π.Χ. τον αλλον οταν μιλαει ,να μην τον διακοπτπουμε,να πεταμε στο καλαθι το χαρτι μας οχι μονο οταν ειμαστε μπροστα σε αλλους αλλα και οταν ειμαστε μονοι μας,να ενεργουμε συμφωνα με αυτο που πιστευουμε και οχι με αυτο που μας συμφερει,και πολλά αλλα παρομοια .
Ας ξεκινησουμε κάπως ετσι και βλέπουμε
Χαιρομαι που μπηκες στο καφενειο Ντινο και ελπιζω να μας ξαναρθεις.Ο Φαιδων ειναι σε σταση αναμονης μεχρι να συνδεθει διαδιχτυακά.Και σαν αρχιοινοχοος που ειμαι βγηκα στην πορτα να σε καλωσορισω.Αλλωστε γνωριζομαστε και προσωπικά .

σπυρος δαρσινός

Ανώνυμος είπε...

Νομίζω ότι η άποψη του Φαίδωνα Θεοφίλου δηλ. να καταλάβουμε ποια είναι τα αρνητικά μας και να πάψουμε να τα προβάλλουμε ως μαγκιά, είναι κάτι που είναι πραγματοποιήσιμο και που μπορεί να φέρει πολλά θετικά αυτό το είδος της μερικής αυτογνωσίας των Ελλήνων αν βοηθηθούν και από το σχολείο και τα Μ.Μ.Ε. ΟΙ ΕΠΑΝΑΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΙ κ. Δαρσινέ είναι ένα σπουδαίο όραμα που για να πραγματοποιηθεί χρειάζεται για πολλά χρόνια να είναι συντονισμένοι, πολιτική ηγεσία, Εκπαίδευση όλων των βαθμίδων και Μ.Μ.Ε. αλλά κυρίως ανταπόκριση των Ελλήνων στον επαναπροσδιορισμό, που θα πρέπει να πείθει. Ένα είδος επαναπροσδιορισμού ήταν τα δύο θέματα που είχε αναρτήσει ο κ. Θεοφίλου: ΘΕΛΟΥΜΕ ΑΝΟΙΞΗ ΠΑΝΤΟΥ Ι και ΙΙ. Μακάρι να μπορούσε να γίνει αλλά οι Έλληνες δεν φημίζονται για την σταθερότητα και την επιμονή για την επίτευξη των στόχων τους. Ακόμα θα ήθελα να σημειώσω ότι είναι πολλά άλλα αρνητικά που δεν ειπώθηκαν, ενώ περίμενα καιμεγαλύτερη συμμετοχή στη συζήτηση. Φαίνεται όμως πως οι Έλληνες συμμετέχουν πιο...ευχάριστα σε συζητήσεις που αφορούν στους άλλους κι όχι στον εαυτό τους..
Μπάμπης Πιτέλλης

Ανώνυμος είπε...

K.Πιτέλλη
συμφωνώ μαζί σας οτι οι το θεμα είναι και έμεινε ανεξάντλητο.Κι'όταν εγώ μίλησα γιά επαναπροσδιορισμούς αφ'ενός μεν ήθελα να δώσω εναν άλλον τονο αλλα και συνέχεια στο θέμα και αφ'εταίρου ειπα για ενα βηματάκι δεξιά ή αριστερά,και ανέφερα μάλιστα και παραδειγματα απλα και καθημερινά, που μπορούν να γίνουν μικρές δροσερές αύρες στην συμπεριφορά μας .Ξέρω ,οι ριζικές αλλαγές δεν γινονται ευκολα σε εναν λαό σαν το δικό μας.
Ενα άλλο ελάτωμά μας λοιπον ειναι να ανασκαλεύουμε συζητημένα πράγμτα που εχουνε πάρει κάποια θεση.Μας αρεσει να κάνουμε ανατροπές στο χτές γιατί μας λειπουν οι προτάσεις για το τώρα και το αύριο.Αυτο δείχνει οτι μαθαίνουμε εύκολα και διδαχόμεθα δύσκολα.
Αυτό προσπαθει να κάνει τοσο καιρο ο Φ.Θεοφίλου ,να κάνει ενα βημα μπροστα,αλλα εμεις φρεναρουμε Εγω μίλησα για επαναπροσδιοριμούς για να δουμε προς τα που πρέπει και μπορουμε να κάνουμε το βηματάκι μπρόστα .
Είμαστε όλοι ώριμοι και ζυμωμένοι άνθρωποι.Τα λάθη μας τα ξερουμε το βημα δεν μπορούμε.Μπορούμε κ.Πιτέλλη ????
Καλη εβδομάδα

σπύρος δαρσινός

Ανώνυμος είπε...

@κ.Σπύρος Δαρσινός
Όχι δεν μπορούμε να κάνουμε το ΕΘΝΙΚΟ βηματάκι κ. Δαρσινέ. Μπορούμε όμως να κάνουμε το ατομικό βηματάκι ο καθένας μας, κι εδώ έρχομαι να σκεφθώ αυτό που είπε ο κ. Θεοφίλου για τον πατριωτισμό, ότι πρέπει ο καθένας μας να γίνει καλύτερος για να γίνει και η χώρα μας καλύτερη. Αυτό που μου κάνει εντύπωση είναι πως σ' ότι λέει - γράφει ο κ.Θεοφίλου, πάντα λαβαίνει υπ' όψη του τη ψυχοσύνθεση των Ελλήνων για να το διατυπώσει και ανάλογα.
Μπάμπης Πιτέλλης

Ανώνυμος είπε...

K.Πιτέλλη
Χαίρομαι που,επί τέλους,βλέπει ο
ένας τα σωστά πράγματα που έχει η άποψη του άλλου.Δηλαδή,εσεις ,της πατρίδας,γιατί εμείς πάντα βλέπουμε και ομολογούμε ανοιχτά.
Ναι,είναι γεγονός οτι λείπω 40 χρόνια στο εξωτερικό και είναι φυσικό-νομίζω-να μην έχω καθαρή εικόνα του Ελληνα που έχετε εσείς που ζήτε όλοι μαζί στο ίδιο καζάνι .Και καμιά φορά η αισιοδοξία μου είναι φτερό στον άνεμο.
Βλέπετε,τότε που έφυγα από την Ελλάδα πατάγανε τις αξίες στο λαιμό κι αυτές πεταγόντουσαν ψηλά σαν ελατήρια.
Τώρα,από οτι μου λέτε ,
βρισκόμαστε σε ενα επίπεδο που δεν μπορούμε να τρυπήσουμε την χαμηλή του οροφή.
Ηταν,ισως,λάθος μου λοιπόν να βάζω τη μυτη μου εκει που δεν εχω την εμπειρία σας .
Σας ακούω ,στο εξης.Και σας ακολουθώ.
Αλλα,σας παρακαλώ,όχι άλλες επαναλήψεις,ούτε άλλες μοιρολατ
ρείες.
Γιατί εχω σε χίλια μέρη να πάω ,χίλια πράγματα να κάνω.
Εγώ,έτσι κι αλλιώς κ.Πιτέλλη,το βήμα μου για τον εαυτό μου και την Ελλάδα το εχω κάνει -και τότε και τώρα,λυπάμαι όταν μου λέτε ότι δεν μπορήτε να κάνετε και σεις το δικό σας.

σπύρος δαρσινός

Ανώνυμος είπε...

@κ.Σπύρος Δαρσινός
κ. Δαρσινέ ειλικρινά δεν κατάλαβα καθόλου το ξέσπασμά σας. Έδωσα εγώ λαβή με το σχόλιό μου για να εκραγείτε;; Μήπως μπορείτε να μου εξηγήσετε πού διαφωνούμε;
Μπάμπης Πιτέλλης

Ανώνυμος είπε...

Συγνώμη κ.Πιτέλλη
παρασύρθηκα από το θυμό μου που δεν είχε σχέση με το διάλογό μας ,ή μάλλον είχε ,αλλά εντελώς έμμεση .
Μόλις είχα ακούσει τα νέα στην Ελληνική τηλεώραση και ήταν όλα μα όλα με διαπλοκές και σκάνδαλα.
Ανέβηκα στο δωματιάκι μου και θυμωμένος όπως ήμουν έγραψα.
Είναι και τόσες άλλες οι αρνητικές πρωτιές μας που πικραίνουν.
Δεν λέω,ήμουν και από νέος λιγο
νευρικός σε κάτι τέτοια θέματα .

με την εκτίμησή μου

σπυρος δαρσινός

Roadartist είπε...

Εύχομαι να μπορέσουμε να ξεπεράσουμε τα "κακά" της φυλής μας.. Αν το κάνουμε αυτό..τότε μπορούμε να καταφέρουμε αρκετά..
Υπάρχουν στιγμές που νιώθω πολύ υπερήφανη..και άλλες που δυστυχώς όμως απογοητεύομαι..
Μακάρι τουλαχιστον για αρχή, να ενδιαφερόμασταν να γνωρίσουμε όλοι την ιστορία και τον πολιτισμό μας.., να επισκεφτόμασταν τα πολιτιστικά μνημεία..να είχαμε ουσιαστική παιδεία..και μετά όλα όσα μας άφησαν ως κληρονομιά οι 'πρόγονοι' αυτής της γης..να τα κάναμε σταδιακά και βίωμα μας..

Καλησπερα Φαίδων!

Αστοριανή είπε...

Φαίδωνά μου! καλώς γύρισες στην ΑΘΗΝΑ, το... Σπίτι του κόσμου!
Εσένα, όμως, δεν θα σου λείψει και η θάλασσα, μιας και την έχεις κοντά στο σπίτι σου...
Όλο κι έλεγα να γράψω στο θέμα "για τους Έλληνες" μα...
Κατ' αρχήν, νομίζω ότι τα μέσα ενημέρωσης παρουσιάζουν όλα τ' αρνητικά διότι αυτά "πουλάνε" κι έτσι "βγάζουν το... ψωμάκι τους"
Κάθε φορά που θα΄ρθω στη πατρίδα,
αγανακτώ με τη γραφειοκρατία, τη συγκοινωνία, τη...κλάψα... κ.λ.π.
Τα μάτια μου, όμως, βλέπουν μόνο τις ομορφιές της Πατρίδας μου κι όταν ...παραμιλώ με τον βοριά, στέλνοντας χαιρετίσματα τη Νέα Υόρκη... ένα διαπιστώνω: Ότι η αγάπη μου για την Ελλάδα είναι μέσα μου, κανείς δεν τη μειώνει,κι ότι ο άνθρωπος είναι και Άνθρωπος και αγρίμι.
Συνυπάρχουν σ' όλο τον κόσμο, όχι βέβαια στα ίδια ποσοστά, μα σε μας είναι να κάνουμε το βήμα μπροστά.
Όσο για τη ανα-σύνδεση στον Ιστοχώρο, έστω και από τη... γειτονιά, μαθαίνουμε τα νέα σου.
Καλό μήνα, φίλε μου,
Υιώτα (Αστοριανή)

Ανώνυμος είπε...

Η "ΓΟΗΤΕΙΑ" ΤΗΣ ΑΚΙΝΗΣΙΑΣ

Είπα να μην γυρίσω την
σελίδα
Γιατί κατά ένα παράδοξο
τρόπο έγινε καθρεύτης
που μεγένθυνε την
εικόνα μου και έκρυβε την
ασχήμια μου.
Κι'έμεινα εκεί Να την
κοιτάζω σαν αναμένα
φώτα σβησμένου αυτοκινήτου.
Όταν πέρασε αστραπή το
τραίνο μπροστά μου
έγινα σκόνη σε δρόμους που
δεν περπάτησα Σε ανατολες
που δεν με χρύσωσαν.

σπύρος δαρσινός

ΦΑΙΔΩΝ ΘΕΟΦΙΛΟΥ είπε...

@Roadartist
Χαίρομαι που σε ξαναβλέπω στο "Καφενείο" όσο και για το σχόλιό σου. Να 'σαι καλά Αρτίστα μου!

ΦΑΙΔΩΝ ΘΕΟΦΙΛΟΥ είπε...

@ΑΣΤΟΡΙΑΝΗ
Σ' ευχαριστώ για τα καλωσορίσματα Αστοριανή μου. Σας βλέπω πότε πότε απο το ιντερνέτ καφέ (μέχρι να βάλλω γραμμή ιντερνέτ στο σπίτι) Μέχρι τότε τρέχω για τις δουλειές μου που άφησα πίσω και κάνω υπέροχους περιπάτους δίπλα στη θάλασσα με τον Φροίξο. Όσο για τα σχόλιά σου για τους Έλληνες, άσε τι λένε οι εφημερίδες, εσύ πες μας τι λες και αν είναι αναγκαίο ή όχι να κάνουμε μια διάγνωση του εθνικού μας εαυτού και μια αυτοκριτική. Είναι απαραίτητο αυτό ή όλα καλά και πάμε για διακοπές;;
Να σαι καλά συντρόφισα "εν διαδικτύω" Θα τα πούμε πάλι.

ΦΑΙΔΩΝ ΘΕΟΦΙΛΟΥ είπε...

@Σπύρος
Μήπως θα έπρεπε να μας μιλάς μόνο μκε τους στίχους σου; Είσαι τόσο σαφής με τους συμβολισμούς σου, ώστε δύσκολα θα μπορούσες με την καθημερινή συνομιλία να μας δώσεις να καταλάβουμε την θέση σου, υπό την επήρεια του θυμικού και των εμπειριών σου , απέναντι στο πρόβλημα που αναρτήσαμε. Εγώ σε καταλαβαίνω σαν δεύτερος εαυτός σου. Όσο για τα άλλα, είσαι αξιος συντονιστής και αρχιοινοχόος , έτσι ώστε να αισθάνομαι πως η παρουσία μου δεν είναι απαραίτητη στο "Καφενείο όπου κάθεται Ο Θεός και ο Σπύρος".

Ανώνυμος είπε...

Να σου λείπει το βύσινο φίλε Φαίδωνα.Για ετοιμάσου για καμιά καινούρια ανάρτηση,και μην με βάζεις εμένα στο ιδιο τραπέζι με το Θεό,γιατί ποτέ δεν λεει δικλη του γνώμη ,παρά μόνο μιλάει με τα χείλη μας,τρώει με το πηρούνι μας,πίνει απο το ποτήρι μας ,σκέφτεται με το μυαλό μας ,θυμώνει με το θυμό μας .Σε σημείο που υποψιάζουμαι πως μας έκανε της πλάκας για να διασκεδάζει τη σοφία του [Αλήθεια ,πως αλλιως να διασκεδάσει  μονάχη η σοφία ?Ασε που δεν αδειάζω να κάτσω μαζί του  ,έφτιαξε και εκείνα τα κουνούπια που  χώνονται στις κρασοκάνουλες και πρέπει να τις καθαρίζω όλη την ωρα  .Και αφού βλέπει οτι με παιδεύουν τα σκουλίκια γιατι δεν τα καθαρίζει μπαμ και κάτου ?Τον ρώτησα μιά μερα επ αυτού και γιά πρώτη φορά μίλησε,και ξέρεις τι μου είπε ?"αν δεν υπήρχε το σάπιο φουσκί θα υπήρχε το τριαντάφυλλο ? αν δεν υπήρχε ο βυθός θα υπήρχε η επιφάνεια ; Ολα θέλουν να βγουν στο Φως"αυτό  μου ειπε .Και είναι ανάγκη να βγούνε μεσα απο το σώμα μου ?του είπα πεισματωμένος.ΚΑΙ ΠΩΣ ΑΛΛΙΩΣ ΘΑ ΝΙΚΗΣΕΙ ΤΟ ΦΩΣ ?μου είπε και σιώπησε για τα καλά.      Κοίτα φίλε μου  λογική που έχει το τέλειο.Χωράει μέσα του και το σάπιο και το καθαρό.Και γω σώνει και καλά θέλω να γίνω τέλειος ....Γι'αυτό σου λέω Φαίδων ,δεν τον καταλαβαίνω εγώ το Θεό.Που ακούστηκε τέτοια δύναμη να αφήνει το σάπιο να υπάρχει ?

σπύρος δαρσινός   

ΦΑΙΔΩΝ ΘΕΟΦΙΛΟΥ είπε...

@Σπύρος
Σπυρέτο μου το κειμενάκι σου πολύ ελκυστικό πολύ γοητευτικό με πολλά επίπεδα, να πας όσο βαθιά θέλεις ή να μείνεις στην επιφάνεια αν θέλεις. Σε κάθε περίπτωση κέρδος θα έχεις. Κι αν έπρεπε να σχολιασθεί, θα άνοιγαν ατελείωτες φιλοσοφικές συζητήσεις με αρχή αλλά χωρίς τέλος....

ΦΑΙΔΩΝ ΘΕΟΦΙΛΟΥ είπε...

ΠΡΟΣ ΟΛΟΥΣ
Αυτή την εβδομάδα που έρχεται ίσως να μου βάλλουν γραμμή ιντερνέτ και αρχίσουμε πάλι να επικοινωνούμε κανονικά. Πάντως μέχρι τότε τι καφενείο είναι ανοιχτό, με τον αρχιοινοχόο Σπύρο Δαρσινό τον και Λέοντα της Κορίνθου επονομαζόμενο, να καταθέτει στο τραπέζι του καφενείου καταπληκτικά σχόλια - κείμενα, σαν το κρασί που παράγει ο τόπος του!!!

Ανώνυμος είπε...

Κάτι τέτοια μου λες εσύ και παραμιλάω οταν σερβίρω το αγιοργίτικο.Βιάσου όμως ,γιατί η οι κάνουλες από τα γιοματάρια περιμένουν την δική σου κίνηση.

σπυρος

Ανώνυμος είπε...

ΕΞΙΣΩΣΗ

Ακριβώς τώρα
που μπήκα στο καφενείο
ένιωσα την επιθυμία να
γράψω ένα ποίημα
Τό νιωσα έντονα
Όπως όταν τεντώνεσαι
να φιλήσεις
τον γαλανό ουρανό.

Έκατσα στο τραπέζι
Πήρα μολύβι και χαρτί
Μα.....
δεν εύρισκα τίποτα
να γράψω.
Πράγμα παράξενο όμως
Και μόνο που σας είπα
την επιθυμία μου
Νιώθω σαν να φίλησα
τον ουρανό.

σπύρος δαρσινός

ΦΑΙΔΩΝ ΘΕΟΦΙΛΟΥ είπε...

@Σπύρος
Σπυρέτο μου βρίσκεσαι βλέπω σε διαρκή ανθοφορία έμπνευσης! Το ποίημά σου εξαιρετικό. Έτσι η ωραία ποίηση ξέρει να φτιάχνει από το ελάχιστο, το μέγιστο δυνατόν!!!

KΑΡΜΕΝ είπε...

"Ή η συνοχή αυτή λειτουργεί καλύτερα
με χαλαρότητα και έντονο ατομικισμό;"

Πάντα θαύμαζα τις ιστορίες της Αρχαίας Ελλάδας. Νομίζω ότι οι έλληνες δώσανε τα φώτα στον κόσμο σε πολλούς τομείς. Λατρεύω το χώμα που πατώ και κάθε μέρα σκέπτομαι πόσο τυχερή είμαι όταν πατώ τα ίδια στενά και μονοπάτια με μεγάλους προγόνους της ανθρωπότητας., όταν κοιτάζω την ίδια θάλασσα, όταν…
Θα ήθελα όμως τώρα να μην νιώθω αυτή την αντίφαση στους διπλανούς μου- αυτή η αντίφαση του «Να, είμαστε ευρωπαίοι και όλοι μας χρωστάνε», αλλά εμείς θα συνεχίζουμε να θέλουμε να νιώθουμε και λίγο ανατολίτες, με ότι αυτό συνεπάγεται.
Δεν θέλουμε να πάρουμε η δεν ξέρουμε να απαιτήσουμε τα ευρωπαϊκά και επιμένουμε σπασμωδικά στα ανατολικά. Από την άλλη κάνουμε συνέχεια κριτική ψιθυριστά, ξεχνώντας ότι η αλλαγή πρέπει να γίνει από μας, πρώτα απ΄όλα. Για να μπορέσουμε και να θέλουμε να απαιτήσουμε αυτά που μας αξίζουν.

Συγχαρητήρια για το «καφέ» σου! Είναι έτσι όπως μου αρέσει. Με σωστούς προβληματισμούς και καλή κουβέντα.
Χαίρομαι πολύ που σε γνώρισα και θα φροντίζω να μην χαθούμε.

ΦΑΙΔΩΝ ΘΕΟΦΙΛΟΥ είπε...

Να πω κι εγώ κάτι σχετικά με το θέμα που αναρτήθηκε: Δε νομίζω να υπάρχει Έλληνας που να μην έχει διαπιστώσει ότι η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων δεν γνωρίζει το νόημα της λέξης "ευγένεια" , δεν νομίζω να υπάρχει Έλληνας , που να μη βλέπει ότι η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων αδιαφορεί για τα δικαιώματα των συμπολιτών τους, προκειμένου ο καθένας να καρφώσει το ΕΓΩ του ανάμεσα στα "εγώ" των άλλων... Πιστεύω λοιπόν, ότι αν η ΕΥΓΕΝΕΙΑ αποκτηθεί και αν υπάρξει συναίσθηση πως ο καθένας έχει δικαιώματα κι έτσι όλοι μας πρέπει να ρυθμίσουμε τη συμπεριφορά μας ανάλογα μέσα στο κοινωνικό σύνολο, τότε μπορεί να έρθουν σιγά- σιγά και όλα τ' άλλα...

Ανώνυμος είπε...

Μόνο γιά μιά καλή εβδομάδα μπήκα σήμερα στο καφενείο ,και γιά εναν καφέ γιά τη "AGAPI"
Αυτό επιτάσσει η ΕΥΓΕΝΕΙΑ που την
πετάξαμε από πάνω μας και φορέσαμε το ένδυμα του σκατζόχερα,δηλαδη του ΕΓΩ.

σπυρος δαρσινός

aKanonisti είπε...

Διάβασα προσεκτικά την ανάρτηση.. και τα περισσότερα σχόλια..
Πέρα από την συνέχεια των εξυπνακίστικων σχόλιων από το προηγούμενο ποστ.. που δεν σκοπεύω να σχολιάσω..
Έχω να παρατηρήσω τα εξής...
1)προσπαθείτε πάντα... να βρείτε την απόλυτη αλήθεια..
στιλιστικά, εννοιολογικά κτλ
Αυτό είναι εντελώς λάθος...διότι τίποτα δεν είναι απόλυτο..
-Δεν υπάρχει απόλυτο μοντέλο Έλληνα.. Η Ελλάδα πάντα είχε σαν χαρακτηριστικό την ποικιλομορφία της...
2)συγχέετε την ευγένεια με την κολακεία... Η ευγένεια είναι κάτι πιο βαθύ από όμορφες εκφράσεις..
-Κάθε άλλο παρά ευγενικούς θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε τους πολιτικούς που μιλάνε πάντα «όμορφα»...
Ο Έλληνας είναι πολύ ευγενικός σαν άτομο, απλά έχει ατονήσει αυτό το χαρακτηριστικό λόγω της μεγάλης κλίμακας και του μηδενισμού της σύγχρονης κοινωνίας που όμως δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο.
3) έχετε παρωπίδες και ακούτε μόνο ότι θέλετε...αυτό σας περιορίζει σημαντικά, αν δεν σας απομακρύνει από την ουσία..
-Χαρακτηριστική είναι η εμμονή σας με τους διάσημους Έλληνες του εξωτερικού... Λες και δεν υπήρχαν αξιόλογοι επιστήμονες συγγραφείς κτλ από άλλες εθνότητες.. Δεν αποφύγατε επίσης τα κλισέ της Τουρκοκρατίας.. των Βαλκανικών χαρακτηριστικών.. και της επιχειρηματολογίας των σκανδάλων
4) 59 σχόλια.. που λένε ακριβώς τα ίδια πράγματα... διαφορετικά διατυπωμένα.. χωρίς όμως να κάνουν μία προσπάθεια να προσεγγίσουν το θέμα από άλλη οπτική..
-Λείπει μία ανάλυση σε διεθνιστική βάση.. χωρίς την έννοια της Πατρίδας με την δεξιά έννοια.. ή μία ανάλυση της σχέσης της Ελλάδος με άλλους αλληλέγγυους λαούς..
Αυτό δεν πιστεύω ότι γίνεται λόγω έλλειψης φαντασίας ή ικανότητας ανάλυσης.. αλλά θεωρώ ότι οφείλεται στην γενικότερη στάση σας στην ζωή...
Ίσως να μην έπρεπε ως φανατική πολίτης του κόσμου να γράψω σχόλιο σε αυτήν την ανάρτηση...αλλά όσες φορές βρέθηκα στο εξωτερικό… πάντα διέπρεψα με τα έντονα ελληνικά χαρακτηριστικά μου… που ήταν η δεκτικότητα, η πολυπλοκότητα και η ανοικτή παιδεία.
Θεωρώ πως πρέπει να δοκιμάσετε και μία διαφορετική προσέγγιση που ίσως σας έδινε την λύση...
Ο Ελληνισμός είναι σαν μία ψηφιακή φωτογραφία.. όσο πιο πολλά ξεχωριστά κομμάτια έχει (πιξελς) τόσο καλύτερη ανάλυση έχει και τόσο πιο αξιόλογη είναι. Τον Ελληνισμό τον έχει καταστρέψει η προσπάθεια να μπει σε δυτικά καλούπια ομοιομορφίας και μέσου όρου.
Η Ιταλία και η Ισπανία που έχουν πολλά κοινά χαρακτηριστικά με εμάς.. το αποφεύγουν χρόνια τώρα.. και για αυτό δεν βρίσκονται στο ίδιο τέλμα με εμάς..

ΦΑΙΔΩΝ ΘΕΟΦΙΛΟΥ είπε...

@Akanonisti
Eπειδή δεν έχω Γραμμή ιντερνέτ ακόμα και πηγαίνω στο καφέ (έχω 2 εβδομάδες που έφθασα από τη Λέσβο) δεν μπορώ να απαντήσω όπως θέλω και στην έκταση που θέλω στα διογκωμένα απο "ΕΓΩ" σχόλιά σου και την προσπάθειά σου να μας βάλλεις όλους μας σ' ένα τσουβάλι: Εσείς, εσείς και εσείς... Ο καθένας κρίνεται ξεχωριστά γι αυτά που γράφει. Εγώ κρίνομαι γι αυτά που ανάρτησα και το θέμα. Αν εσύ μπορείς να απαντήσεις στα ερωτήματα του αναρτημένου θέματος καλύτερα και να τα προσεγγίσεις σωστά , θα είναι πολύ πιο ενδιαφέρον από το να προσπαθείς να απαξιώσεις τους πάντες εδώ μέσα εσύ η Παντογνώστρια. Να είσαι βέβαιη πως γνωρίζω πολύ καλά τι σημαίνει ευγένεια και μάλιστα αυτοφυής. Όπως πρέπει να είσαι και βέβαιη ότι εδώ , όσο κι αν προσεγγίζεται, κατά τη γνώμη σου ανεπιτυχώς το θέμα, πάντως δεν πρόκειται ποτέ να προσεγγισθούν εδώ οποιαδήποτε θέματα με βαρετές και πληκτικές, λεκτικές σεξομαγκιές, αφού όλοι εδώ γνωρίζουν ότι η σεξουαλική απελευθέρωση έγινε στη δεκαετία του 60 με τη γενιά μου σε παγκόσμιο επίπεδο να πρωτοστατεί σ' αυτή την απελευθέρωση. Πάντως ένα από τα ερωτήματα στο θέμα μας παραμένει: Είναι απαραίτητο να κάνουμε μια διάγνωση στον εθνικό μας εαυτό και μια αυτοκριτική; Ναι; ή Όχι;. Θα πρότεινα λοιπόν, όσα καταμαρτυράς ότι δεν έκαναν αυτοί που σχολιάζουν εδώ, να τα κάνεις εσύ σωστά και με την καλύτερη προσέγγιση. Μένει να δούμε. Λυπάμαι που δεν μπορώ να απαντήσω όπως θα ήθελα και στην έκταση που θα ήθελα, αλλά κωλύομαι για τεχνικούς λόγους. Επιφυλάσσομαι όταν θα έχω γραμμή ίντερνετ.
Πάντως σε ευχαριστώ που μας χάρισες τόσο από το χρόνο σου, έστω και για να κάνεις μια αρνητική κριτική για τους σχολιογράφους, αντί να προσεγγίσεις το αναρτημένο θέμα με τον τρόπο που νομίζεις εσύ. Και κάτι ακόμα: Συγχέεις τον εαυτό σου με την Ελλάδα..

aKanonisti είπε...

Μάλλον οι "τεχνικές δυσκολίες".. δεν σας επέτρεψαν να διαβάσετε και να απαντήσετε εμπεριστατωμένα στο σχόλιο μου...
Διότι θα μπορούσατε να με αποστομώσετε αν κάποιος είχε προσεγγύσει διαφορετικά από τον τρόπο που περιέγραψα το θέμα..
Αντιθέτως.. αρχίσατε να γράφετε ένα σεντόνι σχόλιο... έχοντας προφανώς στο "τεχνικό" σας πρόβλημα, άλλα σχόλια μου... σε άλλα ποστ...
Κρίμα...σας υπερεκτίμησα....
Θα μπορούσε να είναι πιο ευφάνταστο και πιο δίκαιο.. αν όχι πιο δημιουργικό το σεντόνι σας...
Αλλά.. οι "τεχνικές" δυσκολίες... που δεν σας αφήνουν να απαντήσετε... όπως θα θέλατε...
σας κάνουν εντελώς άστοχο, άκαμπτο, εμπαθή... και εκτός θέματος...

Περαστικά στο "ιντερνέτ" σας...

Εγώ δεν σκοπεύω να ξαναεπισκευτώ το "ευγενικό" σας μπλογκ....

Ανώνυμος είπε...

AKANONISTH
Οποιος δεν έχει θέσεις ή δεν πιστεύει στις θεσεις που εχει,μειώνει τους άλλους ,γιατί ετσι νομίζει οτι θα φανεί αυτος[η]
Εχεις λοιπόν μια επιθετικότητα
λες και μεις θίξαμε τις θέσεις σου
τις οποίες ,τωρα που τις εξέφρασες φαίνονται θεατρίνες του δικού σου ειδώλου .
Ο Φαίδων σε προκάλεσε να απαντήσεις σε συγκεκριμένα ερωτήματα που είναι μέσα στο αναρτημένο θέμα ,γιατί παίρνεις δρόμο ?


σ.δ.

ΦΑΙΔΩΝ ΘΕΟΦΙΛΟΥ είπε...

@Akanonisti
Εσύ ανάβεις με το τίποτα ωρέ Ακανόνιστη, εγώ να μην ανάψω με το κάτι; Όλοι οι άνθρωποι ανάβουν άλλος με την πρώτη όπως εσύ κιάλλος με τις 10 όπως εγώ. Πάντως για ανθρώπους καλλιεργημένους και με πνευματικές και ψυχικές αντοχές δεν είναι επαρκής λόγος να μη συνεχίσουν τη συζήτηση. Μόνο τα παιδιά σταματούν το παιχνίδι γιατί κάτι δεν τους πήγε καλά. Μ' αυτήν την έννοια, αν πραγματοποιήσεις την επιθυμία σου να μην ξανάρθεις στο καφενείο, θα το θεωρήσω αδυναμία. Όλοι κρινόμαστε για όσα λέμε. Πρώτος εγώ. Αλλά και συ δεν μπορείς να αποφύγεις την κριτική αφού μιλάς σε σκεπτόμενους ανθρώπους που δεν μπορούν πάντα να καταπίνουν όσα λες. Θα πρέπει να χαίρεσαι όταν συγκρούεσαι και διαπιστώνεις την αντοχή των θέσεών σου. Αν και μεταξύ μας αγνόησες παντελώς τα ερωτήματα τού αναρτηθέντος κειμένου και αναλώθηκες να κάνεις κριτική στους σχολιογράφους, αντί να τεκμηριώσεις τις αντίθετες θέσεις σου και τη διαφωνία σου. Αν διάβαζες με μεγαλύτερη προσοχή το αναρτημένο κείμενο, θα διαπίστωνες αρκετές διεθνιστικές θέσεις από πλευράς μου και καθόλου εθνικιστικές. Αλλά βιάζεσαι . Βιάζεσαι πολύ όπως ο τυπικός Έλληνας που επιζητεί γρήγορα την αναγνώριση σε βάρος των άλλων και όχι γι αυτά που ο ίδιος μπορεί να δώσει. ΔΕν είναι πρόθεση κανενός εδώ Ακανόνιστη, να αποστομώσει τον άλλον όπως λες. Πρόθεση είναι "ο καθείς με τα όπλα του" να προσφέρει ότι μπορεί για να γίνει η ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ της αλήθειας όσο καλύτερα γίνεται κι όχι να φτάσουμε στην απόλυτη αλήθεια, (πράγμα αδύνατο , αφού δεν υπάρχει απόλυτη αλήθεια) όπως μας κατηγορείς. Κι αν υπάρξει όπως είναι φυσικό διαφωνία , δεν διαφωνεί κανείς για τη διαφωνία αλλά για να προκύψει μια καινούρια θέση μέσα από τη διαφωνία. Η άποψή σου ότι τα 59 σχόλια που διάβασες ήταν ίδια με διαφορετικούς τρόπους γραμμένα, είναι απαράδεκτα ισοπεδωτική και υπεραπλουστευμένη, γιατί μόνο αυτό δεν συμβαίνει αφού υπάρχει μια ποικιλία προσεγγίσεων.
Αν υπάρχουν και κάποια κλισέ. όπως της τουρκοκρατίας κ.λ.π. είναι φυσικό να υπάρχουν κι αυτά αφού γράφουν διαφορετικοί άνθρωποι, που ο καθένας τους είναι ένας διαφορετικός μικρόκοσμος κιόχι όλοι μαζί σαν ένα ανώνυμο πλήθος απέναντι στη Μία Μεγάλη Ακανόνιστη όπως μας περιγράφεις...
Γράφεις ακόμα στο σχόλιό σου:

"...πάντα διέπρεψα με τα έντονα ελληνικά χαρακτηριστικά μου… που ήταν η δεκτικότητα, η πολυπλοκότητα και η ανοικτή παιδεία."

Χαίρομαι γι αυτό και περιμένω να δω "εν δράσει"και στις συζητήσεις μας αυτά σου τα ελληνικά χαρακτηριστικά , ιδιαίτερα τη ΔΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑ και την ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΑΙΔΕΙΑ". Γράφεις ακόμα:

"Θεωρώ πως πρέπει να δοκιμάσετε και μία διαφορετική προσέγγιση που ίσως σας έδινε την λύση..."

Αυτή είναι μια θέση που καταγράφεται ως θετική και ευπρόσδεκτη και πολύ θα θέλαμε να την συζητήσουμε, αν θα το ήθελες κι εσύ.
Μακριά από μας η σκέψη, να μπει η Ελλάδα σε ευρωπαϊκά καλούπια. Εμείς θέλουμε να γίνουμε ο εαυτός μας αφομοιώνοντας δημιουργικά ότι θετικό από Δύση και Ανατολή, αλλά να μην είμαστε ούτε το ένα ούτε το άλλο. Απλά να είμαστε ο εαυτός μας.
Να ΓΙΝΟΥΜΕ ο εαυτός μας για την ακρίβεια. Άλλωστε η Ευρωπαϊκή Ένωση, όχι μόνο δέχεται αλλά προστατεύει και τις εθνικές ιδιαιτερότητες των λαών - μελών της. Για τα θετικά των Έλλήνων δεν θέλω να συζητήσω αφού θεωρώ αυτονόητο να υπάρχουν και θετικά, που καλώς και ευτυχώς που υπάρχουν. Το θέμα μας είναι, αν κρίνεται απαραίτητο να κάνουμε μια διάγνωση στον ΕΘΝΙΚΟ μας εαυτό και αν ναι, τότε και μια αυτοκριτική για να αφήσουμε πίσω μας αρνητικά στοιχεία που μας δυναστεύουν και μας εμποδίζουν να πετάξουμε... Φυσικά αυτό το κύριο ερώτημα, πλαισιώνεται και από άλλα επιμέρους ερωτήματα.
Τέλος για την εμπάθεια που μου αποδίδεις γιατί είχα στο μυαλό μου και άλλα ποστ, έχω μόνο τούτο να σου πω: Έχεις τόσους πολλούς που σε κολακεύουν. Σε πειράζει που ένας από αυτούς που αληθινά σε συμπαθεί και διακρίνει, παρά τον παρορμητισμό που σε αδικεί, κοιτάσματα ανθρωπιάς, δροσιάς και τελικά αθωότητας, να είναι σκληρός και ειλικρινής μαζί σου; Που σημαίνειότι: Η άποψή μου για το στυλ των "άλλων ποστς" δεν λειτουργεί πια, έπαψε να είναι δραστικό, έγινε βαρετό. Κι αυτό επειδή προσπαθεί τεχνητά να εντυπωσιάσει. Αυτό κάποτε εξαντλείται. Θα το δεις και μόνη σου σιγά σιγά , αν δεν το έχεις δει ήδη. Αυτό λοιπόν που εννοείς εμπάθεια και σκληρότητα, μπορεί να προήλθε από ένας είδος σύγκρουσης μεταξύ μας, είναι όμως μια ειλικρινής θέση σχηματοποιημένη από καιρό, που μπορεί να σε βοηθήσει. Ίσως θα έπρεπε να σου το πω όχι πάνω σε σύγκρουση αλλά σε στιγμές ηρεμίας. Πάντως έπρεπε οπωσδήποτε να σου το πω. Σε καλώ λοιπόν με τις αντοχές και τα ωραία χαρακτηριστικά, να συζητάμε, να συγκρουόμαστε να διαφωνούμε και να τεκμηριώνουμε τις θέσεις μας. Αυτό θα μας βοηθάει όλους. Είναι που είναι ζούγκλα η ζωή μας. Ας μετατρέψουμε το χώρο του διαδικτύου σε περιβόλι επικοινωνίας...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ΜΗΘΥΜΝΑ

ΜΗΘΥΜΝΑ
Γενέθλιος τόπος