Σάββατο, Απριλίου 19, 2008

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ





Ασκήσεις Εσωτερικού Χώρου
Φαίδωνα Θεοφίλου


«Η σκέψη είναι σταθερό φως, σε οποιοδήποτε σκοτάδι.
Είναι άσκηση ελευθερίας ακόμα και σε ελεγχόμενο χώρο.
Φτάνει να είναι δική σου. Ακόμα και με ξένα υλικά χτισμένη, αρκεί να τα έχεις διαλέξει εσύ, γιατί αυτά θα νομίζεις πως είναι τα πιο κατάλληλα για να ζυμώσεις τη προσωπική σου σκέψη. Υπάρχουν όμως και οι σκέψεις που μας φυτεύουν οι «άλλοι» και ξαφνικά διαπιστώνουμε πως οι σκέψεις μας είναι ίδιες με αυτές της θρησκευτικής, της πολιτικής και της επιχειρηματικής εξουσίας. Και τότε δεν θέλουμε και πολύ για να θεωρήσουμε εχθρούς της κοινωνίας όποιους σκέπτονται διαφορετικά.

Γι αυτό η σκέψη τού μεγάλου οραματιστή και επαναστάτη Ρήγα Φεραίου,

«Όποιος ελεύθερα συλλογάται, συλλογάται καλά», παραμένει ένα διαχρονικό ΦΩΣ και στο σημερινό κόσμο όπου το πολιτικό σύστημα των μεγαλύτερων σε πληθυσμό χωρών, επιλέγει τους πιο ηλίθιους για ηγέτες του, ώστε να εκφράσουν την άσκηση βίας και το φόβο, ως τον πιο πειστικό τρόπο για να φυτέψουν στα μυαλά των ανθρώπων τις σκέψεις που τους εξυπηρετούν. Να φυτέψουν τους «φανατισμούς πολυτελείας» δηλαδή το τίποτα από πλευράς ουσίας, αμπαλαρισμένο σε πολυτελή συσκευασία. Τί σημαίνει φανατισμός; Πολλά σημαίνει. Μεταξύ αυτών, σημαίνει και ωραιοποίηση του ψέματος.

Η Ιστορία της ανθρωπότητας, με ακρίβεια επαναλαμβάνει, ότι οι χώρες που ζουν μέσα στο ψέμα, πριονίζουν τα πόδια τους. Κι αφού τα πριονίσουν, ξαναρχίζουν να ζουν μέσα στο ψέμα…
Αλλά αρκετά για σήμερα, γιατί όπου αρχίζει η σκέψη αρχίζει και ο πόνος...



16 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Χαίρομαι φίλε μου γιατί το Blog σας δεν γεμίζει με ετοιματζίδικα κείμενα που ήδη υπάρχουν αλλά με κείμενα και μάλιστα πολύ ενδιαφέροντα, που γράφετε εσείς ο ίδιος για το Blog σας. Αυτό καθιστά τον ιστότοπό σας πολύ αξιόλογο όπως ένα σημαντικό βιβλίο.
Ωραίες είναι οι καλημέρες και τα φιλάκια στα διάφορα Βlogs αλλά πιο ωραίο είναι να βρίσκεις ένα ωραίο περιβόλι- καφενείο σαν το δικό σας, να ξαποστάσεις, να σκεφθείς, ν' αποθέσεις το σχόλιό σου και να ξανάρθεις.
"Ο Παράξενος"

ΦΑΙΔΩΝ ΘΕΟΦΙΛΟΥ είπε...

@ "Ο Παράξενος"
Δική μας είναι η χαρά που βρίσκετε ωραίο το χώρο μας και τον επισκέπτεστε.

pylaros είπε...

Η ελευθερία της σκέψης είναι πάντοτε ένα προσωπικό σου προνόμιο, κανείς, μα κανείς δεν μπορεί να σου την αλλάξει, έστω κι αν το σώμα είναι φυλακισμένο, ή και ερωτευμένο!
Είναι τέτοια η ελευθερία της ώστε, ο κάθε ένας μας δημιουργεί (ή μάλλον ζωγραφίζει στη μνήμη του) ένα δικό του θεό σύμφωνα με το τι του αρέσει, ή ακόμα με το τι τον συμφέρει.

Γαβριήλ

ΦΑΙΔΩΝ ΘΕΟΦΙΛΟΥ είπε...

@ pylaros
Πού διαφωνούμε;

Ανώνυμος είπε...

@ "Ο Παράξενος"
Πράγματι. Ένα Blog έχει αξία, όταν οι αναρτήσεις του είναι αυτά που λέει και γράφει ο Blogger. Διαφορετικά, αν το Blog γεμίζει από αποσπάσματα κειμένων που μπορείς παντού να τα βρεις, δε είναι και κάτι το ξεχωριστό. Αυτό μπορεί να το κάνει ο καθένας. Το καφενείο του κ. Θεοφίλου όμως μας επιφυλάσσει πάντα ωραίες εκπλήξεις κι ενδιαφέροντα κείμενα χρωματισμένα με το λογοτεχνικό ύφος που εκείνος ξέρει να δίνει.
Μπάμπης Πιτέλλης

ΦΑΙΔΩΝ ΘΕΟΦΙΛΟΥ είπε...

@ Μπάμπης Πιτέλλης
Υπάρχουν βέβαια και πολλά και καλά Blog με θαυμάσια κείμενα και με τις προδιαγραφές που τα περιγράφετε. Εμείς όμως θα σας θέλαμε και στο "Καφενείο",να πίνετε τον καφέ σας και ν' αφήνετε την πνευματική σας αύρα.

Ανώνυμος είπε...

"η σκέψη είναι σταθερό φως σε οποιοδήποτε σκοτάδι.Είναι άσκηση ελευθερίας ακόμη και σε ελενχόμενο χώρο" [Φ.Θ.]
Τι δύναμη παίρνουν και δίνουν οι λέξεις όταν τις βουτάς στη ΣΚΕΨΗ και τις κάνεις μονόζυγα ελεύθερης ΑΣΚΗΣΕΙΣ !!!
Και είναι τόσο εύκολο να μείνεις ελεύθερος...αν μέσα σ'αυτά που νιώθεις ρίχνεις αυτά που αξίζουν.

Και πόσο ΠΟΝΟΣ γίνεται η σκέψη όταν οι αλυσίδες που πετούν μέσα της βαραίνουν τις ανατάσεις.

Φαίδωνα ,μόλις πριν λίγο μπήκα
στο "καφενείο"σου.Καί νιωσα αμέσως το οξυγόνο στα πνευμόνια μου.
σπύρος δαρσινός

ΦΑΙΔΩΝ ΘΕΟΦΙΛΟΥ είπε...

@ Σπύρος
Αχ μωρέ Σπύρο,έχω την αίσθηση πως επικοινωνούμε ακόμα και δια της σιωπής.

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ Κύριε Θεοφίλου. Είστε όντως μία όαση μέσα σ'αυτή τη ζούγκλα που καταντήσαμε να ζούμε. Ο λόγος σας είναι πεντακάθαρος ΚΑΙ πάντα κάτι δείχνει. Δεν ξέρω γιατί, αλλά κατάντησα να είμαι μονίμως θυμωμένος με όσα βλέπω γύρω μου. Είναι το μόνο "καφενείο" που επισκέπτομαι γιατί πραγματικά, αν και οξύνει το πνεύμα μου, ταυτοχρόνως ηρεμεί τις αισθήσεις μου, έχοντάς με πράλληλα σε ετοιμότητα ενεργού πολίτη. Πραγματικά κάθε δημοσίευση εδώ είναι ΓΕΓΟΝΟΣ. Δεν υπάρχει τίποτα πιό ευχάριστο από το να ανακαλύπτεις ότι "υπάρχει μαγιά γιά ένα καλύτερο αύριο". Να είστε καλά.

Ανώνυμος είπε...

Τα λόγια Κυρίως διά της σιωπής σ.δ.

Μαργαρίτα είπε...

Καλημέρα!!

Σοφά λόγια!! Η ελευθερία του
ανθρώπου είναι ύψιστο αγαθό!!
Επιλογή του καθενός είναι ποιο
δρόμο θα διαλέξει!! Αρκεί να
γνωρίζει που οδηγεί ο καθένας
απ' αυτούς!!

Υπέροχο το καφεδάκι...
φεύγοντας θα σας ευχηθώ
από καρδιάς

ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ!!!

ΦΑΙΔΩΝ ΘΕΟΦΙΛΟΥ είπε...

@ Κωστής Δρανδάκης
Σας ευχαριστούμε για όσα καλά, μάς λέτε για το "καφενείο". Το πιο σημαντικό είναι ότι αμοιβαία βρισκόμαστε. Κι εγώ χαίρομαι την πολυκατευθυνόμενη ύλη σας, την εφηβική ορμή και την αφοσίωση στις αξίες σας. Ο θυμός καταλαμβάνει και μένα συχνά. Όταν όμως διυλίζεται, τότε η δράση του γίνεται σοφή και αποτελεσματική...

ΦΑΙΔΩΝ ΘΕΟΦΙΛΟΥ είπε...

@ Μαργαρίτα
Κάθε φορά που μπαίνεις Μαργαρίτα μου στο διαδικτυακό μας καφενείο, μας δωρίζεις και λίγη από τη χάρη σου!¨Όποτε έχεις λοιπόν χρόνο να τον πίνεις εδώ τον καφέ σου.
Καλό Πάσχα Μργαρίτα

Ανώνυμος είπε...

Φαίδωνα,επίτρεψέ μου να ευχηθώ, μέσα από το Μπλογκ σου, ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ σε σένα και στους εκλεκτούς θαμώνες του "καφενείου "σου.Πράγματι,πολλές
φορές,μέσα από τα σχόλιά τους μαθαίνω και απολαμβάνω .

σπύρος δαρσινός

ΦΑΙΔΩΝ ΘΕΟΦΙΛΟΥ είπε...

@ Σπύρος
Σπύρο μου όσες φορές κι αν μπαίνεις στο καφενείο για το ίδιο θέμα είναι πλούτος για το θέμα και το "καφενείο". Ακόμα θέλω να σου πώ ότι εκπλήσσομαι ευχάριστα με τις θέσεις του αιώνιου (πνευματικά) έφηβου που έχεις.
¨Οσο για το καλό Πάσχα, σ' ευχαριστώ αλλά ρίξε και μια ματιά σε λίγο στην επόμενη ανάρτηση!

Ανώνυμος είπε...

Φαίδωνα,όχι μόνο έχω άνεση στο Blog σου,αλλά πολλές φορές η καλοαναπτυγμένη επικαιρότητα και η βαθύνοια των θεμάτων σου μου δίνουν λάκτισμα να πάω και πιο πέρα από τον εαυτό μου.Φυσικά, και ήθελα να πώ τις ευχές μου στους συνέλληνες πνευματώδεις φίλους που μπαίνουν στο καφενείο, αλλά κυρίως ήθελα να τους πω 'οτι διαβάζω τα ενδιαφέροντα σχόλιά τους. Βέβαια οι εύστοχες απαντήσεις σου καλύπτουν,εντοπίζουν, επιχαίρουν και επαναπροσδιορίζουν, (όταν χρειάζεται)την θέση σου με λεπτότητα και πνεύμα. Καμιά φορά όμως νομίζω ότι το παρακάνω όταν μπαίνω δυο και τρεις φορές στο ίδιο Θέμα. Εκεί ζητάω την κατανόησή σου. Πες πως είναι ένας απομακρυσμένος Έλληνας, που σκαρφαλώνει πάλι και πάλι στις λίγε αχτίδες που φτάνουν στη γωνιά του κόσμου του.Η αλήθεια είναι ότι έχω πολλά βιβλία στα ράφια μου.Τίποτα όμως δεν είναι πιο αξιόλογο από την καλοεκφρασμένη επικαιρότητα, όταν της δίνεις προέκταση και διέξοδο που απαιτεί το τώρα και το αύριο. Αυτό το βρίσκω στις δικές σου αναλύσεις.Οπωσδήποτε υπάρχουν και άλλα ενδιαφέροντα Blog,αλλά με το πρόβλημα που έχω στα μάτια (δεν μπορώ να διαβάζω πολύ. Μένω πλάι στη θάλασσα, που και κύμα και γαλήνη και ορίζοντες έχει. Με απλά λόγια φίλε Φαίδωνα προσπαθώ να εκπαιδεύω τις σκέψεις μου να ιππεύουν τα άλογα τού αύριο και όχι του χτες.

ΚΑΛΟ ΣΟΥ ΠΑΣΧΑ ΦΙΛΕ ΜΟΥ
Σπύρος Δαρσινός
Νεσβιλ - Τενεσί
22-4-2008

Απρίλιος 21, 2008 11:38 μμ

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ΜΗΘΥΜΝΑ

ΜΗΘΥΜΝΑ
Γενέθλιος τόπος