Σάββατο, Μαρτίου 01, 2008

ΟΤΑΝ Η ΣΑΧΛΑΜΑΡΑ ΓΙΝΕΤΑΙ...ΣΗΜΑΙΑ


Είδαμε πρόσφατα στα τηλεοπτικά κανάλια σκηνές από το συλλαλητήριο των Σκοπίων και δηλώσεις του σλαβικού στοιχείου τού γειτονικού μας κρατιδίου που θέλει ν’ αποκαλείται Μακεδονία. Με άλλα οργιστήκαμε, (επιθέσεις των διαδηλωτών στο ελληνικό προξενείο) και με άλλα διασκεδάσαμε. (δηλώσεις διαδηλωτών) Παραθέτω μερικές από τις δηλώσεις που έγιναν μπροστά στα μικρόφωνα ελληνικών τηλεοπτικών καναλιών: «Εμείς είμαστε Μακεδόνες και η Μακεδονία μας μετέδωσε στον κόσμο τον πολιτισμό! Έδωσε τα φώτα στην ανθρωπότητα! Οι Έλληνες είναι βάρβαροι! Ξέρουμε ποιοι είναι οι Έλληνες. Μας έσφαζαν 100 χρόνια!»
Η Ελλάδα βέβαια δεν μπορεί να εμποδίσει οποιοδήποτε κράτος να ζει μέσα στην παράνοια της σαχλαμάρας… Και φυσικά ούτε θα σκεπτόταν ποτέ η Ελλάδα να απαιτήσει την αλλαγή ή την κατά τι τροποποίηση του ονόματος τού εθνικιστικά υστερικού κρατιδίου, αν δεν υπήρχε η αλυτρωτική προπαγάνδα που λέει ότι η Μακεδονία είναι σκλαβωμένη στους Έλληνες και ότι πρέπει να ελευθερωθεί για να ενωθεί με την δική τους Μακεδονία. Τέτοια χοντρά αστεία, λένε, που τα βαφτίζουν σοβαρή πραγματικότητα…και μετά τα πιστεύουν!
Κι η Αμερική έχει αρκετές πόλεις που ονομάζονται Athens αλλά δεν διανοήθηκε ποτέ να διεκδικήσει και την πρωτεύουσα της Ελλάδας!! Θα μου πείτε, κινδυνεύει η Ελλάδα από το νηπιακό αυτό κρατίδιο με τη μικρομέγαλη συμπεριφορά;

Όχι βέβαια. Με τίποτα. Όταν όμως υπάρχει το παράδειγμα της παρέμβασης των Η.Π.Α. που απέκοψαν ένα κομμάτι από το σώμα τής Σερβίας (Κόσσοβο) για να το δώσουν στην εθνοτική μειονότητα των Αλβανών και να το χρησιμοποιούν ταυτόχρονα ως προτεκτοράτο τους, ενώ η Αλβανία που δεν μπορεί να θρέψει τους πολίτες της και τους στέλνει να δουλέψουν σε άλλες χώρες, μιλάει ήδη για τη μεγάλη Αλβανία, τότε πρέπει να μπαίνουν σκέψεις στο μυαλό των πολιτικών μας, που να έχουν σχέση με τις αλλαγές των συνόρων που πιθανόν να συμφέρουν πάλι τους τρομοκράτες της ανθρωπότητας. (Η.Π.Α.)
Η λύση λοιπόν για το θέμα της Μακεδονίας τώρα, πρέπει να είναι ένα όνομα με γεωγραφικό προσδιορισμό για να ξέρουμε για ποια Μακεδονία μιλάμε. Να στείλουμε το μήνυμα σ’ αυτούς που πρέπει , ότι η FYROM δεν μπαίνει ούτε στο ΝΑΤΟ ούτε στην Ε.Ε. αν δεν τροποποιηθεί το όνομα κι ας κάνουν ότι καταλαβαίνουν. Μόνον όταν είσαι αποφασισμένος κι έχεις κάνει την επιλογή σου σε υπολογίζουν.

27 σχόλια:

mareld είπε...

Βπέπω το Θρύλο και έχω αγωνία.
Ε! άνθρωποι είμαστε, αδυναμίες έχουμε..
ΣΕ ολους σας εύχομαι μια υπέροχη Άνοιξη!

DRN 06 είπε...

Mareld ατύχησες με το θρύλο. Αύριο θα είμαστε πρώτοι και με διαφορά. :-)

κ. Θεοφίλου δεν θα μπορούσα παρά να συμφωνήσω με την άποψη σας. Αν και ο γεωγραφικός προσδιορισμός χρησιμοποιώντας τον όρο Μακεδονία δεν είναι για μένα ιδανική λύση αλλά εδώ που φτάσαμε...

ΦΑΙΔΩΝ ΘΕΟΦΙΛΟΥ είπε...

@ Mareld
M' αρέσει που με τα σχόλιά σου διευρύνεις τα θέματα που χρειάζονται σχολιασμό.

ΦΑΙΔΩΝ ΘΕΟΦΙΛΟΥ είπε...

@ dreamon
Καλώς όρισες στο καφενείο αγαπητέ μου dreamon και καλά συναπαντήματα.
Όσο για το θέμα μας,στις διαπραγματεύσεις δεν υπάρχει ιδανική λύση. Υπάρχει μόνο η καλύτερη δυνατή.

Ανώνυμος είπε...

Ένα πράγμα δεν έμαθα ποτέ : να μην εξοργίζομαι με τις γελοιότητες. Και τούτο γιατί η ιστορία μου με δίδαξε ότι πάντοτε με γελοιότητες ξεκίνησαν όλες οι εχθρικές πράξεις εναντίον του Ελληνισμού. Και φοβούμαι πως το γελοίο χρησιμοποιήθηκε κατά κόρον, όταν η παρουσίαση του σοβαρού ή σοβαροφανούς η διεθνής διπλωματία υπολόγιζε πως θα προκαλούσε αρνητικές αντιδράσεις. Μόνο που το "γελοίο" επαναλαμβανόμενο κατά διαστήματα (πρβλ. και "γκρίζες ζώνες") έπαψε συν τω χρόνω να θεωρείται ως τέτοιο με πρώτους εμάς που καθυστερημένα σπεύσαμε να δηλώσουμε (πάντοτε εκ της ανάγκης ελαυνόμενοι)ότι το θεωρούμε σοβαρό και είμαστε έτοιμοι να το αντιμετωπίσουμε ως τέτοιο. Συνήθως όμως, όταν "ξυπνούσαμε", ήταν πια πολύ αργά. Και πληρώναμε (και πληρώνουμε πάντοτε) τα επίχειρα της έλλειψης των ιδιοτήτων του προγόνου μας Προμηθέα.
Ο μύθος λέει ότι η Σίβυλλα παρουσιάστηκε στον τελευταίο βασιλιά της Ρώμης, τον Ταρκύνιο τον Υπερήφανο (Tarquinius Superbus)(τέλη του 6ου αιώνα π.Χ.), και του παρουσίασε εννέα τόμους που περιείχαν το μέλλον της Ρωμης, του ζήτησε όμως μια υπέρογκη τιμή για να του τις δώσει. Ο Ταρκύνιος, παρότι αντιλαμβανόταν τη σπουδαιότητα των βιβλίων, της είπε ότι ένα τέτοιο ποσόν του είναι αδύνατον να το διαθέσει. Τότε η Σίβυλλα έκαψε μπροστά στα μάτια του τους τρεις από τους εννέα τόμους και του προσέφερε τους υπόλοιπους έξι στην ... ίδια τιμή! Ο Ταρκύνιος έντρομος της παρατήρησε αυτό που είχε πει και στην αρχή, ότι δηλαδή το ποσόν είναι μεγάλο και αδυνατεί να το δώσει. Η Σίβυλλα, χωρίς να αρθρώσει λέξη, έκαψε άλλους τρεις τόμους και του προσέφερε τους τελευταίους τρεις στην ίδια και πάλι τιμή. Και τότε ο Ταρκύνιος ο Υπερήφανος, καταλήγει ο μύθος, αντιλήφθηκε πλήρως το τι πήγαινε να χάσει και αποφάσισε να διαθέσει το ποσόν και να αγοράσει τους τρεις τελευταίους τόμους. Ο μύθος πάντοτε λέγεται για να δείξει ότι, λόγω της ανθρώπινης μωρίας, συνήθως πληρώνουμε ό,τι, αν κάποτε είχαμε σκεφθεί νουνεχέστερα και ωριμότερα, θα μπορούσαμε να το είχαμε αποκτήσει με περισσότερο όφελος για μας και πολύ λιγότερο κόστος. Οι Έλληνες ιδιαίτερα (ίσως και άλλοι λαοί) θα πρέπει, νομίζω, πολύ προσεκτικά να ξαναμελετήσουμε το μύθο της Σίβυλλας.
Νίκος Πετρόχειλος

ΦΑΙΔΩΝ ΘΕΟΦΙΛΟΥ είπε...

@ Νίκος Πετρόχειλος
Θαυμάσιο παράδειγμα "Ο ΜΥΘΟΣ ΤΗΣ ΣΙΒΥΛΛΑΣ" που αγγίζει όχι μόνο τη καρδιά του προβλήματος που αντιμετωπίζει σήμερα η Ελλάδα, αλλά είναι ένα είδος πυξίδας για τη ζωή του κάθε λαού. Ο μύθος αυτός μπορεί να βοηθήσει μόνο όταν το μυαλό είναι ακόμα στο κεφάλι και δεν το διαπερνά κανενός είδους δηλητήριο όπως ο φανατισμός ή ο εθνικισμός.
Νίκο σ'ευχαριστούμε!

pylaros είπε...

Εκεί που φτάσαμε πρέπει οπωσδήποτε να υπάρχει στο σύνθετο όνομα των Σκοπίων ένας γεωγραφικός προσδιορισμός, αλλιώς θα μας διεκδικήσουν ολόκληρη τη Μακεδονία.
Μα καλά δεν το έβλεπαν αυτό οι εκάστοτε έλληνες πολιτικοί και το άφησαν και έγινε γάγγραινα; Θα μου πείτε, ας είναι καλά οι δήθεν φίλοι μας!
Ο μύθος της ΣΙΒΥΛΛΑΣ, ταιριάζει στο ελληνικό κατεστημένο!

Γαβριήλ

Ανώνυμος είπε...

Δεν θα μπορούσε να αποτυπωθεί καλύτερα η αιώνια μωροθυμία του ανθρώπου[στην προκειμένη του Έλληνα]απ'ότι κατεδείχθει στο¨"μύθο της Σίβυλλας" [που ευστόχως και ευφυώς ο Ν.Πετρόχειλος μας παρέθεσε ]
Όπου ο άνθρωπος ,παρασυρμένος από τον φορμαλισμό,δεν μπορεί να αξιολογίσει έγκαιρα την ουσία των πραγμάτων πριν γεννήσουν δεκάδες
αδηφάγα κεφάλια .
Τώρα,εκεί που φτάσαμε στο Σκοπιανό,δεν μας μένει παρά ένας συμβιβασμός που ν' αποκλύει μελλοντικά προβλήματα με αυτό το μικρό κρατίδιο που ,έχοντας την στήριξη των αμερικανών[γιά τους δικούς τουν λόγους] γίνεται μεγάλο.

Ανώνυμος είπε...

στο προηγούμενο σχόλιο ήμουν εγώ ,ο Δαρσινός.Γέρασα φάινεται. Και ξεχναω

Ανώνυμος είπε...

Φαίδωνα
Για ακόμα μια φορά οι παρατηρήσεις σου είναι πολύ εύστοχες γύρω από το εθνικό μας θέμα των Σκοπίων. Οι ξεροκέφαλοι γείτονες επιμένουν στην αδιαλλαξία τους, κακό του κεφαλιού τους.
Εγώ για ακόμα μια φορά θέλω να εστιάσω το ενδιαφέρον μου στους χειρισμούς της Ελληνικής εξωτερικής πολιτικής και στα βήματα που θα γίνουν από δω και πέρα τα οποία θα πρέπει να είναι πολύ προσεχτικά.
Τις αμέσως επόμενες ημέρες αναμένετε να ασκηθούν στη χώρα μας έντονες πιέσεις από τις Η.Π.Α με σκοπό να μη θέσει η χώρα μας VETO στην ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ καθώς και να προχωρήσει η Ελλάδα στην αναγνώριση του Κοσσόβου.
Ολα αυτά εξυπηρετούν τα γεωστρατιγικά συμφέροντα των ΗΠΑ και έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τα ζωτικά συμφέροντα της χώρας μας στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων.
Στις κρίσιμες τούτες ώρες για τη χώρα μας και για τα Βαλκάνια , η ΕΛΛΑΔΑ θα πρέπει να προβάλει το ανάστημα της και να πει ένα μεγάλο και ηχηρό ΟΧΙ στα σχέδια αποσταθεροποίησης των Βαλκανίων που προωθούν οι ΗΠΑ.
Η ενότητα του πολιτικού κόσμου της χώρας μας προβάλει περισσότερο επιτακτική από ποτέ.
Η χώρα μας που πάντα πρωτοστατούσε και πρωτοστατεί για την ειρήνη και το σεβασμό του διεθνούς δικαίου αυτή τη στιγμή δεν έχει συμμάχους και αυτό το βλέπουμε με τον τρόπο που αντιμετωπίζουν οι ΗΠΑ την Ελλάδα στο θέμα των Σκοπίων και όχι μόνο.
Οι ΗΠΑ ξέχασαν την συμβολή της Ελλάδας στον Β παγκόσμιο πόλεμο, ξέχασαν ότι η Ελλάδα θυσίασε παιδιά της στον πόλεμο των Αμερικανών με τη Κορέα, και βλέπουμε τώρα με τι νόμισμα μας πληρώνουν οι σύμμαχοι με εκείνο της αχαριστίας.
Θέτουν στην ίδια βάση ένα ιστορικό μέλος του ΝΑΤΟ όπως η Ελλάδα με ένα υπο ένταξη κρατίδιο.
Κατά τη διάρκεια του Β παγκοσμίου πολέμου ο Βρετανός τότε πρωθυπουργός Winston Churchill σε μια προσπάθεια του να επαινέσει τους Έλληνες για την αυταπάρνηση που έδειξαν απέναντι στο γερμανό κατακτητή (ενώ κάποιοι γείτονες μας την ίδια περίοδο είχαν συμμαχήσει με τους ναζί) είπε ότι οι ΟΙ ΗΡΩΕΣ ΠΟΛΕΜΟΥΝ ΣΑΝ ΕΛΛΗΝΕΣ.
Έτσι και τώρα ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΣΑΝ ΜΙΑ ΓΡΟΘΙΑ θα υψώσουμε το ανάστημα μας και τον ΗΡΩΙΣΜΟ ΜΑΣ απέναντι σε εκείνους που θέλουν να παραχαράξουν την ιστορία και να πούμε ένα μεγάλο ΟΧΙ.

ΙΝΤΖΙΡΤΖΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

ΦΑΙΔΩΝ ΘΕΟΦΙΛΟΥ είπε...

@ Παναγιώτης
Έχεις δίκιο για το ότι πρέπει να υπάρξει ενότητα του πολιτικού μας κόσμου στο θέμα του Σκοπιανού. Όσο για την αχαριστία όπως λες των Αμερικανών, η διπλωματία Παναγιώτη μου ασκείται με βάση τα συμφέροντα του τώρα και του μέλλοντος. Και ασφαλώς ο συναισθηματισμός δεν έχει θέση στη διπλωματία. Η κάθε χώρα είναι άξια γι αυτό που πετυχαίνει...

Ανώνυμος είπε...

Μας ζητάνε οι Ευρωπαίοι και οι αμερικανοί να υποχωρήσουμε γιά να νομιμοποιηθεί από το Σ.Α. το όνομα που ήδη έχουν αναγνωρίσει[Μακεδονία ή'δημοκρατία της Μακεδονίας]
Αν υποχωρήσουμε το αναγνωρίζουμε αυτομάτως και μεις
Αν δεν υποχωρήσουμε πάλι θα μείνει το όνομα που έχουν αναγνωρίσει.
Τότε,γιατί να υποχωρήσουμε; γιά να μας μείνει και η ντροπή της υποχώρησης;
Άστους ,να έχουν στο βαθος του υποσυνείδητού τους και κάποια ίχνη ενοχής απέναντί μας .
Δεν μπορεί ,υπάρχουν και κάποιοι έντιμοι πολιτικοί.
Σπύρος Δαρσινός

Zacharitsa είπε...

Καλή βδομάδα, καλέ μας φίλε
Ένα δωράκι για τα χαμομηλάκια σου

http://hamomilaki.blogspot.com/2008/03/2400.html

Με αγάπη
Το χαμομηλάκι

Κούκος είπε...

Tα πράγματα για τη χώρα μας θα ήταν πολύ καλύτερα, αν σαν λαός κάναμε την αυτοκριτική μας.
Αν είχαμε την διορατικότητα να δούμε οτι δεν είμαστε ανάδελφο έθνος.
Αν δεν στηρίζαμε δεκαετίες τώρα, τόσο κοντόφθαλμα, την πολιτική των αμερικάνων και των νατοϊκών στη περιοχή.

mareld είπε...

Αγαπητέ dreamon!
Δεν πειράζει..η καρδιά μου συνεχίζει να χτυπάει Θρυυυ..λικά.

Αγαπητέ Φαίδωνα!
Με πιάνει μελαγχολία με τα όσα γίνονται.
Είχα φίλους Σέρβους που τους έχασα από στενοχώρια με τον πόλεμο.
Πιστεύω ότι αυτά που λες είναι σωστά.
Έχω όμως και εμπειρίες άμεσες από τη χώρα που ζω.
Είναι πλέον αμερικανόφιλη και μόνο από τον αμερικάνικο τρόπο ζωής που εισήγαγαν κατέρρευσαν πολλές αξίες.
Την Αμερική την φοβάμαι. Έχουμε άσχημο μπλέξιμο γιατί οι γείτονές μας δυστυχώς προβλέπω να ζητήσουν στο μέλλον και άλλα.. που θα μας στοιχίσουν αίμα.
Με φόβισε το γεγονός που ο γιος μου ο μικρός παρ' ότι είναι γεννημένος επαναστάτης και πολύ ενημερωμένος..
έχει επηρεαστεί από την εδώ προπαγάνδα..."οι καημένοι οι Αλβανοί που είναι φτωχοί και δεν έχουν μια γωνιά γης"..
Εάν έρθει η κρίση ποιός θα μας δώσει χέρι βοήθειας; Κανένας!

Καλή βδομάδα σε όλους σας!

Μαρ

ΦΑΙΔΩΝ ΘΕΟΦΙΛΟΥ είπε...

@ Mareld
Καλή μου φίλη ίσως θα έπρεπε εσύ να πληροφορήσεις το γιο σου, ότι οι Αλβανοί όχι μόνο δεν είναι καημένοι αλλά έχουν και πατρίδα, την Αλβανία, αν θέλουν να έχουν μια γωνιά για να ζήσουν μπορούν να πάνε εκεί, αλλά οι Αλβανοί που πηγαίνουν σε άλλες χώρες για να ζήσουν καλύτερα από τη χώρα τους, θέλουν να παίρνουν τις "γωνιές" των κρατών που κατοικούν, να τις κάνουν δικές τους και μετά ίσως τις ενώσουν με την πατρίδα τους για να την κάνουν μεγάλη... Σ' αυτή την εγκληματική αδικία, πληροφόρησε το γιόκα σου, συμμετέχουν και οι Αμερικανοί, που δεν τους νοιάζει ποιον αδικούν, γιατί αυτοί σκέπτονται το δικό τους όφελος. Νομίζω πως είναι αρκετά σαφή για να τα κατανοήσει ο μικρός μαρελντάκος! Τώρα για το ποιος θα μας δώσει χέρι βοηθείας σου απαντώ κανείς. Γιατί θα πρέπει να μας δώσουν χέρι βοηθείας. Θα πρέπει να ειμαστε εμείς πάντα έτοιμοι να βοηθήσουμε τον εαυτό μας. Ίσως ακόμα θα έπρεπε να δημιουργήσουμε καλές σχέσεις με άλλα κράτη που θα τους έχουμε ενημερώσει για τα θέματά μας αλλά θα έχουμε ενημερωθεί και μεις για τα θέματά τους. Έτσι είναι αυτά τα πράγματα. Το ένα χέρι νίβει τ' άλλο. Χρειαζόμαστε ερείσματα και φίλους που θα τους δημιουργήσουμε εμείς για να μας βοηθήσουν και να τους βοηθήσουμε...

mareld είπε...

Αχ! Φίλε μου!

Ο μικρός μαρελντάκος μου τα ξέρει όλα.Έχουμε ανοιχτές συζητήσεις..αλλά είναι αυτόφωτος. Είναι 16χρ και οι καθηγητές του μια μέρα περιμένουν να τον δουν στα Η Ε να παλέψει για τα παιδιά του κόσμου.
Απλά λυπάμαι, που οι φίλοι μας Σουηδοί, πανηγύριζαν για το Κόσσοβο και έχουν τόσο μίσος για τους Σέρβους. Είναι η αμερικάνικη πολιτική τους..Πως αλλάζουν οι καταστάσεις..Κάποτε ο Πάλμε αποκάλεσε τους Αμερικανούς κτήνη..
Με πνίγει, φίλε μου το δίκιο.
Με Μακεδονία πάνω και κάτω..πως να νιώθει κανείς ήρεμος; Τι θα κάνουμε; Θα τραβάμε το σχοινί μέχρι να σπάσει;
Στο έγραψα ότι κανένας δεν θα μας βοηθήσει.Θα δούμε. Δεν βλέπω τόσο ευοίωνο το μέλλον στη περιοχή μας. Καλό μεσημέρι!

Unknown είπε...

Αγαπητέ μου φίλε Φαίδωνα , για μια ακόμα φορά θα σου φανώ οργισμένη αλλά αυτή τη φορά όχι με τους Σκοπιανούς αλλά με μας τους ίδιους τους Ελληνες και Μακεδόνες .
Κάποτε λέγαμε ότι οι Ελληνες στις δυσκολίες είναι ενωμένοι. Στη παρούσα φάση κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Δες το γεγονός ότι μεθαύριο θα γίνουν δυό συλλαλητήρια για το θέμα της Μακεδονίας αντί για ένα όπως θα έπρεπε. Μήπως οι Έλληνες έχουμε γίνει τόσο εγωιστές ώστε πέφτουμε στη παγίδα του διαίρει και βασίλευε, κάτι που βολεύει αφάνταστα τόσο τους γείτονές μας Σκοπιανούς μα όσο και τους άσπονδους φίλους μας, τους εν ΗΠΑ.
Απορώ και εξίσταμαι γιατί επιτέλους δε μπορούμε για μια φορά να φερθούμε σαν ένα έθνος . Ίσως είμαστε από τους λίγους λαούς που φυλακίσαμε ένα Κολοκοτρώνη μόνο και μόνο για να εξυπηρετηθούν τα ξένα κέντρα αλλά και οι τρύπιες τσέπες των πολιτικών μας, αναξαρτήτου χρώματος . Επιτέλους πότε θα δούμε το συμφέρον της χώρας μακρυά από μικροπολιτικές και χρηματα και πότε θα πάψουμε να μαλώνουμε για το δέντρο όταν κινδυνεύουμε να χάσουμε το δάσος.
Φυσικά με ευχολόγια δε λύνονται τα προβλήματα παρά χρειάζονται γενναίες λύσεις ανεξαρτήτους πολιτικού κόστους.

Σ ευχαριστώ που μου δίνεις την ευκαιρία κατά καιρούς να εκφράζω τις απόψεις μου σχετικά με το τόσο καυτό θέμα που πιστέυω μας απασχολεί όλους λίγο πολύ.
Κι όπως είπε κι ο Ζουράρις δεν διεκδικώ και δεν συζητώ για τα αυτονόητα. Η Μακεδονία ήταν είναι και θα είναι Ελληνική.

Τη καλησπέρα και την αγάπη μου

Unknown είπε...

Αγαπητέ μου φίλε Φαίδωνα , για μια ακόμα φορά θα σου φανώ οργισμένη αλλά αυτή τη φορά όχι με τους Σκοπιανούς αλλά με μας τους ίδιους τους Ελληνες και Μακεδόνες .
Κάποτε λέγαμε ότι οι Ελληνες στις δυσκολίες είναι ενωμένοι. Στη παρούσα φάση κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Δες το γεγονός ότι μεθαύριο θα γίνουν δυό συλλαλητήρια για το θέμα της Μακεδονίας αντί για ένα όπως θα έπρεπε. Μήπως οι Έλληνες έχουμε γίνει τόσο εγωιστές ώστε πέφτουμε στη παγίδα του διαίρει και βασίλευε, κάτι που βολεύει αφάνταστα τόσο τους γείτονές μας Σκοπιανούς μα όσο και τους άσπονδους φίλους μας, τους εν ΗΠΑ.
Απορώ και εξίσταμαι γιατί επιτέλους δε μπορούμε για μια φορά να φερθούμε σαν ένα έθνος . Ίσως είμαστε από τους λίγους λαούς που φυλακίσαμε ένα Κολοκοτρώνη μόνο και μόνο για να εξυπηρετηθούν τα ξένα κέντρα αλλά και οι τρύπιες τσέπες των πολιτικών μας, αναξαρτήτου χρώματος . Επιτέλους πότε θα δούμε το συμφέρον της χώρας μακρυά από μικροπολιτικές και χρηματα και πότε θα πάψουμε να μαλώνουμε για το δέντρο όταν κινδυνεύουμε να χάσουμε το δάσος.
Φυσικά με ευχολόγια δε λύνονται τα προβλήματα παρά χρειάζονται γενναίες λύσεις ανεξαρτήτους πολιτικού κόστους.

Σ ευχαριστώ που μου δίνεις την ευκαιρία κατά καιρούς να εκφράζω τις απόψεις μου σχετικά με το τόσο καυτό θέμα που πιστέυω μας απασχολεί όλους λίγο πολύ.
Κι όπως είπε κι ο Ζουράρις δεν διεκδικώ και δεν συζητώ για τα αυτονόητα. Η Μακεδονία ήταν είναι και θα είναι Ελληνική.

Τη καλησπέρα και την αγάπη μου

ΦΑΙΔΩΝ ΘΕΟΦΙΛΟΥ είπε...

@ Κλειώ
Κλειώ μου ποτέ δεν αμφισβήτησα τις αγνές και τίμιες προθέσεις σου και την απόφασή σου να υπερασπίσεις την πατρίδα σου, όπως κι ο κάθε ευαίσθητος Έλληνας. Όμως το Σκοπιανό δεν είναι ένα θέμα των συλλαλητηρίων. Είναι πολύ σοβαρό θέμα για να έχει σχέση με τέτοιου είδους αντιδράσεις. Διάβασε το σχόλιο του Νίκου Πετρόχειλου για να δεις και μια διαφορετική άποψη για τις ευθύνες των Ελλήνων. Δυστυχώς οι: Μητροπολίτης Άνθιμος, ο νομάρχης Ψωμιάδης, ο πρώην υποψήφιος βουλευτής του Κ.Κ.Ε. και κατόπιν της Ν.Δ. και τώρα δ/ντής εφημερίδας Κώστας Ζουράρις,στο μέτρο που έχουν εκτεθεί δημόσια, με τα έργα και τα λόγια τους, μου δίνουν το δικαίωμα να τους χαρακτηρίσω εθνικούς Καραγκιόζηδες! Όσο ασχολούνται, με τον τρόπο που ασχολούνται με τα εθνικά θέματα, τόσο τα ευτελίζουν!
Νομίζω ότι στο κείμενο που ανάρτησα δεν αφήνω περιθώρια αμφιβολίας για το πως πρέπει να αντιδράσουμε. Η Αντίδραση πρέπει να γίνεται δια των πολιτικών κομμάτων που εξέλεξε ο λαός, πρέπει να είναι υπεύθυνη, αποφασιστική, να λαμβάνει σοβαρά υπ' όψη τα συμφέροντα της χώρας και αν χρειαστεί να μην υπολογίσει το κόστος της αντίδρασης. Κι αν βρεθεί η όποια κυβέρνησή μας σε δύσκολη θέση τότε θα πρέπει να συστρατευθούμε όλοι δίπλα της. Τα συλλαλητήρια που γίνονται στη Θεσσαλονίκη δεν είναι παρά μια ΕΝΔΟΔΕΞΙΑ σύγκρουση όχι για να βοηθηθεί η Ελλάδα αλλά για να αλιευθούν οι ψήφοι των αφελών πολιτών.

pylaros είπε...

(Τα συλλαλητήρια που γίνονται στη Θεσσαλονίκη δεν είναι παρά μια ΕΝΔΟΔΕΞΙΑ σύγκρουση όχι για να βοηθηθεί η Ελλάδα αλλά για να αλιευθούν οι ψήφοι των αφελών πολιτών.)



Δικά σου είναι τα σχόλια φίλε Φαίδων, Συμφωνώ απόλυτα....
Γαβριήλ

Ανώνυμος είπε...

Έτσι πρέπει να είναι η ελληνική εξωτερική πολιτική: Στο πνεύμα του κειμένου που αναρτήθηκε: Ψύχραιμη, ήρεμη δύναμη, με χιουμοριστική διάθεση πίσω από την οποία θα κρύβεται ένα ακατάβλητο πείσμα για την επίτευξη του στόχου.
Αλλά ποιος θα εφαρμόσει μια τέτοια πολιτική; Οι χάρτινες φιγούρες της κυβέρνησης;
Μπάμπης Πιτέλλης

ΦΑΙΔΩΝ ΘΕΟΦΙΛΟΥ είπε...

@ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΑΠΟΔΗΜΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ

Στις δύσκολες αυτές διαπραγματεύσεις που κάνει η χώρα μας με τα Σκόπια (βλέπε Αμερική) δεν θα έπρεπε ο απόδημος Ελληνισμός δια του ΣΑΕ οι άλλων φορέων του,να βοηθήσειτην Ελλάδα, εκμεταλευόμενος τις εκλογές που επίκεινται στις Η.Π.Α. και ασκώντας πίεση στην αμερικανική κυβέρνηση; Θα μπορούσε βεβαίως. Αλλά δεν το κάνει. Αυτές τις στιγμές χρειάζεται η βοήθεια των αποδήμων συμπατριωτών μας γιατί οι γιορτές, τα πανηγύρια και οι εθνικές επέτοιοι είναι εύκολα και διασκεδαστικά πράγματα. Συχνά ασκούμε σκληρή κριτική στον ελληνικό πληθυσμό (συμπεριλαμβανομένου του εαυτού μας) και στους πολιτικούς του. Νομίζω ότι και ο ελληνισμός της Διασποράς δεν εξαιρείται από την κριτική. Δεν΄είναι σωστό να παρακολουθεί ο απόδημος Ελληνισμός ως απλός θεατής τα όσα συμβαίνουν. Δεν μιλώ για συλαλλητήρια και τέτοια. Αυτά είναι για τα πανηγύρια. Μιλώ για παρέμβαση των εκπροσώπων των Ελληνοαμερικανών στην αμερικανική κυβέρνηση και στο δημοκρατικό κόμμα, αφήνοντας να εννοηθεί ότι όποιο κόμμα (Δημοκρατικό ή Ρεπουμπλικανικό) στριμώξει τον υστερικό εθνικισμό του γειτονικού μας κρατιδίου ώστε να υπάρξει λύση, αυτό θα υποστηρίξουν οι Ελληνοαμερικανοί. Οι εκλογές των Η.Π.Α. θα μπορούσε να γίνει ένα μεγάλο πλεονέκτημα για την Ελλάδα. Ποιος θα το αξιοποιήσει;;;

Ανώνυμος είπε...

Aγαπητέ Φαίδωνα,
Διάβασα το σχόλιό σου και παρ'όλο που αυτή τη φορά, δεν είχα σκοπό να γράψω κάτι, διότι η κατακλείδα του θέματος για μία ενεργό και αποφασιστική πράξη, είναι ήδη χιλιοειπωμένη, αποφάσισα να απαντήσω.
Οι Έλληνες της Αμερικής,( όπως και απανταχού) περίπου 3 εκατομμύρια πραγματικοί ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ, δεν κάθονται ΠΟΤΕ 'θεατές' στα Εθνικά μας θέματα. Όλοι αγωνιούμε, πονάμε και πάντα είμαστε διατεθειμένοι να παλαίψουμε με κάθε δυνατό τρόπο, προκειμένου να πετύχει ο σκοπός μας. Αλλά χρειαζόμαστε να έχουμε δυνατό Λόμπυ. Το Ελληνικό Λόμπυ εδώ, δυστυχώς κατά την γνώμη, όχι μόνο την δική μου αλλά και πάρα πολλών, είναι τρομερά εξασθενισμένο, ως ανύπαρκτο, για να επιβληθεί στο Κογκρέσσο. Δεν έχει καμμία σχέση με το πανίσχυρο Εβραϊκό Λόμπυ (Να βλέπουμε και να μαθαίνουμε). Ακόμα και των Τούρκων και των Σκοπιανών, είναι πιο δυνατώτερο από της Ελλάδας. Εάν κάποιος καταλαβαίνει έστω και λίγο από τα πολιτικά της Αμερικής, πρέπει να ξέρει, ότι τα Λόμπυς είναι αυτά που επιβάλλονται στο Κογκρέσσο. Στην προκειμένη περίπτωση, αυτό που θα βοηθούσε την δυνάμωση του δικού μας Λόμπυ εδώ, είναι να αναλάβει την ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να αποκτήσουμε ισχυρή φωνή.
Αλλά εκείνο, που πρέπει να πω ακόμα, γιατί είναι το παράπονο όλων μας εδώ και το έχουμε εκφράσει ποικιλοτρόπως και σε κάθε ευκαιρία, και απευθύνομαι σε όλες τις Ελληνικές Κυβερνήσεις, από τον καιρό που στάθηκε η χώρα μας στα πόδια της, είναι, πως ΜΟΝΟ στα Εθνικά μας θέματα, είτε για χρηματική αποστολή, είτε να επηρεάσουμε θετικά το Κογκρέσσο, ΤΟΤΕ ΜΟΝΟΝ, θυμώμαστε τους απόδημους. Διαφορετικά,ακόμα και για θέματα πιο απλά δικά μας εδώ που όμως μας καίνε και τα επισημαίνουμε μέσω αντιπροσώπων μας, τα γράφουνε..εκεί που δεν πιάνει μελάνι!
Δεν ζητάω συγνώμη. Το εννοώ.
Καλή νύχτα,
Βάνα.

ΦΑΙΔΩΝ ΘΕΟΦΙΛΟΥ είπε...

@ Βάνα
Βάνα μου ασφαλώς και καταλαβαίνω ότι το τουρκικό, εβραϊκό, ακόμα και το σκοπιανό λόμπυ πως είναι ισχυρότερα από το ελληνικό. Με αυτό βγάζω συμπέρασμα ότι οι άλλες μειονότητες είναι πιο οργανωμένες από τη δική μας και νιώθουν μόνιμα και σταθερά ότι έχουν μια αποστολή απέναντι στη πατρίδα τους, που δεν είναι βέβαια καλύτερη απέναντί τους απ' ότι η δική μας απέναντί σας. Και βέβαια έχεις δίκιο ότι το ελληνικό κράτος μόνο σας ζητάει και δεν δίνει. ΄Τότε να σταματήσετε να δίνετε και να του γυρίσετε την πλάτη, ώστε να ξέρει πια το ελληνικό κράτος ποια όπλα έχει και ποια όχι. Αν εσείς όμως έχετε αγανακτήσει με το ελληνικό κράτος,που έχετε και το πλεονέκτημα να ανήκετε και σ' ένα άλλο, τί θα πρέπει να πουν οι εδώ Έλληνες που υφίστανται για όλη τη ζωή τους την αναλγησία, την απάθεια και την κοροϊδία τού ελληνικού κράτους; Τώρα όμως που η χώρα βρίσκεται σε μια δύσκολη καμπή, υπάρχει σε όλους μας ομοψυχία, διευκολύνοντας έτσι όσο μπορούμε το έργο της κυβέρνησης για να φτάσει σε μια λύση. Γιατί καλή μου Βάνα αν προσωποποιήσουμε την πατρίδα μας σε Μάνα, κι αν η Μάνα αυτή είναι, (ας υποθέσουμε) η χειρότερη του κόσμου, είναι όμως η μία , η μοναδική Μάνα μας, δεν έχουμε άλλη. Αυτή είναι η ρίζα. Δεν θα την εγκαταλείψουμε κιας μας έχει εκείνη εγκαταλείψει... Όσο για το σχόλιό μου και την παραίνεσή μου προς τους απόδημους Έλληνες, αφού έτσι έχουν τα πράγματα, μην το παίρνεις και στα σοβαρά...

Ανώνυμος είπε...

Νομίζω πως η Ελληνική Κυβέρνηση πράττει το καθήκον της.
Δεν υπάρχουν Έλληνες βουλευτές που για λίγες ή πολλές χιλιάδες ευρώ θα
ξενοπουλούσαν τα Εθνικά συμφέροντα.
Τα πράγματα είναι δύσκολα. Θα έλεγα τρομερά δύσκολα.
Εξαιτίας του λαμπρού παρελθόντος μας δεν είμαστε τα χαϊδεμένα παιδιά της Ευρώπης.
Ίσα-ίσα που αυτό, έχει αρνητικές επιπτώσεις στις διαπραγματεύσεις. Προκαλεί…
Και νομίζω πως είναι καιρός, η εξωτερική μας πολιτική να το εγκαταλείψει και να προβάλει τη σημερινή ρεαλιστική κατάσταση των πραγμάτων, γιατί στο τέλος θα μοιάζουμε σαν την ‘’ Μαντάμ Ορτάνς’’ του Ν. Καζαντζάκη.
Αυτές τις μέρες είναι πολύ επίκαιρος ο Δ. Σολωμός.
Ας τον θυμηθούμε για να διαπιστώσουμε πόσο δύσκολα είναι τα πράγματα και πόσο χρειάζεται η Εθνική Ομοψυχία. Όλων των Ελλήνων! Όπου κι αν βρίσκονται.
Κάτω από οποιονδήποτε Ουρανό, είναι Έλληνες.

Δ. Σολωμός. Για την ανάδελφη Ελλάδα μας.

Μοναχή τον δρόμο επήρες,
Εξανάλθες μοναχή,
Δεν είν’ εύκολαις η θύραις,
Εάν η χρεία ταις κουρταλή.
Και…
Άλλος σου έκλαψε στα στήθια,
Αλλ’ ανάσασιν καμμιά,
Άλλος σου έταξε βοήθεια,
Και σε γέλασε φρικτά.
* την ορθογραφία έτσι την ήθελε ο Ποιητής.

σεραφείμ βάγιας
συγραφέας

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητοί μου φίλοι,
Η αγάπη μας για την Πατρίδα μας, δεν σβύνει ποτέ. Και ΠΟΤΕ, μα ΠΟΤΕ, δεν πρόκειται να της γυρίσουμε την πλάτη. Η πνοή μας θα βγει, αλλά η αγάπη μας γι αυτήν, θα έχει μπει μικρόβιο αιώνιο στις καρδιές αυτών που αφήνουμε πίσω μας. Στα παιδιά και στα εγγόνια μας. Κι όσο ασήμαντα κι αν φαίνονται οι χοροί και τα πανηγύρια και οι παρελάσεις που κάνουμε εδώ, ακόμα και τα συλλαλητήρια, έχουν ακριβώς αυτό τον σκοπό. Την διατήρηση της Ελληνικής κληρονομιάς μας και ιδιαίτερα και σπουδαιότερα της Ελληνικής μας γλώσσας μέσα στο αχανές μωσαϊκό-χωνευτήρι, που ζούμε. Γι αυτήν την ΑΓΑΠΗ παλεύουμε, γι αυτήν ονειρευόμαστε να την βλέπουμε να ανθίζει. Γι αυτήν αγωνιάμε και πονάμε, όταν πληγώνεται και πονάει κι αυτή.
Το καθήκον μας, προς την Πατρίδα μας,είναι ιερός νόμος για μας. Άγραφο ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ. Σαν τα Ομηρικά ποιήματα. Χωμένο μέσα στο αίμα μας. Δεν μας εγκαταλείπει ΠΟΤΕ. Αλλά όπως είπα, αυτό ΜΟΝΟ, δεν είναι αρκετό.
Πολύ σωστά, έγραψες Φαίδωνα, πως οι επερχόμενες εκλογές εδώ, αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία, να
αξιοποιήσουμε τα αιτήματά μας. Πιστεύω, πως θα μεταχειριστούμε αυτό το ΑΤΟΥ. Αλλά,τα βαθύτερα για τους κατάλληλους ελιγμούς και χειρισμούς, τα γνωρίζουν οι Ιθύνοντες της Ελληνικής πλευράς.
Βεβαίως ΟΜΟΨΥΧΑ, είμαστε στο πλευρό της Ελληνικής Κυβέρνησης.
Και εύχομαι, να βρεθεί μια σωστή και δίκαια λύση στα Δύο μεγάλα προβλήματα, που αυτές τις μέρες ταλανίζουν την Πατρίδα μας.
Να είστε πάντα καλά,
Βάνα Κ.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ΜΗΘΥΜΝΑ

ΜΗΘΥΜΝΑ
Γενέθλιος τόπος