Μέρες τώρα προσπαθώ να καταλάβω ο έρμος όλα όσα συμβαίνουν στη γειτονιά μας:
Το Κόσσοβο λέει ανεξαρτητοποιήθηκε. Έγινε κράτος με δική του κυβέρνηση και σημαία. Πριν δηλαδή τι ήταν; Υποδουλωμένο; Κι αν ναι σε ποιους; Κι αν δεν ήταν υποδουλωμένο τότε γιατί ανεξαρτητοποιήθηκε; Και οι αλβανόφωνοι ήταν από πάντα εκεί; Σε ποιο κράτος ανήκε το Κόσσοβο; Και γιατί δεν συνεχίζει να ανήκει στο ίδιο κράτος; Ήταν οι αλβανόφωνοι στο παρελθόν μειοψηφία; Και μετά αυξήθηκαν και έγιναν πλειοψηφία; Και όποια μειοψηφία σ’ ένα τόπο γίνεται πλειοψηφία σε σχέση με τους γηγενείς αποκόβει το κομμάτι της γης που κατοικεί από τη χώρα που ανήκει και το ανακηρύσσει ανεξάρτητο κράτος;
Σκέπτομαι τις αφελείς; ερωτήσεις που κάνω στον εαυτό μου και μπερδεύομαι περισσότερο. Και τι μέλλον μπορούν να έχουν οι αλβανόφωνοι του Κόσσοβου, όταν τους λείπει η εργασία, η τροφή και η ενέργεια αλλά τους περισσεύει ο εθνικισμός που δεν τρώγεται; Δηλαδή το κράτος ήταν που τους έλλειπε; Γιατί αν τους έλλειπαν άλλα πράγματα το σωστό θα ήταν να τα διεκδικούσαν από τη χώρα στην οποία κατοικούν. Μήπως η διπλωματική αλητεία κάποιων ισχυρών τους έβαλε μεγαλοϊδεατισμούς (βλέπε μικρομεγαλισμούς) στα μυαλά και μάλιστα η αμερικανική διπλωματία, που θέλουμε να ελπίζουμε ότι κάποτε θα πάει στο γέρο – διάβολο και θα μας αφήσει ήσυχους; Μήπως συναινεί και η Ε.Ε. και αφήνει τη βούλησή της να βιάζεται από τις Η.Π.Α. ;
Μετά από αυτά εμείς τι πρέπει να περιμένουμε; Να συμβεί το ίδιο και στη FYROM όπου επίσης υπάρχουν αλβανόφωνοι; Να συμβεί το ίδιο και στο Μαυροβούνιο ; Δηλαδή το αλβανικό στοιχείο που δεν μπορεί να ζήσει στη χώρα του και βρίσκει οικονομικό διέξοδο σε μια άλλη χώρα, θα μπορεί , όταν αυξάνεται πληθυσμιακά, να κάνει ανεξάρτητο κράτος τη γη όπου έχει εγκατασταθεί; Τέλος αν οι Αλβανοί μετανάστες που ζουν στην Ελλάδα, συγκεντρωθούν όλοι μαζί σε ένα νομό, π.χ. στο νομό Αχαΐας, θα μπορούν να τον ανακηρύξουν ανεξάρτητο κράτος, αν το θέλουν και οι Η.Π,Α και εξαναγκασθεί και η Ε.Ε.; Είναι αλήθεια αυτά που ακούγονται για τη Μεγάλη Αλβανία;
Μήπως κάτι ξέρει η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ; Γιατί όταν σε επίσκεψή του στη Γερμανία ο Τούρκος πρωθυπουργός Ερντογάν απευθύνθηκε στους Τούρκους μετανάστες και τους είπε είστε Τούρκοι, η Μέρκελ του απήντησε: «Κάνετε λάθος. Ζουν και εργάζονται εδώ. Πληρώνουν τους φόρους τους, το γερμανικό κράτος είναι υπεύθυνο γι αυτούς, συνεπώς είναι Γερμανοί». Τότε γιατί όταν ήρθε ο Τούρκος υπουργός εξωτερικών στην Ελλάδα και είπε στους Έλληνες μουσουλμάνους της Θράκης «είστε Τούρκοι», η κυβέρνηση Καραμανλή σιώπησε;
Συνεχώς δημιουργούνται ερωτήματα σ’ εμένα τον αφελή μαζί με τα γεγονότα που εξελίσσονται. Μήπως μπορεί κάποιος φιλότιμος πολιτικός ή πολιτικός αναλυτής να μας εξηγήσει τι συμβαίνει, για να καταλάβουν και οι πολίτες αυτής της χώρας, που κανένας δεν τους δίνει λογαριασμό;
Η Νικόλ Κίτμαν στο Κόσσοβο
34 σχόλια:
Αγαπητέ μου Φαίδων.
Εύλογες οι ερωτήσεις σου καιμπορώ να πω ότι οι ίδιες ερωτήσεις βασανίζουν τον κάθε σκεπτόμενο Έλληνα. Εσύ όμως πολύ πετυχημένα δίνεις μόνος σου και τις απαντήσεις με τη μορφή της ερώτησης. Ο κόσμος ζει τον μεγαλοϊδεατσμό των ΗΠΑ και την άβουλη και άχρηστη Ε.Ε. Ζούμε το παιγνίδι τους. Κι΄αντί να ζητάς κάποιος να σου εξηγήσει καλύτερα να φωνάξεις. Προλάβετε γιατί χανόμαστε.Τις εξελίξεις στα Βαλκάνια η πατρίδα μας θα τις πληρώσει πολύ ακριβά μόνο και μόνο γιατί δεν έχει πολιτικούς.
Νάσαι καλά
Ντένης
Αγαπητέ μου Φαίδων μα τι απορίες είναι αυτές;
Για να έχουν οι αμερικάνοι μια μπότα (Αλά γερμανική του β! παγκοσμίου πολέμου) στην Ευρώπη (επειδή με την Ε Ε βλέπουν ότι χάνουν το παιχνίδι,) αποφάσισαν να χρησιμοποιήσουν υβρίδια ανθρώπων εκμεταλλευόμενοι τον εθνικισμό τους, Κόσοβο, Σκόπια και αδιαφορούν για οτιδήποτε προκύψει στους καθεαυτό γηγενείς έχοντας προϊστορικά δικαιώματα γείτονες.
Πολιτικός θεωρείται ο άνδρας ο οποίος προβλέπει 10 χρόνια μπροστά, ε! ας είναι και λιγότερο. Στην Ελλάδα ποιος έχει αυτή την ικανότητα;
Γαβριήλ
Πανέξυπνος ο τρόπος με τον οποίο τίθενται οι ερωτήσεις: Μέσα από τη δήθεν αφέλεια, αναδεικνύεται όλο το θέατρο του παραλόγου. Με σαφήνεια, απλότητα και αμεσότητα.
Μπάμπης Πιτέλλης
Μεγάλο το μπέρδεμα Φαίδωνα! Κι εγώ με τα λίγα που ξέρω, προσπαθώ να καταλάβω. Εύχομαι μόνο να μας βγουν σε καλό!
Καλό ξημέρωμα και Καλή Κυριακή!
Φαίδων καλημέρα,
Το ερώτημα (ερωτήματα) που βάζεις είναι πολυσύνθετο και πολυσχιδές.
Στο τέλος πιστεύω θα γίνει και πολύτοκο. Θα γεννήσει δεινά και περιπέτειες, δείγμα των οποίων ζούμε κιόλας, με τις μεμονωμένες μεν, αλλά πολύ δυναμικές διαμαρτυρίες των Σέρβων.
Εγώ όμως, καθώς δεν είμαι πολιτικός, (ευτυχώς), και ακόμη περισσότερο ένας πολιτικός αναλυτής, θα σταθώ σε κείνα που... ΒΓΑΖΟΥΝ ΜΑΤΙ.
Το πρώτο είναι:
Πώς και γιατί οι Κοσοβάροι, αποφάσισαν να ανακηρύξουν την περιοχή που κατοικούν ανεξάρτητο κράτος με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Λέω λοιπόν, πως αν οι Κοσοβάροι, αισθάνονταν μέσα στο έδαφος της Σερβίας καταπιεσμένοι και κατά κάποιον τρόπο ''ξένο σώμα'' θα μπορούσε κανείς να ισχυριστεί πως αυτή η ανεξαρτητοποίηση είναι μια μορφή εθνικού ''ξεσκαρταρίσματος''.
Αδόκιμος όρος. Αλλά νομίζω πως κάτι τέτοιο έγινε. Ξεχώρισε η ήρα απ' το στάρι.
Θα μου πεις τώρα, όπως πολύ σωστά επισημαίνεις και αναρωτιέσαι, έτσι πρέπει να γίνεται; Μικρές μειοψηφίες να ξεσηκώνονται και να διαμελίζουν κυρίαρχα κράτη;
Δεν υπήρχαν άλλοι τρόποι να διευθετηθούν οι όποιες διαφορές της μειοψηφίας με την Κεντρική Εξουσία.
Μπορεί να υπήρχαν. Και σίγουρα υπήρχαν.
Όμως εδώ, δυστυχώς, μπαίνουν τα, Εθνοτικά πορβλήματα. Ο Εθνικισμός. Οι Εθνικιστές.
Και το δεύτερο είναι:
Ό,τι, τα παραπάνω, δηλαδή, (Εθνοτικά, εθνικισμός και εθνικιστές") δεν θα έφταναν από μόνα τους, (εάν δεν υποδαυλίζονταν απ' την Αμερικανική Κυβέρνηση) για τη δημιουργία ενός ακόμη κράτους, που όπως πολύ σωστά επισημαίνεις, στερείται παντελώς των στοιχειωδών μέσω επιβίωσης.
Και οπωσδήποτε δεν θα γινόταν, αν οι Κοσοβάροι δεν είχαν την πλήρη υποστήριξη των Αμερικανών. Που όλοι είδαμε με τι τρόπο εκφράστηκε η ευγνωμοσύνη τους. Οι Αμερικάνικες σημαίες ήταν περισσότερες απ' τις σημαίες του νεοσύστατου κράτους.
Το έχουν στο αίμα τους οι Αμερικάνοι. Να εξαγοράζουν. Τα πάντα.
Άλλωστε είναι γνωστό πως η εξάπλωση των Ηνωμένων Πολιτειών επιτεύχθηκε με τα δολάρια. Δηλαδή, αγοράζοντας γη. Ολόκληρη τη Λουιζιάνα την αγόρασαν απ' τους Γάλλους. Απίστευτη έκταση. Σχεδόν όλη η κεντρική Αμερική. Παρθένοι Νήσοι. Χαβάη. Αλάσκα. Κ.Λ.Π.
Έτσι λοιπόν, ακολουθώνατς την προσφιλή τους τακτική, αφού πρώτα υποδαύλισαν τον εθνικισμό των Κοσοβάρων, στη συνέχεια, εξαγόρασαν άλλο ένα κομμάτι γης δημιουργώντας άλλο ένα Προτεκτοράτο στην καρδιά των Βαλκανίων.
Νομίζω φίλε μου πως εκείνο το :
Δώσ' μου που να σταθώ και θα κινήσω τη γη, το επιτυγχάνουν οι Αμερικάνοι με τα δολάρια. Και όταν δεν φτάνουν τα δολάρια, με τις...
ΜΠΌΜΠΕΣ ΠΛΟΥΤΩΝΙΟΥ.
σεραφείμ βάγιας
συγγραφέας
Φαιδων επανέρχομαι.
Βάλε ερωτηματικό στην ''εξουσία'' και διάβασε Ότι αντί Ό,τι.
σεραφείμ
Αγαπητέ Φαίδωνα
Πίστεψε με ότι οι προβληματισμοί που εκθέτεις στο νέο σου κείμενο απασχολούν και μένα το ίδιο όπως και κάθε νοήμον πολίτη αυτής της χώρας.
Η πρόσφατη ανεξαρτητοποίηση του Κοσσόβου με τις ευλογίες των Η.Π.Α. ανοίγει τους ασκούς του Αιόλου.
Επιδίωξη της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής για τα Βαλκάνια είναι η δημιουργία της μεγάλης Αλβανίας και προς αυτή τη κατεύθυνση κινείται ολοταχώς η αμερικανική διπλωματία.
Είναι ένα πολύ επικίνδυνο παιχνίδι των Η.Π.Α στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων το οποίο μπορεί να προκαλέσει αποσταθεροποίηση στη περιοχή με απρόβλεπτες συνέπειες.
Τα συμφέροντα των Η.Π.Α στα Βαλκάνια και ο τρόπος με τον οποίο προωθούνται έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τα συμφέροντα της χώρας μας.
Οι αμερικανοί δεν δίνουν καμία βαρύτητα στις Ελληνικές θέσεις και ενστάσεις τις χώρας μας για τα προβλήματα των Βαλκανίων και απόδειξη τω όσων λέω είναι ότι ο πρόεδρος Μπους όταν επισκέφτηκε την Αλβανία δεν έκανε τον κόπο να περάσει και από την Αθήνα, παρά μας έστειλε τον κύριο Μπέρνς. Αυτό δείχνει το πόσο μας υπολογίζουν και την αξιοπιστία της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής.
Δυστυχώς η Ελλάδα ποτέ δεν είχε μια σταθερή εξωτερική πολιτική με πυξίδα και όραμα, με την εναλλαγή των κυβερνήσεων αλλάζει και ο τρόπος με τον οποίο ασκείται η εξωτερική πολιτική της χώρας μας.
Η τακτική μας αυτή έχει ως αποτέλεσμα να καταρρακώνετε το κύρος της χώρας στο εξωτερικό και να μην αποτελούμαι έναν αξιόπιστο συνομιλητή και αυτό συμβαίνει διότι πάνω από τα θέματα της εξωτερικής μας πολιτικής μπαίνουν οι προσωπικές φιλοδοξίες του εκάστοτε υπουργού.
Θα ήθελα στο σημείο αυτό να αναφέρω χαρακτηριστικά ότι κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των πολιτικών αρχηγών της χώρας μας από την υπουργό εξωτερικών κυρία Ντόρα Μπακογιάννη για τις προτάσεις του απεσταλμένου του Ο.Η.Ε. κυρίου Νίμιτς, το υπουργείο εξωτερικών δεν άφησε κανέναν πολιτικό αρχηγό να δει τι επιτέλους λέει αυτό το σχέδιο και μετά από λίγο το επτασφράγιστο μυστικό της κυρίας Μπακογιάννη διέρρευσε στον τύπο.
Αυτή λοιπόν είναι η αξιοπιστία της Ελληνικής εξωτερικής πολιτικής που εκπροσωπεί σήμερα η Νέα Δημοκρατία και η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη.
Εγώ θέλω να ρωτήσω τον κάθε φίλο αυτού του υπέροχου BLOG, με τι ανάστημα η Ελλάδα θα ασκήσει σοβαρή εξωτερική πολιτική όταν ο ίδιος ο κύριος Καραμανλής βγαίνει και καταγγέλλει στον Ελληνικό λαό ότι κάποιοι παρακολουθούν τα τηλέφωνα του ίδιου του Πρωθυπουργού και των υπουργών της Κυβέρνησης.
Ποιοι είναι αυτοί που σας παρακολουθούσαν κύριε Καραμανλή και γιατί κανείς δεν πήγε φυλακή?
Η Ευρωπαϊκή ένωση όπως πάντα δεμένη στο άρμα των Η.Π.Α παρακολουθεί τα γεγονότα χωρίς να έχει το σθένος να αναλάβει καμία πρωτοβουλία για τα όσα διαδραματίζονται στη γειτονιά της και αρκείται μόνο σε κάποιες διακηρύξεις αορίστου περιεχομένου .
Οι πρόσφατες δηλώσεις του Προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν ότι η ανεξαρτητοποίηση του Κοσσόβου ανοίγει όπως πολύ χαρακτηριστικά είπε το κουτί της Πανδώρας δεν αφήνει καμία αμφιβολία σε κανέναν ότι έχουμε πλέον εισέλθει σε μια ψυχροπολεμική περίοδο με αφετηρία τα Βαλκάνια την πυριτιδαποθήκη της Ευρώπης όπως έχουν ονομάσει κάποιοι.
Βλέποντας λίγο πίσω στο παρελθόν διαπιστώνει κανείς ότι το έναυσμα για όλες τις συρράξεις που συγκλόνισαν τον κόσμο δόθηκε από τα Βαλκάνια ας ελπίσουμε να μην επαναληφθεί η ιστορία ξανά .
Η Ελλάδα στη παρούσα φάση θα πρέπει να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων και να υιοθέτηση μια υπεύθυνη και με πυξίδα εξωτερική πολιτική που στόχο θα έχει να εξυπηρετεί τα πραγματικά συμφέροντα της χώρας μας και του Ελληνικού λαού, μια εξωτερική πολιτική που θα καθιστά τη χώρα μας ως ένα παράγοντα ΕΙΡΗΝΗΣ και σταθερότητας σε αυτή την ευαίσθητη περιοχή των Βαλκανίων και να πάψουμε επιτέλους να αναπροσαρμόζουμε την εξωτερική μας πολιτική με βάση τις επιταγές των Η.Π.Α.
Τα λάθη της εξωτερικής μας πολιτικής στο παρελθόν τα πληρώσαμε πολύ ακριβά , ας ελπίσουμε εκείνοι που διαχειρίζονται σήμερα τις τύχες μας έχουν μελετήσει την ιστορία μας και ότι τα λάθη αυτά δεν θα επαναληφθούν ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ.
ΙΝΤΖΙΡΤΖΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
@ Σεραφείμ - Παναγιώτης
Εύστοχες οι παρατηρήσεις και των δύο. Oι θέσεις σας διηύρυναν τον ορίζοντα του θέματος που αναρτήθηκε στο Blog, έτσι ώστε να γίνεται το θέμα ευρύτερα κατανοητό από τους επισκέπτες - θαμώνες του καφενείου αλλά και να τους ερεθίζει ώστε να καταθέσουν και μια άλλη γνώμη- πτυχή για το πρόβλημα. Ο Σεραφείμ εστίασε στους Αμερικανούς και στις κυνικές μεθόδους τους. Ο Παναγιώτης εστίασε στην ανικανότητα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής. Σίγουρα υπάρχουν κι άλλες πτυχές στο θέμα αυτό, αλλά τα όσα αναφέρετε εσείς οι δύο , είναι οι κεντρικοί άξονες. Προσωπικά πιστεύω,ότι μια χώρα, όσο μικρή κι αν είναι έχει τις δυνατότητες να ελιχθεί και να υπερασπίσει σθεναρά τις απόψεις της. Όπως π.χ. Η Κύπρος με το ΟΧΙ της στο σχέδιο Ανάν. Τότε οι Κασάνδρες είχαν προβλέψει καταστροφή για την Κύπρο αν ο Τάσος Παπαδόπουλος έλεγε ΟΧΙ.
Αποτέλεσμα: Η Κύπρος έχει πάλι το επάνω χέρι. Οι δικοί μας πολιτικοί νοιάζονται περισσότερο απ' όσο επιτρέπεται για την καριέρα τους και λιγότερο απ' όσο πρέπει για τα συμφέροντα της χώρας και την υπεράσπισή τους. Πρόκειται για χάρτινες φιγούρες, που θα προτιμούσαν να μη συμβαίνει απολύτως τίποτα στη θητεία τους, να κορδακίζονται και να "πουλάνε μούρη" στο λαό και να ετοιμάζονται για την επόμενη θητεία που μπορεί να φέρει και μια καλύτερη θέση γι αυτούς, στην πολιτική εξουσία. Δεν με ενοχλεί τόσο που οι Αμερικανοί είναι τόσο κυνικοί στην επιδίωξη των στόχων τους, όσο με ενοχλεί και με ταπεινώνει ως πολίτη, η έλλειψη σθένους των πολιτικών μας για την υπεράσπιση των ελληνικών συμφερόντων.Εκτιμώ βαθιά εκείνους τους πολιτικούς που έχουν άποψη για όλα και την υπερασπίζονται.Σε όποια ιδεολογία κι αν ανήκουν, Δεν είναι απαραίτητο να συμφωνώ μαζί τους για να εκτιμήσω αυτό που πρέπει να έχει κάθε πολιτικός:ΑΠΟΨΗ. Γιατί στο τέλος - τέλος η άποψη ακόμα κι αν δεν είναι κατά τη γνώμη των πολιτών η καταλληλότερη, τουλάχιστον με αντιδράσεις, πιέσεις, κατάθεση και άλλων απόψεων, μπορεί να διαμορφωθεί μια τελική άποψη που θα είναι και η καλύτερη δυνατή. Τί να πω όμως για τους πολιτικούς της κυβέρνησής μας, που περιμένουν τις δημοσκοπήσεις για να διαμορφώσουν άποψη; Και που στέκονται με τα ψέματα στον κυβερνητικό θώκο; Αν λοιπόν η κυβέρνησή μας για οποιουσδήποτε λόγους, αναγνωρίσει το θνησιγενές κρατίδιο του Κοσσόβου, θα έχει προετοιμάσει νέες μελλοντικές συμφορές για τον τόπο μας. Και για όσους δεν κατάλαβαν να αναφέρω τη μουσουλμανική μειονότητα που ζει στην Ελλάδα...
Πολύ σωστά όλα αυτα που ειπώθηκαν από τους "θαμώνες του καφενείου"
γιά την ¨ανεξαρτητοποιήση"του Κοσόβου.Στην εποχή μας όμως το σωστό δεν έχει πέραση,το κοιτάζεις
και το προσπερνάς,όπως το υγιεινό φαγητό στο δίσκο που μένει στα αζήτητα .Γι αυτο και ο Φαίδων έριξε με αφέλεια[δήθεν] στο δίσκο του καφενείου το κομπολόι που τις χάντρες έδωσαν οι δειλοί Ευρωπαίοι στον Μπους γιά να το δέσει.
Εδώ όμως εγώ βλέπω και μιά...αγαρμ πιά στην κίνηση των αμερικανών γιά να το δέσουν.Μιά αγαρμπιά που δείχνει βιασύνη.Και η βιασύνη έχει πάντα μέσα της αδυναμία,ειδικά
στο πόκερ της παγκόσμιας πολιτικής[ζω εδώ και βλέπω τελευταία την αδυναμία και σε άλλους τομείς]
Θα μπορούσαν να περιμένουν οι αμερικανοί να τους ζητηθει ανοιχτά η παρέμβαση από τους άβουλους,έτσι κι'αλλιώς , Ευρωπαίους.Και όχι να την κάνουν έτσι όπως την έκαναν στιγνά και αγαρμπα.
Θα μου πείτε ,σε τι μπορεί να ωφελήσει τώρα αυτή η αγαρμπιά τα Βαλκάνια ,όταν μάλιστα βλέπουμε και προβλέπουμε τις δυσμενείς[και στην ευρήτερη περιοχή]μελλοντικές συνέπειες της μονομερούς αυτής ¨ανεξαρτητο ποιήσης".
Μπορεί στο κοντινό μέλλον να βοηθήσει απο την αντίθετη πλευρά .Γιατί,ένα παντοδύναμο κράτος,'οπως είναι η αμερική,δεν νικιέται ποτέ απ'έξω,αλλά μέσα από τα λάθη του που είναι απόρροια,συνήθως,της υπερφίαλης βιασύνης του.Και στην προκειμένη περτίπτωση βιάστηκε η αμερική γιά να προλάβει,προφανώς, την αναδυό μενη Ρωσία και Κίνα.Και στον αντα γωνισμό αυτό ξοδεύει περισσότερα απο ότι κερδίζει[η προβλέπει να κερδίσει]και δημιουργούνται έτσι εσωτερικές τριβές .Απόδειξη,ότι ποτέ ,μα ποτέ,στο παρελθον δεν καταδικάστηκε τόσο ανοιχτά και πεντακάθαρα ο πόλεμος του Ιρακ από υποψήφιους προέδρους.Και το έκαναν γιατί βλέπουν και ακούν την δυσαρέσκεια του αμερικάνικου λαού και θέλουν να την εισπράξουν σε ψήφους με την αντίθεσή τους.Μία τέτοια αντίθεση όμως είναι πολύ σοβαρή γιά την κάνεις όταν πίσω σου δεν έχει 100%τον λαό .
Η Σούπερ δύναμη είναι απαραίτητη, μέσα σε ένα άδικο κόσμο,μόνο όταν αποκαθιστά το δίκιο και όχι όταν δημιουργεί την αδικία.
'Εκανα και γω μιά¨παρέμβαση"
Γιά χάρη της άλλης άποψης.
Σπύρος Δαρσινός
@Σπύρος
Ιδιαίτερα εξιδεικευμένη,αναλυτική και άκρως ενδιαφέρουσα άποψη για την αμερικανική εξωτερική πολιτική και τις αχίλλειες πτέρνες της, από έναν άνθρωπο που όχι ακούει και βλέπει λίγα αλλά πολλά καταλαβαίνει, αλλά επιπλέον βιώνει μια ζωή την Αμερική, γνωρίζοντας ως Έλληνας και τη δική μας γειτονιά.
Το θέμα μας εμπλουτίζεται διαρκώς. Ελπίζω και κάποιοι πολιτικοί να μας κάνουν τη χάρη να μας πουν τη γνώμη τους. Έχω στείλει σε κάποιους ειδοποίηση. Αν αδιαφορήσουν, θα σας κοινοποιήσω τα ονόματά τους.
Φαίδωνα, πολύ σωστοί οι προβληματισμοί σου...
όμως η απάντηση βρίσκεται στο ότι
οι αλβανοί έχουν πείσει τους αμερικανούς ότι αν τους βοηθήσουν να δημιουργήσουν κρατίδια-προτεκτοράτα τότε μέσω αυτών θα μπορούν να ελέγχουν τα βαλκάνια.
Από εκεί και έπειτα τα υπόλοιπα είναι εύκολα. Απλά βαφτίζουμε τους Κοσοβάρους θύματα και τους Σέρβους θύτες και "δικαιώνουμε" τα θύματα...
και όσοι "φοβούνται" τυχόντα ντόμινα, να ξέρουν ότι αυτά, τα ντόμινα δλδ, θα υπάρξουν μόνο αν οι αμερικανοί δουν κέρδος, ήτοι - προς το παρόν - η Βοσνία ΔΕΝ θα διαλυθεί ούτε και τα Σκόπια ούτε και η Βουλγαρία κλπ...
Αν χρειαστεί όμως, ας είναι καλά οι "μειονότητες" (που το πως και τα γιατί γίνονται "τοπικά" "πλειονότητες" είναι γνωστό σε όλους) που θα πρέπει να "δικαιωθούν"...
Οι εθνικισμοί δεν λύνουν προβλήματα, δημιουργούν μόνο και επαυξάνουν, γιατί πάντα υπάρχουν οι καλοθελητές να τα εκμεταλλευτούν.
Καλημέρα.
@Παράλληλος
Μαζί με τον εθνικισμό φίλε μου Παράλληλε που δηλητηριάζει τα πάντα,πρωταγωνιστεί βέβαια και η διεθνής αλητεία. Η αποδοχή βέβαια απο πλευράς Ελλάδας της αλλαγής των συνόρων, θα είναι άκρως επικίνδυνη αφού αυτό θα σημαίνει πως και για μας μπορεί να τεθεί θέμα αλλαγής συνόρων.
@ Γιώργος Πρίμπας
Άλλη μια πολύ σωστή διάσταση του προ΄βλήματος και σ' ευχαριστούμε Γιώργο.Τελικά στην σκακιέρα των μεγάλων οι μειονότητες, είναι εργαλεία για επιτύχουν τους στόχους τους.
Έλα στη συντροφιά μας να βοηθήσουμε όλοι μαζί τα χαμομηλάκια. Ευχαριστούμε πολύ για τα καλά σου λόγια
Με αγάπη
Αντί σχολίου, μια ιστορία του κυρίου Κόινερ, από τον Μπρεχτ:
Ο κ. Κόινερ δεν τόκρινε απαραίτητο να ζει σε μια συγκεκριμένη χώρα.
Έλεγε: “Παντού μπορεί να πεινάσω.“
Κάποτε όμως έλαχε να περνάει από μια πόλη που την είχε κυριέψει ο εχθρός της χώρας όπου ζούσε. Τον πλησίασε τότε ένας αξιωματικός του εχθρού και τον ανάγκασε να κατεβεί από το πεζοδρόμιο. Ο κ. Κόινερ κατέβηκε και διαπίστωσε ξαφνικά ότι είχε αγαναχτήσει ενάντια σ’ αυτόν τον άνθρωπο, και μάλιστα όχι μόνο ενάντια στον άνθρωπο μα προπαντός ενάντια στη χώρα που ανήκε ο άνθρωπος αυτός, τόσο, που ευχήθηκε να γίνει ένας σεισμός και να την καταπιεί.
“Γιατί“, ρώτησε ο κ. Κόινερ, “έγινα εθνικιστής εκείνη τη στιγμή; Γιατί συνάντησα έναν εθνικιστή. Μα γι αυτό ακριβώς πρέπει να εξολοθρεύουμε τη βλακεία, γιατί κάνει βλάκες αυτούς που τη συναντούν.”
@ Xαμομηλάκι
Να με θεωρείτε δικό σας. Θα πηγαινοέρχομαι στο λιβάδι με τα χαμομηλάκια.
@Kostasst
Ιδιαίτερα εύγλωτη η μικρή αυτή ιστορία του Μπρεχτ. Ότι πρέπει για το τεράστιο πρόβλημα του εθνικισμού
που αρχίζει από τους πεινασμένους και φτάνει ως τα "μεγάλα αφεντικά",
ταλανίζοντας την ανθρωπότητα. Μένει να βρούμε τον τρόπο για να εξολοθρεύσουμε τη βλακεία - εθνικισμό.
Φίλε Φαίδωνα, οι προβληματισμοί σου με αγγίζουν σε πολύ μεγάλο βαθμό. Είμαι βλέπεις Μακεδόνισσα και δε θα πάψω να είμαι ούτε εγώ ούτε τα παιδιά μου. Η Μακεδονία είναι κάτι περισσότερο από μια απλά γεωγραφική περιοχή. Είναι ιστορία, είναι πολιτισμός είναι Έλλάδα. Ποιος είναι αυτός ( στη προκειμένη περίπτωση ο κ. Μπους ) που θα βάλει το μακρύ του χέρι και θα διαμελίσει μια ιστορία 2500 και πλέον χιλιάδων ετών απλά και μόνο για να ικανοποιήσει τις επεκτατικές τάσεις και επιρροές ενός κράτους το οποίο δεν έχει να παρουσιάσει τίποτα άλλο παρά πολέμους σφαγές και γενοκτονίες κι όχι φυσικά εντός των συνόρων του.
Αρχίζω και υποψιάζομαι ότι οι πολιτικοί που μας εκπροσωπούν θα προδώσουν όχι μόνο ιστορία αλλά και τους αγώνες που έκαναν οι πρόγονοί μας , για λίγες εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ που θα βάλουν στη τσέπη τους . Λοιπόν εγώ αρνούμαι να προδώσω την ιστορία των προγώνων μου , αρνούμαι να δεχτώ κάτι περισσότερο από τον όρο Σλαβομακεδονία και μόνο γιατί κατοικούν στο 10% της Μακεδονικής επικράτειας και γιατί κάποτε ο Κυρίλλος και ο Μεθόδιος τους έμαθε γράμματα σε μια στιγμή μάλιστα που δεν ειχαν το πολιτισμό το δικό μας. Αρνούμαι να ξαναψηφίσω πολιτικούς που το μόνο που θα τους αφορά είναι η τσεπη τους και που με τον πιο στυγνό τρόπο θα προδώσουν ( αν το κάνουν τελικά ) την ιστορική μας κληρονομιά. Συμφωνώ απόλυτα με το σχόλιό σου για την Άγγελα Μέρκελ και τον δικό μας Κώστα Καραμανλή . Η μετριοπάθεια δεν υπήρξε πάντα ο καλύτερος σύμβουλος της εξωτρικής πολιτικής. Δες τις "γκρίζες ζώνες" στο Αιγαίο που μόνο γκρίζες δεν είναι , δες τους ΜΟυσουλμάνους της Θράκης , δες τους "τσάμηδες" και τους Αλβανούς . Τελικά όλοι θέλουν ένα κομμάτι της πατρίδας μας συρρικνώνοντας ένα πολιτισμό που έδωσε τα φώτα στην ανθρωπότητα. Αρνούμαι λοιπόν να παραχωρήσω έστω και ένα βότσαλο πατρίδας, χωρίς να θέλω να φανώ ναζίστρια ή ρατσίστρια . Οι ξένοι που βρίσκονται στη χώρα μας φυσικά και έχουν διακιώματα όπως είχαμε κι εμείς όταν μεταναστεύσαμε στα τέσσερα άκρα του ορίζοντα αλλά μέχρι εκεί. Δε δικαιούνται ούτε μια σπιθαμή γης .
Να είσαι καλά και να έχεις ένα όμορφο απόγευμα
Κλειώ Νικολάου
Μετά την ανάρτηση του θέματος αυτού, για την ανεξαρτητοποίηση του Κοσσόβου, τη διεθνή διπλωματική αλητεία και τις συνέπειες που μπορεί να έχει στην περιοχή μας η αλλαγή των συνόρων, υπήρξε μια έντονη και διαρκής αναφορά στα Μ.Μ.Ε.με ενδιαφέρουσες αναλύσεις και παρουσίαση όλων των πτυχών του προβλήματος. Χτες βράδυ, ο Μίκης Θεοδωράκης με μια δραματική δήλωση, (γράμμα) έδωσε τη δική του διάσταση για το θέμα ΚΑΙ για συνέπειες που θα έχει η ανεξαρτητοποίηση του Κόσσοβου, για την Ελλάδα και τους Έλληνες. Δεν εννοούμε ασφαλώς ότι εμείς ενεργοποιήσαμε όλους αυτούς για να ασχοληθούν με το Θέμα. Το θέμα είναι από μόνο του τόσο σοβαρό,που δεν μένει από κανέναν ασχολίαστο.
Λέω όμως πως το ΚΑΦΕΝΕΙΟ και οι θαμώνες του έχουν το ένστικτο για να εκτιμήσουν τη σπουδαιότητα ενός θέματος και να το αναρτήσουν στον κατάλληλο χρόνο. Τι κρίμα που δεν το σχολίασαν περισσότεροι φίλοι μας, αν και μας επισκέφθηκαν πάρα πολλοί. Τι κρίμα ακόμα που δεν μας έστειλαν τη γνώμη τους οι πολιτικοί που ειδοποιήσαμε. Τί φοβούνται άραγε; Τα δύσκολα; Μας έχουν πείσει και να μην ανησυχούν γι αυτό. Οι Πολιτικοί λοιπόν στους οποίους στείλαμε ειδοποίηση να σχολιάσουν το καυτό πολιτικό θέμα που αναρτήσαμε είναι Από τη Νέα Δημοκρατία: Γκιουλέκας,Γεωργιάδης,Σπηλιόπουλος,Σταθάκης,Παπαδημητρίου (Έλσα), Σούρλας,Γιανέλλης, Κασσίμης και Αβραμόπουλος. Από το Πασοκ: Αηδόνης, Απ.Κακλαμάνης,Αλευράς,Ευθυμίου,Καρχιμάκης,Μαγκριώτης. Από το Κ.Κ.Ε.: Ζιώγας, Κανέλλη, Κολοζώφ. Από τον Σύριζα: Αλαβάνος και Δραγασάκης. Από το ΛΑ.Ο.Σ. δυστυχώς δεν είχαμε διαθέσιμη επαφή και δεν τους ειδοποιήσαμε.
Αγαπητοί φίλοι,
Κάθομαι ζαλισμένη στο τραπέζι του Καφενείου και πίνω καφέ. Συμφωνώ απόλυτα μ'αυτά που λέτε και ανησυχώ αφάνταστα. Έτσι όπως πάμε, βλέπω τις επόμενες γενιές, στην έμφαση του λόγου, να λένε "Σιγά, βρε συ, το έκανες Βαλκανικό το ζήτημα" (αντί Μεσανατολικό).
Το θέμα, είναι άκρως σοβαρό και επικίνδυνο για την χώρα μας. Ένα άλλο θα πω, που μπορεί να το
πάρετε για ανοησία και να γελάσετε. Όμως θα το πω. Μήπως θα έπρεπε, οι κάθε εκλεγμένοι μιας Κυβέρνησης, να παίρνουνε μαθήματα, διεθνούς και εσωτερικής Διπλωματίας για την υπεράσπιση των Εθνικών μας συμφερόντων; Το αργείν, στις αποφάσεις, έχει καμμιά φορά τον σκοπό του, αλλά όταν τα θέματα είναι άμεσα και μεγίστης σημασίας, το αργείν γίνεται καταστροφικό. Η αναγνώριση του κρατιδίου του Κοσσόβου, χρειάζεται ένα μεγάλο και βροντερό ΟΧΙ. Το κατά πόσο θα ακουστούμε, είναι άλλη υπόθεση. Εμείς όμως πρέπει να προστατεύσουμε την μελλοντική ακεραιότητά μας. Τα λάθη που έχουν γίνει μέσα στην ιστορία, είναι ασυγχώρητα. Ακόμα κλαίμε τις χαμένες Πατρίδες, στην Βόρειο Ήπειρο (Τίτο)και την Μικρασία και αλλού.(άμετρος πλεονεξία και διχοκομματισμός) Η Ελλάδα μας συρρικνώθηκε. Και κατά κει ξαναπάει. Οι Αλβανοί με το όνειρο της Μεγάλης Αλβανίας, θέλουν να την φέρουν να είναι μέχρι λίγο πιο πάνω από τ'αυλάκι( Πελοπόννησο). Άσε τις άλλες Μουσουλμανικές μειονότητες (Θράκη και Κύπρο)που θα μας βάλουν τον βρόγχο στο λαιμό.
'Οσο για τον ρόλο της Αμερικής και της ΕΕ, γιατί απορούμε; Το διαίρεε και βασίλευε των Άγγλων, είναι μια μέθοδος που συμφέρει την Αμερική και φαίνεται πως την υιοθέτησε για τους γνωστούς λόγους. Εύχομαι, να ήταν μέχρι εδώ, η παράφρονη διάρκεια της. Η δε ΕΕ, χρειάζεται κάμποσα χρόνια ακόμα να ξετινάξει τις 'προστατευτικές' ομπρέλες, που της καλύπτουν τα ξεχωριστά συμφέροντα και να ορθώσει ανάστημα και φωνή. Όσο για τους υπόλοιπους Μεγάλους πιο μακρυά, φαίνεται να είναι πιο οξυδερκείς, από εμάς εδώ τους κοντά. Άσχετα, αν αυτό αρέσει, ή δεν αρέσει σε άλλους Μεγάλους.
Το καπουτσίνο, που είχα παραγγήλει πικρό, χωρίς ζάχαρη, έφτασε στο τέλος. Σας χαιρετώ με βαθειά αγωνία ριζωμένη στην καρδιά.
Βάνα Κ.
Φίλε Φαίδων,
Να μερικά ερωτηματικά που με βασανίζουν.
Φοβόμαστε τον επεκτατισμό των Αλβανών;
Των Σκοπανιών;
Γιατί;
Τι είμαστε επιτέλους;
Δεν είμαστε κυρίαρχο και ανεξάρτητο κράτος;
Δεν είμαστε εξοπλισμένοι για να αντιμετωπίσουμε τους εχθρούς της πατρίδας μας;
Τον εξ' Ανατολών κίνδυνο;
Τον εκ του Βορά;
Δεν είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε τα εδάφη μας; Την Εθνική μας ανεξαρτησία;
Δεν έχουμε αξιόμαχο στρατό;
Δεν είμαστε οι Έλληνες των Θερμοπυλών;
Οι Έλληνες της Σαλαμίνας;
Του Μαραθώνα;
Του 1821;
Του Μεσολογγίου;
Των Δερβενακίων;
Των Βαλκανικών Πολέμων;
Του 1940;
Της Αλβανίας. "εκεί στο καλπάκι έπεσε και ο πατέρας μου".
Γιατί όλο νομίζουμε ότι θα μας κατακτήσουν;
Ότι θα μας πάρουν τα εδάφη μας;
Αυτό δεν είναι μια στάση αδυναμίας;
Μια στάση υποταγής;
Αλήθεια το αξίζουμε αυτό;
Τι θα πούμε στους εχθρούς μας; Περάστε!
Το είπαμε ποτέ; Είναι τέτοιος ο Ελληνικός λαός;
Τι λέμε στα παιδιά μας που μας ακούνε;
Τι είναι οι βουλευτές μας; Εθνικοί πρόδότες; Εφιάλτες;
Τότε, τι είναι αυτό που γιορτάζουμε στις 25 του Μάρτη;
Στις 28 του Οκτώβρη;
Νομίζω ότι το παρακάνουμε.
Χρειάζεται περισσότερη ψυχραιμία.
Όλοι το ξέρουμε. Δεν υπάρχει στιγμή χωρίς ΚΑΘΗΚΟΝ.
σεραφείμ βάγιας
συγγραφέας
@ Βάνα - Σεραφείμ
Δεν υπάρχει θέμα διπλωματικής εκπαίδευσης Βάνα μου, είναι αστείο και να το συζητάμε, όταν υπάρχουν δεκάδες ειδικοί σύμβουλοι,πρεσβευτές και διπλωμάτες. Αλλού είναι το πρόβλημα. Ο Σεραφείμ θέτει κάποια καίρια ερωτήματα. Ασφαλώς και δεν κινδυνεύουμε από τους αδύναμους οικονομικά και κάποιους ξυπόλητους γείτονες των Βαλκανίων που οι περισσότεροι εξαρτώνται οικονομικά από την Ελλάδα. Δύο είναι οι κίνδυνοι για την Ελλάδα: Ο πρώτος είναι η κυνική αμερικανική πολιτική που βρίσκεται πίσω από τους ξυπόλητους γείτονές μας που θέλουν τη Μεγάλη Αλβανία, (των πεινασμένων) γιατί αυτό επιτάσσει το σημερινό και το μελλοντικό συμφέρον των Η.Π.Α. Και ο δεύτερος κίνδυνος είναι οι ανίκανοι και φοβικοί πολιτικοί της κυβέρνησής μας, που δεν θέλουν να πούν το ΟΧΙ στον παγκόσμιο τρομοκράτη και ούτε μπορούν να υπερασπίσουν σθεναρά τα συμφέροντα της Ελλάδας. Αν μία χώρα σαν τη δική μας, μέλος της Ε.Ε. εξοπλισμένη, μέσα στις 20 πλουσιότερες χώρες του κόσμου, δεν μπορεί να πει ξεκάθαρα ΔΕΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΩ αυτό που κάνουν οι Αμερικάνοι γιατί έρχεται σε αντίθεση με τα συμφέροντα της χώρας μας, τότε τί να πεί ο Φιντέλ Κάστρο που 40 χρόνια μπροστά στο στόμα του ΛΥΚΟΥ, επέβαλλε και κράτησε αυτό που αυτός ήθελε ενάντια στα συμφέροντα της Αμερικής; Ελπίζω να έγινα απόλυτα κατανοητός...
ΟΤΑΝ ΕΦΥΓΑ
Άφησα την ψυχή μου σ'ένα χώρο που περίφραξαν
με αιμα οι ηρωές μας...
Να μου στέλνει παλμούς στα ανήλιαστα τα δάση
Νιώθω πάνω της τις πατούσες των θεματοφυλάκων
Διάτρητες ,από τις σφαίρες των υποχωρήσεων.
σπύρος δαρσινός
Πραρακολουθούσα χθές το πρωί στην τηλεόραση την εκπομπή του Γ.Παπαδάκη 'καλημέρα Ελλάδα" Είχε καλεσμένους πολιτικούς συντάκτες και αναλυτές,δημοσιογράφους και τον Θ.Πάγκαλο και εξέθεταν όλοι μαζί τις απόψεις τους [έτσι γίνεται πάντα,μιλάνε όλοι συχρόνως] γιά το "σκοπιανό"
Σε κάποια στιγμή,που έπεσε μιά τυχαία σιωπή,έθεσε ένας το ερώτημα αν "συμφέρει" την Ελλάδα να υπάρχει αυτό το κράτος.Κοιτάχτηκαν και συμφώνησαν ,άλλος σιωπηλά και άλλος με επιχειρήματα,ότι"συμφέρει" .
Ε τότε ,είπαν,πρέπει να κάνουμε υποχωρήσεις.
Δεν κατάλαβα ,αν δεν κάνουμε υποχωρήσεις θα βουλιάξει το κρατιδιο και στη θέση του θα δημιουργηθεί χάος και θα καταπιεί την Ελλάδα ; Και αν δεν βουλιάξει και καταληφθεί από τους Αλβανούς θα είναι χειρότεροι απο του Σκοπιανούς που ονειρεύονται να φτάσουν μέχρι τη Λάρισα;Πόσες υποχωρήσεις έχουμε κάνει στους μεγάλους ,εις βάρος των συμφερόντων μας,γιά να τους καλοπιάσουμε να πάρουν την θέση μας στο Σκοπιανό;
Και μου πει κανείς ότι δεν έχουμε "συρρικνωθεί από τέτοιες νοοτροπίες ,γιατί υπάρχει η ιστορία.
Αν,αγαπητέ μου Σεραφείμ,διαπλάθε ται η εθνική μας συνείδηση-που είναι αλληλένδετη με την ελευθερία και εδαφική ακεραιότητα- από τέτοιους δημοσιογράφους και κυβερνιόμαστε απο τέτοια κυβέρνηση και τέτοιους Πάγκαλους θα χάνουμε πάντα και θα νομίζουμε ότι κερδίσαμε πολλά απο αυτά που χάσαμε Και τα όπλα θα τα έχουμε γιά να πλουτίζουν άλλοι.
Εδώ γίνεται ένα λάθος
Νιώθουμε τόσο υποχρεωμένοι στην Ευρώπη που μας έδωσε φωνή που δεν μας πειράζει αν δεν την ακούνε.Αρκεί να μιλάμε και να υποχωρούμε γιά να μας"εκτιμάνε"
Και τα "πακέτα"που μας έχουνε δώσει θα τα πάρουν πίσω[με πολλούς τρόπους]με τόκους και επιτόκια απο τον λαό που πήρε τα ελάχιστα και όχι από αυτους που καταχράστηκαν τα πολλά.
Στον άδικο κόσμο που ζούμε πρέπει να διεκδικείς [όχι απαραιτήτως με όπλα]πιό πολλά από ότι δικαιούσαι ώστε αν υποχωρήσεις να κρτατήσεις αυτα που δικαιούσαι.
Δύναμη δεν έχουν μόνο οι δυνατοί αλλά και οι αδύναμοι όταν χρησιμοποιούν,εκεί που πρέπει,αυτή που έχουν,αλλιώς γίνεται πιό δυνατότερος από σένα ο δυνατός και ο πιό αδύναμος ακόμη.
Σπύρος Δαρσινός
Φαίδωνα και Σεραφείμ, καλή σας μέρα. Δεν φοβώμαστε, πως αν ποτέ χρειαστεί να προστατεύσουμε το έδαφός μας στρατιωτικά, δεν θα κάνουμε σαν Έλληνες το καθήκον μας. Το έχουμε άλλωστε αποδείξει. Ούτε νομίζω, πως θα χρειαστεί να έρθει τέτοια στιγμή. Φαίδωνα, μόνος σου είπες, πως ο κίνδυνος είναι από αλλού. Και είναι βασισμένος στην σκακιέρα του παιχνιδιού των Μεγάλων, που το παίζουν υπερασπιστές των αδυνάτων και ακολουθούν οι σύμμαχοι..
Το δικό μου 'ανόητο'ερώτημα είναι, γιατί μέσα στην ιστορία όλοι αυτοί οι δεκάδες ειδικοί σύμβουλοι, πρεσβευτές και διπλωμάτες, που ανέκαθεν υπήρχαν, δεν βοήθησαν τις εκάστοτε Κυβερνήσεις μας να αποφύγουν τα λάθη, που κάναμε μέχρι τώρα; Μήπως οι εκάστοτε Κυβερνήσεις, πρέπει να έχουν το πολιτικό διπλωματικό σθένος,όχι μόνο έμφυτο,( δεν αρκεί από τις τροπές των καταστάσεων)αλλά και καλλιεργημένο, για να ξέρουν, πως να στέκωνται στο ϋψος των περιστάσεων; Πότε να λένε βροντερά το ΟΧΙ και πότε ΘΑ ΤΟ ΣΥΖΗΤΗΣΟΥΜΕ το ζήτημα; Εξ άλλου, όλοι οι πρεσβευτές και οι διπλωμάτες, ακολουθούν πάντα την κατευθυντήριο γραμμή της εκάστοτε Κυβέρνησης. Κι ακόμα, αν υποτεθεί πως οι ειδικοί και ειδήμονες των πραγμάτων Σύμβουλοι, έκαναν μία πρόταση και έγινε αποδεκτή, ΤΟΤΕ, ήταν κακοί σύμβουλοι. Που ήταν η γνώση των ιθυνόντων, να δει την διαφορά; (Αυτή η περίπτωση μας έφαγε και εδώ, με το Ιράκ.)
Προσωπικά, θαυμάζω τα ΚΟΤΣΙΑ του Κάστρο, αν και για την τύχη του λαού του, θα τα προτιμούσα να ήταν ντυμένα με κάποια πιο διπλωματική ενδυμασία. Ο Ραούλ, ο αδερφός του, φαίνεται να δείχνει πιο διαλλακτικός. Οχι στην Αμερική, αλλά στα προβλήματα του λαού του.
Καί πάλι καλή σας μέρα. Εδώ έχουμε
κοντά δέκα το πρωί.
Βάνα.
@Bάνα
Βάνα μου οι δεκάδες σύμβουλοι λένε τη γνώμη τους για όλες τις πιθανές δυνατότητες. Η τελική ευθύνη και απόφαση είναι του πολιτικού. Ο σύμβουλος δεν έχει απολύτως καμία ευθύνη. Η δουλειά του είναι να απλώνει μπροστά στα μάτια εκείνου που εκλέχτηκε από το λαό, του πολιτικού, όλα τα πιθανά σενάρια. Από κει και πέρα η ευθύνη για όποια απόφαση είναι του πολιτικού.
Οι δικοί μας κυβερνητικοί νεοδημοκράτες, προτιμούν να μην παίρνουν αποφάσεις. Και όταν είναι αναγκασμένοι να πάρουν τότε οι αποφάσεις τους είναι προς το συμφέρον των πολιτικών νταβατζήδων τους. Πού να βρεθούν τα κότσια για δύσκολες αποφάσεις. Ο Καραμανλής έγινε πρωθυπουργός για να κάνει το χόμπυ του και να τον καμαρώνει η οικογένειά του. Η αντιπολίτευση αντί να υψώσει φωνή, ψελλίζει σιγανά σα να αποτελείται από δημοσίους υπαλλήλους κι όχι πολιτικούς.
Παρακολουθώ τη συζήτηση στο καφενεδάκι σας-μας, έτσι που πάνε τα πράγματα είναι σα να διερωτόμαστε εμείς οι έλληνες ποιοι είναι καλύτεροι γείτονες στα βόρεια σύνορα μας οι Αλβανοί; ή οι Σλάβοι;
Αυτοί όμως που τραβούν τον σπάγκο από αυτές τις μαριονέτες είναι τα υπερατλαντικά συμφέροντα, εκτός αυτό κανονίζουν να έχουν μια αποικιακή επιρροή στην Ευρώπη οι (δυο) μεγάλες υπέρ δυνάμεις, μήπως είναι η αρχή της ξανά διακόρευσης της Ευρώπης;
Γαβριήλ
Αγαπητοί φίλοι!
Νιώθω την αγωνία σας και το αδιέξοδο της ιστορικής στιγμής.
Ανέτρεξα στην φιλοσοφία και στην ιστορία μας μπας και βρώ στήριγμα.
Έφτασα μέχρι το περίφημο λόγο του Περικλή και σας παραθέτω αποσπάσματα.
Eίμαστε λάτρεις του κάλλους, αλλά οι προτιμήσεις μας είναι λιτές και καλλιεργούμε το πνεύμα χωρίς να γινόμαστε μαλθακοί{…}
Μόνον εμείς θεωρούμε τον άνθρωπο που απέχει από τα κοινά, όχι φιλήσυχο πολίτη, αλλά άχρηστο. Κρίνουμε οι ίδιοι τα πράγματα ή επινοούμε ορθές υποδείξεις, επειδή θεωρούμε ότι όχι μόνο δεν εμποδίζονται τα έργα από τα λόγια, αλλά αντιθέτως ότι είναι απαραίτητο να διαφωτιζόμεθα με τα λόγια πριν επιχειρήσουμε το οποιοδήποτε έργο.
Αλλά και για τη φιλία έχουμε διαφορετική αντίληψη από τους άλλους, γιατί δεν αποκτούμε φίλους ευεργετούμενοι, αλλά ευεργετούντες{…}
Όλα καλά εκτός από την αντίληψη περί φιλίας.
Ας μάθουμε επί τέλους να αποκτούμε φίλους ευεργετούμενοι. Πιστεύω ότι ήρθε η ώρα.
Καλή σας νύχτα!
@Γαβριήλ
Ποια διακόρευση φίλε μου Γαβριήλ;
Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ήδη βιασθεί
παρα φύσιν από τον υπερατλαντικό αρχοντοχωριάτη ήδη δύο φορές.
Μία με τον απάνθρωπο βομβαρδισμό της Σερβίας, (οι... ήρωες Αμερικανοί βομβάρδιζαν χωρίς κίνδυνο εκ του ασφαλούς ένα λαό που δεν είχε τη δυνατότητα αντίδρασης) και μία με τον πόλεμο του Ιράκ. Τώρα μοιάζει να είναι η τρίτη φορά με το Κόσσοβο αν δεν αντιδράσει δυναμικά ο Πούτιν.
@Mareld
Tα υπέροχα λόγια αυτά του Περικλή, εκφράζουν το πνεύμα της αυτοεκτίμησης, της καλλιέργειας και των καθαρών επιλογών εκείνων των Ελλήνων. Ας μη προβούμε σε συγκρίσεις και άλλες αναζητήσεις γιατί καραδοκεί η μελαγχολία...
@Σπύρος Δαρσινός
Έτσι είναι Σπύρο μου. Όταν κάνεις το καλό παιδί και σ' έχουν δεδομένο,δεν σε υπολογίζει κανείς.
Καλησπέρα..
Πέρασα να σας αφήσω μία πρόσκληση,
αν μπορείτε και αν θέλετε..
θα χαρώ να συμμετέχετε σ' αυτό
το παιχνίδι!!
Καληνύχτα**
Φίλε μου Φαίδωνα,
Δεν μπορώ να σου απαντήσω στα ερωτήματά σου, για τον απλούστατο λόγο ότι έχω κι εγώ τα ίδια ερωτήματα, στα οποία εμβριθώς σκεπτόμενος ουδεμία απάντηση βρίσκω. Και ξέρεις κάτι; Ευτυχώς που δεν βρίσκουμε απάντηση, γιατί, έτσι και βρίσκαμε απάντηση, σίγουρα αυτό θα σήμαινε ότι κάποια απάντηση μας υπαγορεύθηκε "άνωθεν", την αφομοιώσαμε δια της πλύσεως εγκεφάλου και ... ησυχάσαμε. Γιατί ένας νοήμων άνθρωπος είναι αδύνατον να βρει εξ επιφοιτήσεως ικανοποιητική απάντηση, που δεν έχει μέχρι σήμερα ανακαλυφθεί από τα βαθυστόχαστα μυαλά των όπου γης καλοπροαίρετων πολιτικών, σε ερωτήματα που και ένα μικρό παιδί θα μπορούσε να δώσει απάντηση.
Αλλά εγώ πάντως, Φαίδωνά μου, χαίρουμε που κάνουμε αυτές τις ερωτήσεις και δεν βρίσκουμε απάντηση εκεί όπου η απάντηση είναι προφανής, και τούτο γιατί είναι φανερό ότι κανείς "Μεγάλος Αδερφός" δεν μας υπαγορεύει την κονσερβαρισμένη απάντησή του. "Σκέπτομαι, άρα υπάρχω" δεν είπε ο Καρτέσιος;Και έτσι είναι. Εμείς θα σκεπτόμαστε, θα απορούμε, θα χαμογελούμε αινιγματικά (και πικρά) κι ας μας λένε αφελείς, βλάκες, απροσάρμοστους, και άλλα τέτοια. Τι ευτυχία να είσαι απροσάρμοστος!...
Νίκος Πετρόχειλος
Δημοσίευση σχολίου