Δευτέρα, Δεκεμβρίου 31, 2007

ΚΑΙΝΟΥΡΙΟ ΞΕΚΙΝΗΜΑ;


2008

Εκτός από ξεφαντώματα, τα φαγοπότια, τα δώρα τη πληθώρα των ευχών που χάνουν το νόημά τους από την ίδια τους την υπερβολή , πληρώνουμε ακριβά και την αφοσίωσή μας στη θρησκεία της κατανάλωσης. Βέβαια όλοι έχουμε δικαίωμα στη χαρά και στη ξενοιασιά για να ξεφύγουμε λίγο από τη γκρίζα ζωή μας. Αλλά ας σκεφθούμε και λίγο. Ας σκεφθούμε ότι δικαίωμα στην τροφή, στο νερό και στη στέγη, έχουν όλοι οι άνθρωποι. Ότι δικαίωμα στη φροντίδα, στη μόρφωση και στην οικογενειακή θαλπωρή, έχουν όλα τα παιδιά του κόσμου. Ότι δικαίωμα στην ειρήνη, έχουν όλοι οι λαοί της ανθρωπότητας. Ότι το φυσικό περιβάλλον, πρέπει να αφεθεί επιτέλους να λειτουργήσει με τους νόμους της Φύσης κι όχι με τους νόμους τού ανθρώπου. Για όλ΄αυτά, χρειάζεται απ’ όλους γενναιοδωρία, περίσσεια ψυχής και αγάπη, που για να βρουν διέξοδο και να καρπίσουν, χρειάζεται πριν απ’ όλα ν’ αλλάξουν οι νοοτροπίες. Όλοι έχουμε Λόγο και Ευθύνη για ότι γίνεται γύρω μας, για ότι γίνεται στον κόσμο. Ας γίνει λοιπόν το 2008 ένας χρόνος περισυλλογής κι ένα νέο ξεκίνημα για όλους μας!

18 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Φαίδωνα το πιθανότερο είναι πως όταν διαβάσεις αυτό το μήνυμα, να έχεις μπει κι όλας στο χρόνο του νούμερου 2008. Περπάτησέ τον λεβέντικα να του δώσεις εσύ (εμείς) τον δικό σου (μας)παλμό.
Με φιλία
Σπύρος
Τενεσή

ΦΑΙΔΩΝ ΘΕΟΦΙΛΟΥ είπε...

Πράγματι Σπύρο.
Το μήμυμά σου ήρθε το 2008.
Να είμαστε γεροί και κεφάτοι να καταθέτουμε ότι καλύτερο έχουμε στο χρόνο και στο χώρο.

Μηθυμναίος είπε...

Θα χρειαστεί, φυσικά, να ευαισθητοποιηθούμε και να συνειδητοποιήσουμε όλοι εμείς, το «εξελιγμένο» βασίλειο των ανθρώπων (τρομάρα μας) πως θα πρέπει να αναλάβουμε τις ευθύνες μας για όλα αυτά τα προβλήματα που οι ίδιοι έχουμε προκαλέσει στη κοινωνία μας, στο περιβάλλον, στον κόσμο μας όλο. Τότε και μόνον τότε θα έχουμε προσφέρει στις επόμενες γενιές, έστω κάτι απ’ αυτά που εμείς κάποτε είχαμε γνωρίσει… Περισυλλογή, λοιπόν. Τι άλλο;

Ανώνυμος είπε...

Ασφαλώς και κάποτε πρέπει να σκεφτούμε, πέρα από το χα χα χα και τον εαυτούλη μας. Αν κάποτε γίνει η αρχή κι αρχίσουμε να σκεπτόμαστε και τους άλλους, τότε μπορούμε να μιλάμε για ελπίδα.
Καλό ξεκίνημα λοιπόν σε όσους το θέλουν και καλή συνέχεια σε όσους επιμένουν να ζουν στην πολυτελή μιζέρια τους.
Μπάμπης Πιτέλλης

κυκλάμινο είπε...

Ας γίνει Φαίδωνα! Ας γίνει! Αλλά, αν όπως λες ο Θεός είναι στο καφενείο και τεμπελιάζει, αλίμονό μας!
Καλή χρονιά Φαίδωνα!Υγεία κι Αγάπη!
Αυτά τα δυο θα φέρουν και όλα τα άλλα!
Πολύ ωραίο μπλογκ!
Θα ξανάρθω!

Κούκος είπε...

Καλή χρονιά σε όλους τους θαμώνες!
Φαίδωνα σωστά τα λες για τη φτώχεια τη φύση και την υγεία.
Η μόνη ένστασή μου είναι οτι κάποιος φταίει για αυτή τη κατάσταση και όχι ο άνθρωπος γενικά. Δεν δέχομαι οτι έχω την ίδια ευθύνη για τη ρύπανση, εγώ με το αμαξάκι μου, με την αμερικάνικη πολυεθνική και τους τόνους των ρύπων που εκπέμπει κάθε μέρα.
Οι υπαίτιοι έχουν ονοματεπώνυμο.

ΦΑΙΔΩΝ ΘΕΟΦΙΛΟΥ είπε...

Κούκε μου έτσι είναι, οι υπαίτιοι έχουν ονοματεπώνυμο.Ο καθένας με το δικό του μερίδιο ευθύνης και το ονοματεπώνυμό του μαζί.Άλλος τεράστια ευθύνη άλλος μέτρια άλλος μικρή. Ουδείς όμως εξαιρείται ευθύνης, όπως και κανείς δεν επιτρέπεται να πει ότι τα θέματα της φτώχειας, της εξαθλίωσης των ανθρώπων και της καταστροφής του περιβάλλοντος, δεν τον ενδιαφέρουν και ότι άλλοι φταίνε γι αυτά και αυτοί να ενδιαφερθούν για την επίλυσή τους. Μα αυτοί νοιάζονται μόνο για το κέρδος κι ας καεί ο κόσμος. Εμείς που φταίμε λιγότερο αλλά που υποτίθεται ότι έχουμε μεγαλύτερες ηθικές αντιστάσεις, πρέπει να κάνουμε κάτι, να επινοήσουμε κάτι που πονάει αυτούς που φταίνε πολύ, ώστε να τους κάνουμε να σκεφθούν ότι δεν είναι μόνοι αυτοί στον κόσμο και οι άλλοι τα θύματά τους. Η "GREEN PEACE" π.χ. είναι άνθρωποι καθημερινοί που έβαλαν ένα στόχο στη ζωή τους και που ξέρουν ότι το τέλος της Φύσης σημαίνει το τέλος του Ανθρώπου. "Οι Γιατροί του Κόσμου" που απαλύνουν τον πόνο όπου υπάρχει και προλαβαίνουν, είναι οι γιατροί της διπλανής πόρτας.κ.λ.π. Έγώ πάντως στο κείμενό μου δεν μιλώ για ευθύνες. Μιλώ για την ανάγκη να σκεφθούμε λίγο (εκτός απ' τα τραλαλά) αυτά τα πράγματα, μήπως καισυνειδητοποιώντας τη σοβαρότητά τους , κάτι καρπίσει. Τίποτ'άλλο.
Κλείνοντας θα ήθελα να σου υπενθυμίσω ένα στίχο από ένα τραγόύδι του Γιάννη Μαρκόπουλου:
"ΚΑΙ 'ΚΕΙΝΟΣ ΠΟΥ ΣΩΠΑΙΝΕΙ ΘΑ ΧΑΘΕΙ..."

Ανώνυμος είπε...

Είπα να ευχηθώ κι εγώ σε όλους σας-μας μια καινούργια χρονιά γεμάτη υγεία για τον κάθε ένα μας, (έτσι για να μη μείνω απ' έξω) μετά το ότι όλοι έχουμε ευθύνη για την κατάσταση που επικρατεί, αλλά φίλοι μου γύρω μου βλέπω δεσμά, φίμωτρα, ανεβαίνουν οι τόνοι, ή θα κάνεις αυτό που θέλω εγώ ή θα σε εξωστρακίσω από την κοινωνία, τη γη που ζεις και υπάρχεις...

Εγώ πάντως ανακυκλώνω τα πάντα γίνομαι πράσινος (όχι από χολή) όσο μου είναι δυνατόν, ακόμα και το τσιγάρο έκοψα,

και μην ξεχνάτε ότι αυτος ο χρόνος είναι δίσεκτος ίσως να είναι γούρικος, τυχερός, για μερικούς.
θα ζήσουμε μια παραπάνω μέρα μέσα στα όρια του μετρήματοςτων αναπνοών της ζωής μας.
Απομεινάρια του χρόνου που πέρασε: εύχομαι να τελειώσει το κυνήγι του χρήματος, η απληστία, Αχ! και αυτο το θηλυκό δόλωμα και μαζί με αυτό και οι αυτοκτονίες επωνύμων,
είθε οι μητροπολίτες να βρουν μαντηλάκια να στεγνώσουν τα κροκοδείλια δάκρυά τους, επειδή βλέπουν το τέλος του μεγάλου δίπλα τους...

Μια καλή χρονιά σε όλους σας-μας

Γαβριήλ

Νέα Υόρκη

Ανώνυμος είπε...

Άργησα.
Μπήκε ο καινούριος Χρόνος κι εγώ ακόμη δεν ευχήθηκα καλή χρονιά στους φίλους θαμώνες του ''Καφενείου''.
Όμως κάλιο αργά, παρά ποτέ.
Εύχομαι να γίνει ένα Νέο ξεκίνημα χωρίς πεσιμιστική και φαταλιστική διάθεση.
Μια αρχή με οδηγό τη Λαϊκή Σοφία.
Να δυο!
Ο Θεός τρέφει τα πουλιά μα δεν τους βάζει και το φαϊ στη φωλιά.
Και, η μικρή βοήθεια, μεγάλη σωτηρία.
Καλή χρονιά και δημιουργική σε όλους σας.

σεραφείμ βάγιας
συγγραφέας

ΦΑΙΔΩΝ ΘΕΟΦΙΛΟΥ είπε...

Ειλικρινά θαυμάζω τους θαμώνες του καφενείου για την απλότητα και τη σοφία του πνεύματός τους,που συχνά λένε λίγα και εννούν πολλά σαν τους ποιητές. ΄Αντε στην υγειά σας και πάλι!

Ανώνυμος είπε...

Η Ελευθερία που μας άφησαν στα ευρύχωρα τοίχοι είναι ωραία.
Μόνο που με τους απ'έξω όλο διαφωνούμε και πάντα αυτούς
ακούμε.
Γιατί να γκρεμίσουνε τα τοίχοι;
Σπύρος

ΦΑΙΔΩΝ ΘΕΟΦΙΛΟΥ είπε...

@Σπύρος
Που σημαίνει Σπύρο μου ότι συνηθίζουμε αυτό που θέλουν να μας επιβάλλουν και που του δίνουν όψη ν' αρέσει.Κι εμείς παραιτούμεθα χωρίς να το καταλάβουμε από τα θέλω μας που θα είχαμε αν δεν είχαμε συνηθίσει αυτά που μας επέβαλλαν.

Ανώνυμος είπε...

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΦΑΙΔΩΝΑ ΣΕ ΣΕΝΑ ΚΑΙ ΣΕ ΚΑΘΕ ΦΙΛΟ ΤΟΥ BLOG ΜΑΣ. Ο ΝΕΟΣ ΧΡΟΝΟΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΓΕΜΑΤΟΣ ΑΠΟ ΥΓΕΙΑ ΤΟ ΠΙΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΑΓΑΘΟ ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΤΥΧΟΥΜΕ ΟΛΑ ΤΑ ΑΛΛΑ ΜΙΚΡΑ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΑ.
ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ 2008 ΑΡΓΙΣΑ ΛΙΓΟ ΑΛΛΑ ΔΕ ΠΕΙΡΑΖΕΙ! ΑΛΛΩΣΤΕ ΑΓΑΠΗΤΕ ΜΟΥ ΦΑΙΔΩΝΑ Η ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΣΟΥ ΠΛΕΟΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΕΝΤΟΝΗ ΟΠΟΥ ΚΑΙ ΑΝ ΒΡΕΘΩ.
ΟΙ ΧΡΙΣΤΟΥΓΙΕΝΝΙΑΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΜΟΥ ΣΤΗ ΜΥΤΙΛΗΝΗ ΚΑΙ ΤΟ ΥΠΕΡΟΧΟ ΓΚΡΙΖΟ ΚΑΙ ΧΕΙΜΩΝΙΑΤΙΚΟ ΤΟΠΙΟ ΤΗΣ ΛΕΣΒΙΑΚΗΣ ΥΠΑΙΘΡΟΥ ΜΟΥ ΞΗΠΝΗΣΕ ΞΑΝΑ ΤΙΣ ΜΝΗΜΕΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΚΩΝ ΜΟΥ ΧΡΟΝΩΝ ΑΝΑΚΑΛΥΠΤΩΝΤΑΣ ΕΤΣΙ ΤΗΝ ΔΙΚΗ ΜΟΥ ΜΗΘΥΜΝΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΜΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΧΡΩΜΑΤΩΝ, ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ, ΤΟΠΙΩΝ ΣΕ ΜΙΑ ΑΡΜΟΝΙΚΗ ΣΥΝΕΙΠΑΡΞΗ.
Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΜΟΥ ΣΤΗΝ ΕΡΕΣΣΟ ΚΑΙ Η ΒΟΛΤΑ ΜΟΥ ΣΤΗΝ ΑΔΕΙΑ ΠΑΡΑΛΙΑ ΜΕ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑ ΟΜΩΣ ΤΟΝ ΗΧΟ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ ΑΜΕΣΩΣ ΕΦΕΡΑΝ ΣΤΟ ΜΥΑΛΟ ΜΟΥ ΤΟΝ ΥΠΕΡΟΧΟ ΥΜΝΟ ΤΟΥ ΦΑΙΔΩΝΑ ΘΕΟΦΙΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΣΑΠΦΩ.
Ο ΦΑΙΔΩΝΑΣ ΘΕΟΦΙΛΟΥ ΜΑΣ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΠΛΕΟΝ ΣΕ ΚΑΘΕ ΜΑΣ ΒΗΜΑ ΓΙΑΤΙ Ο ΒΑΣΙΚΟΣ ΠΗΡΥΝΑΣ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΠΟΙΟ ΠΕΡΙΣΤΡΕΦΕΤΑΙ ΕΙΝΑΙ Η ΑΡΜΟΝΙΑ, ΚΑΤΑΦΕΡΝΕΙ ΜΕ ΕΝΑ ΟΜΟΡΦΟ ΚΑΙ ΕΠΙΔΕΞΙΟ ΤΡΟΠΟ ΝΑ ΣΕ ΤΑΞΙΔΕΥΕΙ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΕΡΓΑ ΤΟΥ ΣΕ ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΟΠΟΙΑ Ο ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΔΕΝ ΜΕΝΕΙ ΠΑΘΗΤΙΚΟΣ ΑΛΛΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΕΝΕΡΓΟ ΜΕΛΟΣ.

ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ

ΜΕ ΑΓΑΠΗ ΚΑΙ ΕΚΤΙΜΗΣΗ

ΙΝΤΖΙΡΤΖΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

ΦΑΙΔΩΝ ΘΕΟΦΙΛΟΥ είπε...

Παναγιώτη σ' ευχαριστώ πολύ για τις ευχές και για όσα λες για μένα
που είναι βέβαια προϊόντα της καλωσύνης και της αγάπης σου για μένα που ισχύει αμφίδρομα.

Ανώνυμος είπε...

Εδώ λοιπόν Φαίδωνα χρειάζεται μιά ανατροπή.Αλλα με τι;
Με τους νέους που τους ευνουχίζουν από νωρίς στα θρανία ;
Με τους μεγάλους;που καμπουριάσαν από τα χρέοι;
Με τους πνευματικούς ανθρώπους;που γλύφουν τους ταγούς να τους κάνουν μπουκετάκια ;
Με τους λίγους ελεύθερους;που τους απομόνωσαν ως γραφικούς ;
Με τους κυβερνόντες;που γυρίζουν τσόντες στα κυβερνητικά γραφεία;

Οσο πιό γρήγορα γίνει στάχτη ο άνθρωπος φίλε μου ,τοσο πιο γλήγορα θα ξαναρχίσει η καινούρια ζωη.

Αυτή είναι η επαναλαμβανόμενη ιστορία της αιωνιότητας.Τα τέρμενα που λένε.Η οι αζωικές εποχές.
Έχει και η ατέλεια την σοφία της...

Εγώ παραιτήθηκα.

Σπύρος Δαρσινός

ΦΑΙΔΩΝ ΘΕΟΦΙΛΟΥ είπε...

@ Σπύρος
Δραματικά αληθινά όσα λες Σπύρο μου. Σπάνια με τόσα λίγα εννοούνται τόσα πολλά. Σέβομαι την παραίτησή σου. Είναι τίμια στάση .
Εγώ δεν βλέπω ούτε μπορώ να πω πως θ' αλλάξουν τα πράγματα αλλά ελπίζω πως όσοι γραφικοί - τρελοί έμειναν, θα καταφέρνουν πότε πότε να προσθέτουν άλλον ένα γραφικό - τρελό στον μικρό αριθμό τους. Πώς; Με το Λόγο ίσως. Με το Λόγο που αν χρησιμοποιηθεί σωστά μπορεί να γίνει καλό εργαλείο, όχι για όλους, για κείνους ίσως που είναι ξεχωριστοί και δεν το έχουν συνειδητοποιήσει. Προσωπικά δεν παραιτούμαι για έναν λόγο. Θέλω να συνεχίσω μέχρι τη δύση μου, γιατί ακόμα και για να χάσεις τον πόλεμο πρέπει να δώσεις πρώτα τη μάχη. Πρέπει να δείξω στον εαυτό μου ότι έχασα. Είναι κι αυτό ένα σύμβολο του αγώνα σου. Ξέρεις, πιστεύω στο όνειρο, στο παραμύθι, αγαπώ τον Δον Κιχώτη. Το μεγάλο πρόβλημα θα είναι να μην πολεμά κανείς εναντίον σου, να σε αγνοεί γιατί σε θεωρεί ακίνδυνο. Αλλά όταν όπως λες, ότι πρέπει να γίνει στάχτη ο άνθρωπος για να αρχίσει καινούρια ζωή, ποιος σέ βεβαιώνει ότι ο άνθρωπος δεν θ'αρχίσει πάλι τα ίδια που έκανε πριν γίνει στάχτη. Συνεπώς άδικα θα γίνει στάχτη αφού η καινούρια ζωή θα γίνει σαν την παλιά. Αν μέχρι το τέλος της ζωής μας δεν βρούμε ένα τρόπο ν' αλλάξουμε κάτι, θα συνεχίσουν οι επόμενες γενιές γραφικών - τρελών να ψάχνουν.

Ανώνυμος είπε...

Φαιδων,Έχεις δίκιο,έχεις απόλυτα δίκιο.Να το παλαίψουμε.Με ότι έχει ο καθ'ένας στην φαρέτρα του.Αν κοιτάξεις αριστερά σου θα με δεις πάλι στην πολεμίστρα μου.
Σπύρος

ΦΑΙΔΩΝ ΘΕΟΦΙΛΟΥ είπε...

@Σπύρος
Κι εγώ είπα φίλε μου ουκ ολίγες φορές, βαρέθηκα, δεν μπορώ άλλο, δεν αξίζει τον κόπο. Πάντα όμως επέστρεφα στη θέση μου, που δεν μπορεί να είναι άλλη από αυτή που ταιριάζει στη κουλτούρα μου στην ιδεολογία μου στην αιθητική μου.
Όπως λες, με ότι μπορεί ο καθένας.
Είτε μόνος είτε μετα πολλών. Να ΄παραμείνεις πάντα νέος και διψασμένος όπως ήσουν μέχρι τώρα.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ΜΗΘΥΜΝΑ

ΜΗΘΥΜΝΑ
Γενέθλιος τόπος