Πέμπτη, Νοεμβρίου 27, 2008

ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΩΝ ΦΙΛΩΝ

Ο σκηνοθέτης Νίκος Περέλλης ΄(όρθιος) και ο συνθέτης Μπάμπης Καρούσος
Ο σκηνοθέτης Νίκος Περέλλης κι εγώ. Βγήκαμε ανά δύο αφού δεν είχαμε κάποιον τέταρτο να μας βγάλει και τους τρεις....


Πριν από μια βδομάδα τρεις φίλοι, ο θεατρικός σκηνοθέτης Νίκος Περέλλης, ο μουσικοσυνθέτης Μπάμπης Καρούσος κι εγώ, συναντηθήκαμε στο σπίτι του τελευταίου, στη οδό Ευμένους στο Παγκράτι για να μας παίξει στο πιάνο μερικά κομμάτια από την ποιητική μου σύνθεση «Η Λειτουργία της Μήθυμνας» που μελοποιεί αυτόν τον καιρό. Τα κομμάτια που μας έπαιξε και τραγούδησε ήταν καταπληκτικά! Σκεφθήκαμε με το Νίκο: Πήρε δυνατά μπρος ο Μπάμπης! Τον παρακαλέσαμε να μας ξαναπαίξει κάποια από αυτά, πίνοντας ο καθένας το ΜΕΤΑΞΑ του, που μέσα σ’ αυτή τη δημιουργική καλλιτεχνική ευφορία, νομίζαμε πως ήταν νέκταρ.
*
Στη συνέχεια μας εξήγησε τη μορφή που θα πάρει το έργο, κάτι σαν ροκ όπερα με κάποια εναλλακτικά στοιχεία συμφωνικής μουσικής. Μίλησε για μια δεκαπενταμελή ορχήστρα, ένα μικρό σύνολο εγχόρδων, μια 15λή χορωδία και 2 τραγουδιστές. Ο σκηνοθέτης Νίκος Περέλλης είπε τα δικά του σχέδια, πως δηλαδή θα σκηνοθετήσει το όλο έργο πως θα χρησιμοποιήσει τους ηθοποιούς στη ροή του που θα παίζουν σιωπηλά, άλλους που θα διαβάζουν ποιητικό κείμενο και τι παιχνίδι θα κάνει με τους φωτισμούς. Εγώ δεν είχα να πω κάτι, αφού το έχω ήδη πει από καιρό γράφοντας το έργο. Είπα όμως τη γνώμη μου για τα δικά τους σχέδια και συμφωνήσαμε να τα συζητάμε, όπως και κάθε τι καινούριο που θα προκύπτει, κάθε φορά που θα συναντιόμαστε. Τέλος σχεδιάσαμε την καλλιτεχνική παρουσίαση του έργου, (Συντελεστές, το είδος του έργου, βιογραφικά των δημιουργών, κριτικές, περίληψή τού έργου κ.λ.π.) αφήνοντας για αργότερα την τεχνικοοικονομική μελέτη του φακέλου, με τον οποίο θα ζητήσουμε χορηγίες για την πραγματοποίηση των συναυλιών – παραστάσεων.
*
Ναι σε τέτοιους ενάντιους καιρούς, αποφασίσαμε τέτοια πράγματα. Θα ρωτήσετε: Είστε με τα καλά σας; Μα αν ήμασταν θα προετοιμάζαμε φάκελο για χορηγίες μέσα σ' αυτή την οικονομική κρίση; Πρέπει όμως να τονίσω, ότι ζώντας αυτή τη καλλιτεχνική μαγεία, όντας μέσα σ' αυτό το κλίμα της ομαδικής συνδημιουργίας, νιώθεις πως όλα είναι δυνατά, ακόμα κι αν όλα είναι εναντίον σου. Έτσι καταγράφουμε σήμερα την αρχή μιας φιλόδοξης συνεργασίας για να μετρήσουμε αργότερα τα αποτελέσματα.

Τι είναι όμως η «Λειτουργία της Μήθυμνας»;

Ένα ταξίδι της Ψυχής και του Νου, στο χώρο και το χρόνο του Ελληνικού Γενέθλιου Τόπου. Ένα αέναο κυκλικό ταξίδι του Έρχομαι και του Φεύγω, όπου, κάτω από την κυριαρχία του ελληνικού Φωτός, συμμετέχουν σε μια λυρική Λειτουργία, οι Μνήμες, η Φύση, τα Πρόσωπα, οι Γιορτές, η Ηχώ της Ιστορίας, οι Άγιοι που νοιάζονται για τις σοδειές, η Θάλασσα, ο Έρωτας που παραμονεύει τα στραβοπατήματα της λογικής. Μια Λειτουργία στην οποία αναδεικνύεται η εσωτερικότητα της ενιαίας πατρίδας.
Εκδόσεις ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ Σόλωνος 133 106 77 Αθήνα
τηλ/να: 210 3806305, 210 3821813, fax 210 3838173 e-mail: alexcom@otenet.gr


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ΜΗΘΥΜΝΑ

ΜΗΘΥΜΝΑ
Γενέθλιος τόπος